Még tavaly (viszonylag hosszú és dolgos aktív időszak után) elhalálozott a Cateye HL-530-as lámpám. Pár napja szétbontottuk egy ismerőssel kíváncsiságból, és a bontás eredményeképpen megállapítottuk, hogy a led és az elektronika igazából hibátlan, a problémákat a lámpa műanyag testrészeinek végzetes sérülései okozták. Épp ezért keresek olyan donor lámpát, amibe esetleg vissza tudnánk építeni a működőképes részeket. Ha jól tudom, a HL-500-as is megfelel, mert a ház ugyanaz, csak a led más benne. Szóval ha valakinek esetleg lenne elfekvőben fizikailag jó állapotban lévő, de már működésképtelen, erre a célra alkalmas 500-as vagy 530-as lámpája, amitől megválna, azt szívesen venném. Ajánlatokat a prof kukac gruppetto pont hu e-mail címre várok. :)
Valaki írt nekem levelet "trek" címmel (talán Kertes Virág volt?), és mivel csípőből a szemétládában landolt, lendületből kitöröltem. Ha olvassa, kérem, küldje el még egyszer. Elnézést kérek az alkalmatlankodásért.
" mintha egész odáig rajtam lett volna egy plusz harisnyanadrág vagy jégeralsó."
Most győztél meg arról, hogy még véletlenül se próbáljam ki soha, milyen szőrtelen lábbal. Minusz hatszázmillió fok van kint! Inkább veszek valami lábszőrnövesztő sampont :-)
Nagyjából a 6-8mm-es szőr az, ami már kezd kényelmetlen lenni, ez szűk egy hét. Tehát 4-5 naponta borotválva egyáltalán nem kényelmetlen.
Amikor én infókat gyűjtöttem egy ügyben (2000 tavasza) akkor egy triatlonos barátom úgy fogalmazta meg, hogy elsőre olyan érzés lesz, mintha levettél volna még egy nadrágot. És igaza volt, valóban olyan volt, mintha egész odáig rajtam lett volna egy plusz harisnyanadrág vagy jégeralsó.
Vannak természetesen hosszabban tartó megoldások (gyanta, lézeres epilálás) de azokat nem próbáltam.
Egy nagyon fontos faktort eddig senki nem említett: a kényelmet! Sokkal, de sokkal jobb érzés a feszülős nadrágot a szőrtelen lábra felhúzni. Főleg annak, akinek amúgy jó szőrős lenne a lába. Én régen sokat szívtam vele, hogy (mint amikor az ember elfekszik a haját) szinte fájt, ahogy lelapította a szőrt a nadrág sokszor 8-10 órán át.
Én is erre gondoltam, hogy biztos már egész nap ezt tesztelték, simogatták a bringások lábait, állítgatták a szőrzetüket, zselével bekenték, hogy megfelelő irányba álljanak és minden reggel megfésülték, csak hogy ne kelljen leszedniük. De végül arra jutottak a tudósok, hogy le kell borotválni, mert sokkal gyorsabban tudnak menni szőr nélkül!
Majd jön egy független kutatócsoport, amelyik bebizonyítja, hogy a megfelelő puhaságú és hosszúságú szőrzet megakadályozza a lábról leváló légáram káros turbulenciáját, ezáltal hihetetlenül javítja a légellenállást.:)
Ne viccelj, ez már hülyeség. Szerintem csak divatból csinálják, vagy csak pszichés. Az nem lehet, hogy olyan sokat számítana a szőr a lábukon, hogy a légellenállás miatt leszedjék. Max. ha ilyen (vagy ilyen) a testük, akkor már talán. De nem hiszem, hogy a mostani országútisok NDK-s szőrzetben élnének.
A nadrág azért sokkal komolyabb légellenállás, de annak sem csak ez a szerepe. Többek közt nem repül alá a darázs, nem szív be sok nedvességet, illetve nem akad bele semmibe.
Ez a lábszőr dolog talán másodperceket is jelenthet mondjuk a Tour de France egy hosszabb etapján, tehát jelentősége a legtöbb bringás számára (mondjuk akik ide írnak, azoknak mind) a nullával egyenlő. Monti esetében pedig még a profik között sem hiszem hogy mérhető az így nyert sebesség. Az tény, hogy könnyebb lemosni a sarat. Ez számomra nem kompenzálja azt, hogy borotválkozni viszont elég macerás.
Mindegyik könnyedén cáfolható. Egyszer olvastam erről egy részletesebb elemzést és az maradt, hogy csak mert a többiek is így csinálják. Szóval divatból. Praktikus oka nincs, hacsak a pszichés pluszt nem tekintjük annak, hogy ettől az illető komoly bringásnak hiszi magát.
A profi (vagy annak mondott) montisok is szőrtelenítik a lábukat. A légellenállás, a sérülés esetén könnyebb sebkezelés, a gyakori masszázs és a feszülős naci miatti fokozott szőrtüsző gyulladás miatt is.