A műhelyem vascső vázas, 2 réteg ponyva között 5cm hőszigetelés a borítása, az alja tekercses linóleum vagy pvc.
Lerekesztenék belőle kisebb fűthető/hűthető részeket favázas gipszkarton fallal, mert túl nagy. 6x10m alapterületű, az oldalain 2m magas, az ívek tetején 5m.
A mostani borítástól 10cm-el beljebb készülnének a gipszkarton falak, 5cm-es favázra.
Kívül belül fóliázva, a két fólia között a hőszigetelés, belső felére a gipszkarton.
A hőszigetelőből melyiket válasszam? Kétféle üveggyapotot találtam jó árban, nem tudom melyik lenne a megfelelőbb,
Vagy a kicsit drágább xps jobb lenne? Minden tanácsot, ötletet szívesen fogadok!
Nálunk a cégnél is ESET fut. Igazából nem vettem észre, hogy fogja a gépet, és nem jellemző, hogy problémát okoz. (amúgy az ESET-ről egy klasszikus jut eszembe: http://bash.hu/88220 )
Ahogy írtam, nálunk ESET van, maradjunk annyiban, hogy élhető, még ha nem is szeretem. Tegyük hozzá, hogy olyan vírusölőt/endpoint security-t nem láttam, amit szerettem volna, talán a defender a legkevésbé tolakodó. Mondjuk ha én választok, akkor nem használok windowst, már vagy 20 éve.
Tudok olyan céget, aki tanácsot ad, bekonfigurálja neked, és egy havi szerény rendelkezésre állási díjért fel lehet őket hívni, ha meg gebasz van, akkor órabérben számláznak.
Nézd. Egész idáig azt próbáltuk magyarázni, hogy nem a szoftver gyártója a lényeg, hanem az, hogy hogyan van beállítva. Hiába mondom neked azt, hogy tegyél fel Crowdstrike Falcon-t ha nem tudod használni. Az eddig elhangzottak alapján a SB vagy SOHO kategóriákban kell keresgélned.
Ahogy tfe mondta. Keress meg egy ezzel foglalkozó céget, és szerény havi díjért bízd meg őket. Általában mindenkinek van ajánlatuk, a legkisebb egyszemélyes kft-től a többezer számítógéppel rendelkező multiig.
"Maradjunk annyiban, hogy a megértés első szintje mondjuk a tannenbaum féle hálózatok könyv ismerete oda vissza, de ez tényleg csak az eleje, onnantól lesz meg legalább 10x annyi anyag :) Abban igazad van, hogy nem árt az angol. "
Nem azt írtam, hogy megérti. Hanem azt, hogy alapvetően bekonfigurálja. Mindkét eszköz szogtverének van "varázslója" amivel el lehet indítani úgy, hogy működjön és egy viszonylag hatékony védelmet adjon. Nem teljeset, de magánszemélynek már megfelelőt. Fél-egy óra alatt. Anélkül, hogy mélyebb ismeretekkel rendelkezne az ember a hálózatokról. A finomhangoláshoz, speciális igények beállításához kell a szaktudás. De jó a helpjük, szóval kellő időt (nettó napokat/heteket) beleáldozva azok is megcsinálhatók, persze kellő mennyiségű kudarccal fűszerezve.
És igen, egyetértünk abban, hogy ez még csak a védelem alapfoka. Támogatnám én is, hogy bízzon meg valakit aki ezt intézi neki, de az anyagi oldalra tett megjegyzés alapján úgy gondolom erre semmi esély nincs.
És akkor mi legyen az endpoint secutity? Nem írnám le, hogy mire gondolok, bármire is rábeszélhető vagyok... még a kasperskyre (életem első nagy vírusitós élménye fűződik a kasperskyhez még talán a 90-es évekből amikor a pc-s újság mellékeletéből telepített kaspersky a telepítés éjszakáján valamikor éjfél tájban felvisított valami állati hangon az ágy mellett lévő gépen, hogy ő most talált valamit a gépen ami zavarja, alvásból felriadva azt sem tudtam hol vagyok, a gép meg üvölt... A gép éppen egy cd-t kódolt mp3-ba, abban az időben az még egy egy estés program volt, azóta meg hol tartunk már...) vagy a pandára is :) , megvárnám a javaslatot. :)
Február 15-ig kb már ez is túl sok ráfordítás volt az ügyre, mert határidős melómból ki sem látszom.
Ha végzek és tudtam venni egy mély levegőt akkor lehet, hogy megkeresnélek az ügyemmel.
De mint a másik válaszban is írtam, mi egy másik ligában játszunk. Két fős vállalkozás, kevés bevétel. Van pár gépünk. Alap szoftverekkel, alap gépekkel, és egy viszonylag szűk költségvetéssel. :)
Lehet, hogy a megfogalmazás pongyola volt, támadás éri, csak nem jut be. Mint írtam a nas használatba vétele után volt szerencséjük betalálni ami nekem a pechem volt. Szerencsére a nason csak olyan fájlok vannak amikkel nem megy senki semmire, nekem szopás ha elvesznek. Tavaly annyi mázlim volt, hogy a java adatomról volt mentésem (ezek szinte kivétel nélkül pdf-ek), amiről meg nem az az államkincstár által használt xml fájlokból visszaállítható volt. A zsaroló vírus csak az ismert népszerrű kiterjesztéseket kódolta le az xml-ek megmaradtak.
A mi vállalkozásunk bevétele sajnos nem sokkal több mint amit ti elpacsáltok biztonságra, így azért nekünk mások a lehetőségeink ezzel kapcsolatban.
Ráadásul még most fejlődünk (3 éve indultunk, eddig minden éveben dupláztunk, idén az már nem fog menni) így idén is szinte biztosan 20 m bevétel alatt maradunk, így ehhez mérten kell kalkulálnom.
2000-es évek elején még kacérkodtam az informatikával kicsit, egy jó barátom volt a helyi mikrohullámú internetes szolgáltató tulajdonosa, nézegettük sokszor a szervereik forgalmát, rengeteg támadás érte őket is.
Alapvetéseiben ismerem az általad felvázolt dolgokat.
A router az nálunk jelenleg a szolgáltató huawei kütyüje után TP-link, de arról csak annyit tudok, az informatikus ismerős hozta és ő konfigurálta fel (majd egyezetek vele, hogy mit és hogyan állított be), egyébként ha emberi nyelven elmondjátok, hogy mit kérjek tőle akkor el is tudom mondani majd neki :), Ő meg meg fogja csinálni.
Az a baj az informatikával, hogy a napi agyhalálok mellé már éppen nem hiányzik az, hogy még a perifériákat és a programokat konfigurálgassam, pedig régen szerettem ezekkel foglalkozni.
Jelenleg napi 12-13 órát vagyok vagy a gépen vagy a telefonon lógva, ha peig az csökken akkor a gyerek veszi at az időt. A többi az evés ivás alvás stb, vagy az ágyban agyalásé.
Mezőgazdasági ügyintézést csinálunk, de ebben most van káosz rendesen, és jelenleg a végét nme is látom.
Bár szerintem aki az állam bármilyen szervezetével van alárendelt kapcsolatban az szívó ágon van.
Nálunk ez úgy néz ki, hogy a szolgáltató nem ad routert. Terminálják az optikát egy cisco eszközzel, onnantól azt csináluk, amit akarunk.
Erre van felfűzve egy palo alto tűzfal, mögötte egy rendesen megtervezett hálózat, az összes gépen endpoint security (központi managementtel), minden is monitorozva van, folyamatosan figyeli egy belső ember és egy külső cég. Na, emögött van nálunk a qnap nas. Még soha senki nem mert nekem olyat mondani, hogy "védve vagyunk a támadások ellen", lehet érezték, hogy elzavarnám őket :)
De ez nem feltétlenül muszáj, cége válogatja. Nekünk leginkább az ISO 27001 miatt kellett ez a sok minden. Viszont egy rendes tűzfal, valaki aki azt karban tartja, illetve egy endpoint security még a legkisebb cégnél sem árt, ha belefér a kötségvetésbe. Keress meg email-ben ha érdekes a téma, megpróbálok segíteni.
> Javaslom az Ubiquiti vagy a Mikrotik valamelyik routerjét berakni rögtön a szolgáltató routere mögé
Egyetértek. Ha vállalkozás, akkor elgondolkodnék valami ezeknél komolyabbon, esetleg egy alvállalkozón, aki valóban ért is hozzá.
> Persze ezek normális beállítása sokak szerint pilótavizsgás
Bazz, egyértelműen az. Ehhez nem elég a türelem, ismerni kell a hálózatokat, protokollokat, tűzfalakat. Kb ugyanaz a szint, mint amikor egy linux tűzfallal elindulsz. Még egy átlag "számítógépes" szomszéd józsikának sincs fogalma se, a töredékéről sem. Ez egy szakma. (hazudok, a security az több szakma)
> kellő türelemmel bárkinek megoldható ha tud kicsit angolul
Maradjunk annyiban, hogy a megértés első szintje mondjuk a tannenbaum féle hálózatok könyv ismerete oda vissza, de ez tényleg csak az eleje, onnantól lesz meg legalább 10x annyi anyag :) Abban igazad van, hogy nem árt az angol.
> Bár azt egy informatikus elvileg beállította úgy, hogy védve legyen a külső támadások ellen
Bocs, de most felröhögtem :)
A cégnél éves szinten eltapsolunk 10m nagyságrendet a security-re, és ezzel az alapoknál járunk, és még középvállalkozás sem vagyunk. A security nem egy olyan dolog, amit kifizetsz és kész, nem egy vírusölőn áll vagy bukik a dolog. Ha ezt mondta neked az informatikus, akkor rugd ki, nem ért a szakmájához. Nyilván nem lebeszélni akarlak a vírusírtórol, csak próbálom az illúziókat megtörni.
A kedvenc dumám, amikor valaki azt mondja, hogy "miért támadnának engem?" - erre el szoktam mesélni, hogy anno még a boldog UPC-s kezdeti időkben (volt vagy fél-egy megabit a vonal) poénból belőttem valamelyik open source IDS-t az otthoni szerveremre, napi 500-1000 támadási kísérletet detektált. 2000-2002 környékéről beszélünk. Azóta biztosan nőtt egy nagyságrendet, de inkább kettőt.
Valóban, neked nem vírusirtóra van szükséged. Még csak nem is víruskeresőre.
Ami neked kell az legfőképpen egy tűzfal és másodlagos funkcióként a vírusvédelem beleértve a heurisztikus ellenőrzését a megnyitott/írt fájloknak. Általában a mostanában víruskeresőként emlegetett szoftverek tudják mindkettőt. Viszont nem az a lényeg, hogy tudja-e vagy sem hanem az hogy hogyan van beállítva. A legjobb szoftver sem képes megvédeni téged ha te mindent engedélyezel, mert úgy kényelmes. Vagy mert zavar, hogy lassú a géped munka közben, meg állandóan figyelmeztetéseket dobál fel.
Hogy a géped kevésbé legyen terhelve azért is szokás a tűzfalat már a belépési ponton felálítani mondjuk egy korrekt router képében amit nema szolgáltató ad neked. Az az egész hálózatodnak ad egy alapvető védelmet, bnem a csak a te gépednek de a telefonodnak, az asszony gépének és telefonjának, stb. Javaslom az Ubiquiti vagy a Mikrotik valamelyik routerjét berakni rögtön a szolgáltató routere mögé, és arra csatlakoztatni a belső hálózatodat. Persze ezek normális beállítása sokak szerint pilótavizsgás, de szerintem kellő türelemmel bárkinek megoldható ha tud kicsit angolul. És persze nem szabad megengedőnek lenni. Inkább ne érj el valamit elsőre ami kellene neked minthogy valami bejusson aminek nem kellene.
Na de mi van ha a gépedet nem csak otthon használod hanem jársz vele ügyfélhez is? Na emiatt kell arra is tűzfal és azt úgy beállítani, hogy ha otthoni hálóra csatlakozol akkor csak enyhébb szabályok szerint működjön, ha meg bárhol máshol akkor Heimdalként vigyázza a Bifrostot.
És nagyon fontos hogy nem csak a saját gépedet kell ugyanolyan hévvel védened hanem az összes számítógépet ami a belső hálózatodon legel. Mert ha valamelyik megfertőződik akkor a tiéd már könnyű préda.
Költség? Nem tudom mennyi a vállalkozásod bevétele, ezt csak te tudod. Viszont úgy gondolom, hogy ha én alkalmazottként és magánemberként megengedhetem magamnak, hogy megvegyem a mikrotiket (30-40 ezer forint), és a Kasperskyt 6 gépre (évente 20 ezer körül), akkor egy vállalkozásnak is meg kell tudnia engedni. Ez az összeg egy vállalkozásnak aprópénz, nagyjából a kerekítési hiba kategória kell legyen. De még ennek a tízszeresét is ki kell tudnia fizetnie a saját védelme érdekében.
Megkockáztatom, lehet, hogy nekem nem is vírusirtóra van szükségem, hanem egy komplexebb programra. Persze azért egy a vállalkozásom bevételéhez képest vállalható költség kereten belül kellene maradnom.
A rengeteg ember az persze viszonylagos, elismerem lehet hogy kicsit túlzó voltam. Egy átlag géphez képest van nálam sok adat...
És azt is elismerem persze, hogy én vagyok a hülye amiért eddig nem volt eddig vásárolt védelem, de felhasználóként azért elég jól be tudtam védeni eddig magam. Több mint 10 éve nem volt vírus problémám, régebben azért kerestem a bajt sok évig, így hangsúlyozottan kicsit de felkészültnek érzem magam a kihívásokra. Sajnos egy nas vásárlás utáni gyors zsarolóvírus fiaskó becsúszott. Az eléggé fájt...
A kérdés viszont még mindig fennáll.
Ki mit ajánl, és miért. A fő sarokpontokat megadtam a felhasználással kapcsolatban.
Még egyszer köszönöm a segítő szándékú információkat!
Ebben az esetben nagyon-nagyon csodálkozom, hogy eddig ingyenes terméket használtál és még most is csak "elgondolkodtál" egy supportált szoftveren. A GDPR nem játék, nem csak pénzbüntetést osztogatnak, hanem évekre börtönbe is kerülhetsz ha azok az adatok hozzáférhetővé válnak.
Jaja, volt már ilyen, nem egyszer, Linuxnál is, de ugyanezt a microsoftnál úgy hívják, hogy "kedd". (már amikor bevallják :)
A jobbfajta 0day-ek ellen semmit nem ér semmilyen antivírus. Hangsúly a jobbfajtán.
Bármilyen antivíros/end point security-nek az elsődleges funkciója, hogy tetszőleges SSD-t MFM vinyó szintre lassítson. Kedvencem, amikor felerőszakolják a read-re is, nem csak a write-ra, na azzal azonnal megtudod, hogy milyen érzés volt egy 286-os :)
Régen használtam rengeteg félét. Panda az tuti nem lesz, az leszivatott annó a "törölhetetlenségével"... Kasperskyt szerettem, de az orosz ukrán vonal miatt van aki parázik miatta, így kicsit most már kicsit én is (tudom, hogy hülyeség, de ez van), sokáig használtam anno avg-t, eset-et, avast-ot.
Az utóbbi pár évben a defender volt önmagában nem is volt vele baj, bár igyekszem is elkerülni az olyan oldalakat ahonnan vírus jöhetne be. Viszont a gépemen rengeteg olyan adat van amit védeni kellene. Ügyfélkapus jelszavak sokasága, rengeteg ember mindenféle személyes adata, így most elgondolkodtam a védelem vásárláson.
Jó lenne olyan ami a qnap nas-t is védené. Bár azt egy informatikus elvileg beállította úgy, hogy védve legyen a külső támadások ellen, a frissítéseket rendszeresen rádobom, az adatokat meg lementem 1-2-3 naponként.
Ár persze számít, de most első körben az érdekelne, hogy ki mit szeret és miért. Lehet az teljesen szubjektív vélemény (lásd Panda utálat...), az is érdekel.
Nálunk egy ideje ESET van, elvileg kevéssé szól bele a dolgokba, de volt már, hogy földhöz akartam baszni a laptopot. Az biztos, hogy McAfee-t ne, állítólag az a legalja.
Melyik isten az igaz? Szerintem hitvitákat elkezdeni sem érdemes. Én Kasperskyt használok, mások majd mondják, hogy ők mi mást. Nézd meg mindnek az árát és döntsd el kedved szerint, hogy neked mennyit ér meg.