Keresés

Részletes keresés

iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12845
Én Neked akkor azt mondom, hogy a fundamentális mezöknél olyanféle surlódásról szó sincs, amiket Te emelgetsz. A nem-konzervativ hatás a kisugárzásból és a mezö tulajdonságából ered.
Előzmény: Gergo73 (12843)
Gézoo Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12844

Szia!

Miután a gyorsítókban azt tapasztalták, hogy a nagy relativ sebességgel sem

növekszik a részecskékre ható gravitációs erő, még többszázszoros "tömegnövekedés" esetén is csupán az impulzus és a további gyorsítással szembeni "tehetetlenségi ellenállás" növekedett.

Kétlem, hogy egyszerű gravitációs ejtési kisérletekben, ahol elhanyagolható a "tömegnövekedés" mértéke, ki lehetne mérni ilyen különbséget.

Előzmény: Törölt nick (12820)
Gergo73 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12843
Neked mondtam. Ha konstans F súrlódási erő hat ránk a jégpályán, m a tömegünk és v a sebességünk, akkor t idő múlva v-tF/m lesz a sebességünk (amíg meg nem állunk). És a súrlódási erő nem konzervatív, mert ha egy kört teszünk a jégpályán, ahhoz munkavégzésre van szükség. Szóval valóban nem értem, miért mondtad, hogy "ami ma = F -nak felel meg és amit a fizika csak konzervativ eröhatásra általánosított." De asszem teljesen mindegy, miért mondtad.
Előzmény: iszugyi (12835)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12842
Nem akarom bevezetni az abszolút sebességet. Csupán a Galilei-elv a kérdés. A tapasztalat megköveteli-e a használatát, avagy felépíthető-e egy olyan fizika, ahol nem érvényesül a Galilei-elv, a tapasztalattal mégis egyezik az elmélet?
Előzmény: cíprian (12841)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12841
Rendben. Vegyük úgy, hogy a Galilei-elv pontatlanságra épül, ugyanúgy mint a Newton-féle fizikai törvények.
Előzmény: NevemTeve (12840)
NevemTeve Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12840
Attól is függ, hogy mihez képest nagy az a sebesség...
Előzmény: cíprian (12838)
pint Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12839
-
Előzmény: iszugyi (12836)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12838
Érdekes lenne számomra egy vita a Galilei-elvről.
A nagy sebességek fizikájában kötelező-e megtartani a Galilei-elvet, vagy enélkül is felépíthető-e konzisztens elmélet?
Kapcsolódik a topik témájához, mert a relativitáselmélet megtartotta a kis sebességek fizikájából a Galilei-elvet.
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12837
Innen szedtem, Iszugyi:

http://icsip.elte.hu/icsip/egi_mechanika/index.html

Úgy látom sohasem fogsz reagálni erre. Te bajod.
Előzmény: iszugyi (12836)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12836
Micsoda, Ciprián? Hát ezeket honnan szedted? Ezekre nem is vagyok hajlandó választ adni!
Előzmény: cíprian (12834)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12835
"Az F=ma mindenféle erőre vonatkozik a newtoni fizikában. Semmi köze ahhoz, hogy van-e értelme helyzeti energiáról beszélni vagy sem. Például a súrlódási erő nem konzervatív, de az is lassít minket a fenti képletnek megfelelően. " --- Na most ezt kinek mondtad? ---------- Hogy nem érted miröl is van szó, azt vakon elhiszem.
Előzmény: Gergo73 (12833)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12834
Az égitestek pályáinak nagytengelyeit az ekvivalencia-elv keretén belül igen nagy pontossággal kiszámították. A nagytengelyekre Kepler 3. törvénye még nem ad pontos eredményt.. A kéttest-problémával azonban már pontos eredményt kapunk. A kéttest-problémánál is az ekvivalencia-elvet vették alapul, és itt nincs anyagfajták szerinti eltérés a tehetelenségben.

Ami eltérést mutat, az a pályasíkok elhajlása azonos nagytengelyméretekkel. Egy harmadik bolygó hatása a nagytengelyre csak időleges, visszaáll az eredeti méret.
Ezek a tények. Nem adtál erre választ, amióta levelezésben állunk egymással.
Előzmény: iszugyi (12832)
Gergo73 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12833
Az F=ma mindenféle erőre vonatkozik a newtoni fizikában. Semmi köze ahhoz, hogy van-e értelme helyzeti energiáról beszélni vagy sem. Például a súrlódási erő nem konzervatív, de az is lassít minket a fenti képletnek megfelelően. Nem is értem, miről beszélsz.
Előzmény: iszugyi (12830)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12832
De van delta!
Előzmény: Gergo73 (12816)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12831
Jól teszed!
Előzmény: dhcp (12829)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12830
Nézz bele a nagy fizikusok könyveibe, hogy megtudjad mi a különbség a konzervativ és nem-konzervativ erötereknél. Legább ez nagyon precízen le van tisztázva. ---- De Newton nem tudta, hogy ö csak stacionáris pályákon mozgó egitesteket vizsgált. ---- Általánosan 'súlytalanságot' különféle összetett testeknél sehol sem lehet a gravitációs erötérben elö idézni. --- "Erről eddig még senkit nem győztél meg. Magyarán nem hisszük el, hogy bármit megcáfoltál volna." Ez a Ti bajotok.
Előzmény: Gergo73 (12823)
dhcp Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12829
Ezek után nincs is más választásom. Valahogy megoldom. ;)
Előzmény: iszugyi (12828)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12828
Akkor igyekezz Te a méréssel, ha meg akarod az eredményemet cáfolni, de szócsatával nem érsz el a fizikában semmit. Egy mérést végeztem el, hét kölönbözö anyaggal. Több mérést nem engedélyezett a ZARM, pedig fel vagyok a további mérésekre is készülve. A 10^-5 mérési hibahatár elegendö volt a 10^-3 nagyságrendben elvárt gyorsulás különbségeket megmérni. Ha a videofelvételt a gyorsulás különbségekkel ki akarod saját magad értékelni, kérd el a filmet a DLR-töl. Az eredmény egyértelmüen elutasította a szabadesés egyetemességét.
Előzmény: dhcp (12822)
NevemTeve Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12827
Ez már szinte rémisztő, hogy folyton elefeledkezel az én kísérletemről, amelyik sokkal világosabban igazolta a különbséget, egy kalapács és egy galamb felhasználásával.
Előzmény: iszugyi (12826)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12826
"A Galilei-féle relativitáselv is választás kérdése... " Nem is erröl van szó, hanem arról, hogy Galilei megfigyelése a szabadesés egyetemességéröl NEM ÉRVÉNYES! Ezt méréssel igazoltam!
Előzmény: cíprian (12824)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12825
"Azt, hogy a gyorsulás különböző lenne, az indokolná, hogy a mozgó test tehetetlen tömege nagyobb, mint az állóé, viszont a súlyos tömege meg ugyanakkora (az egyszerűség kedvéért legyen a két test nyugalmi tömege egyforma). " ---- Nem, kérlek szépen! A különbözö összetételü testek különbözö gravitaciós gyorsulása onnan ered, hogy a nyugvó tehetetlen tömeg m(test,v=0;i) az összetételtöl függöen különbözik a súlyos tömegtöl, az m(test;g)-töl. A testek gravitációs gyorsulás arányos a kétfaja tömeg törtjével, az a = - const m(test;g)/m(test;i) = - const (1+delta(test)) egyenlet szerint. A gravitációs gyorsulás függ a test összetételétöl. A hidrogén 0.78%-kal lassabban esik mint a vas!
Előzmény: Törölt nick (12820)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12824
A Galilei-féle relativitáselv is választás kérdése, ha ennek megfelőlen megváltoztatom az alapfogalmakat (idő, tér, energia), ahogy egyébként Einstein is ezt tette. Ő viszont elfogadta a Galilei-elvet, azonban ennek ára van: be kell vezetni a dilatációk fogalmát.
Aki ezt nem érti, azzal nincs mit tárgyalni. Egyébként is félkész elmélet az enyém, jobb erről hallgatni.

A tied viszont véleményed szerint kidolgozott. Nálad Iszugyi a következőt nem értem. Ha jól látom, azt mondod, hogy gravitációmentes esetben más a testek tehetetlensége, mint gravitáló közegben. Az ejtési kísérleted és Eötvös-kísérletek között csak ez lehetne az elvi különbség. Az égitestek viszont szabadesésben vannak. Én úgy látom, hogy a tehetetlenségük nem tér el a földi körülményektől. Ennek korrekt, és precíz cáfolatát nem látom tőled.
Előzmény: iszugyi (12821)
Gergo73 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12823

"Nem is csoda, mert egy erőhatás konzervatív volta globális tulajdonság ..." Na ezt azért ne keverd ide.

Azt hogy egy erőtér konzervatív-e, nem egy pontban ellenőrzöd. De egy erő vagy impulzusváltozás a tér egyetlen pontján és az idő egyetlen pillanatában értelmezhető. Tehát az hogy a két mennyiség arányos-e, független attól - a formállogika szabályai szerint -, hogy konzervatív-e az erőtér vagy sem.

Valahogy ök, esetleg abból indultak ki, hogy az F nem idö függö!

Biztos nem. Newton pontosan tudta, hogy egy bolygóra minden pillanatban más erő hat és ennek megfelelően pillanatról pillanatra változik a gyorsulása.

Az ejtökisérletem bebizonyította, hogy az általad idézett 'ekvivalencia elv' nem fenntartható. Ez egy lényeges támpont. A gravitációt igenis meg lehet különböztetni egy gyorsuló rendszertöl. Egy ürszondában csak két különbözö összetételü testet, pl. Li-t és vasat kell használni, amiknek különbözik a gyorsulásuk a gravitációs erötérben.

Erről eddig még senkit nem győztél meg. Magyarán nem hisszük el, hogy bármit megcáfoltál volna. Az űrszondák nem esnek szét, hanem szépen egybemaradnak; az űrhajókban vagy szabadon eső repülőkben sem tapasztalnak semmi rendelleneset (a súlytalanságot 1-2 percre a légkörben is elő lehet idézni).

Előzmény: iszugyi (12821)
dhcp Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12822

"egy ejtökisérletben igazoltan"

ugyan már, egy kisérlet nem hogy nem igazolás , haném még kisérletnek se lehet nevezni.

Előzmény: iszugyi (12819)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12821
Bocsánat igazad van, javítok: Newton a delta (mv) =delta (F t) =F delta(t) -t használta és Euler tette ezt át az m a= F -re. Valahogy ök, esetleg abból indultak ki, hogy az F nem idö függö! --- "Nem is csoda, mert egy erőhatás konzervatív volta globális tulajdonság ..." Na ezt azért ne keverd ide. A testek tehetetlenségénél, az m(test,v;i)-nál, a mezök LOKÁLIS hatásáról van szó és nem a globális tulajdonságáról. Arról a hatásról amivel a mezö a testre hat a mozgásánál! ------- "Nem ebből ered. Hanem egy ekvivalenciaelvből, miszerint egy gyorsuló rendszer lokálisan ugyanúgy viselkedik, mint egy rendszer, amire gravitáció hat. " Nem értetted meg, hogy az ekvivalecia elv megcáfolható, ez nem is érvényes a természetben. Ebböl nem lehet kiindulni. Ezt elöször be kellett kisérletekkel, tehát fizikailag bizonyítani. Az ejtökisérletem bebizonyította, hogy az általad idézett 'ekvivalencia elv' nem fenntartható. Ez egy lényeges támpont. A gravitációt igenis meg lehet különböztetni egy gyorsuló rendszertöl. Egy ürszondában csak két különbözö összetételü testet, pl. Li-t és vasat kell használni, amiknek különbözik a gyorsulásuk a gravitációs erötérben.
Előzmény: Gergo73 (12815)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12820
A valóságban természetesen. Azt, hogy a gyorsulás különböző lenne, az indokolná, hogy a mozgó test tehetetlen tömege nagyobb, mint az állóé, viszont a súlyos tömege meg ugyanakkora (az egyszerűség kedvéért legyen a két test nyugalmi tömege egyforma). Azt, meg hogy a gyorsulás ugyanakkora lenne, az indokolná, hogy a súlyos tömege is nagyobb lenne a mozgó testnek, nemcsak a tehetetlen tömege, így a gyorsulás természetesen ugyanakkorának adódik, mint a nyugvó testnél.

Ezt kellene egy kísérlettel ellenőrizni, de sürgősen!
Előzmény: Gézoo (12730)
iszugyi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12819
A testek súlyát és a tehetetlenségét a fizikában mindig precízen szét kell választani. --------- A testek 'súlya', az m(test;g)-nek nevezett súlyos tömeg, csak a sztatikus gravitációs erövel F(gravitáció) = - G M(g) m(g)/r^2 van kapcsolatban. (Az egy más kérdés, hogy ezt a testek minden r távolságában mint a gravitációs tiszta hatását, tehát az e.m.- eröktöl függetlenül, mérni tudjuk-e vagy nem, amit kis relativ távolságokban alapvetöen meg kell kérdöjelezni.) Mindenesetre a súlyos (vagy gravitációs) tömeg m(test;g) fogalmilag a gravitációból ered, és ez a testekhez képest nyugalomban lévö mérlegekkel, az akció-ellenakció elv alapján, kvantifikálható, megmérhetö. ------- A tehetetlenség, a tehetetlen tömeg m(test;v) fogalma, egész más eredetü. Ez minden féle külsö mezöben történö mozgással van, mint a sebesség függvénye, kapcsolatban, tehát a mindig jelenlevö nem-konzervatív mezökben. Természetesen lehet a külsö erö a tiszta sztatikus gravitációs erö is, ha ez egyedül van jelen, tehát ha az e.m.-mezö hatása vele szemben elhanyagolható (és ha a testek relativmozgásából eredö hatás is elhanyagolható). A testek tehetetlenségével, a testek m(test,v:i) tehetetlen tömegével, több probléma akad, ami az általánositást megnehezíti. Gondolj csak a logitudináris és a tranzverzális tehetetlen tömeg megkülönböztetésére, a külsö vektormezök tulajdonsága miatt. De nem csak ez okoz problémát, hanem az összetett testben mozgó és a testet alkotó elemi részecskék jelenléte is. Ezek alapján és sematikusan mindig az m(test,v;i) = m(test,v=0;i) /sqrt (1-(v/c)^2) -et, az m0 = m(test,v=0;i) = m(test,g) azonosítással, feltételezni tudományosan nagy könnyelmüség volt. Emiatt az E/c^2 = m(test,v;i) = m0/sqrt (1-(v/c)^2) felállítása és érvényessége is alapvetöen megcáfolható. Én az m0 = m(test,v=0;i) = m(test,g)-re történt azonosítást kézdöjelezem elsö sorban meg, és egy ejtökisérletben igazoltan, hogy ez az egyenlöség nem áll fenn. Az m(test,v=0;i) nyugalmi tehetetlen tömeget meg kell az m(test;g) súlyos tömegtöl, az m(test,v=0;i) = m(test;g) (1 -delta(test)) egyenlet szerint, értékben és a test összetételétöl függöen különböztetni, és nem csak azért mert ezek két különbözö fogalmat képeznek. Emiatt az E=mc^2 ekvivalencia is, egy közelebbröl nem lerögzitett 'm' fogalommal, használhatatlan. Sajnos az eddig elvégzett mérések, az m(test;g) > m(test;v=0;i) -vel kapcsolatban, nem vették a jelenlevö e.m.-mezö zavaró hatását számításban, ami a tömeghány effektust eltakar.
Előzmény: dhcp (12812)
dhcp Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12818

GLUO=GLUON

Azért leírom, sose lehet tudni, a ferrari csak vicc volt.

Előzmény: dhcp (12812)
cíprian Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12817
Ha egy rendszerbe energiát nyomatunk, akkor nő az összenergiája, punktum.

Ez a mondat világosította meg bennem, hogy szemléletbeli különbözőségemet.
Elnézésteket kell kérnem, túlzottan belemerültem a "cíprian-fizikába", és nem vettem észre magam, de ezzel nem akarlak terhelni benneteket.

Mivel egy kicsit elárultam magam, annyit azért elmondok, hogy bármely anyag összenergiáját állandónak tekintem. Szerintem ha gyorsabban halad a test, akkor benne alacsonyabb energiaszintre kerülnek az alkotóelemek, és ez az oka az idődilatációnak. Ezt kizárólag csak valamely tetszőlegesen kiválasztott inerciarendszeren belül értem.

Többet viszont erről nem kívánok beszélni. Bocs.
Előzmény: Gergo73 (12806)
Gergo73 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 12816
Úgy érted, ΔI=F (a jobb oldalon nincs Δ).
Előzmény: Gergo73 (12815)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!