Keresés

Részletes keresés

Bettoka Creative Commons License 2016.06.14 0 0 179

Bocsánat a rossz képminőségért, de nem vmi szuper a gépem, amivel lőttem őket:

 

 

Sajnos túl nagy terjedelműek a fotók, így nem engedi feltölteni az oldalra a többit. Nem sikerült ráleltem, hol lehet átméretezni a képeket?

 

Folyt. köv. :D

Bettoka Creative Commons License 2016.06.14 0 0 178

Nálam ők a kis lakásbitorlók:

 

 

Folyt. köv. :D

 

 

kocosrudi Creative Commons License 2016.06.12 0 0 177

Sziasztok!

Törpe szanzavérát keresek, sajnos betegségem miatt tönkre ment az az egyetlen egy tövecske amit olyan szeretettel gondoztam.

Ha valakinek van feleslege nagyon megköszönném. Ha lehetne utánvéttel a szállítást megoldani az nagyon jó lenne.

E-mail címem brekkencs@gmail.com

Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni.

forescate Creative Commons License 2016.06.07 0 0 176

Szia! Igazán nincs mit!:-) Így már nyugodtan tudsz postai úton csereberélni.

Szuper lett a virágtartó! És csodaszépek a növényeid!

Előzmény: Arany láng (175)
Arany láng Creative Commons License 2016.06.04 0 0 175

Szia! 

 

Köszönöm a felvilágosítást, és a jó tanácsokat! Aranyos vagy.

 

Anita

Előzmény: forescate (173)
Arany láng Creative Commons License 2016.06.04 0 0 174

Sziasztok!

Hoztam nektek pár képet  a virágtartóról:                                                                                                  

forescate Creative Commons License 2016.06.02 0 0 173

Szia!

 

A szanzavérákat nagyon jól lehet postázni. Több napot (sőt hetet) is (egész jól) kibírnak a csomagban. Többnyire csak a gyökereik száradnak vissza, de számukra kedvező feltételek mellett hamar újra begyökeresednek és regenerálódnak. Elsőbbségi kézbesítést is lehet választani...

A lényeg a csomagoláson van. Muszáj kartondobozba tenni a növénykét, különben összetörik.. És jól ki kell bélelni (pl. újságpapírral) a dobozt, ezzel rögzítve a növényt, hogy ne csúszkáljon/törjön a szállítás során. Én a föld és (pláne agyag)cserép nélküli postázást javasolnám, de ha valaki nagyon ügyesen csomagol... Viszont ezekkel együtt nehezebb lesz a csomag.. Az nem baj ha némi föld marad a gyökereken, úgyis be lesz tekerve a növény egy papírba. A lényeg, hogy a dobozból ne hulljon a homok/föld, ha lehet... (Ezt én egyszer már csak a postán vettem észre..) Én igyekszem így csomagolni, bízva abban, hogy nem sérülnek meg az úton a növények. Azt, hogy ez sikerülni szokott, csak remélni tudom!!:-) De tényleg jól bírják a postázást, emiatt ne aggódj!

 

Üdv.

Előzmény: Arany láng (169)
forescate Creative Commons License 2016.06.02 0 0 172

Szia!

 

Nagyon jó az ábra amit feltöltöttél! Igaz, hogy van még pár féle/fajta trifasciata (pl. Bantel's Sensation, Forescate, Twisted Sister, Gold flame, Whitney, stb. stb.), de kezdetnek nagyon-nagyon jó!! Már ez is rengeteg fajta ahhoz képest, mint amit az emberek többsége valaha is látott vagy egyáltalán hallott róla úgy általában.. Ez természetesen nem az embereket minősíti, inkább annak tudható be, hogy ezeknek a fajtáknak valóban csak egy töredékével lehet találkozni a kereskedelemben. Látom, hogy azért betettek egy masoniana-t is ("Congo").. Igen, nagyjából ezek a fajok/fajták lelhetők fel a kereskedelemben-néha. Épp a "Moonshine"-t nézegetem.. Hát azért ő jóval nagyobb termetű mint a mellette lévő hahnii-k. De színre mindenképp stimmel!:-)

 

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (167)
buchaka Creative Commons License 2016.06.02 0 0 171

Sziasztok!

 

Hozzátok hasonlóan nagyon szeretem a sansevieriákat, a lehetőségeimhez képest gyűjtöm őket. Szívesen vásárolnék növényeket előre utalást követő postázással. Főként a törpébb változatok és relatív ritkább fajták érdekelnek, de igazából nagy szerelmem az össze sansevieria-típus.

Akinek van eladó, kérem jelentkezzen és megbeszéljük a részleteket!

Előre is köszönöm, hajra sansevieria!:)

Ildi

Bettoka Creative Commons License 2016.06.01 0 0 170

Szia! :o)

 

 

Narancsvulkán ősszel/télen szokott lenni a Praktikerben. Ha még aktuális lesz neked és nem felejted el, érdemes lesz szétnézni majd a növényrészlegen.

De ha gondolod én is szívesen besegítek. Ha látok vhol esetleg, írok feltétlen!

Nekem van, de a téli fűtés eléggé megviselte. Remélem rendbe jön. 

 

 

Üdv,

 

 

Bernadett (^^,)

Előzmény: feherflamingo (168)
Arany láng Creative Commons License 2016.05.31 0 0 169

Szia!

 

Engem érdekelne a Whitney , de cserébe csak a sima Hanhii-ból van jelenleg szaporulatom. Ha az érdekel én

partner vagyok.  Szolnoki vagyok úgyhogy nem tudom hogyan tudnánk létrehozni a cserét. (Én postán csak levelet szoktam feladni.)Ha van ötleted és  érdekel a csere írj! Várom válaszod!

 

Anita

Előzmény: feherflamingo (168)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.30 0 0 168

Szia,

 

udv itt! akkor Neked is a levellel diszito novenyek tetszenek :) az Aglanonemak is nagyon szepek,nemreg szereztem egy Creta nevezetut,eddig az ugymond hagyomanyosom volt csak. A Chlorophytum fajtabol meg a Green Orange a kedvencem,amit sajna nem tudtam megtartani,azota is keresem....

 

Akit erdekel csere,szivesen adok a Whitneybol,irjatok! Meg amugy is,irjatok! :)

Előzmény: Bettoka (166)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.30 0 0 167

Szia,

 

koszi,en is gondoltam erre,mar hogy a nev esetleg attol is fugghet, hogy honnan ir a gyujto akinek a fenykepet nezem  :) es valami fantasztikus mennyi szepseget latok egyeseknel!!! Gyonyoruek,exotikusak,es szamomra nyugtato hatasuak :D fura,de tenyleg.Sokszor cerna vekonyak az idegeim mar estere,de mikor mindenki kidol,olvasgatok kicsit szanzis forumokat,nezem a kepeket,es jol vagyok :) Ugyhogy,toltsetek fel kepeket!!!!! :) en most ezt talaltam,bizti lattatok mar,de azert ideteszem :P

Előzmény: forescate (165)
Bettoka Creative Commons License 2016.05.28 0 0 166

Kedves Mindenki! : )

 

Gyönyörű szépek a feltöltött növények! Nagyon örülök, hogy ráleltem erre az oldalra!

Röviden magamról:

1999 óta Pécsen élek. Ősszel, télen nagyon megvisel a hónapokig tartó szmog és a távfűtés miatt kialakuló száraz levegő. A növények sokat segítenek átvészelni ezt az időszakot. El sem tudnám képzelni nélkülük az életem! : )

Kedvenc növényeim közé tartozik (ABC-be szedve): Aglaonema, Calathea, Chlorophytum, Dracéna, Euphorbia, Fittonia, Orchidea, Peperomia, Pilea, na és persze Sansevieria. Mindegyik fajtából több példánnyal büszkélkedhetem.

 

Reális áron szívesen vásárolnék Sansevieria növényt, ha van vkinek eladó?

 

Számomra ők lennének érdekesek:

 

Sansevieria Ayo
Sansevieria Boncel
Sansevieria francisii Spiky
Sansevieria kirkii Silver Blue
Sansevieria Jade Marginata
Sansevieria Masoniana Yellow
Sansevieria Whitney

 

Derűs napot és vidám, tartalmas 7végét kívánok!

 

 

Bernadett (^^,)

 

forescate Creative Commons License 2016.05.25 0 0 165

Szia!

 

Szerintem ezek a nevek - "Moonshine" "Moonlight" "Silvermoon"- ugyanannak a fajtának a különböző elnevezései. Ez a "jelenség" nem ritka, mert a kereskedők/termesztők a különböző földrajzi helyeken sokszor keresztelnek el/át/újra egy-egy fajt/fajtát anélkül, hogy ezt egymással megbeszélnék. :-) Szóval néha hiába keresed, nem biztos, hogy bármi különbséget fel tudsz majd fedezni egy-egy eltérő nevű fajta között.

Egyébként nem csak Te "nem értesz hozzá", sokszor a gyűjtőknél (botanikuskertekben!) is van némi bizonytalanság a növények beazonosítása terén. És a távolkeleti termesztők is folyamatosan ontják az újabbnál újabb fajtákat, hibrideket. (Jó nekik, hogy náluk ilyen vígan virágzanak a Sansik, így össze-vissza tudják keresztezgetni őket :-))

Én is vettem párszor olyan növényt, aminek semmi köze nem volt ahhoz a fajhoz/fajtához amiként árulták. Persze ez nekem nem gond, én mindet ugyanúgy szeretem - ettől függetlenül.:-) Így nekem is van néhány olyan Sansim, amiről a mai napig nem tudom mi is lehet valójában. Persze sok szanzavéra létezik olyan egyedi külső jegyekkel, amik miatt el sem lehet őket téveszteni.

Nem mondom, hogy rengeteg, de van pár gyűjtő a világban, és sok szép Sansi is, tehát érdemes a neten nézelődni és ismerkedni. Mondjuk szerintem a Sansit gyűjtők 90%-a a nyilvánosságtól elzárkózva gyűjtöget.. Nemrég nagyon-nagyon meglepődtem, mert láttam az eBay.com-on egy hirdetést. Egy extrém ritka és drága Sansit árultak, B.pesten.. Egyébként engem sem vonz/vonzott túlzottan a nyilvánosság, pedig néhány éve már gyűjtöm ezeket a növényeket. Nem is tudom milyen indíttatásból írtam először ide. :-) Viszont van egy-két kedves ember itt a fórumon, akikkel szívesen "beszélgetek" ha van rá időm. És jó tudni azt is, hogy ha esetleg lesz szaporulatom a ritkább növényekből is, talán lesz akit/akiket majd érdekel...?? Itthon.

 

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (164)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.25 0 0 164

Koszia Bea! ;)

 

Mostanaban mikor raerek,nagy nevkeresesben vagyok,proballok azonositani :) nem mindig sikerul....pl. a Moonshine es a Moonlight,meg a Silvermoon olyan egyformak. De az is lehet,hogy csak en nem latom a kulombseget,nem ertek meg annyira hozza :P Talaltam egy gyujtot,olyan szepek a szansziai! egy ukran csajszi,ha jol lattam :)

Előzmény: forescate (163)
forescate Creative Commons License 2016.05.24 0 0 163

Szia! 

 

Szépek a fotók!

Szerintem nem Black Coral, de attól függetlenül nagyon szép növény/mamanyelv.:-)

Egyébként néha (főleg a téli időszakban, ill. rossz fényviszonyok között) a Black Coral is szokott a "sima" trifasciata-ra jellemző mintázatú leveleket hozni. De ez a növényke nincs megnyúlva, és egyébként sem olyan.. De nagyon szép!

Előzmény: feherflamingo (162)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.24 0 0 162

Aztan itt van O,aki tok egyszeru,de megis ugy megtetszett,nem birtam ott hagyni..Szerintetek Black Coral?

feherflamingo Creative Commons License 2016.05.24 0 0 161

Hoztam par kepet :)

 

Errol a szep mamanyelvrol kaptam egy kis babanyelvet :) Bocsi,hogy igy irom,de most tenyleg ez az anyanoveny :) mostmar csak turelem kell,hogy kivarjam mig ekkora lesz :)

Arany láng Creative Commons License 2016.05.24 0 0 160

Szia! 

 

Köszönöm!

Nekem már van sima Hanhii-m, de az picit világosabb és a levelei is kisebbek.

Ezért gondoltam, hogy ez más fajta. Nem baj ez is gyönyörű!

 

Nagyon szép az egybeültetésed! Olyan mutatós! Visszanéztem a régebbi képeidet és a tanácsaid megfogadva ültettem én is balkonládába. Remélem az enyém is ilyen szépen besűrűsödik.

Még hiányzik belőle a Silver. De addig vadászok míg nem találok!

 

Köszi: Anita 

Előzmény: Nachat (158)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.20 0 0 159

De szepek!!! Irigy vagyoook!! Ilyen piciket en is kell vadasszak :)

Előzmény: Arany láng (157)
Nachat Creative Commons License 2016.05.20 0 0 158

Üdv!

 

Az a nagyobbik (zöld) egy Sansevieria trifasciata 'Hahnii'.

 

Sokféle akad a kisebb termetű S. trifasciata fajtákból, a mellékelt fotón is van néhány saját ültetésű példány.

Előzmény: Arany láng (157)
Arany láng Creative Commons License 2016.05.20 0 0 157

Sziasztok!

 

Ezeket ma kaptam a férjemtől:

 

BALKONLÁDÁBA ültettem őket.Olyan szépek így együtt!!!

 

Valaki meg tudja mondani a nagyobbik pontos nevét?

Köszönöm!

Arany láng Creative Commons License 2016.05.19 0 0 156

Szia!

 

Nekem ez a kisfilm kicsit durva volt. Ez a pasi olyan nyersen és durván bánt a növényekkel hogy még nézni is fájt.

Ahhoz képest ,ahogy én bánok a növénykéimmel!!! Még a széltől is óvom őket, nemhogy tapossam,tépjem bármelyiket.(Még akkor sem bánnék így velük ha ennyi lenne belőle.)

Úgy látszik mintha észre sem vennék ezt a bánásmódot ,olyan szépek!De azért mégis rossz volt nézni.

 

Majd töltök fel képet a virágtartóról, ha kedvező idő marad és újra kihordom a növényeket.Most csak a Leander árválkodik benne, a többit megsajnáltam és visszahordtam a lakásba.

 

 

 

Előzmény: feherflamingo (155)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.19 0 0 155

Ennek a bacsinak :) van egy par mamanyelve! :)))

 

forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 154

Béélaaaaa??!!!! Ahh, Jesus! De azért jót nevettem!!!;-)

Előzmény: feherflamingo (152)
forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 153

Szia!

 

Én mindig attól félek, hogy összefüggéstelen, nem teljesen helytálló dolgokat írok, mert sokszor annyira sietek, hogy itt-ott talán kihagyok néha valamit vagy pontatlanul fogalmazok!!:-) Azért igyekszem korrigálni ha valami kimaradna. Már ha van időm visszaolvasni!:-D

 

Azért lehetséges, hogy több infót kapsz itt Sansi ügyben, mert a kertészetek nem tudnak ennyire egy adott növénycsoportra specializálódni mint mi a fórumon. Ráadásul a kertészetek többsége viszonteladó, és sokszor inkább teljesen képzetlen munkaerőt alkalmaz mert az olcsóbb.. És ennek tetejében a Sansiknak még normális szakirodalma sincs, pláne magyarul!!:-) Szóval nem egyszerű összeszedni az infókat - a profi kertészeknek sem sajnos. Sőt.. Én is csak a saját tapasztalataimból tudok leginkább meríteni.

 

Golden Flame levélfolt téma: Nekem úgy tűnik a fotóról mintha ez a folt egy vizenyős foltként kezdte volna anno, aminek a közepe időközben már beszáradt.. Ezért én nem fizikai sérülésre gondolok... De a jelen állapotában nem tűnik vészesnek, jól be van "gyógyulva" a folt széle, nem úgy néz ki, mintha tovább akarna terjedni.. Én valami kórokozóra tippelek inkább, amit szerencsésen leküzdött a növény, vagy valami élettani folyamatra, pl. lehűlés miatti vizenyős levélfoltra..

Számukra kedvezőtlen körülmények között pl. a gombák sem képesek szaporodni. Ha erős a növény mert a körülmények neki kedveznek és nem a kórokozóknak, akkor hiába vannak jelen ezek a kórokozó gombák, baktériumok, stb., kisebb valószínűséggel betegítik meg a növényeket illetve kevésbé képesek elhatalmasodni rajta. És sok esetben a növény egyedül is képes megállítani a kórfolyamatot.:-) (Hú, ez nagyon orvososra sikerült. :-))

 

Vágási seb: én is ismerem ezt a kénporos/faszénporos/hamus stb. módszert. Sok kaktuszos is erre esküszik. Viszont van ellentábor is - én is szerintem inkább őket erősítem. :-) Gyorsan le is írom miért, így Te is el tudod dönteni, hogy melyik módszer a szimpatikusabb számodra. Mindenkinek a saját útját kell járnia.:-)

 

Tehát: ha az ember pl. sarjat vág le (steril késsel érdemes), keletkezik egy vágási felület a rizómán, amit ha beszórunk/elfedünk valami porral (faszén, hamu, stb.) de mégis befertőződne netán, nem, vagy csak később fogjuk észrevenni, amikor már esetleg rothad a növény a cserépben.. Sokkal jobb (szerintem is) ha szabadon hagyjuk a vágási sebzést, pár napig száraz, levegős helységben hagyjuk száradni (ekkor beindul a hegszövet-képződés ami majd szépen lezárja a sebet), és csak akkor ültetjük el a növényt ha ez a felület szép világos színű, kemény, nem vizesedik, nem rothad, nem barnul, stb. Szerintem jobb ha még időben, ültetés előtt észrevesszük ha netán bármi gond lenne, mintha fertőzötten ültetnénk el a tövet, és egyszer csak azt tapasztalnánk, hogy kidől a növényünk a cserépből.

 

Ha pl. épp egy rothadásos növénycsoport még ép töveit szeretnénk megmenteni, akkor viszont mindenképp érdemes alaposan fertőtleníteni is a töveket, rizómákat, vágási sebeket, majd ezt követően pár napig szárítani ültetés előtt. Közben pedig néha nem árt megnyomkodni a levágott rizómákat, hogy kemények-e, nem terjed-e tovább a vizesedés. Ilyenkor is jobb csak valami (gombaölő szeres) folyadékba mártani a rizómákat, ami nem vonja be őket vastag, nem átlátható réteggel mint a porok, amik alatt nem látszik hogyan gyógyul a sebzés.. Nemrég én pl. egy érdekes trifasciata tövet kaptam, szépen el is ültettem. Öreg tövecske volt, gyökér nélkül.. Így kb. egy hét múlva gondoltam egyet, vettem alginitet, és úgy döntöttem, hogy az ő földjéhez is keverek belőle. (Az alginit a növények ellenállóképességét is növeli, nagyon jó ásványi anyag forrás..) Szóval gyorsan kiborítottam a növényt a cserépből, és kicsit én is mondhatni kiborultam :-). Akkor vettem csak észre, hogy a vágási felületnél és itt-ott rothad a rizóma - pedig nem locsoltam meg, pár napja már száradt a seb mire hozzám került a növény, minden "steril" volt amibe tettem- új cserép, új ültetőközeg.. Talán a vágáskor fertőződhetett be, viszont nem figyeltem eléggé az ültetés előtt. Újra visszavágtam tehát a rizómát az egészséges részig, majd lekezeltem növényvédő szerekkel, és újra szárítás-ültetés. Nemsoká ismét meg fogom nézni mi újság vele. Én inkább így szoktam csinálni. És míg el nem felejtem: közvetlenül ültetés előtt éppen ezért hasznos lehet a levágott, beszárított, épnek tűnő rizómát is még egyszer megnézni, megnyomkodni, nem vizesedik-e. Ha kemény a rizóma és a vágási felület is szép fehéres, akkor nagy valószínűséggel minden rendben lesz. :-)

Van kép a virágtartóról? :-)

Üdv.

 

Előzmény: Arany láng (151)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.18 0 0 152

Szia Anita :)

 

irigyellek a viragtartoert,de foleg az udvarert! majd ha lesz idod,mutazsd meg nekunk is,milyen mikor tele van pakolva novenyekkel,jo?  :)

 

Igen,Bea nagyon vagja a novenytant,szerintem imadja a viragokat,jollehet foleg a szanzikat :) es nagyon sokat lehet az irasaibol tanulni,mert raadasul jol meg is fogalmazza a gondolatait. En oszinten,azt hittem,hogy mondjuk egy Belaval "beszelunk",mert olyan profizmussal allt hozza mindenhez,irt mindenrol...mint egy kerteszmernok pasas....bocsiiiiiii :))))) en igy kepzeltelek el....... remelem nem haragszol meg Bea! ;)

 

Cserere,vetelre en is kaphato vagyok,ugyhogy akinek van,irjon.Nekem per pillanat ebbol a Whitney-bol van,meg meg egy masikbol aminek nem tudom a nevet,de teszek holnap kepet fel,lassatok :)

 

 

Kellemes estet Nektek!!

 

 

 

 

Előzmény: Arany láng (151)
Arany láng Creative Commons License 2016.05.18 0 0 151

EZ IGEN!!!

 

Annyi fontos információ hangzott itt el hogy csak ámulok. Olyan hozzáértéssel kezelitek a Szanzikat , hogy le a kalappal.  Érdemes ide csatlakozni annyira hasznosak az infók.Több kérdésre kapok választ ,mint egy

kertészetben. Köszönöm!!!

 

A Gold képét nézve nekem úgy tűnik ,hogy NEM szárrothadás betegségben szenved,inkább mintha valamivel felsértették volna a levél tövét.

Láttam egy kisfilmen,hogy a profik amikor leválasztanak egy sarjat, (vagy szétültetésnél) kénport vagy hamut szórnak a vágott felületre,úgy ültetik a friss ültetőközegbe.Biztosan az is fertőtlenít és segít a seb gyógyulásában.

 

Képzeljétek a férjemtől kaptam egy kültéri virágtartót, amilyet a kertészetek is használnak a virágok tárolására.

Raklapból készítette és lelakkozta hogy időtálló legyen.Úgy örültem neki hogy az összes virágom belefér és  kinn a kertben " nyaralhatnak" és erősödhetnek a fák alatt. Erre napok óta olyan hideg van még napközben is hogy mindet visszahordtam a lakásba.Sebaj talán a jövő héten már jó idő lesz éjszakára is kinn hagyni őket.

 

Ha valakinek van eladó Szanzi én vevő vagyok,nagyon szeretném bővíteni a gyüjteményem!

Előre is köszönöm :Anita!

 

 

forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 150

Csak gyorsan:

 

A baktériumoknál ellenszerként írtam a steril eszközöket, optimális körülményeket, sok fényt! Ezek tulajdonképpen a fertőzések esélyének minimalizálását és a növény jó kondiban tartását szolgálják, tehát passzív, megelőző intézkedések! Viszont minden probléma megelőzésében fontosak! A baktériumos fertőzésekre jelenleg nincs sok gyógymód, bár a réztartalmú gombaölők akadályozzák a baktériumok szaporodását is. (Viszont sok növény számára toxikus lehet, így próbát kell végezni mielőtt pl. valaki az összes növényét kezeli. Én próbáltam, nem lett baja a Sansiknak, és környezetbarát is- nagyjából - ez a fajta gombaölő.)

Illetve a különböző növényi kivonatok (pl. neem kivonat), a hasznos baktériumot, gombákat tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek.. Tudtommal már/ jelenleg léteznek ilyenek, és folyamatosan bővül is a környezetbarát szerek listája, mert van rá igény. Illetve vannak még ötleteim, de azokat még ki kell kísérleteznem!:-) A fahéjolajat is ki lehet próbálni, bár én még nem használtam...?? Így nincsenek tapasztalataim ezzel kapcsolatban..

üdv.

Előzmény: feherflamingo (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!