Keresés

Részletes keresés

babuci 4 Creative Commons License 2023.06.25 0 0 16597

Sziasztok,Kréta készülünk öten, két gyerekkel.Még nincs repjegyünk, várunk vmi kedvező árra.Chania környéke lenne jó.FSzeretnénk körülnézni is busszal.

Minden tanácsot megköszönök, akár szállással, közlekedéssel étkezéssel kapcsolatos.

iatti Creative Commons License 2023.06.25 0 0 16596

Szia,

 

köszi szépen ezt a mindenre kiterjedő leírást, azt elárulod hogy a Samaria szurdokot akkor végül is hogy oldottátok meg.

mert ez számomra nem derült ki.

 

köszi Attis

Előzmény: csipicsipsz (16595)
csipicsipsz Creative Commons License 2023.06.22 0 2 16595

Sziasztok!

 

Lévén sokat olvastam a topikot mielőtt Krétára utaztunk írok egy kis beszámolót az ottlétünkről.

 

időpont és időjárás: június, egy hét. A főszezont mindenképpen el akartuk kerülni, hogy ne a legnagyobb melegben utazzunk, mert túrázni is szerettünk volna, illetve a nagy hőséget annyira nem bírjuk. Az idő végig jó volt, 30 fok körül, de a tengerpart és a szellő miatt elviselhető volt. Azért a naptej használata erősen ajánlott. A „híres” kréta szél elkerült minket, egy nap volt egy kicsit szelesebb, de igazándiból inkább jól esett és legalább lehetett a hullámokban ugrálni a tengerben.

 

utazás és az utak: Wizzair géppel mentünk Iraklionba,  a jegyet már decemberben megvettük. Kifelé volt egy kis késés mert nem állt össze a személyzet, visszafelé pontosan indultunk. A reptéren autót béreltünk az Europeo-tól, egy kicsi autót (Fiat Panda) 189 EURért biztosítással. Átvételkor elmondták, hogy a biztosítás a dirt roadra nem érvényes. Az autó rendben volt, mindenhova gond nélkül elvitt, igaz volt olyan emelkedő, ahova csak 2-esben tudott felmenni. Kérésre telefontartót és töltőhöz átalakítót is adtak a kocsihoz. Benzin policy a szokásos, úgy hozd vissza, ahogy elvitted (ha egy kicsit kevesebb sem gond). Visszavételkor nem voltak a helyszínen, így egy postaládába kellett bedobni a slusszkulcsot. Az utak teljesen rendben vannak Krétán (legalábbi amerre mi jártunk), a Balos felé vezető 7 km-es út is teljesíthető még kicsi autóval is. Nekünk egy irány óvatosan vezetve 30 percet vett igénybe. Bárhova könnyen el lehet találni, google mapsot vagy maps.me alkalmazást használtunk, egyszer sem tévedtünk el.

 

szállás: bár sokszor téma, hogy a szállásról nem lehet beszélni, szerintem amennyire a repülőjegy és az autóbérlés, annyira a szállás is hozzátartozik egy út szervezéséhez. Bookingon foglaltunk két helyre szállást, előszőr Chania mellett, közel a „főúthoz”, utána Rethymno közelében. Az első szállást nem ajánlanám senkinek, mert bár teljesen rendben volt elhelyezkedésileg és saját kerttel, tengerre néző kilátással rendelkezett, kényelmes ággyal, az egész elég „avittas” volt és nem is a legtisztább sajnos. A második szállás viszont kiváló volt, kb 10 percnyire Rethymnotól (autóval), kilátással a tengerre és medencével. Egy holland házaspár vásárolta meg a régen monostorként működő épületet és alakított ki apartmanokat. Bár itt nem volt olyan kényelmes az ágy, tüneményes helyet varázsoltak a régi épületből és borzasztó kedvesek voltak a vendéglátók. Ezen a helyen napokat el tudtam volna tölteni anélkül, hogy elhagyom a falut. Igaz, ide mindenképpen szükséges autó.

 

ételek: nem tudtunk betelni a tavernák kínálatával, mindent imádtunk.

 

Programok: (szubjektív értékelésünk alapján)

Knossos – csak megerősíteni tudom, hogy nem a legautentikusabb hely, elég romos is (milyen legyen mondjuk 😊), de ha erre jár az ember, egyszer azért látni kell. Még jártunk Phaistosban, Gortysban és Apterában is, mindhárom hely számomra jobban bejött, igaz elég romos mindegyik, de például Phaistos elhelyezkedése gyönyörű, illetve jóval kevesebb turista volt ezeken a helyeken.

 

Számos monostort is meglátogattunk, az Arkadi tetszett a legjobban, a Prevelinek pedig a legszebb a fekvése. Az Agia Triada Tzagaroli felépítésében hasonló az Arkadihoz, a Governeto Monastery esetében pedig a katolikus templomrom az igazán érdekes, és ha tovább sétál valaki szépen le lehet csorogni egy kis öbölbe egy szurdokon át. Chrysoskalitissa monastery fekvése szintén szép, de szerintem kihagyható.

 

Számunkra – bármennyire is szép – csalódás volt az Elafonisi Beach, valószínűleg a rengeteg ember miatt (5EUR a parkoló a helyszínen), viszont a tőle nem messze lévő Kedrodados Beach valami eszméletlen szép. Szinte alig valaki, fehér homokdűnék, türkizkék tenger, fák a parton. Ez kb 2 kilóméterre fekszik Elafonisitől, mi átsétáltunk, de úgy láttuk valahogy gépkocsival is meg lehet közelíteni. Falassarna tengerpartja is szép, ha valaki kedveli a hosszú homokos partokat. Seitan Limania Beach is különleges hely, de kicsi mérete miatt itt is könnyen túlzsúfolt lehet a strandolás. Balos Beach nekünk nagyon tetszett, valószínűleg ebben az is közrejátszott, hogy nem voltak sokan (ezen a napon volt egy kicsit szeles az idő). Nagyon gyönyörű a partszakasz, egyik oldalán térdig érő, sekély víz, a másikon a szél miatt hatalmas hullámokban lehetett ugrálni. Mint jeleztem fentebb autóval könnyedén meg lehet közelíteni (de ha bármi gond akad, a biztosítás nem terjed ki). Itt a parkolás 3 EUR volt, a magánútra behajtás 1 EUR/fő. Preveli Beach (a tengerparti rész) alapvetően nem tetszett, itt a kuriózum a folyóban felsétálni a szurdok irányába, mindkét part mellett pálmafákkal és leanderekkel övezett part mellett, igazán különleges élmény.

 

Szurdoktúrákból a Samaria túrát és a Kourtaliotiko túrát néztük meg, igaz az utóbbit nem teljes hosszában. Korábbi saját kérdésemet megválaszolva, Sougiában megvárja a busz az Agia Roumeliből érkező 18:30-as kompot és visszaviszi az utasokat Omalosba (ha jól tudom a szurdok bejáratáig, de nem próbáltuk ki ezt a verziót). Maga a Samaria szurdoktúra az egyik fénypontja volt a nyaralásunknak, átlagos edzettséggel gond nélkül cc 4,5-5 óra megtettük az utat kényelmesen, és másnap sem volt sem izomláz, sem térdfájás, de valószínűleg ebben szerencsések vagyunk. Maga a szurdok leglátványosabb része valóban délen van, de aki a túrázást és a hegyek látványát szeretni, ne hagyja ki a felső szakaszt sem. A másik szurdokban csak egy kisebb túrát tettünk, illetve itt a legnagyobb élmény beúszni a szurdokba a jéghideg vízben.

 

Túrának talán nem nevezném, de átsétáltunk Chora Sfakioból Loutroba, azt hiszem 6-7 km a táv mindössze, szinte semmi szintemelkedéssel. Maga az út nagyon szép, végig a tengerparton, fürdési lehetőséggel két strandon is.  Majd folyamatos látvánnyal Loutro falura, ahogy közelítettük. Nagyon szép volt, cc 2,5 óra volt az őt egy rövid fürdéssel megszakítva. Maga a falu is nagyon szép, itt is el lehet tölteni egy egész napot, kiülni az egyik tengerparti tavernába, vagy csak fürdeni a kristálytiszta strandokon. Elég gyakran jár a két helyiség között komp és vízitaxi is (ezen utóbbi fele anniyba kerül, 5 EUR/fő)

Rövid kitérő erejéig megnéztük Komolithi érdekes formáját, illetve Frangokastello várát (ezen utóbbi be van zárva, feújítást végeznek azt hiszem).

 

Egy-egy este alkalmával megnéztük a két várost is (Chaniát és Rethymnot). Nekünk mindkettő hangulatos volt a kis utcácskákkal, a lemenő napban a kikötő látványával. Mindkét helyen rengeteg volt a turista.

 

A kis hegyi krétai falvak, ahogy többen is jelezték, nagyon helyesek, vannak köztük turistásabbak (Margeritas, Spili) és kevésbé turistásak is (Maroulas) – több névre sajnos nem emlékszem 😊

 

Két borászatban is voltunk a Karavitakis Wineryben és a Manousakis Wineryben kóstoltunk bort, ezen utóbbiban vacsoráztunk is. Illetve a Biolea Astrikas Estate-ben olivaolaj kóstolón jártunk. Ez egy bio olivafarm, valami eszméletlen helyszínen (épp egy esküvőre készülődtek, amikor beestünk a kóstolóra). Maga a kóstoló sehol nem került pénzbe, persze a borászatokban van hivatalos kóstoló program is vacsorával, azt előre kell foglalni és van díja is.

 

Még van pár „praktikus” infó is a fejemben, ha valakinek van kérdése jelezze, hátha tudok válaszolni. (és elnézést, vélhetően egy csomó helyen rosszul írtam a neveket)

Csipicsipsz

kabret Creative Commons License 2023.05.15 0 0 16594

Akkor jó, csak gondoltam rákérdezek. Köszönöm.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16593)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.05.15 0 1 16593

Majd jelentkezik és elmondja ő, ha gondolja ;)

Előzmény: kabret (16592)
kabret Creative Commons License 2023.05.14 0 0 16592

Szia, a topiknyitóval mi lehet? Nagyon régen nem írt semmit.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16590)
teri50 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 16591

Köszönöm hogy segítettél.Üdv:Teri

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (16590)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.05.13 0 1 16590

Elafonissinél azért kell gyalogolni szerintem 1 km-t, illetve a part maga is elég hosszú, 2-3 nagy öböl. Nem nagyon javasolnám egyébként, iszonyat tömeg, túlértékelt nagyon a hely, és ha nehezen megy a gyaloglás, akkor inkább ezt nem. Balosra egyébként hajóval lehet, hogy jó lehet, busszal visznek, átszálltok hajóra, az meg kitesz az öbölben.

Előzmény: teri50 (16586)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.05.13 0 0 16589
Előzmény: teri50 (16586)
teri50 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 16588

Köszönömszépen a segítséget.A szállásunk Kato Staloson lesz messzebbre csak kirándulás kép mennénk ha a busz elvisz és a szép beachekre nem kell sokat gyalogolni a busztól sajnos megöregettünk de a szép látnivalókér odavagyunk.Én bírom a gyaloglást de a párom hamar elfárad.ezért nem fizetünk be fakultatívra hátha nem birunk lépésttartani.Csak ráérősen sétálva szeretnénk azért menni.Krétán már évekkel ezelött voltunk voltunk: Knossos,Heraklion,Krisszi sziget Reytimo Chania Gramvusa és 3 éjszaka Santorini de oda elég is volt a 3 nap.Üdv:Teri köszi

Előzmény: kabret (16587)
kabret Creative Commons License 2023.05.12 0 0 16587
Előzmény: teri50 (16586)
teri50 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 16586

Szia! Szeretném még megkérdezni hogy tömegközlekedéssel ha eljutunk Elafonisire sokat kell a busztól gyalogolni? Falasarna beachez azt mondják az országuttól sokat kell gyalogolni elég rossz úton. köszönöm előre is ha valaki tudja a választ. üdv:Teri

Előzmény: kabret (16583)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.05.05 0 0 16585

Most jóárasak lettek a Wizz jegyek, és ha jól látom, át is pakolták a szombati járatot péntekre.

teri50 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 16584

Köszönöm a segítséget! évekkel ezelőtt voltunk Stalison onnan fakultatívon Reytimo Chania Balos Gramvusa de most a szervezett utat nem vállaljuk hátha nem bírjuk a tempót., azért mennénk egyénileg ha a lejutás nem túl megeröltető.Mégegyszer köszönöm:Teri

Előzmény: kabret (16583)
kabret Creative Commons License 2023.04.29 0 0 16583

Szia, meredek út egyiken sincs. Falasarnába  van közvetlen járat Chaniából, Elafonisire azt hiszem át kell szállni valahol. 

Előzmény: teri50 (16582)
teri50 Creative Commons License 2023.04.29 0 0 16582

Sziasztok! Júniusba Chaniába megyünk azt szeretném kérdezni :hogy tömegközlekedéssel ha elérhető Elafosini meg Falasarma a busztól meredek út vezet -e a beacra? mert idősebbek vagyunk és a nagyon meredeket már nem bírjuk. Ha valaki tudja legyenszives segíteni. Üdv: Teri

csipicsipsz Creative Commons License 2023.04.21 0 0 16581

Koszonom szepen! Megnyugtato, akkor max csak parkolasra, fagyizasra, de azert viszek keszpenzt.

Igen, ha nem kapok megerositest a souigiai buszok kapcsan akkor ez lesz az opcio, hogy reggel oda megyunk. Csak logikusabb lenne nem lemenni addig autoval, de ezen nem fog mulni a turank :)

koszonom szepen az eszreveteleket!

Előzmény: dokeee (16580)
dokeee Creative Commons License 2023.04.21 0 0 16580

A bankkártyát általában elfogadják. Samaria szerintem szerencsésebb úgy, hogy reggel Sougiában hagyjátok az autót, az tuti, hogy onnan megy busz a szurdok bejárathoz.

Előzmény: csipicsipsz (16579)
csipicsipsz Creative Commons License 2023.04.21 0 0 16579

Kedves Topikozok!

Iden juniusban Kretan toltunk egy hetet, ami kapcsan tapasztalatotokat szeretnem kerdezni hogy mennyire elterjedt a bankkartya hasznalata. Ertem itt a kavezokat, tavernakat, azaz a kisebb helyeket. en mar szinte mindenhol kartyaval fizetek, keszpenz szinte sosincs nalam, de ha kell keszulok megfelelo euromennyiseggel.

A masik kerdesem a Samaria szurdokhoz kapcsolodik. Berelt auto lesz nalunk, igy mindenkeppen egyenelieg tervezzuk vegigjarni, idealis esetben reggel gepkocsival erkeznenk a bejarthoz, majd az esti hajoval Sougiaig mennenk. Ugy olvastam vannak itt buszok amik a hajo berkezeset koveteoen indul Omalos erintesevel Chaniaba. Viszont ezt csak a neten olvastam par helyen, hivatalos vonatkozasat nem lattam. A KTEL informacios email cimre kuldott kerdesemre nem valaszolnak. Nektek van informaciotok hogy helytallo az esti buszok indulasa Sougiabol?

koszonom szepen

totopad Creative Commons License 2023.02.27 0 0 16578

Abszolút nem az, tavaly július elejétől, szeptember végéig lent voltunk, majdnem 3 hónapot, imádtuk.

Krétának van viszont egy kicsit armageddon, világvége hangulata, ez tény, de ez hónapfüggetlen. Akármikor megyünk, ez mindig benne van a levegőben, de pont ez az, amiért én pl imádom Krétát.

Előzmény: dokeee (16577)
dokeee Creative Commons License 2023.02.27 0 0 16577

Nekünk Kréta mindig szeptember végi program. Nyáron valóban nyomasztó lehet.

Előzmény: forceberg_avs (16576)
forceberg_avs Creative Commons License 2023.02.26 0 0 16576

Igen, min. 1-1 estébe nyúló délutánt mindkettő megér. A tömeg miatt többet szerintem nem, vagy szezonon kívül kell menni. Szezonban(aki volt már, annak ez nyilván nem új infó) a parkolás nem egyszerű a városokban, de ez sajnos kb. mindenhol így van, akár Ag. Nikolaoszban, akár Ierapertában is keresgetni kellett a szabad helyet.

Előzmény: dokeee (16575)
dokeee Creative Commons License 2023.02.26 0 0 16575

Rethymno óvárosa tök jó hangulatú, egy-két kellemes napot simán el lehet ott tölteni. Mondjuk Chaniában is...

Előzmény: vegyigyumi (16574)
vegyigyumi Creative Commons License 2023.02.26 0 0 16574

Igen, ez is felmerült, hogy menetből oldjuk meg, de mivel Rethminot még nem láttam, meg szeretnénk nézni nyugodtan, ráérősen, úgy hogy este is legyünk ott, ezért egy éjszaka mindenképpen lenne. A második meg azért, hogy egy kicsit körülnézzünk azon a részen. De megfontolom, amit mondtál, köszi.

Előzmény: forceberg_avs (16573)
forceberg_avs Creative Commons License 2023.02.25 0 0 16573

Ha igazából nem akarsz, minek lennél északon napokat?

Legutóbb mi Heraklionból éjjel mentünk, Koutsourasban volt az első szállás. Heraklionból Ierapetra nincs másfél óra sem.

Előzmény: vegyigyumi (16572)
vegyigyumi Creative Commons License 2023.02.25 0 0 16572

Üdv mindenkinek!

2. krétai utunkat ezúttal délkeletnek vennénk. A cél a belefeledkezés a délbe, a tájba, a semmibe, az emberekbe. Bár az idei őrült repjegy árak miatt még nem vettem semmit, az már körvonalazódik, hogy 3-4 napot lennénk Myrtos környékén majd átmozognánk Xerocamposba, ott 4 nap. Mivel a gép Heraklionból (vagy a jegyár függvényében) Chaniából menne, ezért északon lenne még 2-3 nap a Heraklion Rethmino közti részen. És ez lenne a kérdés, hogy ezen a szakaszon mit javasolnátok bázisnak, ami az északi részhez képest nyugis, a tenger is arányag nyugodt? A cretenbeaches.com alapján Bali/Glaros illetve Panormos tűnik ilyennek, de megköszönöm, ha javasoltok más helyet. Kocsink lesz, szóval rugalmasak vagyunk. Előre is köszi.

qwer1234 Creative Commons License 2023.02.20 0 0 16571

Sok-sok évig wizzel repültünk, tavaly volt először ryan és teljesen jó volt. Ez legalább 737-es és nem airbus. Pontosan jött és ment, olcsóbb is és a priority+2 kézi poggyász+ülőhely választás is sokkal jobb áron volt mint a wizznél.

Előzmény: Never Man (16570)
Never Man Creative Commons License 2023.02.20 0 0 16570

Nekem tetszik a Chania reptér gondolata is, úgy látom csak 100km Heraklion busszal ami a legdrágább esetben is 15 euro, időm pedig végtelen sok van plusz egy hálózsákom. Idén jó lenne legalább egy hónapot megcélozni, sok mezitlábas kódorgással a déli partra is - ergo a pontos időpontok nem fontosak.  Nekem már április is megfelelne, de június végéig itt számítanak rám, úgyhogy lehet csak szeptember-október marad, amikor úgyis minden olcsóbb de az időjárás is tökéletes. A Wizz részére van egy oda-vissza 50 ezres ajánlatom (tavaly ugyanez 40 körül volt!), csak rajtuk múlik hogy náluk költsem el a 13. havi nyugdíjam egy részét.

Nem kizárt előtte egy kis Málta, ami azért érdekes repülésügyi szempontból, mert Budapesttől ugyanannyira van mint Kréta, viszont most is 20kHUF alatt (wizz) lehet repülni irányonként. Sajnos nem találtam (nincs?) közvetlen Malta-Kreta járatot, csak Athenen keresztül Aegean-al  kb 110 euro minimumon.  Soha nem repültem még Ryanair-al, de lehet hogy ismerkednünk kéne egymással, hátha tudnak valami jót.

Előzmény: qwer1234 (16564)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2023.02.04 0 0 16569

Eddig mindig a wizz volt valahogy a legjobb, idén pl. júl 14-én itthon kell lennem, de a rájen pont aznap jön valamikor. A repülők nem izgatnak fel, főleg hogy rettegek a repüléstől ... Május körül van valahol az ár-optimum július első felére.

Előzmény: qwer1234 (16567)
forceberg_avs Creative Commons License 2023.02.04 0 0 16568

Off:

Elnézve a wiccárakat, idén nem azzal fogunk bárhová is menni. :(

 

On:

Valaki járt már innen a Pachnesen? A Timios Stavros '18 és a Spathi '21 után, a legközelebbi krétai úton oda is "felsétálnánk".

Autóval olyan 1600m-ig azért jó lenne felmenni, képek alapján járható az út sima autóval is.

Előzmény: qwer1234 (16567)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!