OFF azthiszem a téma, jelentősen az, de mértne :-)
Szóval:
A hagyományos kazánok és egyéb fűtési megoldások mármint cserépkályha, kemence, régi olajkályhák stb, mind azon az elven működnek, hogy a meleg levegő (azaz az égéstermékek, ha van lehetőségük) felszáll.
A kémény hatás nem más mint egy közlekedő edényes balhé, ahol alul az égés táplálására "hideg" levegő megy be a tűztérbe, ott aztán az oxidáció hőtermelése miatt ki a kéményen a meleglevegő.
A hatékonyságot ez bizony korlátozza, mert ugye a mérges gázok (különféle vegyértékű oxidok) csak így távoznak biztonságosan, mert ha túlságosan lehűlne az égéstermék, nehezebb lenne, és nem alakulna ki a kéményhatás. Így ezekkel a teknikákkal nem lehet az összes égéshőt kinyerni.
Ha nagyobb hatásfokú cuccra vágysz, akkor a kemence elfeledve!!
Akkor egy spéci kazán kell, ami gáztömör (szakértők!! jól írom?) és egy ventillátor tolja bele a levegőt az égéshez, illetve biztosítja a túlnyomást, hogy az égéstermék eltávozhasson. Ha a kazán nem gáztömör, akkor a mérgesgázok megszökhetnek, és már opcionálisan rendelhető a koporsó!!
Szóval egy ilyen rendszerben elképzelhető, hogy egy hőcserélő segítségével ki lehet nyerni a lehető legtöbb energiát az oxidációból.... Csakhogy itt már a hőcserélőnek is van egy kis nyűgje, mégpedig az, hogy a fűtőanyagtól függően koszolódik... azaz hiába a tökéletes égés fa esetén, van pernye, korom, hamu, miegymás, ami lerakódik, és rontja a hatásfokot... Szóval a gáz üzem a célravezető ilyenkor...
ilyen cuccot ráadásul házilag megbarkácsolni, nagy szakértelmet kíván, és baromi nagy a kockázata, esetlegesen még robbanásveszélyes is.... Ja és ne feledje el a kísérletező kedvű amatőr azt se, hogy keletkezik egynémely agresszíven savas kondenzvíz is, amit kezelni is kell....
Szóval szerintem ha hatékonyságnövelés érdekében készül a kemence, akkor az elvetélt ötlet, esetleg a kemence hulladékhőjének hasonlítása jöhet szóba, erre kiváló példa Agur kolléga korábbi (673) terve, de ott nem a jelenlegi fűtésrendszer kiváltása a volt a cél ha jól sejtem...
Szvsz. a kazánból tázozó hő tárolása és hasznosítása - pl. pizza sütésre - nem rossz ötlet, már csak a műszaki megoldás a kérdés. A fa tökéletes égésekor keletkező magasabb hőmérsékletű gázok hőjével a ma nálunk kapható kazánokkal csak a kéményt megegithetjük. Hőtárolás a kémény falazatában. :)) Ezt a hőt kellene hasznosítani
Mar ketszer megalltam hogy ne szoljak bele... Szoval a hotarolasi kepesseg kb. mint a bojler (vagy ha futes, puffertartaly). 1. bele kell vinni annyi energiat, hogy az is felmelegedjen 2. ez az energia folyamatosan fogy (veszteseg) 3. ezt az energiat visszatermeled a futeskorbe. Ez a veszteseggel legalabb rosszabb, mint a kazanod! Az egyenlet lenyege, hogy az 1-ben tobbet raksz bele, mint amit a 3-ban ki tudsz venni. Csak akkor van ertelme, ha az 1-nek jobb a hatasfoka, mintha direktben csinalnad (pl. gazkazan kapcsolgatva rosszabb hatasfok de felteszem az arammal felizzitast jatszo pelleteseknel is jobb a folyamatos mod atlagos hatasfoka). Ha csak siman fat dobalsz bele kb. ugyanolyan intenzitassal, akkor energiat nem nyersz a hotarolason magan!
Igazad van,mivel tényleg van veszteség de közel sem annyi mint a kazánnál.Sajnos a kazánnak alig van hőtároló képessége,ellentétben a kemencével. Szerintem ezt az előnyt kell használni.
Ezt a kazános gondolatot én sem tudom szónélkül megálni.
Nem értem az egészet, mert az elgondolással gyökeres problémák vannak!
A kemencének a működése, hogy felfűtés után egyenletesen vissza adja a hőt.
Persze, némi veszteséggel.
A kazán tüzelése közben, a vizet melegíti, és ez a víz a lakást.
Itt is van veszteség.
A hőtároló kályhák, felfűtenek és ez közvetlenűl a lakást melegíti.
A kemencés kazán, úgy működik mint a szabadba telepített hőtárolós kályha, ami a központi fűtésre van kötve, rengeteg hőveszteséggel, gazdaságtalan üzemeltetéssel.
Lehet, hogy túp pesszimista vagyok a kemencés-kazán terén, BOCS! Ha valaki megépíti majd szóljon már, nagyon megakarom nézni! Nem vagyok benne biztos, hogy az alábbi skiccen látható "kemencés-kazán" a valóságban a rendeltetésnek megfelelő funkcióit töltené be. A vas és az agyag soha az életbe nem fog egyszerre tágulni! márpedig valahogyan csak össze kell hozni a kettőt. Szerintem kár küszködni vele! Csinálni kell egy jó kis kemencét + egy olyan kazánt, amibe bármit lehet tüzelni és belefér akár egy kisbálás szalma is. Írjon már az, aki már kivitelezte ez a kazán- kemence konstrukciót!
Készíts róla még több metszetet, egy függőlegest 90 fokkal elfordítva és két vizszinteset egyet alulról egyet meg felülről. Most látom : az alsó a kazántér a felső a kemence tér .
Kis segítség a kenyér receptjéhez . Fehérlisz , szejtán(adagolás: 1 ek/500g ) , élesztő ezt a megszokott módon összedolgozni ("addig míg a gerenda nem csöpög").Már sok kenyérreceptet kipróbáltam ez vált be a legjobban.
Sziasztok Kemencések!
igi! Ha CSAK fával tüzelnél akkor érdemes a tömegkályha topikot is végig olvasnod.
A tömegkályhában is tudsz sütni igaz nem olyan nagy a "kemence" felső égéstér benne.
A fa viszont tökéletesen ég benne. A vizet a füstjárat fordítokamrájában és az oldalán lehetne füteni. Vagy.
Ha értesz hozzá és szerszámaid is vannak akkor csinálhatsz jobb hatásfokut. Ha a tüztér oldala és teteje a "kazán" a felső másodlagos tűztér pedig a "kemence" a többi része tömegkályha.
De ha sütni akarsz akkor CSAK FA lehet a tüzelőanyag!!
A megépítése nem olyan bonyolult de nem is olcsó!
Jó olvasgatást, számolgatást és tervezgetést.
Agur
Valószínü,hogy félre értettük egymést. A kazettákat nem a téglákon kívül.hanem a téglákon belül közvetlen a tűztérben helyezném el.A kazánunk is hasonló elven működik,csak ott a kazetták egymás tetejére vannak építve és úgy vannak kialakítva,hogy a fűst és a forrólevegő közöttük távozzon a kéménybe.Szóval közvetlenül érintkezik a tűzzel.Én azért látom jobbnak a kemencébe épített kazettákat mert sokkal jobb a szigetelése,így tovább tartja a tűztérben a meleget mint a kazán,ezáltal ritkábban kell etetni a fahasábokkal.Ha jól emlékszem a kemence még a kialudt tűz után pár órával is több száz fokos.Ezt szeretném kihasználni.
A kazánban gyakorlatilag a kazetták alkotják a tűzteret. (javíts ki ha másmilyen a kazánod. A kemencében a tűztér tégla burkolatú, ami nem túl jó hővezető. Ahhoz, hogy a téglák mögött a kazánból kioperált kazetták kellőképp fölmelegedjenek, nagyon sok időre lesz szükséged, másrészt nagyon sok veszteséged lesz, mivel a téglák nemcsak a kazánlemeznek adják át a hőt, hanem a teljes kemence külső felület hőlegadó (míg a kazánt hőszigetelik körbe).
Aztán azt is vedd figyelembe, hogy felfűtéskor a kemence száján rengeteg hő távozik, ami szintés veszteség, ha fűtési célra szánod.
Most kicsit elbizonytalanodtam.Biztos,hogy akkora kemence fog kelleni,hogy fel tudjak benne állni? A mi kazánunk"amit ki szeretnék váltani"nem nagy.3 vizes kazetta van benne.Méretük kb.60x40 cm. és 10 cm vastagok,amik összesen kb.75 liter vizet tartalmaznak.Úgy gondoltam,hogy egy 120x110 cm-es kemence tűzteret készítenék,ami oldalára és hátuljára helyezem a 3 kazettát.Így még mindig maradna elég tér a tűzelésre.Felfűtésére csak először kell nagyobb mennyiségű tüzelő amig a téglák fel nem melegednek.A későbbiekben csak annyi tüzelő kell,hogy tartani tudja a kívánt hőfokot.Szóval valami hasonló lett volna az elképzelés.Szerinted ez így nem fog müködni? Szivesen fogadok bármilyen kritikát,vagy tanácsot. Az eddigieket is köszönöm mindenkinek !!!
Az, hogy milyen kemencére lesz szükséged a kazán kiváltáshoz, elég sok dologtól függ. Először is, mivel élek a prekoncepcióval, hogy központi fűtést szeretnél táplálni, szükséged lesz egy viszonylag nem egyszerű tervezésre, ami a kemence teljesítményét, illetve a kémény keresztmetszetét illeti.
Ezek után jöhet az a rész, amikor a környezet, és az ízlés meghatározza, hogy mekkora, és milyen formájú kemencét szeretnél építeni, de itt már figyelembe kell venni a teljesítményigényből adódó méretet, illetve a vízmelegítésből adódó tartályméreteket is.
Valószínűleg kb. akkora kemence fog neked kelleni, hogy fel tudsz benne állni, és nem kevés anyag kell a felfűtéséhez. Talán még annyira sem lesz takarékos, mint a kazán...., szóval ha anyagi megfontolás vezérel, akkor, és csak akkor jöhet ilyesmi szóba, ha rendelkezel, mondjuk minden éveben egy feleleges bazi nagy szénaboglyával....
Ha a kemence nem biztos hogy bejön, nézzél körül cserépkályhás dolgok környékén, mert azok között is vagyon vízmelegítős, és talán jobb a hatásfokuk is a kemencénél...
igi2650! Már bocs, de kicsit kilógsz a sorból! Funkcióját tekintve legtöbben nosztalgiából, ízletes ételek készítésére az udvar, vagy a ház díszének céljából készítik el buszkeségüket. Te viszont azt a funkcióját helyezed előtétbe, hogy a kazánodat helyettesítsd vele. Számomra ez egy kicsit illuzió romboló. Na, de mindegy ez csak az én véleményem. Lényeg az, hogy lesz vele bajod rendesen, nem úgy, mint egy kazánnal. A kemencét karban kell tartanod, mert gondolom naponta fűteni akarsz benne, mindenféle hulladékkal. Márpedig akkor nem javasolt, hogy sütésre, főzésre is használd, mert ehetetlen lesz az ételed. Ott ahol kivezeted a fűtéscsövet a kemencéből mindíg össze fog hasadni, mivel a cső rendesen tágúlni fog. De ha mindenáron megakaod építene, akkor mindenképp hőcserélővel építsd meg. Sok sikert hozzá!
Kb. 3-4kg-s kenyereket sütök, olyan 2 órahosszáig, vagy valamivel tovább. Ha túl sokáig benn marad, nagyon kemény lesz a héja, még késsel is nehéz vágni, a belseje viszont kifogástalan.
Szevasztok kemencések. Szeretnék építeni egy olyan kemencét amivel kiválthatom a kazánt.Vagyis a kemencébe szeretnám a vizet bevezetni úgy mint a kazánba van.Ehhez kérnék segítséget és várom mindenki hozzászólását akit érdekel a dolog.
Valahogy én is így tudom, csupán annyi különbséggel, hogy nem muszáj sütéskor bent lenni egy tál víznek. Elegendő, ha csak egy pohárral kicsinként szétfröcskölsz a kemence fenekén, mielőtt berakod a kenyeret. Elegendő gőzt csinál, nem biztos, hogy szükség van a vizes tál jelenlétére. Mondom mégegyszer, én még nem sütöttem kenyeret, mindezt nagyanyámtól tudom.
mi úgy sütjük a kenyeret hogy beteszünk előtte egy papirt, ami ha egyből meggyullad túl meleg a kemence.. ha szépen megbarnul, majd meggyúllad akkor jó!
be szoktunk tenni tálban vizet, ez végig bent van a kenyérsütésnél.
60 dkg lisztből készül egy egy kenyér, ennek kb 50-55 percet adunk, végig cukott ajtóval.
(vasárnap kirpóbáltam ugyanezt a receptet bent gáz sütőben és tökéletes! kicsit finomabb azért a kemencés, és kicsit más az "anyaga" de nagyon szupi igy is!)
Én momentán nem sütöttem még kenyeret, de emlékeim szerint nagyanyám kb. 3kg cipókat legalább 2-2.5 óráig sütött. Ha jól emlékszek! De ez a lisztes "trükk" a leg tutibb!