Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2007.10.26 0 0 977
A kazánban gyakorlatilag a kazetták alkotják a tűzteret. (javíts ki ha másmilyen a kazánod. A kemencében a tűztér tégla burkolatú, ami nem túl jó hővezető. Ahhoz, hogy a téglák mögött a kazánból kioperált kazetták kellőképp fölmelegedjenek, nagyon sok időre lesz szükséged, másrészt nagyon sok veszteséged lesz, mivel a téglák nemcsak a kazánlemeznek adják át a hőt, hanem a teljes kemence külső felület hőlegadó (míg a kazánt hőszigetelik körbe).

Aztán azt is vedd figyelembe, hogy felfűtéskor a kemence száján rengeteg hő távozik, ami szintés veszteség, ha fűtési célra szánod.
Előzmény: igi2650 (976)
igi2650 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 976
Most kicsit elbizonytalanodtam.Biztos,hogy akkora kemence fog kelleni,hogy fel tudjak benne állni?
A mi kazánunk"amit ki szeretnék váltani"nem nagy.3 vizes kazetta van benne.Méretük kb.60x40 cm. és 10 cm vastagok,amik összesen kb.75 liter vizet tartalmaznak.Úgy gondoltam,hogy egy 120x110 cm-es kemence tűzteret készítenék,ami oldalára és hátuljára helyezem a 3 kazettát.Így még mindig maradna elég tér a tűzelésre.Felfűtésére csak először kell nagyobb mennyiségű tüzelő amig a téglák fel nem melegednek.A későbbiekben csak annyi tüzelő kell,hogy tartani tudja a kívánt hőfokot.Szóval valami hasonló lett volna az elképzelés.Szerinted ez így nem fog müködni?
Szivesen fogadok bármilyen kritikát,vagy tanácsot.
Az eddigieket is köszönöm mindenkinek !!!
Előzmény: kisszszoros (975)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.26 0 0 975
Az, hogy milyen kemencére lesz szükséged a kazán kiváltáshoz, elég sok dologtól függ.
Először is, mivel élek a prekoncepcióval, hogy központi fűtést szeretnél táplálni, szükséged lesz egy viszonylag nem egyszerű tervezésre, ami a kemence teljesítményét, illetve a kémény keresztmetszetét illeti.

Ezek után jöhet az a rész, amikor a környezet, és az ízlés meghatározza, hogy mekkora, és milyen formájú kemencét szeretnél építeni, de itt már figyelembe kell venni a teljesítményigényből adódó méretet, illetve a vízmelegítésből adódó tartályméreteket is.

Valószínűleg kb. akkora kemence fog neked kelleni, hogy fel tudsz benne állni, és nem kevés anyag kell a felfűtéséhez. Talán még annyira sem lesz takarékos, mint a kazán...., szóval ha anyagi megfontolás vezérel, akkor, és csak akkor jöhet ilyesmi szóba, ha rendelkezel, mondjuk minden éveben egy feleleges bazi nagy szénaboglyával....

Ha a kemence nem biztos hogy bejön, nézzél körül cserépkályhás dolgok környékén, mert azok között is vagyon vízmelegítős, és talán jobb a hatásfokuk is a kemencénél...
Előzmény: igi2650 (969)
krakkper Creative Commons License 2007.10.26 0 0 974

Sziasztok!

 

Gratulálok a sok finomsághoz amiket sütöttetek.

Koksz is sikerül néha, már én is túl vagyak egy fekete kenyéren, és két diszkosszal felérő lángoson. 

de már tanulom,hogy nem mindegy a kemencéből mennyi láng oson.

Felfűteni 2-2,5 óra de lassan, keveset rakok a tűzre.

Szóval,sok mindennek össze kell vágnia hogy jót süssünk. Ha kicsit meleg a kemence lehet a kenyér tetejére sütőpapírt rakni, és nem ég meg.

A kenyérke alá egy-egy káposztalevelet tenni, és úgy bevetni.Nem lesz szűrke, ad egy különleges ízt is , és a kicsi nedvességről is gondoskodik.

Kerek kenyeret tovább kell sütnöm minta hosszú, formában sütöttet. Biztos a keresztmetszettel van összefüggésbe.

 

No és ami számomra fontos, a dagasztás. mindig melegen tartani már a lisztet is, nem hagyni túlkelni. 

üdv

geza2461 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 973

Szia biii!

Eltudnád küldeni a kenyér receptedet?

Akár e-mailban.

Előzmény: biii (967)
krakkper Creative Commons License 2007.10.25 0 0 972

Szia  igi2650!

 

 

A problémádra a megoldást Agur topictárs tudja lsd:673. szólást.

Sok sikert, jó gondolatokat.

üdv:

Dolgozz egy kicsit, olvasd a  topik régebbi részeit is.

Előzmény: igi2650 (969)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.25 0 0 971
igi2650!
Már bocs, de kicsit kilógsz a sorból! Funkcióját tekintve legtöbben nosztalgiából, ízletes ételek készítésére az udvar, vagy a ház díszének céljából készítik el buszkeségüket. Te viszont azt a funkcióját helyezed előtétbe, hogy a kazánodat helyettesítsd vele. Számomra ez egy kicsit illuzió romboló.
Na, de mindegy ez csak az én véleményem. Lényeg az, hogy lesz vele bajod rendesen, nem úgy, mint egy kazánnal. A kemencét karban kell tartanod, mert gondolom naponta fűteni akarsz benne, mindenféle hulladékkal. Márpedig akkor nem javasolt, hogy sütésre, főzésre is használd, mert ehetetlen lesz az ételed. Ott ahol kivezeted a fűtéscsövet a kemencéből mindíg össze fog hasadni, mivel a cső rendesen tágúlni fog.
De ha mindenáron megakaod építene, akkor mindenképp hőcserélővel építsd meg.
Sok sikert hozzá!
Előzmény: igi2650 (969)
oven Creative Commons License 2007.10.25 0 0 970

Üdv ismét mindenkinek!

geza!

Kb. 3-4kg-s kenyereket sütök, olyan 2 órahosszáig, vagy valamivel tovább. Ha túl sokáig benn marad, nagyon kemény lesz a héja, még késsel is nehéz vágni, a belseje viszont kifogástalan.

Mindazonáltal nyilván minden kemence másképp süt.

igi2650 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 969
Szevasztok kemencések.
Szeretnék építeni egy olyan kemencét amivel kiválthatom a kazánt.Vagyis a kemencébe szeretnám a vizet bevezetni úgy mint a kazánba van.Ehhez kérnék segítséget és várom mindenki hozzászólását akit érdekel a dolog.

Email címem: igi2650@freemail.hu

Skype címem: igi2650
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.25 0 0 968
Valahogy én is így tudom, csupán annyi különbséggel, hogy nem muszáj sütéskor bent lenni egy tál víznek. Elegendő, ha csak egy pohárral kicsinként szétfröcskölsz a kemence fenekén, mielőtt berakod a kenyeret. Elegendő gőzt csinál, nem biztos, hogy szükség van a vizes tál jelenlétére. Mondom mégegyszer, én még nem sütöttem kenyeret, mindezt nagyanyámtól tudom.
Előzmény: biii (967)
biii Creative Commons License 2007.10.25 0 0 967

szia

mi úgy sütjük a kenyeret hogy beteszünk előtte egy papirt, ami ha egyből meggyullad túl meleg a kemence.. ha szépen megbarnul, majd meggyúllad akkor jó!

be szoktunk tenni tálban vizet, ez végig bent van a kenyérsütésnél.

60 dkg lisztből készül egy egy kenyér, ennek kb 50-55 percet adunk, végig cukott ajtóval.

(vasárnap kirpóbáltam ugyanezt a receptet bent gáz sütőben és tökéletes! kicsit finomabb azért a kemencés, és kicsit más az "anyaga" de nagyon szupi igy is!)

Előzmény: geza2461 (963)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.25 0 0 966
Én momentán nem sütöttem még kenyeret, de emlékeim szerint nagyanyám kb. 3kg cipókat legalább 2-2.5 óráig sütött. Ha jól emlékszek! De ez a lisztes "trükk" a leg tutibb!
Előzmény: geza2461 (965)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 965

Szia oven!

 

Ez jónak tünik.

És ezzel a módszerrel, mekkora kenyeret, mennyi ideig szoktál sütni?

Előzmény: oven (964)
oven Creative Commons License 2007.10.25 0 0 964

Üdv mindenkinek.

 

Egyszer már elhangzott ezen a fórumon a "lisztes varázslat", ti. ha a kemencébe szórt liszt szép fokozatosan aranybarnára sül és nem ég meg, akkor a kenyér sem fog, bármeddig van odabenn. Legfeljebb túl vastag lesz a héja. Nálam ez mindig bevált.

geza2461 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 963

Szia Tu-Ja!

 

Én felfűtöttem a kemencét, 320 fokig.(amikor a bot szikrázik, 300 fok körüli)

Kihúztam az összes parazsat, és kitöröltem vizes ruhával.

Eközben visszahűlt 300 fokra.

Beszortam a lisztet, ami pillanatok alatt meggyulladt.

És beraktam 3 db kenyeret.

A kenyerek 2 perc alatt kokszok lettek, ekkor kinyitottam az ajtót, és nyitott ajtóval sütöttem tovább, ekkor folyamatosan 250 fokon volt.

30 perc mulva kivettem és megvágtuk, és nyers volt.

Ezért még visszaraktam.

Mire megsült, briket lett, és stillel lehet csak szeletelni, az íze pedig tiszta élesztő.

 

Hibát hibára halmoztunk, már a tésztánál is, mert a tészta alapjaiban is rossz volt, (túl sok élesztővel, amit nem jól állítottunk össze) ami 6 orával túlkelt, és még a túl forró kemencébe is beraktam!

Az egészet elkapkodtam!

Még másnap reggel is 80 fok volt a kemencében.

 

Mindezekből tanulva, már készülök a következő kenyérre!

Találtam már normális receptet, már csak a hőfok a kérdéses.

Én úgy gondolom, hogy kb. 200 fok körüli lehet a jó!

Előzmény: Tu-Ja (960)
szaborob Creative Commons License 2007.10.25 0 0 962

Szia bii,

 

Tudnánk beszélni ezügyben?:)

szabi_b @ hotmail.com

 

szaborob

Előzmény: biii (957)
oven Creative Commons License 2007.10.25 0 0 961

Tuja!

Vedd ki a parazsat.

Tu-Ja Creative Commons License 2007.10.24 0 0 960

Szia geza2461!

 

Őszintén szólva nem tudom neked megmondani hány fokos lehetett a kemence, mert

nincs még beépítve hőmérőm ( mindenképpen lesz!) de azt tudom, hogy amikor benyomtam egy fél marék lisztet nagyon gyorsan megégett.Ezért kicsit nyitva hagytam az ajtót és hűtöttem egy keveset kb. 2-3 percet. Aztán meg a parázs 2/3-át

is kiszedtem, mert először a kenyerem belső fele túl közel volt hozzá. Ezért az egyik fele pillanatok alatt elkezdett feketedni. Ekkor előre húztam a kemence első harmadába ( hátul benne a parázs) és mellé tettem a fém formában lévő kuglófot.

Így együtt sütöttem őket 35 percig.

Ekkor kivettem és olyanok lettek amiket a fotón láttál. Az ízüket meg én éreztem és bizony nagyon finomra sikerültek. A barna kenyerem szintén egy fém sütőformában volt és kb. 1/2 kg lehetett .

Hát remélem segített egy keveset ez a pár sor.

 

Hali

Tu-Ja

Előzmény: geza2461 (952)
Béla1007 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 959

sziasztok !

geza2461!

Tavasszal kezdem a kemencém építését. Gratula a művedhez , nagyon tetszik.

Légyszi add meg a kemencéd know-how-ját alaprajz méretekkel és egy pár fotó is jól jönne az építés folyamatáról.

Köszi

Béla

DacaGaby Creative Commons License 2007.10.24 0 0 958
Üdv Géza!
Konkrét receptem nincs a fűszeres forgatott burgonyáról, ez csak az én kis pihent agyam szüleménye, de leírom miből is áll: több formába szoktam készíteni, attól függ milyen alkalomból. Lehet vastagabb karikákra vágni, cikkekre (négyfele), vagy ha kicsit exluzivabb alkalom van, netán köretnek csinálom, akkor "V" gyaluval hullámos karikára vágom, de ha kis csinos apró krumpli van akkor csak úgy egészbe hagyom. Ha van akkor kacsacsírt olvasztok (de bármilyen zsíradék jó, étolaj is) és abba szórok ízvarázst, vagy kevés vízbe feloldott húsleveskockát, őrölt borsot, petrezyelyem zöldet ha van szines borsot, őrölt köményt és ízlés szerinti fűszereket, kinek milyen az ízlése (majoranna, kakukfű stb.). Ebbe a főszeres zsíradékba jól megforgatom a lecsepegtetett krumplit, tepsibe rakom és a maradék zsíradékot ráöntöm. Kemencébe rakom, bő félóráig lefedve, vagy fólia alatt párolom majd sütöm, én kicsit ropogósra szoktam, de csak annyira, hogy a külseje legyen kicsit ropogós. Sör-bor korcsolyának is kitűnő, de köretnek sem utolsó! Jó étvágyat!
Előzmény: geza2461 (954)
biii Creative Commons License 2007.10.24 0 0 957
nekem van vagy 4 zsák..Érden vagyunk
Előzmény: szaborob (944)
Bububá Creative Commons License 2007.10.24 0 0 956

Szia!

 

Attól függ...

Az én nagymamám 3 órát sütötte (kb. 5-6 kg-os kenyereket, lábosban), de a cipót azt kb. 1,5 órát (kb 0,5 kg-os).

 

A hőfokot nem tudom. Mama szerint akkor jó, ha a piszkafávat végighúzod (oldalra) az alján és "szikrát vet" (egy-két szikra szerű izzó szemcse kiugrik alóla).

 

Amúgy meg irodalom keringett itt, abban van pontosabb, ha van mivel mérni :)

 

 

Bububá

 

 

Előzmény: geza2461 (952)
Bububá Creative Commons License 2007.10.24 0 0 955

Szia!

 

Tőlem, ha elég 1 zsáknyi. Viszont érte kell jönnöd a "nagyfaluba".

 

Mail pls.

 

Bububá

Előzmény: szaborob (944)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 954

Szia DucaGaby!

 

Mi ez a "fűszeres forgatott burgonya", érdekelne.

Hasonló iszogatást szoktunk a szomszédokkal, és közben tuti lenne.

Légyszi add meg a receptet.

Én csak normál töltött káposztát ismerek, meg a "tőtikét",

ami ugyan az, csak szőlőlevélbe töltve, és a Szabolcsit édeskáposztával.

Előzmény: DacaGaby (953)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.23 0 0 953
Tu-Ja, Géza gratula Nektek! Mutatós kis cuccost (s)ütöttetek össze, tuti, hogy finom is volt! Én is sütögettem ma, csak nem volt érkezésem lefotózni, megaztán nem volt valami nagyszám, csupán füstölt púlykacombokat sütöttem zöldségágyon, meg két hatalmas tepsi fűszeres forgatott krumplit. A baráti körömben ez igen népszerű, pálinkázgatás & borozgatás közben jó kis "csemege".
Hamarosan ismét hosszú hétvége lesz, biztos sokan fogtok sütögetni. Én momentán töltöttkáposztát szeretnék készíteni, de valami nem mindennapit. Ha bítokotokban van valamilyen különleges, ízletes recept, megköszönném ha megosztanátok velem.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 952

Sziasztok kemencések!

 

Tudnátok segíteni?

Hány fokon kell sütni a kenyeret, és mennyi ideig?(kb. 1,5 kg)

Mert nem szeretnék több "kokszot" gyártani!

 

Hali Tu-Ja!

Nagyon szép a koglóf!

Hány fok, és mennyi idő?

Tu-Ja Creative Commons License 2007.10.23 0 0 951

Sziasztok!

 

Mi is sütöttünk ma, de tényleg csak pár falatot. Úgy gondoltam, hogyha már rendesen befűtök akkor ne vesszen kárba a hő. Bizony nem is veszett!

Egy kis kalács és egy kis barnakenyér próba. Ma fűtöttem fel rendesen először a kemencét.

 

Mindenkinek jó étvágyat!

 

Üdv

Tu-Ja

geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 950

Bocsi.

Ezek még lemaradtak!

Előzmény: geza2461 (949)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 949

Hali mindenkinek!

A sütögetés nagyon jól sikerűlt!

A kenyér okozott némi problémát, több dologot is elszúrtam.

A kenyerek hirtelen megégtek, mert 300 fokon kezdtem a sütést.

Utána már nyitott ajtónál 250 fokon sütöttem.

A csülkök, pogácsa, rétes, káposztás csülök, tarja, finomak lettek.

A lapátot előtte dobtam össze, jól működött.

Előzmény: pistályi (942)
siileec Creative Commons License 2007.10.23 0 0 948
Hát nem tudom, aki sütötte profi a kemencés kajákban. Ha jobban megnézed, azért a fogasok teteje piros ropogós. Persze ki hogy szereti. Ami biztos, nagyon finom volt.
Előzmény: konaking (947)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!