Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13326

Mintha eggyel több lenne:o)

Joeyline Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13325
Egészen kivételes módon OFF most tőlem ebben a topikban, de magas labda volt:

Szőrös hörcsög szörpöt szörcsög,
Rájöttek a heregörcsök.
Ide figyelj, szőrös hörcsög:
Igyál sok sört és fröccsöt,
és nem lesz többé heregörcsöd.

:)

ON
Előzmény: Törölt nick (13319)
Joeyline Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13324
A Sárvár -Sümeg szakaszban van két, eléggé hosszú erdei szakasz (Farkas-erdő, Szajki-erdő, így szerintem kár ezen végigrohanni.
Előzmény: asciimo (13315)
Güsziológus Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13323

Azt hiszem, a szesz elvonta a vizet a szervezetből. Volt nálam vésztartalék, de érdekes módon a hideg ellenére folyadékhiány jeleit véltem felfedezni.

Próbáltam beosztani a kevéske folyadékot.

"Tankolás" után érdekes mód felgyorsultam (azért az 5-ös átlag nem rossz jégen!), de egyre gyakrabban kellett "szívnom", végül elfogyott a nedü.

Annyi kitartásom még volt, hogy kibírjam az állomásig, de nagyon megszenvedtem.

Különösen bosszantó volt, hogy nem vittem kaját magammal, a két cerbona szelet nem sokat ért. Meleg ital sem volt nálam.

Azt hiszem, félvállról vettem a túrát.

Nem szoktam menet közben alkoholt vételezni, max. sört. De a hideg miatt nem kívántam.

Ennyi.

Előzmény: Törölt nick (13319)
Joeyline Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13322
2005. novemberi tapasztalat:
Uppony és Dédestapolcsány között a felújított OKT-vel együtt K+ jelzést is felfestettek a keskeny műúton, így a diósgyőri Vasgyártól Sátáig folyamatosan a K+ -et kell követni a Kohász Kéket járva.

A Vízköz-tetőn át vezető K+ szakasz már régen megszűnt.
Előzmény: (budai-)H.G. (13289)
Joeyline Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13321
Szerintem üzemel, mert van kályha.
Mi 300 Ft/fő áron aludtunk ott a 80 nap 77. éjszakáján.

Egy tatabányai egyesület kezeli, a gondnok rendszeresen kijár. A telefonszámnak utána tudok nézni.
Előzmény: hörpölin (13285)
Joeyline Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13320
Örülök, hogy fent van újra a neten az anyag, mert igen igényes szakmai gyűjtemény!
Ha lesz egy kis időm, átnézem majd, és ha tudok kiegészítő infóról, akkor átküldöm.
Előzmény: Bigjoe (13275)
Zete Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13318

Én is Hollóházán akartam zárni az OKT-t de a társaság miatt előbbre jött az a zempléni szakasz.

Off

Börzsönyi Éjszakai abszolválva.

Részletes beszámoló is lesz a másik topikban. Délután folyamán nézz át oda. Talán alábbhagyott végre ott a krónikus vadász(at)ellenesség, így nem lesz offtopik a téma...

On

nagypapi Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13317

(Visztula kartács helyett):

Igen, megtaláltuk, köszi az infót!

Off: küldtem mélt a publikus címedre!

Güsziológus Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13316

Tisza tavi körtúra

SétáLós bácsi hívta fel a figyelmünket anno (már akiét), Ő már kétszeres teljesítő (kerékpár és gyalogos).

Azt hiszem, természetes, hogy úgy döntöttem, ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni. És a jelvény is szép!

A 65 kilométeres "kör" több túrával is teljesíthető, viszonylag egyszerű a logisztika, nem volt nehéz dönteni.

Igazoló lap nincs, elég egy túrajelentés. Térkép kapható.

Tél van, és a gát ugyebár közel vízszintes, már csak az alkalmat kellett kivárni.

Eredendően két túrát terveztem, a "déli" félkört (Kisköre - Abádszalók - Tiszafüred) télen, az "északit" tavasszal.

A helyzet annyiban változott, hogy még két túra lesz:

Tiszafüred - Poroszló - Sarud

Sarud - Dinnyéshát - Kisköre

Nem szeretném elkapkodni. Poroszlón van halászcsárda:o)

A szombati túra meglehetősen húzósra sikeredett, elértem a vonatot, de már sötét volt. Bele kellett húzni a vége felé!

És akkor a részletek.

A 7:15-ös egri vonathoz van csatlakozás Kál-Kápolnánál.

Kicsit drukkban voltam, hisz az átszállási idő mindössze 3 perc, de a MÁV nem hagyott cserben. Még bélyegezni is tudtam (motorvonatos mozgalom, 2. "kör").

Kisköre nagy állomás, már várt bennünket az ellenvonat. A vasutas állomásfőnök, váltókezelő, és pénztáros, egy személyben. Komotósan kibiciklizett a váltóhoz, majd indította az egyik vonatot. Ezt követte a másik váltó, és a másik vonat indítása. Majd vissza az első váltóhoz. Szépen kivártam a soromat (egyedül voltam az állomáson), majd irány Kisköre.

A templom környékét lőttem be, és jól döntöttem. Tiszta, rendes "hivatal", jó kávé, tisztességes kiszolgálás. Állítólag pizzéria is. Még bélyegzőt is kaptam, igaz, a MÁV-os elég lett volna.

Tovább az erőmű irányába (a térképen a tó körüli települések térképe is megtalálható), majd a buszmegállónál (ERŐMŰ) jobbra. Tábla nincs. Balra a bekerített erőmű, pár méter után már látszanak a sinek, majd egy balkanyar. Ismét irány a Tisza. Balra, elől a már ismerős "mű", majd egy jobbos félkör és már a zsilip tetején járunk. Szépen eltolva a hó, sok-sok keréknyom, jól járható ez a szakasz. Lenyűgözőek a méretek, szikrázó napsütés, hó, ameddig a szem ellát.

A másik oldalon a 41.5-es kőnél indul a gáttúra. Ez már Tiszántúl.

Ötszáz méterenként kő, ez nagyon hasznos infó. A számok szinkronban vannak a térképen lévő számokkal.

Abádszalókig aszfalt. Jó volt félig szembe a Nappal, balra a hatalmas, hófedte tó, sok-sok horgász próbálkozott a jégen.

Jó tempóban értem el a település határát. Itt a gát éles szögben "visszakanyarodik", már nincsenek keréknyomok, de úgy döntöttem maradok a gáton (46.5-es kő). Egy kis feeling-re szükségem volt. Reméltem, nincs nagyon elkerítve a strand.

Közel egy kilométer taposás után kerítés, de a gyalogosok nincsenek kizárva, van kekeny átjáró. A térképen is jól látszik a strand közepén egy út, mely a bejárattól vezet a gátra. Itt szánkózó emberekkel találkoztam, akkor már biztos voltam abban, hogy kijutok valahogy. Így történt. a bejárati kis kapu nyitva volt. Élet minimális, minden bódé zárva. A tavon nem volt korcsolyapálya, a néhány szánkózón kívül senkivel sem találkoztam.

A könyvtár felé indultam, ott sok autó állt. Itt eligazítottak. Jobbra az első utcán egy pici, és ott a kocsma. Eredendően terveztem valami meleget enni, de csak csokoládé volt. Na és fröccs. Ez utóbbi hiba volt. Jobb lett volna a cola!

Balra a Széchenyi utcán a templom felé, majd az éles jobbkanyarnál kinavigáltam a gát felé. Minden zárva, életnek semmi nyoma. A gátra itt lehet felmenni, balra, mintegy 500 méterre már ott a kerítés. A 49.5-es kőnél értem el a gátat.

Merész vállalkozás volt a közel 20 kilométer gát, télen. Félúton elvben van élet (van egy kis bódé, és emberek is voltak), de akkor már nagyon necces volt a teljesítés, feléltem tehát készleteimet, és irány Tiszafüred. Ötös tempó kellett, hogy a végére, mikor már besötétedett, ne legyen gond. A Tiszaderzs felé vezető műútig aszfalt, onnan földút. Sok jelenetősége ennek nem volt, a havat mindenhol eltolták, jégen mentem, keréknyomokban, félig-meddig a hóban, hogy ne csússzak nagyon.

Különös hangulata van a gáttúrának, télen. Minden csendes, nyugodt, a "magaslatról" jó messzire ellátni. A szükület (szemben Dinnyéshát) után sajnos a tóból nem sok látszott, a tó a "virtuális" túlpart után van. A fák miatt nem lehetett láni a másik oldalt. Nagyon hosszú volt a 20 kilométer. Szépen sütött a nap, gyengén fújt a szél, a jég csúszott. Jobbra néha gátőrház, hatalmas erdők, a "katonás" fajtából. Lehet, hogy ezeket úgy telepítik, hogy kiadják az "igazodj!" vezényszót?

Hosszan bámultam a párhuzamos fákat.

Néhány kikötő mellett is elmentem, sok-sok lakókocsi, csónakok a parton, egy helyen egy bakon lévő csónak alatt 2 kutya hergelte magát. Feljöttek a gátra, de csak ugattak.

A Tiszaszőlős magasságában lévő gátőrház után újra aszfalt, egyre több csónak. Tiszaörvény előtt hatalmas, zárt kikötő, hajóállomás. A gát kissé elkanyarodik, a 68-as kőtől 100 méterenként vannak a kövek. A "TISZAÖRVÉNY" felirat "feletti" furcsa tompaszögű kanyarnál van a 168,9-es. Itt indul az Esze Tamás utca. A gáton lehet menni, de már csak hó van, ki tudja, a strandig mi a helyzet? (Az útvonal szabadon választott!)

Elsétáltam a főútig (100 méter), volt egy buszmegálló, de nem volt szerencsém:o(

Elballagtam a kereszteződésig, tudtam, hogy vonat sincs, a sínek mellett lett volna a legrövidebb, de a hótaposáshoz nem volt kedvem. Követtem a térképen az útvonalat, elértem a 33-as utat. Sötét volt, nagyon elfáradtam, de nem volt más választásom. Időm még volt, de nagyon lelassultam. Egy helybéli mutatta az irányt, de a vonaton megnéztem, lett volna rövidebb út is. Most már mindegy, legalább volt társaságom:o)

Időben elértem az állomást, átellenben füstös kocsma, de nagyon kellett a szíverősítő. Bedobtam a szokásos unicumot, majd visszasétáltam. Hamarosan jött a vonat, jó meleg volt a kupéban. Meglehetősen fáradt voltam, de nagyon örültem, hogy minden klappolt. A vonat nem késett, maradt idő a restiben, vettem két Balaton szeletet és egy palack üdítőt. Éhes voltam, és fáradt.

Szerencsére jött a vonat Eger felől, a jó meleg fülkében gyorsan telt az idő. 9:30-kor értem haza. Nem kellett ringatni!

A gáton döntöttem el, hogy felezem a hátralévő távot. Tiszafüredtől Poroszlóig országút (brrrr), ezt valahogy kibírom, majd Poroszlón egy kis pihenés, és irány Sarud. Itt is körülnézek, majd busszal Poroszlóig, ott kaja-pia-dínom-dánom, majd irány haza. Ennyi pont elég egy napra! Elvégre nem teljesítménytúra!

Az utolsó szakasz minimális (15 kilométer), ezt majd tavasszal abszolváljuk.

A körtúra közel 100 MTSZ pontot ér, az élmény ennél jóval többet.

Összejött tehát ismét egy szép téli túra, ismeretlen vidéken.

Ajánlom mindenkinek!

asciimo Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13315
Magamban nagyon büszke voltam, hogy a Sárvári meg a Sümegi dátumbélyegző ugyanazt a dátumot mutatja... Most már mindegy, csak bent legyen a füzetben. :)

Zárótúraként nagyon megtetszett, a Füzér-Hollóháza, az olyan stilusos. Ezért is mennék Visztula kartáccsal. OFF Megvolt a Dögölj meg? ON

Jut eszembe, Visztula kartács, megtaláltátok a bélyegzőt Gálosfán?
Előzmény: Zete (13314)
Zete Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13314

Sárvár-Sümeg egy nap alatt? No com. nem csoda, hogy nem szíveled azt a  szakaszt. :-)

Nekem persze hogy megvan, ott volt a zárótúrám az OKT-n, 2004-ben. :-) Én két egynapossal csináltam meg, BP-ről nem is oly rossz a közlekedés, nem kellett annyira rohanni.

Előzmény: asciimo (13310)
oMB Creative Commons License 2006.02.13 0 0 13313
Jóreggelt Topic! :)

Most indulok a Városlőd- Zirc (8.túra) közti megmérettetésnek - drukkoljtok hogy sikerüljön végigmenni, kicsit tartok a hótól - de ettől lesz igazán izgalmas az egész !!!
Este még bejelentkezem hogy hogy sikerült a havas Bakony.
MacG Creative Commons License 2006.02.12 0 0 13312
Nem találom a térképet! Merre keressem?
Előzmény: hörpölin (13304)
asciimo Creative Commons License 2006.02.11 0 0 13311
Igen, de az meg copyright MTSZ. Annyit azért illik feltüntetni.
Előzmény: rum-cájsz (13307)
asciimo Creative Commons License 2006.02.11 0 0 13310
Igen, de előtte életbiztosítást kell kötni...

A Sárvár-Sümeggel az a bajom, hogy Hperesztegi szállással is elég macerás, Sümegről 4 orát kell buszozni vagy vonatozni. Meg lehetne még csinálni autoval, Sümegről busszal át Sárvárra, de ezt inkább nem egyedül akarom, ugy azért gazdaságosabb.

Amellett a szakasz "szépsége" ugye, meg az a temérdek izgalom.. Multkor 1 nap alatt csináltam, kis kocogással. Most nyáron nem akarok menni a szunyogok miatt, kora tavasszal kéne. Mert most meg nagy ho van, 1 napra sok a 36 km, föleg hogy reggel indulva Bp-ről, 9 óra 36ra vagy Sárváron.

Neked már megvan ez a szakasz?
Előzmény: Zete (13297)
asciimo Creative Commons License 2006.02.11 0 0 13309
jo, neha a baratnomet asszonynak hivom. Az meg mar csalad... Jo, gyerek meg nincs....:)
Előzmény: nagypapi (13270)
hörpölin Creative Commons License 2006.02.11 0 0 13308
E-mail-t küldtem a technikai részletekről!
Előzmény: galendil (13306)
rum-cájsz Creative Commons License 2006.02.11 0 0 13307
Érdemes megvenni az alföldi kék túra atlaszát, mert abban nagyon szép kék kör térkép van
Előzmény: galendil (13306)
galendil Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13306

de gondolom azon a térképen nem szerepel a kék túra vonala azt hogy sikerült rátenni??

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13305
Nonprofit célra szabadon felhasználható Magyarország-térképek itt vannak:
http://lazarus.elte.hu/hun/moterkep.htm
Annyi a megkötés, hogy a copyrightos feliratot is át kell venni.
hörpölin Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13304

OFF!

A térkép mindenki számára elérhető, mert a 2001-es kiadású Cartographia Világatlasz Magyarország térképe lett eléggé elítélhető módon (copyright, stb., stb.) általam beszkennelve és méretileg lecsökkentve.

Ha pedig az oldal tetszik, annak nagyon örülök, de nézd majd meg egy hónap múlva! ;-)))

ON!

Az elmúlt években többször is jártam a Somlyóvári kulcsosház környékén, sokszor láttam vendégeket ott. Állítólag Tatabányán kell a sportklubnál a kulcs iránt érdeklődni. Ha jól tudom, 2004 tavaszán Joeyline is megszállt ott, a nagy Kék Kör teljesítése közben, ő talán tudna többet erről mondani, ha éppen most nem túrázik...

Előzmény: galendil (13300)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13303

OFF

NSP (Nemzeti Sportolók Pártja)? :o)

ON

Előzmény: Zete (13296)
emgergo Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13302

Ja, a séta a Szent Vidhez is elég ütős :)

Szerintem légvonalban mértek.

Előzmény: kvte (13301)
kvte Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13301

Ilyen az, amikor egy sajtótermék ingyér van, gyakorlatilag csak a hirdetések fellazítására szolgálnak a cikkek: Utazás Infó (a Világjáró Magazin ingyenes utazási és programmagazinja, 2006 02, 46. oldal)

a Kőszegtől mért kilométerek érdekesek... Kőszeg - Írott kő 5 km, stb., jó szórakozást...

galendil Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13300

mindkét helyre jó volna szállás mert úgy jönne ki jól a napi táv

a somlyó kulcsosházról azt írta vki (lehet a itt a fórumon),hogy még a Roki-féle forgatócsoport se nyert oda bebocsájtást

viszont a keresés közben rátaláltam az a kék túrás oldaladra ami nagyon tetszik és csaqk gratulálni tudok hozzá

ezzel kapcsolatos az a kérdésem hogy  a térképet ami szerepel rajta hol lehet nagyobb méretben elérni,mert én is tervezem,hogy fölviszem a már bejárt szakaszaimat a tiedhez hasonló formában szuper lenne hozzá alapnak(sok munkát spolólhatnék :-)) )

Előzmény: hörpölin (13285)
nagypapi Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13299
Anno a teljesítés után telefonon beszéltem Wenczel úrral (elnézést, ha rosszul írom a nevét), ő külön rákérdezett, hogy a víztározó partján mentem-e, vagy a hegyen át. Elmondta, hogy mindkét útvonalon szabad menni, úgyhogy lehet választani!
Előzmény: Güsziológus (13292)
Vlaszij Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13298

Akkor egy kis információ.

Nemtudom, hogy volt e már róla szó, de most akkor ismét leírom.

Nos ma kaptam meg a Vártúrás sorozat két fokozatát /mellesleg gyorsan jött a válasz:))))/ és kaptam mellé mellékelve egy kis levelet is..

nagyjából leírom.

Módosítva lesz a Cserkészek által meghirdetett vártúra sorozat a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Két újabb rang lesz:)

várkapitányi tisztig semmi se változik azaz a 6*20 cárat teljesíteni kell. ámde utána.

ha akarod lehet újra kezdeni az egészet előlről ámde ha felvállalod, hogy mész a FŐKAPITÁNYI tisztségért akkor a közbünső kitüzőket nem kapod meg hanem csak majd a FŐKAPITÁNYIT! amiért díszoklewvél meg címeres kitűző fog járni.

és lesz még egy egy utolsó cím is a NÁDOR-i ehhez 2 főkapitányi rang kell azaz 3*6*20 vár:) azaz 360(!) vár igazolása szükséges!!!

apród

fehyverhordozó

lovag

stárzsamester

hadnagy

kapitány

főkapitány

nádor

Nádori címért díszoklevél és rézplakett fog járni.

nakábé ezt a levelet kaptam:)

Nádori címre fel!!!!:D

Vlaszij

Zete Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13297

Ha Visztula spori kéktúra zárásainál ott akarsz lenne, akkor a legjobb, ha beülsz mellé az autóba, s együtt mentek végig a fél országon :-)

Más.

Miért "extrém ökör" táv a Sárvár-Sümeg? Két napban hosszúperesztegi szállással nyugiban letudható, nemde?

Előzmény: asciimo (13269)
Zete Creative Commons License 2006.02.10 0 0 13296

Off

Tippelj, melyik párt nyomja tele magával a N. Sportot - lehet e-mailben is, kíváncsi vagyok, kitalálod-e? :-)

Előzmény: (budai-)H.G. (13273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!