Keresés

Részletes keresés

lxt Creative Commons License 2017.06.28 0 0 1246

Annyira örülök, hogy ez másnak is feltűnt!:-)

…

Hiszen az energia(anyag)megmaradás törvénye is kimondja: a még nem ismert univerzum minden anyaga (és nem anyagi természetű energiája, akár!) egy szubatomi méretű ponthalmazban is elfér(t)... és ez jó. Már úgy értem, nyilvánvalóan helyes következtetés.

Én erre soha nem lennék képes, ezért is gratulálok a gondolat kiötlőjének és mindenkinek, aki ezt érteni véli, mint valóságot – mert a tudomány nem hit kérdése.

Nem kellene vitatkozni a tényekkel – mármint a nem anyagi természetű számításokkal.

Nyilván, az energiaminimum elve alapján nyugvó állapotban létező szubatomi energiacsomót megzavaró ismeretlen plusz energia (de hogy az honnan eredhetett, még nem tudjuk) billentette ki egyensúlyi állapotából az időtlen, de semmi esetre se formátlan, ellenben állandó térfogatú, a kiteljesedésre váró (energia)csírát – a kétségkívül létező univerzumot. De az is lehet, hogy (egyelőre) ismeretlen forrásból, egyre csak nőtt a csíra energiája - majd kiszámoljuk.

Őrület! Már csak az univerzum pontos korát kell meghatároznunk, és akkor képben leszünk.:-)

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.28 0 0 1245

Érdemes fejben tartani, hogy vannak a konokul hülyék. Akik konokul ragaszkodnak ahhoz, hogy hülyék maradjanak. És még büszkék is rá.

Az ilyen emberekkel való eszmecsere (mekkora oximoron!!) helyett inkább hányjuk falra a borsót. Az jobb, mert előtte legalább be lehet rúgni.

Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1244

Érdemes fejben tartani, hogy bizonyos emberek könnyen manipulálhatóak.

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1243

A matematika jó sokáig, kb. a múlt század elejéig a bölcsészettudományokhoz számított, ott tanították. Ezért voltak bölcsész matematikusok. Hiszen a matematika bölcsészet volt.

Aztán átkerült a természettudományi oldalra (angolul: science, míg a bölcsészet: arts), és azóta már nincs bölcsész matematikus. Természettudós sem. Per definíció.

Olyan ember persze lehet, aki tanulta ezt IS, azt IS, és lehet jó tudós is, de mivel tanult természettudományt és matekot, már nem is bölcsész. Legfeljebb bölcsész IS.

mmormota Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1242

Nézd meg, miket tanulnak. Nincs közte természettudomány. 

Előzmény: Bétaverzson (1241)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.27 -2 0 1241

"A mostani bölcsészeknek nem erősségük a természettudomány."

Honnan vetted, hogy ez igaz?

Hátha csak gonosz pletyka ...

(Remélem tisztában vagy a gonosz pletyka fogalmával ... )

Előzmény: mmormota (1239)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.27 -2 0 1240

"Változnak az idők. A mostani bölcsészeknek nem erősségük a természettudomány.

Ez a te ábrándod vagy tudományos tény?

Kérlek ne hagyj kétséget efelől!

Előzmény: mmormota (1239)
mmormota Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1239

Változnak az idők. A mostani bölcsészeknek nem erősségük a természettudomány.

Előzmény: Bétaverzson (1235)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1238

Ha a téridőt önmagában akarjuk leírni, tehát háttér nélkül, aminek már nincs egy még befoglalóbb háttere, akkor nem igazán tudom, hogy a geometrián kívül mi játszhatna még. Hiszen ennek a háttérnek a szimmetriáit kell kísérletileg megvizsgálni. Ezek a szimmetriák természetesen csoportot fognak alkotni, és ez már meg is határozta a geometriát. Nem tudok elképzelni geometrián, szimmetriákon kívüli egyéb dolgokat.

Előzmény: mmormota (1229)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1237

Persze. Talán túlzásba vittem az "és pont"-ot. Nem volt benne semmi pejoratív, én is csak arra használtam, hogy megmértük, és az van. Kész. Pont.

Én annyival bővítettem ki, hogy ha olyan "magától értetődő" elvárásokat teszünk fel, mint homogenitás és relativitás elve, akkor meg elméleti úton nem lehet más, mint Galilei vagy Minkowski. (És itt is van egy és pont.). Aztán pedig mérünk, és pont. :)

Előzmény: mmormota (1228)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1236

Én nem haragszom senkire, amióta ráeszméltem, hogy mindannyiunkat program vezérel.

Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.27 -3 0 1235

Mélységesen felháborodva a bölcsészet gyalázásán - nesze nektek - ti szélsőséges eszmét terjeszteni próbálgató szekértáborúaknak:

http://tudosnaptar.kfki.hu/TermVil/radnai/bolcseszet/bolcseszet.html

Előzmény: mmormota (1219)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.27 -4 0 1234

A 1210. hsz.-ban  megpróbáltam kitadimanta topiktársunkat ráébreszteni a relativitáselméleti hosszkontrakció valódiságára!

( ő szegénykém ugyanis azt képzelte,  hogy az csupán látszat)

Erre Te bekavartál - bedobva pl. a "világvonal" kifejezést. Állítom, hogy ezzel nagyon összezavartad őt.  Ez abból is látszik, hogy megkukult.

Na ezt tetted vele, szégyelld magad!

Előzmény: pk1 (1231)
magyarpityu Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1233

Üdítő és tanulságos lényeglátás! Valóban, de sok kárt okoz ez a szemléletmód azoknak, akiket valamennyire érdekel a valóság (bár annyira nem, hogy alaposabban utánaolvassanak)!

Annyival egészíteném ki (biztosan van még jó pár jellemző is), hogy a bölcsészfizika egyik ismérve az egyszerű (valójában felszínes és elnagyolt) válaszok bonyolult kérdésekre.

pk1 Creative Commons License 2017.06.27 0 1 1232

Ami messze van, az kicsinek látszik. Hálás vitatéma lenne, hogy ez a méretcsökkenés valóságos-e. Hiszen mérhető, stb. Én persze nem lehetek kicsi, mert én vagyok a világ közepe, a kitüntetett hely, engem tilos, sőt tudománytalan messziről nézni.

Előzmény: Bétaverzson (1214)
pk1 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1231

"Az sajnos tudálékosság, értelemzavarásra igencsak alkalmas sallang."

Francokat! Az az Olvasó megnyerése. Konkrét választ is adhatok, de akkor konkrét számpéldát kérek kezdőfeltételekkel, a megfigyelő és az objektumok koordinátáival. Javaslom, hogy tedd meg ezt a szívességet, mert ha nem, akkor én teszem meg. És akkor nem fogadok el kifogást.

Előzmény: Bétaverzson (1212)
construct Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1230

Számodra váratlan, hogy a kinematika geometriai érvelésen alapul? Ez így volt már a specrel előtt is. Amikor az általános iskolában először találkoztam a "kinematika" megnevezéssel, csodálkoztam is, hogy minek külön nevet adni ennek a dolognak ? Hisz pusztán a geometria egy alkalmazása.

Előzmény: Bétaverzson (1214)
mmormota Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1229

Amúgy az sem magától értetődő, hogy tisztán geometriai magyarázat elég. Lehetne olyasmi is mint mondjuk a elektromágnesség, ahol egyéb jellemzők is számítanak. 

Előzmény: Törölt nick (1227)
mmormota Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1228

Arra a gyakori kérdésre próbáltam válaszolni, hogy miért pont Minkowski. Természetesen a mérésekből tudjuk hogy jobb, de esetleg lehetne ennek is valami további magyarázata. Ha van is, nem tudjuk, erre mondtam hogy pont. 

Előzmény: Törölt nick (1227)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1227

Azt meg, hogy miért éppen a Minowski a jobb modellje a valóságnak mint a Galilei, nem tudjuk. És pont.

De tudjuk. Mert megmértük. És pont.

Mindössze 3, mindenki által óvodás korban megismert, és zsigereinkig természetesnek vett szimmetriának mindössze 2 téridő felel meg. A Galilei és a Minkowski. Kísérlettel lehet dönteni közöttük. Megmértük. Az elme diadala. A szócséplés semmirevaló voltának bizonyítéka. És pont.

Előzmény: mmormota (1226)
mmormota Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1226

Ezt megpróbálom részletesebben is kifejteni, mert elég gyakori egy jellegzetes félreértés, ami megnehezíti a specrel megértését. 

Euklideszi geometriában mindenki elfogadja (megszokta, természetesnek veszi) hogy két pont között az egyenes a legrövidebb út. Nem nagyon keresnek erre valami különleges mechanizmust mint magyarázatot, tudomásul veszik, hogy ebben a geometriában ez így van és kész, ez következik az euklideszi geometria axiómáiból.

Na most, ugyanezt egy másik geometriában, az iker paradoxon esetében hajlamosak egész máshogy szemlélni. Valahogy úgy gondolják sokan, hogy a két iker sajátidejének azonosnak kellene lenni az útvonaltól függetlenül. Így tapasztalták a köznapi életben, így van a newtoni mechanikában is.

Valahogy úgy gondolják, hogy akkor kellene lenni valami speciális oknak, valami mechanizmusnak, időgép félének, ami valahogy okozza azt, hogy mégsem mindegy az útvonal.

Azt, hogy ez egy másik geometria, ez a Minkowski és nem a Galilei (független tér és idő), azt valahogy nem érzik elég jó magyarázatnak. Jó-jó, legyen Minkowski, de mi _okozza_ az eltérést? :-)

Hát az, hogy ez egy másik geometria, más szabályokkal. Ebben a másikben nem kellene egyformának lenni a különböző utak sajátidejének, tévedés volt ezt képzelni.

Azt meg, hogy miért éppen a Minowski a jobb modellje a valóságnak mint a Galilei, nem tudjuk. És pont.

Előzmény: mmormota (1224)
construct Creative Commons License 2017.06.27 0 2 1225

Mmormotának ezt a szövegét okulásul ki kéne tenni minden fizikával kapcsolatos fórum fejlécére!

De legalább ennek a topicnak az elejére.

Ami ott van, annak úgy sincs se füle se farka.

mmormota Creative Commons License 2017.06.27 0 1 1224

Miért próbálsz valami különös jelentőséget tulajdonítani a gyorsulásnak? Pontosan tudod (remélhetőleg) hogy mi az ami számít a sajátidő számításánál. 

Ha mondjuk sima euklideszi geometriában nézel egy háromszöget, és az AB szakaszt összeveted az AC+CB szakasszal, eszedbe jutna különösebb misztikus jelentőséget tulajdonítani a C csúcsban levő törésnek? És ha a változatosság kedvéért mondjuk egy S alakú görbével is összekötné A-t B-vel? Nyilvánvaló hogy miért hosszabb, és nem jutna eszedbe különböző bonyolult feltételezéseket tenni.

Ha esetleg valami mágikus fizikai jelentőséget sejtenél a gyorsulás mögött, érdemes megnézned egy egyszerű példát. Menjen R sugarú körpályán egy kört v sebességgel az egyik iker, majd menjen megint csak v sebességgel, de R/10 sugarú körön 10 kört. A gyorsulás a kis körökön nagyobb, a korkülönbség meg ugyanannyi mindkét esetben.  

Előzmény: Macska Bonifác (1222)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 0 0 1223

Van egy tered, van két ikred, mozognak valahogy. A végén azt kapod, hogy az egyik öregebb a másiknál.
Ha a két iker között nem a gyorsulásukkal teszünk különbséget, akkor mivel?

Hát azért ez nem így van.

Kérem vigyázzanak, a háromszög záródik. Ez az egyik.

A másik, hogy mond már meg légyszíves a befoglaló téridő geometriáját, mert nem mindegy, hogy milyen. Specrelnél megmondtuk. Sík. Áltrelnél is mond meg, és mond meg a két iker világvonalát, zárd is be a háromszöget, és én kiintegrálom neked a sajátidőket szívesen.

Előzmény: Macska Bonifác (1222)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.06.27 -1 1 1222

> De mégse maga a gyorsulás okozza őket, hanem a relativitáselmélet antiháromszög-egyenlőtlensége.

Van egy tered, van két ikred, mozognak valahogy. A végén azt kapod, hogy az egyik öregebb a másiknál.
Ha a két iker között nem a gyorsulásukkal teszünk különbséget, akkor mivel?

(Sőt, megkockáztatom hogy az ikrek kizárólag az általuk külön-külön mért gyorsulásból viszonylag egyszerűen ki tudják számolni a karórájukon mutatott érték különbségét, de most hirtelen nem látom hogy hogyan)

Előzmény: Törölt nick (1220)
mmormota Creative Commons License 2017.06.26 0 0 1221

két pont között a legrövidebb út a legrövidebb, sőt, az összes többi hosszabb nála?

Anyám borogass.

Előzmény: Macska Bonifác (1218)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 1220

Én a kérdésedben még a HÁROM szöget sem látom, nem még az értelmet....

Kedvellek, de ezt most át kellene fogalmaznod valami érthetőre.

Előzmény: Macska Bonifác (1218)
mmormota Creative Commons License 2017.06.26 0 3 1219

Mi az a  "bölcsész fizika" ?

A fizika mint tudomány teljes félreértése. Kísérlet arra, hogy a lényeg (a matematikai modell, annak kapcsolata a kísérletekkel stb) megértése nélkül próbáljanak messzemenő következtetéseket levonni. Pl. a szakkifejezések köznapi jelentése alapján próbálnak valami elképzelést kialakítani, az ismeretterjesztő irodalom metaforáit továbbgondolva elméletet kialakítani és így tovább.

Természetesen hülyeséget nagyon sokféle módon lehet művelni, mégis megfigyelhető néhány olyan jellemző, ami szinte minden ilyen "nagy gondolkodóban" közös:

- Érdektelenség bármiféle konkrét számszerű eredmény iránt, semmit sem próbálnak kiszámítani az "elméletük" alapján. Ezt részletkérdésnek, másodrendű elmék unalmas gyakorlatának gondolják. Ők a "lényegre" koncentrálnak.

- Hatalmas jelentőséget tulajdonítanak elnevezéseknek. Számukra az igazi elmélet az, ami választ ad olyan kérdésekre, hogy "valójában" mi a fény, mi egy elektron, és így tovább. Képtelenek felfogni, hogy a fizikusok miért egészen más jellegű kérdéseket tesznek fel.

- Tipikusan a modern fizikát támadják, viszont ha belemennek konkrét vitába, azonnal kiderül, hogy Newtont se értik, egyáltalán a középiskolás matematika is érthetetlen számukra. Szó szerin semmit se értenek, ennek ellenére a saját elképesztően buta elképzeléseiket új, lényeges, fontos elméletek kiinduló pontjának képzelik. 

Előzmény: Bétaverzson (1183)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.06.26 -1 1 1218

Az áltrelben az antiháromszög egyenlőtlenség azt mondja ki hogy két pont között a legrövidebb út a legrövidebb, sőt, az összes többi hosszabb nála?

Előzmény: Törölt nick (1216)
mmormota Creative Commons License 2017.06.26 0 0 1217

Túlzott jelentőséget tulajdonítasz elnevezéseknek. Nem tök mindegy, hogy a fényt anyagnak vagy valami másnak sorolod be? Ez csak egy név. A tulajdonságait kell megismerni, jó modellt adni rá, amivel ki lehet számítani, hogyan viselkedik adott körülmények között. Ez a lényeg, nem pedig az hogy hogyan címkézed fel.  

Előzmény: kitadimanta (1215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!