Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2797
Akkor az szerencses tav. Mondjuk nekunk ez a masik suli semmivel nincs messzebb (de kozelebb sem) mint a sajat lett volna. De mindenkeppen vagy buszozni vagy autozni kell... bar gyalogolni is lehetne akar, de menet kozben van egy falkanyi amugy nem kobor kutya, akik elol nem szeretek annyira menekulni :) (a tulajt ez persze nem hatja meg)
Előzmény: lutell (2796)
lutell Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2796
Nem, abból van kettö. És remélem, hogy ide a 2 saroknyira lévöbe be fog kerülni... (Az EB 2 meg itt van az ablakunk alatt)
Előzmény: quilla (2794)
tomcsek Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2795

Sziasztok! Régóta olvasgatom a fórumot,néha írtam is,sok hasznos infót kaptam.Tavaly 6 hetet töltöttem ott,főleg Lisszabonban.Fejembe vettem,hogy ott akarok dolgozni(ma sem értem,hogy miért pont Portugáliát szúrtam ki:-)  ).Sajnos a munkavállalás nem sikerült,pedig cukrászként és adószámmal a zsebemben biztos voltam benne,hogy összejön.Na mindegy,nem adom fel.Jövőre talán újra megpróbálom.Addig is tanulom a nyelvet.Most csak egy hetet leszek ott ,Lisszabonban,okt.18.-25.-ig,egy kis őszi mászkálásra!!Alig várom!                    Most is lenne néhány kérdésem hozzátok.

-Ha van adószámom(ill kártyám) és mégsem dolgozom ott,akkor az nálam maradhat vagy egy idő után vissza kell adjam?És ha igen,akkor kinek?És ha az igényléskor megadott lakcímem már nem aktuális,akkor mit tegyek?Itt a követségen nem nagyon kaptam infókat.

-Olvastam,hogy októberben Gasztronómiai fesztivál van Santarém-ben.Sajna a net-en nem sok mindent találtam ezzel kapcsolatban.Tudnátok esetleg erről valami bővebbet mondani?

Előre is köszönöm.Lehet,hogy még lesz 1-2 kérdésem.

Ja és ha esetleg valakinek szüksége lenne valamilyen apróságra Mo-ról,akkor szívesen elviszem(feltéve,ha befér a hátizsákomba)  :-)

Muito obrigado!!!  Tom  (kadartomkukacfreestartponthu)

 

quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2794
Es mit tudsz az EB1 rol ott nalatok? Abbol is egy van csak alternativa nelkul? Bar korzetes a beiskolazas es mindenkinek ott kell beiratkozni ahova lakcim szerint tartozik, de pl nekunk is sikerult az a mutatvany, hogy a gyerek a szomszedos fraguesia sulijaba ment, atkertuk es engedtek... pedig egy fel ismerosunk sem volt, emberem sem idevalosi, mi bekoltozok vagyunk :) A mi korzetes sulink icike-picike es tavaly volt, hogy nem volt tanitas mert nem volt tanar... igy elrettentunk meg akkor es igyekeztuk a gyereket atszervezni a masikba ami modernebb, ujabb, tagiskola igy biztosabb a tanareallatas (igy is igerik, hogy lecserelik tanneninket).
Előzmény: lutell (2793)
lutell Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2793

Hát mi mindenért fizetünk... (De évvégén az állambácsi visszatérit nekünk valamennyit.) A helyzet a következö. Egyik gyerek sem jár állami oviba... "Falunkba" (mert közigazgatásilag nem város) kb. 30000 élnek. És van 1 db állami ovi. Csak nagyokat (pré-primária) vesznek fel. Pontosabban nekik van elsöbségük (közöttük preferáltak a nehezebb anyagi helyzetben lévök), de velük minden évben be is telnek a helyek. Aki nem ebbe a korosztályba tartozik, az nem tud bejutni. Szoc. alapon sem. Ide a nagyobbik csemetém simán bekerült volna... De annyira szereti a másik oviját, az óvónénijét, öt is szereti az óvónéni (nem csak amolyan mutogatós módon, hanem úgy érzem tényleg), okos dolgokat tanulnak, jól érzi magát stb.  Hát ti (az utolsó évben) kivettétek volna? Természetesen költöi a kérdés, mert a döntés a mi kezünkben volt, és mi hagytuk öt nyugiban a helyén. Kisebbik (4 éves) gyerekem most kezdte az ovit. És másik oviba jár. Leginkább a piszkos anyagiak miatt. De nem is tudom mennyire esett volna jól a lelkének az állandó feladatlapozás (a nagy ovijában délelott is, délután "dolgoznak"). Az kicsi ovija jobban hasonlít egy magyar ovira, délelött (tizórai és ebéd között) van foglalkozás, délután játszanak a kertben. Édes kicsi husókám minden reggel reménykedik, hogy egyszer annyira sikerül elkésnünk, hogy nem kell az oviban rajzolgatnia... Pedig itthon szeret... Az ovikban váltócipö nincs, köpeny igen és szintén jól teszi a szülö ha reggel jól saccolja az idöjárást...

 

Bölcsi vagy nagymama? Látom csak én voltam olyan helyzetben hogy a valóságban is választ kellett adnom erre a kérdésre. Hát én magamban bíztam...

 

Linha, én is zenetagozatos általánosba jártam... és vaj'h miért gondoltam hogy neked 2 fiad van?

 

Jutalomcukor felénk is van...

 

Előzmény: linha (2783)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2792

Nalunk volt egyenkopeny, kotelezoen...bata. Ami remek a kajalaskor es festekezeskor, de van egy nagy hatranya. Barmit adtam ala telen az alatta is maradt, mert apol es eltakar... es ha izzad akkor izzad, ha fazik akkor fazik... nem latjak mi van alatta :) Nem neztek utana... es hat zabalta a cipot az ovi, mert az allando foldon torokules es negykezlab maszas nem kedvez a cipok orranak sem.

 

Tegnap eloszor enyim is relative tisztan jott, de en tudom mi az oka, esett az eso es nem mehettek az udvara disznolkodni :oDD

Előzmény: linha (2791)
linha Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2791
Váltóruha, -cipö... errefelé sem ismert. Még télen sem, esöben sem. Volt az oviben bibe, olyan kis kötényke, de hónapokig nem használta a lány, aztán meg festékesen jött haza. Ilyesmivel nem foglalkoznak, a suliban sem zavar senkit az se, hogy milyen koszosan jön haza, hogy festékes lesz a ruhája, cipöje, az se, ha elveszíti a kardigánját, 3 napig jártam utána múlt héten. Tegnap volt az elsö nap, hogy jókedvüen, tisztán(!) és nem hulla fáradtan jött haza. Remélem, ez nem csak kivételes nap volt, hanem az elsö sok további ilyen napból...
Előzmény: quilla (2790)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2790

Jo helyen van igen, egy igazi nagy csalad,. O 3 evesen kerult be az oviba, de van 4 honapostol 4. osztalyosig mindenfele gyerek. Minden gondozo nevrol ismeri az osszes gyereket, a nagyok a kicsiket, szoval nem vegyes csoport de megis latjak a bebik gondozasatol kezdve az alsoig az osszes tobbi eletet. Ebbol a szempontbol nagyon szupi. De nem tudtam megbaratkozni az eves 80 euros beiratkozasi dijjal, akkor is ha elozo evben oda jart a gyerek, azzal sem hogy nincs valtoruha es valtocipo egyaltalan, azzal sem, hogy betegseg eseten penz vissz nem jar... minim,um ket hetes tavolletert esetleg adnak valamicske kedvezmenyt... szoval az anyagi oldala rablas, meg ha fullextra is amugy a hozzaallasuk, mert arrol rosszat mondani nem lehet :)

Nalunk is volt oviban is tankonyv meg munkafuzet, szal enyem is szokta a szantast :o)))

Ahogy en irtam, en ha adni kene valahova a 4 honapost en akkor is mindenkeppen bolcsibe adnam es nem nagyszulohoz, meg anyamhoz sem bar maximalisan megbizhato ezen a teren, de ha itt lenne akkor sem adnam hozza.

Előzmény: linha (2789)
linha Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2789

Ja, igen, itt is mindig kint ül egy nagyapa az unokájával az emeletes ház elött, a parkoló autók mellett, kert helyett..

Havi 200 az nagyon sok! De azt értem ki a szavaidból, hogy jó helyen van, az meg megfizethetetlen. Mi is csodával határos módon kerültünk be az oviba, alig hittünk a fülünknek, mikor szóltak, hogy mehet. És hogy mennyivel jobb volt, mintha velünk vagy esetleg nagyszülövel lett volna otthon, azt most is látom a suliban, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, mint a többi gyerek, nincs gondja se a renddel se a tanulással. A legtöbb gyerek még nyugodtan ülni se bír, sok idö elmegy a fegyelemezéssel, tanulás helyett... Az oviban használtak egy tankönyvet, sulira elökészítöt, és a lányomnak ezért már ismerös a "munka", a többieknek ezt még meg kell szokni.

Előzmény: quilla (2787)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2788

Ja ertem, akkor a suliban a kajarol volt szo. Itt is kb 1,5 korul van az ebed, de nem vagyunk erintettek mert a gyerek vegulis az oviban eszik (hat havi 200 euroert etessek is meg rendesen :D)

Nekunk nem volt eselyunk allami ovira sajna, nem szamitunk ilyen szempontbol meg csaladnak, hogy oszthassuk az egy jovedelmet (de meg egy ev kb es vegre lehet majd) ugyhogy maradt a magan, ezert vol tolyan pizok draga.

Előzmény: linha (2786)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2787

Aaaa, nalunk is jott mar haza jutalomcukorkaval. De oviban is volt, hogy kapott.

 

Nalunk anyosek abban tipikusan portugal, luk szeru csaladi sorhazban elnek, hat ott ha haromember van a nappaliban, egynek ki kell jonni, hogy meg egy beferjen... icike-oicike, vicc az egesz. Es akkor egy full mozgasigenyes kisgyerek (egy normal es nem hiperaktiv) itt no fel butortol-butorig, helye nincs az elindulashoz, maszahoz vegkep semmi... jatszoter sehol, es ket idos emberrel itt vanegesz nap illetve nagyapjaval a kissrac neha kimegy az utcara a haz ele. Csoda, hogy a gyerek utalja a gyerekekt illetve fel toluk? :)

Előzmény: linha (2785)
linha Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2786

A 80€ az a két gyereké együtt. De lehet, hogy csak 70 volt.

Megkerestem a blokkokat, 72,65€ volt. Plusz hátizsák meg a többi...

Az oviban úgy volt, hogy az ebédet fizetni kellett, amit egy cég készített és szállított ki naponta. Besegített a cm, de olyan havi 13 €-t fizettünk. Az ATL-t pedig ott úgy hívták, hogy espaço lúdico és szintén vmi cég csinálta szintén cm segítséggel. Azért meg havi 15€-t fizettünk. Viszont ott nem volt se beiratkozási se havi díj - marmint az oviban.

Itt a suliban van konyha, ök föznek, "a cég" csak a hozzávalót szállítja. Fizetni pedig elvileg az ebédet kellene, de mostmár nem kell. Aki fizet, annak azt hiszem 1,60€ körül van per ebéd. De vannak kategóriák, nem mindenkinek egyforma a díj.

Mást a suliban nem kell fizetni, se évit, se havit, semmit.

Előzmény: quilla (2784)
linha Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2785

Köszi mindenkinek az infókat a babaszünettel kapcs, a mi tanítónénink amúgy a suli igazgatója is egyben, úgyhogy biztos nem marad otthon 1 évig. Egyébként szerintem is szörnyü, amikor a gyerekek a nagyszülökkel nönek fel, nem mintha nem lennének kedvesek és odaadók, de annyira szükség van itt a generációváltásra, és ez így nem fog menni. Sokszor látom-hallom, játszótéren, utcán, ahogy a nagyszülök nevelik a kicsiket, és feláll a ször a hátamon... 2007-et írunk, XXI. század!!!...

Amúgy nem tudom, ki hogy áll az édesség-kérdéshez, de engem nagyon zavar, ahogy tömik  a gyerekeket cukorkával. Mi ezzel mindig is nagyon óvatosak voltunk, a gyerek meg teli szájjal jön ki a suliból, a tanárnéni adott cukorkát, mert jól viselkedett. Szóval jutalomból fogrongálás és rossz szokásra nevelés?

quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2784

Na de ha allami EB1 (mint a mienk is) akkor mi a csudat fizettek erte? Mert mi semmit... a tankonyveink meg ha jol remlik osszesen 16-18 euroban fajtak. Kellett taska, tolltarto, valami 4 fuzet... szoval megallapitottam, hogy a magyar sulikezdeshez kepest piszok olcson megusztuk... kozeleben nem voltunk a 80 euronak :(

Es az oviban milyen ATLt fizettetek? Nekunk az ovi dij egyseges volt, mindig fiz es az eszkozdijakon tul nemigen fizettunk mast (ok, beiratkozasi dijat minden evben, hogy szakadjanak meg) de ATLt ott extran nem kellett...

Előzmény: linha (2783)
linha Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2783

Az én gyerekeim egy teljesen normális EB1-be járnak ( escola básica ciclo 1 vagyis általános iskola alsó tagozat ), a szerencsénk az, hogy kicsi az iskola és épp azon fáradoznak, hogy minél kevesebb osztály legyen, mostmár csak 2 osztályt indítanak egy évben. És ezért van idö, ember és hely a tesire meg a zenére. Mindez tavaly még szóba se jöhetett. És tényleg tanulnak szólmizálni, söt a fiamék furulyát is vettek és használják is. Én annak idején ének-zene tagozatos osztályba jártam ált. suliban, úgyhogy mindezt nagyon értékelem. És tényleg tornáznak is, igaz abban a ruhában, amiben éppen vannak ( meg lettünk kérve, hogy tesi órás napokon kényelmes ruhában menjenek). Inkább játszanak, vetélkednek, mint torna, de legalább mozognak, és ha nem esik az esö, mindig kint a szabadban.

A suliban és az ATL-ben is ( ami itt egy egyházi bölcsi-ovi része és a suli mellett van) be kellett adni papírokat ( IRS, bérleti szerzÖdés, stb) aminek alapján eldöntik, hogy mennyit kell fizetni, ami bizonyos esetekben 0 is lehet. Még a könyveket se kellett volna megvennünk, de arról lekéstünk. (Mellesleg a két gyereknek kb 80€ voltak csak a könyvek, amihez jöttek még a füzetek, tolltartó, színes, filc, stb) Ez már az oviban is így volt, mármint, hogy a beadott papírok alapján számoltak, igaz, akkor még fizettünk sokmindent, ebédet, ATl-t. Talán most azért vagyunk más kategória, mert mindkét gyerek sulis. Töled nem is kérték ezeket a papírokat? Mennyit fizetsz és miért?

Előzmény: lutell (2773)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2782
Ja, anyosom nekem is odahaza van es egy tunder... de en sem adnam oda a bebit (elobb adnam bolcsibe, ha adni kene). Unokatesok ott voltak/vannak anyosnal... es nem hiszem, hogy ez jo volt nekik, bar tagadhatatlanul gazdasagos :DD (ezert is vannak ott)
Előzmény: Törölt nick (2780)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2781

Hat en is beiratom tornara, van is... de halasztunk anyagi okokbol :DD Mert a mindenhol divatos beiratkozasi dijat is ki kell csengetni a havidij mellett, meg az eves biztositast, szval nem filleres kiadas elso korben sajna :( Igy most meg punnyad a gyerekem :)

Otthon jo esellyel en is jobban keresnek az itteni nullanal :o))) de remenykedem azert...

Előzmény: Törölt nick (2780)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2780
De az egy nagyon kritikus korszak :(( En nem tudom mit csinalnek / fogok csinalni... mondjuk nekem ott az anyosom, csak az a baj hogy marhara nem ertek egyet azzal ahogy felnevelte a sajat gyerekeit, es ebben tuti lenne konfliktusunk. Mondjuk a parommal sem ertunk egyet egyenlore - csak "tegyuk fel" alapon beszelgettunk es... na mindegy :D Ez ugyis kialakul "on the run"...

Ha az en gyereke(i)mnek sem lesz tesi, akkor en beiratom oket valahova rendszeresen sportolni. Remelhetoleg addigra tobbet is fogok keresni mint most, eljen az EU...! Erdekes dolgok ezek a penzugyek, en Mo-n jobban tudnek keresni mint itt amennyit keresek jelenleg, de lehetseges hogy itt felemelkedik a berem egy ido utan.. Vagyis kotelezoen emelik, meg a subsidiok sem jonnek rosszul, ami otthon ugyebar lutri...
Előzmény: quilla (2779)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2779

A tesi korabban resze volt az oktatasnak, enyim paromnak is volt, azota kerult ki belole, nemreg az ovis igazgatonenink beszelt errol, mondta is mikor vettek ki. Nalunk nincs is tornaterem igy alternativakent sincs megoldva... ahol van ott lehet tartanak fogalalkozasokat.

 

Akinek nincs nagyszuloje hogy hova tegye a gyereket az beadja bolcsibe. A mi ovinkbanis van creche es 4 hos kortol fogadjak a bebiket, szokot tis lenni mindig autos hordozoban erkezo bebicsek. Mondjuk nem olcso a maganbolcsi ha az ember nem kap helyet allamiban, de ez lehet megoldas ha van aki megkeresse az arat.

Előzmény: Törölt nick (2778)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2778
Ez tuti ossze fog jonni, annyi gyerekes van hogy mar tervezgetik nagyon! :-) Osszeereszteni a gyerekeket, szerintem nagyon jo otlet! A nyelvtanulas szempontjabol is.. meg csak ugy a fun kedveert :D

quilla: nem tudtam hogy 4.. v. 5, de szerintem ez nagyon keves meg igy is!! Es ha a par nem tudja megoldani (nincsenek nagyszulok, etc.) akkor mit csinalnak a gyerekkel? :-(

Egyebkent korbekerdeztem errol a testneveles dologrol a munkatarsaim (portugalok) meg a csalad koreben, es senki nem hallott olyanrol hogy ne lenne kotelezo a tesi.. Erdekes, lehet hogy regio kerdese vagy mar nem igy van de mindenesetre a velem egyidos, v. nem szamottevoen fiatalabb (azaz a huszoneves) korosztaly mindegyike kotelezoen tesizett a suliban, meg a parom is aki mar krisztusi korban van.
Előzmény: lutell (2774)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2777
Bizomy, nemreg meg nekem sem voltak infoim...es hat nem vagyok hanyattesve az alami oktatastol de vegulis egyelore semmi igazan nagyon gazos nem tortent. Azert egy magansuli piszok nagy ervagas lenne... igy is eleg csehul allunk, es ugye nekunk ATLt fizetni kell mert a sulinkban nincsen.
Előzmény: lutell (2773)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2776

Nalunk is beigertek a tanarvaltast sajna, mar az elso nap elott. Mert a tannenink a harom tagiskola koordinatora is egyben es kitalaltak, hogy ezeknek a tanaroknak ne kelljen tanitani...de addigra mar megkapta az osztalyt, az allasfoglalas illetve az engedely a nemtanitasra pedig meg nem jott meg a miniszteriumtol, igy egyelore o van, nem tudni meddig, utana jo esellyel helyettesito tanar lesz es majd egyszer valamikor sajat.

Ez a kuldozgetos rendszer a tanaroknak tenyleg ritka rossz lehet de hat azert van mert nem a sulikkal allnak szerzodesben es palyazniuk kell a helyekre...agyrem, hogy valaki az orszag tulso vegebe menjen tanitani :(

Előzmény: linha (2770)
quilla Creative Commons License 2007.10.03 0 0 2775
Dehogy :) 5 honapig!! 4 honapig fizu 100%-val avagy valaszthatja az 5 honapot es akkor fizu 80%
Előzmény: Törölt nick (2772)
lutell Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2774
Köszi a meghívást! Nem tudom még, hogy el tudok-e menni. Ha megyek akkor is inkább csak egyedül, gyerek nélkül. De ha egyszer összejönne egy szabad(abb)téri (lehetöleg játszótér, vagy bicózásra alkalmas hely közelében...) délelötti/délutáni találkozó... akkor a világért sem hagynám otthon öket.
Előzmény: Törölt nick (2767)
lutell Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2773

Linha! Zene füleimnek amit írtál. Éppen arról akartam értekezni, hogy mennyire rosszul esik a lelkemnek a zeneoktatás hiánya. Heti 3 óra ének... + még torna is? Jó helyre járhatnak a fiaid. Ne haragudj, de ezt a minimálbéres részt megerösitenéd? Jól olvastam? Ez mindenhol (országosan) érvényes, vagy csak felétek? Mi is érintettek vagyunk...

Más: szerintem a tanárnéni 4/5 hónapot marad otthon a kisbabával. De elvileg - mint közalkalmazott - maradhat 1 évet is.  (De azért erre az infóra ne vegyél mérget. Pont mostanság változtak az ezt érintö szabályok.)

Quilla! Megbecsülöm az ovit. Illetve az óvónénit.  Bár azért, hogy mi lesz a mese elöadásából még majd meglátjuk. Holnap megyek szülöire. Gondolom utána majd okosabb leszek. Vagy csak fáradtabb...

Iskolával kapcsolatos kérdéseim: nem tudom igaziból, mit is akarok tudni az iskoláról. Mindent, mivel semmit sem tudok az itteni állami oktatásról... Ugye nem is olyan régen még te is így voltál?

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2772
3 hónapig elvileg.
Előzmény: linha (2770)
linha Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2771
Nekem eddig kevés dolgom volt a nagykövetséggel, be sem vagyok jelentkezve, de nem tünt fel, hogy különösebben aktívan szeretnék az itt élö magyarokat összehozni, stb. Leginkább azzal voltak elfoglalva ( ez kb. 2 éve volt), hogy az oroszoknak adtak ki vmi utiokmányokat, amivel Mo-n át utazhattak haza.
Előzmény: Törölt nick (2762)
linha Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2770

A változás szele a mi sulinkba is megérkezett, mostmár odajár mindkét csemetém. Nálunk van torna és ének(nem tévedés!!!) óra, hetente 3-szor az elsöben, a negyedikben kevesebb, mert ott ugye kötelezöen nyomatják az angolt. Az enyéim mind a ketten reggel 8-tól du. negyed 7-ig vannak suliban ill. ATL-ben ( ez a napközi), az egyik délelött a másik délután. Ott is ebédelnek, és mind a ketten szeretik a kaját. Ráadásul fizetnünk sem kell semmi extráért, mivel minimálbérböl éldegélünk. Félreértés ne essék, én is állami iskoláról beszélek.

Az elsösök itt is még csak az u betünél tartanak, a betük kacifántosságát már a fiam miatt ismerem, meg lehet szokni. Amit sose fogok megérteni, az az, hogy miért küldözgetik a fiatal tanítókat olyan messze az otthonuktól. Ráadásul a lányomnak már a második tanítónénije van ebben az évben, de ez is csak helyettesíteni jött... A "végleges" otthon van kisbabával, nem tudom meddig, aug.-ban szült, valaki tudja, meddig maradhat otthon?

 

Előzmény: lutell (2763)
linha Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2769
Ez a feltételezés nagyon jólesett, de konyhatündér semmilyen nemzetü kaja esetében nem vagyok, csak igyekszem ( bár a fiam szerint a királynak sincs jobb szakácsa)... Mindenesetre amit eddig a többiek leírtak, annyit tudtam volna én is hozzászólni. Mellesleg én szeretem fözve a bacalhaut.
Előzmény: quilla (2761)
quilla Creative Commons License 2007.10.02 0 0 2768
Aaaa, en ki nem probalt receptekkel ritkan szoktam baratkozni, inkabb csak ugy, hogy valakitol aki martapasztalta :) Koszi az instrukciokat! :)
Előzmény: Törölt nick (2766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!