Üdv mindenkinek! A hétvégén láttam a TV-ben az S.Juditnak a főző műsorában, hogy gyerekekkel kenyeret sütött .Na gyorsan elő a papírt ,recept+hozzávalók gyorsan megjegyezve.Másnap ki is próbáltam az új kenyérreceptet na elég vacak lett.Azt javaslom mindenkinek, hogy maradjunk meg a hagyományos jól bevált kenyérreceptünknél , a csajt meg el kellene küldeni egy főzőtanfolyamra.Nem ez az első bakija amit a képernyőn elkövetett már.A mi kemencénk is szépen sütögeti a kenyeret+a többi finomságot.Most még kap egy hőmérőt és már utána csak dolgoznia kell.
Én momentán téliesítetettem a búbost, hogy télen is tudjunk sütögetni. Végül is nem egy komoly szigetelelés, csak osb lappal burkoltam körbe és világítást csináltam bele, amit egyébként is akartam. Tavasszal lecsavarozom az osb-t és összerakom a kemence mögé. Szerintem praktikus lett, majd teszek fel róla képet. Üdv mindenkinek!
Csak azt akarom mondani, hogy én jobbára kenyérsütésre használom a kemencét, egész hétre meg szoktam sütni a hét végén, a búza kenyér nagyon finom. Igazán jó rozskenyeret viszont még soha nem sikerült csinálni. Friss maradt napokig, nem morzsálódott, de az íze valahogy nem az igazi. Van valakinek valami kipróbált jó módszere?
Én elkészültem a kemencével és hsaználom amit érdemes leírni azt már leírtuk azthiszem , ha mégis van újabb tapasztalata valakinek-... azért mindig végig olvasom a hozzászólásokat. Az idő valóbam nem kdvez az építésnek, majd tavasszal megint fellendűl a dolog. Az áremelések és a mínőség romlás egyre inkáb az egyéni megoldások felé szorítják a népet. :-)
Az alábbi címen vannak a barátomnak a munkái, érdems megnéni őket! Friss még a lap, folyamatosan tölti felfele a referenciáit. http://www.szonyicsaba.atw.hu/
Köszönöm a gratukat! Biii! A krumplit magyaros fűszerkeverékkel ízesítettem és kacsazsírban sült. De egyszerű delikáttal, ízvarázzsal is szoktam csinálni, mikor hogy. Valóban lefedve szoktam elkezdeni sütni, majd kb. 1 óra múlva feszem le a fedőt, a képen pont az az álapot látszik. Nem fűtöttem be túlzottan, kb. 200C°-os lehetett a kemence, így 3 órahosszat volt bent. Kivehettem volna már hamarabb is, csak nem érkeztek meg a vendégek a megbeszélt időbe és nem vettem ki, nehogy kihűljön. Sajnos a birsalma pálinka és a Tokaji bornak köszönhetően már csak akkor örökítettük meg a kész vacsorát, mikor már nagyrésze elfogyott. Egyébként ilyen volt: A kemence építésekor én csak "segédmunkás" voltam. A tervek az én fejemből pattantak ki, de a kivitelező a legjobb barátom volt. Szakmáját tekintve festő-mázoló, mentősoforként dolgozik és szabadidejében hasonlókat cselekszik. A kemencét és az előtte lévő búrkolást A-Z-ig Ő csinála a tetőszerkezetet viszont már egy asztalos szakoktató kolegám készítette.
Nos, kedves kemencés társak, én az idénről befejeztem a kemence és környéke építését, szépítését. Tavasszal körbefogom még apácarácsozni az oszlopok közét, 3 parasztlócát és 1 asztalt teszek be és akkor mondható majd teljesen késznek. Maga kemence tökéletesen működik, csak kicsit nagyra sikerült. Bőven elfér benne 4 nagy tepsi. Kenyeret még nem sütöttem benne, de Édesapám szerint 4 cipó és egy vakaró fér bele. Íme:
Egy kazánszerelő ismerősömtől kaptam. A védőcső teljesen átmegy a kemencén, oldalt az ajtó fölé raktam. Gyakorlatilag éri a láng, de még nem ment fel a hő 400 fok fölé. Mikor a parázs 300 fokot ad akkor rakom be a sülni való hust és egy óra mulva kb 180 foknál veszem ki.
Süteményeknél, pizzánál alacsonyabb hőmérsékleten sütök. Sütés végén mikor kihült a kemence egyszerűen kihuzom és berakom a kemencébe, igy az eső sem árt neki.
Helló kemencések! Hőfokmérőt én a következő címről rendeltem: ABAKO Bp. Andor út 60. Tel.:06209604538 Postai utánvéttel 7000,- magyar forint. Ez a típus 20cm-es szárral van szerelve+ van hozzá egy réz beépíthető védőcső(400 fokig mér). Beépítéskor az ajtó mellé tettük közvetlenül, a vége(kb 2cm) belóg a tűztérbe, de semmi hátrányát nem vettem észre. Jó sütögetést.
Ez igen , valami ilyesmire gondoltam én is .Hol tudok vásárolni ilyen hőmérőt?A beépítésnél kell-e valamire odafigyelni, hogy a hőmérő jól működjön (elhelyezés, lángvédelem)?
Ha jól értem nállatok akkor hőcserélős megoldás van? A tálcák elhelyezéséről és méreteiről nem irtál.Azok milyenek? Ha vastagabbak lennének a falai és másfajta lenne benne a vizes tartály,szerinted ezek javítanának a hatékonyságán? Valami ilyesmire gondoltam.
A méret 1,7X1,1m anyaga égetetlen kisméretü tégla kötőanyaga agyag! falvastagsága 7 és 12 cm! A hatásfokkal kapcsolatba: Nem szabad összehasonlítani kazánokkal mert a kemencének szerintem kissebb, de ennek a negy előny csak akkor van, ha szalmával ízikkel vagy valami olcsó annyaggal tudsz fűteni ( mi még be se kapcsoltuk a gázt) felfűtéshez kb 25-35 perc kell amihez elég sok anyag kell, mert nagy a tűztér a tártály miatt ami 150 literes! Elhelyezése: nállunk a tüzelőtérnek van egy külön bejárata a tűztér pedig a nappaliba van így azt már a kemence fala fűti ( ki van kapcsolva ott a radiátor) Itt van a legmelegebb a lakásban!
Üdv. mindenkinek! Tanácsot kérnék hőmérővel kapcsolatosan .A www.langor.hu oldalon találtam két fajta hőmérőt , az első sütőbe helyezhető , a másik benyúló száras 300 c-ig mér.Kérdésem:Melyik az optimálisabb?Kell-e védeni a hőmérőt a közvetlen lángtól és hőtől a sütőtérben a felfűtéskor?
Érdekelne minden a kemencédről. Például az,hogy mekkora a tűztér? Milyen és mekkora tálca van benne? Hogy van elhejezve? Milyen vastag a tűztér falvastagsága és miből van? Milyen hatásfokkal üzemel? Szerinted mivel lenne jó fűteni benne? STB. Én még csak elméletben és rajzon készítettem el a kemencés-kazánomat,tapasztalatom még nincs,ezért minden segítség jól jön. Van 1 ismerősőm aki kb.3 évig használt hasonlót a lakása fűtésére és nagyon meg volt vele elégedve.Igaz,hogy az övé inkább 1 berakott csempekályhához hasonlított "alakra"de az elv ugyan az.Most felujjította a lakást és már gázzal fűt de jövőre csinálnom kell neki 1 olyat amilyen előtte volt neki. Neki bejött a régi!!!