Ahogy gmkiev is írta a szervizes ki tudja olvasni a készülékből az elfogyasztott pellet mennyiséget, ha el ért egy bizonyos mennyiséget /kg/ ki irja, hogy szervíz /takarítás/
Elég pontossan számolják a készülékek mert az adagoló csiga működési ideje alapján számolja.
"Engem még bosszant is, hogy irogatni kell a készülékbe a beöntött pellet mennyiségét. Ha a saját számlálója szerint elfogyott, akkor leáll, hiába van benne. Egyébként meg akkor számól elfogadhatóan, ha az adagolást maximumra."
És leköteleznél ha érthetnénk e pár sort, mert ugye nem áll le csak pittyegéssel jelez és a kifogyásig üzemel.
Nekem Edilkamin készüléknél nem igazán kell tudnom, hogy mennyi pelletet raktam bele. (Egyébként is hülyeséget mond)
A készüléket beállították a pellethez, és megy szépen (ha van benne). Az elmúlt 2 szezonban annyit kellet módosítanom, hogy az idei tél végén más gyártótól származó fenyő pelletnél a salak egy része ott ragadt az égetőben. Az adagoláson vettem vissza (-20%) és így a kikapcsolási műveletnél már ki tudja üríteni a salakot.
Engem még bosszant is, hogy irogatni kell a készülékbe a beöntött pellet mennyiségét. Ha a saját számlálója szerint elfogyott, akkor leáll, hiába van benne. Egyébként meg akkor számól elfogadhatóan, ha az adagolást maximumra.
Gondolom vagy zsákos és annak adott a súlya, vagy ömlesztett és Te öntögeted vödörrel a készülékbe. Az ömlesztetnél egyszer megméred az edényben levő pellet súlyát és csak számolni kell.
Részben mint használó, részben mint kérdező a Ferroli kazán pelletes égőfejhez: igen alapvetően folyamatos üzemű, de van benne 5 teljesítmény fokozat amit a vezérlése vált. Nálam igy a szezon vége felé van úgy hogy le is áll, majd újraindul. Sztem ez mint a teljesítmény modulációs égetés ????
Ha részletesebben smered az égőfejet, volna több kérdésem. A gépkönyv "érdekes" fordítású, legalábbis én nehezen vagy nem tudok eligazodni rajta. Érdekelne ez a 20 fokos delta beállítás (bocs fölsö indexet, hogy lehet itt írni) meg pl. a saját napi / heti programozhatósága meg a többi. Bármilyen formában vevő lennék segítségedre ha van ilyen mélységű infód.
Nem szabad össze keverni a két készüléket az egyik egy szakaszos üzemelésü /ATMOSZ/
a másik egy folyamatos üzemü /Ferroli/ A szakaszos üzemnél jó a nagy puffer de azt sem szabad túl méretezni a másiknál ha nagyot teszel és 20C° deltával kapcsoltatod időjárás függő szab.val sokat meg lehet takarítani.
Egyébként ez nem puffer hanem HMV tároló csak vízköpenyes+1 csőkígyó.
ha túl sok a puffer akkor fűtheted azt folyamatosan... nagy puffer brikettkazánnak kell ahol nem tudod szabályozni az égést és fel kell venni a termelt hőt. a fűtésszerelő azt mondta, hogy túl nagy puffer azért nem jó, mert ugymond folyamatosan fűteni kell a sok vizet.
nekem most a tartályt ha fűtésre nem veszek el hőt, akkor 30 fokról 62-re olyan 40 perc, gyújtással. Úgy hogy a kazán 25 fokról indul kb. Lehet is megnyitni a HMV csapot és pancsizni, ha nem volt elég napsütés.
Szigetelés adatokat nem tudok. Nem is lényeg most. A napkollektorossal és a fűtésszerelővel, hárman gondoltuk ki a dolgot. Jól működik és elégnek is tűnik. Csak a vezérlésen akarok finomítani.
Igen, sajnos a kollektoros ember nem említette, hogy van komolyabb szolár vezérlő, különben megvettem volna azt.
Az alsó csőkigyó szoláré, de a kazán sem középre van kötve, az is aránylag alulra van. Oda tolja be a meleget és a kazánfelé is alulról sziv, ha már a 60 fokot elérte a kazán és a kondezációs szelep elkezdi beengedni a vizet a tartályból.
A kazánszivattyút egy csőtermosztáttal inditom most. A fűtést pedig attól függően, hogy kér-e a szoba meleget és elég meleg-e a tartályból kijövő fűtéselőremenő cső. A pelletfejet pedig úgy inditom, hogyha az alsó mérési ponton túl alacsony hőfokot mérek akkor beinditja és amikor a tartály azt mondja elég meleg már, akkor leáll a pelletfej. A tartályon levő 60-90 fokos termosztát jelét használom ehhez, ami szintén a külső vizköpeny alsó pontját méri.
A gondom a következő: Most úgy működik, hogy: Éjszaka hideg van, a szobai termoszát meleget kér. A fűtéselőremenő szivattyú beindul és elkezni tolni fel a tartályból a "valamilyen" melevizet, kb. 35 fokos. A tartályba beérkezik a "hideg" viz a radiátorokból és az alsó hőmérő értéke lecsökken ami inditja a Pelletfejet. Ami nekiáll melegiteni a keringő(!) vizet. Ez addig megy amig a szobai thermosztát nem kér több meleget, így a fűtés szivattyú leáll és a tartályban levő víz felmelegszik 62 fokra (legalacsonyabb tartályhőmérésglet amire a thermosztátja a tartálynak kikapcsol) és a pelletfej leáll. Minden elkezd hűlni és a dolog kezdődik előről amikor a szoba újra meleget kér.
Én azon gondolkoztam, hogy valahogy azt kéne megoldani, hogy a fűtéselőremenő szivattyú szakaszosan menjen. Pl. valami idő kapcsoló ad neki áramot ha a szobai thermosztát meleget kér, 15 percig, majd 15 perc szünet. Vagy 25, ezt belövöm.