Köszönöm a válaszokat, természetesen (budai-) H.G.-topiktársnak is! :)
Én is hasonlóképpen vagyok, egyéb túrák közben szedegetem a pontokat az arany fokozathoz is:-)
A mozgalom valóban nem éppen "mai gyerek" és nincsenek túldefiniálva a pontok, de épp ez (ez is) benne a kihívás:)
Ha jól olvastam el mindent, akkor 3 pont van ami még kérdéses.
A legsötétetebb "ló" az a bizonyos Vadászház. Egyéb infó híján lőjük be valamelyiket, és ott fényképezzük magunkat aztán majd lesz valami?
A Csörgő-kút: ilyet én sem leltem, csak Csörge-kutat Nagybörzsöny piros sáv mellett - itt nemrég jártam, sőt ittam is a vizéből nagyon jó volt, fotó persze nincs:) - és egy Csörgős-kutat a Dosnya-nyereg közelében.
Király-kút: talán a legkézenfekvőbb a Királyháza-Diósjenő erdészeti műút melletti.
Így van, a Riesner forrás a sárga mellett van (a kisvasúti Morgó megálló után kanyarodik el Börzsönyligetnél balra, és indul felfelé a völgyben), jó állapotú és szép a foglalata, szerencsére nem rongálták meg.
"Akkor még a zalaegerszegi stadion nem felelt meg az UEFA követelményeknek, így a hazai (pályaválasztó) mérkőzést el kellett vinni Zalaegerszegről, és a Népstadionban játszották."
Pedig nem :-)))
Az NK Zagreb ellen az Üllői úton volt a meccs, a Manchester United ellenit vitték a Népstadionba.
A Torony-forrás szerintem is a Pusztatorony környékén lévő lehet.
A Csörgő-kúttal én sem tudok mit kezdeni - ilyen nincs a téképen, csak Csurgó-kút.
Király-kút viszont nem is egy van.
Az Istállók a Tompaharaszton nevű érintőpontot én is a "Börzsönyi kék" mentén látom, a Mély-kút pedig a Kemence és Diósjenő közötti erdészeti úttól kicsit Délre található (szintén térkép alapján mondom).
Nem tudom, hogyan lehet rendesen teljesíteni az arany fokozatot, mert a 28 pontnak szerintem közel fele már nem létezik....
Helyettem is megfogalmaztál pár kérdést, illetve be is segítenék kicsit.
Bár még csak a bronzot csinálom, de az arany úgyis fényképes, így 1-1 börzsönyi túrán az abban szereplő helyeket is felkeresem, s már gyűjtöm a fotókat.
Tapasztalatom, hogy sok olyan érintőpont is szerepel a kiírásban, amely ma már nem is létezik, így pl. Honton, a Jelenchegynél nincs már meg a Zátori-kút, a Nagy-Gallán nincs csúcsgúla, de még csak a Börzsönyben szokásos csúcstábla (név + tszf) sincs. Jobb híján a felirat nélküli csúcskóvel fényképezkedtünk. Kemence közelében már nem áll a Varjas-kunyhó sem.
A mozgalom szerintem átdolgozásért ordít.
A Riesner-forrás, bár még nem jártam ott, de Kismaros közelében van, a kisvasútvonaltól (Morgó vm.) induló S jelzés mentén. A Zammerhof név téves, Zamenhofként szerepel a térképen, közel a vasútvonalhoz és a 12-es úthoz. A Hideg-kút a Letkéstől induló K+ mentén, a Nagy-völgyben van.
"A dolog érdekessége, hogy az idegenbeli mérkőzésre jóval könnyebben mozgattak meg sok-sok szurkolót, ugyanis a horvát főváros, Zágráb számottevően közelebb van Zalaegerszeghez, mint Budapest..."
Érdekes, de, szal hogy is mondjam, kissé furcsa...
Adva egy csapat, amely valljuk be, hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy bajnok lett. És a bp-i meccsére kevesen mennek el. Pedig pl. IC is van ugyebár ZEgerszeg-BP között. De a különvonat beállítás lehetősége is ott van. Szal, a távolságra való hivatkozás kissé sántít, nemde?
On
A város fejlődését én is örömmel láttam. Bár, van még mit helyrehozni az elmúlt évtizedek után. De teljesen érthető, hogy ha előbb a gazdasági alapokra koncentrálnak és ennek hasznát csak fokozatosan "építik be" a város csinosításába.
Azért a vasútállomáson is van látnivaló, pl. a kiállított 424-es gőzös, amire akár fel is lehet mászni :-) Tk. szerencsém is volt ott, mert eggyel előbb szálltam le a 18-as buszról és így nem kellett visszasétálni az állomásról.
Ami meg a mellékutcákat és udvarokat illeti, én is belátogattam néhányba, hát nagyon is megérte! Nem feltétlenül nagy, de nagyon érdekes dolgokra bukkantam, amik kötve hiszem, hogy benne lennének bármilyen kiadványban.
Hétfőre kész lesz a fotóalbum és akkor betolom a beszámolót is.
A téma nem offtopic, mivel jelvényszerző túramozgalomról van szó.
A 19. Zamenhof kilátó Nagymarostól északra van, a Törökmezőre tartó P sávból kiágazó Z hsz jelzés mentén. Nem tudom, milyen állapotban van a kilátó, de úgy tudom, hogy használhatatlan, talán össze is dőlt már.
A Torony-forrás szerintem a Pusztatorony környékén lehet, a kóspallagi műút törökmezői elágazása közelében.
A Riesner-forrás pedig Kismarostól északra, a sárga sáv jelzés mentén.
A Tompa-haraszt valóban Diósjenőtől északra van, de az istállók tudomásom szerint már a 90-es években sem voltak meg. Így fejből ennyit tudok.
Nagyon vártam már a tavaszt, de a hófödte csúcsok (Csóványos, Kőris-hegy, Kab-hegy) valahogy nem vonzottak.
Kellemes sétát terveztem, a táv (14,1 km) ideálisnak bizonyult.
Nyitva volt a vár, ezért a gumibélyegzőt tudtam használni. Megvan a fém is!
Végre megtaláltam a jeleket, melyek elkerülik a temetőt. Nagy hasznát vettem a Balaton-felvidék atlasznak, ebben ui. "odafelé" van leírva a Nagyvázsony - Sümeg szakasz.
Megcsodáltam a romjaiban is hatalmas épületegyüttest, majd irány a völgy. Odafelé nem gond, de visszafelé kell helyismeret. Most fedeztem fel, hol kellett volna mennem négy évvel ezelőtt. Odafelé egyszerűbb.
A völgyben, a "takart" mezőn jégen mentem, szerencsére az ösvény a domb oldalában vezet, minek következtében a sarat megúsztam. A forráshoz vezető rét hómentes volt.
Tettem egy nagyon rövid kitérőt a forráshoz és a megmaradt falat (Tálod) is megszemléltem. Az érintőpontokat már régebben igazoltam (Pálos templomok és kolostorok Magyarországon). Feltűnően sok víz volt a kerített "medencében", a vastag csőhöz nem lehetett hozzáférni. Több víz folyt befelé, mint a keskeny kivezető "árkon" kifelé. A "medence" környékén akkor bújtak kifelé a hóvirágok. Még jó, hogy nemrég megtudtam, ezek védett növények!
Viszonylag sármentes volt a völgytalp, az út szélén jó tempóban haladtam. Hamar elértem az országutat.
Innen rövid aszfalt, majd murvás úton jó 2 kilométer az erdészházig.
Volt idő körülnézni. Csodálatos a panoráma, voltam már kétszer is arra, de idő soha nem volt körülnézni. Érdemes.
Megpihentem kissé, majd irány a kapaszkodó. Nem volt vészes.
Átbillentem a nyergen, majd egy szép erdőben folytatódott a túra. Mikor kiértem a rétre, a magaslesekhez, akkor egy út indult balra, jelzése Knégyzet.
Hegyi-tó 1 kilométer
Monoszló 2,5 kilométer
Jó tudni.
Hasznosak voltak az Óbudavár túra megmaradt szalagjai, bár a jelzéssel sincs komoly gond. Bosszantó, hogy hol K-, hol P-. Együtt ritkán.
Balatonhenye előtt különös látvány fogadott. Szemben a hegy, melyet már megmásztam, de ami az érdekesebb, az a borókás. Pár éve még kopár, felhagyott legelő volt, most meg zöld foltok, sok-sok bokor. Pár év, és olyan lesz, mint Hegyestű után.
Hamar elértem a jelzések találkozási pontját, innen még egy kicsi, és már a templomnál, a buszfordulónál voltam. A kocsma sajnos, nem volt nyitva, eltettem a buszjegyet.
Minden terv szerint alakult, pár perc múlva már Révfülöpön voltam. Imádom a Káli-medencét!
Révfülöpön gyors "tankolás", majd jött a vonat, és irány Budapest. Jó volt csodálni a meglehetősen hatalmas tavat. Kenesénél még egy pici aranyhidat is "kifogtam". A víz nagyon magas, egy rövid szakaszon alig egy méterre a víztől megy a vonat.
Az utolsó két órát kihagytam volna, még késtünk is!
Kellemesen elfáradtam, de ami a lényeg, nincs több Balaton-felvidék.
A Városlőd - Nagyvázsony szakaszt majd később, jó lenne szép időt kifogni!
Mikor a ZTE labdarúgó csapata magyar bajnokként bejutott a Bajnokok Ligája selejtezőjébe, összesorsolták az NK Zágrábbal. Akkor még a zalaegerszegi stadion nem felelt meg az UEFA követelményeknek, így a hazai (pályaválasztó) mérkőzést el kellett vinni Zalaegerszegről, és a Népstadionban játszották.
A dolog érdekessége, hogy az idegenbeli mérkőzésre jóval könnyebben mozgattak meg sok-sok szurkolót, ugyanis a horvát főváros, Zágráb számottevően közelebb van Zalaegerszeghez, mint Budapest...
ON
Nagykanizsa rohamosan fejlődik: a várost folyamatosan csinosítják, és számos infrastrukturális fejlesztés folyik, ami munkahelyeket is teremt. Nagyon minimális a munkanélküliség, és az M7-es autópálya lassacskán oda való elérése pedig méginkább növelni fogja a város szerepét. Az emberek nagyon szeretnek ott lakni. Szerencsére már a múlté az ősi Kanizsa-Egerszeg ellenségeskedés is, ami a megyeszékhely annakidején való áthelyezéséből robbant ki, és a közelmúltig tartott. Zala megyei városként EU-s régió szintjén közigazgatásilag a viszonylag fejlett Nyugat-Dunántúli Régióhoz tartozik, de földrajzi fekvése lévén élénk kapcsolatokat ápol a Dél-Dunántúli Régióval is.
Gyalogos turisztikailag igen kedvező helyen fexik, a természeti és épített látnivalókban rendkívül gazdag Zalai-dombság "központjának" tekinthető: minden irányból több 10 km-re a dombvidék veszi körül. (Itt most ugyebár teljesen mellékes, hogy közigazgatásilag a dombság déli harmada Somogy megyében van.) Palin nevű városrészében áthalad az RP DDK, a kéktúrázók szokásos nagykanizsai szállása a Kanizsa SE zsigárdi pihenőháza szokott lenni, ami a túra útvonalán, 2,5 km-re van Palintól. A szálláshelytől mindkét irányban van napi járóföldre turistaszállás (Valkonya, Rockenbauer Pál turistaház, illetve Öröm-hegy, Postás kulcsosház).
Nyim felől egyszerűbb a feljutás a sárga sáv jelzés az régi ugyan de stabil, viszont NEM megy fel a várhoz, a faluban utbaigazitást kérjél az őslakosoktől, egy biztos, csak felfelé mindig. Ha eléred azt a régi utat ami a vár Ny-i oldala melletti völgyben megy fel É-D irányban, akkor ez bele csatlakozik a piros rom jelzésbe és igy Dél felől érsz fel.
Ja és az is biztos, hogy én akkor nem tudok elmenni hétköznap dolgoznom kell.
Nézd meg a honlapomon a Tab jelzésű térképet, a faluból ki a patak parton, és ha a hegy alatt vagy akkor neki is szaladhatsz, de egy kicsit felfelé lejt !!! Akkora sánc árkok vannak, hogy nem lehet eltéveszteni.
Nem írtam anno a városról, ha nem kérdezel, azt hiszem nem is írtam volna.
A 9/99 mozgalmat megelőzően jártam már a városban, nem is egyszer.
Az autóbusz pályaudvar környékéhez és a vasútállomáshoz volt szerencsém (RP-DDK), ezek nem hatottak meg különösebben.
Nem sokat tudtam a történetéről, éppen ezért a múzeummal kezdtünk. Tetszett a kiállítás, sokat megmutatott azokból az időkből, amikor a város virágzott.
Azt hiszem az a tény, hogy évtizedekig határváros volt, és a megye fővárosa Zalaegerszeg lett, nem tett jót fejlődésének.
Letenyén mondták, hogy nekik a "főváros" nem Budapest, hanem Zágráb. Azt hiszem, ez igaz Nagykanizsára is. Más onnan nézve a világ.
Ami a várost illeti, a benyomások vegyesek.
Lehet, hogy még tél volt, de nagy élet nyomait nem láttuk. Ami feltűnt, az a sok vendéglő volt. Mi a Kakast választottuk a Múzeum téren. Olcsó és finom volt az étel. A környezete is hangulatos.
Felkerestünk néhány szobrot, tetszett a hosszúsági kör "pont". Bekukkantottunk a mellékutcákba, és a két "összenyitott" belső udvart is megnéztük. Próbáltam megismerni a várost, de hiányérzettel távoztam.
Feltűnt a sok emléktábla, a kihelyezést propagálják is. Biztos van története a városnak, de valahogy ennek bemutatása nem sikerült. Nincsenek információs táblák, térképek. Az tetszett, hogy a tereken vannak padok.
Lehet, hogy ha kitavaszodik, akkor a nagy terek "beindulnak".
Azt hiszem, Nagykanizsa nagyra nőtt kisváros.
Nem tudom, lesz-e még lehetőségem mást is megtudni a városról, most ennyi.
Ami a topicot illeti.
Szerintem nagyon ON városainkról írni. Arról nem is beszélve, hogy Nagykanizsa az RP-DDK egyik "központja" lehetne. Nem találtam anno elfogadható árért szállást.
Kanizsán a múzeumon túl városnézés is volt a programban? Mert ha igen, érdekelne a véleményed úgy a város(központ) egészéről. Meg is mondom, miért :-) :
A napokban lehetőségem nyílott egy többórás városnézésre Nagykanizsán. Első ízben jártam a városban, nagyon sok élményem volt. Ilyen utakról én nem szoktam ide írni, mivel ilyen városi utakon én nem pecsételgetek, nem azért megyek el. De most kivétel lesz, egy beszámoló féleséget már összedobtam, csak várok a publikálással, míg a fotóalbum is elkészül.