Cooper bírónő a hadsereggel szemben a bálnák mellé állt
július 5. szerda 16:39
A kaliforniai szövetségi bíróság átmenetileg megtiltotta az amerikai haditengerészetnek a szonárok használatát, a tájékozódást segítő készülékek által kibocsátott hanghullámok ugyanis árthatnak a bálnáknak. Számos kutatás kimutatta, hogy a hadihajók által használt szonárok hangimpulzusai megbénítják a delfinek és a bálnák tájékozódását, és roncsolják a belső szerveiket, ami a halálukat okozhatja. Néhány napja az amerikai védelmi minisztérium hat hónapra visszavonta a tengeri emlősök védelmében a szonár használatát megtiltó törvényt - olvasható a BBC brit közszolgálati televízió honlapján.
Florence-Marie Cooper bírónő azonban - környezetvédők beadványára - újra megtiltotta a szerkezet használatát. Indoklásában a környezetvédelmi törvényre hivatkozott és felszólította a hadsereget, hogy ne a hawaii partoknál, hanem olyan vizeken gyakorlatozzon, ahol lényegesen kevesebb tengeri emlős él.
2006. július 7., péntek 7:22 Hawaiit vette célba a szerdán kilőtt észak-koreai rakéták közül az először kipróbált Taepodong-2-es nagyhatótávolságú rakéta. Az észak-koreai csodafegyver rögtön a kilövés után el kezdte hullatni darabjait, pár száz kilométer megtétele után még Japán előtt a tengerbe zuhant.
Hawaii térségébe akarták célba juttatni az Egyesült Államok alaszkai területeit is veszélyeztető Taepodong-2-es rakétáját, írja a Sankej Simbun japán napilap. A hatezer kilométeres hatótávolságú rakéta azonban közvetlenül a kilövés után csütörtököt mondott, és pár száz kilométernyire a kilövőállástól a Japán-tengerbe zuhant.
Feldobták-leesett
A Sankej Simbun szerint Észak-Korea két okból célozhatta meg Hawaiit. Egyrészt bizonyítani akarta, hogy amerikai területre is képes csapást mérni (ez nagyon nem sikerült), másrészt meg Hawaiin van az amerikai Csendes-óceáni Flotta parancsnoksága (ennek eltalálása meg gyakorlatilag lehetetlen az immár bizonyítottan irányíthatatlan, feldobom-leesik működési elvű észak-koreai rakétákkal).
Teljes kudarc
A lap felvet egy békésebb lehetőséget is arra, miért is Hawaii volt a célpont. Mint már említettük, az észak-koreai rakéták megbízhatatlanságuk mellett pontatlanságukról is ismertek, Phenjan pedig valószínűleg nem merte azt megkockáztatni, hogy az Alaszka irányába kilőtt rakéta véletlenül el is találja az Egyesült Államokat.
Ez az amerikai és japán hírszerzési adatok szerint amúgy nem sikerülhetett volna, hiszen a Taepodong-2-es rögtön a kilövés után elkezdte hullatni alkatrészeit - azaz Észak-Korea kardcsörtető kísérlete közvetlenül a kilövés után kudarcba is fulladt.
Másfelé repülnek
Dél-Korea a légi útvonalak módosítására szólította fel pénteken légitársaságait az észak-koreai rakétakísérletek miatt.
Egy dél-koreai légi közlekedési illetékes szerint egyelőre július 11-ig van érvényben a rendelkezés, mert Szöul újabb várható észak-koreai rakétatesztelésektől tart.
Szerdán az Asiana Airlines Szöul és Chicago között közlekedő Boeing 747 típusú gépe, fedélzetén 223 utassal és 12 főnyi személyzettel, alig 22 perccel az első észak-koreai rakéta kilövése előtt haladt át a veszélyes légtéren és Phenjan nem figyelmeztette előzetesen a dél-koreai légügyi hatóságokat.
Tényleg bocsi kriszta101 de nem lehetett kihagyni :)
Ja és féldeszka nem jó? Ja meg UB40 koncer a Waikiki Shell-en nagy buli volt....a nagy kivetítőn nem akarom mondani milyen növény levele forgott és mindenki jól érezete magát :)
Na igen, odakinn azt hiszem én is valahogy így lennék víz környékén. Idehaza sajnos nem egy praktikus viselet, pláne nem munkahelyen. A legközelebbí fürdésre alkalmas víz (Duna) vagy 35-40km-re van ide... De abban meg nem szívesen áztatnám magam.
De a "lazítós szerelésen" kívül a rendőrautó igazán ütős... Nagy kedvenceim a nagy amerikai "hajók", és a rendőrautók azok között is kivételes példányok ;)
De az inged továbbra is nagyon tetszik, Ropoli mester ;)
Autóstalálkozóra legjobb töltött fényképezővel és töltött pénztárcával jönni. Nagy csodákat lehet találni a bazárosoknál ;) Meg persze sok bóvlit is, szóval figyelni kell ;)
Nagyon örülök az ingeknek, s köszönöm itt is, hogy hoztad nekünk, BOLOND. ;)
Most már kissé hozzászoktak a munkahelyen is, bár Pesten rohadt nagy sikerem volt ebben a piros ingben, meg a nyakamban lógó fényképezővel ;DD
Nagyon csodálkoztam... A fogaskerekűn utazva az ellenkező oldali vonatról egy egész csapat emberke mosolygott, integetett át, ahogy kilógtam az ablakon. És teljességgel pozitív élmény volt, nem vártam ilyen reakciókat ;)
Hát ja. Várom már a szeptembert, mert akkor szétnézek majd pesten. Remélem találok egy csomó jó cuccot. Majd az autostalákozóról kellene ezt azt beszerezni, ha lesz normális áron.
Húúúú, az nagoyn sok! Az már rablás. Pedig nagyon jó lenne a tűző napon egy olyan kalap. Bár szerintem abból is az itthoniak, csak erőltetések, az igazit kintről lehet beszerezni. Majd buherálok én magamnak valamit ha tudok. Hawaii -ról szerintem már azóta is tettek uj képeket a google earth -be. Nézzétek meg. Egy uj sziget is bekerűlt, bal oldalon. Ha jól tom, akkor Kaui alatt, vagy balra egy kicsit. Lakatlan, de gyönyörű!
Ez a Cowboy kalap? hát szeptembertől ha pesten leszek, úgy látom, hogy lesz mire elkölteni azt a kevés pénzemet is. :( :) De megpróbálok ellenálni nekik. :)
Ja tényleg, még Cowboy kalapot se ártana, hogy beszerezzek, a régi Dallas -os idők. :) Egyre jobban ott akarok lenni. Csak az a baj, hogy nincsen még diákom, aztán ro*adt drága a jegy. De szerintem nem fog érdekelni. pffff :)
Szerintem gyere el, mindenképp megéri ;) Egy pici Amerika amit ott talál az ember. Hawaii nem tartozik a leginkább preferált államok közé, de úgy érzem, hogy a cowboy-kalapos, bőrmellényes emberkék nem fogják kiutálni a virágos-pálmás inges "turistákat" ;)