Jó reggelt! Kígyó uborkát szeretnék ültetni szabadföldbe. A boltban 100 ft-os kínai kígyó mag-tól 800ft/10 szem ZKI-s magig sokféle van. Nálatok melyik vált be?
A piac kincsesbánya lehet azok számára akik régi fajtákat keresnek, én tegnap a csongrádi piacon vettem néhány keresett különlegességet.
Vettem lófogú kukoricát(halványsárga színű), illetve kerestem a téli sarjadékhagyma fiókos változatát, amire a piacon kaptam igéretet, csak a házhoz kellett elmennem érte.
A pesti ismerősöm sem volt hajlandó megkóstolni az édes nyári almát, amit adni akartam neki, inkább bement a Lidlbe, és vett (júliusban) őszi almát, amit múlt ősz óta tároltak.
Valamelyik évben karvastagságú paszternákjai termettek (ugye ez nem nagy kunszt), leszedte a leveleket, és talicskázta felfelé a kert végéből. A szomszédban éppen a zöldséget ásogatta az öreg szomszéd. Nem látta, mi van a talicskában, csak felmutatott büszkén vagy két jókora zöldséget:
- Ezt nézd meg, Peti fiam!
- Az magának zöldség? Én az olyan kis nyomorultakat ki se ástam. Ezeket nézze meg! - azzal odamutatott pár paszternákot. (Az öreg paszternákot még életében se látott, azt hitte, tényleg zöldség.)
"Volt, hogy a 100 ft/kg-os helyi alma nem kellett, helyette megvették a 700 ft / kg áron kínált külföldit, ami ráadásul sokkal csúnyább volt... hát meg is érdemelték, rágják csak, talán még alma íze sem volt..."
Megelőztél, pont ezt akartam mesélni: 2009-ben, mikor ideköltöztünk, gyönyörű, aznap, előző nap szedett almákat vittem fel Pestre az ismerős zöldségeshez, 150-ért. Tett ki próbára, inkább vitték a spanyolt 490-ért, ezért nem kért többet.
Na igen, csak én kisvárosban élek és itt van a piac. Itt nem olyan az emberek kapcsolata, mint falun.
Pl. a szomszédasszony (akivel amúgy barátságban vagyunk) nem vesz nálunk semmit, szerintem azért, mert az első néhány alkalomkor mindig adtunk neki ajándékba az eladhatatlan terményekből (amik csúnyák voltak, vagy kishibásak, de ugyanolyan jók, mint a szépek, és mi is ezt esszük, ha úgy adódik), és megsértődhetett, hogy ilyen kódisnak nézzük. (Bár tényleg olyan kódis.)
"Én biztos eladnám feketén a nagy részét, ahogy tudnám"
Igen, ezen van a lényeg, hogy nehéz eladni bármit is. Alkalmanként, vagy falun, ismerősöknek, az könnyebb.
Pont ma hajnalban volt egy beszélgetés a rádióban. Egy polgármester volt kint a holland testvérváros egyik éttermében. Szörnyű dolgokat látott: pl. reggel a zöldséget az éttermen keresztül vitték be a konyhára, nem kellett egy külön ajtót csinálni a konyhába, mint nálunk. Ugyanabban a hűtőkamrában volt a hús, mint a zöldség meg a tejtermék, nem kellett tizenöt hűtőszekrényt venni, mint nálunk.
A riporter ennek kapcsán megkérdezett egy minisztériumi embert, az kicsit hímezett-hámozott, meg valami olyasmit beszélt, hogy nálunk se kell külön ajtó meg külön hűtő.
Nincs mese, rá kell ébreszteni az embereket, hogy azt egyék, ami éppen megterem.
Szerintem fontos, hogy egy helyen mindent meg tudjanak venni, hisz ezért mennek a tescoba. Netán heti fix rendelésekkel is kényelmesebbé, elérhetővé, és olcsóbbá tudnátok tenni a vásárlásokat. Igen, ehhez kellene állattenyésztő is, mert állat + növény együtt olcsóbb, mint megvenni a takarmányt. Vannak helyek, ahol ez működik, van ahol túlzásba esznek, és drágán adják, a vásárlók meg csak azért veszik, mert ez a trend, de ha egy kisebb faluban kampányt indítotok, el nem hiszem, hogy nem lehet elegendő embert rávenni. Ha meg nem lehet, akkor úgy kell neki, vegye drágábban a rosszabb minőséget, agyonpermetezettet...
Volt, hogy a 100 ft/kg-os helyi alma nem kellett, helyette megvették a 700 ft / kg áron kínált külföldit, ami ráadásul sokkal csúnyább volt... hát meg is érdemelték, rágják csak, talán még alma íze sem volt...
Az a baj ezzel az összeállással, hogy egy nem főállású őstermelő nem tud egész évben egyforma minőséget piacra vinni. Kivisszük, ami éppen szedhető, aztán reménykedünk, hogy jön valaki, akinek pont ez kell.
A vevők többségének (főleg a szegényebbeknek, hiszen azért szegényebbek) nem számít a pénz, megveszi a drágább helyen, a kereskedőnél. A nép - bocsánat, a nép megszűnt, most emberek vannak -, szóval az emberek leszoktak a gondolkodásról. Ezért is vettek meg annyi felesleges dolgot hitelre. Oké, hogy pl. hitelt vesz fel, mert lakni azért kell valahol, de minek vesz valaki 1 M Ft-os tévét hitelre? Ugyanígy, sok ismerősöm van, akikről tudom, hogy nagyon számon tartja a hó végét, de azért drága boltban veszi meg a kosztot.
Igazad van, kicsit figyelmetlen voltam. (Nincs homokos kertem, szerencsére. :)
Ezt a részleges kimosódást meg kellett volna említenem. (Azért csak részleges, mert a szerves anyag folyamatosan táródik fel, ahogy érik a trágya.)
Teljesen érett trágya beszerzésére se gondoltam, általában problémás, nem valószínű, hogy sikerülni fog. Homokon meg tavasszal bedolgozva a félérett is "égető" probléma lesz. Sokkal jobban, mint kötött talajon.
A műtrágyánál általában a csomagoláson fel van tüntetve, hogy mennyit kell belőle használni, ha meg esetleg nincs, akkor ott az eladó meg a net.
Rákerestem erre a Stallatico-ra. Tiszta nevetség, hogy 100 m2-re 10-30 kg-ot ajánlanak. Ártani mondjuk nem árt, de különösebben nem is látszódik meg. Szerintem nem lehet olyan tömény, hogy ekkora területre ne kellene legalább 100 kg. Főleg homokon...
Itt már lassan a szellentést is megadóztatják, hatalmas lyukak vannak a költségvetésen, már-már az a sci-fy forgatókönyv is lassan megfordul a kormány fejében, hogy nem kéne annyit lopni a közösből, és akkor talán ki lehetne húzni választásokig...
Nagyapám mesélt egy jó sztorit, virágot loptak a romákok, a helyi piacon akarták eladni az észlények, persze felismerték őket. A vége az lett, hogy pár árus a sértettel összeállt, és jól összeverték őket :D a rendőröknek csak annyit mertek mondani a tolvajok, hogy elestek :) rendőr röhög, majd távozik. Látjátok, régen ilyen apróságokon nem akadtak fent, elintézték egymás közt :D
Én ezen már csak röhögni tudok, pár ezer forint eltérés az adónyilatkozatban és rádszállnak, aki meg milliókat csal, azt békén hagyják...
Már a látszatra sem adnak, lásd ~13 milliárd közpénzt osztottak szét 4-7 olyan cég között, amit egy napja alapítottak, ugyan annyi a kezdő tőkével, és ugyan azzal a címmel, Váci út 19...
Szerintem mérjétek fel a helyi lehetőségeket, és próbáljatok valamilyen szinten összeállni, így mind a vásárló, mind a termelő jól jár.
Nincs is itt tőzeg, hogy a fenébe kerültek ezek ide?
Igazság szerint se erőm, se türelmem, se pedig szükségem nincs, hogy utána járjak minden apróságnak. Én biztos eladnám feketén a nagy részét, ahogy tudnám, szórakozzon a törvényekkel akinek két anyja van...
Angliában puszta kézzel fogják meg az élelmet a piacon, egy darab számlát nem látni...
Állítólag itt is lesz piac, majd akkor kissé ráérdeklődöm a témára.
Nincs az a szabály, hogy feldolgozatlan zöldség-gyümölcsöt csak három megyével lehet arrébb vinni árulni?
Ezt a regisztrációt azzal magyarázták, hogy az osztrák gazdák ne tudjanak földet szerezni, illetve a zsebszerződések felderitésére. De szerintem a titkos célja a kisebbségi őstermelők megfogása. Ha a finánc megkérdezi a piacon, hogy hol termelte, akkor helyben le tudja kérdezni a bejelentését. Rögtön bukta lesz belőle és el tudja kobozni az árút!
:))) .......nekem is repkednek néha. Jó reflexfejlesztő; tapsolok miattuk gyakran. Volt olyan, hogy az összecsapott tenyeremet szétnyitva röhögve távozott. Azt hiszem a bemenekített virágok földjével kerültek a lakásba. Sokat lecsaptam már...
Vannak emberek, akik járják az országot, és felvásárolják a barackot. Mindenkinek jó üzlet, a termelők el tudják adni, a kereskedő meg tudja venni, és el tudja fuvarozni az ország másik felére, majd ott eladni. 90kg-ért már lehet elmegy, de mindenképpen egyeztetni kell vele, mert pl. a környékről egy kis teherautóval megy, ami azért tele van, mire hazaér. Gondolom számlát meg tudja oldani okosban is, ha a megfelelő stílusban kéred :D
A kormány ellopta a Jobbik választási programját, legalábbis a címét, ez egyértelmű. A Jobbik a Hét vezér című programmal állt elő, erre derék kormányunk már fel is osztotta az országot hét nagy részre, hét oligarchának :D
Viccet félretéve, Dr. Ángyán is megmondta, jól meg is büntették, többek között azért, mert másként mert szavazni, mint ahogy párjta a szájukba rágta...
Szóval Dr. Ángyán Józsefre keressetek a googlen, youtube-on, ő érthetően el fogja nektek mondani, hogy a kormány célja a kis-közepes, és családi gazdálkodás ellehetetlenítése, és a hét oligarcha kezébe akarnak játszani minden hasznot, ami az ország földjein megterem...
ui.: nektek is repkednek ilyen kis fekete dögök a monitor előtt? Lehetetlen őket megfogni, maximum a monitorra tudom felkenni... de utálom őket, megint itt van egy rohadék :D