Keresés

Részletes keresés

igi2650 Creative Commons License 2007.11.09 0 0 1022
Szia bee82

Nem enged akkora anyagot felrakni.Ha gondolod elküldöm az email címedre,már ha megadod.
igi2650 Creative Commons License 2007.11.09 0 0 1021
Szia bee82

Szerinted mijen az elgondolás?
Előzmény: bee82 (1017)
igi2650 Creative Commons License 2007.11.09 0 0 1020
a képet nem sikerült felraknom de most nincs is rá időm.Amint lesz pótolom.
igi2650 Creative Commons License 2007.11.09 0 0 1019
Ha jól értem nállatok akkor hőcserélős megoldás van?
A tálcák elhelyezéséről és méreteiről nem irtál.Azok milyenek?
Ha vastagabbak lennének a falai és másfajta lenne benne a vizes tartály,szerinted ezek javítanának a hatékonyságán?
Valami ilyesmire gondoltam.
Előzmény: bee82 (1017)
szaborob Creative Commons License 2007.11.08 0 0 1018

Szia biii,

 

El tudnád küldeni újra, mert nem érkezett meg.

 

köszi.szaborob

Előzmény: biii (1007)
bee82 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 1017

A méret 1,7X1,1m anyaga égetetlen kisméretü tégla kötőanyaga agyag! falvastagsága 7 és 12 cm! A hatásfokkal kapcsolatba: Nem szabad összehasonlítani kazánokkal mert a kemencének szerintem kissebb, de ennek a negy előny csak akkor van, ha szalmával ízikkel vagy valami olcsó annyaggal tudsz fűteni ( mi még be se kapcsoltuk a gázt) felfűtéshez kb 25-35 perc kell amihez elég sok anyag kell, mert nagy a tűztér a tártály miatt ami 150 literes! Elhelyezése: nállunk a tüzelőtérnek van egy külön bejárata a tűztér pedig a nappaliba van így azt már a kemence fala fűti ( ki van kapcsolva ott a radiátor) Itt van a legmelegebb a lakásban!

Ha érdekel még valami csak kérdezz :-)!

Előzmény: igi2650 (1015)
kvardlipi1 Creative Commons License 2007.11.07 0 0 1016
Üdv. mindenkinek!
Tanácsot kérnék hőmérővel kapcsolatosan .A www.langor.hu oldalon találtam két fajta hőmérőt , az első sütőbe helyezhető , a másik benyúló száras 300 c-ig mér.Kérdésem:Melyik az optimálisabb?Kell-e védeni a hőmérőt a közvetlen lángtól és hőtől a sütőtérben a felfűtéskor?
igi2650 Creative Commons License 2007.11.05 0 0 1015
Szia bee82!

Érdekelne minden a kemencédről.
Például az,hogy mekkora a tűztér?
Milyen és mekkora tálca van benne?
Hogy van elhejezve?
Milyen vastag a tűztér falvastagsága és miből van?
Milyen hatásfokkal üzemel?
Szerinted mivel lenne jó fűteni benne?
STB.
Én még csak elméletben és rajzon készítettem el a kemencés-kazánomat,tapasztalatom még nincs,ezért minden segítség jól jön.
Van 1 ismerősőm aki kb.3 évig használt hasonlót a lakása fűtésére és nagyon meg volt vele elégedve.Igaz,hogy az övé inkább 1 berakott csempekályhához hasonlított "alakra"de az elv ugyan az.Most felujjította a lakást és már gázzal fűt de jövőre csinálnom kell neki 1 olyat amilyen előtte volt neki.
Neki bejött a régi!!!
Előzmény: bee82 (1010)
geza2461 Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1014

Szia biii!

Köszi a receptet!

Már megsütöttem, és jó lett, igaz csak sütőben készült.

 

Előzmény: biii (1008)
Tu-Ja Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1013

Ja, tegnap sütöttünk is aztán még egy kis meló.

A melóból a mai napra is jutott, ugynais készül már a tető is.

Még a rossz idő beállta előtt készen kellene lennie!

Talán sikerül.

 

Üdv mindenkinek.

 

Tu-Ja 

Egy kis csülökKis kenyerek, kis tökökKészül a tető
Tu-Ja Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1012
Az ígért képek:Itt még a kéményt raktam, de már az ajtón filóztam.Itt már az ajtózsanérokat kovácsoltam.Ez lett belőleIlyen beépítve
Tu-Ja Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1011

Sziasztok!

 

Több napja nem tudok írni itt a fórumon, de látom ti sem.

 

Ha most sikerül akkor teszek fel új képeket is.

 

Üdv.

 

Tu-Ja

bee82 Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1010

Sziasztok!

MI csináltunk egy közpomtifűtéses kemencét és működik, de csak akkor csinálj ilyet, ha van nagy tömegű olcsó tüzelőanyagod, mert fával nem igazán éri meg szerintem!

Mi a tűzteret a nappali felöl helyeztük el így az a hő sem veszik el ami nem a vizet melegíti fel!

Ha érdekel irj!

 

És még annyi, hogy a lakás dísze is lehet! sütni még csak burgonyát sütöttem benn de az finom volt :-)

Előzmény: igi2650 (969)
biii Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1008

szia  attól hogy dagasztod ezt igy nem tudom megmondani.. lehet kézzel, robotgép dagasztó szárral, kenyérsüt géppel..

de kb 15 perc, kézzel nem tudom abszolút

 

kelesztés kb 40 percig, jó nagyra megnő ezalatt, átgyúr, formáz 20 perc kelesztés,

kb 50-55 perc sütés kell neki

Előzmény: geza2461 (1004)
biii Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1007

szia

igen, már tegnap irtam emailt

Előzmény: szaborob (1005)
nanik Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1006
"A világ egyik leghíresebb pékje Max Poilâne, és habár világhírű, hajnali négykor személyesen tűri fel ingujját a műhelyben. Egyike ő az utolsó nagy mohikánoknak: nem használ semmiféle félkész árut vagy adalékot, a kenyeret kézzel formázza a lenvászonnal bélelt kosarakba. 19. századi minta szerint építette meg fatüzelésű óriáskemencéit: alul samott, felül régi, kézi vetésű tégla, egyenletes hőeloszlás, körbe víztartályok, mert a gőztől szebb lesz a kenyér héja.

 

Itt sok munkával kevés, de jó kovászos kenyér készül, ami több mint egy hétig friss, ha megfelelően tárolják (gyolcsban és cserépedényben). Nincs benne más, mint víz, durva tisztítatlan atlanti parti só és liszt – finom és teljes kiőrlésű –, amelyet egy környékbeli molnár őröl kőmalomban elsőrangú (szintén múlt századbeli) gabonából. E pofon egyszerű parasztkenyér ma már Párizsban is luxuscikk: Joël Robuchon itt adja le rendeléseit a háromcsillagos éttermébe, de Max Poilâne Amerikába és Japánba is szállít – kilóját átlagosan 7 euróért."

 

(kiemelés tőlem!: nanik)

Forrás:

http://buvosszakacs.blog.hu/

 

párizsi pékség

 

 

szaborob Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1005

Szia biii,

 

Pelyva ügyben tudunk beszélni?

 

szaborob

szabi_b@hotmail.com

Előzmény: biii (998)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.29 0 0 1004

Szia biii!

 

Köszi a receptet!

Mennyi idő a dagasztás, első kelesztés, sütés? (kb. elég)

Előzmény: biii (997)
Agur Creative Commons License 2007.10.29 0 0 1003
A rajzomon a méretek is rajta vannak.(673. hsz)
Előzmény: Törölt nick (1001)
Agur Creative Commons License 2007.10.29 0 0 1002
Excelben rajzoltam. A táblázat keretéből lettek a téglák.
A szinezés csak találomra készült.
A kemence magassága 70 cm. A kémény 27 x 27 cm és a füstjárat is ekkora méretü.

Agur
Előzmény: Törölt nick (1001)
Agur Creative Commons License 2007.10.29 0 0 1000
Jelentem a topik elérte az 1000. hozzászólást. :)))

Agur
Agur Creative Commons License 2007.10.29 0 0 999
Szia MatthiasI!

Az általam építeni tervezett kemence nem is olyan nagy szerintem .
Az alapterülete 103 x 63 cm lesz. Ha a téglákat megszámolod akkor az annyi.

Agur
Előzmény: Törölt nick (995)
biii Creative Commons License 2007.10.29 0 0 998

szia

jópár kemencéssel beszéltem már, de mint azt mondta hogy ha nem akarom a kemecét tönkretenni, ne locsoljak be vizet.

elfér az egy tálban ott bent...

Előzmény: DacaGaby (968)
biii Creative Commons License 2007.10.29 0 0 997

szia

bocs de nem nagyon jéártam itt az utóbbi napokban

 

kenyér

 

60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 kis kanál só, 1,5 dl viz,  1,5 dl tej.

dagasztom, kelesztem. ha megkelt átgyúrom, formázom, 20 percet kelesztem ismét, megvágom 2 helyen, vizezem a tetejét picit és irány a sütő

 

(a kenyérlángos is ebből készül csak ott amikor megkelt a tészta akkor 1 db főtt áttőrt krumplit belegyúrok!) nyújtom, megszúrkálom villával, sütöm..

ennyi!

és az utóbbi alkalommal kenyérsütőgéppel dagasztottam be(eddig soha), nagyon jó volt

Előzmény: geza2461 (973)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.29 0 0 993
OFF azthiszem a téma, jelentősen az, de mértne :-)

Szóval:

A hagyományos kazánok és egyéb fűtési megoldások mármint cserépkályha, kemence, régi olajkályhák stb, mind azon az elven működnek, hogy a meleg levegő (azaz az égéstermékek, ha van lehetőségük) felszáll.

A kémény hatás nem más mint egy közlekedő edényes balhé, ahol alul az égés táplálására "hideg" levegő megy be a tűztérbe, ott aztán az oxidáció hőtermelése miatt ki a kéményen a meleglevegő.

A hatékonyságot ez bizony korlátozza, mert ugye a mérges gázok (különféle vegyértékű oxidok) csak így távoznak biztonságosan, mert ha túlságosan lehűlne az égéstermék, nehezebb lenne, és nem alakulna ki a kéményhatás. Így ezekkel a teknikákkal nem lehet az összes égéshőt kinyerni.

Ha nagyobb hatásfokú cuccra vágysz, akkor a kemence elfeledve!!

Akkor egy spéci kazán kell, ami gáztömör (szakértők!! jól írom?) és egy ventillátor tolja bele a levegőt az égéshez, illetve biztosítja a túlnyomást, hogy az égéstermék eltávozhasson. Ha a kazán nem gáztömör, akkor a mérgesgázok megszökhetnek, és már opcionálisan rendelhető a koporsó!!

Szóval egy ilyen rendszerben elképzelhető, hogy egy hőcserélő segítségével ki lehet nyerni a lehető legtöbb energiát az oxidációból.... Csakhogy itt már a hőcserélőnek is van egy kis nyűgje, mégpedig az, hogy a fűtőanyagtól függően koszolódik... azaz hiába a tökéletes égés fa esetén, van pernye, korom, hamu, miegymás, ami lerakódik, és rontja a hatásfokot... Szóval a gáz üzem a célravezető ilyenkor...

ilyen cuccot ráadásul házilag megbarkácsolni, nagy szakértelmet kíván, és baromi nagy a kockázata, esetlegesen még robbanásveszélyes is....
Ja és ne feledje el a kísérletező kedvű amatőr azt se, hogy keletkezik egynémely agresszíven savas kondenzvíz is, amit kezelni is kell....

Szóval szerintem ha hatékonyságnövelés érdekében készül a kemence, akkor az elvetélt ötlet, esetleg a kemence hulladékhőjének hasonlítása jöhet szóba, erre kiváló példa Agur kolléga korábbi (673) terve, de ott nem a jelenlegi fűtésrendszer kiváltása a volt a cél ha jól sejtem...
Előzmény: Agur (992)
Agur Creative Commons License 2007.10.29 0 0 992
Sziasztok!

Szvsz. a kazánból tázozó hő tárolása és hasznosítása - pl. pizza sütésre - nem rossz ötlet, már csak a műszaki megoldás a kérdés.
A fa tökéletes égésekor keletkező magasabb hőmérsékletű gázok hőjével a ma nálunk kapható kazánokkal csak a kéményt megegithetjük. Hőtárolás a kémény falazatában. :))
Ezt a hőt kellene hasznosítani

Agur
Előzmény: igi2650 (990)
Axióma Creative Commons License 2007.10.29 0 0 991
Mar ketszer megalltam hogy ne szoljak bele...
Szoval a hotarolasi kepesseg kb. mint a bojler (vagy ha futes, puffertartaly). 1. bele kell vinni annyi energiat, hogy az is felmelegedjen 2. ez az energia folyamatosan fogy (veszteseg) 3. ezt az energiat visszatermeled a futeskorbe. Ez a veszteseggel legalabb rosszabb, mint a kazanod! Az egyenlet lenyege, hogy az 1-ben tobbet raksz bele, mint amit a 3-ban ki tudsz venni. Csak akkor van ertelme, ha az 1-nek jobb a hatasfoka, mintha direktben csinalnad (pl. gazkazan kapcsolgatva rosszabb hatasfok de felteszem az arammal felizzitast jatszo pelleteseknel is jobb a folyamatos mod atlagos hatasfoka). Ha csak siman fat dobalsz bele kb. ugyanolyan intenzitassal, akkor energiat nem nyersz a hotarolason magan!
Előzmény: igi2650 (990)
igi2650 Creative Commons License 2007.10.29 0 0 990
Szia geza2461!

Igazad van,mivel tényleg van veszteség de közel sem annyi mint a kazánnál.Sajnos a kazánnak alig van hőtároló képessége,ellentétben a kemencével.
Szerintem ezt az előnyt kell használni.
Előzmény: geza2461 (989)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 989

Sziasztok!

Ezt a kazános gondolatot én sem tudom szónélkül megálni.

Nem értem az egészet, mert az elgondolással gyökeres problémák vannak!

A kemencének a működése, hogy felfűtés után egyenletesen vissza adja a hőt.

Persze, némi veszteséggel.

A kazán tüzelése közben, a vizet melegíti, és ez a víz a lakást.

Itt is van veszteség.

A hőtároló kályhák, felfűtenek és ez közvetlenűl a lakást melegíti.

A kemencés kazán, úgy működik mint a szabadba telepített hőtárolós kályha, ami a központi fűtésre van kötve, rengeteg hőveszteséggel, gazdaságtalan üzemeltetéssel.

Nem értem az egész lényegét, és értelmét! 

geza2461 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 988

Sziasztok kemencések!

 

A mai sütögetésben minden jól sikerűlt!

"Diszkoszt nem gyártottam"!

A kenyér is, a lángos baconszalonnával, és a töltött karaj, krumplikarikákkal is jó lett!

A kenyeremnek a külső 0,5 cm kemény, de megpróbálom a vizes konyharuhát.

Végülis, 220 c.fok körüli hőfokon készült minden.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!