Azon is gondolkodtam, hogy ha kész van a ház, nem rakok rá egyből hőszigetelést, hagyom kiszáradni, és majd csak 1 év múlva. Szerinted van ennek az elméletnek haszna?
A fórumokat nekiállok olvasni, több tízezer hozzászólást kell átböngésznem, de nincs mese.
Köszönöm a válaszodat, erősen gondolkodom rajta, de nagyjából én is szeretnék tisztában lenni vele, hogy mit hol miért, és gondoltam, hogy a fórum erre megfelelő hely.
Egyébként azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy az egyik műszaki ellenőr ezt tartja helyesnek, a másik azt, pl. tégla típusa (30-38-44).
Tényleg csak az érdekesség kedvéért, de csak elmentem, és lemértem :).
29 centi+vakolat a fal vastagsága, szóval van egy 12 centis kürtő a falban. Jobban mondva csak a felében, mert a nagyszoba fala már rendesen 35 centis tömör fal, egy darabon lezúztam ott is a vakolatot.
Szóval a 10 méteres fal fele ilyen lukas, fele tömör. A lukas rész úgyis fürdő lesz, meg WC, oda nehéz dolog nem kerül, szóval egy kicsit nyugodtabb vagyok :). Valószínűleg a pince falát nem akarták terhelni a tömör fal súlyával.
festő a szakmám és ritkán hallok ilyen pontos meghatározást mit keres a megrendelő. A Poli-Farbe Platinum festékcsaládot ajánlanám. Ezt a festéket egy magyar festékgyár gyártja, ez formaldehid mentes festék, árban is kiváló, egyrétegű falfesték, nagyon jó fedést biztosít.
a 6-os válaszfalat lehet, de kantra tett km téglát meg nem vésel úgy, hogy egészben maradjon a fal. és ne felejtsük ez nem válasz- hanem tartófal és repedése esetén döl belőle a dzsuva.
ok legyen, egy óvatos fúrás polcnak belefér, aztán kiderül fennmarad-e.
Készíts pontos tervet , Ne csak a ház egészét nézd hanem tekints a részletekre is nyitott szemmel .
Szerintem készíttets egy árazatlan és egy árazott költségvetést . Ezt oszd széd a kivitelezők között és akkor a kapott információkból kialakul egy a reálishoz közeli kép .
Kivitelezőt csak is valami szervezet vagy iparos közösségből választanék magamnak . Pl. Ipartestület vagy Iposz stb.
Itt van egy etikai bizottság és ha van valami gebasz akkor minden simábban megy és innen kaphatsz szakmai segítséget is .
Igényes kivitelezésnél inkább a felső tartomány (180-200e Ft/nm) a reális MAI árakon.
2-3 év múlva azonban remélhetőleg már magára talál az épitőipar, igy a munkadijak magasabbak lesznek, az anyagárak meg minimum az inflációval növekednek. Szerintem 220-250e körül számolj, ha ilyen távlatban gondolkodsz.
Persze az, hogy kétszintes, némileg befolyásolja az árat, hiszen kevesebb alap, kisebb tető, stb... de ez már tényleg csak a részletek tudtával pontositható.
Különbséget kell tenni a 6-os válaszfal és az élére rakott km tömör tégla fal között.
Előbbi üreges szerkezetű, nagyobb elemekből áll, sokkal jobban birja a mechanikai terhelést.
Utóbbi tömör tégla, tehát vésésre előbb törik el, minthogy horony vésődjön belőle. Olyan, mint a Jenga nevű játék. Kiütsz párat belőle a kritikus helyeken, és máris kész a panorámás kilátás :)
Fal nyitást én se javasolnék, na de egy polc vagy egy óvatos vésés csak elmegy. A 6 -os válaszfalat is vigan vésték a vízszerelők, néha annyira ,hogy átláttunk a fal túl oldalára és afal mégis állt - majd bevakolták. Itt meg kettő párhuzamos 6 os fal is megy felfelé 25 cm -enként átkötve - stabil ez a fal
nagyméretű szürke tégla, mind állítva, fél téglánként eltolva, keresztbe kötve egy álló téglával. Lehet ez nem is francia, hanem valami okosság a régmúltból?
Annyit tudok, hogy 43-as építésű ház.
Közben gondolkodtam, hogy mi lenne, ha az üreget kiönteném betonnal? Mivel pince van alatta, lehet a pince fala nem bírná el a betont....
Vagy kiönteném polisztirolgolyókkal? Akkor meg az állékonyság nem javul semmit. Pur hab meg elég drága kitölteni egy 10x3-as falat :)
Jól megszívtam, de hát melyik eladó engedi megbontani a falat.....
A kérdések nagy részét egy jó tervezőnek csipőből tudnia kellene, főleg mivel ő álmodja meg a házadat.
Tégla:
30-as téglafal bőségesen elegendő, de abból is inkább valami nehezebb tipus. Javasolt a régi tipusú (természetesen újonnan gyártott) B30, vagy Silka tégla, plusz 15-20 cm grafitos hőszigetelés.
A 44-es (és 38-as) téglák könnyűek, nagyon kicsi a léghanggátlásuk, kicsi tömegük miatt kicsi a hőtároló képesség, ráadásul a hasznos alapterületből vesznek el, ami nagyon nem mindegy. A 30-as tégla teherbirás szempontjából bőven elég, hőtároló tömege ugyanúgy van, hanggátlása minél nehezebb, annál jobb.
Semmi szükség a HS, meg Profi, meg hasonló rendszerekre, népbutitás az egész!
Acélháló: fesztávoktól függ, de javasolt a KÉTSZERI 6-os.
Lépésálló: Ha nem padlófűtésed lesz, akkor minimum 10, padlófűtésnél minimum 15-20 cm.
Penészedés: Minden jól lehőszigetelt házban előfordul, főleg amig kiszárad a ház. Ellene kereszthuzatos szellőztetés vagy pedig szellőztetőrendszer beépitése javasolt. A gipszkartonos dolog nem véd ellene, ez csak annyiban jó, hogy nem vakolsz belül, tehát kevesebb technológiai vizet viszel a házba épitéskor.
Javaslom a (HŐ)Szigetelések topic átolvasgatását, és képbe kerülsz az itt feltett kérdéseiddel kapcsolatban.
Elérkezett az idő, hogy házépítésre adjam a fejem, de a helyzetet kicsit bonyolítja, hogy még nem építkeztem, tehát nincs tapasztalatom ebben. Próbálom összeszedni az információkat, tanácsokat, hogy ha már egyszer eddig jutok (szerintem először és utoljára), akkor a pénzemért jót kapjak/csináltassak, és ne olyat ami rám dől 10 év múlva, beázik, vagy csak annyi, hogy egy kis többleráfordítással lényegesen jobbat csináltathattam volna.
Kivitelező fogja csinálni, csak hát annyi rosszat hall az ember, hogy nem árt, ha valamennyire ő maga is ért hozzá. Nem arra gondolok, hogy kispórolja a betont, hanem az egyes részterületeknél a lehető legjobb ár/érték arányos dolgokat szeretném a házba tudni.
De túl sokáig húztam, szerintem ezek a fontos paraméterek:
- tégla: gondolkodtam a 44-esen hőszigetelés nélkül, de sokan inkább a 38-ast ajánlják + dryvit. Mi a hátránya a 44-es téglának, miért inkább a 38-as (úgy láttam, ebből is van több féle: N+F és HS). Ha 38-as, akkor mekkora szigetelés: 5 cm, 8 cm, 10 cm? Milyen típusú: hungarocel vagy kőzetgyapot vagy írtatok itt bizonyos grafitról is. Melyiktől penészesedik legkevésbé a fal?
- alapban acélháló: elég a 6 cm-es vagy legyen 8-as, esetleg 10 cm-es?
- lépésállóra több helyen 6 cm-est javasolnak, elég, vagy legyen vastagabb?
- a penészesedés elkerülésére több helyen olvastam, hogy a belső falra szereltessek gipszkartont, közte hagyjak légrést. Ezt hogy kell elképzelni?
Hirtelen most ennyi jutott eszembe.
Bocsánat, ha hosszú voltam. Minden segítő véleményt előre is köszönök. És ígérem, hogy megpróbálok minél korábbra visszaolvasni.
Sajnos mire általában az adásvételire kerül sor, addigra van előleg, foglaló meg miegy más.
Bele lehet írni sokan úgysem tudják mi az a francia kötés.
Mos nézegetek lakásokat. A közvetítők általában a fél - néha egy oldalas infók alapján már a foglalóra ( vételi szándékra ) ácsingóznak. Ha többet kérdez az ember - zaklatásnak veszik.
Találkoztam olyannal is aki még a tulajnevét se volt hajlandó megmondani - mondván az a személyiségi jogokba ütközik.
Én ismerem az élére állított falat - ezt szokták kantra rakottnak is nevezni 6 cm + a vakolat, tehát olyan 9 cm.
Ügyes kőmivesnek kell lenni, aki ezt felrakja - válaszfalnak.
Ennek változata az un. katona kötés - kerítésnél vakolat nélkül - látványos érdekes, de csak jó - fagyállótéglából.
Aztán a féltégla falazat. Ez 12 cm + a kétoldali vakolat , így 14 -15 cm. Régen válaszfalnak.
Az egésztégla fal 25 cm + a kétoldali vakolat - nyaralók külső fala volt valaha - 28 - 30 cm készen. A másféltégla fal - másnéven a 38 as falazat - 38 cm - vakolva 40 cm.
Közbenső megoldások 25 + 6 cm és a 12 + 6 cm (ez állítva ), készen 31 cm és 20 cm. Az első a becsapott szegényeknek lakásnak.
És láttam melléképületnél olyan 25 cm kereszbe, oldalt a két szélre állítva 6 - 6 cm - itt volt az üreg ( 25 X 12 x 12 ) cm) Minden tégla állítva. Néha egy - egy 25-es sorral lezárva az ürgek !
Vakolva 28 cm.
Vastagabb fallal nem foglakozom. És régen voltak ezek a variációk a nagyméretű téglákból - az ha jól emlékszem 29 x 14 cm x vastagság az nem tom mennyi . 7 cm ?