Mivel még cseresznyepálinkát sosem ittam, így nem tudom mihez viszonyítani. Az illata kissé joghurtos, mint az erdei gyümölcs ízű joghurtok illata :) Kicsit olyan volt mint mikor a kökényt főztem, akkor éreztem hasonló illatot. De nem tapasztaltam semmilyen pálinkahibát, a fokoló is végig normális értékeket mutatott.
Megkóstoltam, pedig utálom kóstolni a cefréket :) És iszonyatos volt persze ez is, de nem volt benne már édes íz, csak a tömény és csípős szénsavat éreztem.
Nem kötötték rá a kötelet a fára. Vékony zsinór egy súlyra rá lett kötve és áthajítva kb 6m magasan, ezzel lett áthúzva a vastag kötél, mindkét vége az autóra kötve.
Sziasztok! Látom, azért már kezd indulni a szezon,sajnos zalában nagyon nagy fagykár volt,ezért meg próbálkozom érdekesebb párlatokat csinálni, 2 hete cefréztem almát bodzavirággal ma le pároltam és ízre is és illatra is szerintem elfogadható lett,mert előtte csináltam egy kevés pálinkában áztatott bodza virágot,de az csak illatban jó bodzás az izében már nem mutatkozik annyira a bodza.
Maximalisan igazat adok neked! Az ido neha sok-sok forintot tesz ki! A 100-200 E ft pedig nem keves penz....(szerintem se) viszont ahoz hogy ekkora osszeg a "fiokba" legyen .....kb 5-600 e meg kell mozgatni erte de lehet hogy keveset mondtam! Es az ember hasznalja az eszet is hogy min es hol tud "fogni",akar idoben,akar penzben,hogy kifizetodo legyen barmi. Jol latod! Okos gondolat jo megkozelites!!!
Hidd el nem könnyű szétválogatni, főleg az üldözési mániámmal.
Ez is: 100-200 ezer nem sok a mai világban. De sok. De én ebből próbálok megélni és a bércefrézésnél nem mind egy hogy 300 kg-t mennyi idő alatt cefrézek le.
Ha én azt mondom, hogy a szilva pálinka fertelmes ízű? :)
Nekem kedvencem volt egy időben a fekete eper pálinka. Hétvégén láttam egy szüretet, felterítették, magasan megkötötték és vonóhoroggal kocsival megrángatták a hatalmas fát, elég hatékonynak tűnt a módszer.
Neked semmit! En fogadtam meg anno...es milyen jot tettek velem azok akik ezt tanacsoltak...az egesz telem ment ra de megerte szamomra,egy kisse megvilagosodtam mar...de nem teljesen!
Nekem hatalmas eperfám van, tele fekete eperrel. Valaki azt mondta hogy fertelmes ízű pálinkája van. Ezért inkább minden nap legelészek róla. Ha valakinek más a tapasztalata, cáfoljatok meg!
A szomszéd jól tudja. Abban viszont nincs igaza, hogy így kár cefrézni. Az eper meglehetősen magas cukortartalmú gyümölcs. Nyúlj csak bele a cefrébe. De elég ha egy szemet megkóstolsz.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Túlnyomórészt fekete epret (Morus nigra)-t és fehéret cefréztem pénteken, majd szombaton. Élesztőzés (La Claire CGC62) után 2 óra múlva megindult a főerjedés, ám az előzőlegesen beoltott adagból 2-3 litert át kellett mernem, mert annyira futott, hogy majd' kibugyogott az edényből. Kellemes illata van, kicsivel több mint 120L-t összeszedtünk eddig. Keverőszárral megzúztam, majd összesen 1kg napfényt hozzáöntöttem. Tervezem még ugyanennyi leszedését, de ahhoz egyáltalán nem tennék cukrot. A szomszéd szerint (meghallgatom a véleményét) legalább 2-3kg is belemehetne, mert így kár kicefrézni. Erről mi a véleményetek?
Nem olvasol figyelmesen mert a két módszer kapacitása ugyan az eltekintve attól hogy a előzőt előbb el kell cefrézni a mostani magozom meg elcefrézi. És ne írj ilyeneket mert magamra veszem.
Bocsánat Mester! Én ,,De magozóval csinálom, annak sokkal nagyobb a kapacitása. 1200kg/ óra." erre értettem. A 12 mázsa kajszi verte ki a bisztit nálam. Álmomban sem láttam12 kiló barackot. Még egyszer elnézést.
Ha ostobaságra lenézőnek tűnik a válasz az nem véletlen, ha rövidnek az a tablet miatt van.
Van itt néhány kedves kolléga akit nem érdekel a válaszom és nem kér a segítségemből. Nem is erőltetem. Aki tanulni akar, vagy tényleg kíváncsi valamire az megtalálja a módját hogy választ kapjon. Aki félinformációkat valóságnak állít és abból kérdez és megsértődik mert nem kap választ annál vállalom hogy lazára veszem a stílust. De aki érti is miérteket az nem lenézésnek veszi a reakciómat.
CSak azért kérdeztem, hogy ki főzi, mert ha Te, akkor ideális esetben akkor főzöd, amikor kész. Akkor meg lehet 2 félig tele hordó is, a képződött co2 védi, főzés előtt meg összeöntheted, nem romlik meg fél nap alatt.
Ne ajánlj hülyeséget senkinek. Ha jól zár a fedél, akkor szegény reggelre arra ébred, hogy festheti újra a helyiséget.
Amúgy cefrézés elején a co2 befúvás nem ba..szik egy öltést sem. Ugyanis kb. 1-2 óra elteltével már saját maga fejleszti a co2-t. Ezt a befúvást a kierjedt cefrénél szokták csinálni, akkor, ha nem tudják azonnal főzni. De az öltéses dolog ott is játszik. Szerintem.
biztosan nem erjedt ki teljesen, nem csak az 1 nap miatt, hanem a 228-nak hosszú a lecsengése, a fruktózzal a végén nehezen bánik, amikor már nincs glükóz.
Sziasztok :) 75 liter cseresznye cefrém 1 nap alatt teljesen kierjedt, kb. 8.5 liter 47 fokos párlat lett az eredmény, szóval azt nem lehet mondani, hogy elakadt az erjedés. Szóval a kérdésem, hogy hogyan lehetséges ez a rövid idő? Eddigi rekordom a körtével volt, az 3 nap alatt erjedt ki. Annyi volt az eltérés a többi cefrézésemhez képest, hogy most a cseresznyébe tettem habzásgátlót. Köze lehet hozzá? Segítette az élesztőgombák jobb diszpergálódását a cefrében? Uvaferm 228-at használtam.
Az rendben van ,hogy nem használod, mert idegenkedsz tőle ,csak tedd hozzá, hogy miért nem javaslod? Természetesen félünk minden adaléktól ,nehezen próbáljuk ki ,de a foamsolt én kipróbáltam és nem visz bele semmi mellékízt ! Az étolajnak már többször éreztem az ízét, de azt is túladagolták! Természetesen betartani a szavatosságát és nem többszörösét beletenni! Úgy képzeld el ,amikor a szilvacefrémmel teli hordók emelgették a fedőt, pár csepp és az a vastag hab összeesett pillanatok alatt!
Hogy tudom megállapítani,megmérni a kéntartalmat labor nélkül?Vagy felétek van labor ami ezzel is foglalkozik?Mennyiben mérgezem le a fél falut az esetleges túladagolással?Nincs túl kénezett borom,csak a kíváncsiság!
Ha van rá lehetőség szerintem csinald meg, de ha beindul az erjedés az amúgy is co2t termel, csak az a lényeg hogy zarjon a tető , hogy ez ne tudjon az összes eltűnni, ezáltal neméri levegő
Több helyen is hallottam, hogy sárgabarack darálását, hordóba juttatást követően CO2-őt fújnak a fedél alá, ezzel is védve a cefrét. Alkalmazza ezt az eljárást valaki?
Ez olyan mint a biomanias ismerősöm szerint nem kell a villany a cefrezeshez mert nem biztos hogy kell bele az a + aroma ami a tejes feltárás miatt belekerül.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Senki nem mondta hogy a saválló rossz, de megfelelő műanyagban sem lesz értékelhető hibája.
A műanyag jó téma, mindig elő lehet venni. A megfelelő a lényeg. Amiben kozmetikum volt vagy hipó esetleg más nem élelmiszer jellegű anyag akkor nagyon nehéz megfelelő állapotba hozni. Az üzletekben kapható cefréző edények megfelelnek minden követelménynek.
A tartályok/hordók túlnyomó többsége polietilénből készül.
HDPE: High-density polyethylene.
A PET, a PVC és a PS (polisztirol) a mai tudás szerint is csak akkor adnak le bizonyos anyagokat (pl. BPA 1 ng/óra alatti mennyiségben), ha erős hő hatás éri őket.
Beletöltöd a 3 HP környékire beállított gyümölcslevet, ami csak kismértékben melegszik fel, aztán mikor kiforrt, egy másik -többnyire rezet tartalmazó- edényben 80-100 fokon desztillálod.
Aztán megiszol belőle -jó esetben- egyszer-kétszer 4cl-t. Alkoholisták többet. :-ppp
Teljes adó, 27% áfa, üveg, címke, értékesítő haszna, helypénz. Persze ha kaptak állami támogatást, akkor lehet akár veszteséges is.
Különlegesen jó barackot, szilvát, körtét kell főzni. A madáreleség lehet különleges, de nem kellene minden nap. Sem az ára, sem a minősége nem teszi közkedvelté. Szerintem.
jó-jó mester de nálam 70-80 kiló terem.... most még fele talán. A fagy nem sok munkát hagyott ez évre. Még a meggy átélte valahogy, jövő héten kezdhetek cefrézni. Jó is mert már nagyon kimerültek a készleteim. Alma is ritkább de majd nagyobbakra fejlődik, a vilmosnak kb harmadát vitte a fagy.
Már meg ne haragudj, de megőrülnék ha ezt így kellene csinálnom.
Fa keret, benne gyümi rekesz. A teteje rámerve, enyhe huzigálás koccanástól koccanásig. Ha az alja jön és megtellett maggal akkor kevés vízzel kimosatni. A mag rekesz kiemelésével kiöntve. Kapacitás 15 perc/ 300kg. Kevés víz! Fontos.
Az en meglatasom meg az hogy talalekony a "Magyar Ember"es ha megtalalja a "kiskaput"akkor viszont felo lehet ez csipi majd a torvenyhozo emberek szemet...es nehogy ripsz-ropsz,bezarjak gyorsan az osszes kaput...meg a keritesen levo lukkal egyutt....aztan meg b@szh@tjuk a fene nagy szabaddagunkat legalisan az otthonfozes teren!!! Es kezdodik megint az ejjel fozocske a padlason!!!!
Szerintem bukta. Lehet, hogy a tejes jövedéki adót be kell perkálni az adóraktárba való értékesítéskor, és jövedelem adót is kell fizetni őstermelőként vagy valami. A másik, a fesztiválokon a látogatók a különlegességeket keresik, berkenye, szeder málna, eper, és nem az almát, szilvát. Ezért a 3500- as felvásárlási ár elég gyenge. A földieper otthon főzött pálinka önköltsége minimum 6000. Azzal a pálinkával valami baj lehet, ha nem fogy el és az adóraktárnak keljen értékesíteni.
60-65kg fekete epret szedtem ma délután, cefrézem, majd várom a kihozatalt. Tervezem még ugyanennyi lerázását, amibe lehet fehéret is teszek (van bőven abból is). 3,5 órás mutatvány volt, csupán a fólia indokolatlan mozgása volt enyhén zavaró. A járókelők szeme majd kiesett, mikor állathangok kíséretében a fát rázni kényszerültem.
Én csak fehér epret főztem és nagyon kis mennyiséget ( 2 évben 2-3 litert ). Kb. 3-4 % cukrot adtam hozzá és így lett 8-10 % 45-ös pálinkám ( azaz 10 kilóból kb. 1 liter ).
Jellegzetes pálinkája van olajos beütéssel. Illata is jellegzetes, de nem erős. Mindenképp érdemes vele foglalkozni.
Ok. fesztivál, de a pálinka olyan drága lesz, vagy drágább mint a kereskedelmi fesztiválon. Az a pálinka amit otthon tized áron jegyzel. Mi van ha ezen az áron nem fogy el? Visszavásárolja akitől megvették? Vagy lesz kamu felvásárlás és viheti mindenki a saját dugi pálinkáját?
Pálinkából a kereskedelmieknél túltermelés van. Agárdi címkével is nehéz eladni, Pató Pál otthonfőző képével jobban fogy? A haverok ismerik, de otthon olcsóbban hozzájutnak.
Ez az én borúlátásom. Remélem tényleg megtalálták a kiskaput és valaki beszámol a sikeres rendezvényről.
Iden en is meg probalkozom a ciganymeggyel. Tavaj meg csak alig alig volt rajta a lelohelyemen...iden dugig van.Es a legerdekesebb hogy vadon van semmi betegsege,en meg fajta meggyel mar 3x probalkoztam es allandoan valami elvitte a csemeteimet, mar beleuntam.Jo lesz az a vad ciganymeggy nekem!
Ezt még nem olvastam mielőtt írtam. Az már nagyon durva hogy az otthonfőzésnek piacot keresnek, de már semmin nem csodálkozom. Ebben az országban minden megtörténhet. A helyedben kellő óvatossággal kezelném a fesztivált.
Komám is megkapta ,aki szintén regisztrált a levelet, ami mellőz minden hivatalos formát ,egy giccses reklámanyag ,csak a boríték és a pecsét rajta valós ,szokásos!
Fekete szeder alatt szedret vagy eperfát érted? Szederből én egyszer főztem. Kihozatal átlagos volt. Enyémnek illata nagyon jó parfümős, de íze zöld-fanyar mellékízú.
Nagyon hirtelen érik. savanyú-savanyú-savanyú-finomdeleesett. Szerintem jó pálinkához naponta kellene szedni az éppen leesés előttieket.
Eperfa más, annak termését ponyváról szedem és nagyon szeretem. Az is normál kihozatalú.
És ami a lényeg...a középső képen, a fölső keresztlécen jól látszik, hogy egy kis csavar, pár centire belóg a tejesláda szélénél...négy ilyen kis csavar, remekül megakadályozza, hogy a rekesz a ládán ide-oda csúszkáljon...természetesen a rekeszre is rá van csavarozva a két kis keresztléc, úgyhogy stabil a dolog.
Én a magam részéről csak annyit mondok, hogy az őszibarackon kívül, semmit nem magozok. Azt is csak azért, mert a jó érett őszibaracknak sokszor még a magja is kettéválik és hogy-hogynem, az belül sokszor penészes. Így aztán azt mindig kimagozom. De szerintem az otthonfőzők nagy része is így csinálja, vagyis csak összeturmixolja a gyümölcsöket és magon erjeszti és csak a főzés előtt magozza ki. Ez több előnnyel is jár. A pektinbontó (aki használja), addigra már általában úgy elfolyósította az anyagot, hogy a magokon már szinte nincs is semmi és szépen le is ült az aljára, úgyhogy azt csak le kell szűrni, ami igen egyszerű feladat még magozó nélkül is.
Én erre egy kis műanyagrekeszt használok, amit a virágosoktól kaptam. Elég magas az oldala és a mérete is, meg a lukak mérete is pont jó. Kicsit kisebb és pont passzol egy tejesládára és nem csurog mellé a szűréskor. A szerszám is egyszerű, egy széles műanyag spakli...DD...
............ezt használom
meggyre, cserkóra, szilvára és kajszira is...szóval univerzális...:)))...a végén egy kis vízzel leöblítem...
Most akkor magozzunk, vagy ne magozzunk. Cseresznye, meggy. " Cseresznye, meggy esetében a magozás ugyan elhagyható, ". Ill mennyi magot tegyünk vissza?
Én is megiszom a szörpöt pálinka után. De nem helyette. Szépen sárgul a borízű almám és feketedik a meggy ízű cseresznyém. Remélem egy kilónyi napfénnyel jóízű párlat lesz belőle. Ti mit gondoltok?
Egy probat meger! A szorpot igyak a feher nepek....meg a gyerekek...mi meg isszuk a parlatot meg a palinkat helyettuk is! (Meg ne sertodjel ezen...viccnek szantam!)
Hát igen. És az egészben az a legrosszabb, hogy tehetetlen vagy. Csak nézed, ahogy minden az enyészeté lesz. Ilyenkor látszik, milyen kis porszemek is vagyunk.
Az azért jó hír, hogy a tavaly előtt ültetett négy kékáfonya bokrom megmaradt és termőre is fordult idén. 13 azaz tizenhárom szem lesz rajta. :-)
Akkor lekésted, addig kell szedni míg nem tetvesedik! Én szedtem 2 festékes vödörrel. Az asszonykám megcsinálta szörpnek. Én csak cukorcefrének nézem. Várom hogy érjenek a gyümölcsök.
Bocs...az irasom vegen a sok krix- krax, az hangulatjel es a viktoria ill gyozelem jele lenne...de a kulfoldi menus telefonom ugy tunik sajat maga donti el mit tovabbit az eterbe!!!
Ebben a szakmai es informacio aradatu forumban EN lapitani nem fogok...idaig sem es ezek utan sem tettem mert az nem en lennek..szeretek erdeklodni es bekebelezni" az elmembe a szamomra levo ujdonsagokat amibol aztan elore lephetek egy lepcsofokot!! Csak halkan megjegyzem hogy az elso"szuz" Bodza parlatombol mar egy csepp sincs,nagy sikere volt,hala a forumon megosztott szakmai tartalomnak es nagy HALAM akitol a fozom szarmazik!!!☺☺☺☺☺☺☺☺☺😃☺☺☺☺😃☺👍👌
Ez kemény lehetett... Tudom milyen az ilyen mértékű víz... Pár éve amikor a rengeteg eső miatt átszakadt a bódva gátja nálunk, mindent vitt a víz a szerencsétlen területen... Az emeletre csónakkal kellett bemenni... Nem 40mm hanem 400cm...
Na pont ezt mondtam én is, hogy azért figyelnek itt az emberek, csak nem mindenki szól hozzá...
Engem sokan megkeresnek privátban is és amikor kérdezem a "nick"-jét, akkor mondja, hogy nem ismerhetem, mert igaz évek óta olvassa a fórumot, de nem nagyon szól, csak nézegeti.
Mi meg általában csak az ilyen "szószátyárokat" ismerjük, mint te is vagy...:):)))...
Hat akkor en most cafolok mindent! Az erdektelenseget meg a keveske hozzaszolasokat hetekkel ezelott naprol napra...es meg valahol mostansag is!!! Ugyan is mikor leirtam ide hogy Bodzat fogok gyujteni mert egy nagyon segitokesz forumos tarsunk megosztotta velem a Bodza parlat elkeszitesenek a mar jol bevalt receptjet...emlekszem hogy nagy csend volt napokig itt. Aztan irtam itt a forumon hogy mar nalam ket kis 30-as hordoval "duzzog" mert megszedtem nem keves aprolekos munkaval.Es lass csodat most ide leirom hogy az e-mailom elerheto es pontosan 38 forumos tarsnak kuldtem el szivesen,segitseg keppen a Bodza parlat receptjet, mert ennyien irtak es ketestek meg es kertek el azt aminek mar a birtokaban voltam!!! Es itt olvasgattak a lelkesedesemet a Bodza parlattal kapcsolatban, nem mashol!!! Szoval ezzel csak azt szerettem volna jelezni hogy OLVASGATNAK a forum tarsaink NAP-mint NAP...csak nem szolnak hozza a forum torteneseihez. Kell az a reggeli-link, NAGYON JONAK TARTOM EN IS!!!!
Nem azt mondom hogy sok, de pl amikor pár hete minden 2-3. hozzászólás az volt, azt feleslegesnek tartom. Más az amikor van közte 10-20 de amikor 2-3 akkor teljesen felesleges....
Jó idő van???? Talán éppen annak köszönhető, hogy kicsit ingerültebb voltam a kelleténél, hogy vasárnap részesei voltunk párommal a zalai birtokon a nagy felhőszakadásnak. Következményeként a teljes éves munkánk megsemmisült. A fölöttünk lévő szántóról sárlavina lepte el a veteményest, lesodorva róla szinte az összes termőréteget. :-((((
Páromtól meg 23 (!!!!) méterre csapott be a villám. Nem a szabadban volt, hanem a házban, nyitott ajtónál, de akkora lökése volt, hogy elesett a padlón.
Maholnap ötven éves leszek, de ilyen özönvizet még nem éltem meg. 20 perc alatt 45 mm eső.... Mindent vitt, mint a kőr ász.
..."Amúgy ezek szerint szerinted is sok a "reggelink" ?????"...
Már hogy lenne sok? Pont annyi, amennyinek lennie kell!...Ez már úgy hozzátartozik a topikhoz, "mint a csúnya lányhoz a hozomány"...Az persze néha előfordulhat, hogy közte kevés a hozzászólás.
De ezt én egyáltalán nem érdektelenségnekgondolnám. Most, hogy végre jó idő van, szerintem mindenki igyekszik az elmaradt munkákat bepótolni.
Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtad a véleményedet. Tetszik a megoldás, hogy a napok elválasztójaként kell tekinteni a linkekre. Nem tudom honnan vetted, hogy "egyéni problémád", " lelki gondod", "legnagyobb gondod", nekem ez a téma ilyeneket nem okoz, téves a diagnózisod. Ingerek érnek és reagálunk rá, én akkor is szoktam néha, ha valami nem okoz lelki gondot, sokan vagyunk így vele. Biztosíthatlak, amíg egy tag is van itt, aki ragaszkodik a linkekhez minden nap, függetlenül, attól, hogy hány hozzászólás van köztük, nekem is megfelel, attól még véleményem lehet (vissza olvasva kifejezhettem volna ügyesebben..). Kérlek a jövőben is írd meg, ha valami olyat fogalmazok meg, amivel megbántalak vagy zavarlak, nem szeretném, ha akár egy taggal is csökkenne itt a létszám, így is elég szerény az aktív jelenlét. Még 1x bocs! Szép napot! :)
Az ember két esetben reagál: ha valami nagyon tetszik neki, és ha valami nagyon zavarja. Vagy te nem így vagy?
A picike ikonos javaslatod is sántít. Ugyanis egyetlen nekem nem tetsző hozzászólásért még senkit nem fogok letiltani, hiszen számos értékes hozzászólása is van.
Amúgy ezek szerint szerinted is sok a "reggelink" ?????
Az, hogy te egy lapon többször is látod, a te egyéni problémád. Jeleníts meg kevesebb hozzászólást egy lapon és megoldódik a lelki gondod. Persze olyan szélsőséges eset is lehet, hogy mondjuk öt napig naponta csak egy hozzászólás, és egy "reggelink" születik. Ebben az esetben akár ötször is láthatod egy lapon. Ebben az esetben az egyedül és egyben hathatós megoldásnak a fórumról való leiratkozás tűnik.
Amúgy úgy tűnik, rajtad kívül senkit nem zavar. Köztük engem sem. Ahogy Snapszi is írja, szépen tagolja az új napokat.
Bocs az ironikus fogalmazásért, de ez a legnagyobb gondod?
Készre fúrtam a magozó alaptárcsáját mely barackhoz lett elkészítve.
A jó öreg oszlopos fúrógépem jól vizsgázott, egyszeri fúróhegy élezéssel kb 60 db furatot fúrtam 10 mm vastag saválló anyagba.
Erre a tárcsára lehet felfogatni meggyhez, és a szilvához való tárcsákat, melyeken kisebbek lesznek a fúratok.
Készítettem egy lehúzószerszámot is hozzá, hulladék anyagból, melyet M8 csavarokkal lehet tárcsára felfogatni, ahová majd a daráló késeket kell felfogatni.
Tárcsába a 6 db M8 menet fúrása egy kicsit lassan haladt.
Azért leírom még egyszer, ha nem tetszik fuss át rajta!
Feleslegesnek tartom, az pedig, hogy lehetőséged van egy oldalra többször feltenni jelöli a szerény érdeklődést a téma iránt. Tőlem mehet naponta 2x is, egyáltalán nem zavar, a "robotot" nem sértésnek szántam. Egyébként a linkelt anyagok nagyon jók, ezeken kupálódtam ki én is.
Azt sajnos nem tudom, hogy Bulgáriában mit árultak, de:
Vízzel desztillálva ezt hívták rózsavíznek, gyakorlatilag bármilyen primitív desztillálóberendezéssel meg lehet csinálni, akár párlatelválasztás nélkül is. Az üstbe víz és sok rózsaszirom megy, ezt főzik le (de ma már inkább gőzdesztillációval csinálják). A rózsaolaj és a víz utólag különválik, ilyenkor le szokták halászni a vízről. (Mondjuk manapság az ekkor hátramaradó vizet nevezik rózsavíznek.)
Alkohollal geistolni érdemes a rózsát, vagyis előre lefinomított (fogyasztásra kész) párlatba áztatni és azzal lefőzni, a párlatrészeket szintén illat/íz alapján elválasztva. Geistolásnál jellemzően egészen minimális előpárlatot kell elvenni (szinte semennyit), ezért érdemes tiszta páracsővel nekifutni.
7x (hétszer!?!?!?) van fent az oldalon a reggeli link, eddig azt hittem kézi munkával kerül fel reggelente, de most már egyértelmű, hogy robot teszi fel. :(
Akác virág párlattal foglalatoskodtam mostanában:a friss párlat illata enyhe karamell-akácvirág illat , hígítás (egyenlőre50 fokos majd később meglátom mennyire lesz belőle) után hátúl ugyan az az íz mint mikor a virágot megesszük......hmmm majd később , ha "lenyugszik"újra teszteltem
A motor újra kábelezve összeszerelve, működése tesztelve, ill. a forgácsolási munkák elkészültek, csapágyház, motortartó csavarok behegesztve, tölcsér elkészítve:
Igen olvastam a "komenteket" is de egyenlore a lenyeg az hogy most beken hagynak minket (maganembereket) es legalisan otthon is lehet palinkat fozni,most szerintem csak ez szamit! Messzemeno kovetkezteteseket en mar nem vontam le a nyilatkozatbol!
Azért a cukros gyümölcscefre és a kukorica cefre között érzek árnylatnyi különbséget. A pimpó tényleg a gyenge cefre ismérve, de a gabonacefrék nagyságrendileg több alkoholt tartalmaznak mint a gyümik. Akkor mi is van?
*kukoricán kierjesztett cukrosvízből főznek. Nézni meg hiába nézni, mivel semmit nem lehet tanulni belőle, direkt így írták meg a forgatókönyvet. A legjobb rész, mikor erjesztés nélkül főznek a banánból, próbáld csak ki :)
Főztek itt már sok mindenből, árpából, rozsból, meg búzából is, sőt hajdinából és borsóból, céklából is.
Volt úgy, hogy nem volt mit enni, de piát azért főztek...DD...állítólag jó Mátyás királyunk, a felvidéken kitört éhínség miatt, 1459-ben, rendeletben tiltotta meg a gabona lepárlását.
De nem kell messzire mennünk, mert a mi gyerekkorunkban, a finomszesz egyik gyakori alapanyaga, a tengerin és a kolompéron kívül, az olcsó cukorgyári melléktermék, a cukorrépa melasz volt....:):)))...
Ja és a fűtés után a hűtés is nagyon fontos. De ezzel általában kevesebb gond szokott lenni.
Ami viszont itt is "ökölszabályként" elfogadható, hogy a hűtés intenzitása is legalább olyan legyen, hogy a kifolyó párlat hőmérséklete ne haladja meg a 20°C-ot. Ez több előnnyel is jár, mert ilyenkor a kifolyásnál nem párolog a szesz és ami most már nem annyira fontos (de régebben nagyon is az volt), nem annyira szaglik. Nagyon hidegre nem érdemes hűteni, mert átfolyósnál az csak vízpazarlás és attól nem jobb a pálinka.
...".. vagy is kicsit tempósan mentek a dolgok.."...
Szerintem nem is kicsit...a pálinkafőzésnél van egy két fontos szempont, amit akár "ökölszabályként" is el kell fogadnunk. Ilyen a fűtés intenzitása is. Ezt labanc barátunk "Pisilős Józsi" remek könyvében
(Jozef Pischl--Párlatok készítése) nagyszerűen leírja. Vagyis akár 20-literes, akár 100-literes üstünk van
(hiába rendelkezünk szuper erős égővel) a fűtést úgy kell beállítani, hogy nagyjából 1-óra múlva csurranjon meg. De az tényleg csak csurranjon, még cefrefőzéskor is (pláne finomításkor) és ne erős sugárral spricceljen előre. Ezt pedig a legegyszerűbben úgy tudjuk elérni, ha tapogatjuk a páracsövünk közepét. Ezt mindenki a saját főzőjénél kitapasztalhatja, hogy mikortól kell fogdosni. Akinek van a sisakban hőmérője, annak kicsit könnyebb, mert a hőfokról már látja, hogy mikor kezdje. Ami viszont nagyon fontos, hogy ha a kezünk a páracső közepén nem állja a meleget, akkor már a fűtést érdemes
jóval lecsökkenteni. Főleg akinek az üstje duplafalú. A víz meg az olaj, elég sok meleget tárol és így ezeknek a főzőknek nagyobb a hőtehetetlensége és ha nem vesszük vissza a fűtést idejében, akkor nagyon megindul az elején. Az én 22-es páracsövem 130-hosszú. Ha a közepe már forró, akkor még cefrefőzéskor is teljesen takarékra kell állítanom, mert az olaj miatt hamar megindul és erősen, ami nem jó. Amikor már szépen lassan megindult, akkor már be lehet állítani a fűtést úgy, hogy a teljes mennyiség cefrénél (csurgástól számítva) 2-2,5-óra alatt, finomításnál max 3-3,5-óra alatt lejöjjön.
Ez a fűtés visszavétel főleg finomításkor lényeges a precíz elválasztás miatt. Én olyankor teljesen leveszem, hogy az elején tényleg csak csöpögve induljon és csak utána állítom be a kicsit erősebb fűtést.
erre már rá jöttem hogy valami nem stimmel.. vagy is kicsit tempósan mentek a dolgok..
számokban azt jelenti hogy 27 L cefrét én melegítéssel együtt kb. 2 óra alatt lefőztem úgy hogy a végén a cefre alkohol foka 10 fok alá került akkor állítottam le.
De még más gond is volt amit most orvosolnom kell...
Még pedig a hűtés intenzitása mert sok esetben a kijövő al szesz olyan 30-34 Celsius és szerintem baromira sok szerencsésebb lenne ha ez kevesebb lenne..tehát több vizet kell forgatnom!
Még egy érdekes dolog.. tisztázáskor talán csak a meggynél vettem észre hogy 45 fok környékén el kezd opálosodni a többinél nem láttam ilyet végig mindegyik víz tiszta volt.. és a meglepetés a vissza hígítás után másnap ért az opálos mindenit!
Erős a fűtésed, ill. szőllősi szűrő, textil pelenkával cefrefőzéskor 20 C fokos kifolyó alszesznél kell szűrni.
A finomítást sem kellene siettetni, a 25 fokos alszesz finomításkor, valahol 80- 86 körül induljon, így kitudnak szellőzni a kellemetlen előpárlat komponensek, utána lehet gyengíteni a deflegmációt és a középpárlat 65 fokos legyen cirka. Utána majd lehetne finomítani a hangoláson, hogy ne legyen kiherélve. Ha, 48- 50 fokosan opálos, ill. bolyhos uszadékos az szerintem még alszesz kategória. A fagyasztós szűréssel értékes aroma komponenseket észtereket, illatokat is lehet veszíteni.
Egy jó minőségű 32 Bé fokos 37%-os kénsav /Silor/ akkumulátorsav literenkénti ára 500 Ft alatt van és 7- 800 liter cefréhez elegendő.
Volt azonos alszeszből egy hónap eltéréssel finomított Aletta szőlőpálinkám. Nem volt egyforma, ősszel az első ízlett jobban, tavasszal a második. De a különbség nem volt nagy, és ilyen ingadozást sem tapasztaltam.
3 ismerősömmel is megkóstoltattam az Irsait (olyanokkal akik szintén kóstolták korábban), nehogy az legyen, hogy csak én érzem különbözőnek. Azonnal megerősítettek, mondták, hogy olyan mintha egy másik pálinkát innának. Amit azon az egy héten tapasztaltam én magam is alig akartam elhinni, kíváncsi lennék milyen kémiai-biológiai folyamatok játszódnak ilyenkor. És külön érdekesség, hogy ugyanezen pálinkából nem csak kisüstit főztem, hanem egylépcsőset is, és bár nem olyan mértékű de annál is volt változás. Pedig az egylépcsősre nem igazán jellemző, hogy változna az idő múlásával, vagy, ha mégis változik akkor nem előnyére.
Ezt most csak a videó kedvéért csináltad nyitott vödörben? Mert én egy kis csavaros tetejű 30-lityis műanyag hordócskát használok erre, aminek a tetejét kifúrtam és a turmixolás közben rácsavarom és így nem fröcsög szanaszéjjel.
............
......volt mit zúznia...DD...habár ez az érett körte nem volt ellenfél...
A pálinka hibák valahol elérhetők. A szakszerű tárolástól azok nem alakulhatnak ki. Kivéve az ecetes jelleg. Ha másnak érezzük mint a múlt héten az lehet a mi sokszínűségünk és a pálinkáé, nem lehet hibának nevezni. Ha még is van ilyen akkor nálam felvetődik a cefrézés, főzés kivételes hibája.
Most többen írtátok hogy létezik ilyen, ha nem érkezik ellenvélemény el kel fogadnom hogy tényleg, de nem tapasztaltam ilyet.
Szubjektív véleményeken nem lehet vitatkozni. Az én véleményem hogy a személy pillanatnyi állapota jobban változik mint a pálinka. Télen a hóba állított üvegből a seprőpálinka a disznótoros reggeli után nagyon jó volt. Egyébként utálom a seprőpálinkát.
3 különféle időpontban megkóstolva olyan volt az Irsai mintha 3 féle pálinkát kóstoltam volna. Nem vagyok elégedetlen az eredménnyel de volt egy olyan hét amikor az íze és illata kiugróan változott még pozitívabb irányba. Az eleve jó ízű pálinkából még jobb lett. Csak azt sajnálom, hogy az az ízvilág már nem jött vissza később. Két évben kétféle eladótól vettem, szerintem nem kevertek bele más fajtát. Mondták mindketten, hogy kóstoljak bele a ládákba.
Ajanlott levelben megkapod a postazasi cimre amit feltuntettel a nyomtatvanyon.Virtualisan lesz a hatarozat hatuljan a parlatjegyed hivatalosan amennyit befizettel-igenyeltel.Kb...10-12 munka nap alatt jott meg nekem.
En mar kifoztem az elmult napokban.Nem szurtem le semmit sem a tetejerol meg sehonnan, mindenestol foztem ki.A viragpor meg a hotdo aljara van leullepedve azt mindenkepp bele kell zutyantani az ustbe. 50L Bodza virag cefrembol lett 18.2 L 32° alszeszem.Majd ezt kell felhigitanom 25°.Mar kiszamoltam azt is....Jovo heten finomitok.
Szoktunk készíteni földieper, és málnaszörpöt is. A magos kipréselt ( seprőnek) elég moslék íze van, de az illata még elmegy. Az epret nem tudtam volna csumával szedni mert már nagyon érett volt. Két órán belül cefrézve lett.
Az irsairól csak annyit hogy érdekes egy teremtmény.
Ha bort készítesz belőle ott is sokszor ugyanígy viselkedik, hol dől belőle az illat utana meg szinte teljesen el tűnik!
Azt mondják rá hogy bujkál az illata.
Egyébként aki ilyen illatos szőlőből szeretne pálinkát készíteni ajánlom neki az Aletta szőlő fajtát! Vetekszik sokszor az illata az Irsaival csak kb fele árban van.
Na ezzel megfogtál Én elvittem egy szakemberhez, aki elég jól ért a pálinőző gyártáshoz, elmondtam az igényemet, erre azt mondta: 20 fok? okos!. Kivitte a műhelybe, visszajött, bszélgettünk 10 percet, kimet, behozta, átvettem és eljöttem. Majt lefotózom és elküldöm neked.
Mert ha igen, akkor elbizonytalanítottál. Előtted itt és egyéb forrásokon is azt mondták, hogy a bodzavirágpárlatot nem kell leszűrni a főzés előtt....
Elnézést az ismételten tök amatőr kérdésért, lehet túlaggódom, de:
Adott egy új réz főző. Elsőnek átmostam a gyári szennyeződésektől, meleg víz, trisó stb.
Azután ahogy előírták és javasolták, megcsináltam a víz, trisó, mosogatószer, víz nélküli hűtő tisztító főzést és a főző belső része elvesztette azt az új, inkább aranyszínű réz színét és ilyen vöröses színű lett (tudom vörösréz a neve:-) ), és az üst belsejében egy két helyen ilyen fekete csepp és megfolyásfoltok maradtak, amit semmivel nem tudok ledörzsölni. (durva dörzsölőkkel nem próbáltam,mert az nem jó)
Normális ez a vörös színbe átmenet az első tisztítófőzés után? És ezek a fekete foltok, megfolyások? Mi lehet ez?
Kiöblítés után egy fehér ronggyal ha erősen dörzsölöm az főző belső felületét a rongy kissé sárgás színű lesz. Ez normális?
Nyugtassatok meg, hogyha eljön az ideje az első főzésnek nem lesz semmi gond a nedűvel...(rezesedésre gondolok)!
Párlatjegy igénylés kitöltve, aláírva beküldve a közölt címre. Az igénylésen szereplő lityi x 700 Ft átutalva a megadott számlaszámra. Kérdés: kiküldik az igényelt párlatjegyet a közölt lakcímre, vagy személyesen kell érte megjelenni az igazgatóságon? Előre is köszönöm a már párlatjegyet birtokló kolléga válaszát.
Legelső olvasatomban én is legyintettem,meg mondtam egy csúnyát.De minél tovább gondoltam és, ha valóban technikailag is megoldható,akkor már csak a kétféle végeredményt kellene megkóstolni.Amennyiben van magozott törköly,akkor akár lehet magozott gyöngyvirág is.-:)) Vannak a világnak barmai akik képesek megfizetni!
Látom csak nem bírtad elnézni, hogy berogyott, mi?...DD...talán keményebben kellett volna ledugózni?...
De nem vagy egyedül, én is ilyen vagyok...:):)))...csak én azzal indokolom, hogy így jobb a "vizeletem"...
Meg különben is, a sz@r is úgy szép, ha formás nem?...DDD...
Az csak most jutott eszembe, hogy ezt a "simítást", belül is meg kellett volna csinálni, mert így kétszer is "döcögni" fog ott, az áthaladó pára, nem?...DDD...
Szerintem ez egy jó nagy baromság...a málna és az eper ízéhez, pontosan hogy hozzá tartozik az a pici mag is...Szinte hozzá jár, mint a "csúnya lányhoz a hozomány" (vagy a VIAGRA, ahogy mostanában mondják)...DDD...mivel a drága "csili-vili" magozóhoz is jár a kis lyukú rosta, nosza magozzuk azt is ki?...Nem vagyok róla meggyőződve, hogy úgy jobb lesz az íze...már a szőlőtörkölynél is, ha kivesszük a szárat sokan zúgolódnak, hogy ki van herélve...de ezt még valahogy meg lehet érteni, mert nem mindenki szereti azt a csersavas ízt...de az már hogy nézne ki, ha a héját meg a magot is kivennénk?...
Az Irsai rettenetesen erős illattal bír. Már amit én főztem.
Az Irsai nagyon keresett szőlőfajta. Még a barátokat is képesek átverni a termelők. Találkoztam már olyannal hogy a termék 1/3 sem volt irsai. Más kérdés hogy nekem jobban ízlett mint a tiszta.
Nekem az édes cefre is mosóporszagú, a leerjedt is és a pálinkája is még évek múlva.
Amit kérdezel azt nem tudom értelmezni mert ilyet nem tapasztaltam. Talán a berkenyém változott 7 év alatt a legtöbbet, de közel sem akkora mértékben mint amiket írtok.
Az utolsó kérdésedre: garantáltan tiszta, azonos fajtát kell vásárolni és kapni. A cefrézési tippek elérhetők, el se lehet rontani.
Azt a "magozást" és is meggondolnám, mert lehet, hogy "öngólt rúgsz"...D...Nem volt elég a csumázás?...Előtte való évben szintén sok epret főztem, de a csumázás az rémálom volt a vége felé...
Csak utána jöttem rá, hogy a "Nabiti-féle rettenetes" (fúrógépes-turmix), gyönyörűen összeszedi az összes csumát turmixolás közben, ugyanúgy, mint a cserkó, vagy a meggy szárát...:):)))...
2012-ben azt a sokat, már nem is csumáztam csak a fúrógéppel...
.........a 900W-os SKIL- be fogva, 2800-as fordulaton olyan, mint a "Joker", mindent visz...DD...
Azóta sajnos nem sokat emelték a nyugdíjamat, de az még akkor "ingyé"-vót...DD...még szerencse, hogy leszedni sem nekem kellett, mert akkor gyanítom, hogy nem lett volna eperpáleszom...:)))...
Tavaly az Irsai Olivér olyat produkált (kisüsti), hogy kifőzés után az ízekben, illatokban nem igen bővelkedett. Majd kb. 1 hónap után viszonylag kellemes íze lett. Erre rá kb. 2-3 hétre viszont mintha meglódult volna, hihetetlen illatok és ízek jellemezték. Ez utóbbi viszont sajnos csak egy hétig tartott, utána visszaállt az eredeti szintre. Hozzáteszem az sem rossz közel sem de jobban örültem volna annak a kiugró értéknek. És azóta sem érett be arra a kimagasló szintre. Olvastam, hogy az Irsai képes hasonló ingadozásokra de igazából azt vártam, hogy kb. fél év múlva megint visszajönnek azok a "hihetetlen" ízek. Kétszer főztem idáig Irsaiból és nagyjából ugyanazt a szintet hozták, az elsőnél nem voltak ingadozások, már a főzés után is kellemes volt az íze. Van valakinek tapasztalata Irsaival vagy esetleg más muskotályos fajtával, hogy esetleg mitől lesz még muskotályosabb, erősebb az íze? Milyen tényezők kellenek ahhoz, hogy minél több aromát át tudjunk vinni a párlatba?
Irigykedve figyelem tevékenységed.sajnos a -6 fok gondoskodott,hogy az idén sem eper és egyéb más gyümölcsből sem tudok cefrézni,ezért kérdezném,hogy elfogadható áron lesz-e valakinél meggy és kajszi eladó a fórum társaknál.
Én ma reggel mertem elmondani az asszonyomnak, le is basz-tt, de beleszagolt a 10 órás cefrébe ami 16 fokon erjed ,, isteni" mondta. Elhatároztam ki fogom passzírozni a magokat főzés előtt, csak a bort főzöm ki.
Az én esztergályosom problémája a nagy gép.700-as fűrészkereket is betud fogni betét kivétel nélkül.Most csapágyazta az enyémet.10 kw-os motort nem szívesen használ műszerész munkára!Mi az ami be van fogva?
Most olvastam el rendesen, azt hittem a gyors csatlakozóra írod, hogy nincs egyszerűbb, a vízzár az tényleg az.
Egyébként annyival is könnyebb dolgom van, hogy nem kell a csövet bontanom, külön nyíláson töltöm az üstöt, ha egyszer elkészül végre. Ma voltam az ismerős kocsmárosnál, kinéztem egy majdnem új KEG hordót, reggel megyek érte, be kell gyorsítani a projektet, mert jelenleg nincs rendes főzőm.
Esztergályos pályafutásom úgy kezdődött, hogy 2hétig hazudozott a szaki, sokadik eset volt, a végén betelt a pohár, elhoztam tőle az alapanyagot és vettem egy esztergát. Nem egy nagy durranás, kb. D210mm fordul el az ágy felett, ma D200mm-es munkadarabokat esztergáltam, ennél jobban nem lehet kihasználni szegényt. :)
Az általam javasolt vízzárat azért javasoltam, mert készen kapható,csak forrasztani kell a 28-as csőre.Te könnyen vagy az esztergályos munkával,az én esztergályosomat sok ember már rég lelőtte volna a határidők végett.-:))
Nem szükséges találnom, simán esztergálok egy hüvelyt KO csőből 2-3belső O gyűrűvel, egyik oldalán megforrasztom ezüsttel. Össze kell csak dugni, gyorsaságban ezzel nehéz versenyezni. ;) Elég egyszerű kivitelezni is.
Nekem ezek az ipari gyorscsatlakozók nem elég "pálinkafőzősek", ahogy Rézműves mondaná, egy db. triclamp lesz az üstnél.
Nekem mindkettő egy kicsit ágyúval verébre kategória, 3-6mBar nyomáshoz elég 1-2 O gyűrű, én egy hűvely-cső-O gyűrű tömítés kapcsolatot gondoltam kivitelezni.
Jól mondod Mester! De én már a 80L-t nem mertem leírni. Így is én vagyok a nagyfogyasztó a családban. Több a fogyasztásom mint egy zsigulinak dombra fel menetben.
Bárk_i:
Rajtunk ne múljon! Én mindent megteszek azért, hogy minél több ember jó pálinkát igyon! :) Feleségek nagy 'örömére'.
A cefrézésre már találtam egy Kazinczy idézetet is:
"Hanem hogy ha főzök 4 fajta gyümölcsből, akkor kb. 20 L pálinkám van gyümölcsönként. És lehet akármilyen isteni pálinkám, egy év alatt, 20 L is nagyon hamar elfogy."
..."Amiből eléggé kevés van és a termék hamarosan már csak emlék."...
Hanem hogy ha főzök 4 fajta gyümölcsből, akkor kb. 20 L pálinkám van gyümölcsönként. És lehet akármilyen isteni pálinkám, egy év alatt, 20 L is nagyon hamar elfogy.
Akinek kis főzője van, többször cefréz, kevesebb lesz a kiemelkedően jól sikerült mennyisége is. És ez a termék hamarosan már csak emlék... mert a sok baráti gyomor gyorsan befogadja!
Némely bírálaton 50-80 mintát kell elemezni, de a hazai piacról.
Az a félelmem hogy rosszul lett kommunikálva az egész pálinkázás.
Nekem a saját termékeimnél nincs olyan tapasztalatom mint amiket itt olvasok. Változik, kétségtelen, de nem jó vagy rossz irányba.
Ha a pálinka nem jó az nem a rendszerek hibája. Elfér a piacon a jó labanc és a jó kisüsti is. Teljesen korrekt szilvám megkapta hogy fülledt, dohos. Aki mondta adott mintát a sajátjából. Csak tiszta jellegtelen középpárlat. Neki az a minőség. Egy úr elég rendszeresen kóstolja a pálinkámat és minden alkalommal a pirulásomig dicséri, de nem kaptam abból ami neki nem ízlik. Neves kollégáktól válogat. Addig nem tudok neki hinni amíg nem értem hogy neki mi nem ízlik.
Amiket felsoroltál valószínűleg mind kiváló termékek, de nem ízlenek mindenkinek. Itt is azt várnám, nem azt hogy jó és 3 hónap múlva ihatatlan.
Idáig "gyötrődtem", de az irigységtől nem tudtam idáig írni, hogy milyen klassz lesz az a kifolyó.
Ügyes vagy. Most már azért értem, hogy miért 2mm-es az a lemezvastagság...DD...ezzel még az ügyes kezdőknek is megy...:):)))...meg persze egy jó kis TIG-es géppel...azért látom a tanfolyam is használt...
Én is gondolkodom egy ilyen fajta gyostalpalón, mert aki eddig csak "trafózott", annak a MIG is kínai...
Kár hogy csak OKJ-s van jó drágán, pedig jó lenne egy "nyugger-tanfolyam" is, pár gyakorlati órával...
Azért az én "fogyós-Gorillámmal", még saválló huzallal sem sem lenne ilyen szép, mint a tiéd...DD...
mindig a valós fogyasztói piac ízlése mondja meg, hogy mennyire jó a termék
Ezt a holland csokis példád cáfolja.
Szerintem ez a megállapítás egy tradicionálisan kialakult piacon állja meg a helyét, nem egy olyanon, amit évtizedekig megraktak szemét kereskedelmi termékekkel és jelen pillanatban is káosz uralja.
Az emberek nagy része hisz a rossz minőségű, kommersz szeszekben, főleg, ha színes üvegben van és sok óriásplakát hirdeti a minőségét, jól lehűtik, hogy ne fájjon, ennek a piacnak az ízlése legfeljebb profitszerzés szempontból lehet érdekes, nem ennek kéne meghatározni az irányt.
Nekem az a jó ital, amire újra és újra kíváncsi vagyok, a legtöbb egy pillanatra szép, de nincs benne elég funky. :)
..."Amiből eléggé kevés van és a termék hamarosan már csak emlék."...
...ebben remélem nem lesz igazad, ha arra gondoltál, hogy az igazi jó (a hagyományos, nem a tehéneltolós kerítésszaggató) kisüsti eltűnik, mert az elég szomorú lenne. De ezért van ez a fórum..D...
Vajon hány pontot kapott az a pálinka, amely arany érmes lett és mennyire megbízható a névtelen-neves zsűri értékelése? A szubjektív díj hol van az objektív skálán?
Adott helyen, adott időben, adott zsűrinél, az adott nevezőkkel szemben a Te pálinkád a legjobb, második legjobb, harmadik legjobb!
Milyen jó is lenne, ha országosan lenne egy pálinka-szomelié aki megmondja, hogy kinek milyen a pálinkája. Igaz a 60 év feletti átlag ember véleményét sok esetben figyelmen kívül kellene hagyni, főleg ha azt mondják, hogy ha az a jó pálinka, aminek olyan utóíze van, hogy szemmel el tudod tolni a tehenet.
Jó pár éve, mikor már itthon is voltak finom csokoládék, egyik ismerősöm hozott Hollandiából kakaóbabból készített finom keserű csokit. Na nem olyan vicces sütiket, hanem rendes csokoládét. Minőségi, finom, jó drága! Szerintetek 10-ből hány ember tudta lenyelni? De hogy 9-en nem vettek újabb darabot a szájukba az is biztos. Más íz, más ízvilág és mást tartunk finomnak.
A Pálinka olyan mint a jó Női test! Ha belekóstolsz és a Te igényeidet minden téren maximálisan kielégíti, akkor maximális pontszámmal díjazod! De Józsibá biztos hogy a fejét csóválná, mert: ez a némbőr ván? Há' hun tud ez neked paradicsomot kapálni, vagy paprikát csumázni?
Mondjuk én nem szeretem ezeket az anorexiás modell stílust, szerintem egy kis zsírpárna, az luxus felszereltség!
Nekem a nyitott tetejű cabriók a legjobb autók versenyén elbuknak, mert ha le van nyitva a tető, nincs csomagtartó. De fel van húzva a tető, két zsák kukoricánál több nem fér bele. Nálam minimum, hogy 4 db tápos zsák beleférjen. Lehet akármilyen jó a fogyasztása és a sebessége, ha kétszer kell mennem a tápboltba egymás után, az dupla út, dupla idő és dupla üzemanyag.
Egyébként meg nagyon egyszerű megállapítani, hogy hol van a pálinkánk a ranglétrán. Kezedbe veszel egy olyan pálinkát, amely szerinted jó! Neves, nemes, elismert és jó! Akár a bolt polcáról, akár a szomszéd faluból. És úgy gondolod, hogy a tied ennél még jobb! Keresel egy személyt, akinek a véleménye fontos számodra. Leteszel elé két poharat, és megkéred, hogy mondja meg, hogy melyik a finomabb.
Szerintem mindig a valós fogyasztói piac ízlése mondja meg, hogy mennyire jó a termék.
És itt a pálinka a termék. Amiből eléggé kevés van és a termék hamarosan már csak emlék.
Szerintem fordítva. Mikor jönnek az ízek up. váltás előtt, növeld a deflegmációt , ep. váltás körülire, kb.80% ra. Kesernyés lesz. És tartsd 65% fölött, amíg gazdaságos a finomítás.
Az a baj, Gábor, hogy a birs most nem ízlik. Mivel kevés van belőle inkább szilvát iszom, de mostanában többször rápróbáltam, és sajnos nem tetszik. Az asszony azt mondja, hogy iható.
Pont így voltam/vagyok ezzel én is. Olyan objektív véleményt szerettem, volna a pálinkámról, amely hozzáértőtől jön és nem tudja le azzal, hogy "jó". Erre volt szerencsém az idén, amikor is leadtam két mintát és az eredményhirdetéskor, nemcsak az okleveleket osztották ki, de a minősítést is (az oklevél alatt látható) megkaptuk.
A szilvapálinkának én is két élesen eltérő stílusát ismerem. Az egyik édes illatú, tompa-édeskés ízű, a legtöbb hazai kereskedelmi főzde ezt csinálja az Agárdi, Márton, Schiszler, Bestillo, Árpád (Prémium és Kisüsti egyaránt), Gyulai, Zsindelyes mind ugyanez a stílus. A másik fanyarabb (karcosnak nem karcos), gyakran finoman lakkos illatú, az erjedt szilva jellegét adja vissza, és komplexebb szilvaízt. Személy szerint én is ezt szeretem jobban, de magyar kereskedelmiek közt még csak a Pajoré volt ilyesmi, és az nem is volt túl jó. Nem tudom, a fanyarabb stílust mi okozza; más párlatelválasztás, kisebb deflegmáció, kevesebb kozmaolajszűrés, vagy akár irányított tejsavas erjedés, passz. De nem ecetességről van szó, és nem is a magzamatról. Ebből a fanyarabból még csak külföldről vettem jó kereskedelmit (cseh Jelínek, Zufánek, francia Émile Pernot), illetve itthoni bérfőzetettből is ezzel a stílussal szoktam találkozni, csak többnyire rosszal. Már vagy két éve keresek olyan magyar főzdét, ami épkézláb minőséget csinál ebből a (merem azt mondani, klasszikusabb) fajtából, de eddig hiába. Mondjuk valamilyen szinten a többi pálinkából is van ilyen meg olyan stílus (olajosabb-tompább-édesebb, illetve harapósabb-fanyarabb), de a szilvánál ütközik ki ilyen feketén-fehéren.
Félreértesz.Szeretném,hogy egyszer megkóstolnád és véleményt mondanál róla.Szeretném azt is ,hogy valaki olyan ember mondana véleményt akiről én is tudom,hogy ért hozzá.A pálinkámat elbíráló emberekről semmit sem tudok.Azt sem,hogy kik és mennyire megbízható az ítéletük.Az ,hogy én megkapom az oklevelet az egy dolog.Semmi visszajelzés arról,hogy az adható 20 pontból mennyire értékelték az én pálinkámat.Semmi visszajelzés az esetleges hibákról.Egy héttel az eredmény hirdetés előtt ők már eldöntik a pontszámokat.Sokszor nem is veszek részt az eredmény hirdetéseken.Esélyem sincs valakivel elbeszélgetni a bírálók közül.A pálinka szeretetéről meg inkább ne!-:))))
Lehet,hogy rosszul fogalmaztam.Tudom,hogy édes nem lehet,viszont édes ízeket érzek ki belőle.Túlságosan lágynak,olajosnak,édesnek érzem.Sokan kóstolták,ízlett is majd mindenkinek,de nekem nem az igazi.Eddig 2 helyen neveztem vele versenyen,arany volt mind a kettő.
Ez van. Viszont, ha a jobban tisztított kevésbé változik, akkor ez egy lehetséges ok arra, hogy a kereskedelmi főzdék miért mennek inkább ebbe az irányba.
A pince hátsó sarkából vedd majd elő 3 hónap múlva ismét.
Nem tudom érzékelésem vagy pálinkák változnak, de időnként gyengének,máskor meg jónak érzem ugyanazt. És ez nem napok, hanem hónapok távlatában változik.
Mit csinálok abban az esetben,ha elfelezem az alszeszt és két különböző (alacsony ill.magas defmeglációval) finomítok,majd összeöntöm a kettőt.Állandó problémám,a szilvánál a leghamarabb,hogy édesek a pálinkáim.A túlzottan magas defmeglációra gondolok én.
A talánon túl vagyok, a cefre jó. Ugyanabból főzött szilva magas deflegmációval, virág illatú, vékonyka, alacsonnyal lekvár ízű, visszafogott illat. A lekvárízű fél év múlva állt be, addigra a másikat megittam. :) Fél év alatt öszze-vissza változott, de előnyére.
Ezt nem mondhatom el az alacsony deflegmációval főzőtt birs, rizling pálinkákról. 3 hónaposan finom, fél évesen a pince leghátsó sarkába tettem, a rizling egyenesen ihatatlan. 3-an kóstoljuk, ugyanaz a vélemény.
Lehetséges az összefüggés ! Gyümölcsfüggő is lehet ez a válozékonyság! Sokszor jár az eszünk ,hogy talán az jobb volt ,de legfontosabb a jó cefre és kifogni egy jó évjáratot.
Igen ezt Snapszmester is többször említette, viszont ellentmond, hogy csutka gázzal tudnak főzni vele és nem megy a mennyiség rovására! Sosem vagyok elégedett a pálinkáimmal! Ott kezdődött,hogy nem szerettem a pálinkát és kihívást láttam benne, hogy számomra ihatót főzzek! Mit értesz változékonységon? Mondjuk elkezdünk 10 féle pálinkát kóstolni ,ami az enyém a tíz poharat megkeverjük ,megismerem mind .
A lángot a főzdékben is tudják szabályozni.Gondolom ott is a minőségre törekednek.
Ugye elindult egy fejlődési szakasz,a fazékban a cefre,benne lavór,fölötte vízzel teli edény,egészen az egylépcsős technológiáig.
Nos olykor úgy érzem,mikor túlzott deflegmáció,letakarás...stb van szó,mintha hátra arcot kellene vennünk,és visszabutítani mindent,pedig nem.
Szerintem a deflegmáció mértékét kezelni tudni kell,amihez nagy tapasztalat szükséges,még kisüsti rendszernél(pistorius) is.
Sokan beleesnek abba a hibába,hogy rosszul választanak el,vagy túl alkoholosra sikeredik a végtermék.Nem kevésszer kóstolok olyan túlengedett pálinkákat,amire azt mondják a környezetemben lévők,na ez a jó.Sokszor megfordul bennem a gondolat,még mindig sok helyen(sajnos)az a jó,ami pocsék,mert ezt szokták meg az emberek,mint amikor az alkesz a kannás muskotályos tablettás förmedvényt issza a kocsmában,mert már neki az ízlik.
Én nem tagadom,pistoriussal főzök,és nekem jobban ízlik,mint anélkül,de kinek a pap,kinek a papné!Nálam elég határozottan jelennek meg a frakciók.
A felületeket arányosítva -a látszat ellenére- a főzdék deflegmációja kisebb, mint egy 100l-es főzőé, 2mm-es 1,5m-es páracsővel, pistoriusszal, én erre jutottam.
Kipróbáltam és a várt hatás elmaradt , sőt az ellenkező hatást tapasztaltam! Vannak készülékek amiken nincs is ,vagy lejt, ami már hűtő ,de tudod ezt Te is. Nem a rézfelülettel van gond ,hanem a fölösleges visszahűtő hatásával ,ami túldeflegmál! Természetesen ez csak az én véleményem!
De ha csak az a feladata,akkor nem is kellene,csak egy hollanderrel összekötni a hűtőt a kuktával,és kész.Sőt így nem kell emelkedő,lejtő,vékony,vastag,semmilyen páracső,mert ezek szerint nincsen értelme.
Nem is értem én a kisüsti főzdéket,mire fel az a sok anyagpocsékolás.
Te csináld akkor úgy,és én is ahogy jónak látom.Te is megosztod a tapasztalataidat,én is,és kinek mi a szimpibb válassza azt.Mindenesetre még nem igazán volt probléma a több rézfelület.
Szőlő darálóval szokták megroppantani a szilvát.Széthúzzák a hengereket,hogy a magot ne törje.A leült magot meg a hordó alján hagyják.De kerül ott az üstbe is.
Az biztos ,hogy ha jobb lenne a pálinkám ,én hajlandó lennék 10 méteres páracsövet felrakni és mégsem teszem, mert nem lesz jobb! Elsődleges feladata a páracsőnek ,összekötni az üstöt a hűtővel.
Ahogy foxrudi mondja!Valakinek nem jön be,mert az ő általa kedvelt ízt keresi az eperbe is.10-15 litert szoktam csinálni évente,de nem én gyűjtöm.Az a kérésem a gyűjtők felé,hogy azonnal hozzák az összeszedés után.Hozzák is,mert szomjasak...
Azért hozzá teszem, hogy a 125184-e hsz kissé árnyalja a képet. A szerecsent nem kell mosdatni. Az úr elég ha annyit mond, hogy "bocs tévedtem", vagy "ezt elnéztem", és ebből mindenki ért, nem kell utólag magyarázkodni.
Én jóhiszemű vagyok, én a másik olvasatot érzem. Remélem az érzésem beigazolódik. Én úgy olvastam, hogy az igazi mesterek képesek beismerni ha hibáznak. És te beismerted.
Én, amióta itt vagyok a fórumon, nem nagyon tapasztaltam tőled, hogy mosdattad a szerecsent. Igaz, nem is nagyon hibáztál. Ami szintén az igazi nagy mesterek ismérve. :-)))
A múlt héten a Balaton déli partján jártam egy igazán szerény fagylaltozóban. Nem lettem volna képes az összes díjnyertes fagyijukat megkóstolni mert "cukrászmester" volt aki készítette nem csak cukrász.
Hogy ne tűnjek teljesen megszeppentnek, a magas szintű fizikát itt kevesen igénylik.
Az érdeklődő kolléga néhány hete az élelmiszer ipari melléktermék magas cukortartalma miatt aggodalmaskodott. Segítő kérdéseinket nem válaszolta meg, mostani kérdése sem tűnik úgy hogy előre vinné a megvilágosodás felé. Lehet a kettő nem tartozik egybe, de bennem ilyenkor felmerül a kérdés. Mennyire ért hozzá? Eddigi kérdései alapján nem sokat. Ezen a mi vitánk nem sokat segített.
Az elméletben teljesen igazatok van, amit csak utólag gondoltam át mivel nem találtam gyakorlati jelentőségét. A páracső hőfoka a berendezés deflegmációs képességéről ad felvilágosítást. A kérdésből nem derült ki hogy erre volt e kíváncsi.
Átsiklottam az eredeti kérdésen ami tényleg úgy szólt hogy a kifolyó párlat hány százalékos.
A fizika nem hazudik az tény, de hogy ki milyen következtetéseket von le belőle az nem mindegy.
Elhiszem hogy a három"kötekedő" hozzászóló érti a desztillálás elméletét, de arra is emlékszem mennyi harcot kellett vívni a forráspontok miatt.
Már a kérdés lényegét sem értettem. Milyen következtetést lehet levonni a kifolyó szesz alkoholtartamából? Tudom, meddig kell főzni. A páracső hőfoka emelkedik, csökken ahogy változnak a főzés paraméterei. (fűtés, huzat, évszak, stb.) Aki nem ért hozzá simán elfogadja hogy csökken a hőfok, erősebb a szeszfok csak az alkohol jön, több lesz a pálinka.
Ha a cefrében mérek csak emelkedést tapasztalok a változó forráspont függvényében. Felmegy 95°C-ról 95,2 °C-ra csak akkor lesz kevesebb ha lezárom a fűtést és megiszok egy kávét. Ez támpont. Lehet következtetni a felfűtés gyorsaságára a várható kihozatalra, a főzés végére.
Tehát igazuk van azoknak akik leiskoláztak. Annak is örülök hogy ilyen szinten értik a desztillálást.
Lehet, hogy nem is "kötekedik", csak egyszerűen jól tudja amit tud?...DDD...
Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy Snapszi nem tudja a fizikát, csak Ő a tapasztalatait máshogy kommunikálja...de ettől még a fizika nála is ugyanúgy működik...:):)))...
Sziasztok! Valaki csinált már gyümölcsléből párlatot? Illetve nem is gyümölcslé hanem gyümölcspép/sűrítmény, amit a gyümölcslégyárak is használnak. Érdemes vele foglalkozni?
Itt az a félreértés alapja, hogy nem mindegy, hogy a páracső külső felén mérem a páracső hőmérsékletét, vagy bent a páracsőben a gőz hőmérsékletét. A táblázat ez utóbbi esetre igaz.
" Az (emelkedő) páracső és a hűtő csatlakozási pontján-" az nem etalon. Készüléktől, környezeti hőfoktól stb. függő a hőfok. A forráspont ad pontos értéket a többi készüléktől függő tájékoztató érték.
Cefre= alkoholos elegy akkor megfelelő a válaszom?
Ez egy táblázat, amiben a hőmérséklet és az ezen a hőfokon forró/lecsapódó folyadék alkoholtartalma van. Az (emelkedő) páracső és a hűtő csatlakozási pontján mérve a pillanatnyilag lecsapódó folyadék alkoholtartalmát lehet belőle leolvasni. Mint az eprüvettában lévő fokolón, csak sokkal gyorsabban követi a változás. És sokkal olcsóbb is.
Szerintem meg teljesen jó! Célnak megfelel, működik. Egyezer azt mondta valaki, hogy nem a Mercedes és a Trabant között van különbség, hanem a Trabant és a gyalogjárás között!
A reggeli linkek között egyébként, igaz, hogy fúrógépre, de meg van az arány. Akinek van több féle teljesítményű fúrója ki tudja próbálni. Egy próba többet ér ezer elméletnél!
Üdv: Most már gépről írok... Szóval,én is Bp-en lakom de én nekem nem volt ilyen rossz tapasztalatom mint neked! Van nálunk az kerületi önkormányzat adó osztályán egy külön kijelölt ember(hölgy) aki csak a desztilláló berendezések ügyintézésével foglalkozik. Már mikor bementem hozzá személyesen bejelenteni a főzőmet a NAV levelemmel a birtokomban(Főző berendezés házilagos kivitelezésének az engedélyével) már akkor mikor töltögettem ki a nyomtatványt, megadta a saját közvetlen irodai számát,és a NAV-os emberét is akihez tartozom mostantól.A NAV-os illetővel már többször beszéltem telefonon (NAV Dél Budapesti Vám és Pénzügyőrség Igazgatóság X Száva u 7.) Mindketten nagyon segítőkészek voltak,részletesen,türelmesen töviről-hegyire mindent elmagyaráztak-számba rágták,mit hogy intézzek,mi a folyamat....Nem sokkal pár napra rá hívtam érdeklődtem a hölgynél hol tart a dolgom és fel is vette a telefont elsőre. Lehet hogy tenálad rossz a kerületi ügyintézés,nálam ezek szerint nem....szerencsémre!
Több táblázatot is találtam, de amit Te említesz azt hol találom meg? Mert nem értem a "regge-linkben"-t. Egy linket küldj kérlek, mert gondolom nem a reggelire (napi első étkezésre gondolsz).
Ha szépen megkérlek, megadnád a képen látható edény méreteit: anyagvastagság, átmérő, magasság, valamint milyen technológiával hegesztetted, mert nagyon szépnek látszik!
"de en erdeklodnek a helyedben telefonon mindket helyen"
Hehehe...
Bp-i kerületi Önk. Adó osztály: két nap után vették fel. Mikor rákérdeztem a hölgyeménynél, hogy elektronikusan (email, vagy ügyfélkapu) beküldhetem-e a beküldendőt, rávágta, hogy NEM! Csak levélben.
Biztosan többen mértétek a szesz-víz illékonyságát, mikor főztök. A mért hőmérséklet lehet C, vagy K-is, lényegtelen.
Milyen hőmérsékletű a szesz-vízgőz ha a fokolón leolvasható érték 20 ill. 50? Hol mértétek az értéket? A sisak környékén, a páracső elején, vagy a hűtő felőli végen?
Udv:Mivel nemreg csinaltam vegig ezert kepben vagyok. Az onkormanyzatnal a NAV fele pont 1 honap az atfutasi ido.Ha ott naluk a rendszeben mar szerepelsz marmint a navnal csak azutan tudsz parlatjegyet igenyelni a nyomtatvany kitoltesevel ha az is brert a NAV- hoz a penzel es latjak is a renfszerukben....na akkor kapd a parlatjegy igazolasodat.Az onkormanyzat meg kellett volna hogy adjon egy olyan papirt neked hogy X Y a mai naponbejelentette az Y urtartalmu fozoberendezeset.Varjal turelmesen de en erdeklodnek a helyedben telefonon mindket helyen az afoszamod bemondasaval.
Az önkormányzat küld valami visszaigazolást a bejelentett desztilláló berendezésről?
Egy hónapja a fülüket sem mozgatják.....
Utalnám a NAV-nak az öt párlatjegy árát, meg küldeném a J27 nyomtatványt az igénylésről ügyfélkapun, de honnan fognak tudni arról, hogy én regisztrált magánfőző vagyok, ha még én se tudom? :-)
A kazán alja ki van vágva. Keresztben van vízszintesen egy erősebb lemez ami tartja a függőleges szerelvényt . Ennek is van állítási lehetősége függőlegesen csavar-csavaranya kötéssel 3 centis beosztásokkal.
Itt pedig egy bilincs és szárnyas csavar kötéssel van 3 centis fel-le állítási lehetőség. Nálam az üst alja pont 10 centire van az égősor felszínétől. Van kérdés?