Én mindenesetre már elkezdtem kézzel javítani a térképemet. A cselőtepusztai kulcsosház honlapjáról letöltöttem ( http://www.taborhely.hu ) a kosdi kék körtúra útvonalát, s berajzoltam tollal , KC jelzéssel kiegészítve.
A zöld T jelű Gyadai-tanösvényt is be fogom, mivel annak útvonalát lefényképeztem a rajtnál lévő tábláról.
Már csak az acsai P-, a bánki Z- és a cserhátsurányi S- teljes útvonalát kellene tudnom.
Lehet, hogy az étterem kipróbálása miatt tényleg vissza kéne menni, de olyan nagyon nem vonz a kimaradt szakasz. Megpróbálok megbarátkozni a gondolattal, hogy "csaló" vagyok:o)
Ami a lényeget illeti.
Kezd bennem összeállni, hogy hova kéne bélyegzőt kihelyezni. Ha pl. lett volna a vasútállomáson tutira, akkor mentem volna vonattal, de nagy kísértés volt a busz, mely még gyorsabb is, mint a vonat.
Más.
Írtam az előbb a Vácduka - Vácegres szakasz "harmadolásáról".
Komolyan gondolom, hogy a Csörög/Vácrátót választhatóságot meg kéne szüntetni.
Voltam már az arborétumban, de azt hiszem, ez a "pont" megérdemel egy fix szakaszhatárt. A közvetlen buszjárat miatt praktikusabb, mint a Csörög vmh., nem beszélve arról, hogy ott igazolást kapni nem könnyű.
A Kosd - Csörög szakasz 14 kilométer, ugyanakkor a Csörög - Vácegres szakasz irreálisan hosszú.
Az arborétum nyitvatartási ideje meglehetősen korrekt, kár hihagyni annak, aki még nem járt arra, meg aztán nagyon készségesek voltak a portán.
Az ideális tehát a Kosd - Vácrátót, Vácrátót - Vácegres.
Más kérdés, hogy én "feleztem" az elsőt.
A kétszer 12 nem vall teljesítményre, de a második alkalom azt hiszem nem arról szól, hogy menjünk, ahogy lehet. Örülök a sződi kitérőnek.
Végül egy függő adósság.
Vácdukán, a buszmegállóban egy locsoló verset fedeztünk fel. Sajnos, nincs nálam, de megpróbálom elhozni, és közhírré tenni. Kicsit obszcén, de autentikus a forrás:o)
Nézsa: A Reviczky-kastély ma általános iskola. Az utcafrontos homlokzatát és oldalát gyönyörűen felújították, az udvar felőli szárny picit elhanyagoltabb, de nem romos, jó állagú. A park mögött, a pm-hivatal mellett lévő kocsmában kaptam pecsétet. A helyet ajánlom mindenkinek, nagyon olcsó, de ezzel párhuzamosan abszolút kulturált, nem afféle késdobáló.
Legénd: az igazolófüzet egy kastélyt és három kúriát ajánlott. A kastély általános iskola, de hogy településenként hol miként dől el, hogy 1-1 önkormányzati kezelésben lévő épületet hagynak romlani vagy felújítanak, ki tudja. A legéndi intézményről sokat elmond, hogy bejárata felett még népköztársasági címer szerepel. Kár, mert patinás, izgalmas kastélyépület. A kúriák, melyek magántulajdonban vannak, bezzeg mutatósak, felújítottak. A Vadász Büfében (buszmegálló) kaptam bélyegzőt, ahol legnagyobb meglepetésemre egy gumicsizmás, terepnadrágos, 55-60 körüli, klasszikus "helyi arc"-figura megkérdezte: ez az a turistafüzet? Ezt én is ismerem, csinálom, merre jártak eddig, hová mennek most?
Acsa: a legnagyobb kultúrsokk talán. A Prónay-kastélynak már a maradék, nagy kapuzata is impozáns. Egy darabig honvédségi raktár volt, állapota is ennek megfelelő. Állítólag vannak pályázatok a hasznosításra, melynek feltétele, hogy eredeti állapotába "hozzák", iszonyat pénz kell hozzá biztos, de ez az ingatlanegyüttes valami csoda. Méltóságteljes fal veszi körül a gyönyörű kastélyt, a kis lépcső a templom és fal mellett izgalmas látvány, vadregény az egész. Ezt veszni hagyni óriási bűncselekmény.
A kastély közelében lévő cukrászdában kaptam pecsétet (meg somlóit, túrótortát, stb.), s megtudtam, hogy évente 1-2 ízben (pl. falunap), be lehet menni, a parkba és az épületbe is, csigalépcső, szökőkút, állítólag tényleg mesebeli.
A Prónay-kiskastély (vagy másképp Újlaki-kastély) 1993-ig kastélyszálló volt, látszik is. Hibátlanul felújított, most magántulajdonban van, célja ismeretlen.
Acsán és Acsa-Újlakon is keresztülvezet egy P- jelzés (mindkét kastélyt érinti), erről "természetesen" a Cartographia Cserhát-térképe nem tud (szerintem a kiadó legelnagyoltabb, leghiányosabb, legpontatlanabb kiadványa).
Én sem bírtam tovább, asszonykámmal felkerekedtünk szombaton.
A Botanikus kertben kaptam TKM-es bélyegzőt, a kávé miatt sajnos tovább kellett menni kissé, de sebaj. Ha eleve később szálltunk volna le...
Majdnem ugyanazon az útvonalon mentünk, kivéve a "placc"-ot. Emlékeztem a köztes fasorra, ezért az erdő szélén indultunk Sződ felé, és egy balkanyar után értük el a jelzett pontot. Ez Nálad a világoskékkel jelzett útvonal.
Mi is konstatáltuk, hogy vannak friss jelek a hosszú egyenes szakaszon.
Ez tehát a helyzet.
Még egy apróság. A térképen a P- Vácrátótnál balra elkanyarodik. Jelet nem láttuk, de az az érzésem, hogy rövidítendő a kunkort, valakik felfestették a P+ jeleket.
Az útvonal tehát továbbra is "nyitott".
Arányosítással kb. 10 kilométerre becsülöm a Vácrátót - Csörög szakaszt. Csörög jelen esetben a vasúti kereszteződést jelenti. A füzetben, mintha tenne kunkort az útvonal a település irányába, feltételezem, ennek akkor volt értelme, amikor még személyzet is volt a vasútállomáson.
Két apró kiegészítés, ha már írok.
Mi Sződön, a templomnál tovább mentünk, egész a Pumukli cukrászdáig. Kicsit messze van, de időnk volt, és nem volt nálunk csak minimális tartalék. Nagyon rendes hely, jó a kávé, és van sok-sok sütemény:o)
A módosult koncepciónak megfelelően, a szakasz vége Vácduka volt.
Előző alkalommal Csörögnél szakítottam meg a túrát, de nagyon hosszú volt a Csörög - Vácegres szakasz, eredendően ezt akartam rövidíteni. Vácduka mellett az szól, hogy közvetlen buszjárat van Vác - Budapest között, Vácdukán keresztül. És ez igaz Vácrátótra is! Apróság, de a minimum 12 kilométer is így jött ki, na és ez a szakasz síkvidéki is, azaz jogos a +2 pont.
Maradt a végére a Csörög - Vácduka szakasz.
Térkép hiányában kissé nehézkes, de eljutottunk.
Csörög után jobbra a forgalmas úton, itt még vannak jelzések is.
Indul a kezdetben aszfaltos út, van egy jel is, bár a sok szemét között nem nagyon feltünő. Más út hiányában irány a hegy. Jó 200 méter, nagyon enyhe emelkedő. Ellenkező irányból egy nagy fán van a jel. A gázvezeték irányjelző tábláján is van jel, de a "nyuilat" valaki elfordította, minek következtében úgy néz ki, mintha balra kéne menni. Út arra nincs, van viszont vezeték, melynek a bal oldalunkon van a helye.
A hegyből jön egy vízfolyás, indul balra, szintben egy út, de jel nincs, indul jobbra is, és van egy gyenge keréknyom felfelé. Ez egy új út, frissen vannak vágva a fák. Jelzés ennek megfelelően nincs.
Nyomultunk felfelé, majd az út elfogyott. Előttünk egy különös hupni, könnyen leküzdhető. A másik oldalán ott van a nyeregpont, egy kövön a jelzés. Klasszikus nyeregpont, a térképen is jelölve van a mini "horhos".
Sőt. Indul egy út nyugati irányba is, azon is van jel. Mi tehát átvágtunk, a jelzett út vélelmezhetően a vízfolyás mentén lehet, de hogy pontosan hol, azt nem tudom, mert nem volt kedvem jeleket keresgélni. Ellenkező irányból nincs probléma, de Csörög felől "még nem az igazi".
A nyeregtől nincs gond, már látszanak a házak, jelzés is van, és az út is patinás. Enyhén lejt.
Balra házak, ezek még nincsenek a térképen, majd feltűnik a keresztező főút. A mi utunk a Csokonai utca. A Kossuth u. 73. nevű megállónál érjük el az aszfaltcsíkot.
Balra még egy megálló (300 méter), és ott a posta, a községháza, na és a kocsma. Érdekes, Kosd felől nagyon hosszúnak tűnt a kitérő, pedig csak 300 méter. Oda-vissza 600.
Maradt kellő időnk, majd buszra szálltunk, és irány haza.
Gyakorlatilag egész nap havazott, néha eső formájában, pici szünet volt csak.
Kellett kerülgetni a tócsákat, de nem volt veszélyes.
A maradék szakasz a Vácduka - Kosd, ennek hossza a Lemaradás túra alapján 12 kilométer. A szintemelkedés kb. 150 méter.
Nézegettem még a Túrabázist. A "Veszprém Megyei Kéktúra" kiírásának a forrása a Túrabázis szerint én vagyok. Az összesítő táblázat szerint ez a mozgalom sem "megy" már. Én ilyet sosem állítottam. Legutóbb tavaly novemberben vettem át a túramozgalom jelvényét; és nem is hallottam olyat, hogy meg akarnák szüntetni. Lehet, hogy a PPÚ-val kapcsolatban is csak a táblázat a hibás???
A Sződliget gondolom Sződ akart lenni. Sződliget ugyanis kb. 4 km-re, nyugatra található Sződtől (ahol a P jelzés átvezet), a két település közös, Sződ-Sződliget elnevezésű vasúti megállója valójában Sződliget keleti szélén található.
a PMP-n haladva anno tovabbicajoztam delnek az altalad pirossal jelolt szakaszon, de nem talaltam jelet. a bekanyarodas utan nem sokkal futottam bele egy sokfelekeppen ertelmezheto elagazoba, meg kesobb is volt par regi piros jel ami bekavart, de hat ez a mozgalom szepsege. az Orbottyan-Vacegrest meg akkor igyekszem elorevenni, bar naiv elkepzeleseim szerint masfel honapon belul jo lenne vegere jarni a teljes utvonalnak.
Mondja még valaki ezek után, hogy a PMP unalmas egy mozgalom! Kíváncsi leszek az Őrbottyán-Vácegres közötti bejárásra, ez ugyanis nyáron járhatatlan. Érdekességként még valami, bár pár szóban akkor említettük:
Szigetcsép-Szigetújfalu között van P- jelnek egy régi ága (a füzetben ez szerepel). A Csepel 25 túrán fedeztük fel, az ugyanis a műúton D felé halad és 101,8 m-es pontnál fordul le. Általában a régi jelzést elérve jobbra fordult és kis kanyar után, ment a hév sínek felé, azonban idén itt vadászat miatti terelés volt. Tehát É-ra fordulva követtük a régi PMP-t, addig amíg arra a sarokra értünk, ahol 3 felé van festve jel!!! :-) A szalagozás itt DK felé vitt a hévhez és még félórán keresztül bámultam ki a fejemből, akkor még nem értettem ezt a hülye helyzetet.
Rövid séta, de most ennyire tellett. Régóta izgat a polémia aminek a lezárásához egyre közelebb vitt a netes konzultáció, de van egy pont ahol nem odázható tovább a bejárás. A PMP egyébként is tele van kérdőjelekkel, de az igazi rébusz alighanem itt leledzik. Nézzük sorban. Létezik az igazolófüzet (2001.12.31.) túravázlata , ami már csak a méretarányából adódóan is kissé elnagyolt, és sajnos nem frissült kellőképpen. Van a 96-ban kiadott Gödöllői-dombság térkép, ahol csak az áttekintő térképen van teljes átfedettség, gyakorlatilag ez a szakaszrészlet egy fehér folt, ahol pedig van még Vácrátót után jelzés egy darabon az sem köszön oda-vissza az igazolófüzettel. Optika és Güsziológus beszámolói szerint Sződligettől DNY-ra, majd onnan tovább DK-re van friss P jelzés, de ott a lendület elfogyott és a következő friss jel a Vácrátóti Arborétum mellett található. Hogy örüljünk, a füzet nyomvonalán a hírek szerint van még P+ jelzés ami viszont egyik térképen sem szerepel. Szóval ilyen előzményekkel vágtam neki ezúttal gyalog az arborétum mellől. Meg is volt a szép piros sáv, aztán a kerítés mellett haladva 600 méter múlva látható egy piros kereszt. Az arborétumon túlhaladva egy villanyoszlopon még mindig egy P+, további hatvan méter után földút keresztez. A GD térkép szerint itt fordul balra a P, s teszem én is. 800 métert haladok a földúton, fák mindenütt, jel sehol. Egy bátortalan próbálkozás a térképnek megfelelően D-nek, belvizes mezők, út még hunyorítva sem sejthető, jelről nem is reménykedem. Lemondtam a P ilyen nyomvonaláról, vissza a kereszteződéshez. 130 méterre DNY-ra P+ egy fán, itt kezdődik a természetvédelmi terület is, a látszólag átlagos mező az Akadémia kutatási területe, erről kétnyelvű homemade tábla informál. Ezután egyenesen tovább, jobbra fenyves, majd tarvágás, semmi jel. Egy helyen egy jelzésalapot vélek felfedezni, lám milyen kicsiny dolognak is tudok örülni. A Tece-patakon túl 400 méterrel P+, aztán további 950m-en keresztül semmi. Itt ahol erdőbe ütközöm már az igazolófüzet is jobbra szeretne fordulni, és sem halogatom tovább. Az erdő szélén a fák között haladok a jelzetlen szekérúton, 830m után egy jobbkanyar majd piros kapujel balról. Találgatom hivatalosan honnan jöhet a piros, végül abban maradok csak onnan amerről én jöttem, mivel ha északról jönne akkor valszeg a háromszög kereszteződés északi szárát jelölték volna be. Ettől persze a P+ még becsatlakozhat északról, de egyrészt nem látom semmi nyomát, másrészről meg értelmét sem. Igaz, ez az egész P+ egy értelmetlen valami beékelődve többszáz kilométernyi folyamatos piros sávba, talán rövidítés lehetett valamikor, csak nem tudni pontosan hol rövidít és azt sem hogy pontosan mit is. Nyilván a pirosat de ezidáig abból nem volt eldorádó. Na majd ezután. Sződligetig végig friss P jelzés, közte két régit is felfedezek. Új megoldás végül nem született, legjobb tudásom szerint végigmentem az előírt nyomvonalon. Egy darabig aszfalton, majd földúton visszaballagok Vácrátótra, már “csak” a Csörög-Sződliget és a Vácrátót-Vácegres részeket kell bepótolnom a szakaszhoz. vilagoskekkel berajzoltam meg egy lehetseges P+ vagy P- alternativat.
nekem ezidaig ez a kedvenc szakaszom, talan mondtam mar. ha egyszer a vegere erek es a jelveny kapcsan beesek a PTSZ-hez egy pofavizitre, felkenetem magam ra, h par helyen jelzest festhessek. ez a szakasz pl. a terkep alapjan egyertelmu, de legalabb a forduloknal, meg ugy 500 meterenkent az egyeneseknel batoritolag tudna hatni egy piros csik.
Világos a dolog. Ugyanezek a mondatok szerepeltek korábban is itt, csak azzal a különbséggel, hogy nem így egyben, hanem tételenként.
Cs500-ra készülök vasárnap (Kopasz-tető, Kosd felől, a többi Naszályos már megvan), ill. majd márciusban (Tepke-gerinc csúcsai, amennyi sikerül), ezért érdeklődtem.
Nem tudom, honnét hiányolod őket, de a mozgalom adatlapjának alsó részén van Optika kapcsolódó leírására a link. Ne tévesszen meg a feljövő oldal teteje, alatta ott az egész leírás.
Volt nagy megkönnyebbülés, mikor tudatosult bennem, hogy amit hallok/látok, az bizony a forgalmas 4-es út, ami egyúttal azt is jelentette, hogy "hézagmentes" a Dömsöd - Gyömrő szakasz. Ez a "szakasz" kb. a túra fele, leginkább síkvidéki, leszámítva a Csévharaszt előtti dombokat.
Mikor január 14-én elkezdtem, ez volt a titkos cél.
Annyival jobb a helyzet, hogy időközben egy kis előny is összejött (Isaszeg - Gyömrő). És még keddig február van:o)
Az előzetes mérések alapján 15 kilométeres túrát terveztem, Csévharaszt és a buszmegálló (étterem) között. Ebből 2 kilométer a "felvezető" szakasz.
Csévharaszt, Petőfi u. 39. buszmegállóig mentem, itt van a kocsma (DOLI SÖRÖZŐ). Kicsit füstös, kicsit falusias, de hamar túltettem magam az élményen, ittam egy colát, majd irány a homok. Bélyegző nem volt, de a nyugtán minden adat megtalálható.
Homok helyett hófoltok, és sár, és jég, kerülgettem a tócsákat rendesen.
Ismét megfigyeltem, hogy a P- jelek igencsak megközelítik a települést, jóllehet a jelzett út Ócsa felől jóval később csatlakozik. A sok régi jel után kiábrándultam, hisz jó egy kilométeren keresztül semmi. Erre nem számítottam. Nehezen haladtam, hisz a hatalmas tócsákat nem volt könnyű kikerülni. Még véráldozatot is hoztam a siker érdekében:o)
Végre egy kósza jel, majd ismét semmi. Nem figyeltem a keresztező utakat, de a 40-es parcellánál körülnéztem. Úgy döntöttem, tovább.
Azt hiszem, ha itt balra fordultam volna, akkor érintve a 121,2-es pontot, becsatlakoztam volna a P- jelű útba, ott, ahol az Ócsa felől jobbra kanyarodik (rövidítési lehetőség).
Hamarosan elértem egy jobbra induló széles utat (előttem két jármű is erre ment). Balra egy ház (a térképen 'Erdészet' felirat), jel semmi. Rövid "tanakodás" után úgy döntöttem, fordulok. Mikor az utat keresztezte a magasfeszültségű vezeték, már kezdtem örülni. Az igazi megnyugvás azonban az volt, hogy végre találtam egy jelet. Kopott, régi, de jel. Annyira megörültem, hogy Vasad széléig meg sem álltam. A Bem utcánál rájöttem, hogy bizony "túlfutottam". Kanyarodásra invitáló jelet nem találtam. Nem tudom, hol kellett volna balra fordulni.
A Bem utcánál indult egy szekérút, majd egy sorompó után visszafelé fordult, be a tanyára. Beindultak a kutyák.
Észak felől egy gyenge kocsinyomon (állt a hó!) megkerültem a tanyát (a térképen pöttyözött terület), majd elértem a forgalmas homokutat. Azt hiszem, ezen jöttünk "ki" anno. Jobbra a térképen is megtalálható háztömb. Nem sokat mentem visszafelé, mikor már látszott, hogy az út végén egy bekerített tanya van, annak kapujáig lehetett volna menni.
Szerencsére a keréknyomos út jobbra fordult. Felfegyeltem egy kis irányító táblácskára, melyről később kiderült, hogy az nem a turistautat jelzi, de arra vezet, amerre nekünk kell menni. Találtam egy árva jelet is:o)
Ahogy vártam, kiértem a 124,4-es ponthoz, a kövön P- jel. Irány nincs, de egyértelmű, hogy balra kell menni. Az útnak ui. vége. A keresztező úton villanyvezeték, jobbra, elől hivalkodó épületegyüttes.
Eddig a pontig 6 kilométer a Halesztől, legalábbis saját mérésem szerint.
A széles út nagy kanyarokkal vezet a házak felé, egy bekerített háznál, a kerítésen túl, egy nagy fán ott a tiszta jel. Haragos kutyák "üdvözöltek".
A már említett nyíl jelzi a fordulást, még 200 méter, és elérjük az AKÁCOS nevű helyet. Aki járt már arra, az tudja, hogy ez a kocsma. Nyitva volt, bélyezőt is kaptam, és ismét elkövettem azt a hibát, melyet nem kellett volna. 2 deci bor, 3 deci szóda. Szomjas voltam, és bedumáltam magamnak, hogy most más a helyzet. Pár kilométerrel később már tudtam, hogy a természet törvényei bizony hatnak. Nem zavart nagyon, hisz nem volt sok hátra, de bamba voltam kissé.
A kocsma után házak, rajtuk tábla. Ez a hely a 'II. Külterület'.
Egy háznál fordul az út (balra), majd ismét fordul (jobbra). Hosszú, unalmas egyenes szakasz, jelzés nincs. Egy 'S' kanyar után jobbra már látszik a fasor, közeledünk a 'Széles út' - hoz. Ennek végén (4-es út) buszmegálló is van. Ez a főútvonal.
Balra házak, jobbra indul a nem is annyira széles út, van viszont jelzés egy fiatal fán. Aki ellenkező irányból jön, annak érzésre kell kanyarodnia.
Eseménytelen szakasz a csatorna hídjáig. Hatalmas tócsák, sár, jég, hó. Nem nagy élmény.
A híd után két személyautót is láttam, úgy látszik, a homok kemény, a latyakon pedig úgy mentek, mintha ez lenne a természetes állapot. Itt nincsenek kátyúk, tócsák vannak, és sár. Különös világ.
Birkák egy tanya udvarában, hangos kutyák, szélesedő út, jobbra fasor. Sűrüsödnek a jelzések!
Békésen ballagtam, kissé kábán, de akkor már minden mindegy volt. Abszolút időben voltam, és ami szinte hihetetelen, a 17:10-es busz elérése is reális volt. Ez ugyebár azt jelenti, hogy 5-ös tempó végig (13:45-kor indultam). Kicsit furcsa. Lehet, hogy nincs még 15 kilométer sem?!
Szerencsém volt, nem kellett a forgalmas úton mennem, a szélén füves szekérúton haladhattam. Hatalmas forgalom, nem volt egyszerű "átkelni". Maradt még pár percem, gyors bélyegzés, a megérdemelt unicum, majd jött a busz.
Az étterem üzemel, van meleg kaja is. Tiszta, rendes asztalok. Jó tudni.
Kissé csatakos voltam, alul is, meg a kabáton belül is. Már-már fáztam, a buszban nem volt meleg, viszont hamar KÖKI-n voltunk.
Egy kis metrózás, majd átszállás.
Otthon meleg vacsora várt. Nehéz túra volt.
Ui.:
Ha valaki figyelmesen olvasta, akkor bizony kiderül, hogy "csaltam". Megspóroltam jó 500 métert, hisz nem vonattal jöttem haza. Mit érdemel az a bűnös...
Piros T jelzéssel több tanösvényt is jeleznek szerte Magyarországon, ilyen pl. az Aggteleki-karsztvidéken az OKT nyomvonalát is érintő tanösvény a Vecsem-bükki-zsomboly környékén.
Pontosabban az új tanösvényen jártam először novemberben.
Készült egy 2004-ben is, Waldorf Iskolások jóvoltából, az egy nagyobb kör, nincs külön jelzése, az érinti a kőfejtőt, a Naszály-tetőt, de ez, amelyet 2005. szeptemberében adtak át, nem érinti a Bik-kutat és a menedékházat sem, viszont zöld "T" jelzéssel körtúrát tehetünk.
Én is pár hete voltam ott, először novemberben. Így van, zöld T a jelzés. Nagyon színvonalasan összerakott, információdús tanösvény, élvezetes vonalvezetéssel, 5 km-es kör.