Ledes 2T kombiműszer kapcsolási rajza (tehát nem a kocsi villamos rajza, hanem a műszeré) fenn van valahol a neten? Esetleg egy elvakult német fanatikus oldalán? Nem tudom hogy keressek rá, találkozott már ezzel valaki?
Csak az a fura, hogy a szép kombiban van ez a konzol, ami ugye 80-as. Előkerestem az elbontott fehér 80-as donor konzolját és abban is csak két furat van. Lehet hogy már előtte is volt ez a "spórolás"?
Szerintem a 70-es években mind a négy furat működött és az utastérben sem csak lemezekbe fúrt 6-os menetes lyukak voltak hanem egy komolyabb konzol 4db rá ponthegesztett anyacsavarral. Nyugodtan fúrd ki. Volt egy próbálkozás 1982-1983 tájékán egy kisebb aluminium konzollal de az mindent alul múlt, kitörtek a tűzfalból. Utána visszatértek a régihez, az anyagfelhasználás pedig 2db csavar elhagyásával racionalizálódott. Nekem is át lett fúrva mind a négy.
Szia Atomi! Hozzád lenne egy kérdésem. Adott a tűzfalon lévő alumínium konzol, ami a váltórudazat része.
Az öntvényen látszik, hogy 4 furatra lett tervezve, de ebből csak 2 lett megvalósítva. A tűzfalon is ott van a + két furat. Kérdésem az lenne, hogy volt ennél az alkatrésznél valamikor valami módosítás? Érdemes kifúrni az öntvényt, hogy így stabilabb legyen a váltórudazat? Vagy pont akkor törik el?
Kis tanácsot szeretnék kérni. Tegnap kb 50 km-et autóztunk pont a legnagyobb melegben és kb 25 km után elkezdett csökkenni a teljesítmény, de csak úgy, hogy lassan gyorsult a 90et szépen tartotta. Majd megérkeztem a célhoz ahol leállítottam az autót amíg kinyitottam a kaput. Mikor az udvarba beálltam volna elkezdett 2 hengerezni és füstölt. Azóta nem nyúltam hozzá csak a gyertyákat vettem ki. A 2-es henger gyertyáján van valami trutyi ami a többin nincs. Csak simán túlmelegedhetett a motor? Gyertya, pipák, kábelek tavaly lettek cserélve. A trafók tűzforróak voltak leállításnál. Lehet, hogy itt van a gondom?
egy jó darabig elfog menni , feltéve ,hogy nem kap port vagy sarat . De szerintem azt az skf sem bírja soká
meg azért abba tessék bele gondolni , hogy évtizedekig jártak wartburgok mosóbenzinnel ,arol 2T és társai , és még mindig mennek , miért ne lehetne jó egy MGM csapágy ?!
Az MGM-ben valaha dolgozott úriember nekem azt mondta, igen jó minőséget gyártottak, jobbat, mint manapság az FAG. Viszont másik úriember, aki annakidején vett MGM csapágyat és SKF-et is, azt mondta, az SKF szinte nem akart megállni, mikor kézben megpörgette, az MGM meg zajosan forgott párat és megállt.
Szóval valaki azt mondja trágya, másik meg hogy igen jó. Ezen igazodjon el valaki.
Köszi, az enyém szerintem is szépen szól, viszont enyhe csörgés/zizegés van benne. Valaki azt mondta, dugattyúcsapszegnél a csapágyazás. Más meg azt, a hengerfalon lehet sérülés, karcolás az egyik hengernél.
A tiédnek meg kis gáznál nehezen kipörgő hangja volt, amikor hallottam. Mint amikor hideg a motor, nem használjuk a szívatót és finoman adnánk neki a gázt és nem pörög fel. Az enyém is tud ilyet, de csak az előbb leírt helyzetben.
A motorhanggal szerintem ő nem nagyon foglalkozott, viszont noszkovonye elvitte hozzá valamiért a gépet, és akkor összehasonlították a gázreakciót. Be is ismerte, hogy az enyém tényleg messze van attól...
De nem kell nagyon nagy mesternek lenni, hogy felismerje az ember, hogy mindenféle kerepelés meg mellékzönge hallható a motor hangjában, főleg ha hall az ember jó motorhangot is néha :)
Nekem, mikor kiemel a kuplung, furcsa, inkább halk hangot ad folyamatosan. Megkérdeztem őt, hogy mi a véleménye, amikor más ügyben még a múlt nyáron elvittem hozzá. Azt mondta, nem kuplungcsapágy, hanem a blokk felőli gyári porvédő - ami felül a harangra - érhet hozzá a kiemelőcsapágyra a másik oldalról ráhúzott öntvényházhoz. Azt mondta, ne foglalkozzak vele...
Az alap probléma továbbra is fennáll, a rossz gázreakció. Rossz a hangja, és van egy tartomány valahol 1000-1500 fordulat körül, ahol beráz az egész. Ha van lehetőségem megcsináltatni, akkor jobban szeretném ha nem egy olyan motor lenne a kocsiban, ami kb. bármikor széthullhat.
Aztán most esett le, hogy csak szeptember 17-ig van műszaki, szóval ha most nem cserélem vissza a papír szerinti motorra, akkor át kéne íratni a motorszámot is.
Melyik műszer, a jeladó vagy a kombiműszer? A jeladó gyári új volt, de a korábbival is hasonló tartományban ment a hőfok, a műszer nem új, de szintén nem tapasztaltam különbséget, mert az is cserélve lett (az előző mutatója szorult). De legközelebb lesz annyi eszem, hogy magammal viszem a távhőmérőt :)
De ha már szóba került, neked például hogy viselkedik az analóg hőmérő? Normál állapotban hol van, terhelésnél meddig megy el?
Már nem emlékezetem a jelszóra meg semmire se. aztán azért lett így. Meg van még a másik sárga is amit használtam kb 2 hete nem használom most.Garázsba van van rajta műszaki minden. Most készült el a másik autóm amit decemberbe vettem egy időseb tagtól egy kettes golfot.Aztán most azt használom a wartburgot sajnálom már egész edíg megállás nélkül ment akor indult amikor akartam jó a verda megérdemli a pihenést.
Igen. A 2T Saabok mára szinte kipusztultak, gondolom néhányat át is építettek Ford motorosra. Érdekes, hogy megvették bele a Taunus motort és nem próbálkoztak saját fejlesztésűvel. Igaz, később meg egy Triumph-motort reszelgettek évtizedeken keresztül.
Na megvolt az első hosszabb út a Wartburggal. Kellemes csalódás volt ez a Budapest-Fehérvár oda-vissza, csörgésmentes és erős a gép, így országúton nem érezni hogy bármi hiba lenne.
Viszont az érdekes, hogy míg városi tempóban a hőmérő mutatója szépen középen áll, már 70-nél is elmozdul felfelé, 80-90-nél viszont néha csak 2-3 milliméterre van a piros határvonalától... Amikor a 80-as tempó mellett huzamosabb emelkedő is volt, akkor már majdnem hozzáért a piros határvonalához a mutató. Szóval a hűtés annyira nem tökéletes. Már csak az a kérdés, hogy lerakódások okozzák-e ezt, vagy az, hogy a hűtő a "felújítás" során össze lett fújkálva fekete festékkel, és ez rontja a hőleadási képességet... Esetleg a vízpumpa nem szállít eleget a kopott lapátkerék miatt. Ennek majd utána kell járni.
Üdv mindenkinek van egy Citromsárga 2t Wartburg bodém. Komplett minden rajta van meg a belsejébe is.Magamnak vettem mivel van egy szintén sárga 2t Wartom és arra vettem, mert az a bodé nagyon oda van ami rajta van nem éri meg vele foglalkozni. Az autót rendbe akartam tenni de megsokasodtak a Wartburgok az udvarba és valamin túl kel adnom, mert nem megy minden egyszerre.
Ha valakit érdekel több leírást telefonba vagy email-be.
Egyáltalán nem haragszok meg, inkább köszönöm hogy segíteni próbálsz :) Mindkét porlasztóval eljátszotta ezt a rángatást, állítottam alacsonyabbra és magasabbra is a szintet, nem számított...
Viszont, mint írtam, érdekes módon a rángatás már nem igazán van, inkább csak az alapjárat esetén rossz gázreakció, fulladás. Ma úgy döntöttem lemegyek vele Fehérvárra, onnan még a tréler se olyan drága talán Pestig :D Kíváncsi vagyok milyen tapasztalat lesz az első hosszabb úton. De inkább az új motortól várom majd a megoldást.
A kuplung rángatásod nagyon úgy fest, mint amikor utángyártott kuplung bowden van felszerelve a Wartburgra. Ezeknek a háza összeesik terhelésre, így ahogy a motor mozog a lábadtól függetlenül rádobálja a kuplungot a motorra. Iszonyatosan tud rázni. Megoldás a gyári kuplung bowden, vagy átmenetileg az utángyártott is szokott javulást hozni.
Nem, de szerintem nem is lehet ezzel így semmit kezdeni, már minden meg lett próbálva. Csak járkálok vele néha itt Pesten belül kicsit.
De amúgy annyira már nem szar mint volt, például a rángatás már nem különösebben jelentkezik. Sőt, egyszer volt egy rövidebb idő, amikor a motor is jól vette a fordulatot, de aztán visszaállt a rosszra... Úgyhogy itt valami nagyon faramuci dolog van, tuti.
Nem tudom hogy a kuplungnak lehet-e köze ilyesmihez, de az utóbbi időkben néha jelentkezik, hogy nagyon beráz induláskor, csoda hogy nem szakad szét a francba. Érdekes módon ez se mindig van, és nem attól függ mennyire csúsztatom.
Úgyhogy így nem annyira szívesen hajtom meg vagy megyek vele hosszabb útra (annak ellenére hogy ezt tanácsolta a szerelő), mert nem hiányzik hogy pont akkor hulljon szét...
Én tök egyszerűen szoktam megnézni ismeretlen termosztát karakterisztikáját, egy közepes fazék, 2L víz, fel a tűzhelyre, meg egy normális digitális hőmérő, rádrótozva a termosztátra. De elég nagy a víztömeg tehetetlensége, tehát elég jó a mérési pontosság. És szépen megfigyelhető a nyitási, kis hidegvízzel a zárási távolság és idő. Esetleg többszöri ismétlés.
Azért ez sokat megmutat, és olcsóbb, mint rosszabb esetben megsütni a motort...
Gyári termosztát esetében, hideg motorral való induláskor a termosztát csak a piros mező legelején nyitott. Tehát a mutató felkúszott a piros mezőig - ott hirtelen nyitott a termosztát -, és onnan vissza a középállásba ment, ahol is maradt középen, és a terhelésnek megfelelően ott szabályozott.
A termosztát kihagyásra senkit nem szeretnék rábeszélni, de nekem bejött :).
((Tényleg pontosan tisztában vagyok az előnyeivel és hátrányaival.))
Az "ugráló" hőfokú termosztáttal kapcsolatban.
Minden termosztáton kellene lennie egy ~1-2mm-es kis furatnak.
Találkoztam már olyan német termosztáttal, amiről ezt lehagyták.
A furatnak kettős szerepe van:
- Nem engedi "légdugó" létrejöttét a túl jól záró termosztát alatt.
Ez úgy is létrejöhet, hogy túl alacsonyra csökken üzemmeleg motornál a vízszint.
=> Zárt termosztátnál melegedő motornál a benntrekedt levegő kitágulva lefele képes kinyomni a vizet. (Ilyet egy régi WV nél láttam, ahol a hűtő volt a kiegyenlítőtartály is.)
- Mivel a furaton folyamatosan áramlik át víz, ezért a termosztát "puhán/egyenletesen" fog kinyitni.
Szia! Az átmosatás jó ötlet, de szerintem ha jó a termosztát, akkor nyáron se kéne problémának lenni. Viszont érdekes módon nekem a Zsombiban is kapható magyar "Zs-term" márkájú termosztát jobban bejött, mint a Wahler. Ezzel aránylag kis tartományban mozog a víz hőmérséklete, a Wahler durva ingadozásokat okozott, néha majdnem pirosba ment aztán hirtelen visszahűlt, meg ilyenek.
Feri ma nézte meg a hengerfejet, nem állt be csapágy, egyszerűen csak kinyomta a hengerfejtömítést. Elvileg a termosztát is jó, de biztos ami biztos holnap abból is veszek egy újat. Remélem holnap este már össze felé rakjuk, annyira azért nem kényelmes nap mint nap Babettázni, pláne ha lóg az eső lába. :)
Lenne egy olyan kérdésem, hogy tudna-e itt Pesten vállalni nekem valaki motorgenerált mostanában?
¤ Van egy motor elfekvőben egy helyen (szintén Pesten), ami a forgalmi szerinti motorja az autómnak. Ezt a motort szeretném ha az illető elvinné magához, megbontaná. Az is lehet, hogy nincs nagy baja, és nem kéne teljes generált csinálni, ezt ki kéne figyelni. Működött, eljöttem vele 60 kilométert amikor még a kocsi része volt, a hangja számomra jónak tűnt, nem tűnt fel hogy kerepelne stb. Szerelő csapszegesnek hallotta.
¤ Annak megfelelően, hogy mire van szükség, meg kéne csináltatni a gépműhelyi munkákat. Új csapágyam már van, ha kéne, dugattyú meg jöhetne Berta a Zsombiból, elvileg rendelhető mindenféle méret.
¤ Végül, ha minden oké, ki kéne szedni a jelenlegi motort az autóból, és a felújítottat berakni.
¤ Ha már szét van szedve, lehet rá kéne nézni a kuplungra, mert gyanús nekem, néha nagyon ráz induláskor.
¤ Plusz dolog: én emelgetni nem tudok, meg olyan autóm sincs amibe szívesen beraknék mázsás vasdarabokat. Többek között ezért is kérek segítséget.
Az árakkal nagyjából tisztában vagyok, nem húgyért-szarért szeretném a dolgot. Ha valakinek van kedve a bulihoz, vagy ismer olyat aki megbízható megcsinálná, akkor legyen szíves szóljon.
A gyártó internetes oldalán árultak benyomó alkatrészt, de az kiváltható egy megfelelő átmérőjű csődarabbal. Én vazelineztem a tömszelence peremét és a betolási útvonalat, hogy a gumi tömítés ne ugorjon le a tömszelencéről betolás közben.
A hf felújítása alapvetően az órás-kazánkovács foglalkozásból az órásat igényli, sok türelemmel, odafigyeléssel és alapossággal.
:-) Én sem hajolgatok érte, 50 felett minden hajbókóló mozdulatot meggondol az ember, még akkor is, ha fizetnének is a mozdulatért.
Aki vagyonokat kifizetett Transz-ért, de még így is hiányos a gépsárkánya, annak aranyat érhet a neki pont hiányzó, Transz-függő gyári cucc. A többi biztosan nem érték rajta.
Felújítás is csak úgy érné meg - gondolom én -, ha már megvan hozzá a donor, de értelemszerűen nem Transz Warti. :-)
Vastag buszát orrunk előtt lengető Német gyűjtő mindig akad. :-)
Sziasztok...mik a tapasztalatok?? Az utángyártott és a Zsombis vízpompa felujjító készlet közöt nagy külombség van?? Van itt valaki akinek jol bírja az utángyartott is?? És hallottam még hogy létezik valami tömszelence benyomó készlet..van olyan??Megtudom azzal csinalni magamnak otthon is vagy vigyem a hengerfejet olyannak aki mar csinált olyat??Előre is köszöm a segitséget :))))
És az ebből mi ? A plató ? Vagy a plátó(i) szerelem ? Mert hogy ezért ingyen se hajolnék le. Lehet, hogy ritka, de van mit dolgozni rajta. Tipikusan olyan roncs amire lehet többet költeni, mint amennyit valaha is érni fog. Hacsak nem top restaurálják és találnak rá valami bolond német gyűjtőt. (Aki még azt is leszarozza és nem ad érte annyit :-) )
a mostani szerelők / tisztelet a kivételeknek/ már csak obd-csatit képesek megtalálni
aki arra adja a fejét , hogy más csinálja meg a kocsit ,annak hatalmas szerencse kell, hogy ne egy tapasztalatlan kendács tákolja a kocsit .Persze vagyonokért tippelgeti a hibát , és sorra cserélgeti az egyébként jó alkatrészeket
értem én hogy ne legyen mindenki műszaki zseni , de senki sem az anyatejjel szíta a wartburgozást
Túlmelegedés. Lehet nem nyitott ki a termosztát vagy a vízpumpa nem keringette a vizet. Vedd le a hengerfejet és síkoltasd meg és egy új tömítéssel rakd össze. Persze előtte a vízpumpát megnézném hogy jó e.
Milyen hibaokra vezethető vissza, hogy a melós autóm dombnak fölfelé elvesztette az erejét, elkezdett erősen csörögni, majd halk daráló hangot hallatni, a végén pedig dőlt a víz, a blokk vízpumpa felöli oldalán, a hengefej és a blokk között? Beálló vízpumpa?
egy váltó, kuplung buzerálásnak elvileg , semmi köze nincs az alapjárathoz .Hacsak a pubi nem cseszett el valamit a kábelek körül
a gyertya tisztogatás szerintem felesleges egy 4T ha van szikra , szinte bármilyen gyertyával elmegy
karbit tekergetni értelmetlen , sajnos sokan rontják el... tuti el állítódott"tekerjé" Sanyí!
Én először kábelek vonalán indulnék , majd a gyújtáselosztót venném célba...
Most az enyém is szivatott : üzem melegen gázadásra behörgött , dadogott jó ja két henger ment cseréltem :ac, gyertya ,kábelek, pipák hall szenzor , előgyuszi szab. ,karbi kitakarít többször rotor, és mi volt a szar???! elosztófedél ! gyakorlatilag elfogytak a réz tüskék szétégtek Tanulság : 85 000 km után ( nálam ) illene kicserélni :)
90-es, 1.3-as 4T Tourist kombi. Apósomé, elvitte szerelőhöz, mert a váltó szétesett, aki azt mondta, hogy a kuplung is elcsesződött, azt is cserélni kell. Azóta egy olyan jelenség jött, hogy üresben, illetve kinyomott kuplungnál lefulladozgatott a motor. Egyesben, ha nem komoly gázfröccsel indítottam, nem volt gond. Egyébként ha csak éppen hozzáért a lábam a gázpedálhoz, akkor is lefulladt, ha közben a kuplung tökig ki volt nyomva. Aztán ma egyszercsak nehezen indult, sokszori próbálkozásra, gázfröccsökkel sikerült meglódítani, majd miután hazaértem és be akartam állni az udvarra, se kép se hang. Hiába tekerem el a slusszkulcsot, annyit sem mond, hogy nyekk.
A két jelenség összefügg?
Ha nem, akkor alapjárat állítás + gyertyák megvizsgálása (tisztítása) a megoldás?
A BMW órája 140-et mutatot, ami kb. 132-134km/h-nak felel meg. A Wartburg gyárilag 140km/h-s végsebességet tudott, ami a Wartburg órája szerint is 145-150km/h.
Ha ezt nézzük, akkor 6-8km/h plusz sebessége biztosan volt a BMW-hez képest. Ha pedig valami mai jobb olajjal/gumival van szerelve a járgány, illetve esetleg a mai 95-ös benzinhez is be lett valaha lőve a gyújtása, a gyári 91-es helyett, akkor akár tényleges 145-150km/h-val is mehetett a Wartburg.
Így meg már akár 13-16km/h-s többlet sebessége lehetett a BMW-hez képest.
Gyári dugattyút is vettem már. Ne már, hogy a működő fűtőszálas szélvédő még ennél is nehezebben beszerezhető! Főleg, hogy négyüteműé is jó lenne nekem. De úgy látszik, tényleg ritkaság... Hamarosan lesz kábelem, amivel kipróbálhatom majd a helyszínen a szélvédőket, meg lehet, hogy veszek lézeres hőmérőt, megvizsgálni a szálakat, fűtenek-e. De azt nem értem, más hasonlóan régi, vagy még régebbi autónak jó a fűtőszálja, Wartburgoknál miért rossz az esetek 90%-ban?? Gyengébb minőségben gyártották?
Van valakinek eladó fűtőszálas limo szélvédője? Szakadásmentes.
Hol keressem? Tudom, van az a Beck bontó, majd megnézem. Facebookon is hirdetem, hogy ilyet keresek, de nem nagyon reagálnak rá a wartburgos csoportokban.
Megnéztem a Csapi Bt.-ben is, de szemre úgy tűnt, hiába gyári, beépítetlen, azóta porosodó, a szálakat kikezdte az idő (vagy a pára a levegőben..)
Van ötletetek? 4T szélvédője is jó lenne. Az talán jobb állapotú.
A családban lenne egy 1.3-as kombi '91-es wartburg amire nincs tovább szükségünk. Ősszel lett rajta cserélve két első kerékagy csapágyakkal, komplett féket rendbetették. Úgyvolt hogy megy majd vizsgára de ez "érdeklődés" hiányában elmaradt. Kell bele egy akksi és a motoron több tömítést is cserélni kellene de ezeket leszámítva üzemképes. Sajnos utcánállós és ez látszik is rajta de nem egy korhadt kocsi.
Aki esetleg érez magában annyi erőt hogy feltámassza akkor egy jelképes összegért (20000Ft) vihető. Az autó Fóton van, jövőhétig elvihető aztán megy a bontóba amiért szerintem kár lenne...
Üdv! Az a kérdésem, hogy padló valtos 2 ütemű Wartburgban tudok-e cserélni váltó szerkezetet kormány váltósra? Vagy ehhez ki kell cserélni mást is a szerkezeten és a kormány panelen kívül?
Ráadásul két olyan rés is van a tűzfalon, mintkét oldalon egy-egy. Rakhattak volna oda valami gumi gyűrűt, ami "tompítaná" a lemez élét kidörzsölés tekintetében.
:-) Érthető. Ha elől hosszanti laprugó lenne, akkor valószínűleg kinyúlna a 311-es elején. :-) Egy kis műszaki vénával meg józan paraszti ésszel belátható, hogy az a laprugó elől bizony csak keresztben lehet, mint ahogy az keresztben van a korai 30-as évektől a DKW egyes tipusainál a 311- ig (https://de.wikipedia.org/wiki/Schwebeachse).
Van az úgy, hogy az ember mindent maga bütyköl. De minek vért izzadni, ha van egy közösség, ahol egyes problémákra már valaki(k) már kifejlesztettek jobbnál-jobb megoldásokat.
Már nem annyira újdonsült Púpos tulajként nekem a tévedések közül a hosszanti laprugók fájnak a legjobban ... Látott már a kollega hosszanti laprugót? Klementina AZLK 2140-esében van olyan, és ott is csak hátul ... :(
Nem kell haverozni ez az a tipikus eset amitől hányok! Amikor sorállomanyu voltam még divat volt az ujonc,gumi,oreg,leszerelo amikor hivatásos lettem igyekeztem ezt a begyepesedett berogzodest minnel jobban leredukalni.
Mit barátkozni?? Ez egy fórum nem vagy egymás fas@at kell szokodni? Ez egy fórum leirjuk a tapasztalatainkat kérdéseiket. Én adtam forumtarsaknak.
De ahogy írtad. "Figyu nincs nekem erre szükségem.
Szia! A műszerfal a 2 nagy és két kicsi órával, és a 3 órás plusz műszercsoport gyáriak? Nem tudom elképzelni milyen információkat adhat 7 műszer egy Wartburgban :) Temp, tank, sebesség, fordulat, óra (mint időmérő eszköz), ezen kívül még mit lehet mérni? Különolajzású rendszer olajtartályának szintje?
Figy! Írsz ide pár hónapja. Ez olyan webhely, amit egy kocsmához lehetne hasonlítani. Ha jön egy új arc, azzal először senki nem fog haverozni az ott lévők közül, mert először felmérik, hogy mi vele a helyzet. Aztán szép lassan elfogadják, ha olyan. A Bagor eléggé benne van a Wartburgozásban, alkatrészgyártásban, régóta. Ha súg neked, azt nyilván azért teszi, mert vmilyen szinten szimpatikus számára a lelkesedésed a legeslegkommerszebb Wartburg típus iránt. PMobil is erre akart utalni. Az itt lévők egy része között más csatornákon is folyik párbeszéd, ami itt zajlik, csak a jégdomb csúcsa. Sokat lehet tanulni, Wartburgról konkrétan itt a legtöbbet.
Mit látsz? A honlapjukon semmi nincs fent, írni kell nekik. Mondom ők gyártják. Tehát ami a németeknél van, az innen van. Ha ott is homo akkor itt is homo.
a légterelők kisipari gyártmányúak, 20 éve még lehetett kapni. Elvileg a hátsó ablak eső utáni gyorsabb száradását szolgálták meg a porlerakódás csökkentését a kombi járműveken.
Még egy kép a hátsó szoknyáról :-)
(Itt már 10 éve leállított, bontás előtti pillanatban.)
Beszerezhető Cv féltengely (homokinetikus) kb 160e ft szállítással :( kicsit húzós. Egyszer kell beszerelni és örökké tart mint a nyomorúság :) felujitott feltengelyem van és már hallani a bajait. 7e km mentem vele. Valahogy idehaza a jolvanazúgy átjárja a szerelőket
egyedül az SKF volt pár éve amivel tényleg lehetett zsírozni is. Viszont bármelyik régi orosz, ndk, magyar műkődött és működik most is. Ha eljössz használhatod akármelyiket.
Frankobeggar kolléga ha bontja a sárgát, akkor abból felszabadulhat. De természetesen ő tudja megmondani, hogy mi is pontosan a terve a sárgával. Érdemes megkeresni őt az ügyben.
A másik komoly esélyes pedig a Beck bontó, ahogy Klementina írta.
Tudom, reménytelen, de hátha ismertek valakit, aki látott már valakit, aki hallotta, hogy valaki 2T elölhűtősre való első lökhárító középelemet árul. Nem műanyagot. Az se baj, ha nem teljesen hibátlan.
Végre van működő fűtőszálas szélvédőm. Egyetlen egy szál azonban javíthatatlan a szakadást áthidaló festékkel (túl hosszú a szakadás, komplett szakasz rossz). Hogy lehetne újrahúzni a szálat?? Tudom, hogy gyárilag rágőzölt, de tényleg nincs olyan "festék" vagy akármi, ami nem csak vezetne, hanem fűtene is, tehát fűtőszálat újra lehetne festeni vele?
Sikerült kipufogo burkolatott felkutatni ami a meleg levegőt tereli a légszűrőbe sajnos itthon nem található már. Illetve gyári korm összekötő gömbfejet is.
Szétszedtem pár gömbfejet. Nem volt kenőanyag bennük érdekes. Rendben van,hogy fogyasztói társadalom van de ez kicsit durva. A talpas gf jó mert van zsirzószem rajta. De a felső gf lehet okositani némi kenőanyaggal de csk Ph semlegessel mert oldja a műanyag perselyt.
:) Régebben úgy emlékszem hogy Magyarországon olyan törvények voltak, hogy a dash cam felvételek nem vehetők figyelembe bizonyítékként. Így nyilván semmi értelme nem lenne, szóval majd utánanézek hogy tulajdonképpen mi a helyzet most ezen a téren.
Lényeg, a kocsi megúszta és Te sem vetted mellre a banánkormányt. Most már csak az a kérdés tehát, mikor szereled be a kamerát és az adatrögzítőjét. :-)
Tegnap majdnem sikerült összetörni a Wartit. Sikerült belefutnom egy baromba Kőbányán, aki majdnem nekem jött egy balra kanyarodó sáv benézése miatt, mikor én szép egyenletes normál tempóval haladtam. Ezután még volt pofája egy újabb balra kanyarodó sávon keresztül szabálytalanul leelőzni.
Tudom én voltam a hülye, nem kellett volna ezután két apró dudanyomással jeleznem neki hogy ésszel kéne vezetni, mert ezután úgy gondolta, hogy érdemes büntetőfékezni egy 40 éves ABS mentes veterán előtt. Nem sokon múlt... Lett volna tanúm is, de kár lett volna a szép hűtőmaszkért... Amúgy egy ilyen tipikus tajparaszt 40-es fülbevalós szaki kinézetű ürge volt.
Tanulság: a káresetek elkerülése érdekében minden tahóságot csendben kell viselni, ha nincs nálunk fedélzeti kamera vagy AK47-es :)
A jó edzés alapja a megfelelő ötvözőket tartalmazó szénacél. Valószínűleg a keletnémetek ebben nem spóroltak.
Melegedés, csörgés:
Sík terepen nem okozna gondot nyáron sem, de mifelénk azért vannak komolyabb emelkedők, és az már sok neki. Ha erőltetem egy bizonyos ponton túl, akkor jön a hf-tömítés cseréje. Előidéző körülmények: nyári kánikula, kisebb kompressziótűrésű benzin és érdi vagy gyöngyösi emelkedő koppanó gázpedállal... eddig évente egyszer rászorultam a cserére, de kánikulában inkább visszafogom magam.
Lehet az is, hogy a 82-esed blokkja jobban sikerült.
Örülök, hogy jók, az a 82-es autó eléggé egyben volt műszakilag egy-két apróságot kivéve. Vannak még belőle lengőkarok, váltó, hátul hűtő, ha esetleg valakit érdekel.
Azt szoktam volt mondani, hogy edzeni meg krómozni aránylag jól tudott a kelet-német, látod azért jó ideig elmentek olaj nélkül, a Dacia meg 5-10 ezer után már szólt még kenéssel is...
Továbbra sem értem a melegedési gondjaidat, nálam hátul hűtővel sem volt gond, pedig nálam is lejött ~4 mm a 75,5-es motor tetejéből. Csörgött minta az istennyila nyáron az tény, de bánta a fene.
Hasonlóan problémát okoz a tanksapkán eltömődő szellőzőlyuk - az autó leáll, ha jól tudom.
De lehet, a tartályból visszafelé le nem folyó olaj ellenkezőleg, a pedál beesését okozhatja. Nem tudom, velem nem fordult elő. Az viszot biztos, jó, ha szelel az a nyílás... :-)
Azért elég fura lenne, ha az a kis nyomás vagy vákuum, ami a fékolajtartályban keletkezhet fékezéskor, ilyen drasztikus következményekkel járna. Lehetséges?
Lehet, eltömődött a fékolajtartály kalapján a szellőző furat (értelemszerűen a jobbik eset). Rosszabbik, ha eliszaposodott a főfékhenger, és emiatt van a probléma.
Az a nagy helyzet, hogy reggelre semmi baja a féknek... álló helyzetben elkezdtem taposgatni, hátha ujra beáll, de semmi... mentem vele pár kört, de még most is kifogástalan.
Elképzelhető, hogy nincs is gond, csak pillanatnyi nyűg volt?(mittudomén, valami szennyezödés rossz helyen akadt meg, vagy ilyesmi?)
Vagy csak nem tapostam a féket eleget, és ugyan ugy be fog állni később?
Bár ez ismét távgyógyítós kérdés, de hátha járt már így valaki...
Már egy éve bent vannak a féltengelyek, amiket tőled vásároltam, rendben teszik a dolgukat. Egy csepp olaj nem volt a gumiharangokban a régi féltengelyeket tekintve, mesélte a szerelőm, pedig korábban mindig a Dózsa György úti, akkor még Warti szervízben cseréltettem őket (ennyit a szoci szakszervizekről). Tehát ott úgy dobták össze, hogy nem raktak bele olajt. Mindenesetre a harangok biztosan nem eresztettek a felzajosodásig...
Akkor holnap ránézek a javítási könyvre, hogy mutat-e valamit, hogy mit, hogyan, kicsit turkálok a neten, aztán megpróbálom megoldani. Ezzel a részével a kocsinak még soha sem foglalkoztam... Azt sem tudom, hogy hogy néz ki, hogy működik, stb.. Nem tudom, hogy örüljek-e ennek.. :)
1200km a fogyasztás 7L alatt a motorolajfogyasztás kb 1dl de ez az olajminőségnek tudható be. Hűtőviz nem fogyott. Átlagban 120km/h néha kicsitt több hallomásból tapsztaltam az órát simán kiforogja. )
Én akkor jártam így mikor beraktam a méret pontatlan kisipari visszacsapó szelepet a főfékhengerbe felújításkor és az nem engedte fékoldáskor vissza a tartályba a fékfolyadékot teljesen.
Sziasztok tudom ez a kérdés nem ide tartozik de az lenne a kérdésem hogy volt egy wartburg 353 fehér touristunk a rendszáma:BIZ-394 Ha valaki tud róla valamit légyszives jelezen előre is köszönöm. üdv:Barnabás
- Semmilyen motortípusnak nem használ az ha hidegen / üzemi hőfok alatt kínozzák.
Egyszerűen arról van szó, hogy a különböző alkatrészeknek más a hőtágulása / illetve az üzemi hőmérséklete.
A dugattyú pl. sokkal melegebb mint a hengertömb, plusz alumíniumból van.
=> Hideg motornál kicsit jobban "kotyog" ( <-- bocs) a hengerben.
=> Az illesztési hézagok csak üzemmeleg hőfokon állnak be, üzemi / ideális értékre.
( Az alumínium és az öntöttvas különböző hőtágulási tényezője miatt is.)
- Kenés vonatkozásában:
Mivel az olaj a benzinben van, ezért elméletileg lehetne azt gondolni, hogy rögtön indítás után már van kenés. Ez azonban csak részben igaz.
a.: Kenés ugyanis csak annyi van, amennyi a leállításkor rajta maradt a hengeren - dugattyún -csapágyakon.
b.: Ezt a "kenőfilmet" a 40/1 -es keverék mivel higított, ezért inkább lemossa.
c.: A kenőfilm kialakulásához ugyanis az kell, hogy a motor üzemmeleg legyen.
A kenőfilm ugyanis úgy alakul ki, hogy a forró alkatrészekre rákerül a 40/1 -es keverék - majd a benzin az alkatrész forrósága miatt gyorsan elpárolog és ottmarad a sűrű kenésre alkalmas olajréteg.
=> Kenés szempontjából sem szabad hideg motort túlpörgetni.
Illetve, úgy vezetsz, hogy nem szoktad a csörgőkígyó-hangokat kicsalni a blokkból, ergo nem fogod érezni igazán a 100-as benya hatását. Ég és föld... :-)
Persze, hogy nem volt változás, nincs emelt kompressziód. Ha lenne, akkor nagyon is éreznéd. A 95-ös benyával hazafelé nem mertem koppanó gázpedállal felmenni az érdi emelkedőn, sőt visza kellett kapcsolnom hármasba, amire nem volt példa évek óta. A hf-tömítés cserélyét inkább hanyagolnám, van elég dolgom.
A szerelő (Sihuhuval és noszkovonye-val közös ismerősünk) udvara olyan hülyén van, hogy a kapubejárónál van egy kb. 30%-os lejtő befelé, úgy, hogy pár méteren belül szemben fal, és oldalra lehet menni. Persze mondanom se kell, hogy mivel nem lehet a derékszög miatt alulról felmenve lendületet venni, ezért jó nagy kuplungkínzás onnan kijönni.
Egyszer mikor elhoztam az autót, szemtanúja voltam, hogy hidegindítás után azonnal, mindenféle melegítés nélkül 5000-es fordulaton pörgetve felkínlódta ott a Wartburgot. Na fasza, gondoltam.....
Meséltem valakinek a történetet, erre azt mondta, hogy szerinte a 2T-nél ez nem lehet gond, mert a benzinben van az olaj, tehát hidegen is azonnal olajozódni kezd minden. Nekem meg valami azt súgja, hogy nem ilyen egyszerű a probléma...
Le tudná valaki írni, hogy a valóságban milyen plusz terhelésnek van alávetve egy 2T Wartburg motor hidegindítás után? Kíváncsi lennék, szeretném tisztába tenni ezt a dolgot :) Köszi!
Akármi is lesz a válasz, szerintem a motorgenerál után, amíg be nem járattam, biztos nem viszem oda a kocsit.
Én legutóbb MOL Evo Neo 100-at tankoltam, próbaképpen, hogy lesz-e tőle bármilyen változás. De nem lett. Már szinte biztos vagyok benne hogy magában a motorban makkant meg valami. De a motorgenerálig már nem foglalkozok a dologgal.
Sihuhu: az is lehet! A Moszkvicsra is kell, a Wartburghoz meg először kéne szereznem valami jó állapotú régi típusú első ülést, mert úgy hallottam hogy a kárpitosoknál kb. 100 ezernél kezdődik a móka. Annyiért meg már komplett autót lehet venni.
Kénytelen voltam 95-öst tankolni a kocsiba tegnap, mert a kútnál nem volt 98-as vagy jobb. Többet nem teszem - ennyi csörgőkígyót... rendesen vissza kellett venni a tempóból.
Hát ez nagyon jól hangzik, én is megköszönöm :) Akkor nem fogok tovább imádkozni annak, aki már hónapok óta ígérget egy régi fajta ülésre való huzatkészletet.
Köszönöm, hogy felraktad simán le lehetett jönni vele a határon a motorháztetőt is ki kellett nyitni megcsodálták.
Tehát nyugodtan menjetek a wartival használjátok élvezzétek minden rezdülését érzitek. Azzonnal jelez ha baja van én 1db kiegyenlitőtartályt 1db ékszíjjat és 1m vezetéket. És 1db elosztót,rotort raktam be és egy 2l deszt. vizet de a rotor elosztó régről bent maradt jó minőségű gyujtásalkatrészeim vannak (Beru)
Szeretnék Tőletek tanácsot kérni, hátha Ti tudtok nekem segíteni :)
Tesóm szeretett négyütemű Wartburg kombijába szeretnék üléshuzatot venni. Szülinapi ajándéknak szánnám. Tudna nekem valaki segíteni, hogy hol találok ilyet, vagy milyen típusú autóé lehet megfelelő bele?
Nem úgy néz ki, hogy tengerpart lenne a közelében. Bár Korfu szigete irányában ilyen hegyek kihúzódnak egészen a tengerpartig.
Tegnap négykezes technikával sikerült a Skodáról megörökölt kormányvédő huzatot felhúzni. Mérete alapján 37 - 39, ahogy a Homasita boltban levő huzatokkal összehasonlítottam. A banánkormány kb. 38,5 cm, és azt várná az ember, hogy könnyen felmegy rá. Hát a fenéket... alaposan megküzdöttünk vele.
Szeretettel meghívunk a Trabant-Wartburg Klub nyári rendezvényére, a TWK-Retro Kemping-Családi Veteránjárműves Hétvégére.
Időpontja: 2017 július 28.-30. Helyszíne: Balatontourist ZALA Kemping, 8360 Keszthely, Entz Géza sétány 1.
A rendezvény ezúttal a Balatontourist ZALA Kempingjében lesz, a tavaly sajnos megszűnt Holiday Kemping-Balatonakali helyett. A kemping jóval nagyobb területű, mint Akali volt. Egy külön sarokrészt kap csapatunk, jó eséllyel nem lesz közöttünk egyéb vendég, ígérte a kempingvezető.
A találkozón ismét velünk lesznek a Dacia-, a Komar/Romet Klubok tagjai, illetve járműveiket lelkesen szerető/szerelő mopedautósok. Pék Tomi idén is készülni fog a Megfigyeléses Túrával, most a Balaton nyugati végének környékét ismerhetjük meg.
A kemping árai tagjaink részére:
1 lakóegység (lakókocsi, lakóautó, sátor) + max. 2 felnőtt +1 gyerek = 4190 Ft/éj ezen felüli létszám esetén a plusz személyi díjak: 1200 Ft/felnőtt,700 Ft/gyerek (2-14 éves kor) Az idegenforgalmi adó 410 Ft/éj/fő 18 éves kortól.
Egyéb szálláslehetőségekért kérjük a Kemping elérhetőségein érdeklődjetek.
Tudjátok véletlenül, hogy hány Kg egy Wartburg kasztni, üresen?
Szétkapom a Trans-ot, levenném alvázról is csak tudnom kellene, hogy hány markos legényt állítsak hadba? A Limousine-nál szerintem jóval könnyebb, de kiindulási alapnak jó lenne.
Illetve a karosszériás mondta, hogy csak akkor vigyem hozzá, ha sok időm van. Magyarul üres időkben fogja csinálni, ergo mozgatni kell az udvaron. A súlyt viszont tudnom kellene ahhoz, hogy vmi tologató taligát össze tudjak állítani. A doblemezek nélkül, ajtókkal szerintem 300Kg körül lehet valahol.
A váltás 1985 nyarán történt a régi kinyomószerkezetről az újra (30. Juni 1985, Fahrgestell-Nr. 20. 24 100 vagy 30 June 1985, chassis no. 20 24 100).
Az eredeti német:
"Kupplung T 180-120 mit Bandmitnahme und zentralgeführtem Wälzlagerausrücker W 2-1 anstelle des schwenkbaren Wälzlagerausrückers W 1-2. Dadurch Erhöhung der Nutzungsdauer der Kupplung und deren unmittelbaren Betätigungseinrichtungen um das Doppelte bei Beibehaltung der Nutzungsdauer des Kupplungsbelages.Nur in Verbindung mit dem zentralgeführten Wälzlagerausrücker austauschbar."
Google fordítása németről angolra:
"Clutch T 180-120 with tape entrainment and centrally guided Wälzlagerausrücker W 2-1 W 1-2 instead of pivoting Wälzlagerausrückers. Thereby increasing the useful life of the clutch and its direct actuation means by twice while maintaining the useful life of the clutch lining. Exchangeable only in conjunction with the centrally managed Wälzlagerausrücker."
Igen, ráadásul átköltöztették az ablakmosó tartályát is. Ebben az a rossz, ha az AC-pumpa membránja szakad, és az ablakmosó tartályát szükséges bevetni ejtőtanknak, akkor hosszabb cső kell a keverék úszóházba juttatásához.
Mindig vannak akik kitalálnak ilyen világmegváltó újításokat, látom a trafók se odaillőek. Lehet hogy tuning motor, mert normál motornál hibátlanul használható a Wartburg gyári állapotban is, semmi értelme nem lenne.
Maximálisan egyetértek veled,nagyon kicsi tágulási rész marad,de míg nem éri el a túlmelegedést addig működőképes lehet ez így.
Ugyan abban a 20 évben amíg warbink volt,mi simán felkötöttük a motorháztető kitámasztójára a kiegyenlítőt,légtelenítettünk mindenütt,visszaraktuk a helyére és minden rendben volt.Valahogy ez a megoldás(sem) jutott eszünkbe.Hiába,mindenhez fel kell nőni :)
Ez régi típusú kuplungszerkezet, rajta van a harang. 1986-os Wartikban gyárilag már új típusú, harang nélküli volt. Azért érdemes ellenőrizni Billzzz internetes oldalán, hogy mikor volt pontosan a váltás.
Azt gondolom a légtelenítési macera könnyebbítése céljából választották ezt a kicsit furcsa átalakítást. Így most az lett a legmagasabb pontja,nem a hűtő és a fűtőradiátor.
Adott egy 1986-os Wartburg, melyen kuplungot fogunk cserélni. Tudnátok némi információval segíteni, hogy milyen típusú van az autóban eredetileg, illetve, hogy melyik a hozzá való tárcsa típus? Esetleg a képen látható, vagy ez régebbi? Köszönöm előre is!
Aha, az volt előbb. :) Régi fajta Wartburg feliratom van, de polírozni, meg csapokat kéne lőni rá. Meg hát szerintem ne a legokosabb chor feliratot rakni a kocsira, már csak az elektrokémiai korrózió miatt. Deluxe-t még nem rajzoltam.
Őrizgetek egy 120-as Skoda retro kormányhuzatot. Tegnap eljött az ideje, hogy felrakjam a Warti banánkormányra - a régi lemállott. Sajnos nem megy, a Skoda kormányának átmérője 37 cm, a Warti banánkormányé pedig úgy 38,5 cm, a gumi váz pedig annyira merev, hogy nem lehet ráfeszíteni. Cserére felajánlom a Skoda kormányhuzatát Warti banánkormányosra, vagy megválnék tőle 500 pénzért, ha valakit érdekel. A gumi keretre valamilyen spéci műszálas szövetet ragasztottak. Fogása kellemes.
Ami számomra érdektelen, az megy a nullinterfészre. Amúgy meg a versenyautós megoldás sem rossz, rézbelsejű gyújtókábel, rákrimpelt szemessaru aztán a gyertya végére meg rácsavarozva. Az nem ugrik le tuti.
Valamikor láttam 8 éve egy valamit, ki emlékszik már erre. Nekem 0 ohmos szilikongumi gyertyapipáim vannak - árnyékolás nélkül. Valami hathengeres csónakmotoron volt. Bélával nem lehet beszélni hogy mit használ ?
Szia Atomi! A segítségedet szeretném kérni. Annó, még az egyik KGST szlalomon néztük, hogy Szer-Szám Bélának milyen gyertyapipái vannak az autóján, még dícsérted is, hogy hasonló az ízlésetek.
Erről a fajta gyertya pipáról tudnál nekem valami jobban látható fotót prezentálni? Vagy hogy a szakboltban milyen név alatt futhat?
Gyárilag ilyen volt. A lángnyelvek borzalmasabbak, bár lehet, hogy addig a magasságig volt rozsdás fellelésekor. Ez elég vegyesfelvágott lett, van itt mindenféle wb alkatrész minden évjáratból annak ellenére, hogy az alapot 1975 és 1978 közöttinek saccolom.
Csak ha valami ritka, mondjuk jobbkormányos változat. És kinek mi szép 800 Euróért. Mert az már szabad szemmel is jól látható pénzmennyiség, ennyiért horpadt rozsdást többet is lehet kapni belföldről.
sziasztok! Tudok egy 73-ast, krómos, elvileg szép, garázsban tartott. Külföldi, olyan 800 euróból jön haza regdíj és egyebek nélkül. Érdemes vele foglalkozni?
Igen megvan. A jobb hátsó sarvedobe rúgott bele a kerék fölött. Meglett kamera van felszerelve több autót megrongalt. A keresztneve jellemző! Nem is tartottak bent mire beertunk a rendőrségre 3 erdekvedo társaságában volt az illető.
10h ra megyünk a fenyezőhoz most jött el az ideje.
Kint már pl. hajtókar is annyira kurrens, hogy a már felfúrhatatlant simán betétezik. Gondolom, az a betétezés azért nem azonos a magyar betétezés minőségével.
Az enyém sem ázott be :) Mikor elálltam innen, hogy a kocsi alatt tudjanak takarítani, akkor megcsapott a finom Wartburg szag a kocsi belsejéből. :) És persze az egész kocsi száraz volt :)
a törlesztőm nem lesz kevesebb ha szilóval nyomod, csak a szervizben ahol dolgozom hetente legalább egyszer bejön egy kiszilózott lakóautó.Munkafelvételkor szoktunk szólni hogy a munkadíj kb a normális 3-4 szerese is lehet ,mert a fényezők által használt szilikonmetesítő folyadékból hamar peregnek a literek, és szárnyalnak a munkaórák. Ha a kocsit később esetleg fényezni kell ,csúf meglepetéseket tud okozni
Köszönöm, megnéztem ezt az anyagot. Viszont úgy látom, hogy ez is arra való alapvetően, hogy a kiszedett üveget ezzel rakjuk össze. Én nem igazán szeretném kiszedetni az üveget, leírtam miért.
A volt Wartburgomnál tökéletesen megszűnt a beázás attól, hogy a gumikat kívülről körbenyomtam, csak kinézetre nem volt a legszebb. Ha meg tényleg ki kéne szedni majd később az üveget, akkor gondolom úgyis le lehet "hámozni" majd róla. Ilyenre gondoltam, ez elvileg nem korrozív:
Persze. Van kb 3 ember, aki felújít német piacra, nekik megérheti. A banánkormány itthon már 20ezer körül jár, egy szép belső is 20-30. Motor papírozható az újabb 30 váltó egy tizes. Ha szépek a kilincsek akkor zárral az olyan 15. Szép első lökös is egyből elmegy 10-20 között. A többi meg már tiszta haszon. De ha pl van hozzá egy forgalmija, akkor egyben is kipörgeti a vételár többszörösét, úgy, hogy le sem mossa.
Gyerekkorom óta a tulajdonossal szemben laktam. Tavaly a felesége is meghalt, így megvettem a házat, mellyel járt a Wartburg is. Ezért ha nem is a teljes történetét ismerem, de azért tudom, hogy gyakorlatilag hétvégi autó volt. Nem állítom, hogy nem fordult már egyszer a km-óra, hiszen öregebb, mint én. De az biztos, hogy 12 év után beindítva az autószerelőm ujjongott, annyira tetszett neki a hangja és ő mondta, hogy ebbe tuti ennyi km van :)
De igazából ne is menjünk bele a részletekbe, ennél sokkal rosszabb állapotú Wartburg is kelt már el ennél drágábban. Ennek ékes bizonyítéka, hogy tegnap este feladtam a hirdetést, ma reggel 9-kor pedig már a bankszámlámon volt alku nélkül a vételár, úgy hogy csak fényképekről látta a vevő. Én nem értek hozzá, de ez számomra (mint laikus) jelent valamit.
Ködlámpa tok szuper. Viszont megérkezett a DDR es ablaktorlomotor a zivatar előtt beszerelem. A régi stabilizatorokat kicseréltem újra a régit lecsiszoltam és hammerite al kalapacslak festem le.
Ha fennforgás van, akkor a kacsaúsztató lecsapolása talán úgy is megoldható, hogy a hátsó kerekekkel felállsz egy magasabb járdára, és a ferde helyzet miatt a viz java kicsorog elől, az első kerék mögötti résznél. Ott elől van nyílás a kifolyáshoz. Hátsó keréknél nem emlékszem, hogy lenne.
Figy, legyen az, hogy tartunk nálunk 1 konzíliumot, amikor neked (meg Billzzz, Sihuhu, akit érdekel) jó. Ennyien csak rájövünk, illetve tudunk egységenként csereberélni, a hiba behatároláshoz.
Pedig állítólag Sikaflex pasztával kitömve teljesen vízálló tud lenni a kocsi.
Ha beázik, akkor az a baj, hogy a küszöb belsejébenn fog felgyűlni az esővíz, ami pedig időzített bomba. Az első üléseknél kapd le a küszöbön levő díszléceket, és a nyíláson bekémlelve meglátod mi a helyzet odabenn.
A régi ezüstmerevítő bizony darabokban tud kijönni belőle.
A motor mennyire kopott, ami benne van?
Ismét a karbira és a szívászajtompítóra terelődik a gyanú.
Nekem ma volt olyan szerencsém, hogy az egész tetves Pesten csak ahol a Wartburg állt csak ott volt özönvízszerű eső. Eredmény: facsarni lehetett a vizet a csomagtartóban lévő rongyokból, meg persze a gumiszőnyeg alatt is vizes lett.
Most már eljutottam arra a pontra, hogy minimalizálni akarom a szívást. Nem fogom kiszedetni az üvegeket, hogy hátha berobbannak, vagy hátha nem tudják visszarakni azt a különleges színű feszítőt, esetleg szarabb lesz mint volt... Körbe fogom nyomni ezt is kívülről valami átlátszó gumipasztával, aztán probléma megoldva.
(A szívóöntvény tömítéscsere után ugyanúgy szar a kocsi, ez a beázás csak hab a tortán.)
Érdekel valakit itt egy 1981-es gyártású Wartburg 353 DL?
Az autó korához képest nagyon jó állapotban van, mindössze 45.557 km van benne. 12 éve áll egy garázsban, az első és egyetlen tulajdonosa akkor halt meg. Azonban 12 év után kapott benzint és akksit, majd egyből be is indult. Sajnos a hagyatékiba nem lett belevéve, így nem tudom, hogy hogyan lehetne átírni, forgalomba helyezni.
Ha érdekel valakit, akkor itt a hirdetés, benne az elérhetőségem:
Szia Sihuhu! Hasonló volt nekem is. Aztán az első nagyobb esőnél beázott, és rohadó szőnyeg szag lett a kocsiban, úgy hogy jó messzire kihajítottam belőle. Azóta csak gumiszőnyeg van benne, de az alatt is kirohadt a padlólemez.
Amúgy nagybátyám kamionos, neki is külön van "autós" és járós cipője- illetve papucsa - mind a személyautójában, mind a kamionjában. Sőt ő még az üléshuzatra is törölközőt rak, mondván egyszerűbb kimosni, mint egy védőhuzatot. Egy melegebb nap után, a nagy üveg felület mögött ülve csak bele izzadsz a vezetőülésbe is.
Egy kint szakadt rokonunknak is volt valtocipoje 86 ban jött vissza német állampolgárként egy 230 Mercedes el hát az maga volt a csoda.
Más.
A hátsó stabilizatorokat kicseréltem a régit kadmiumoztatom és felujitom tartaleknak jó lesz.
A kodlampak beszerelve a kapcsolót hogy kell bekotni ha valaki tudja segítsen. Koszonom.
Erről eszembe jut egyik gimnáziumi tanára az évfolyamunknak, akiről mesélték, hogy amikor beszállt az autóba, akkor használat előtt autós cipőre váltott. A kocsi amúgy egy 100-as Skoda volt.
Vezeték fonott polimercsőbe bujtatva elvezettem a hűtö alatti kábelköteg mellet. Lökhárító le ahol lehetett alvazvedővel kikentem. Rendszamtartó csavarok stb holnap befejezem a lökhárító rogziteset + a kapcsolót relét áram alá helyezem.
Holnap megérkezik a ködlàmpás lökháritó
A kapcsolót, relét bevezetékeztem.
Jövő héten érkeznek a lámpatestek. És az 1.3 feliratot lecserélem 1.3S re mert ködlámpa és óra is van benne, kazettás radió is ,jobb oldali tükröt vadászom még rá. :)
Ilyet sem hallottam még hogy elektromos vízpompa vagy hogy át lehet alakítani szimeringes-re.Az igazat megmondva én rám is vár egy egy vizpompa felujjítás(rémelem lehet még kapni abból a Gergely félé ből), de akkor egy úttal mar megkellene csinálni a hengerfejen azt a kompresszió növelést is..Még kérdezzek már valamit a szabadonfutóval kapcsolatban...nagy meló azt kicserélni?? A valtó melyik részében helyezkedik el??
Kinek mit. Van sok gyengesége, hiányossága a Wartburgnak, amellett, hogy szerintünk elég szerethető és jó autó!
- pl. a vízpumpa (van aki elektromos vízpumpát használ (Sihuhu), van aki szimmeringessé alakítja (dstr) és van aki vadászik Gergely féle felújító készletet és gyáriban hagyja (pl. egyelőre én és még sokan)
- Kipárolog a benzin a Jikovból nyári napokon akár 3-5 nap alatt is. (napi használatnál nem jelentkezik a gond) Ezért sokan elektromos AC-t tesznek be.
- régi 86-os benzinhez tervezték a Wartburg hengerfejét és kompresszió viszonyát, de ilyen üzemanyag ma már nem kapható. Ezért lehet a hengerfejet 95-ös benzinhez optimalizálni. Így a fogyasztás csökken 15-20%-al, míg a teljesítmény is nő kb. ugyanennyivel. (Sihuhu is, én is, Solct is és még sokan alkalmaztuk ezt a módszert, így a 2T országúton 5-6 literrel eljár 100km-en.) (Ha meg odalépük neki repül ahogy kell! :) )
- a régi megszakítós gyújtást EBZA-ra, vagy magyar HALL-osra le lehet cserélni. Innentől nincs vele karbantartási gond. A fogyasztás is csökken, nem köpi be a gyertyákat stb.
- Fontos, hogy amiből csak lehet nem szabad utángyártotta venni, hanem gyárit kell venni, vagy biztos forrás alapján helyettesítőt ami jobb mint a gyári. Pl. Gyújtótrafó (Lada).
Értem..köszi a választ..a tuning alatt mit értettél?? A hengerfej keskenyitést?? Milyen módositásokat (tuningot) érdemes csinálni a motoron ha napi használatra lenne a kocsi??
A hátulhűtős megoldás első ránézésre is láthatóan nem jó megoldás. A forró motor mögé tett hűtővel és a kényszerhűtőventilátorral. Ez még a múltból maradt a Wartburgra. Később fejlesztették tovább az akkori modern autók modern megoldására, mármint, hogy a ventilátor csak akkor menjen, ha szükség van rá. Mínusz tíz fokban ugyanis az egyes hengert nem kell ám túlhűteni. :)
Más kérdés, hogy elméletben az elölhűtős fogyaszt kevesebbet, de csak a ventilátor miatt a fogyasztás különbség a gyakorlatban minimális. Nem úgy, ha a többi modernizálást is belevesszük.
Az elölhűtősek általában már szívócsőfűtésesek, illetve a szívócsonk is javított, nem köpi be az egyes hengert, nem is hűti túl. Kéttorkú porlasztós, stb. Vagyis az elölhűtős több más fejlesztéssel együtt fogyaszt kevesebbet, mint a régi hátulhűtősök.
A tuningot pl. az elölhűtősök jól bírják, a hátulhűtősök elkezdenek túlmelegedni, de erről Sihuhu tudna mesélni részletesen. Nézd meg a posztjai visszamenőleg.
Sziasztok,van valami kulömbség fogyasztásban az elől és a hátúlhűtős 2t között....illetve melyiknek mi az előnye és a hátránya.Ha napi használatra szeretném akkor melyik a jobb?? Vagy az teljesen mindegy??
A négy főtengelycsapágy közül az egyiknek a külső gyűrűjén körbefut egy horony. Oda beilleszkedik egy acélgyűrű, aminek a feladata, hogy pozicionálja az egész főtengelyt az öntvényházában.
Sajnos az SKF nem olyan jó. A Warti az NDK-s gyári csapágyakkal elgurul legalább 160.000Km-t - nekem legalábbis. 2016-ban cserélték a jobb hátsó kerék csapágypárost, és SKF-et tudtam venni. A boltban megkérdeztem, mennyit fognak bírni. Azt válaszolták, hogy kb. 50.000Km-t.
Vettem amúgy én is a Zsombiból gyári garnitúrát. Valóban gyári keletnémet. Viszont a nutosat visszavittem, mert nem járt szépen. Kaptam egy másikat, az sokkal jobb volt. Olyan érzésem van, hogy a Zsombiban kapható nutos sorozatnak más, lazább a tűrése, mintha jobban felmelegedő blokkhoz (versenyblokk) gyártották volna.
Vettem három gyári új hajtókart is - pont ennyi volt. Kettőnek még a hajtókar alsó csapágya (tűgörgők) és a sonkák közötti csap is benne van.
Olyan szinut rendeltem mint amilyen benne van. Erre felhivtak a figyelmemet. De azért Hella t is rendelek. Jó ötlet köszi. Tehát milyen Hella t rendeljek? Lehet h sza@ a ddr es de 27 évig benne volt.
Kár volt. VW-hoz kell venni Hella-t vagy FACET-et. A DDR-es egy kalap lófingot nem ér. És az se mindegy hogy barna, bordó vagy fekete műanyagos. Valamint hogy mekkora károsterű.
A féklámpa kapcsolóm megadta magát :( rendeltem DDR est 2 db ot remélem jövő hét végén megérkezik.
Viszont a gyári rádiósmagnó hátulján ahova az antenna csatlakozik ott van egy kapcsoló szintén gyári a rádió része van elképzelesetek, hogy mit kapcsolhat?
Valami bácsi készletből lett majdnem kidobástól megmentve. Az a vicc, hogy pont találkoztam is azzal az illetővel, aki találta a cuccokat és eladta a Zsombinak. Remélhetőleg azért ott még nem tartunk, hogy DKF DDR feliratos kínai csapágyak lepjék el a piacot :)
Ha DKF akkor gyári. Mondjuk éppen a csapágyaknál nem adu a gyári származás, hiszen pl. az SKF meg a Koyo minősége simán hozza a DDR szabvány követelményeit.
Szeretettel meghívunk a Trabant-Wartburg Klub nyári rendezvényére, a TWK-Retro Kemping-Családi Veteránjárműves Hétvégére.
Időpontja: 2017 július 28.-30. Helyszíne: Balatontourist ZALA Kemping, 8360 Keszthely, Entz Géza sétány 1.
A rendezvény ezúttal a Balatontourist ZALA Kempingjében lesz, a tavaly sajnos megszűnt Holiday Kemping-Balatonakali helyett. A kemping jóval nagyobb területű, mint Akali volt. Egy külön sarokrészt kap csapatunk, jó eséllyel nem lesz közöttünk egyéb vendég, ígérte a kempingvezető.
A találkozón ismét velünk lesznek a Dacia-, a Komar/Romet Klubok tagjai, illetve járműveiket lelkesen szerető/szerelő mopedautósok. Pék Tomi idén is készülni fog a Megfigyeléses Túrával, most a Balaton nyugati végének környékét ismerhetjük meg.
A kemping árai tagjaink részére:
1 lakóegység (lakókocsi, lakóautó, sátor) + max. 2 felnőtt +1 gyerek = 4190 Ft/éj ezen felüli létszám esetén a plusz személyi díjak: 1200 Ft/felnőtt,700 Ft/gyerek (2-14 éves kor) Az idegenforgalmi adó 410 Ft/éj/fő 18 éves kortól.
Egyéb szálláslehetőségekért kérjük a Kemping elérhetőségein érdeklődjetek.
Valakinek van esetleg bontott jó állapotú gyári motortartó és váltótartó gumibakja? De elfogadok valami praktikát az utángyártott, de sokkal rugalmatlanabb gumi meglágyítására is jobb híján. Köszi!
Pár évre rá, amikor lenullázódott a keresret a kasztnikra, akkor meg - jó okom van feltételezni - tömegével vitték ki őket a MÉH-be. Most nagy érték lenne...
Mint a PIN kód: 2x próbálkozhatok harmadik lenne az éles.
(volt tartalékban 2 db alig használt km órám, azon gyakoroltam. Főleg a szétszedést. Élesben nem kell festeni, csak tisztítani, meg a számlálót fogaskerekezni.)
Sajnos, nem ígérek semmit. Elég húzós volt így is az ára, plusz megígértem az orosz rajzolónak, hogy nem nagyon kereskedek vele. De majd meglátom mit sikerült alkotni.
Az íráson keresztül is átjön a szocialista vezető hihetetlen arroganciája. A kisember csak ne ugráljon, majd ők jobban tudják, hogy mire van szükség. Soha többet ezekből.
Lassan olajcsere megy a km bele rendesen. mannol olaj megy bele megint. Meg vagyok elégedve vele és döbbenetesen olcsó a 10W40 es. Lehet kisérletezem majd van nekik nano technológiás valamint mos2 is a 10w40 termekcsaládban.
Igazad van, nincs benne szín, most megnéztem egyet. A régiekbe volt, legalábbis amikor 5-6 éve egy ilyet csináltam akkor kellett cserélni pont a szín miatt.
Ha nem nagyon térsz el az eddigitől, akkor semmit. Ha eltérsz jelentősen, akkor szemlére állítás a lakhely szerinti közlekedésfelügyeleten és utána új szín adatlappal okmányirodába be egy új forgalmiért.
Sztem ettől függetlenül, ha elhoztad, Thomas 353-ék örülnének neki. Én is évek óta próbálok összerakni egy diagonál meg egy radiál szettet. Nyilván nem gyerekszállításra akarom használni, de pl. OT-nál pluszpont.
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy 2T Wartburgom, és az a tervem hogy új fényezést fog kapni. Az a kérdésem, hogy ilyenkor a hatóságoknál kell valamit tennem?
Sajnos ami nem belsős abba nem lehet belsőt rakni. Nem fizikailag nem lehet hanem azért mert nem biztonságos. Nem értek hozzá a szervizben mondták én hallgatok a szakemberre.
4T Wartit és 2T Wartit szerintem nem igazán ildomos összehasonlítani. Egyik alma, másik körte. Motor tekintetében pedig a 4T-sek nyilvánvalóan "közelebb állnak" a Volkswagenhez.
Most komolyan! Ki az a szerencsétlen, aki bemínuszolgatta megint az összes bejegyzésemet csak mert nem egyezik a véleményünk?! Ne legyünk már felnőttek létére ennyire gyerekesek!!! :DDD
Amikor meg szoktam említeni az okoskodóknak a 6-6,5 literes fogyasztásomat, akkor valahogy befagy a beszélgetés. :D
Nekem csak kevés bajom van a 4T-vel:
1. Rettenetesen zörög a műszerfal.
2. A VW motor igényelné azt az 5. sebességet. (Amúgy a kezelési könyve is úgy emlegette az 5 gangos váltót, hogy ritka 5 sebességes váltó! Tehát volt hozzá, csak nem sok... Sajnos! :(
3. Érdekes; nem olyan kényelmes, mint a 2T fotelülése.
4. Jobban tetszik a 2T hangja!!! :D
5. A szélesebb nyomtáv miatt NEKEM egy picit nehezebb a kormányozhatósága!
De mindig azt szoktam mondani(és szoktak igazat adni!), a 4T Wartburg a világ legjobb autója lenne egy 100 lovas motorral és 5 sebességes váltóval, ha ma is gyártanák! ;)
A 6-6,5 literes vegyes fogyasztása nagyon is tetszik!
Csak tényleg ilyen öszvér megoldásnak gondolom...
Egy Wartburg motorból készített négyütemű motorral sokkal könnyedebb lett volna az autó ksrbantartása/üzemeltetése. Ha megállítottad a videóban az adattáblánál; láthattad azt is, hogy az a motor is tudta vola a 4T teljesítményét hozni! Sőt! 2 lóerővel többet is! :)
A megbízhatósági tényezőre kitérve...
Általában ezt olyan emberek sérelmezik, akik:
1. Csak ültek Wartburgban és valószínűleg nem egy jól karbantartottban.
2. Nem tartották rendben rendesen, vagy egyáltalán.
Ami meg az Európát átutazó Wartikat illeti; azok még nem voltak többségük 10 évnél idősebbek! :)
De egy jól karbantartott 30-40 éves Wartburggal bátran elindulnék Európának, ha lenne hozzá kedvem(de nincs) és nem sajnálnám nyüstölni egyhuzamban szegénykét annyi km-n keresztül! :)
Attól vagyok kiborulva amikor a sok hülye okoskodo szakértő kantalja hogy a wartit nem lehet mindennap használni mert megbízhatatlan stb stb
Mekkora hülyének kell ehez lenni? Elfelejtik hogy 20 éve vagy 30 éve ezekkel az autókkal jártak be Európát akkoriban lehetett menni Romániába csehszlovakiaba lengyel o ba jugoszlaviaba bulgariaba NDK ba a szerencsésebbek messzebre is. Akkor más rosszabb feltételekkel el tudták menni ezekkel az autókkal akkor ez most a sokkal jobb feltételekkel talán még könnyebben is.
Ez vicc! ! Csak ezt szokták mondani néha az állampolgárok iratismertetes után.
4t-m van a VW motor licenc egészen jó, lehet,hogy a 2t egyszerűbb kevesebb az alkatrész benne. De voltunk vele már ausztriában is és mindenfajta felelelm nélkül indultunk neki. Elavult elavult persze mihez képest? Én bírom a wartit szórakoztat olcsón könnyen javítható már amikor kap alkatrész hozzá az ember. Nem mérhető egy mai vagy egy 15 éves autóhoz sem semmi szervo elektronika tok jó.
"Tudom, hogy szereltek Wartburgot Daihatsu motorral! De nem gtti-vel! Legalább is nem tudok róla! :)"
Hát a gyárban tuti hogy nem. Kb 300 db készült Renault (alias Dacia) motorral a 80-as évek elején, de azok mind francia piacra mentek, ha jól tudom. Majd a szakik kijavítanak, ha tévedek.