Keresés

Részletes keresés

Nyikolajevics Creative Commons License 2011.04.28 0 0 43205

Neked is köszönöm a válaszodat.

Annyi lemaradt, talán fontos, hogy földszintes házat képzelek el, 95-100 nettó nm.

A téglával kapcsolatban ezt találtam (táblázat):

http://www.7haz.hu/teglahaz/5-hszigeteles-kontra-tegla-haz

Pl.:

B30 + 7 cm hőszigetelés: 0,41 U

38 NF + 7 cm hőszigetelés: 0,25 U

Neked mi erről a véleményed?

A kétszeri 6-os acélhálót hogy kell érteni?

Padlófűtést tervezek a nappaliba és a folyosóra.

Azon is gondolkodtam, hogy ha kész van a ház, nem rakok rá egyből hőszigetelést, hagyom kiszáradni, és majd csak 1 év múlva. Szerinted van ennek az elméletnek haszna?

A fórumokat nekiállok olvasni, több tízezer hozzászólást kell átböngésznem, de nincs mese.

Előzmény: KömKel (43184)
Nyikolajevics Creative Commons License 2011.04.28 0 0 43204

Köszönöm a válaszodat, erősen gondolkodom rajta, de nagyjából én is szeretnék tisztában lenni vele, hogy mit hol miért, és gondoltam, hogy a fórum erre megfelelő hely.

Egyébként azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy az egyik műszaki ellenőr ezt tartja helyesnek, a másik azt, pl. tégla típusa (30-38-44).

Előzmény: ép-it-ész (43183)
zizizuzu Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43203

Tényleg csak az érdekesség kedvéért, de csak elmentem, és lemértem :). 

29 centi+vakolat a fal vastagsága, szóval van egy 12 centis kürtő a falban. Jobban mondva csak a felében, mert a nagyszoba fala már rendesen 35 centis tömör fal, egy darabon lezúztam ott is a vakolatot.

Szóval a 10 méteres fal fele ilyen lukas, fele tömör. A lukas rész úgyis fürdő lesz, meg WC, oda nehéz dolog nem kerül, szóval egy kicsit nyugodtabb vagyok :). Valószínűleg a pince falát nem akarták terhelni a tömör fal súlyával.

Köszönöm mindenkinek a sok ötletet mégegyszer :)

Előzmény: Émile (43189)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43202

tud valaki esetleg államilag támogatott napkollektoros pályázatot?

KömKel Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43201

Egyetértek, nálunk minden szines fal ilyennel lett kifestve.

Viszont az egyrétegű festés esetleg nagyon profiknál működik, bárki másnak inkább 2 réteg kell.

Ami nagyon nagy előny (kutyák-macskák-gyerekek ha vannak): könnyen mosható, nedves szivaccsal lejön róla minden kosz folt nélkül.

Előzmény: Szobafest (43200)
Szobafest Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43200

Szia Lejla,

festő a szakmám és ritkán hallok ilyen pontos meghatározást mit keres a megrendelő. A Poli-Farbe Platinum festékcsaládot ajánlanám. Ezt a festéket egy magyar festékgyár gyártja, ez formaldehid mentes festék, árban is kiváló, egyrétegű falfesték, nagyon jó fedést biztosít.

Sok sikert a festéshez!

Előzmény: Törölt nick (43049)
pajaci Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43199

Kössz!

Előzmény: KömKel (43197)
cseik Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43198

a 6-os válaszfalat lehet, de kantra tett km téglát meg nem vésel úgy, hogy egészben maradjon a fal. és ne felejtsük ez nem válasz- hanem tartófal és repedése esetén döl belőle a dzsuva.

ok legyen, egy óvatos fúrás polcnak belefér, aztán kiderül fennmarad-e.

Előzmény: Émile (43190)
KömKel Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43197

Topictárs belinkelte pár napja:

http://www.isover.hu/acoustic/floors/impact/index.html

Lapozz lefelé, ott megtalálod a fafödémes részt.

Előzmény: pajaci (43196)
pajaci Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43196

Fa födémre mi a megoldás hangszigetelés ügyileg, ha nem akarja az ember betonnal terhelni?

Előzmény: cseik (43164)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.27 0 0 43195

Lehet, hogy elég a 26 milla ,de mire ???

Készíts pontos tervet , Ne csak a ház egészét nézd hanem tekints a részletekre is nyitott szemmel .

Szerintem készíttets egy árazatlan és egy árazott költségvetést . Ezt oszd széd a kivitelezők között és akkor a kapott információkból kialakul egy a reálishoz közeli kép .

Kivitelezőt csak is valami szervezet vagy iparos közösségből választanék magamnak . Pl. Ipartestület vagy Iposz stb.

Itt van egy etikai bizottság és ha van valami gebasz akkor minden simábban megy és innen kaphatsz szakmai segítséget is .

Előzmény: j4ck (43191)
KömKel Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43194

Igényes kivitelezésnél inkább a felső tartomány (180-200e Ft/nm) a reális MAI árakon.

2-3 év múlva azonban remélhetőleg már magára talál az épitőipar, igy a munkadijak magasabbak lesznek, az anyagárak meg minimum az inflációval növekednek. Szerintem 220-250e körül számolj, ha ilyen távlatban gondolkodsz.

Persze az, hogy kétszintes, némileg befolyásolja az árat, hiszen kevesebb alap, kisebb tető, stb... de ez már tényleg csak a részletek tudtával pontositható.

Előzmény: j4ck (43191)
KömKel Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43193

Különbséget kell tenni a 6-os válaszfal és az élére rakott km tömör tégla fal között.

Előbbi üreges szerkezetű, nagyobb elemekből áll, sokkal jobban birja a mechanikai terhelést.

Utóbbi tömör tégla, tehát vésésre előbb törik el, minthogy horony vésődjön belőle. Olyan, mint a Jenga nevű játék. Kiütsz párat belőle a kritikus helyeken, és máris kész a panorámás kilátás :)

Előzmény: Émile (43190)
zizizuzu Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43192

A hétvégén lemérem a szélességet.

A hőszigetelés meg tervben van, bár ezek után a dűbelezés is felejtős szerintem.

Köszi a sok tanácsot :)

Előzmény: Émile (43189)
j4ck Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43191

KömKel, neopánik, Emile: köszönöm a válaszokat

időm lenne, mert csak 2-3 év múlva építkeznék

a ház nagyon rozoga kívülről, de nem néztem még meg alaposan

hát amit lehet felhasználnék, de mindenképpen új házat építtetnék

(kerítésbe téglát például)

néztem pár honlapon, hogy 140-200 eFt egy nm generálkivitelezés

nektek nagyjából mi a tapasztalat ezzel kapcsolatban? egy igényes 130 nm-es kétszintes családi ház kijön 26 millióból?

(bocs, h ilyen nagyon felületesek a kérdéseim, de valahol el kell kezdeni :P)

köszi

Előzmény: KömKel (43168)
Émile Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43190

"új nyílást, vésést és polcot ne"

Ez azért túlzott óvatosság.

Fal nyitást én se javasolnék, na de egy polc vagy egy óvatos vésés csak elmegy. A  6 -os válaszfalat is vigan vésték a vízszerelők, néha annyira ,hogy átláttunk a fal túl oldalára és afal mégis állt - majd bevakolták. Itt meg  kettő párhuzamos  6 os fal is  megy felfelé 25 cm -enként átkötve - stabil ez a fal

Előzmény: cseik (43185)
Émile Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43189

És mennyi a vastagsága a falnak ?

Vagy  27 -28 cm ( a kisméretű téglából épitve)vagy  31 -32 cm ( a nagyméretűből építve - habár 43 ban ezt már nemigen gyártották  ).

Az rendbe van hogy kitöltenéd, de hol férsz hozzá az üregekhez , ami függőleges és fenn valamivel le van zárva, pl, koszorúval , vagy a födémmel.

Hagyd úgy, az állékonysága el megy - inkább a hőszigetelése lehet kérdéses, arra meg a külső hőszigetelés kitünő.

Előzmény: zizizuzu (43187)
KömKel Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43188

Lényegében Z-fal (vagy katana fal), ebből kettő, közötte légrés, vagy földfeltöltés. Néhol átkötő téglákkal.

Elvileg a betonos kiöntés nem rossz ötlet, de mindenképpen statikusnak látnia kellene az alaptestet, mélységét, anyagát, stb.

És persze az biztos, hogy egyszerre beöntve a beton súlya szétnyomná a falat... fene tudja mi a jó megoldás.

Előzmény: zizizuzu (43187)
zizizuzu Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43187

Ha az Én kérdésemre gondolsz, akkor a válasz:

nagyméretű szürke tégla, mind állítva, fél téglánként eltolva, keresztbe kötve egy álló téglával. Lehet ez nem is francia, hanem valami okosság a régmúltból?

Annyit tudok, hogy 43-as építésű ház.

Közben gondolkodtam, hogy mi lenne, ha az üreget kiönteném betonnal? Mivel pince van alatta, lehet a pince fala nem bírná el a betont....

Vagy kiönteném polisztirolgolyókkal? Akkor meg az állékonyság nem javul semmit. Pur hab meg elég drága kitölteni egy 10x3-as falat :)

Jól megszívtam, de hát melyik eladó engedi megbontani a falat.....

Előzmény: Émile (43179)
cseik Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43186

csatlakozom elöttem szólókhoz, nem neked kell érteni hozzá, hanem legyen műszaki ellenőröd.

és ha lehet, már a kivitelezővel való szerződés kötés előtt.

és ha még biztosabbra akarsz menni, akkor a tervezés előtt/alatt is legyen.

Előzmény: Nyikolajevics (43182)
cseik Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43185

ma voltam egy vétel előtti épületnél mint műszaki ellenőr. voltak hiányosságok ott is, de legalább tudja leendő tulaj mivel áll szemben.

tudom téged ez nem vigasztal, de sajnos most már el kell fogadnotok, hogy ilyen. állni fog, de ráépítést, új nyílást, vésést és polcot ne tervezzetek.

Előzmény: zizizuzu (43173)
KömKel Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43184

A kérdések nagy részét egy jó tervezőnek csipőből tudnia kellene, főleg mivel ő álmodja meg a házadat.

Tégla:

30-as téglafal bőségesen elegendő, de abból is inkább valami nehezebb tipus. Javasolt a régi tipusú (természetesen újonnan gyártott) B30, vagy Silka tégla, plusz 15-20 cm grafitos hőszigetelés.

A 44-es (és 38-as) téglák könnyűek, nagyon kicsi a léghanggátlásuk, kicsi tömegük miatt kicsi a hőtároló képesség, ráadásul a hasznos alapterületből vesznek el, ami nagyon nem mindegy. A 30-as tégla teherbirás szempontjából bőven elég, hőtároló tömege ugyanúgy van, hanggátlása minél nehezebb, annál jobb.

Semmi szükség a HS, meg Profi, meg hasonló rendszerekre, népbutitás az egész!

Acélháló: fesztávoktól függ, de javasolt a KÉTSZERI 6-os.

Lépésálló: Ha nem padlófűtésed lesz, akkor minimum 10, padlófűtésnél minimum 15-20 cm.

Penészedés: Minden jól lehőszigetelt házban előfordul, főleg amig kiszárad a ház. Ellene kereszthuzatos szellőztetés vagy pedig szellőztetőrendszer beépitése javasolt. A gipszkartonos dolog nem véd ellene, ez csak annyiban jó, hogy nem vakolsz belül, tehát kevesebb technológiai vizet viszel a házba épitéskor.

Javaslom a (HŐ)Szigetelések topic átolvasgatását, és képbe kerülsz az itt feltett kérdéseiddel kapcsolatban.

ép-it-ész Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43183

Mindenképen fogadj fel egy Műszaki Ellenőrt .

Kivitelezőnek legyen FMV-je azaz felelős műszaki vezetője .

Enélkül ne kezdj el semmit , főleg ha nincs tapasztalatod .

Többi lényegtelen

műellenőröddel rágjátok át a terveket , Ő biztosan észrevesz egy csomó hiányosságot és válaszolni is tud ..

Nyikolajevics Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43182

Sziasztok!

Elérkezett az idő, hogy házépítésre adjam a fejem, de a helyzetet kicsit bonyolítja, hogy még nem építkeztem, tehát nincs tapasztalatom ebben. Próbálom összeszedni az információkat, tanácsokat, hogy ha már egyszer eddig jutok (szerintem először és utoljára), akkor a pénzemért jót kapjak/csináltassak, és ne olyat ami rám dől 10 év múlva, beázik, vagy csak annyi, hogy egy kis többleráfordítással lényegesen jobbat csináltathattam volna.

Kivitelező fogja csinálni, csak hát annyi rosszat hall az ember, hogy nem árt, ha valamennyire ő maga is ért hozzá. Nem arra gondolok, hogy kispórolja a betont, hanem az egyes részterületeknél a lehető legjobb ár/érték arányos dolgokat szeretném a házba tudni.

De túl sokáig húztam, szerintem ezek a fontos paraméterek:

- tégla: gondolkodtam a 44-esen hőszigetelés nélkül, de sokan inkább a 38-ast ajánlják + dryvit. Mi a hátránya a 44-es téglának, miért inkább a 38-as (úgy láttam, ebből is van több féle: N+F és HS). Ha 38-as, akkor mekkora szigetelés: 5 cm, 8 cm, 10 cm? Milyen típusú: hungarocel vagy kőzetgyapot vagy írtatok itt bizonyos grafitról is. Melyiktől penészesedik legkevésbé a fal?

- alapban acélháló: elég a 6 cm-es vagy legyen 8-as, esetleg 10 cm-es?

- lépésállóra több helyen 6 cm-est javasolnak, elég, vagy legyen vastagabb?

- a penészesedés elkerülésére több helyen olvastam, hogy a belső falra szereltessek gipszkartont, közte hagyjak légrést. Ezt hogy kell elképzelni?

Hirtelen most ennyi jutott eszembe.

Bocsánat, ha hosszú voltam. Minden segítő véleményt előre is köszönök. És ígérem, hogy megpróbálok minél korábbra visszaolvasni.

KömKel Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43181

Csak belvárosi ingatlan érdekel, vagy Zugló is szóba jöhet?

Előzmény: Émile (43180)
Émile Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43180

Sajnos mire általában az adásvételire kerül sor, addigra van előleg, foglaló meg miegy más.

Bele lehet írni sokan úgysem tudják mi az a francia kötés.

Mos nézegetek lakásokat. A közvetítők általában a fél - néha egy oldalas infók alapján már a foglalóra  ( vételi szándékra ) ácsingóznak. Ha többet kérdez az ember  - zaklatásnak veszik.

Találkoztam olyannal is aki még a tulajnevét se volt hajlandó megmondani - mondván  az a személyiségi jogokba ütközik.

A l'  faszt, akkor miért hirdeti az ingatlanát ?

Előzmény: KömKel (43174)
Émile Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43179

Ez vajon melyik falazat lehet ?

Én ismerem  az élére állított falat - ezt szokták kantra rakottnak is nevezni  6 cm  + a vakolat, tehát olyan 9 cm.

Ügyes kőmivesnek kell lenni,  aki ezt felrakja  - válaszfalnak.

Ennek változata az un. katona kötés - kerítésnél vakolat nélkül - látványos érdekes, de csak jó  - fagyállótéglából.

Aztán a féltégla falazat. Ez 12 cm  + a kétoldali vakolat , így 14  -15 cm. Régen válaszfalnak.

Az egésztégla fal 25 cm + a kétoldali vakolat - nyaralók külső fala volt valaha -  28  - 30 cm  készen. A másféltégla fal - másnéven a 38 as falazat -  38 cm - vakolva 40 cm.

Közbenső megoldások  25  + 6 cm  és a 12 + 6 cm (ez állítva ),  készen 31 cm és  20 cm. Az első a becsapott szegényeknek lakásnak.

És láttam melléképületnél olyan 25  cm kereszbe,  oldalt a két szélre állítva   6 - 6 cm - itt volt az üreg ( 25  X  12 x 12 ) cm) Minden tégla állítva. Néha egy - egy 25-es  sorral lezárva az ürgek !

Vakolva 28 cm.

Vastagabb fallal nem foglakozom.  És régen voltak ezek a variációk a nagyméretű téglákból - az ha jól emlékszem  29 x 14 cm  x vastagság az nem tom mennyi . 7 cm ?

Előzmény: KömKel (43174)
nopánick Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43178

Cirka a harmadába kerül mint a zúzott kő ill. a tömöríthető kavics.

Amik helyett jó, mert a darált beton is rendesen tömöríthető.

A betonba keverve (házilag), pedig a sóder+cement árát váltja ki.

A visszahozása (ez ugye visszfuvar) nem kerül külön pénzbe kerülni, elvini meg ugye ígyis-úgyis kéne.

A többlet költség, a sima kidobáshoz képest, tehát CSAK a darálás ára lesz...

Annyit meg bőven megér, ha fel tudod használni.

Előzmény: Émile (43172)
true75 Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43177

darált beton- aszfalt(15mm-es) 1000ft/m3=1550kg

ilyenből van 40 és 60 mm-es is

mi ilyen darált aszfaltból csináltunk utat egy volt szántóföldön át

egy nyár alatt úgy összeolvad, hogy a billencs autót se érzi meg a legnagyobb esőben se

Előzmény: Émile (43172)
fede94 Creative Commons License 2011.04.26 0 0 43176

lehet, de engem az érdekel mit kell vele csinálni.

köszi.

Előzmény: Törölt nick (43170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!