Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Most kimentem megnézni, sajnos a vihar elintézte a kérdést, leverte az egyetlen szem gyümölcsöt. :-(((( Sose fogom megtudni, hogy milyen fa! S:-( Lefotóztam a telefonommal, de nem tudom számítógépre feltölteni, mert nincs hozzá kábelem. Legfeljebb mms-ben tudnám elküldeni, valakinek, aki nagy szakértő (=sok-sok körtefajtát látott már :-). Egyébként - ha már leesett, és sajnos meg is sérült - megkóstoltam. Elrághatatlan zöld a héja, nagyon enyhén édeskés, de teljesen ízetlen amúgy. Kemény, fehér volt a húsa és nagyon "vizes", ahogy elvágtam majdnem, hogy kifolyt volna a leve (ez viszont a nashira jellemző ???), összességében szerintem még nagyon éretlen volt.
Ez az én fejemben is megfordult korábban, de ez nem gömbölyű, hanem inkább ovális, még mindig nagyon éretlen állapotban van, nincs porzója, vagy legalábbis kevéssé valószínű.
Sajnos nem tudok képet készíteni egyelőre :-(. A kertünkben eleve volt, illetve van három, kb. száz éves körtefa. Én is ültettem egy kieffer-t, piros klappot, de láttam is már nagyon sokféle körtefát, fotókat is amennyit tudtam nézegettem, de egyiknek sem ilyen a levele! Az csak egy dolog, hogy nagy, de hosszúkásabb is és mint írtam "csücskös". A levél főere mellett nem terül szét a levél olyan íves, kanálszerűen, mint a többi körtének, hanem szöget zár be, mintha "meg lenne hajtva", mint egy csónak, de "homorít" is a főér, szóval mégsem csónak. A frissen hajtott levelek fonákja enyhén és fehéresen molyhos, ugyanúgy, mint a friss ágak felülete is. Olyan hamvas a felületük, mint a fiatal szarvasagancs, legalábbis nekem ez jutott eszembe róla. :-) Amúgy az érettebb ágak kérgének színe olyan zöldes-barnás-bronzos, sima. A gyümölcs formája pedig továbbra is leginkább egy zöld dióra hasonlít, és nem igyekszik hízogatni.
Néztem én ezt a leírásodat, de nem is sejtem, hogy mi. A levél lehet azért is nagy, mert jól érzi magát. Erre utal a szineződés is (harmonikus tápanyagellátottság, jó felkészülés a télre). Majd az érett körte érésideje, no és a képe mond sokat a fajtáról. Azért most is tehetnél fel képet róla valahogy.
A magház körül kezd locsosodni, de ezt csak akkor tudod megnézni ha leszedsz egyet és kettévágod. Mi már esszük a Klapp kedveltjét,a körte akkor is finom ha nem teljesen érett.
Hát igen,ez az, ezért nem tudom én sem beazonosítani a körtémet mert tele van a net mindenféle légbőlkapott félinformációval.
Én az árpával érő körtét néztem mert azt ismerem, ott sem stimmel a táblázat.A szedési idő,alak,szín nem stimmel, a méret (ha a középnagy magyarul kicsit jelent) stimmel, az íz megítélés kérdése.
Csak kiragadva, 19. 20. körtéket máshol nyári, július-augusztus eleji érésűnek írják, ez a táblázat meg szeptember-októberinek?!? Színben is mást ír, azon kívül, hogy ebben is leegyszerűsített.
Hát sztem ez se nem Packham,se nem Serres...de lehet,hogy nincs igazam /Serresem nincs azt csak képen láttam,de Packhamom van több is...ez tuti nem az/
Az enyémet gondolom a fagy intézte el, idén virág sem volt rajta.Máskor meg győzöm ritkítani mert különben letörik az ág.
Szeptemberben szerintem korai még leszedni,inkább október végén-novemberben amikor éjszakai fagyokat mond a meteorológia. Addig a fán van a legjobb helyen. Kisebb talajmenti fagy sem érdekes, ilyenkor fenn a fán még nincs fagy. Ha van paradicsomod azon egyből észreveszed ha fagy volt éjjel.
Kedves körteszakértők! Alig kérek lehetetlent, hogy segítsetek beazonosítani egy körtefajtát, fotó nélkül, leírás alapján. A fát két éve ültettük, idén hozta az első, egyetlen szem gyümölcsét, ami jelenleg tyúktojás méretű, és formájú, teljesen szabályos alakú, teljesen világoszöld, apró fehéres pontozottsággal a héján egyenletes eloszlásban. Pár hete még meggyanúsítottam, hogy dió, akkor még méretben és alakban inkább arra hasonlított. Érdekessége még, hogy egészen nagyok a levelei, az általam eddig látott körtefákéhoz képest sokkal nagyobbak, hegyesedő végűek, és ősszel gyönyörűen színeződik a lombja. Az érett(len)ségi stádiumából ítélve csak téli körte lehet gondolom. Furcsa, hogy nincs "rendes" körte formája, a szára felőli rész is gömbölyded, nem csücskös, mondom, leginkább még a tojáshoz hasonlítható. Próbáltam itt a neten fotókat keresgélni, és egy pillanatra megörültem, mert hasonlóságot véltem felfedezni az Anjou vajkörtével (Beurré d’Anjou), de az enyémnek hosszabb a szára. Ráadásul nehezen feltételezem, hogy manapság nálunk szaporítanák ezt a fajtát, igaz ezt a csemetét egészen kivételesen az Auchan-ban vettem, esetleg hozhatták külföldről, de nem hiszem. Sok gyümölcsfát ültettünk, és általában (jó, vagy rossz), de határozott elképzelésem volt mindig, hogy mit akarok ültetni, ez volt az egyetlen alkalom, hogy azon kívül, hogy körte, fogalmam sem volt, hogy mit veszek, mert nem volt rajta semmilyen papír. Egyszerűen azért vettem meg, mert nagyon szép volt a csemete, nagyon tetszett, nem tudtam otthagyni.:-)
Lehet hogy Packham. Ez a fa már itt volt amikor ideköltöztem, akik értenek hozzá mondták rá hogy Seres Olivér, azt is mondták hogy téli Vilmos. A múltkor próbáltam beazonosítani a neten, nagyon hasonlít a Packhamra is.
Az idén nem lesz gond a tárolás, talán 5 szem termett rajta.