Legértékesebb??? Engem eléggé zavar, mert a vastag szárával és kalászával nagyon eltér a többi szép vékonytól. De akkor majd meglátjuk virágzás után.
2 éve vetettem Barenbrug pázsitot, ill. az árnyékos részekre shadow-t. Ez inkább az utóbbi területen van. Az az érdekes, hogy nem emlékszem, hogy tavaly is ilyen lett volna (mondjuk elég rossz a memóriám). Ami idén más, hogy sokáig üzemen kívül volt az öntözö, tavaszi szellöztetés még nem volt és műtrágyát még nem kapott, csak Biosol-t szórtam.
Az első képen réti perje van. A fűnyíró alatt szeretne virágot hozni. Csak egyszer kalászol egy évben, amúgy ez a legértékesebb gyepalkotód amit vetettél.
A többit így nem tudom megállapítani, kivéve az utolsó egynyári perjét, de azt már ismered.
Mikor volt ez telepítve és milyen fűmaggal?
A ritkuló angolperje is tud foltokat okozni és a szárazságtűrőre alkalmazott kevéske nádképű is foltosít.
Hülyeség, vagy sem, ha nem csinálom, jön, ha jön és utána elvégzem nem túr többet, ha megelőzésképp csinálom, akkor pedig nem is jön. Több éves tapasztalat, nyílván semmi összefüggés..
Kérhetek egy kis perjemeghatározást és jövöelemzést az alábbi fotók alapján?
Ez egy durva szálú, egy kalászban magzó (vagy virágzó, én nem tudom) valami, ami gondolom szárazságtűrö faja, 1-2 terület egyenletesen van "megszórva" vele (ahogy a háttérben látszik):
Ez foltokban nö és ez is elég vastag szálú. Sajnos úgy tűnik egyre több a folt:
Elfekszik, ezért a szálakat felállítva azok sokkal hosszabbak, mint a környezete. Ez nem magzik.
Ezeken kívül persze van még egynyári perje, de ezek jobban zavarnak. Legalábbis ezt gondolom annak:
A gyepem egyik részen erőteljesen foltosodik, szűkül, kiszárad
Viszont van, ahol egész vállalható:
Az évek során többször előjött már, de most végre szeretnék szakszerű kezelést. (Scotts All Round műtrágyát kapott a hónap elején gyepszellőztetés után, öntözőrendszer van)
Mi okozhatja? Gombásodásra gondolok. Milyen gomba lehet? Sok csapadék, hó nem volt idén.
AzAmistar+Dithane+Bumber koktél hatásos lehet? Elég egyszer fújni? Vagy mennyi idő múlva kellene újra fújni?
Add fel nekem postán elsőbbségivel utánvétellel gyálra. Egy nedves földdel teli lyuggatrott dobozban egy napot tuti kihúz, tegyél mellé két gilisztát ebéd, vacsi. Másnap már hozza is a postás. (velem leveleztél emailben :) )
Nem is olyan rossz? :-))) Ez tetszik köszönöm a bátorítást. Vagy a before képre értetted? :)
Rendben, köszönöm az instrukciót. Megteszem a mit tudok, de a cserebogár pajoroktól félek. Bár ebbe a "gyepbe" tuti nem fognak belemászni. De ami benne van az már ott marad. Amikor eluralkodott a fertőzés beöntöztem valamivel, már nem emlékszem mivel. De azóta megszünt az a feltekerhető gyep jelenség mint régen. Bár már nincs is gyep... Fene tudja, meglátjuk
Tavaly nekem bevált. Legalábbis nem jöttek a vakondok, pedig csak kiszórtam és belocsoltam. Persze az is lehet, hogy csak halálra röhögték magukat és így pusztultak el, de az eredmény ugyanaz. :)
Kinevettek sokan, voltam az is, aki miatt kipusztul a föld, meg ki tudja még mi ( vannak is álmatlan éjszakáim miattuk ), de jobb hijján eználam működik és bevált; talajfertőtlenítő bedolgozása szellőztetővel ősszel és/vagy tavasszal.
Ehhez meg kell ritkítani a besűrüsödött gyepet. Majd beöntözni.
Nem is olyan rossz. Próbáld meg 30g/m2 pétisóval megtámogatni. Ez beindítja a füvet ami még megvan, és szerintem még sok van. Havonta ismételgetheted aztán júliusra meglátjuk.
A kétszikűeket gyomirtózd le, a vörös levelű az madársóska és elég szívós mert magról tolakszik vissza. A moha ellen adj vasgálicot. Amikormár nagyobb a fű és nyírod a gazzal együtt akkor mehet neki mospilan is a petézó bogarak ellen.
Hurrá.... Felzabálta a gyep 3/4 ét pár éve. Már próbálkoztam mindennel, még elektrosokkal is. (hegesztűtrafó 400A el a vizes földbe 1m enként, de csak röhögtek rajtam... )
Kérdezni szeretnék... Volt valaha egy nagyon szép pázsitom ami mára teljesen elgyomosodott, a cserebogár pajor is rájárt rendesen..stb. Azt tervezem hogy szelektív gyomírtóval lefójom az egészet, plusz Dithane a moha ellen mert az is van. Utána nyírás szellóztetés trágyázás, (nyári cropcare vagy indító) majd felülvetés.. Nem tudom menthetó e így szerintetek? A talaj homokos, agyagos föld ami komposzttal lett feljavítva és ami kb 5 éve lett elterítve átlagban 20 cm vastagon. Rengetg gyom van benne, pitypang, pipacs, valami bordó lóhereszerű valami ami nagyon terjed mindenhol.. stb. Felülvetésre toscanat gondoltam, és hátha elnyomja a gyomot. Persze a gyomot a vegszerezés után a nagyját kézzel kiszednénk. Szerintetek működődképes vagy vissza a kályhához és ójra jkell az egészet vetni. Régi gyepet, gyomot felszedni..stb..
Ez votl before..
After... 5 év németországi tartókodás után ez maradt belőle...
Szerintetek menthető? Van még fű is csak az meg most a szárazság miatt szárad. Nem tudom érdemes e a vizet erre pazarolni... Ha másért nem talán azért hogy a még meglévő fű ne száradjon ki.
sokkal jobban járnál az őszi vetéssel, egyrészt a gyomok miatt, de ha ilyen komolyabb tereprendezés volt/van, esetleg az öntöző is most lett telepítve, arra számíts, hogy most hiába egyengeted akár tükörsimára a terepet, azokon a részeken ahol mélyebben mozgatva volt a talaj meg fog süllyedni.
Az rendben van! még két bokor "tuskó" részét el kell távolítani. (Mondjuk a fatuskók eltávolítása sem kis feladat - bitang dolog amennyit szoktam szenvedni vele!)
Az indító vagy alaptrágyát, ha burkolt akkor mehet a vetéssel egyidőben, de ha a hagyományos NPK komplex akkor előtte be kellene rotálni és aztán vetni,vagy egy hét múlva.
Az esti öntözés a lehető legrosszabb választás mivel elősegíti a levélgombásodás megjelenését. Állítsd át a hajanli órákra különben növéynvédő permetezés kell.
A második hiba a mindennapi öntözés, mivel a fű gyökere nem megy le a mélyebb rétegekbe a vízért, ha fennt is van elég, és gyorsan ki tud száradni, ha meleg lesz.
Állítsd át a ritkán de nagyadagú vízre az öntözést. pl heti két öntözés egyszer egyszer 15 mm vízadaggal, ez be tudja áztatni kb 15 cm mélyen a talajt. Így lesz majd 10-15 cm mély gyökérzónád.
Ez jó homokos talajon, de minél kötöttebb annál ritkábban, viszont egyre több vízzel kell öntözni, hogy a fűved egészséges legyen és ne maradjon meg benne az egynyári perje, mert annak a gyökere soha nem megy mélyre így előbb utóbb ki fog ritkulni belőle. Éles gereblyével már ki is ritkítható.
Érdekes jelenségre lettem figyelmes. Bár szerintem csak a nem tanult szakiknak érdekes, mint én vagyok :)
Bő egy hónapja permeteztem Colombussal nagy területeket zömében gyermekláncfű ellen a pázsitokban. A permetezés idejekor a pitypang már javában virágzott, sárga volt a mező. Egy hét elteltével, amikor újra jártam ott, nagy meglepetésemre az összes virág beért, éppen szórta a magjait. A növény viszont haldoklott, látszott a levelein.
Látszik, hogy a szernek lassú a hatása, mire leér a gyökérbe, addig vigan beérnek a virágok. Ha azt akarjuk, hogy ne szaporodjon, sokkal hamarabb kell permetezni.
Ennél durvább jelenség, amit tapasztaltam, hogy a földből gyökerestül kitépett, éppen virágzó pitypang a kannában érlelte be a virágait, miközben az egész növény már el volt halva... Ettől aztán én is :)
Sziasztok. Azthiszem megjelent a lóbogár a fűvembe. Mi a hatáos ellenszer ellene? "NEMASTAR"-t találtam egyenlőre, de az ide Békéscsabára nem tudom hogy jut le 4-12 C fok között.... Köszönöm szépen.
Az első képen ahol a folton a fűben vannak kalászok az lesz az egynyári perje és folyamatosan szórja a magját, a másik aminek csak sima fényes fonákú levelei vannak az pedig sovány perje.
Az egynyári perje ellen próbáld meg erős éles fogú gerblyéven ritkítani a foltját, ahol meg kevés van ksizedni vagy gyomlálni ahogy tetszik. A Sovány perje ellen adj glialkát a foltra mert erősen indás és tarackos, ősszel mejd felülveted a folt helyét ha nem növi be a réti perje addig. Egy kezelés nem elég valsz újra hajt vagy háromszor.
Az öntözésed nem tudom hogy megy de én átállítanám heti egyre, hogy ezek valamennyire kiszáradjanak.
Valami boglárka féle. a gyomirtó meg úgy látszik hat már, de a teljes hatáshoz kell 2-3 hét vagy több is. Türelem. Amennyibn újra hajtanak akkor próbáld meg Bofix gardennel vagy ha tudsz szerezn Colombus-t ami ugyan az. A bofix II ktegóriás engedéyl köteles, de van belőle fiolás kiszerelés is ami már bárki számára elérhető
Szia,nem tudom, így vettük.Viszont itt elég homokos (nyírség)
Csavarhózóval nézd meg milyen méyl a talaj a járdától a pázsitgyep felé haladva és a járda széléel párhuzamosan is mert nem mindenhol egyforma lehet a beton magassága. Általában nem a beton szívj a el a vizet hanem a talaj vékony rajta a barna szegély mentén. Több vizet nemigen tudsz adni neki ezért valami más megoldást kell keresni. Megoldás ilyenkor egy térkő sor lerakás, némi sóderben, a járdán kívül amin elmegy a fűnyíró kereke nyírás közben, vagy konzultálj a Tsunamival ő jobban ismeri a vidéket.
A Toscana vágásmagasságával kapcsolatban érdeklődnék.
Úgy láttam, hogy a legtöbben itt 5 cm-en nyírják. Az én fűnyírómon 35 és 45 mm beállítás van, de a 45-öt én már túl nagynak érzem. Ránézésre sokkal szebb, ha 35-ön vágom. Ráadásul az a valóságban legalább 40 mm, mert a fűnyíró kerekei nem a talajon gurulnak, olyan sűrű a fű. A neten nem igazán találok erről infót, a Prenor oldalán azt írják, hogy a vágási magasság 25-40 mm.
Csinálok-e magamnak bármilyen problémát, ha 35-ön nyírom, vagy barátkozzak meg a 45-tel?
Másik az öntözés.
Eléggé homokos a talaj, a Toscana pedig elvileg szárazságtűrő. A jelenlegi időjárás mellett öntözhetem-e kétszer egy héten bőségesen (kb. 15 mm/alkalom) a homokos talaj miatt, vagy az még így is sok? Csütörtökön öntöztem, ma próbáltam a csavarhúzót lenyomni, volt ugyan ellenállás, de lement szépen.
A vetés nem idei, már most lesz negyedik éves, csak eddig bólogatós öntözőkkel voltam kénytelen szenvedni. Az öntözőt csináltam meg idén, ami bár eredetileg nyár eleji project lett volna, a kijárási korlátozás miatt előállt sok szabadidő miatt hamarabb elkészült.
Köszi a választ, reggel nekiugrottam és beállítottam a fejeket. (Bármennyire is óvatos voltam, így is sz@rrá áztam, mire mindet sikerült beállítanom. :) )
Elnézést, tegnap nem jutottam el oda, hogy lefotózzam, de ma pótoltam a képet a lyuggatóról. Most nézem, hogy a címkén az szerepel, hogy talajlazító.
Én még tanuló fázisban vagyok az öntözővel, így tőlem hozzáértőbb forrásból érdemes időadatokat gyűjtened, hogy meddig járasd az öntöződet.
Illetve nekem egy csúcsidőhöz közeli szükséges vízmennyiséget kellene most meghatároznom, mert okos öntözésvezérlőt szereltem be, ami arányosan csökkenti vagy növeli az öntözési időket az időjárás függvényében.
A tavaly vásárolt elektromos fűnyíróhoz kaptam mulcsozó adaptert. Soha nem használtam, mert heti egy alkalommal van időm lenyírni a füvet (nem nagy terület, max 250nm), így olyan hosszú nyesedéket nem hagyhattam a talajon. Viszont most felmerült bennem, hogy így a kijárási korlátozás miatt idő mint a tenger, így beleférne a gyakoribb vágás is. Érdemes lehet ezzel a mulcsozós technikával próbálkozni? Vannak félelmeim, hogy esetleg nem árt-e a fűnek, hogy nem tud rendesen szellőzni a talaj, mert lezárom nyesedékkel. Nagy melegben arra mondjuk akár jónak gondolnám, hogy nem tud olyan gyorsan kiszáradni a föld felső rétege a takarás miatt, csak lehetséges, hogy akkor meg gombásodna a fű. Sajnos ez a kiszáradás nálam probléma, mert a talajom elég vacak és a fű három év alatt sem sűrűsödött be annyira, mint ahogy szerettem volna. (Bár ez lehet, hogy az öntözőrendszer hiányának is betudható, mert az csak most készült el.)
MP Rotator sávöntözőnél melyik oldalt kell a szórófejtartó tekerésével fix oldalnak beállítani? Jól gondolom itt nem érvényes a fix bal oldal, mint az általános fejeknél?
Egy hete fejeztem be az öntözörendszer kiépítést és a finomhangolás még előttem van. Alapból úgy állítottam be, hogy jobb sarokban lévőt a jobb oldalhoz pozicionáltam, a bal sarokban lévőt a balhoz, a középről két oldalra szórót meg szintén balhoz. Jól tettem, vagy hibás az elgondolásom?
Nagyon érdekes, hogy sok helyen foltokban száradással küzdünk. 12 éve van füvem, és nálam is most jött egy ilyen probléma, pedig nem változott se az öntözés, se a talaj, tápanyagot és épp úgy adok neki mint eddig, sőt. Remélem kiheveri.
A képen megjelölt területen most már 2. éve valami a fűvel nem stimmel.
Egyformán kap gyeptrágyát, törődést pl. öntözést is. Mégis olyan a fű mint egy ismerősnél ahol a mezőgazdasági járgányból kifolyt az olaj és tönkre ment ott minden a kertben.
Mit tegyek? Szedjem ki a talajt is akár jó mélyen és vessem újra?
Nekem olyan feelinget ad mintha a talajjal lenne valami gond.
Két éve ősszel füvesítettem. Akkor egy gyengébb minőségű sportgyepet vettem. Ap1 40%, ap2 30%, és vöröscsenkesz. 3 problémám van vele.
Nem elég tömött.
Sok tápanyagot és vizet igényel.
Nem szereti a rövidre vágást.
A kérdésem, hogy mi lenne, ha az ősz szellőztetés után megszórnám valamelyik nádképű csenkeszt tartalmazó maggal? Ha ez működik, melyik fajtát javasoljátok?
Mondjuk az tény, hogy öntözés utáni napon próbáltam megszúrkálni. Megnézem akkor öntözés után is.
Egyébként 2 éve hozattam termőföldet, kb. 10 cm minimum van mindenhol. Csak azóta volt rajta betonnal teli talicska tologatva, úgy nézem azokon a helyeken van baj.
Én felszedném egy kisebb részen azt a 3-4 centit, hogy látsszon mi van alatta, ha esetleg régi beton, kő, tégla ilyesmi van ott, akkor hiába homokozod.
Másik dolog ha most nem toscanad van és foltokba megszórod azzal, úgy nem fog jól mutatni, elüt a többi fűfélétől.
szórókocsival 2 hete kiszórt trágyánál vannak olyan területek ahol hatástalan maradt azaz nem lett zöld a fű. Elég fura módon de maradtak így sárga csíkos területek. Ott végig lehet menni az előírt dózissal igaz?
már rendeltem ásóvillát. Ha minden jól megy, kedden lyukasztgatok. :)
A fűre már ráférne. Abba viszont bele se merek gondolni, mi lesz itt júliusban, ha ilyen az április. Nyugdíjas koromban kaktuszokat fogok növeszteni a gyep helyén.
Nekem is a fű száradásával van gondom. A száraz foltokba kb. 3cm-t tudom lenyomni a csavarhúzót a teljes testsúlyommal. Ezeken a helyeken már alig van fű, totál sárga.
Arra gondoltam, a késes talajlazítót legmélyebb fokozatba állítom (ez kb. 4cm), megjáratom keresztbe, hosszába. Aztán komposzttal kevert homokkal megszórom és felülvetem új fűmaggal. Toscanara gondoltam, ha lesz valahol.
Működhet a dolog, vagy mélyebben kellene meglazítani? Vettem ásóvillát, de lehetetlen lenyomjam 3-4 centinél mélyebbre :(
Segítséget szeretnék kérni hogy egynyári perjėt hogyan írthatom ki a pázsiból,mivel egyszikű mint a gyep nem ismerek olyan szert ami speciálisan célorientált lenne erre a problémára. Hallottam hogy a Puma Extra hatásos ellene, ezt honnan lehet beszerezni és 10 liter vízbe mennyit kell tenni, hány nm területre? 🙂
Segítsetek légyszi, hogy a csatolt képen lévő gyom az mi lehet. Elég sok van a gyepemen, gyomstop-al lepermeteztem egy hete, amitől bár megfáradtak, de még nem pusztultak ki.
Kihúzni nem tudom, mert a gyökere nem jön ki, csak a felette lévő rész (ez van a fotón is).
villaval megszurod megmozgatod előre hatra minden 10cm én ujat szursz - és homokot szorsz a területre - néhány hozzászólással visszaBB pont erről volt szó
A táblázat szerint átlagban Mp rotatorok 12 mm/óra. Aút mondjak többen hígy a fűnek 15-20 mm/ nm vízre van szüksége.
akkor ezek szerint tobb mint 1 órát kell menni 1 körnek? Vagy nem így kell gondolkodni? Vagy mivel 1 nm felület nem csak locsolotól kap, hanem többtől is így akkor csökken az időtartam annyival?
Szerintem felesleges bármit tenni. 1-2 év és sokkal több lesz benne. Ha a szomszédokban van ilyen, akkor pláne. Én emiatt régen újratelepítettem, úgy voltam vele, mint te most. Ma már nem tenném. Felesleges volt. Nekem is van a gyepben, nem foglalkozom vele. Fű ez is.
Ha most eltunteted mondjuk glialka ecseteléssel szálanként... akkor csak a gyom jön a helyére... akkor már inkább emeld ki gyeptéglaként tedd át olyan helyre ahol nem zavaró és az ottanit meg tedd át ide... legyen plusszos a föld alatta mert ülepszik - 1-2 hét és nem fog latszodni a beavatkozás
Lehet új friss hajtás is / nálam is van .... vagy az egy nyári perje tipusu fű féle is lehet... azért olyan könnyen nem fogod eltüntetni és lehet nem is kell...
Ha kiteszel egy kávéscsészét, közvetlen mellé meg egy nagy lábast és mindkettőt beöntöd egy mérőedénybe, akkor nyilván a lábasnál jóval többet fog mutatni, pedig ugyan annyi volt az öntözött mennyiség. Tehát hacsak nem pontosan ugyanakkora az edény szájának az átmérője, mint a mérőedényé, akkor teljesen megbízhatatlan a mérésed.
Abban kérem a segítségeteket hogy a gyep között más színű fűféle kezdett el nőni több helyen. Vilagosabb véknyabb szálú. Milyen növenyek ezek es hogyan lehet kiírtani főleg vegyszeres permetezesre gondolok?? A gyepszonyeget 3 éve tették le. Köszönöm a segítséget! Laci
még vmi eszembe jutott, mekkora a terület, hányszor hány m? A fejeken kellett állítani, tehát elzárni rajtuk? Mert ha nem voltak állítva akkor könnyen ki lehet számolni:
ha jól néztem 4db 90es 8db 180as és 4db 360-as, tehát ez 52l/perc 3100l/óra, ami azt jelenti hogy kb 300nm kell legyen a területed, akkor adja ki a fejtől fejig locsolást. Ha kisebb a terület és nem zártál rajtuk, akkor az a gond, hogy túllocsolnak.
itt valami nagyon nem stimmel, a rotatorok teljesítménye 12mm/óra, nálad meg van ahol 34mm/óra, tehát majdnem háromszoros? Az lehetetlen, vszínű az edények nem voltak megfelelőek, ha nem egyenesfalú, tehát a szája nagyobb mint az alja, akkor ugye jóval többet mérhet a valósnál.
Vagy a mérés volt rossz, nem uolyan edényeket használtál, nem volt vízszintesen, vagy az öntöző beállítása, pl. bekoszolódott fúvókaszűrő és nem visz teljes távra.
Azért van öntöződ, hogy ne slaggal kelljen vesződni. Oka van annak, hogy azokban a körökben nem locsolt 17 mm-t. Valószínűleg tervezési hiba. Ha a hibát nem lehet kijavítani, akkor emeld azokban a körökben 60 percre az időt.
Ez csak gyep, nem egy értékes növénykultúra. Saját káromon megtanultam, nem szabad ezzel ennyit foglalkozni.
Elméleti kérdésem lenne. Ha a toscanat, barenburg water saverrel felülvetném, akkor foltos lenne, vagy elütne az eredeti színű pázsittól szerintetek? Mindkettő nádképű, csak a barenburgban van réti perje, azt hiszem 10 %. De a watersavert lehet kapni 1 kg kiszerelésben is és így egyszerűbben megoldható lenne a felülvetés és mostanában a beszerzés is.
Toscana keverékben nincs réti perje a többi nádképű csekeszes keverékben meg van. Még nemigazán láttam olyan erős szárazságtűrő réti perjét, min a nádképű csenkesz.
1 kör:17 mm(itt egy két kisebb folt szokott lenni)
3 kör: 12 mm
4:kör: kb. 10 mm
a 3-4 kőr, mert a mérő edényeket azokra a helyekre raktam ahol probléma van. Ezek szerint 50-60 percet kellene, hogy menjen a 3-4 kör? Vagy maradjon a 30 perc s, s slaggal áztassam be a gócpontokat?
Sokszor szó esett már itt az árnyéktűrő magokról. Igazából egy tegnapi telefonbeszélgetés végén nekem esetleg az jött le, hogy a kelési időben lehet jelentősége. Hiszen pl. egy ismerős esetében a vízvezeték csere miatt felásott kb. 20x1m szakaszon a szomszéd ingatlana miatt - fal után 1,5m-re a tájolás miatt sosem éri nap.
Tehát:
1. árnyéktűrő mag vetése
2. sima maggal, de meg lehet várni vele a kánikulát amikor árnyékban olyan meleg van mint most máshol a napon
Nem is lehet rossz ez a keverék!!! Az ára kb. 2/3-a a Toscana-nak.
Samubá! Mi érdemes tudni erről a keverékről? Az egyik összetevője a Toscanaból ismert Spyder LS. A másik NKCS fajta az "Avenger II", miben más mint a Toscana "Gazelle 2" fajtája? Ez egyébként mennyire új keverék? Itt a fórumon, talán első alkalommal merül fel a neve.
Kézi eszközök vannak gyárilag is, de némi vasanyagból otthon is könnyen el lehet készíteni egy hasonlót. De a probléma a 800 nm, menjen végig vele ekkora területen, akinek két anyja van! :) Nekem is nagyságrendileg ekkora a füves terület, mint Neked, tudom mekkora meló lenne!
Én a traktor utánra vettem hosszú távú tervbe egy dupla falu KG PVC csőböl készült szerkezetet, ahol sugárirányba raknék 1/2 collos csődarabokat, aztán a két cső közét kiönteném betonnal, hogy legyen súlya. A csődarabok természetesen átmennének a belső PVC csövön, hogy tudjon ürülni.
Az öntözés egy nyomasztó kérdés számomra is, főként ökológiai oldalról. Egyre inkább zavarja a környezettudatos énemet az az évi 180-200 m3 vezetékes ivóvíz, amit kicsorgatok a fűre. Már eljátszottam a gondolattal, hogy lecserélem a Everris Performance füvemet Toscanara. De a rengeteg munka és a nem kevés pénz egyenlőre visszatart.
Én két éve vettem az Auchanban nevetséges összegért egy kézi lyuggatót (holnap lefotózom, ha érdekel miként néz ki). Csak egész mostanáig nem jöttem rá mire is való. Úgy volt hirdetve, hogy kézi gyepszellőztető, de arra pont nem volt jó. Arra használom, hogy foltos részeken a talajba szúrva (öt tüskéje van) fűmagot szórtam bele, így a fűmagot le tudtam juttatni a talajba, nem csak a tetejére szórtam szét. De most olvasva amit írtok, a hétvégén a felkeményedett talajt szépen meglyuggatom vele és behomokozom. Eszméletlen, hogy szívok én is a foltokban felkeményedett talajjal, miközben minden eszközöm megvan a megoldáshoz, csak soha nem futottam bele ebbe a témába sehol.
Egész délután a gyeplyuggatást néztem. Egy-két cég csinálja, gondolkozom hogy le kellene egy kézit gyártani. csak 800 nm kilyuggatni mókás lenne. Kölcsönzőkbe nem létezik ilyen. Most ásóval megmozgattam homokkal megszortam.
holnapra beállítottam 30 percre a Rotatoros köröket. Az a baj, ha én csak hetente 2x locoslnék akkor máe nem lenne füvem
kiraktam az edényeket, kiváncsi leszek mennyi az annyi?
de ha 30 percet megy ebben az időszakban akkor mennyit fog menni a 40 fokban?
Nagyon koszi a valaszt neked is. Egyelore akkor megprobalom a vodros megoldast, mert a kertesz csak jovo het vegen tud jonni.
Rengeteg szo van mindig itt az ontozesrol ezert laikuskent kerdezem:
- Meddig erdemes a napi 1 ontozes es mikortol erdemes hajnalban es este is? Junius?
- Latom, hogy altalaban mm-ben adja meg mindenki, hogy pl 15-20mm kell egy ontozeskor. Mivel most jelenleg nem vagyok otthon (es egy ideig nem is leszek) ezert nem tudok edenyeket kipakolni, de a szomszed az ontozot tudja nekem allitani ha megkerem, szoval: Rotatoros fej esetben kb hany percet alatt megy ki az a szukseges 15-20mm? Tudom, hogy ez rengeteg dologtol fugg es nehez igy megmondani, de mar az is segitseg, hogy kb 5p vagy kb 20p amire allitani kell, es ez naponta vagy 2 naponta vagy 3 naponta menjen?
Sima homok tökéletes! Az ásóvillát lenyomod 10-15 cm mélyre, megmozgatod kicsit előre-hátra és így tovább 10 cm lépésekkel... Erre ráterítesz homokot, (a profik majd adnak tanácsot, hogy milyen vastagon) és gereblyével megpróbálod beseperni.
A profi megoldás, a gyeplyuggatás. Írd be a keresőbe és meglátod, hogy mi is az.
ABR (Amistar, Bumper, Ridomil Gold MZ) koktélba keresek a Bumper (megszűnt) helyett valamit.
Én a Topasra gondoltam.
Van esetleg jobb ötlet? (Ha van alternatíva az Amistar vagy a Ridomil helyett, azt is szívesen fogadom. Dithane nem kell, a helyett én többre értékelem a Ridomil Goldot.)
inkább csendes szemlélődő vagyok, de ebből a fórumból szedtem fel minden tudást, és elég jól elboldogulok a füvemmel.
Tanácsot szeretnék kérni.
Van kb 150nm Scotts Landscaperrel telepítettem gyepem. Fúrt kút sajnos nincs. Locsolás szempontjából az előző év is egy rémálom volt, az idei még rosszabb, már most rendszeresen locsolni kell a füvet, elég hamar jelentkeznek rajta sajnos a szárasság jelei. (ez most olyan heti 20mm) Egy kockát kiástam, a gyökere rendben van olyan 30cm mélységig lehet a talajban. Talaj is beszívja a vízet, nincsenek tócsák locsolás után.
Arra gondoltam, hogy bármennyire is jól néz ki ez a gyep, elengedem és újra telepítem valami szárazságtűrő fajtával. Ház előtti részen van Toscana, az kb elpusztíthatatlan, ha ki is szárad, egy kis eső után magához tér, illetve lehet, hogy megpróbálkoznék a Barenbrug Water Saver fűmaggal.
Akinek van/volt mind a kettő, tényleg szignifikánsabb kevesebb vízzel is beérik? A talaj alsóbb rétegei az aszálytérkép alapján még nem szárazak, ez alapján a Barenbrug elvileg most is ellene.
Rendben, csak gondoltam amíg nem kelnek ki a magok, nincs gyökérzetük, a fűnyíró felszívja a magokat. Igyekeztem azért mindenhol kis földdel takarni, tömöríteni.
Köszönöm válaszod! Lehet rosszul fogalmaztam! Arra akartam kilyukadni, hogy a megnövelt vízmennyiségnél is kemény marad a föld. Fúrt kútról megy, ami nagyon Vasas.(Kecskemét környéke)
A hozzaszolsokbol Én is azt gondolom, hogy a talaj nem egyenletes összetételével van probléma, így hamarabb tömörödik.
Te milyen homokot javasolsz A lyuggatásra? Bárhonnan hozok, tele van gyommaggal.
A lyuggatás után milyen homokot kell alkalmazni? Bele kell gereblyézni, s utána csak azt a részt be locsolni? A lyuggatás csavarhúzóval is jó lehet vagy a lényeg hogy meg is legyen emelve a föld? ezért kellene villával? Mennyi homok kell rá?
"Az egyik kör 39 percet ment (1244 liter), a másik kör 29 percet, (512 liter), a harmadik 33 percet (792 liter)."
Szerintem valóságközelibb, ha elméleti értékek helyett kiteszel néhány egyenes falú edényt és megméred, hány mm-t sikerült kijuttatni. Ez ráadásul az egyenletesség kérdésére is választ ad.
Alkalmanként 10-15 mm környéke szokott lenni a megfelelö, de ez nyilván függ a talajtól, meg az árnyékoltságtól (ha erröl már írtál, akkor bocsánat)
Az a kérdés a járdán kívül a szegélykő hogy van megtámasztva. Milyen magas a beton és mennyi talaj van rajta? Lazább, homokos föld van-e mellette ami nem tartja eléggé a vizet.
Felülvetett terület (sok helyen tenyérnyi, de van ahol közel négyzetméternyi) fűnyírását hogyan lehet megoldani kultúráltan? Vetés előtt legalacsonyabb fokozaton levágtam a gyepet, ez hétfő volt, locsolás reggel-este megvan, a régi gyep láthatóan nagyon megindult, nyíráskor a vetett területeket próbáljam kikerülni? Vagy esetleg átmehetek rajta legmagasabb állásban? Gondolom jövő héten ki kellene kelnie a magoknak, de ha addig nem vágok, akkor dzsungel lesz.
Szóval a csavarhúzó próba jelzi a szárazabb foltokat, és ez akkor öntözési hiba. Találkoztam már párszor olyannal, hogy a szórófej nem egenletesen terítette vizet, vagyis a fej és a legtávolabbi szórási pont között kevés víz ment ki. Ez pont azt a képet mutatta amit te jeleztél. Múszaki hiba ami a működés közben nem látszik, csak ha nagyon figyeled.
Le is mérheted néhány egyforma befőttes üveggel. A szórófejtől félméterenként rakd ki őket és az önötzés után meglátod milyen a víz különbség bennük a zöld és a szárazabb részek között. Vagy csak három üveg a szórófej felől, egy a szárazfolt előtt egy a folton egy pedig az utána lévő zöld felületen.
A másik próba hogy négyzetméterenként öntesz rá egy vödör vizet két naponként és ha beindul a zöldülés,akkor is az öntöz a hibás.
Itt valószínűleg az a probléma, hogy nem egyforma a talajszerkezeted. Azokon a helyeken, ahol hamarabb jelez a fű, ott valami oknál fogva jobban betömörödött. Nálam is van olyan rész, ami először jelez. Két dolgot tehetsz, az egyik hogy lyuggatással, ásóvilllázással és homok szórással megpróbálod lazítani a talaj felső 10-15 cm-ét. A másik, hogy megpróbálsz talajkondícionálókkal (pl Amalgerol) eredményt elérni. A második verzió szerintem elég hosszú távon hozhat csak eredményt.
A fű gyökerének véleményem szerint min. 10 cm mélyre le kell mennie, hogy bírja némileg stresszt. Optimális a 15-20 cm. Ezt ritka és nagy adagú öntözéssel tudod elérni. Azzal, hogy megvonod tőle a vizet, nem fog elindulni lefelé, cserébe legyengül. Viszont, a víz után lemegy. De ez sem hetek kérdése. A szakik azt mondják, hogy 1 mm csapadék nagyságrendileg 1 cm vastag talajréteget tud átnedvesíteni. Ebből következik, hogy alkalmanként 15-20 mm vizet kellene kijuttatni. Egy gazdaboltokban kapható párszáz forintos csapadékmérő edénnyel könnyedén ellenőrizni tudod a kijuttatott víz mennyiségét.
Igazából akkor sem értem a logikát a bekeményedett területekkel kapcsolatosan: ma 25 percig ment egy kör. Ami eddig kb 15 perc volt. Most is amikor többet megy a locsoló előjönnek a bekemémyedett
részek, mint amikor csak kevesebbet ment. Mennyit menjen 40 percet? Akkor meg azokon a részeken fog kimenni a műtárgya hatása ahol eddig sem volt gond. ha éreznem hogy az idő növelésével fel lazulnak a területek akkor nem érdekelne. így most muszály holnap is elindítanom. Mennyi idő kell hozzá hogy átáljon a
fű gyökérhete a mélyebb részről való nedvszíváshoz? Stresszeljem be? Ha feketedik, keményedik, ne locszolyan egy ideig, hogy lejjebb menjen a gyökere?
rotatornal 5perc semmi, az még 1mm csapadéknak sem felel meg! Először is járasd minimum egy órát(értelemszerűen nem összesen, hanem körönként 1óra, ha többzónás) köv. hajnalban, aztán két naponta 20perc, de ezt így nehéz megmondani, nagyon sok múlik a talajszerkezeten, mennyire napos stb. Fogj egy vastagabb csavarhúzót és nézd meg mennyire könnyen megy le 10centi mélyre, az lenne a cél, hogy viszonylag könnyen le tudd nyomni, ha könnyen lemegy az azt jelenti nem kell öntözni, nincs kiszáradva a talaj (kivéve homokos talajokon, ahol szárazon is könnyen lemehet).
Kb fele lehet tavalyi felulvetes (volt a kert ezen reszen sok munkalat es kitapostak ezert erosen felul vetettem), a masik 50% meg sok eves (min 3, miota itt launk)
Esetleg tudsz valami linket mutatni, hogy pontosan milyen/mi az a starter tragya amit vennem kellene?
Florimo Őszi Pázsit műtrargyaval volt megszorva oktober vegen es januarban. Tavaszival meg egyelore nem, de mivel tavaly nagy kiszerelest vettem ezert Scotts Everris Universtar Balance lenne nem sokara (ez van itthon meg kb 2 kilo)
Rotatoros forgofejek vannak (azt hiszem Hunter)
A jelenlegi 5 percet duplazzam meg ha pl minden nap helyett minden masodik napra allitom az ontozest?
ez mikori vetés? Kb nulla gyökérzet van.. Én adnék neki starter trágyát (nem tavaszi indító), hanem amiben magas a foszfor (P), alaposan beöntözve, minimum 10mm, aztán átállni 2 naponta öntözésre (bőven elég lenne heti 1-2 is ilyenkor, de a hirtelen megvonást nem biztos jól viselné) Nyáron kánikulában persze kellhet a napi öntözés.
Milyen szórófejek vannak nálad, rotator, vagy spray?
te is naponta öntözöl 5-10perceket? A fű gyökere erre utal, a kép alapján talán ha 5 centi mélyen lehet, így nem csoda ha esetleg szenved, főleg a naposabb részeken.
En is gondoltam mar erre (holnap meg is teszem a biztonsag kedveert) de
egyreszreszt biztos, hogy a problemas terulet kert kozepe fele eso resze egesz biztosan kap eleget (vagy legalabbis ugyanannyit mint a mellette levo szepen zoldulo resz)
masreszt par napja amikor ujrainditotta a kertesz (uj vezerlot kapott a rendszer) akkor rendben ment minden fej
Ezert gyanakodtam, hogy itt valami mas problema lehet ami 'terjed'
Meg kellene nezni, hogy napkozbem elindítod a koroket, lehet h egy vagy több fej nem forog/nem megy. Ha működik s osszelocsol akkor növelni kell az időt? Kapott már N túlsúlyos tápot?
Megprobaltam, de egyaltalan nem kezdett el feljonni, sot inkabb kezdtek szakadni a fuszalak. Ezert beleneztem asoval is. Minimalisan sem vagyok szakerto de nem latok benne semmit gyanusat.
Amire meg tudok gondolni esetleg:
- A kep alapjan is latszik, hogy eleg szaraz a fold, szoval lehet hogy az ontozorendszer kihagyja az a reszt? Mivel ejjel megy ezert nem latom pontosan, de tavaly ota nem lettek allitva es akkor nem volt ez a problema. (Csavarhuzoval is is megprobalgattam tobb helyen a gyepet, es teny, hogy a 'szep' reszeken sokkal konnyebb lenyomni mint itt, de azt mar nem tudom, hogy mi az ok-okozati osszefugges: azert kemenyebb mert mar kiritkult a fu es jobban kiszarad, vagy azert sargul ki a fu mert szaraz a talaj?)
De mivel ugy erzem, hogy a fako,sargulo terulet merete novekszik erre kevesbe gyanakodtam.
- Mivel kezzel szortam ki a tapot (meg egyelore csak Januarban a telit) ezert elmeletben lehetne, hogy egy reszt kihagytam, de szerintem kicsi az eselye, hogy pont egy nagy egybefuggo reszt (tekintve, hogy az egesz gyepfelulet kb 80nm)
Tanacsatalan vagyok mi lehet. Barmi otlet a kepek alapjan? (ezek mostani kepek, es hajnali 4kor ment az ontozo)
Inkább agyagos talajba szeretnék füvet ültetni / a már meglévőt felülvetni.
A terület egyrészt ugye agyagos, másrészt nyáron úgy 5-6 órát süti a nap (nem tudom, h ez árnyékosnak számít-e vagy sem), illetve nem nagyon van öntözve.
Ilyen feltételek mellett tudnátok javasolni fűmag típust?
Tud valaki locsolófejet ajánlani, ami nagy mennyiségű permet/esőcsepp formátumot képez? Friss vetésű fűre kellene, jelenleg egy gardena classicot használok, de megőszülök, mire végigmegyek az egész kerten, szivattyú is jóval többet bírna nyomni.
Nekem is MP rotatorok vannak egy 250m2-es felületen. 3 kör lett kialakítva, fekete, narancs és piros fejekből. Összesen 36 szórófej. Most valamelyik nap Én is megpróbáltam a hosszabb öntözést mert hasonlóan a képekhez, van jó néhány szárazabb folt és a szellőztetés után is lett még látható nyűg.
Az egyik kör 39 percet ment (1244 liter), a másik kör 29 percet, (512 liter), a harmadik 33 percet (792 liter).
Ez összesen kb. 2600 liter víz egy átlag 35 perces locsolásnál, 250m2-es fű felületre. Ha ezt heti 2x ismétlem...(40 fokban még lehet ez is kevés lesz), akkor az 21 000 liter víz lesz/ hó.
Ez reális egy ekkora méretű fű területre vagy valami nem stimmel? Nyilván ez az eső nélküli full száraz hónapra igaz! (ebben még a sövénysor csöpögtető nincs is benne)
Ha viszont nem öntözök ennyit, akkor meg látszik, hogy elkezd a fű néhány m2-es foltokban száraz, sprőd lenni...itt ott sárgásodni de nem gomba...hanem kiszárad.
nekem a max. az 27 perc/kör, ennyit tud kiszolgálni a ciszternám, így ennyit locsolok hetente kétszer most. nyáron persze többször. ha esik valami, akkor annyival kevesebbet próbálok locsolni, vagy egyáltalán nem is megy a cucc olyankor.
Lehet ekkora különbség kézi szórásnál. Ehez nagy gyakorlt kell, hogy ne legyen foltos. Próbálj meg a világos részból egy négyzetméteren kiszórni egy javasolt kimért adagot, hogy mennyi idő alatt lesz sötétzöld a színe.
Nem lehet hogy szórás hiba? Van ahová több jutott attól is lehet foltos. Mivel szórtátok a műtrágyát?
Van olyan is, hogy szárazág folt, amikor a talaj víztaszítóvá válik. Nézd meg csavarhózóval, hoyg a zöld foltokon könnyebben megy e le a csavarhúzó mint a másikon, ha egyforma akkkor nem az.
Csak ha az lenne a probléma h minden nap locszólok s nem tud
melyre menni a fű gyökere, akkor mindehol bekeményedne a talaj nem csak kisebb területeken?! Most kézzel szoktam rássgiteni ahol kemény, de nyáron nem fogom bírni
jó a számítás, ez egy óra alatt 3,6liter, de ha jól van beállítva a rendszer és fejtől fejig locsolnak az azt jelenti, hogy minden egyes pontot legalább 3 fej locsol, tehát egy óra alatt legalább 10mm, 10perc alatt 1,5mm.
1 honapja kb meg volt a tavaszi szelloztetes, gyomstop es felulvetes de egy kis reszen valami problema kezd kialakulni 1-2 hete es mostanra ugy 3-4nm ilyen mar. A kert tobbi reszen szep elenk zold a fu es gyorsan no mig ezen a reszen olyan mely/fako zold, szinte egyaltalan nem no es elkezdett szep lassan kisargulni. Ha kozelebbrol megnezem (a meg nem teljesen elhalt szalakat) akkor maga a fuszal kivulrol sarga es szaraz, de ha letepem akkor belul ott az elo, zold szal.
Egy reszenel az is latszik, hogy miutan levagom, a kivulrol sarga fuszalbol 5 nap mulva no a zold fuszal, de sajnos egy tobb sargul ki teljesen es hal el.
Nem tudom milyen fejeid vannak,de pl piros 360 fokos vízigénye 4,7-5,8l/p,legyen átlag 5 liter, ez 10 perc alatt 50 liter.Szórási sugár legyen mondjuk 5 m.Teljes körben így 78,5 nm-t öntöz.
Sziasztok! Tavaly ősszel telepített gyeppel van egy kis gebasz.
Látszik rajta hogy valami nem oké de nem tudom eldönteni hogy túlöntözés miatt van a baj vagy inkább ki van száradva. Elég kemény és rossz minőségű a talaj sajnos az igaz, lehet már kellett volna lazítani rajta? Toltam neki 3-4 hete műtrágyát az első vágás után, de nem sok hasznát látom. Valami ötletetek van esetleg mit kéne csinálni? Jelenleg szárítom.
Szia! Nekem is azok vannak. Az mp rotátornak 10-10 perc az semmi. Min 25-35 percre kapcsold be, most 3-4 naponként elég az öntözés, nyáron akár minden 2. napon mehet. De ezt majd te is látod, figyelj az árnyákos körökre, ott nem biztos kell ennyi idő.
mp rotatorjaim vannak, de állandóan foltokban bekemémyedik a föld. reggel és délben megy 10-10 percet még ebBen a még nem elviselhetetlen idoben. nálatok mennyit megy? Ha most ennyit kell mennie s így is bekeményedik, akkor mennyit kell majd a 40 fokban? A locsolofejek összeérnek. nálatok is bekeményedik? Mit tesztek ellene?
Valószinű hogy az angolperje lesz, amit vetettél. A gyakori szakszerű nyírástól megpróbál a fűnyíró alatt virágot hozni. Pár hét alatt el fog múlni és később nem lesz ilyen tünet ha van igazság, majd csak jövő ilyenkor.
Lazabokrú fűféle és a bokrosodási csomóból "ágazik el" Jelen esetben 2-2,5 centiről indul.
A fiatal füvet meggyötri a gyomirtó. Ált a gyökérváltás után javasolt a kezelés. Ez a kelés után kb 4-6 héttel történik. A műtrágya sóhatása is közrejátszhat de az már kivitte volna a nagy részét.
Amalgerol-t ki, hogy juttatja ki a fűre? Nagyjából 20 féle leírás, javaslat van...és egyik másik elég hihetetlen...legalább is abból a szempontból, hogy azt a mennyiséget kijutattva ér is-e valamit.
Én most pl. azt olvastam egy oldalon, hogy 1-2dl 10L vízben feloldva 250m2-re permetezve elég. Na mármost 10 liter vizzel és egy kézi permetezővel 250m2 felületet csak nagyon felületesen, éppenhogy átszaladva rajta lehet megpermetezni...amiről nem hiszem, hogy kifejt bármiféle eredményt de lehet tévedek. Hogy fogja ez az éppenhogy permet ami a fűszálra talán rajta marad, a talajt kondícionálni?
Mi lenne a megfelelő mennyiség keveréis arány és bekevert szer /m2 tekintetében ami valóban használ is?
Permetezés után érdemes belocsolni vagy hagyni kell száradni a füvön a permetet?
Annyit kell hozzátenni, hogy a gyomot kivitte rendesen - persze nem 100% -, de a füvet ez bántotta. Ismerem a problémát ezért igyekszem a kijuttatott mennyiséggel óvatosan bánni. Leállás előtt a kart azonnal 0-ra teszem. Sokaknál hiba, hogy utána teszik csak zárva pozícióba és addig sok kipotyog.
Ezek a gyomirtós műtrágyák mind a 2,4 D és dikamba hatóanyaggal dolgoznak. Nem tudom írtad e mekkora a területed. Ha kicsi, akkor ez jó lesz, nagy akkor ugyanezt a műtrágyát kapod az ICL-Everris Weed control néven nagy kiszerelésben.
Bár gondosan rejtegetik a leírásban, azért az engedély okiratában megtalálható, hogy 2,4 D és dikamba a hatóanyaga. Ezek mindketten szelektív kétszikű gyomirtók. Műtrágyával gyakorlatilag lehetetlen annyit kijuttatni, hogy az egyszikű fűfélének bármi baja essen. A fű kipusztulásának oka, feltételezhetően a nem túl egyenletes műtrágya kijuttatás volt. Magyarán, volt ahova annyit szórtál, hogy a műtrágya kiégette a füvet.
Március közepén szellőztetés, 1 hétre rá DCM vital Green tavaszi gyeptragya, full egyenletes szórással. Vizhiany tuti nem, 2 napja esett, locsolom is heti 2-szer ha nincs eső..
Valaki mondja már meg miért ilyen foltos!? Vagy csak az egyes részek/szálak másfele dőlése? Vagy az angolperje/rétiperje színkülönbözete? Vagy a robotfűnyíró? BB Supersport
Világos ill. sötétebb zöld.. Egyébként álomsűrű és egészségesnek tűnik.
A szert úgy kaptam kis kiszerelésben, de nincs hozzá az adagoláson kívül semmi info. Egyszer már használtam, de akkor a kutya az udvarban folyó munkák miatt máshol volt. Tehát ha tudtam volna akkor nem tettem volna fel a kérdést. Annyit tudtam mint máskor: maszk, szemüveg meg kesztyű. Illetve szélcsend.
Köszönöm a választ így el tudom érni, hogy 1-2 napot ne menjen ki a 0 nap ellenére.
ha már olyan szereket használsz, ami engedélyhez kötött (és feltételezem neked nincs), akkor legalább vedd a fáradtságot, hogy elolvasod a biztonsági adatlapot, ott le van írva többek között az mvi, (munkaegészségügyi várakozási idő) ami amúgy mindkettőnél 0 nap, tehát száradásig kell várakozni, de ha a kutya eszi a füvet az biztos nem tesz jót neki (persze belehalni nem fog).
Mindenhol van szinte egységesen, valahol picit sűrűbb valahol ritkában.
Több helyről húztam ki, egyik sem tőbe ágazik el mint a tarack hanem 2-2,5 cm-ről, bár érdekes, mert sosem vágtam rövidre, első vágás óta 4-4,5 cm-re vágom, fűnyírón mindig fixen ugyan arra a magassági pontra van beállítva.
Amiket mást láttam, azok inkább a fű erősítésével érnék el a gyom visszaszorítást. (volt ahol véleményként ezt meg is fogalmazták a csalódott vásárlók)
Kérdés, ti a substralon kívül mit használtatok még egy gazosabb rész feljavítására, írtására? (kézzel nem opció, illetve a teljes talajréteg lenyesése, s újravetés sem)
Kösz. Azért én mégis inkább a füves kertet preferálom a mohással szemben még ha ez hiba is. sajnos már túl öreg vagyok ahhoz, hogy az izlésem ekkorát változzon.
Ebben csak angolperje és vörös csenkesz van. Az angol gondolom már kiment és így csak a tarackos Vcs van ami tényleg kevés fajúnak tűnik, de jól ápolva nagyon szép tud lenni. A késes szellőztetés mehet neki és persze műtrágya.
A felülvetést én nyárvégén aug 20 után szept elején csinálnám, ha szükség lesz rá, ami ismerve a Vcs-t, nem biztos hogy kell.
Csináltam több helyen vadvirágos rétet. Több tanulsága is van ennek a műfajnak:
1. Sosem éred el azt a minőséget, ami a magkeverék dobozán, egyéb weblapokon, marketing anyagokban szerepel. Rájössz, hogy az nem lehet a valóság.
2. Gyakorlatilag egyáltalán nem szabad rálépni, nemhogy pázsit helyett használd. Átlagos magassága eléri az 50-60 cm-t. Vannak benne ennél magasabb virágzatú növények is.
3. Több év kell neki, míg igazán szép lesz. Hiba hiszem el, hogy olyan mag arány van benne, mint amit a dobozon feltüntetnek, mindig valamilyen faj fog dominálni. Ráadásul más-más az egyes megrendelőknél, pedig ugyanabból a termékből használtam.
Egyik ügyfél csalódott volt az eredmény láttán, elég nehéz volt megvédeni magamat, odaadtam neki az üres dobozt is, hogy lássa, nem vertem át. Túl nagyok voltak az elvárásai azt hiszem.
Összességében nem ajánlom a vadvirágos rét vetését senkinek sem, akinek magasak az elvárásai. Egy egyszerű, természetközeli "gazos terület" lesz a végeredmény!
2016 nyarán telepítettem a Everris Performance-ot. Sajnos egyre inkább azt látom, hogy veszít folyamatosan a szépségéből. A sűrűséggel nem lenne gond, de mintha szinte csak egy fajta fűféle dominálna már csak.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne-e ilyenkor alaposan megszellőztető, talajlazítani és felülvetni Tosca-val? (Ezt ismételve még párszor, hátha lehetne rajta "vérfrissíteni).
A teljes újravetést nem merem megtenni, azért kár lenne...
Én a korai pl márciusi vetést nemigen szoktam öntözni amíg ki nem kelt , de még akkor se mindig. A természet majd teszi a dolgát.Persze ilyen szárazidőben nem árt néha adni neki egy kis vizet.
Gondold el amikor elvetem télalá a magot decemberben és nem kel ki csak iylenkor amikor jólérzi magát. Közben nem öntözi senki csak a magas természet.
A keverékekben angolperje fajták kelnek ki először és a fajták csirázási ideje között is van különbség. Gondolom ebből adódik a probléma mert a kentur nádképűje se igen kelt még ki. A hideg talaj, - ahogy már párszor leírtam mostanában,- meghatározza a kelés idejét. Felülvetésnél a régi gyep sűrűsége is befolyásolja a talaj felmelegedését. A talaj oxigén tartalma is befolyásolja a kelést. A levegőtlen talajban nem kel ki a fűmag. Lehet hogy egy villás szellőztetés segíti a csirázást, ha régi a gyep és tömör, elhalt gyökérrel sűrűn átszőtt, filces talajú.
Felülvetésnél nem várjuk meg a nyírással amíg kikel a vetett fűmag , hanem nyírjuk a régit az egyharmados szabály szerint amikor kell vagyis megnőtt. Mehet már rá a robot ha nő a füved.
Az angolperje kel ki elősször a keverékrékből akár egy hét alatt. Azért védőnövény. A csenkesznek több kell 15-20 nap is eltelhet a kelésig, sok függ a mikroklímától is. Ne türelmetlenkedj be fog indulni, ha kedvező lesz számára a idő.
Semmi értelme. Egy éven belül visszatelepedik, ha jó számára az élőhely. Ha huzamosabb ideje van ott moha, biztosan azért, mert neki jó, a fűnek meg nem.
Ezt így nem lehet egzaktul megmondani. Mintha azt kérdeznéd, mikor lehet először nyírni az újszülött haját!?
Milyen keverék, kapott e startert, milyen a talaj, a tájolás, árnyékos vagy napos a terület, mennyi vizet kap, milyen az idő stb.? A mostani időjárás mellett szerintem négy héttel minimum számolni kell.
A visszavágásnál az a lényeg, hogy a párologtató felületet kell a minimálisra csökkenteni. A növény akkor is párologtatja a benne lévő vizet, ha nem tud a talajból vizet felvenni. Saját magát szárítja ki és nem tud ellene tenni semmit. Mi az erdészetben az erdőn elültetett lombos csemetét teljesen vissza szoktuk vágni, hogy legyen ideje a gyökérnek regenerálódni. Ott természetesen nincs lehetőség öntözésre. Én azt mondom, hogy nyugodtan vágd vissza drasztikusan, a babér azért nem kényes növény. Mivel örökzöld ezért most is túl nagy a párologtató felület. Ha elég gyökér maradt a túléléshez, őszre szépen összeszedi magát!
Moha ellen vettem vasgálicot. Azt olvastam, hogy 10%-os oldatot kell használni. Súlyra vagy térfogatra mérjem ki az arányokat (por +folyadék)? Hogyan célszerű kijuttatni? Egyszerűen öntözőkannával, vagy permetezővel?
Pontosítok: Pumát tudott az ismerős beszerezni. Én pedig 1 éve Colombust. Ami közös mindkettőnknek van kutya. Neki sokkal kevesebb a zöldterület a kertben viszont annál gazosabb. A sok fa miatt elég kevés nap is éri a területét. Megvan kb. 15 éve vagy több a területe de sosem szellőztette pl.
Mondtam neki, hogy én ha megyek 3-4 hét levágom, várok pár napot és utána megy a Colombus. Kihagyom azokat a foltokat amiket most szórtam el. Szerencse nincs sok belőlük.
Nézd meg csavarhúzóval, hogy az erősebben növő foltok és a gyenge foltok között van e különbség. Amikor a gyenge folton nem megy le a csavarhúzó akkor kialakuló szárazfolttal állunk szemben. A talaj ilyenkor nem tartja meg a vizet mert viztaszítóvá válik. Esetleg villázással segthetsz.
A foltokon nincs angolperje csak réti perje az meg anhidegben később indul, az őszi téli felkészítéssel kell operálni, hogy ne menjen el fű tavaszig. Bár az idén a pre winter sem bírta hozni a formáját igazán.
A régi (3-4 éves) telepítésben kezd kimenni az angolperje és ettől is foltosodhat. Felülvetés kell. Tavasszal erősebben, mélyebben, kell késessel szellőztetni hogy az angolperje csomókat tépje meg, és akkor újra indul a bokrosodása, nem ritkul annyira vagy rendbe is jöhet ha ügyes vagy. Ahol nincs már ott nem lesz a kezelésől sem.
Április 1-én pázsit mesterrel kezeltük és 13-án levágtuk. Sehol nem találom mikor kell újra kezelni ezzel a szerrel, esetleg lehet e tápozni a füvet, vagy csak a gyomok kapnak ismét erőre?
Ezt a szert ált egyszer javasolják alkalmazni egy évben. Egyébként lassú a hatása mert a növekedése közben irtja ki a gyomot, de máju 10 körül adhatsz még neki ha továbra is gyomos. Én májusban gyomirtok és ismétlek augusztus végén, ha magról visszajöttek a nyáron pl madársóska, fehér here.
A műtrágya mehet mert kell a fűnek. A homokos talajon a nitrogén mellet adj több káliumot is, mert az könnyen kimosódik.
Nem vagyok cserjeszaki, de láttam már ilyet. Lombtrágyázással, lehetőleg foszfor és magnézium is legyen benne segítheted a helyváltási folyamatot. A visszavágást, Attila véleményéhez hasonlóan javaslom. Öntözni, öntözni, de ne pangjon a víz főleg ha agyagos. Egyébként szép növények. Ha lefele nem szivárog el az ágyásból a víz akkor kinyírod ha túlöntözöd.
Sziasztok, ha van - egy szárazságtűrő magkeverékem - és egy árnyéktűrő magkeverékem, akkor vetéskor összekeverhetem, s vethetem ezek mixét? Mit okoz? Én azt várnám, hogy kevesebb tápanyag/víz lesz majd szükséges neki, s nem retten meg a nagyobb lombú fák alatt sem. Alkalmazható ezek mixe?
Minimum a felére visszametszeni minden ágat, majd locsolni, locsolni, locsolni. Semmilyen műtrágya nem kell. Ha nem maradt elég hajszálgyökér, nem fogják túlélni.
most azt gondolom, hogy nálam annyira árnyákos a kert nagy része (van két dió és több gyümölcsfa egymás közelében), hogy esélytelen a rendes gyep, ezért nagyon sokat nem érdemes belefektetnem. sőt, az is felmerült bennem, hogy nem is fű kéne ide, hanem valami más talajtakaró, ami kinéz valahogy, és közlekedni is lehet rajta. nem tudom, hogy létezik-e ilyen.
ha nedvesen tartod takarás nélkül is biztosan kikel, annyi gond lehet, hogy ha jön egy nagyobb eső, ami egyelőre nincs kilátásban elmoshatja a helyükről a magokat. Ha rotator fejek vannak és egyenletes a talaj, akkor az automata öntözéstől vszínű nem lesz ilyen gond.
Felülvetettem egy területet késes gyepszellőztetés után. De butus módon nem takartam be, hanem csak rászórtam, és jól megtapostam. Van automata öntőző, nedvesen tudom tartani, de van remény, hogy így is kikel?
Én vetettem Toscanat márciusban is, olyan területen, ahol nincs szem előtt, így nem igazán aggódtam miatta. 2 hetente megöntöztem kicsit slaggal, mert ott nincs automata öntöző. Szépen kikelt! Ez tavaly történt, s emlékeim szerint akkor is ilyen csapadékmentes idő volt. Más maggal nincs tapasztalatom, talán nem is lesz! :)
ezt mostanra írta, de a kérdés az lett volna, ha márciusban vetsz, akkor akár több mint 1 hónapon (amíg ki nem kel) keresztül szinte minden egyes nap kéne öntözni?
Az ilyen korai vetéseket hogy kell öntözni? Az lenne a szabály hogy kelésig folyamatosan nedvesen tartani, de azért egy hónapon át nedvesen tartani gondolom nem szerencsés.
Olvasva kommentjeit, látom és olvasom hatalmas hozzáértését.
Segítéségét kérném, mert eddig ilyenre nem futottam rá. Nagyon bevált nekünk eddig az Agro Largo Kentaur és a Niagara minősége eddig ezeket használtuk(ezekre az árkategóriákra is volt igény nem magasabbra). Idén viszont a tavaszi felülvetések alkalmával szellőztetés után több helyen is felmerült a prémium igény, így Landscaper Pro Performance,Strong és Finesse került több területünkre is.
Viszont egyenlőre eléggé problémába vagyok. Egy kert ugyanabból a földből lett töltve, felújítva mindkettő napos ugyanannyi víz megy ki. Az Agro Largo Niagara mindjárt 5-7cmes a Finesse még ki se csírázott.
Másik területen (közel 2000m2) kpl újrafüvesítés napi 3x locsolás Landscaper Pro Strong majd Landscaper Pro Sportsmaster Renovator és 3hét alatt semmi csírázás, pedig itt elvileg van csírázás gyorsító is.
Az Agro Largos vetéseknél is ugyanazt a műtrágyát ugyanannyit szórtam. Persze minden terület más és más, mind talajösszetételben stb stb. De ez valós lehet tényleg, hogy a Landscaper Pro ennyivel később csírázik?
Ezek a területek az esetek 99%ban Robotfűnyíróval kezelt területek, a tulajdonosok jogosan már az esetek nagy %ban indítanák a robotot mert a régi fű már 10-13cm is helyenként.
Barenburg Shadow Gazon van nálam a kertben már 3éve. Szép, strapabíró egyenletes gyep. Árnyékban és tűző napon is kiváló! Ha van rá lehetőséged csak javasolni tudom.
Én idén is vetettem toscanat március 16-án. Ahol nem került mondjuk olyan mélyre a mag és naposabb helyen van ott már 1-2 cm-es de van ahol még semmi - főleg az árnyékos helyen - hideg még a talaj - Toscana amugy is lassabb 2-3hét vagy több
a két ève szeptemberbe vetett nek is kellett 2 hét mire megindult - keress vissza a nevemre - ott aggódtam :-) majd par hét múlva meg dicsekedtem hogy milyen sűrű lett :-) nyugi elo fog jönni
Vagy lehet, nálam is ezért nem keltek még ki??? Ez azért fura, mert nappal 20 fokok voltak az elmúlt időkben. (kivéve tegnap meg ma) Samubá, a Toscánának mennyi a csírázási ideje tudod esetleg? Csak hogy reménykedjek-e még... 1 hete lett elvetve. A magok nagy része meg van duzzadva, de ez a helyzet változatlan napok óta.
Én a 04.04-én vetettem el pár helyen ahol kiment,már 2-3 cm-esek.Semmi extra, kicsit fellazítottam a talajt,rá a mag,megkevertem meg ment rá kb 3-4 mm homok+öntözés naponta.
Szenvedek a lótöcskökkel (lőtetű, vakondtücsök, ki hogy hívja). Párat "kiöntöttünk" szappanos vízzel, párat kinyírt a lyukakba locsolt Picador (ami nem nagyon erre való, azt ugye be kéne forgatni a földbe), de még így is vannak új fúrások. Most kb. 150-200nm-en van 25-30 (40? mert nem mind látszik rögtön) lyuk.
Próbálkozott már valaki a Nemastarral? Láttam,hogy húzósabb az ára, de ha használ, akkor rászánnám. Láttam olyan ajánlást is, hogy azt permetezni nem szabad, mert fonálférgek (vagy mik azok) akkor csak bent maradnak. Locsolással viszont nem tudom hogy lehet elosztani ekkora területre. Kis kézi permetezőm van, azzal próbálnám meg, hátha...
1-2 helyen meg is süllyedt picit a gyep, lehet, hogy a dögök járatai miatt? Vagy mert odavonzza a vakondokokat, amik ugyan nem tudnak a vakondháló miatt feljönni, de a járataik miatt süllyedhet a föld?
Nálunk a gyep néhány folton elég ritka, illetve nem is nagyon nő. Tavaly is ugyanitt volt ilyen folt. Tápanyaghiányra gyanakodtam, ezért idén ide kicsit többet szórtam, de a helyzet nem változott. Van valami ötletetek?
Tavaly.nyár végén vetett füvünk tavaszra nagyon gyomos lett. (Létszikű gyomokkal, mint tyúkhúr, árvacsalán, akác) :( Füvesítés előtt totál gyomirtóztunk, majd marhaperléttel sortuk be, ezután a fűmaggal és öntözőrendszerrel locsoltuk. Homokos a talaj.
Április 1-én pázsit mesterrel kezeltük és 13-án levágtuk. Sehol nem találom mikor kell újra kezelni ezzel a szerrel, esetleg lehet e tápozni a füvet, vagy csak a gyomok kapnak ismét erőre?
Az őszi telepítést még az idén nem kell szellőztetni, de ha mégis akarod, akkor rugóssal és ne menjen a talajba foga, a fű meg ne legyen rövidebb 4-5 cm nél nyírás után. Nem jó megtépetni, mert nincs elég gyökere még és lehet hoyg utána felül kell vetni az egészet.
Műtrágyázd, öntözd és nyírjad rendesen akkor nem lesz gond legfeljebb a levél gombákkal.
Még hideg a talaj és a fűmag nem csírázik 10 fok alatt csak felette. Az öntözésnél javaslom hogy csak délelőtt adj neki vizet s délután hagyd melegedni a talajt a napsütéstől. Előbb utóbb ki fog kelni csak türelem. Várhatóan sok lesz a gyom is mert az egyéves gyom tavasszal együtt szokott kelni a fűvel, de ne aggódj jövőre már nem jönnek.
Sziasztok! Most találtam az oldalt, azt szeretném kérdezni, hogy tavaly ősszel nagyon elrontottam a gyepemet! Felül homokoztam de túl vastagon szórtam és a homok is szerintem nem volt jó mert alatta mind kiveszett. Most kB 2hete a kiegett területekre hordtam egy kis földet és bevetettem, de valahogy nem kell. Szerintetek mi lehet a gond? Köszi a válaszokat
Ez a fagy inkább a gyümölcsöket termelőket érinti, mert ma ők reggelig fognak védekezni a virágzás miatt. Nekünk füveseknek ettől a fagytól még nem kell a traktoron űlni reggelig.
Este jósolnak egy pár órás mínuszt , -1 és- 4 között látom. Szerintetek ennyi kárt okoz a beüzemelt öntözőrendszerben ? Vízkonnektorban, MP fejekben, csapban...
Szval most kezdjem el leengedni a rendszert vagy ennyit ki fog bírni?
Ha van valakinek érdemi tapasztalata, vagy gyakorlata ebben megköszönöm a választ.
Nem teljesen igaz, nekem sikerült. Úgy van kihegyezve, hogy ne kapcsoljon le a szivattyú, s meg legyen a megfelelő nyomás(elvileg minél kisebb, annál gazdaságosabb). Ezt a fúvókák méretezésével oldottam meg.
1 kör : 6 nagy rotoros fej + sziklafal esőztető + 5 db kicsi rotátor fej.
2 kör: 9 db kisebb rotoros fej + 5 rotátor
40-40 perc alatt meg van a 20 mm, ahol az 5 rotátoros fej ugyan az, tehát az több mint egy órát megy.
Nem követendő példa, de megoldható. Egy régi nagy pedrollo a lelke. Akinek nincs kedve vele játszani, neki se álljon :)
Néhány napja, én a szegélyeknél már K túlsúlyost szórtam. Szégyen nem szégyen, ez van.
Sziasztok! Érdeklődök, tud-e valaki, valahol az országban készleten lévő Everris (Scotts) Toscana fűmagot. Eddig mindenhonnan lepattantam, a legközelebbi időpont május közepe lenne egy kereskedőnél, de az már baromi késő szerintem.
Elpumpsom 1500w volt már több is. ISTEN ŐRIZZ! Menj át ide: https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9057137&la=154456067. Ha visszaolvasol sok minden tiszta lesz, illetve választ kapsz. Én az említett 2évente lecserélt szivattyút lecseréltem egy Pentax 120/5-re. 8bar, 80l/perc, és fele akkora (0,88kW) fogyasztás!
Az Elpumpshoz beállított öntözőfejekkel átfúj kerten. Csendben! 57.400 Ft volt tavaly ilyenkor.
Néztem, egy ilyen 2 kW-os 75e körül van.Rájöttem,nekem ennyit nem ér meg. Majd megoldom 2 körrel,egyik nap egyik,másik nap másik megy.Csak figyelni kell mit kikor nyitok/csatlakoztatok.
Így is sok törődést igényel az a kis 100 nm fű,már vettem gyepszellőztetőt,illetve mivel homokos a talaj, gykarabban kell műtrágyáznom is.
A gyepszőnyeg alatt egyébként átlag 20cm termőföld van így azért nem kéne annyira kötöttnek lennie
Ha arra gondolsz, hogy a talaj keménysége és kötöttsége ugyanaz, akkor ez tévedés.
A talaj kötöttsége az szerkezeti jellemző, a szemcse összetétel, ami a homokos talajtól a kötött talajig terjed.
A talaj keménysége a víztartalommal függ ösze, ahogy Attila írta. Persze szerepet játszik a tömörítés is de most ettől tekintsünk el.
Az öntözésél 1mm víz/m2 az 1 liter vizet jelent négyzetméterenként és kb 1cm mélységig áztatja be a talajt. A homokos talaj gyorsan beveszi az öntözővizet a kötött agyagos talaj pedig lassan, ezért tócsásodhat is a felszínen megálló víztől.
A homokos talajt gyakrabban hetente kétszer 5-10mm, a kötött talajt pedig ritkábban de több 15-20mm vízzel kell öntözni.
Számold ki a legnagyobb öntöző köröd vízigényét, összesen hány l/perc kell, minimum mekkora nyomáson.
Ezt kell tudnia a szivattyúnak, abból a mélységből, ahonnan kinyered a vizet. 6m-nél mélyebbről ez házi vízművel már nem fog menni.
Kérdés, hogy a kutad vízhozama elég lesz e, ezt sem árt tisztázni, mielőtt belevágsz. Nem lesz olcsó, a szükséges szerelvényekkel még kínai szivattyúval is jó eséllyel 100 ropis nagyságrendű összeg.
Nekem kb ennyibe fájt tavaj a gépészet, pedig a kút puffertartályt tölt, onnan a házi vízmű intézi a többit.
Esetleg egy nagyobb teljesítményű szivattyú? Elpumpsban van 2kW-ig.
Ha ezzel sok a nyomás akkor ahogy előttem írták tennék rá egy nyomásszabályozót a locsolórendszer betápra az öntözőrendszer vezérlőjének motorkimenetére tennék egy relét ami söntölné a házi vízmű nyomáskapcsolóját, hogy ne kapcsolgasson ki-be, ha öntözés megy akkor tolja fixen az áramot a szivattyúnak.
A fejek a szokásos kb 2,5 bart igénylik. Sajnos így vettük a házat, ez volt kiépítve.Az aknából valahol a föld alatt megy el a csövezés egy kerti csaphoz és 2 db vízkonnektorhoz. Illetve elég rossz a kert elrendezése is:
Nem akarom már bolygatni,csak szerettem volna megérteni,mi a baj. Ha le van terhelve a rendszer egy PGJ fejjel+ 1 bármilyen spray fejjel, akkor már nem nagyon kapcsol le. A cél az lett volna, hogy a feni elrendezést lefedni teljesen, és ne kelljen rásegíteni még kézi öntözéssel. ( reggelente egy programozható időkapcsolóval menne).
A megoldás lehet az MP fej,de abból is kellene vagy 5-6 db minimum.Jelenleg van a jobb felső sarokban egy leszúrható köresőztető,ami 90 fokban öntöz, a többi részt meg olyan 80-90%-ban tudom lefedni.
Köszi mindenkinek. Ha van építő jellegű,meghallgatom.
Azért ez dícséretes, hogy ilyen mélységben beleásod magad, még szivattyú karakterisztikát is böngészel a szent ügyért.
Én apósomnál szembesültem egy hasonló jelenséggel, ott is nemvárt teljesítményvesztés volt a kerti öntözésnél, de szerencsére kutya közönséges ciccegő fejeket hajtott, az meg oda helyezte, ahol éppen jó volt. A szivattyú ott is egyfokozatú centrifugálszivattyú, önfelszívó, ásott kútból húzta fel a vizet és nyomta tovább. A házi vízművön is ilyen szerkezetű szolgál, a tapasztalt jelenség is hasonló.
Találtam most egy magyarázó diagramot a szívóoldali nyomásesésről. Az nem a te szivattyúdé, de a nagyságrend leolvasható róla. Ott a te 30 l/perc statikus térfogatáramoddal számolva mondjuk a középső görbéről az olvasható le, hogy 20 m szállítómagasság (2 bar) nyomásesés már fellépett a szívó ágon. Egy locsolófej nyomásigénye is 2 bar megvan (én MP rotátorokat használok, azok névlegesen 2.8 baron dolgoznak), ha ezt hozzáadjuk a szívó veszteségéhez, már 2+2=4 barnál tartunk. Az általad berakott görbén ehhez a munkapont 15 l/percre adódik. Ez pedig tényleg kevés.
Megoldás lehet a nyomásfokozó szivattyú utánakötve, ott már rendelkezésre áll a teljes karakterisztika, hiszen nincs szívóoldali nyomásesés. Ha problémásnak gondolod a nyomásingadozást, egy nyomáshatárolóval beállítható a stabil kimenő nyomás. Célszerű úgy megterhelni a rendszert (annyi vizet venni el), hogy öntözéskor szinte folyamatosan mehessen a szivattyú, ne kapcsolgasson gyakran.
Egy házi vízművel eleve esélytelen rendesen öntözni, mert amikor lekapcsol a motor leesik a nyomás, tehát ha alapban el is vinné a fejeket, akkor is teljesen egyenlőtlen lenne az öntözés.
A 30 litert szabad kifolyással méred, a fejek mekkora nyomást igényelnek? Amikor a fejek fojtják a szivattyút már nincs meg a vízhozama, a görbén amit beraktál elindul balra a munkapont és csökken a tömegárama.
De elolvastam az apróbetűs részt és azt írta gyepápolásra mehet 1-1.5kb/m2. Elszórtam 2 zsákot kb 50nm-en. Rendszeres tápnak amúgy a landscaper spring/summer gyeptápját használom. Trágyázni csak fűmag szóráskor szoktam. Eltakarja a madarak elől és azt az illúziót kelti bennem, hogy hatásosabb.:)
Sziasztok! Füvesíteném a kertem, vagyis rászórnék fűmagot a meglévőre mert foltos kicsit. Tavaly amikor elszórtam a magokat akkor tesco-s marhatrágyát szórtam rá elég vastagon tápérték miatt, illetve hogy a madarak ne csipegessék fel. Most más fajta trágyát vettem amire azt mondták most, hogy "erős". Rászórthatom ezt is vagy ki fogja égetni?
- Van a megadott vízhozam ami úgy van értve, hogy ha nincs rajta semmi és nem kell nyomást csinálnia, ennyi a szállítása
- Van a maximális nyomás amit akkor tud ha elzárod a kimenő csonkját. Ekkor nincs szállítása.
A kettő között egy exponenciális görbe van.
- A rotátoroknak van egy szállított mennyiség ÉS egy nyomás, mindkettő meg kell, hogy legyen.
Kiszámolod, hogy az össz fejednek együtt mekkora szállított mennyiség kell és milyen nyomás majd ezt ráviszed a szivattyú jelleggörbéjére és meg is van, hogy hol a hiba.
van egy fúrott kutam , 2 méter mély aknában van.Vanleldugva egy colos kpe cső, nem tudom milyen mélyen lehet,próbáltam kihúzni,de nem volt elég hely,kb 6 m jött fel de még nem volt kint.Ehhez van egy Elpumps házi vízmű, 25/1300-as.
Megmértem, kb 30l/perc a vízhozam a felszínen.A bajom az,hogy ha ráteszek 2 db Hunter PGJ fejet mondjuk 4-es fúvókával,akkor azt már nem bírja el,pedig elvileg ezzel a fúvókával kb 14l/perc kell/db neki.
A másik bajom,hogy ha csak 1 db van rajta,még az 5-ös fúvókával sem tudja a megadott 11 m-es sugarat,pedig akkor csak 18l/p kell neki.
Köszi a választ. A gyepszőnyeg alatt egyébként átlag 20cm termőföld van így azért nem kéne annyira kötöttnek lennie...de valóban átáztatva sosem volt rendesen a fölt. Az meglepett, hogy 35-40 percet vagy akár 60 percet kéne mennie egy zónának, de kipróbálom aztán meglátom mennyire ázik meg a föld ettől...csak féltem, nehogy a sok víztől és még levésbé meleg időtöl meg elkezdjen gombásodni a fű. Igaz, délelőtt szoktam locsolni...nappal van ideje száradni.
Amalgerol-nak azért van értelme? Permetezzem meg a területet? Gondolom azzal ártani nem lehet. Kb. 250m2 a fűfelület.
Az MP rotátoros köröket én 60-60 percig működtetem. Eleinte(április-május) 7-10 naponként egyszer, majd nyáron három naponta. (természetesen esős időben nem üzemeltetem egyáltalán)
A kérdés, mit mondtál az ügyfélnek, hogyan csinálod. Ha eszed volt, azt mondtad, hogy gyep kuka, feltöltöd a földdel, új háló, új gyep. Ha a felszedést vállaltad, ráadásul gép nélkül, alaposan megszivattad magadat. (Egyébként meg sávokra vágnám ásóval, majd a vakondhálót megfogva feltépném. A háló alsó részéről leszedném a földet és levenném a hálót. Igy elég jó minőségben megvan a gyeptégla, ami visszarakható. Ja, hogy nincsen háló? Akkor valóban nagy szopás :)
Üdv Urak. Ha valaki esetleg élve fog el vakondot, a helyett hogy kinyírná én szívesen átvenném. 2-3 db elég lenne, elegem van a cserebogárpajorokkal való hiábavaló küzdelemből. Vakondtúrásból tuti kevesebb lesz mint újra bevetni való négyzetméterből. Ami kb egy szezonig szép, majd következő tavasszal megint kieszik ezek a tetves a dögök a pázsitot. Túl vagyok már minden próbálkozáson, Cyperkill, force 1,5G, sőőőt már belocsolt talajnál elektrosokkal is próbálkoztam (inverteres hegesztőtrafó elektródáinak a földbeszúrása 200A el kb 2 méterenként), sok dög kijött így a földből, de nem elég.
Én gyálon lakom, ha a közelben fog valaki vakondot szívesen átveszem őket. Lesz ami lesz alapon.
A csavarhúzó nem azért nem ment le, mert kötött a föld, hanem mert száraz. 10 perc mp rotatorokkal annyi, mint halottnak a csók. Mivel a csavarhúzó nem megy le, ezért a gyökerek se fognak lemenni. Pont ezért fog hamar kiszáradni a fű, mert nincsenek mélyen a gyökerei. Ezért egy alapos talajlazitás teljesen szét is szedheti a pázsitot, kitépi gyökerestül a füvet. Sok ilyet láttam már.
A megoldás legalább 25-30 perc a rotátorokkal. Most még nem kell gyakran, elég lehet heti 2x is. Vagy ellenőrizd a csavarhúzóval, amikor nehezebben megy le, adsz neki vizet.
Ha ennek ellenére se fog lemenni a csavarhúzó, akkor nagyobb a baj. Annyira kötött talajba a fű gyökerei se fognak lemenni. Idővel satnyulni kezd majd. Ilyenkor segit a lyuggatás, majd homok beseprés.
Tavaly nyáron lerakott gyepszőnyeget most szellőztettem meg (tavaly ősszel már nem volt rá idő). Rengeteg cucc kijött belőle...és most kb. 2-3cm magas az egész. A föld rendkívül kötött, a csavarhúzó kb. könnyen csak 2-3cm-ert megy le, ha eröltetem akkor is max 4-5cm de ott satu. Megvolt a műtrágyázás is és már 2-3 napja az öntöző is locsol...igaz csak zónánként 10 perceket MP rotátoros fejekkel. Nem tudom, mennyire kell még most locsolni de azért ha nem teszem akkor látszik, hogy itt-ott elkezd száradni...viszont ahogy öntözni sem akarom. Mi a normális ilyenkor időben és alkalomban...Heti 1-2 és inkább 15-20 percek vagy még több, vagy a gyakrabban kevesebbet? Reggel, délelőtt inkább? Vagy már hajnalban?
A talaj kötöttségét amalgerollal vagy DCM Antagon-al lehetne "gyógyítani"? Akár mindkettő, vagy elég az egyik? Vagy ez kevés és valamilyen tüskék hengerrel kéne lazítani? Utóbbival az a félelmem, hogy közvetlen a gyepszőnyeg alatt ott a vakondháló és itt sok kis dög él...nem akarom elvágni a hálót viszont ílyen tömör föld mellett meg nehezebb jól öntözni. Köszönöm a kérdésekre az esetleges segítő válaszokat!
Ha belefér vegyél 5 rétegűt, de a 3 rétegűvel is együtt lehet élni, ha nem kell túl hosszú. Bosszantó, amikor a csavarodásokat meg a töréseket kell igazgatni, mindenképpen a csavarodás mentest ajánlom, azt meg úgyis csak a többrétegűek tudják!
A Cellfast egy jó tömlő, nekem a Hobby ATS-ből van 2x25 m, immár 6-7 éve és semmi baj velük. Ha vizes ronggyal letakarítom szép fényesre meg nem mondod, hogy nem tegnap vettem ki a csomaglásból. Az ALDI-ban is lehet kapni időnként tömlőt, az is kiváló minőség, abból használatban van 3x20 m szintén vagy 4-5 éve, ugyanazt tudom elmondani róluk, mint a Cellfastról!
Ma nem ment az öntöző, de tényleg úgy érzem, hogy van olyan rész, a napos, ami elviselne több csapadékot.
Azt lenne jó tudnom, hogy a sárga/száraznak tűnő részek nedvesség- vagy tápanyaghiány miatt ilyenek.
Tegnap nyírtam, holnap tervezek Amalgerolt kipermetezni. Beöntözzem? Illetve ha megy hajnalban az öntözőrendszer, akkor a nedvesre fújhatom és utána belocsoljam?
ha ma vennék, 5-6 rétegű cellfastot vennék. Gardena Classic-om van, az nem csavarodásmentes sajnos. Nem drámaian rossz, de a Cellfast Green ATS vagy Hobby ATS ugyanazért az árért jobb minőség.
Nem egyszerű a helyzet, de vannak biológiai határok amit a fű sem tud tolerálni.
Zárt helyen 3×teljesen beöntözni nyáron is határeset egy begyökeresedett füvet. Most reggel gyakorlatilag fagyközeli hőmérséklet van, nem nyári 15 fok éjszaka. A sok fény miatt még a talajban nincs nyár, mert éjszaka lehűl nagyon.
Adj neki valami lombtrágyát, hogy segíts neki a jelenlegi túlöntözést elviselni.
Másik verzió, kezedbe veszed az irányítást az öntözés és a tápanyagozás felett.
Próbáltam a kért részt kiszedni, de csak kisebb sikerült.
Nem érzem se túl száraznak, se túl nedvesnek, de a kb.12 cm mélyről vett részt el tudtam morzsolni könnyedén.
Ugyanakkor a másik sarok felé lévő részen a talaj más, ott a fű is kicsit nedves volt, és mohaszerű volt a talaj, le is fotóztam.
Úgy látom, mintha a napos részen több csapadékot igényelne, az árnyékoson kevesebbet (ez persze egyértelmű, ezzel csak azt akartam mondani, hogy kicsit felemás a helyzet.)
Nem fog segíteni az sem most, hogy a rotáló fej megy csak, ami inkább az árnyékos részt öntözi (leszámítva a beton szegélyes részt), a fix pedig a naposabbat. A sövény mentén is szárazabb, sajna a füves rész arra lejt.
Külön körön megy és az egyik az L alakú kert nagyobbik részét, a másik, a fix a kisebbik részét fedi le. Minimális átfedés van. Ja, és a fix sokszor nem megy, ott most is rossz valami. Szivattyú, elektronika, ki tudja, mikor mi.
" Ez egy 25nm-es társasházi kertrész, automata öntözőrendszerrel, egy rotáló fejjel és egy fix fejjel, központilag beálított progammal és sok problémával (szokásos rabló kivitelezéssel 16 évvel ezelőtt)."
Tudom, tudom. Nem is vagyok ideges, csak azt szeretném elkerülni, hogy pont én rontsam el. Mert ha a napi, akár többszöri öntözés miatt lesz rossz, akkor a) így jártam, b) ledugózom az öntözőt (csak az nem kényelmes és ésszerű megoldás)...
Mindjárt megpróbálok egy kis mintát venni, hátha sikerül a "gyerek" marokkanállal.
Az én füvem sokkal sz**abbul néz ki jelenleg, de most az önkéntes karanténban sziklakertet építek! Jövő héten szellőztetek, aztán majd kap pétisót és kivirul.
Ha Toscana-d van, akkor ne aggódj, Mágori Tibor írta, hogy kell neki a melegebb talaj, hogy igazán beinduljon. Az öntözést szerintem fogd visszább, mert a Toscana azért nem a vízigényéről híres! ;)
Ez egy 25nm-es társasházi kertrész, automata öntözőrendszerrel, egy rotáló fejjel és egy fix fejjel, központilag beálított progammal és sok problémával (szokásos rabló kivitelezéssel 16 évvel ezelőtt).
2018 szeptemberében telepített Toscana, előtte totális gyomirtás és talajlazítás humusszal és homokkal (előtte is próbálkoztam, de nem volt sok szerencsém).
2019 novemberében Scotts téli felkészítő, öntözés október óta semmi, csak a természetes csapadék. Egész télen semmi gond nem volt.
Amikor írt a közös képviselő, hogy március 23-án indul a locsolás, akkor már látszott, hogy sárgul. Mivel akkor épp jött egy markáns lehűlés, így az öntözés elindulása elmaradt. Azonban csapadék nem jött és kezdett jobb lenni az idő, ezért szórtam ki a yarát és öntöztem. Kb. 10-12 ml/nm lehetett a kijuttatott víz, de 14-16 ml/nm-nél nem több. Azt hittem, hogy ez elegendő a yara golyók bemosásához, de tévedtem, ezért 4 nap múlva ismét öntöztem, majd az itt kapott sugallatok hatására rá 3 napra megint.
Azzal egyetértek, hogy nincsen szükség 3x egy héten öntözni még, folyamatában nem is tenném. Sajnos mától nem az én kezemben van az irányítás, mert beüzemelték az öntöző rendszert és aszerint fog menni. Tavaly azt már elértem, hogy hajnalban menjen, de sok lakó (emeleti, nyilván se füve, se hozzáértése nincsen) azt gondolja, hogy naponta, akár naponta többször is menjen a locsolás, mert pl. a nyári melegben az milyen kellemes (ez persze igaz, de a fűnek nem tesz jót). A közös képviselő és a kertész pedig majd meglátjuk, hogy hogyan tud minden (és akár ésszerűtlen) kérésnek megfelelni...
A terület kicsi és magas sövénnyel kerített. Egyik része szinte mindig napos, a másik inkább árnyékos. A talaj még a napos részeken is mohás vagy barnás-zöld nyákos tudott lenni.
Nem szeretnék ABD-zni, csak ha nagyon muszáj, mert egyrészről ilyen kicsi mennyiségben nehéz adagolni, másrészt mégiscsak vegyszer.
Sajnos az egy kis darab kiásása is problémás, mert egy ásóm volt, amit másnál tartok, mert nincs helyem és felesleges, viszont 20 cm széles, szóval 10*10-es darabot nem tudok vele kiásni. Van egy kis kézi, talán ültető kanál, de az olyan vékony, hogy elhajlik. Majd megpróbálom...
De sajnos az öntözés, mint mondtam, mostantól csak úgy lenne a befolyásomban, ha lecsatlakozok az öntöző rendszerről és magam locsolok (+csatornadíjért), ami egy rémálom, mert a konyhai zuhany csaptelepre kell a kerti slagot csatlakoztatni.
Rendeben köszönöm, ez a két termék megfelelő vagy esetleg van más alternatíva?
A yara helyett most mehet a komplex NPK 15-5-15% hagyományosból 40g/m2 adag
A gazadabolt .hu szerintem mindent tart de lehet hoyg a substral ból kell venned ami kis kiszerelésű nem a 15 kg-os gyomirtósat, mert neked kb 3 kg kell egyszeri alkalomra.
Persze jó a solide is, de a tarackos angolperjétől eltekintve hasonlóak vannak mindkettőben. Az angolp bírja legjoban a taposást, de a te esetedben ez nem lesz számottevő, mondom ezt tapasztalatból a 4 éves lány unokám pázsitgyep hancúrozását, taposását ismerve.
A tereprendezésre szükség van az természetes, de a keménységgel ne törődj mert lépés állónak kell lenni e felszínnek hogy az már többet neváltozzon, ne legyen hepe upás mert akkor a fűnyírás képe is olyan lesz.
A seprűnyelet a vakondháló miatt sem tudnád lenyomni :::)))))
A símára hengerezett felszínre kiszórod a fűmagot és bedolgozod vagy félcentire a csillagkapával majd újra hegerezed. Vetés előtt nem kell küzdeni a csillgkapás lazítással. A vetés után a tömör réteg és a csillagkapával vetett lazított réteg között talajharmat fog képződni minden nap és ez is segíti a fűmag kelését, mai épp ott helyezkedik el.
Simán kiszórod és bedolgozod! A magadagot úgy egyszerű beállítani, hogy kijelölsz egy négyzeméter területet és kiméred a mag adagot, majd egyenletesen rászórod. Ez a kép lesz az etalon, mert ha a többi területen is hasonló a fedés akkor jó a szórás.
A szórót próbáld kettes fokozatról indítani és meglátod milyen gyorsan kell menned szórás közben hogy hasonló legyen a szóráskép az etalonhoz. Jó ha a szórást hosszába és keresztben is elvégzed, ert akkor egyenletesebb. A töltés előtt jól keverd meg a fűmagot, mert az apróbbak hajlamosak kiosztályozódni és akkor foltos lehet a kelés az egyenetlen szórásképtől.
Nézegettem a képeidet és látom van ahol szárazság tünetet mutat, de itt a második képen a balsarokban jól kivehető barna gyűrűt is látok ami eléggé gomba fertőzésre utal. Mellette a tenyérnyi barna foltok is attól származhatnak. Elég stresszes hely ott a szegély mellett. Többi részeken a barna alsó levelek már életteni eredetűek lehetnek pl elvénülve elpusztultak, mert felette a többi zöld. Gondolom a tápanyag hatástól és a felmelegedéstől majd javul a heyzet, de azért számíts rá, hogy a jelenlegi gyakori ötözés és az éjjeli hüvösebb idő még kihozhatja a rózsaszín hópenészt is.
Azt szeretném kérni, hogy ásóval vágj ki egy 10×10 ×20 kockát a fűből és ha vizes lesz a talaj, akkor várj a következő öntözéssel. Ha nincs elég mély gyökérzete a fűnek (10-40cm) akkor lehet hogy kiszáradt. Ahol nem sikerült még kiszórni az inditó tápokat ott bizony még csak egy nyírás volt idén. Az őszi tápozott, Március elején indítót kapott helyeken 4-5 kaszálás is megvolt. Ha nem tápoztad még és nem elég mély a gyökér, akkor a sok víz még hűtötte is a talajodat. Ez oka lehet hogy nem akar villantani.
Ha előtte, akkor várj a szellőztetéssel min. egy hetet. Ha utána, akkor várd meg amíg lesz elég levél amin fel tudja venni a szert. Ha nem túl sok a gyermekláncfű, akkor egy késsel kevesebb, mint fél óra alatt elintézheted őket.
A heti 3 öntözés túl gyakori, ilyenkor max. 1 öntözés kellhet, de ettől még lehet kevés, mennyiséget nem írtál. Slaggal tök értelmetlen locsolni, gondolom nem állsz ott órákig, akkor már vegyél egy négyszögesőztetőt pár ezerért és hagyjad menni, hogy rendesen meg legyen öntözve. A yara nem burkolt, ha rendesen megöntözöd, akkor az bizony feloldódik. A csavarhúzó teszt jó dolog, de nem mindig megbízható, talajszerkezettől is függ (gondolj csak arra, hogy a teljesen kiszáradt virágföldbe is könnyedén lemegy) Ha ennyire bizonytalan vagy, hogy most túl száraz e, vagy épp túl nedves, akkor egy pár centis részen szedj ki 10cm mélységig földet és vizsgáld meg száraz e, kellhet e öntözni.
A 2 fokról annyit, hogy télen sem kéne így kinézzen, amikor nem csak hajnalban van 1-2óra minimális fagy, a hajnali -2 fokot kiröhögi a gyep, meg se kottyan neki, főleg ha napközben 20 fok van.
Az eddigi éves mennyiség nem sokat számít, mivel a fű gyökérzete általában kb. a felső 10cm, jobb esetben 20cm-ben helyezkedik el, nyáron pl. eshet akár 100mm is, akkor is lehet, hogy 1 hét múlva már szomjas lesz a gyep.
Most látom, hogy a hőfok egy h betű lett, szóval 6 fok volt.
Azért kezdtem el a locsolást kézzel, mert
1. sárgult, száradt,
2. nem indult a locsolás és nem volt csapadék sem.
Ami nekem furcsa - nem kételkedve abban, amit segítőkészséggel írtál -, hogy nem az öntözés (ami lehet sok volt, de lehet, hogy nem) után lett ilyen, hanem már előtte is elkezdett ilyenné válni. A 23-7-7 cropcare talajszintre el nem jutása és ki nem oldódása okozhat ilyet?
Most lombseprűvel nekimentem, hogy utána lenyírom, de közben meg elindították a locsolórendszert, így nyírni már nem tudok. Szóval most megint kap nedvességet, bár talán az előttünk álló melegedő napok miatt ez nem lesz akkora probléma. Így persze az általam történő öntözés sem lesz aktuális, újra a társasház (kertésze) által beállított programra leszek utalva. Ami azért sem jó, mert meg kell (?) felelni más igényeknek is, mint például, hogy menjen nyáron naponta többször (!), mert olyan kellemes lesz tőle a levegő. Mert biztos egy emeleti lakó kell megmondja, hogy a füvet hogyan kell locsolni, mi a jó neki... No komment. :-(
Ezt azért nem értem, mert legelőször március 31-én öntöztem, mert addig csak a természetes csapadék volt, de az ugye nem volt sok idén. Rá két napra igy nézett ki:
Ráadásul a kiszórt golyók sem kerültek a talajra, nem oldódtak fel.
Ezután április 3-án volt újabb öntözés. Rá két nappal, azaz április 5-én így nézett ki:
A következő öntözés tegnap volt, amikor így nézett ki:
Most meg így:
Szóval idén eddig összesen az elmúlt hét napban volt 3 öntözés. Ez lehet sok? Igazi fagy itt nem hiszem, hogy van, Budapest, ugyan külső kerület, de ma reggel 06:20-kor h fok volt.
Köszi mindenkinek! Ma is öntöztem, délután szerintem nyírni is kell. Holnap majd kicsit megsimogatom a lombseprűvel és 2-3 nap múlva adok neki Amalgerolt..
nekem is ilyen volt pár helyen, a betonszegély mellett még rosszabb is. Nem mertem locsolni a hajnali fagyok miatt, de aztán megelégeltem, és nekiláttam, és azóta javult valamelyest
igen, most kész a gyommentesnek tűnő terep, de vasárnapra (a tervezett füvesítés) biztos lesz már néhány pár mm-s gyomkezdemény, amit vszínű észre se veszek, de ha azok mind kihalnak, akkor nyerek egy kis időt, ez lenne benne a logika.
Ha nincs rajta gyom, akkor felesleges, csak a környezetet károsítod. A vetésre előkészített állapot nálam gyommentes állapotot jelent. A totális csak zöld növényi részen - gyom esetében levélen keresztül hat- nincs semmi kelést átló hatása.
Igen, ebben bíztam/bízom én is, csak az elmúlt hét napban történt 2 jelentős öntözésnek nem látom hatását. Egyébként nem csak a beton mellett ilyen, csak ott volt homogén a fényviszony, így jobban látható/fényképezhető. A beton szegély mellett jobban el is áztatom...
Akkor öntözzek tovább nyugodtan? Nem gondolom, hogy gomba okozná a száradást, csak óvatos vagyok. Arra is gondoltam, hogy lombseprűvel végigmennék, hogy kiszedjem a száraz szálakat, de ha csak nedvességhiányuk van, akkor nem jó ötlet, mert ott foltos lehet.
Szerintem szomjas. Lassan egy hónapja nem volt számottevő eső felénk, gondolom máshol sem. A beton szegély pedig halmozottan hátrányossá teszi azt a részt.
Alaposan áttanulmányoztuk a Fórumot, így talán készen állunk a füvesítésre. Toscana fűmagot sehol nem kaptunk, így a férjem Barenburg Water Saver magot vett. A héten el is vetjük, bízom benne szép lesz!
Tavaly jutott az everris performance füvemből minden... gomba, pajortámagás stb. Sajnos most tavasszal látszik is rajta. Tavaly tavasszal lényegesebb szebb volt már ilyenkor. Nagyon be van sűrűsödve, filcesedve.
Mivel 1-2 héten belül, ha melegebb az idő, pajor ellen szeretném lekezelni nematop-pal ezért jó lenne, ha minél szellősebb lenne, hogy rendesen le tudjon szivárogni... Illetve nem ártana neki egy jókora frissítés sem...
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben talajlazítóval, vagy szellőztetővel menjek neki? Talajlazítással elérem ugyanazt a hatást mint egy alapos szellőztetéssel, vagy egyik sem tudja helyettesíteni a másikat?
Robomow 308U-m van. Tudja a több zónát, át tud menni 1,5 méteres sávon egyikből a másikba, pengét 2 éve nem cseréltem, nem is kell mert ez nem a szokásos kis lengő bizbasz.. :) 200m2-t sztem 4-5 óra alatt levágja, de sok beállítási lehetőség van.
De. Én A szellőztetés óta 4 cm alá vágom, s szép. Tavaly ott rontottam el, h tavasszal főleg a csapadékos idő miatt hagytam nagyobbra, mert nem volt szép a vágáskép, mert nem mertem szellőztetni a fél éves füvet! :) Kellett volna. Képed alapján te 6,5 re vágod. Habár a kést nem látjuk.... ez megint lehet +-2cm :)
Én csak maximumon szoktam használni. De ha kételyeid vannak, jelölj ki egy kontroll területet és ott nézd meg, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy az előírt mennyiség menjen ki.
Értem amit írsz de a deszka és a beton most ugyanazt a célt szolgálja - kés meg egy nagyon picit még beljebb van a gép hasához képest...
igazából amire kiváncsi vagyok hogy amikor azt írjátok hogy 4-5cm/re kell nyírni akkor az elég több értelmu - ugyanis ha a suru füvön nyitűnik 5cm-re akkor ott a gép nem a földön gurul hanem a füvön ami kitartja - és ha nekem alapból 5,5cm plussz a fű kitartás :-) akkor én inkább 6cm felettire nyirom....
Sziasztok! Lassan a füvesítés utolsó szakszába érek, most a hengerelés van porondon. Handy Green II kézi szóróval szeretnék Toscana fűmagot szórni, kb 40g/m2 mennyiségben. Milyen fokozatra kell a szórót állítani? És lehet hülye kérdés, de kell-e előtte barázdákat húznom a fűmagnak vagy csak simán kiszórom és csillagkapával bedolgozom? Köszönöm
Hali. Nekem elég szépen sikerült átteleltetnem a toscanat. 4 hete szellőztettem, karcolta a kés a földet, keresztben hosszában! Legnagyobb lyuk fél tenyérnyi. Rá 10 napra újra vágás, lassan megint kell. Télen most cropi helyett Florimo őszit kapott. 500 nm 10kg november elején majd januárban 10kg. Szellőztetés után most megkínáltam marhajóval, 100g/nm majd meglátjuk mire jut. A dcm antagon sokkal büdösebb volt és 5x annyiba kerül...(tavaly azt csak kritikus részekre szórtam, úgy néztem segített).
Más, tavaly kaptam ajándékba 1l novisol növénykondicionáló készítményt! Valami promos cucc. Hasonló lehet az amalgerolhoz? Tud róla vki vmit?
Még egy dolog, az őszi-téli felkészítő műtrágyával kapcsolatba. Sajnos tüneti kezelésre nem igazán jó, mert amikor kiszórod, reagàlva a barnulásra, már nem hozza vissza színt, új levél meg nem fejlődik. Itt a lényeg a felkészítés, megelőzés!
Semmi különös, csak a hidegben sokkal lassabban veszi fel a tápanyagot, a PreWinter meg még burkolt, lassú lebomlású műtrágya, így gyors hatást nem lehet várni tőle. Emlékeim szerint a PreWinterben amúgy kevés a nitrogén, amire most meg szükség vlenne.
Az enyém is ilyesmi kinézetű már egy ideje, és hiába szórtam tápanyagot úgy egy hete, semmi változás. De én már októberben is így jártam, elkezdett kicsit sárgulni-barnulni, akkor szórtam ki a Pre-Wintert, és semmi nem történt, mintha ki sem szórtam volna, pedig meg is öntöztem rendesen. Rákérdeztem itt a fórumban, mitől van ez, de senki nem válaszolt.
Igen, a golyók helye a talajon van, a keddi kiszórás utáni beöntözés után nem tűnt fel, hogy a szálakon maradtak.
Tegnap újra öntöztem, kifejezetten ügyelve arra, hogy a golyók talajra jussanak. Ezzel persze fel is oldódtak.
Szerintem továbbra is sárgul, szárad. Lehet valami fertőzés már ilyenkor, ami ennyire egyenletesen terjed?
Mut javasolsz? Gereblyével vagy inkább lombseprűvel menjek végig (valamelyest helyettesítve a gyepszellőztetést), és/vagy adjak neki megint valamit (a yara után egy kis npk-t)? Öntözzem gyakrabban vagy ne csináljak pár napig semmit, csak várjak és nézzem, mi történik?
tegnap akartam venni egy kis Yara 23-7-7-rt, de mondták, hogy kivonult..
Utána elkezdtem beszélgetni a gazdaboltossal, és megkérdezte miért akarok ennyire nitrogéndús cuccot használni a fűre,mert ettől csak nőni fog.Nekem spec a zöld fű a lényeg.Erre ő a keserűsót ajánlotta.
Szóval miért jó a sok nitrogén? Nem lenne elég 8-15-15-öt szórni+keserűsó néha?
Robot vásárlásán gondolkodok. Időmegtakarítás lenne cél, hogy ne kelljen heti 2x nekem nyírni.
1, Az itt olvasottak alapján nem világos, hogy a vágási kép jó vagy nem? Vagy ez inkább a fűtől függ?
2, A pengéket milyen gyakran kell cserélni vagy élezni? Havi mekkora költséget jelent ez?
3, A husqvarna gépeket dicsérték itt sokan, vannak már annyira intelligensek, hogy feltérképezzék a területet ezáltal tudják, hogy hol vannak akadájok, hol voltak már és hol nem? Két terület között a térkövön gondoltam átvezetni a határoló kábellel.
4, 1,5m-es sávon is elboldogulnak?
5, 200nm-en kellene dolgoznia. Időben ez mennyi munkát jelent?
Köszönöm szépen a mindenre kiterjedő, profi választ, a sok jó tanácsot, nagyon sokat segítettél. Tudom, nehéz eset vagyok és előre is elnézést kérek, de
a nejemnek jobban tetszenek a finom levélzetű fűfajok, ami a leírások szerint nagyobb arányban megtalálható a Solide keverékben. A Solide is jó választás lehet esetünkben? Az ellenálló lenne a taposással szaladgálással szemben? Mindenképp olyan fajtát szeretnék, amiben nyugodtan játszhat, szaladgálhat a kislányom, de azért jó lenne, ha az asszony is elégedett lenne. J Ha viszont nem ajánlod, hallgatok rád.
Más Azért is gondoltam, hogy szükséges a talaj lazítása, mert még ősszel lett feltöltve a terület termőfölddel, akkor el lett egyengetve, de mostanra elég hepe-hupás lett, úgyhogy múlt héten újra egyengettem és azt tapasztaltam, hogy 1-2 cm mélyen már nagyon kemény a talaj, ha ugrálok rajta sem látszik a lábnyomom. (pl egy seprűnyelet biztosan nem tudnék belenyomni). Egyengetéskor helyenként ezt az 1-2 cm-t is lehúztam róla. Ha az általad ajánlott tüskés csillagkapával a felső 3-4 cm-t fellazítom, az már elegendő lehet?
A bogyók helye a talajon van, mosasd le vagy egy gereblye fokával húzgáld meg a szraz gyepet hoyg lehulljanak, mert nitrogén hajlamos elmenni a levegőbe ha ott marad.
Az angolperje (botanikai főnév egybeírjuk) igaz, hogy rövid életű (3-4 év), de ez az új fajta RPR már terjeszkedik és várhatóan hosszú életű lesz. Ahhoz, hogy a fenyőtű savanyodást okozzon a talajban sok kell belőle és sokáig ott kell maradjon a tajfelszínen mint szaporodó avar, de nálad ez nem lesz.
A fűmag akkor rendben. A tápanyagot mivel nem kapott alaptrágyát, én a hagyományos komplex NPK 15-15-15% -os műtrágyából tennék rá 50-60g/m2 adagot, majd bedolgoznám csillagkapával, ami egyben a már kelőfélben lévő gyomokat is kilazítja és utána beöntözném, hogy a vetésig oldódjon. A másik variáció a Substral starter műtrágya a vetéssel egyidőben, de abban kevés szerintem a kálium.
A terület elmunkálása ideális, mert már megülepedett és gondolom lépésálló is. Most már ne bolygasd, mert akkor jobban gyomosodik a vetés után, de így jó lesz a vetéshez. Nem kell gyomirtózni.
Nem kell
Nem kell
Vetés előkészítés: enyhe terep rendezés ott ahol kell, hengerezés lépésállóra, fűmagszórás, csillagkapával bedolgozás, takaró hengerezés.Mehet az emelt adagú szórás is, de 40g/m2-nél ne legyen több. szórás közben ill. előtte jól keverd át a fűmagot, mert nem egyenlő méretűek a szemek, lévén különböző fajok, és a rázkódástól kiosztályozódik, amitől foltos lesz a kelés és később a gyep is.
A vetés bedolgozása, hengerezése után permetezd le Ridomil gold MZ gombaölővel a felszínt, hogy ne lépjenek fel csirakori betegségek. 20g/ 10 liter vízben a terület egészére egyenletesen. Magad mellett permetezz, hogy ne ragadjon a lábadra amikor rálépsz. A permetezés után beöntözés annyi vízzel, amit épp elnyel a talaj. Nem tócsásodhat, mert kiemeli és összemossa a fűmagot az öntözővíz.
Öntözés 3-4 óránként, de csak du 13-14 óráig, hogy estére még melegedjen a talaj, reggelre úgy is lehűl, meg nem fog száradni, viszont a hideg talajból lassabb a kelés.
Nyírás a kelés után 5 cm-re, amikor az első fűszálak elérik a 8 cm magasságot vagy kezdenének visszahajlani. Ismétlés a mikor a méret mutatja.
Tegnap megcsináltam a szellőztetést késessel. Előtte és utána alaposan átmentem a területen fűnyíróval és be is locsoltam. Kiszórtam a műtrágyát, de a gazdaboltos javaslat alapjás Starter-rel dolgoztam (substral).
Köszönöm a gyors választ. A Bar powertől azért tartottam kicsit, mert azt olvastam, az angol perje 1-2 év alatt kipusztul, illetve nem bírja a savanyú talajt, így nem tudom a szél által a fűbe hordott tűlevél mennyire árthat neki, viszont én teljesen amatőr vagyok a témában, így ha a nálam tapasztaltabb emberek szerint az a jobb, én hallgatok a jó tanácsra.
A kivitelezést első körben a következőképpen terveztem.
Megrendelem a fűmagot és az indítótápot. Még nem tudom, milyen táp lenne a legjobb, ennek még utána kell néznem. cirka 80 m2-es területről beszélünk, úgyhogy jó lenne valami kisebb kiszerelésben elérhető. Esetleg valami ötlet?
A terület jelenleg el van egyengetve, de ősz óta tömörödik, úgyhogy kézi erővel és kapával eltávolítanám a bujkáló gyomokat, majd kapával némileg lazítom a talajt (10 cm mélyen van a vakondháló, így nem mehetek túl mélyre). Szükséges valami vegyszeres kezelés is?
Elszórom az indítótápot, elgereblyézem, hengerelem, majd pihentetem 5-6 napot.(nem tudom, miután elszórtam a tápot, érdemes e egyszer belocsolni )
6 nap után újra gazolás, gereblyézés és alaposan belocsolom.
Másnap gereblyével lazítom a felületet és egyenletesen elszórom a fűmagot (arra gondoltam, a javasolt mennyiség 1,5-szörösét szórnám el. Ez jó taktika?).
mivel egyrészt porzott már a talaj a nedvességhiánytól másrészt meg holnapra 15 fokokat mondanak, én is meglocsoltam keményen. holnap fogom a második felét szellőztetni, nem jó az, ha az arcomba fújja a portszáraz anyagot a gép.
Ráadásul, itt tanulva, nem kicsit nedvesítettem, hanem - eddigi tapasztalataim alapján - eléggé/megfelelően...
Egész szép napos idő volt aznap is és azóta is. OK, nem volt annyira meleg, mint azt a napsütésből az ember gondolná, de kellemes volt és a gyep nagy részét szépen beterítette a fény.
Ha rendesen alá van dolgozva, akkor a víztől nem fog megsüllyedni. Normál esetben van egy legalább 20 cm vastag tömörített murvaréteg a térkő alatt, ez bőven elnyeli a nagyobb vizet is.
Most még pár napot fagy, majd utána kezdem a lezárt 2 csapot felszerelni 2-es meg 4-es elosztókkal, valamint a távolról vezérelt mágnes szelepeket is felteszem ami a nagy gyepet locsolja.
van egy új feladat, hogy a 2 nyom térkövezése utána terület bevetése meg locsolása. Szerencse erre van 2 db régebbi kisebb bologatós fejem. Mert a falakat nem akarnám locsolni.
Nálam még sehogy, még a szivattyút sem helyeztem üzembe. Majd a jövő héten. Locsolni ráér sztem hetek múlva. Különben nálam is megy egy kicsit a térkőre. Nálam a térkő színe miatt nem látszik a vasas víz nyoma. Más baja nincs, csak elszíneződhet.
Másnál hogy van beállítva öntöző, a térkőre is megy vmennyi? A szélére mindig megy egy kicsit, meg van egy vékony járda, ami a füves rész között megy az mindig telibe kapja, lehet tök hülyeség, de azon gondolkodtam hosszú távon nem árthat neki, pl. megsüllyed, ha rendszeresen kapja a vizet?
A BAR power szerintem jobb lesz, mert már egy új, a legújabb, terjedő tövű angolperje fajta is van benne. A napos részen az angolperje és a réti perje szaporodik majd az árnyékosabb részeken meg vörös csenkesz, de nem lesz színbeli és növedésbeli eltérés a hnyírás után. Egy puha, lágy gyepet ad majd, gyreknek kiváló lesz. Remélhetőleg a betegség ellenállósága is jó, így esetleg meg tudod úszni a növényvédelmi vegyszerezést.
Tanács. Mielőtt hozzá kezdesz leírhatnád hoyg tervezed kivitelezést.
Nekem 3éve a gazon shadow van vetve. Mind full napos területen, mind full árnyékos / félárnyékos részen nagyon bevált. Strapabíró egységes dús felületet ad.
Az elmúlt hetekben szépen lassan elkezdett sárgulni a fű. Szerettem volna március végén szellőztetni, de mivel saját gépem nincs, a vírus most közbeszólt.
Mivel hiába vártam az ígért csapadékot, kedden (két napja) reggel kiszórtam 23-7-7-es yaramillat majd jól beöntöztem (25 nm-t 40 percig). Legalábbis azt hittem, mert még most is szép számmal vannak fehér golyók fűben. Ugyanakkor a csavarhúzót könnyen le tudom nyomni.
A kérdésem: várjak türelemmel, ne foglalkozzak a sárgulással vagy inkább öntözzek ismét, hogy a felszínen lévő műtrágya golyók is beoldódjanak? Esetleg valami mást tegyek?
Addig eljutottam, hogy ha nincs árnyékos rész (nincs), jobb a Barenburg solide, viszont a boltban ajánlották még a Barenburg BAR Power sport keveréket alternatívaként.
(Angol perje 30 % Angol perje RPR 30 % Réti perje 10 % Vörös csenkesz /bokros/ - 20 % Vörös csenkesz /tarackos/ - 10 %)
Öntözőrendszerrel ellátott, nagyrészt napos területet szeretnék füvesíteni. Háziállat nincs, viszont van egy 4 éves kislány, így taposás, fűben hempergés, stb előfordul.
A terület két oldalról fenyővel határolt (szegővel elválasztva, nem lógnak ágak a füves terület fölé, de a szél kis mennyiségű tűlevelet fújhat a füves területre), így némi savanyodás talán elképzelhető. Erre a területre milyen fűmag keveréket érdemes használni a legesztétikusabb és hosszútávú eredmény elérése érdekében?
Nem tudom, hol laksz. Ha van esetleg a közeledben KITE kirendeltség, meg lehetne kérdezni őket is. Nagy cég, valószínűleg nagyobb raktárkészlettel. Én évekkel ezelőtt egyszer tőlük vettem.
Sajnos a YaraMila Cropcare 23-7-7 szinte már sehol nem elérhető, esetleg valami hasonlóan kedvező árfekvésű termék helyette? /ahol az everris műtrágya is kapható/
vagy vegyek egy :
Scotts Weed control-t illetve egy Scotts Full Season-t ? bár ez elég drága alternatíva lenne így
Gyomirtós műtrágyát inkább május második hetében érdemes szórni, mert akkor van elég levele már a gyonak hogy felvegye, most még nem érdemes. No és augusztus végén szept elején.
A permetzés előtt adhatsz kevés öntözést és a permeztezé után leglább 10 mm-t hogy egyenletesen lemosódjon a felszínre mert ott kell majd hatnia, a lényeg hogy ne ragadjon a fűre mert akkor elvész. Hatás kb kéthónap.
Az új nemesített réti perjék ellenállóak annyira, mint a Toscanas csenkeszek?
Az új nemesítésű fajták sokat tudnak, de el is térnek ami rezistens az ne betegszik meg, ami toleráns az megfertőződik, de nem ad tünetet viszont megfertőzheti a fogékony régebbi fajtákat stb.
A nemesítési cél sok féle. Azért használnak egy keverékben több fajtát például, mert mindegyik mást tud.
A fajta elismerés után megkapja a forgalmazási engedéylt a fajta és amikor megvezsed a fűmag keverékket akkor ráírják, hogy milyen fajtákból áll. A fajta adatlapjára rákeresve meg tudod magad is mire képes.
Kérdezte vlaki a Barenbrug supersportot.
FajtaFajArány
Bareuro Lolium perenne (angol perje)25%
BaririsPoa pratensis (réti perje)25%
Bargita Lolium perenne (angol perje)25%
Barghini Poa pratensis (réti perje)25%
Válaszd ki a Bariris fajtát és keress rá Ez az adtlapja https://www.barenbrug.biz/turf/products/bariris.htm láthatod, hogy rozsda és helminthosporium ( levél foltosodás) ellenállő és tűri a nátriumos öntözővizet stb. Nincs adat a barna foltra , a nyári foltra , a rózsaszín hópenészre stb.
Ha megnézem a a BS keverék csiraszámát ami ki fog kelni a vetésből, akkor ebben keverékben 90% réti perje és 10% angolperje alkotja amajd a gyepet. Tehát a vetőmeg tömeg százaléka nem azonos a csiraszámmal a magméretek és ezerszemtömeg miatt. Tipikus foci keverék.
Hol lehetne ilyet venni? A keverékek tartalmazzák vagy nem, ettől függ milyen drága a vetőmag.