Napok óta olvasgatom a fórumot azzal az elhatározással, hogy tavasszal építsek egy kemencét. El is kezdtem a tervezést amit papírra is vetettem. Mivel itt sokan vagytok akinek ez már sikerült ezért véleményezést szeretnék kérni tőletek, hogy miben változtassak!
Nem tudom, hogy a méz helyett cukor okozhat-e problémát. Én nem használok cukrot soha semmibe, úgyhogy én fordítva szoktam csinálni, cukor helyett diabetikus mézpótlót használok. Senki nem mondja meg, hogy az van benne (sütikbe is vagy mézpótló vagy édesítőszer, persze nem mindegy, melyik), és az állagán sem szokott változtatni.
Nekem is időbe telt, mire találtam 4-5 használható kenyérreceptet, de azok viszont beváltak, mindenkinek szokott ízleni. És bátran lehet használni a különböző magokat is, nagyon jó ízű tőlük a kenyér.
Már régóta olvasgatom a fórumot, mert tavasszal én is beterveztem a kemenceépítést. Eddig nem szóltam még hozzá egyszer sem, de most a rozskenyér recept miatt gondoltam, írok.
Szóval még nincs kemencém, így kemencében még soha nem sütöttem, de a gázsütőben és a kenyérsütő gépben rendszeresen. Nekem is elég sok bajom volt a receptekkel, de aztán rátaláltam egy honlapra, és ott elég sok receptet próbáltam ki, beváltak, merem ajánlani: www.foszakacs.hu
S. Juditot pedig muszáj megvédenem. Nem láttam a hétvégi műsorát, még kenyér receptet sem láttam tőle, pedig egy kivételével az összes könyvét megvettem, de állítom, hogy nagyon klassz kaják vannak bennük. Én már lassan csak az ő receptjei szerint sütök-főzök, újra megszerettette velem a főzést.
Az elmúlt 3 év során talán 1 vagy 2 olyan receptje volt, ami nekem sem jött be, de a többi szuper, és ezt a családom és a rendszeres vacsoravendég barátok is állítják, nem csak én.
Ettől függetlenül, lehet, hogy a kenyér tényleg nem volt jó. Sajnos a tv-műsorban pontos mennyiségeket sem szokott mondani, onnan főzni szinte lehetetlen.
És ami a lényeg, ugye, ízlések és pofonok különbözőek.
Üdv mindenkinek! A hétvégén láttam a TV-ben az S.Juditnak a főző műsorában, hogy gyerekekkel kenyeret sütött .Na gyorsan elő a papírt ,recept+hozzávalók gyorsan megjegyezve.Másnap ki is próbáltam az új kenyérreceptet na elég vacak lett.Azt javaslom mindenkinek, hogy maradjunk meg a hagyományos jól bevált kenyérreceptünknél , a csajt meg el kellene küldeni egy főzőtanfolyamra.Nem ez az első bakija amit a képernyőn elkövetett már.A mi kemencénk is szépen sütögeti a kenyeret+a többi finomságot.Most még kap egy hőmérőt és már utána csak dolgoznia kell.
Én momentán téliesítetettem a búbost, hogy télen is tudjunk sütögetni. Végül is nem egy komoly szigetelelés, csak osb lappal burkoltam körbe és világítást csináltam bele, amit egyébként is akartam. Tavasszal lecsavarozom az osb-t és összerakom a kemence mögé. Szerintem praktikus lett, majd teszek fel róla képet. Üdv mindenkinek!
Csak azt akarom mondani, hogy én jobbára kenyérsütésre használom a kemencét, egész hétre meg szoktam sütni a hét végén, a búza kenyér nagyon finom. Igazán jó rozskenyeret viszont még soha nem sikerült csinálni. Friss maradt napokig, nem morzsálódott, de az íze valahogy nem az igazi. Van valakinek valami kipróbált jó módszere?
Én elkészültem a kemencével és hsaználom amit érdemes leírni azt már leírtuk azthiszem , ha mégis van újabb tapasztalata valakinek-... azért mindig végig olvasom a hozzászólásokat. Az idő valóbam nem kdvez az építésnek, majd tavasszal megint fellendűl a dolog. Az áremelések és a mínőség romlás egyre inkáb az egyéni megoldások felé szorítják a népet. :-)
Az alábbi címen vannak a barátomnak a munkái, érdems megnéni őket! Friss még a lap, folyamatosan tölti felfele a referenciáit. http://www.szonyicsaba.atw.hu/
Köszönöm a gratukat! Biii! A krumplit magyaros fűszerkeverékkel ízesítettem és kacsazsírban sült. De egyszerű delikáttal, ízvarázzsal is szoktam csinálni, mikor hogy. Valóban lefedve szoktam elkezdeni sütni, majd kb. 1 óra múlva feszem le a fedőt, a képen pont az az álapot látszik. Nem fűtöttem be túlzottan, kb. 200C°-os lehetett a kemence, így 3 órahosszat volt bent. Kivehettem volna már hamarabb is, csak nem érkeztek meg a vendégek a megbeszélt időbe és nem vettem ki, nehogy kihűljön. Sajnos a birsalma pálinka és a Tokaji bornak köszönhetően már csak akkor örökítettük meg a kész vacsorát, mikor már nagyrésze elfogyott. Egyébként ilyen volt: A kemence építésekor én csak "segédmunkás" voltam. A tervek az én fejemből pattantak ki, de a kivitelező a legjobb barátom volt. Szakmáját tekintve festő-mázoló, mentősoforként dolgozik és szabadidejében hasonlókat cselekszik. A kemencét és az előtte lévő búrkolást A-Z-ig Ő csinála a tetőszerkezetet viszont már egy asztalos szakoktató kolegám készítette.
Nos, kedves kemencés társak, én az idénről befejeztem a kemence és környéke építését, szépítését. Tavasszal körbefogom még apácarácsozni az oszlopok közét, 3 parasztlócát és 1 asztalt teszek be és akkor mondható majd teljesen késznek. Maga kemence tökéletesen működik, csak kicsit nagyra sikerült. Bőven elfér benne 4 nagy tepsi. Kenyeret még nem sütöttem benne, de Édesapám szerint 4 cipó és egy vakaró fér bele. Íme:
Egy kazánszerelő ismerősömtől kaptam. A védőcső teljesen átmegy a kemencén, oldalt az ajtó fölé raktam. Gyakorlatilag éri a láng, de még nem ment fel a hő 400 fok fölé. Mikor a parázs 300 fokot ad akkor rakom be a sülni való hust és egy óra mulva kb 180 foknál veszem ki.
Süteményeknél, pizzánál alacsonyabb hőmérsékleten sütök. Sütés végén mikor kihült a kemence egyszerűen kihuzom és berakom a kemencébe, igy az eső sem árt neki.
Helló kemencések! Hőfokmérőt én a következő címről rendeltem: ABAKO Bp. Andor út 60. Tel.:06209604538 Postai utánvéttel 7000,- magyar forint. Ez a típus 20cm-es szárral van szerelve+ van hozzá egy réz beépíthető védőcső(400 fokig mér). Beépítéskor az ajtó mellé tettük közvetlenül, a vége(kb 2cm) belóg a tűztérbe, de semmi hátrányát nem vettem észre. Jó sütögetést.
Ez igen , valami ilyesmire gondoltam én is .Hol tudok vásárolni ilyen hőmérőt?A beépítésnél kell-e valamire odafigyelni, hogy a hőmérő jól működjön (elhelyezés, lángvédelem)?