Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Amíg van rólam mit lenyúzni /értsd: ki nem mennek a szabik,mert az prémiumot jelent a főnöknőnek,addig maradhatok,ez egyenlőre nov. vége.15-én a kocsit mindenesetre elviszik-amivel melóztam-dec.től meg ...ki tudja,nincs benne annyi gerinc,hogy normálisan közölje mi lesz...pedig már szeretnék egy éjszakát végialudni...ez jó ideje nem megy/addig melózhatok....tehát nov végéig igen.
....ja a többiektől elnézést a magánjellegű off-ért.
Kipusztult az öreg szilvafánk tavaly, régi besztercei fajta volt. Nem tudom hány éves lehetett, de amikor odaköltöztem (23 éve), akkor is kifejlett nagy fa volt. mindig tele terméssel. Idén nagyon hiányzott a termés, mert aszalni is szoktunk, lekvárt is főz a feleségem, a maradékot meg cefrébe szoktam gyűjteni. Elmentem a faiskolához, ahol lebeszéltek a beszterceiről, hogy szinte mind vírussal fertőzött. A cacanska lepotica-t javasolta az illető, illetve emlegette még az empresst és az elena-t. Elbizonytalanított, mert ezeket nem is ismerem. Egy ismerősöm szerint a lepotica jó frissen és lekvárnak is, pálinkának nem tudja. Többit amit a faiskolás írt nem ismeri.
Kérdésem lenne, hogy a fentebb leírt fajtákat ismeri-e valaki, illetve ha ismeri mi a véleménye róla. Esetleg mit javasolna a besztercei helyett.
Szerintem nem a szilva fajtájával van baj, hanem a dmkert árai túlzóak. Én 1200 forintért vettem a topend plus-t. (bocs hogy nem mentem visszább és erre válaszoltam)
"Totál véletlenül" ma sikerült ráakadnom a listámon szereplő Tuleu gras-ra. :-)
Bár nincs rajta a faiskola honlapján a fajta, de puszta kíváncsiságból mégis benéztem, ha már úgyis ott mentem el előtte. Nem bántam meg! Gyönyörű, jól fejlett fa, oldalelágazásokkal. Ha lehet, majd mindkét eddigi fáról készítek fényképet, kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy melyikkel hogy bánjak jövőre a metszéskor.
Az eddig összegyűjtött saját tapasztalat alapján nyilván igyekszem majd valamiféle egyensúlyt teremteni a gyökértömeg és a föld feletti rész között, na de hát ez még csak az eleje. Nem véletlenül kérdeztem rá az azutáni időszak metszésére, koronaalakítására (nem beszélve a fajták ez ügyben mutatkozó különbségére - mármint, hogy eltérőek a génkódolt koronaformák/nagyságok, vesszővastagságok, ritkább vagy sűrűbb a koronája, stb.).
Egyébként a metszés után most ősszel érdemes megkínálni a szilvafákat rezes lemosóval (a most ültetetteket és a már említett nagyobb, idősebb "Beszterceit" is). Saját magam szoktam készíteni 1 %-os bordói lét, arra gondolok.
Mintha lyukasak lennének a levelek az öregebb fán...
Én is a lehető legnagyobb gyökérrel, lehetőleg földel is, szoktam átültetni egyik helyről a másikra. Tegnap épp két Harmat-ot ültettem át. Egyik magas szilvatörzsben a másik alacsonyan ugyancsak szilvában hajtott nagyot az őszi alvószemzésből. (Köszi az oltóvesszőt!)
Két, maximum három évig tartsd gyomtalanul, ne vess, ültess bele semmit, akkorra 'elrepülnek' (cserebogár formájában) a pajorok és mivel tisztán tartod, az utánpótlás megszünik. Leginkább a füves, gyomos helyeket kedvelik az anyabogarak az utódok elhelyezésekor.
Most ástam ki az elpusztult fákat (mivel a hétvégén a helyükre ültetem az újakat), és látszólag némelyiknél tényleg a pajorok jelenthhették a problémát, mivel szinte alig volt gyökerük.
Milyen talajfertőtlenítő szert használjak, ami hatásos a pajorok ellen?
Azt szeretném kérdezni, hogyha egy Cacanska (rodna vagy lepotica, már elfelejtettem) fa mellé Beszterceit ültetek, akkor az veszélyezteti a Cacanskát is? Mármint, hogy ráterjedhet a vírus.
Másikból is van mindig egy, akkor kérdésből is lehet. Nem mintha magamtól nem tudnám, de olyan jó leírva látni hogy: szilvapálinka, szilvabefőtt, szilvadzsem, szilvaíz, szilvalekvár, rumos szilva, ecetes szilva, szilva...:)