Keresés

Részletes keresés

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.12 -1 0 877

Vízszűrő: drága és lehet sosem fogod használni, ha pedig kell, ott már nagy a baj.

Én az alábbit részesíteném előnyben:

1,5L palacknak levágod az alját. Vágszegy bodzabotot, vagy hasonló lágy rostú fát.

ezt belefaragod az üveg szájába, hogy szorosan menjen bele. (kb 10cm hosszú)

fejjel lefelé fordítod az üveget, felkötöd egy fára. Teszel az aljába egy mull lapot, pár követ és feltöltöd a vízzel. Ami alul majd kicsöpög, az már szűrt víz. Érdemes várni kicsit mig a fa beledagad a palack szájába. De lehet finom homokot is rá rakni, mintegy előszűrőt.

Előzmény: bzsolt77 (866)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.12 0 0 876

Igen, úgy gondoltam ahogy írod. Belecsavarod a készülékbe és abból adagolod.

Előzmény: Lex Icon (868)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 875

Igen mert a lisztbe hajlamos belemászni egy zsizsik nevű bogárféle és a co-tól kinyúvad. Nyugi,meg se érzed a palacsintába. :)

Előzmény: bzsolt77 (873)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 874

Nem fellobban, hanem elalszik, mivel a N2O nem táplálja az égést.

Előzmény: bzsolt77 (872)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 873

Köszi, megnéztem az oldalt (floravita), nagyon hasznosnak tűnik!

+patron és happy

Ugyanaz a habpatronos módszer?

Előzmény: Skyrock (870)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 872

légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront

Igen, ez nekem is kérdés volt, így már világos, kivéve a tesztelést.

Megtöltöm az edényt terménnyel, belefújok némi gázt, hagyom, hogy leszálljon az aljára, aztán égő gyufát dugok bele, és ha fellobban a láng, tele van?

Bocs a hülye kérdésért, azt hiszem, évekkel le vagyok maradva...

Előzmény: Lex Icon (868)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 871

A gabonákkal az avasodás szokott gond lenni. Az a kevés olaj, ami benne van a levegő oxigénjétől megavasodik. A rizsben ~0,7% a telítetlen zsír, a finomlisztben 0,5%. Mondjuk van aki nem érzi a szagát, ha csak kicsit avas.

Előzmény: Skyrock (870)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 870

Annyit fűznék hozzá,h nekem van 35éves lisztem. Az ég világon semmi baja,utóbb habarást készítettem belőle főzelékbe. Nem volt légmentesen zárva,csak sötétben. Aztán javasolnám a lisztnek a 40 literes csavaros tetejű borászati edényt. Tárolót. Nem megy bele semmiféle hangya,egyéb apró,se pára, sem semmi. +patron és happy.Nekem abban van. Erdőben élek faházban,szóval akad pára és egyéb ez+az. (floravita.hu ahol elérhető)

Előzmény: bzsolt77 (862)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 869

Köszönöm  a kimerítő választ. :)

Előzmény: Mr. Pepe00 (863)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 868

légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront

Ezt nem tudom, hogy képzeljem el, de remélem, nem direktben a patront lyukasztod ki.

Normál esetben egy üres habszifonba kell belecsavarni a patront és abból beleadagolni a palackba. Az elején gyufával, füstölővel lehet (óvatosan) tesztelni, mikor van tele, utána már rutinból is megy, meddig kell nyomni a gázt. 1 patron több palackra elég. Anno kiszámoltam, hány liter gáz van a palackban, de most fejből nem megy, főleg az új patronokkal.

Előzmény: Mr. Pepe00 (865)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 867

Köszönöm!

Előzmény: Mr. Pepe00 (865)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 866

Köszönöm, én még csak "keresem az utam", ahogy Ákos énekelte. 

Egy biztos: bár 4 tagú család vagyunk, mi eddig nem készleteztünk, 2-3 hétre sem, legalábbis nem tudatosan. Ez-az előfordult fölös mennyiségben, tésztával talán győztük volna, de ez minden. Általában hetente beautóztunk a városba, megpakoltuk, hogy ne a falu drágább és kisebb választékú boltjaiban kelljen vásárolni, vagy csak minél kevesebbet. Ennek mindenképp véget akarok vetni: ha az eddigi esetleges rendszer marad is, mindenképp legyen vésztartalék rövid távra. Hosszabb távra még nincs terv, de tudom, hogy lennie kell! 

Igen, vízszűrőt mostanában keresek. A

https://tuleloviz.hu/

honlapján kínált LifeStraw termékeket néztem ki.

Ezekkel kapcsolatban van tapasztalat? 

Előzmény: Mr. Pepe00 (864)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 865

"Ez a habpatronos dolog hogy működik?"

A légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront majd gyorsan lezárod a tetejét.

A gáz leül az edény aljára, mivel nehezebb mint a levegő. Onnan ugye kiszorul a levegő, ha meg nincs levegő, akkor a kis élősködők amik esetleg a babba vagy a kajába vagy a zacskón lehetnek, megdöglenek.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 864

Mielőtt vásárolgatsz, először válaszold meg magadnak mit szeretnél, mire készülsz, meddig és utána olvass. Csak ezután kezdj el vásárolgatni.

Egy háztartásban általában van 2-3 hétre elegendő élelmiszer. Azt kár dugdosni meg csomagolgatni.

Ha úgy gondolod, hogy esetleg el kell hagynod a házat, akkor kell az utravalót csomagolnod, de akkor a súllyal is számolj. pl: vízből nem kell sok, mert nehéz, van utközben, egy vízszűrő és egy fertőtlenítő sokkal könnyebb.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 863

A PMR sávokat tudod használni legálisan, 16csatorna van. Vészeseti frekvencia ebben a sávban nincs.

A légiforgalmit ezzel nem tudod kezelni. Van hajózási VHF sávban, azt eléred, de nem használhatod.

Van amatőr vészeseti, de az meg rövidhullámon, azt sem tudja a készülék.

A hatótávról: UHF sávban erősen terepfüggő, amit elvben látsz, oda el tudsz beszélni. (házak között rossz a terjedés)

Én 1w tal sík terepen két tetőantennával 45km átbeszéltem.

Hegytető+ sík terep gumiantennával 40-50km.

A tölthetőséget meg kell oldani.

Előzmény: Skyrock (858)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 862

A liszttel kapcsolatban igazad lehet.

Eddig mindent az eredeti csomagolásában tettem el, de pl. piacon vásárolt, ömlesztett szárazbab, stb. esetén a PET palack jó ötlet. Ez a habpatronos dolog hogy működik? A belinkelt cikkben írnak róla?

A cserére én is gondoltam, mindennek, amit csak eddig eltettem, felírtam a szavatosságát, dobozonként.

Kezdetnek rövidtávra gondolkodom (olvastam valamit arról, hogy tőlünk nyugatabbra több hetes téli elektromos leállásra készítik fel a lakosságot, de még nem jártam utána), de folyamatos fejlesztéssel...

Jobb félni, mint megijedni.

Előzmény: Lex Icon (861)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 861

Szerintem a lisztet felejtsd el! A rizst és egyéb ilyen "méretű" kaját érdemesebb 1,5l-es ásványvizes palackba rakni, az légmentesen zár és a levegőt/oxigént kiszoríthatod N2O-val (habpatron), hogy ne avasodjon meg. Lehet száraz hüvelyeseket (lencse, bab,...) is elrakni így.

Az állaguk azért mindezeknek romlik, így ha lehet, érdemes elhasználni a régit és újakkal pótolni (FIFO).

A gyümölcsaszalvánnyal szerintem az a baj, hogy hosszabb távra magas a nedvességtartalmuk, így megpenészedik. Ha kiszárítod, akkor meg olyan kemény lesz, mint a cipőtalp. Ez egyénfüggő is, mert én édesszájú vagyok, így nem rakok el édességet, mert "rájárok". :D

Pár karton ásványvíz is mehet a "raktárba", de ezt is érdemes cserélni, mert sok év alatt kiválik belőle az ásványi anyag.

Érdemes a neten körülnézni, rengeteg túlélős oldal van. Tartósításra pl.: http://www.antalffy-tibor.hu/529-tibor-ba-online-tartositas

Előzmény: bzsolt77 (860)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 -1 0 860

Sziasztok!

Egyelőre kicsiben, de elkezdtem a felkészülést. Kis, 14 literes tescos műanyag dobozokba tartalékolok vegyesen kész élelmiszert (konzerveket) és alapanyagokat (rizs, liszt, stb.) ill. tartós élelmiszert (aszalványok) és vitaminokat, gyógyszereket.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen nedvességet megkötő anyagokat tehetnék a ládákba? A lisztet gondolom védeni kell, ha a nem papír csomagolású holmikat nem is.

Köszönöm, ha időt szántok rám!

Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 859

Én két hegycsúcs közötti 100 km feletti távról is hallottam, ráadásul talán Baofeng 5R-essel, tehát kisebb teljesítménnyel.

Terepakadály nélkül megy ez, de 30km "sík terep" nem nagyon van errefelé. Fák, töltés, domb, ..., nem tenném rá a túlélésem.

Előzmény: Skyrock (858)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 858

Igaz lehet e az,h a koléga egy víztorony tetejéről ilyen rádióval áthidalt 50km távolságot?8w kimenő teljesítménnyel és 50 Ohm-os antennával. - vagy csak vakított?    Ez a rádió alkalmas lehet sík terepen 30km áthidalására?

Előzmény: Lex Icon (856)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 857

Köszönöm szépen a válaszod. :)

Előzmény: Lex Icon (856)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 856

Ezekkel a rádiókkal a kis hatótáv a baj. Viszont jól hordozható, ha meg tudod oldani a töltést.

Ezzel inkább olyat tudsz csinálni, hogy csoportot szervezel prepperekből (a környékeden, nem a neten :) és megbeszéltek egy vészfrekvenciát SHTF esetére, mert csoportban könnyebb a túlélés.

Repülőknél van vészhelyzeti freki (121,5 MHz), de azt ezzel a kütyüvel nem tudod fogni vagy adni.

A freki sávok (békeidőben) be vannak osztva hatóságilag, így magáncélra nem tudod kisajátítani csak kemény pénzért, a publikus sávokon meg minden van, amit el tudsz képzelni. :)

Baj esetére meg lehet beszélni egy frekit, ami kevésbé zavart, ha a jelenlegi használója baj esetén tuti kiesik.

Előzmény: Skyrock (855)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.09 0 0 855

Baofeng uv-9r+

Előzmény: Lex Icon (852)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.08 0 0 854

Köszi, megtaláltam álmaim vágyát

Előzmény: Skyrock (850)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.08 0 0 853

Az se rossz, rendeltem egy hadi svedet 7300 ,állítólag 12000 kapírgálást kibír. ?;D

Előzmény: Lex Icon (849)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.08 0 0 852

Milyen eszközön tekergetnéd az állomáskeresőt?

Előzmény: Skyrock (851)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.08 0 0 851

Sziasztok! Szerintetek létezik itthon kimondottan prepper frekvencia?Vagy ne álmodozzak és ha baj lesz,tekergessem az állomáskeresőt h találjak hasonszőrűt?

Skyrock Creative Commons License 2021.12.08 0 0 850

Szerintem a nagy svéd,bár utóbb vettem kínából 14cm est és igen jól teljesít.Találsz a legiosmilitary.hu,vagy militarysurplus.hu oldalakon nem drágán jókat.

Előzmény: Törölt nick (848)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.08 -1 0 849

Amelyik nálad van, mikor szükség van rá. :D

Előzmény: Törölt nick (848)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.07 -1 0 848

Hellóka!

Megtudná valaki mondani márkailag melyik a LEGJOBB TŰZGYÚJTÓ-szikráztató amcsi, svéd,stb. ???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!