Keresés

Részletes keresés

nodi Creative Commons License 2007.10.13 0 0 906
ha nem jön be az oldal próbáljátok ezt : http://nodi.fileposta.hu
nodi Creative Commons License 2007.10.13 0 0 905
üdv mindenki!
én is tervezem egy kemence építését ezért olvasomgatom a fórumot .
Rengeteg hasznos infót találtam már benne !
Most megpróbálok én is segíteni ,szereztem két tankönyvet :
Cserépkályhás munkák- Derecskei Kárpáti.
Kéményépítés-Bán Lajos Bauer György
Innen letölthetitek : http://nodi.fileposta.hu/up.do
a belépés jelszava :kemence
Remélem tudjátok hasznosítani :)
Agur Creative Commons License 2007.10.11 0 0 903
Szia SolnesM!

Sajna csak ezt találtam eddig. Több nincs a gyüjteményemben.
Kérdezzél rá a "kémény" topikban hátha......

Agur
Előzmény: Törölt nick (902)
Agur Creative Commons License 2007.10.11 0 0 901
Szia kövi75!

A kéményes topikban találtam ezt.
Ebben megtalálod, hogy milyen kéményt kell - kellene építened.

Agur
Előzmény: kövi75 (842)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.11 0 0 900
festékboltban lehet kapni hőálló festéket, spray változatban is.
Előzmény: recsiloz (899)
recsiloz Creative Commons License 2007.10.11 0 0 899
Szia geza2461!

Nagyon egyedi megoldást választottál, precíz szép kivitelezés elismerésem! Az ajtók is nagyon tetszenek, küldhetnél egy nagyobb felbontású képet mid két oldaláról nekem.  

Az én tapasztalatom szerint három nap az első óvatos a fűtés 4-5 rárakás estig, másnap határozottabban és lefekvés előtt is megpakoltam. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, lesimítottam a búbot ma meszelek és ha  találok megfelelő festéket az ajtóknak lefestem ezután kezdődhet a süögetés. :-)

Előzmény: geza2461 (896)
krakkper Creative Commons License 2007.10.10 0 0 898

Szia geza2461!

 

A tapasztalatom kevés e téren. Paszulyszalmával fűtögettem vagy kétszer, és utánna már rendesen sütöttem benne. De a mi kemncénk az öntöttvas kád miatt nem volt annyira nedves.

Ha téglás kemencém lenne, akkor kint  raknék tüzet, és a parazsat hordanám bele egyenletesen elosztva az alján ,Még az ajtót is rázárnám lassan.

Egy kezelés után én befűtenék , apránként az üzemi melegre. Az agyagnak ki kell égni.Gondolom.Kíváncsi vagyok a többiek javaslatára.

 

A füstcsöveken van külön-külön elzáród?

üdv:

krk

Előzmény: geza2461 (896)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.10 0 0 897
geza2461
Véleményem szerint jól csinálod! Én még a nagy kánikulába csináltam, de azthiszem 2 napot ment benne a ventilátor majd egy jó nagy marék akácfával gyújtottam be, napról napra mindíg kicsivel többet, amit széterítettem a samotton. Nem zártam le, hogy a keletkezett gőz had távozzon. Egy jó hét után pedig 3 kéve rőzsét fűtöttem be és következett a főpróba. Kifogástalanúl működött!
Mint már mondtam, nagyon szép, szép lesz a kemencéd. Mifelénk a búbosnak van "divata"
Előzmény: geza2461 (895)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 896

Szia Krakkper!

 

Teljesen saját a tervezés, és a kivitelezés is.

De tervek ide vagy oda, folyamatos változtatások történtek, és történnek még most is.

A búb külső részét ytongal gondoltam burkolni, hogy eltüntessem a füstcsövet, és a szigetelésnek sem rossz.

 

Már várom ez első sütést!

Most izzó faszenet raktam lapátra, és raktam be a sütőtérbe.

Az ajtó nyitva, hogy a pára kijöjjön.

Kb. 30 c.fok körüli a belső hőfok.

Mi a véleményed erről? Mikor fűthetem fel? 

Előzmény: krakkper (891)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 895

Sziasztok kemencések!

Már félig én is közétek tartozok?!

 

Az a két függőleges tégla a kéményen, ez a kamin ajtó.

A hátsó fal tetején a zsaluzat, az egy íves fedlapot takar.

Ez a fal, és az összes zsalukő, terméskővel lessz burkolva.

A száritásomról mi a véleményetek?

Tegnapelőtt kérdeztem.

Az ajtókat én terveztem, és egy lakatos barátommal készítettük.

DacaGaby Creative Commons License 2007.10.10 0 0 894
Pompás! Gratula!
Előzmény: geza2461 (890)
siileec Creative Commons License 2007.10.10 0 0 893
Szia recsiloz!

Látom az email címed publikus, majd oda írok Neked a témáról.

üdv: siileec
Előzmény: recsiloz (889)
Agur Creative Commons License 2007.10.10 0 0 892
Szia geza2461!

Szép munka gratulálok. :))

Az ajtókat sk. készítetted vagy vásároltad?

Agur
Előzmény: geza2461 (890)
krakkper Creative Commons License 2007.10.10 0 0 891

Szia geza2461!

 

Pompás kis építmény,mondhatni, fejedelmi!

 

Gondos munka. A tervezést azt tudom, hogy Te csináltad, a kivitelezést is?

A betonkoszoru mit fog tartani a tetőt?  A függő tégla miért van? Két síp van a kéményben?

 

Gratulálok!

üdv:

krk

Előzmény: geza2461 (890)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 890

Hali mindenkinek!

 

Itt tartok!

recsiloz Creative Commons License 2007.10.10 0 0 889
Szia siileec!

Köszi, a lehetőséget élni fogok, vele a szezonnak gondolom vége, tavasszal érdemes elkezdeni. Sajnos a falusi túrizmusban és a vendéglátásba nincs tapasztalatom mivel eddig egy vegyesboltom volt és ezt üzemeltettem 13 évig, míg a multik ki nem nyírtak. Pár jó tanácsot megköszönnék miként érdemes elkezdeni. Nekem csak boltvezetői végzetségem van, de a feleségemnek vendéglátói is megvan. Programokat is tudnák biztosítani fürdés, horgászat, faluvégén az erdő, 10 kiló méterre a Dombóvári Gunaras –fürdő : http://www.termalfurdo.net/index.php?p=egy_furdo&fid=34, házi koszt három ágy stb.… Van pár képem az oldalamon, ha érdekel http://recsiloz.uw.hu/ KB. EGY éves képek az óta is szépen fejlődik minden növényem.

Előre is köszönöm: Zoli :-)

   
Előzmény: siileec (885)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.09 0 0 888

Szia Siileec!

 

Köszi de most túl nagy a fotó!

 

Ma egy hete falaztam a sütőteret.

Azóta minden nap ventillátorral száritom a belső részét.

Ma kislapátra tettem faszenet, begyújtottam, és egy téglára tettem a sütőtérbe.

Anyit fűt hogy kb. 30c fok körüli a belső levegő.

Az ajtó félig megnyitva.

 

Előzmény: siileec (887)
siileec Creative Commons License 2007.10.09 0 0 887
Szia geza2461!

A tallózás gombbal keresd meg a gépeden a képet, jelöld ki, aztán nyomd meg a feltöltés gombot. Ezzel még nincs elintézve, mert amikor megjelenik a lapon a feltöltött kép, találsz a kép bal oldalán két feliratot pirossal. Beszúrás és törlés. Nyomj a beszúrás feliratra és akkor már biztosan meg fog jelenni a kép. Ha több képet akarsz ismételd meg a leírtakat.
Üdv: siileec
Előzmény: geza2461 (886)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.09 0 0 886

Hali mindenkinek!

 

Már szárításnál tartok!

Fotót hogy tudok feltenni, mert a napokban sem sikerűlt!

Mikor gyújthatok be? (ma egy hete falaztam a sütőtér boltozatát)

siileec Creative Commons License 2007.10.09 0 0 885
Szia recsiloz!
Mint előttem szólók, én is gratula a tavadhoz. Ha vendéglátásban gondolkodsz akkor nagyon jó a kemence. Ha eljutottál addig, hogy népszerüsíteni kell, néhány, általam szerkesztett, szálláshelyekkel foglalkozó internetes oldalon ebben szívesen segítek.
Üdv: siileec
Előzmény: recsiloz (867)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.09 0 0 884
Trükköt? Felfűtés folyamán kb. fél maréknyi lisztet szórunk a kemence fenekére. A szinéből megállapíthatjuk, hogy mennyire van felfűtve a kemencénk. Ha nagyon világos szinű marad, akkor fűtsünk még. Ha nagyon sötétre pirul, vagy megég akkor hagyjuk szabadon a kemence száját szabadon, kicsit had hüljön. Ha szép karamellszinre vagy aranybarnára pirúl akkor nyúgodtak lehetünk, hogy szépen meg fog sűlni a finomságunk. Ez trüknek számít? Ha igen akkor tessék, itt van ez egynek.
recsiloz Creative Commons License 2007.10.08 0 0 883

Kedves Sütögető!

Reméllem így lessz!

Szia DacaGaby   nekem segített a hozzászólásod az ilyen számokkal adatokkal már jó kalkulációkat lehet végezni.

Előzmény: Sütögető (881)
Sütögető Creative Commons License 2007.10.08 0 0 882

Kedves DacaGaby!

Ilyen soknemzedékes kemencés múlttal, tessék már recepteket-trükköket is elárulni!

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: DacaGaby (876)
Sütögető Creative Commons License 2007.10.08 0 0 881

Kedves recsiloz!

Tavadat látva úgy tűnik nincs számodra lehetetlen! Tehát biztos feljebb tornázod még azt a 160 fokot is! Mindenféle ömlengés banális és közhelyes lenne, így tehát kívánok majd annyi vendéget,hogy azon kelljen gondolkodnod:nem kicsi a kemencém?

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: recsiloz (867)
krakkper Creative Commons License 2007.10.08 0 0 880

Szia!

 

Lehet ez azt jelenti: még nem kezdte el.

 

Előzmény: biii (879)
biii Creative Commons License 2007.10.08 0 0 879

szia

az jó jó, csak hol tartasz?

Előzmény: geza2461 (878)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.07 0 0 878

Hali mindenkinek!

 

Most itt tartok!

krakkper Creative Commons License 2007.10.07 0 0 877

Sziasztok!

 

Megint alakúlt egy kicsit a masina.

A legfrissebb szerzeményem, egy öntötvas tevő, idősebb mint én.

 

 

 

felfűtés
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.07 0 0 876
Sziasztok!
Felfűtés? Az komoly dolog! Mondhatnánk ezen múlik minden. De mit akarunk sütni, ill. mivel akarunk fűteni? Legyen mondjuk kenyér, annak nagy sülés kell. Én a búbos kemencémbe a kenyének legalább 4 nagy kéve csutkát (kb.40cm átmérőjü kévébe szedett kukoricaszár) fütenék be szép takarosan. Morzsolt csutkából 3-4 zsákkal, akác ill. tölgyfából kb. 2 zsákkal. Fenyő ill. olyan gyümölcsfával amivel füstölni szoktak (húst, kolbászt stb.) nem ajénlott fűteni, mert füstös lesz az ételünk és a kemencénk is. Eper, dió, füzfa gallyal, szőlővesszővel nagyon jól fellehet fűteni kemencénket. De egyémként onnan tudjuk meg, hogy kellőképen befűtöttünk, hogy a szívanót lazán ki -be húzgáljuk a kemence fenekén (a samot téglán) és ha szikrát vet, akkor kellőkép át van forrósodva a kemenvénk, kb. 230-250C° lehet benne. No, én mindezt édesapámtól tudom (Neki is van kemencéje) Ő pedig az édesanyjától aki renszaresen sütött kenyeret 86 éves koráig (1995). Remélem tudtam valamicskét segíteni...........
recsiloz Creative Commons License 2007.10.06 0 0 875

Sziasztok!

A válaszokat köszönöm mindenkinek! :-))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!