Keresés

Részletes keresés

old schachterhand Creative Commons License 2004.05.21 0 0 532
Ach so. Csodálkoztam is, mert többnyire követem a romániai vagy a R.-val kapcsolatos eseményeket, és nem láttam-hallottam hírét
az elképzelésnek, amit vázoltál. Amiben persze bőven van logika.
Apropó, most olvastam, hogy neves közgazdászokból álló EU-s zsűri Románia 2007-es csatlakozásának esélyét 60 százalékra, Bulgáriáét 70 százalékra taksálja momentán.

Megjegyzem még: Törökországot 2015-re lőtték be Brüsszelben.

Előzmény: Alexander the Great (531)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.20 0 0 531
"Erről a társulásos dologról hol olvastál?"

Nem konkrét helyen hanem különféle komentárok említették azzal kapcsolatban hogy Törökország is csatlakozna,plusz Románia és Bulgária sincs még bent.
Végül is logikus lépés lenne.Ha teszem azt a románokat felveszik 2007-ben akkor elkényelmesednek és tuti hogy leállnak a reformokkal,és egy állandó botrányövezet lenne ez a térség.Ha kapnának valamiféle társult tagállami jogot,akkor lehetne őket noszogatni a reformokra,lenne cserébe igérni hogy ettől meg ettől teljesjogú tagok lesznek.

Előzmény: old schachterhand (529)
szürkesün Creative Commons License 2004.05.20 0 0 530
a próféta beszéljen belőle ...))
Előzmény: Tzp (526)
old schachterhand Creative Commons License 2004.05.19 0 0 529
Hát jawohl, én is ezt gondolom az (esetleg) elmaradó román-bolgár csatlakozás igazi okának. Hogy a most újak, és főleg a lengyelek éppen elegen vannak, éppen elég szegények, ellenben elég agresszívek ahhoz, hogy a régiek aszongyák, itt a vége, fuss el véle, darabig nem hasad tovább.
Erről a társulásos dologról hol olvastál?
Előzmény: Alexander the Great (528)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.19 0 0 528
Érdekes dolog ez a munkanélküliség.Tavaly nyáron elöszőr jártam Horvátországban és Zára felé menet áthatoltunk szinte az egész országon.Akárhány településen mentünk át,szinte mindenhol televoltak a kapualjak és ezek a kis kávézószerűségek.De nem túristákkal, hanem helybeliekkel.Délelött 11 órakor.Egyszerűen nem értem hogy mi a manóból élnek.

Ami meg a román-bolgár felvételt illeti,szerintem nem valószínű hogy felveszik őket.Minden attól függ hogy a most csalakozók mennyi galibát okoznak majd 2007-ig.Szerintem a legtöbb nyugati nem örülne neki ha újabb 30 milliónyi szegénnyel gyarapodna a közösség,van elég gond így is.
Én olyasmiket hallottam hogy valamiféle társulási szerződést kötnek Romániával,Bulgáriával és Törökországgal.Nem lesznek teljesértű tagok,de valamivel szorosabb lesz a viszony.

Reklám helye:
Mark Mazower:"A Balkán"
Jancsó Benedek:"A román irredentista mozgalmak története"
"Viszolygás a várostól-A szerb társadalomtudomány Milosevic Szerbiájáról"

Ezeket vettem a közelmúltban és tanulságos olvasmányok azoknak akiket érdekel a Balkán népei és története.

Előzmény: old schachterhand (527)
old schachterhand Creative Commons License 2004.05.19 0 0 527
Hallottam egy érdekes, bár kissé fasisztoid okfejtést. Az okfejtő szerint május elsején belátható időre befejeződött az EU-bővítés, talán még Horvátország befér, de többen nem. Az ok _szerinte_: a többi befele igyekvő ország uralkodó vallása az ortodox (v. pravoszláv), ami nem önmagában volna baj, hanem azért, mert a keresztények közül általában véve az ortodoxok a leglustábbak.
Na, mondtam erre én, menj a csába, Görögországot is bevették, mire megjegyezte: na pont ez az, Görögország felvétele (legalábbis eddig) az Unió legkudarcosabb bővítési húzása volt.
Na szóval, ez valszeg akk,or is úgy hülyeség ahogy van. De azért eszembe jutott valami. Ha az ember végigmegy a Regáton, és megnézi, hogy iparkodnak az emberek, mondjuk szerdán délelőtt, a legsűrűbb dologidőben, szöget üt a fejébe: vajon hol lehetnek azok, akik a hon felvirágoztatásán szorgoskodnak éppen, mert szemmel láthatóan a falu összes lakója a háza előtti fűben heverész vietnámi papucsban, nos hát..mégis csak támnad valami kis aha-élménye.
PS: Románia munkanélküliségi mutatói lényegesen jobbak, mint több, most csatlakozott országé. Lehet persze, hogy ez is csak olyan pontos adat, mint a 17 százalékos infláció.
:-)
Előzmény: Alexander the Great (525)
Tzp Creative Commons License 2004.05.19 0 0 526
Minden hirben van egy kis pozitivum:

"mert szerinte úgyis eljön az idő, amikor a magyar régiók északabbra, az osztrákok keletebbre húzódnak"

Előzmény: Alexander the Great (518)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.18 0 0 525
Ne viccelj már,tuti EU-s kikötés.Csak akkor léphetnek be az EU-ba ha évente legalább 50.000 m2-nyi ortodox templomot adnak át az országban:)
Előzmény: old schachterhand (524)
old schachterhand Creative Commons License 2004.05.18 0 0 524
Ja, erre van ám lej, de arra nincs, hogy begyűjtsék az egymilliárd kóborkutyát vagy hogy kiganézzák az ötmilliárd köbméter pillepalackot a nemzeti parkokból.

Vajon hány ortodox biserica épült 90 óta Romániában, miközben más szinte egyáltalán nem?
Persze mindenki úgy él, ahogy akar. Úgy látszik, ők így. Egészségükre. De ettől nemigen nő a GDP.

Előzmény: Alexander the Great (523)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.18 0 0 523
Ja,valami Nép Katedrálisa vagy mi a manó fog felépülni,a világ legnagyobb ortodox temploma.
Előzmény: Törölt nick (522)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.05.18 0 0 521
Eltűnt a Pacepa-akta

Továbbra sem jutott a célegyenesbe Ion Mihai Pacepának, a volt román hírszerzés vezetőjének tényleges rehabilitálása - írta keddi számában az Evenimentul Zilei.

A nagy példányszámú ellenzéki politikai napilap beszámolt arról: a román külföldi hírszerzés csak most, öt évvel a román legfelsőbb bíróság rehabilitációs döntése után juttatta el a román belügyminisztériumhoz Ion Mihai Pacepa személyi lapját. Ugyanis csak az abban szereplő adatok alapján adhatják vissza a hidegháború legjelentősebb kelet-európai disszidens hírszerzőjének egykori katonai rangját, illetve állapíthatják meg nyugdíját. Amikor ugyanis Nicolae Ceausescu kommunista diktátor 1978-ban halálra ítéltette Pacepát, akkori egyik legbizalmasabb emberét, egyben megfosztották őt katonai rendfokozatától és vagyonától is. Az idézett lap szerint a rehabilitálási folyamat ismét megfenekleni látszik, mivel a SIE által különfutárral elküldött személyi lap állítólag meg sem érkezett a román belügyi tárcához. A két hatóság most egymásra mutogat, de senki nem tudja biztosan, hol is található jelen pillanatban az ominózus akta. Catalin Dancu, Pacepa megbízott bukaresti ügyvédje a lapnak elmondta: nemrég tért vissza az Egyesült Államokból, s kedden a bukaresti elnöki palotában találkozik Ion Iliescu államfő tanácsadójával. Az ügyvéd leszögezte: a híresztelésekkel ellentétben ügyfele él, jól van, és az iránta érdeklődő romániaiak mindegyikének erőt, egészséget kívánt jogi lépviselője útján.
fideszfrakcio.hu

Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.15 0 0 520
Széljegyzetként csatolni kellene:)
Előzmény: Mzperx (519)
Mzperx Creative Commons License 2004.05.15 0 0 519
-hiszen Pozsony "sosem volt szlovák város"-

Na ezt kellett volna már Trianonban jegyzőkönyvbe venni. :)

Előzmény: Alexander the Great (518)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.14 0 0 518
Egy szlovák szösszenet:

Bécs istállójának nevezte Pozsonyt a besztercebányai polgármester

Bécs csűrjének, Mária Terézia lóistállójának nevezte Pozsonyt pénteken Besztercebánya polgármestere, aki a települést alkalmatlannak tartja arra, hogy Szlovákia fővárosa legyen.

Ján Králik péntek a Márkíza televízióban adott interjúban úgy ítélte meg, hogy erre az általa vezetett város, Besztercebánya alkalmas, mert szerinte úgyis eljön az idő, amikor a magyar régiók északabbra, az osztrákok keletebbre húzódnak és beigazolódik, hogy Pozsony alkalmatlan a jelenlegi rangjára.

Az uniós távlatok során úgyis beigazolódik, hogy Szlovákia fővárosának rangjára az "ország szívében" fekvő Besztercebánya (Banská Bystrica) esetleg Túrócszentmárton (Martin) érdemesült, hiszen Pozsony "sosem volt szlovák város" - fejtegette.

A televízió megszólalta Pozsony főpolgármesterét, Andrej Durkovskyt is, aki annak a reményének adott hangot, hogy Králik bízvást nem gondolta komolyan, amikor a koronázó várost - nem először - lóistállónak nevezte.

A Markíza a pozsonyi és a besztercebányai "utca embereit" is megszólaltatta. - Pozsonyt nem adjuk - így a pozsonyiak. - Besztercebánya legalább kilencven százalékában szlovák - érveltek a besztercebányaiak polgármesterük mellett.

Králik végső soron nem mondott újat, csupán felmelegítette az egykori miniszterelnök, Vladimír Meciar tíz évvel korábbi törekvéseit, aki a szülőfalujához közeli Besztercebányát igen nagy vehemenciával szerette volna fővárosi rangra emelni.

(MTI)

Előzmény: Alexander the Great (517)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.14 0 0 517
Ezúttal egy cseh baromság:

Cseszkó lesz a Cseh Köztársaságból?

A prágai parlament felsőháza a héten arról tanácskozott, hogy ideje lenne országuknak a Cseh Köztársaságnál rövidebb, frappánsabb, gördülékenyebb nevet adni. A honatyák javaslata: legyen az ország neve Cseszkó. Egyes nyelvészeti kutatások szerint a kifejezést a 18. század óta használják a cseh területek megnevezésre, de valahogy a lakosság körében soha nem honosodott meg igazán.

A prágai felsőház memorandumban fordult a csehekhez, legyen ezentúl az ország neve Cseszkó. Az INDEPENDENT azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen felsőházi memorandumok nem kötelező érvényűek. (mno)

Lajos bácsi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 516
Biztosan az a 23 millió román vendégmunkás, aki itt dolgozik...
Előzmény: dez1 (514)
old schachterhand Creative Commons License 2004.05.13 0 0 515
Akkor húzzá bele.
:-)
Előzmény: dez1 (514)
dez1 Creative Commons License 2004.05.12 0 0 514
Amúgy vicces, de tényleg kurva drágák az ingatlanok a városokban, ahhoz képest, hgyo az átlagjövedelem mekkora. Nem tudom mással magyarázni, csak a nagyon sok román vendégmunkás hazautalásával.

Amúgy én is akarnék pár év múlva valami szép kis házat venni a székelyföldön valami eldugott kis faluban. Remélem még megfizethető lesz.

romboid Creative Commons License 2004.05.12 0 0 513
Romániában adta fel magát a gyilkos

Beszterce megye egyik rendőrőrsén jelentkezett egy román állampolgár, aki állítása szerint a magyarországi Szombathelyen két gyilkosságot követett el –tudta meg a WestelPress.
A 22 éves borsabányai férfi elmondta, hogy a 2003. november 17.-re virradó éjszakán megölt egy házaspárt. Hozzátette: a házaspár lakásán dolgozott, a gyilkosságokat rablási célzattal követte el. Pénzt, két mobiltelefont és ékszereket hozott el áldozataitól, majd november 17-én, a borsi határátkelőnél tért vissza Romániába.

(Ott biztos jobbak a börtönviszonyok)
:-)

old schachterhand Creative Commons License 2004.05.07 0 0 512

Egymillió gyermekmunkás Romániában
2 0 0 7 ?

2004. május 07. 09:51

Öt romániai gyerek közül átlagosan egyet rendszeresen dolgoztatnak szülei - áll az UNICEF, a Nemzetközi Munkaügyi Iroda és a munkaügyi minisztérium közös jelentésében.

A román gyermekmunkások kilenctizedét mezőgazdasági munkára fogják, három százalékuk építkezéseken, további három százalékuk a kereskedelemben, míg a többiek egyéb gazdasági ágazatban dolgozik.

A munkára fogott gyerekek száma egyre növekszik, a teherbírásukkal visszaélő szülőket börtönnel sújtani kívánó törvényt mégsem fogadta el a parlament. A törvénytervezet legsúlyosabb büntetésként a szülői jogállás megvonását helyezné kilátásba – írja a rompres hírügynökség.

A dolgozó gyerekek háromnegyede olyan családból származik, amelyekben a havi átlagjövedelem nem éri el a három millió lejt, azaz a kevesebb mint húszezer forintot.
(HVG)

old schachterhand Creative Commons License 2004.05.07 0 0 511
Az előbb még hajszálon múlt, hogy leállítják a tárgyalásokat velük, most meg már majdnem benn vannak? Vicces. A cikk egy újabb apropó a románoknak, hogy egy ideig megint ne kelljen semmi csinálniuk az ég egy adta világon, csak heverészni vidáman a füstben, a kidobott pillepalackok között.
PS: Emma Nicholsonnak egy kicsit más a véleménye, de biztos ő tévedett, Romániával minden rendben. Azért persze nem ártana, ha megkapnák a működő piacgazdaság titulust, úgy egy évvel a tárgyalások lezárása előtt. :-)
Előzmény: Alexander the Great (508)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.06 0 0 510
Tényleg,biztos csak valami sajtóhiba hogy kimaradt.
Előzmény: Tzp (509)
Tzp Creative Commons License 2004.05.06 0 0 509
Buszkelkedhetnenek a kisebbsegi politikajukkal is...
Előzmény: Alexander the Great (508)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.05.06 0 0 508
Le Monde: reális a 2007-es csatlakozás
12:39, 6.5.2004

A 2007-ben az Európai Unióhoz csatlakozó Románia élete felpezsdült: megduplázódtak az ingatlanárak, rekordot döntöttek az autó-eladási statisztikák és a 31 EU-csatlakozási fejezetből már 23-at lezártak – írja a Le Monde bukaresti tudósítója. Az EU május 1-ei bővítése is érezteti hatását: az ingatlanárak – az ezrével jelentkező, főként olasz és görög befektetőknek – megduplázódtak, az autóeladások száma is rekordokat dönt.

2007-ben egy mai áron 150 ezer euróért vásárolt bukaresti ház akár a háromszorosát is érheti, jósolják szakértők. Az EU korántsem álom: amióta 2002. január elsejétől az itt élők is vízum nélkül utazhatnak a schengeni határokon belülre, a hivatalos statisztikák szerint kétmillió román dolgozik uniós tagországban.

A Román Nemzeti Bank adatai alapján 1,5 milliárd eurót küldtek haza szülőföldjükre 2003-ban, az idén ez az összeg elérheti a 2 milliárd eurót is a 150 eurós átlagfizetésű Romániában.

Románia, a legkeményebb kommunista diktatúrával és egy elavult gazdasággal a háta mögött, a 31 EU-csatlakozási fejezetből már 23-at lezárt. Az EU által Románia számára biztosított vissza nem térítendő alapok az idén 650 millió euróra rúgnak, 2007-ben pedig elérhetik az egymilliárd eurót is. "Ez az ország a holnap Spanyolországa és Portugáliája" – idézi Alain Kremeurt a román-francia ipari és kereskedelmi kamara volt elnökét a Le Monde. (mno)

Látom beindult a román lobbi Párizsban:)

old schachterhand Creative Commons License 2004.05.05 0 0 507
Mit a hét? A hónap baromsága:
(kicsit hosszú, de izgalmas)

Stefan cel Mare, a Moldvai Fejedelemség ötszáz évvel ezelőtt elhunyt uralkodója reinkarnálódott, hogy megteremtse Romániában az "új embert" - legalábbis így hiszik a Világfáklya elnevezésű romániai szekta tagjai.
Ma újra él, mégpedig Athénban Stefan cel Mare (István a nagy), aki 1457-től haláláig, 1504-ig uralkodott az egykori Moldvai Fejedelemségben, s akit annak idején Vlad Tepes (Dracula), Mátyás király vazallusa segített trónra - legalábbis így hiszik azok, akik szektába tömörültek e meggyőződésüktől vezérelve. A reinkarnálódott - Stefan "álnéven" élő - fejedelem ugyanis szerintük spirituális mozgalmat indított, amelynek célja az "új ember" létrehozása.
A Világfáklya eddig Kolozsváron, Piatra Neamton (régi magyar nevén: Karácsonykő), és két al-dunai kikötőben, Brailán és Galacon működik, de alakulóban van a szekta temesvári, zilahi, besztercei és craiovai szervezete. A hívek Szeben megyében "szülőközpontot", amolyan egyetemes szülőotthont kívánnak alapítani, ahol hitük szerint "új emberek" látják meg majd a napvilágot.
A mozgalom mintegy kétszáz hívének ugyanis az a meggyőződése, hogy a titokzatos athéni Stefan nemzetiségére nézve félig román, és arra hivatott, hogy felépítse az új világot, amely akkor születik meg, amikor bolygónk belép a Vízöntő jegyébe. Mindebben a román népnek kiválasztott szerepe van, mégpedig az, hogy új szellemben nevelje a világot.
Erre lesznek hivatottak majd a tervezett szülőközpontokban világra jövő "új emberek", akiknek kötelező lesz vízben születniük, mert a szekta szerint a víz tartalmazza "valamennyi eddigi földi civilizáció emlékezetét". A mozgalom dokumentumai szerint a jövőben csak makkegészséges, testi és szellemi fogyatékosságoktól mentes emberek jönnek majd a világra.
Az első ilyen szülőközpont létrehozása érdekében a Világfáklya egy Nagyszeben környéki faluban már felvásárolt száz hektárnyi területet, amit el is nevezett a Halhatatlanok Kertjének.
A Világfáklya egyébként nonprofit, politikamentes civil szervezetként jegyeztette be magát két évvel ezelőtt Kolozsváron, a működéséhez szükséges pénzt pedig a Tűzvár (Cetatea Focului) elnevezésű kft. biztosítja. Ez utóbbi tevékenységi területe a nyilvántartás szerint "ipari, kereskedelmi és szállítási gépezetek nagybani forgalmazása".
A mozgalom "ideológiája" a keleti tanok és okkult tudományok keveréke. Ennek központi alakja a Világ Uralkodójának nevezett Stefan cel Mare, akinek történelmi érdeme, hogy a XV. században sikeres katonai akciókat indított a Török Birodalom ellen. Különösen dicsőséges volt az 1475-ös racovai ütközet, amelyben a moldvai fejedelem csapatai legyőzték II. Mohamed török szultán hadseregét. Halála után a fejedelmet a moldvai papság és a történetírók nemcsak "Nagynak", hanem "Szentnek" is nyilvánították, szemet hunyva az uralkodó kicsapongó életvitele felett.
A mozgalom hívei ma még szentebb missziót tulajdonítanak a szerintük új testben visszatért fejedelemnek. Eszerint Athénből irányítja mai mozgalmát, Stefan néven jegyzi a Faclia Lumii (A Világ Fáklyája) című folyóiratban megjelenő írásait. Azt mondják, valójában ő a társaság alapítója és szellemi vezére.
Aki pedig netán kételkednék Stefan cel Mare reinkarnációjának történetében, azt a mozgalom tagjai magának a fejedelemnek az ötszáz évvel ezelőtt született végrendeletével szembesítik. Ez egyben jövendölés is, amelyet a román sajtó szó szerint is ismertetett a napokban.
"Magas bojárságotok tudhatja, hogy 47 esztendőn át hordoztam ezt a töviskoronát.(Örök) Nyugodalomra tértem után valamennyien (a halálát leső utódok) megrohanják a mi Moldvánkat, mint a veszett kutyák. Sohasem gondoltatok rá, miért vásik a foguk az idegeneknek erre a földre? Itt, Moldovában a Jóisten nagy titkot rejteget, amelyet a román faj (!) a világ kezdete óta őriz. Ha megrohannak benneteket és (a titkot) nem tudjátok megtartani, adjátok oda az idegeneknek, de ne a szomszédoknak, mert ha a szomszéd idetelepedik, el sohasem megy. Őrizzétek (a titkot), ahogy tudjátok, mától fogva ötszáz éven át, amikor aztán valamennyien visszatérünk és részesülünk (a titok) tudásából" - írta állítólag Stefan cel Mare.

EME Creative Commons License 2004.04.29 0 0 506
"Szin Péter
TEREPJÁRÓ-KÁLVÁRIA
Mérgezi az utasokat az ARO új modellje?
[28.4.2004]

Nem tudja az ARO új tulaja a terepjárókat az Egyesült Államokba exportálni, mert a jármű üléséből amerikai mérés szerint káros szénhidrogének szivárognak. További akadály, hogy az új tulaj csalónak bizonyulhat.
Az ARO terepjáró-üzem mélyrepülése a privatizáció után sem szűnt meg. Az 1957-ben alapított járműüzem új modelljét az Egyesült Államokban egyelőre azért nem tudja forgalomba hozni, mert a hatósági átvizsgálásra az USA-ba kiküldött példányról kiderült, hogy az ülések anyagai káros szénhidrogén-vegyületeket bocsátanak ki.
Ugyan a károsanyag-kibocsátásnak ez a jellemzője szerepelt a méréssorozat katalógusában, a gyártó mégis azt állítja, nem tudott arról, hogy az ülések tervezésekor erre a paraméterre is figyelni kell.
Ford-motorral szerelnék az új modellt
Az ARO új tulajdonosa, az amerikai Cross Lander nevű vállalat főrészvényese, John Perez eredetileg 8-10 ezer darab ARO-t tervezett az Egyesült Államokba exportálni. Az új befektető Ford gyártmányú motorokkal és kapcsolószekrénnyel szándékszik ellátni a Campulung-i terepjárókat. Perez továbbá azt állítja, amerikai partnerei máris megrendeltek 2000 darabot a járműből.
Már három hónap múlva, azaz júliusban szállítani kellett volna az autókat, de ezt a határidőt már azelőtt elhalasztották, mielőtt az amerikai hatóságok szennyezésre vonatkozó megállapítása a gyár tudomására jutott volna..."

Úgy tűnik, nem sokat változott a "modern" és jól bevált forma.

old schachterhand Creative Commons License 2004.04.28 0 0 505
Na ez igaz. De Kolozsváron még jobban látszik az uralkodó habitus, az aztán tényleg egy igazi regáti ganédomb lett, sajnos. Pedig...
Előzmény: dez1 (504)
dez1 Creative Commons License 2004.04.28 0 0 504
szép város - volt 1918-ban, utána szépen lassan lepusztult.....
Előzmény: old schachterhand (487)
Lajos bácsi Creative Commons License 2004.04.28 0 0 503
"... az aradi 13 tábornok egyike sem harcolt Erdélyben."

Azt hiszem, a szűkebb értelemben vett Erdélyre (A Királyhágón túl) ez igaz. De pl. Vécsey Károly vezette Temesvár ostromát, és Damjanich volt Arad várának utolsó parancsnoka.

Előzmény: EME (492)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.04.28 0 0 502
A szexpartik szervezésével és pedofíliával is vádolt román Gregorian Bivolaru jógaoktató havonta tartott tanfolyamot a szegedi Körösi Csoma Jógaegyesületben, amelynek jelenleg is a tiszteletbeli elnöke. Magyarországi követői szerint az indiai életmód hirdetésén kívül más nem történt az előadásain, habár a tantrikus jóga kiemelten foglalkozik a szexualitással - derül ki a Heti Világgazdaságból.
INDEX
Előzmény: kábelbúvár (468)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!