Sokan vezetnek adatbázisokat az egyes ex. volánok kocsiparkjáról, de a változások minden topikban külön kerülnek beírásra. A könnyebb tájékozódás és keresés érdekében ide lehet beírni azokat, rendszám, dátum, és az illetékes közlekedési központ megjelölésével.
ÉNYKK Veszprém megyéből egy gyors átfutás után az alábbiak tűntek fel:
CJH-501 2012-es selejt FCH-697 már évek óta nem szállít utasokat, teherautóvá lényegült át. Szerintem nyugodtan kiveheted. GLL-870 selejt? Erről szeretnék látni egy Gépjárműkeresős ctrl+c-ctrl+v-t. KXL-114 selejt? Ugyanaz. LOC-726 Augusztus elején még forgalomban volt.
Kékesbusz, Partiscum Busz: ezek ugyebár a Mátra Volán és Tisza Volán, később KMKK és DAKK alá tartozó "leányvállalatok". Mivel a kocsiállomány ide-oda cserélődik, illetve egyértelműen az említett cégekhez kötődnek, ezért ezeket azok részeként kezeltem, viszont jelöltem, ha a busz papíron ide tartozik. A Partiscum még abszolút nem zavaró, de a Kékesnek van egy szerződéses profilja is némi használt német izével, ezeknek csak egy része van benn még, de be fognak mind kerülni, mint szolgálati járművek. Elvileg.
Mellesleg háromféle kék csík van: az világoskék a már korábban említett rendszámcsere, a sötétebb kék az azonosító megváltozása, a cián (vagy mit tudom én, szóval az a szembántóan világos) pedig a kivitel megváltoztatása/modernizáció.
A Volánbusz most éppen olyan, amilyen, összerakása egyelőre még nincs tervben.
Kiegészíteni, kijavítani az adatokat erősen ajánlott.
GYIK:
A vázcserés busz vázcsere előtti és utáni állapota itt két külön dolog. Ez azért praktikus, mert egy buszhoz a rendszer csak egy vázszámot társít. Az új busz típusa nem egyezik a régivel, mivel a valóságban jórészt a felújítás előtti és utáni kivitelek sem egyeznek meg. Figyelembe véve ezt, illetve a vázcserék idejét, az új buszok az Ikarus 1998-ban bevezetett jelöléseinek megfelelő típusjelet kaptak (ajtók száma, váltó jellege).
Az exportból visszamaradt, és honosítás után belföldre eladott buszok (pl. a Kisalföld Volán CLY-100-asai) az eredeti szériajellel és vázszámmal lettek beírva, megjegyzésként viszont mindenütt ott van az új szériajel, és az új vázszám.
A külföldről használtan behozott buszok egy részénél olvasható az előélet is, néhol viszont a régi rendszám(ok) csak megjegyzésként van(nak) odavésve. Ez azért fordul elő, mert az adott külföldi részért felelős szerkesztőnek is be kell a buszt regisztrálnia, és ezeket össze kell csatolni. Ahol a megjegyzésben található a régi rendszám, ott mindenhol elő van ez készítve, de ez már nem rajtam múlik.
Természetesen böngészhetők a Volánok lapjai is, elérhetőek a buszok adatlapjaiból, de azok még messze nem pontosak, csupán annyiban hitelesek, hogy nem mutatnak egy állományban levő buszt sem.
Egyelőre ez az 1.0-s verzió, de könnyen változhat ez még előnyére.
Sziasztok leírnátok nekem légyszíves, hogy mely buszok lettek selejtezve a volt Pannon Volánnál, az első Credo adag érkezése óta (Amikor a sárga credok jöttek akkortól, mostanáig, körülbelül.)
Egy kezemen meg tudnám számolni az embereket, akik velem együtt kettős felépítmény-alváz alapon jegyzik a számokat az országban :)
Az Integróknál meg van egy nagy lyuk a holland szállítmányban, ez pont annak a közepéből való. (Amúgy nem lehet, hogy az MZD-014 meg ex. Qbuzz 3621, BX-FS-17, WEB63300113102372?)
Rendszám: FKF-361 Gyártmány: IKARUS Típus: 266.25 Szin: NARANCSSÁRGA A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban