A szarufák köze eddig valami szar szigeteléssel ki volt töltve de nem teljesen és azon volt valafi fólia ami oldalt fel volt hajtva a szarufa tetejéig. Most ha minden igaz akkor fel lesz töltve a szarufák tetejéig eltolt rétegben szerintem közetgyapottal(?) majd fólia majd léc majd cserépléc majd cserép.
Elkezdtük használni idén a 21.század vivmányát a protektor védőfesték termékcsaládot. Ami a különbséget adja a többi kezelő szerrel szemben,hogy kb 0,2mm vastag apró kerámiagömbökből álló réteget képez a felületen. Aki valóban tartós megoldásban gondolkozik annak ez elenegdhetetlen. A legfontosabb tulajdonsága,hogy engedi lélegezni a fa szerkezetet ,mégis párazáró. Meggátolja a gerendák repedését és ellenáll a mechanikus behatásoknak és antisztatikus felületet képez. Össze sem lehet hasonlítani egy agyon higított tetollal való mártással,mázolással. A megszáradt réteg több mint 55% kerámiát tartalmaz. Csak ajánlani tudom.
A cserép kérdéshez:
A Creaton cserepein kívül az összes felsoroltat ajánlani tudom. Az előbb említettel az a probléma,hogy a magyar szabványok 8% nedvesség felvételt engedélyeznek a cserepekhez,hogy a forgalmazási engedélyt megkapják. A Creaton az pont a hatéreset. 7,19% esőkamrás körülményes között. Ez a valóságban azt eredményezi,hogy a cserép folyamatos esőzéskor egyszerűen átázik. Aki nem hiszi az keressen meg privátban és több dokumentummal is alá tudom ezt támasztani. Több perről is tudok amely a creaton natur cserepei ellen indult.
Gyakorlatilag felesleges pénzkidobás, ha eddig nem volt gondja. Az átszellőztetésére kell inkább majd odafigyelni, akár alulról is. Eddig nyilván nem volt rajta fólia, ezután pedig valszeg lesz. Arra ügyelj, hogy ha lesz fólia, akkor a kiszellőztetés rendes legyen.
Pl kérdezz rá a mesternél, hogy mekkora a szarufára hosszirányban rászögelt fólialefogató léc mérete. Ha azt mondja, hogy normál tetőléc, keress mást. :-)
8 (vagy 9) oszlop megtartja, a szarufákat másfél méterenként alátámasztva. A hó + szélterhelés érdekes lenne egyszerre, a karpántokat nem csak dísznek kell felütni + az oszlopok alsó rögzítésére is figyelni kellene.
Eps-sel ellátott (dűbelezve, hálózva) lábazatra szeretnék kültéri kőburkolatot (vaspo, fabrostone vagy stergu). Milyen ragasztóval kellene felrakni, C2TE vagy C2TES1? Minőségre melyik ajánlott? Mire kell figyelni a felrakás során?
Gombaölözni csak a bemártásos technológiával érdemes, a hengerelés lófszt sem ér, alig ivódik bele a vegyszer, épp csak felületileg fogja meg.
Bemártásos technológia házilag: megveszed a szert, erősebb mezőgazdasági fóliából csinálsz "kábat", amibe beleáztatod a faanyagot. Termékfüggő mennyi ideig kell benne hagyni.
A Creaton cserépről nagyon rosszat irtak a "tetőfedés" topicban, olvass vissza. Nekem Mediterrán (Rundo) van fent, szerintem jó cserép. De a Bramac a legrégebbi, ott már évtizedes tapasztalatok is vannak.
a részleteknél a képen egy 600 x 612-s rajz van (36nm) alapterületre mégis 18.5 nm-t ír.
4 oszloppal megtartják ezt a felületet, ami ráadásul nem is nyeregtető jellegű, kíváncsi lennék, hogy egy hóterhelés mennyire nyomja meg... nem nagyon mernék ilyen fesztáv alá beállni télen..
Meg kell nézni a szarufákat, (méretüket, állapotukat). A betoncserép nehezebb, ám a régi tetőszerkezetek sokszor túl vannak méretezve.
Amennyiben a tetőszerkezet elbírja, nyugodtan lehet betoncserepet feltenni. Utólag is meg lehet erősíteni a szarufákat, bár ez kb annyiba kerül, mint ha új tetőszerkezetet építene a mester, ezt csak azért, hogy betoncserép kerüljön fel, nem éri meg.
Mázas cserép nekem nem tűnik jónak (bár mostanra javulhatott a minősége), több ismerősöm cserélte a 10-20 éves mázas cserepet.
Ha esztétikailag megfelel, akkor a teszkógazdaságos megoldás a "hagyományos" sajtolt szalagcserép.
Első kérdés az, hogy milyen fedés volt a házon korábban...
Általában véve a tetőszerkezet (ha cserép volt korábban is) elbirja az újabb fajta cserepet, van annyi tartalék benne. Az osztásköz lehet ilyen esetben lényeges, hogy ne méterenként legyenek mondjuk a szarufák...
De mérd le a szarufa méreteket, távolságokat (fesztávot is), dobj fel egy skiccet ide a szaruállásról, és megmondjuk.
A betoncserép alá viszont Bramac léc kell, ami 1.5x drágább, mint a normál tetőléc.
Nos, a furdszobara raferne egy kis csinositas, ez teny. Egy 3 honapos ikerpar mellett nem vagnek bele egy hetes felujitasban(jo esetben es 2-3 normalis mestert talaltam...), arrol nem beszelve, hogy egy majdnem elado masfeles lakas furdoszobajara tok felesleges 500e-t kolteni, mert mint te is vazoltad, a felujitas a legkevesebb vevonek tetszik es arban sem tudom ervenyesiteni.
Szoval, egyelore csak gondolatkiserlet volt reszemrol, de ugy latom, inkabb alljak le ezen a vonalon :-)
Egy kisebb fürdőszoba felújítása is 3-500e ft és kb egy hét.
Kisebb időtartamra, alacsony intenzitású használat esetén akár jó lehet a "tákolás" is.
Ám 2 dolgot érdemes mérlegelni:
két vevőtípus van: az egyik a saját ízlése szerint szeretné majd kialakítani az új lakását, annak csak gond a felújított fürdőszoba, a másik csak be szeretne költözni és lakni s talán tőled is jobban ódzkodik a felújítástól. (Általában az utóbbi a jellemző, egy felújított lakást könnyebb eladni.)
A jelenlegi lakáspiaci mozdulatlanság mellett nem lehetetlen, hogy nem 1-2, hanem 3-4-5 évig sem tudod eladni a lakást...
Varj-varj, a furdokad utolagos "felujitasarol" en is csak rosszat hallottam(bar valoszinu az osszes technikat nem ismerem), de a csempefestek is ez a kategoria? Egyebkent a lakas tenyleg elado lesz es a furdoszobat tenyleg fel kell ujitani majd, de jelen pillanatban athidalo megoldast keresgelek, ami 1-2 evre jo lehet.
DE
Igenytelen dolgok kizarva, a teljes szetverest el szeretnem kerulni, de vallalhatatlan megoldast sem akarok.
Szoval, akkor ezek felejtosek meg ennyi idore is es szedjem ossze magam a teljes felujitashoz?