Keresés

Részletes keresés

sirocco Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3075
Azt hiszem, szlovákul értő magyar várbarátot nehezebb találni, mint esetleg fordítva... bár ki tudja. Pl. nekem is élnek távoli rokonaim Szlovákiában, akik még nem felejtették el a magyart.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3074)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3074

Kösz szépen, hogy üzentél Bibraxnak, aki egyébként a

 

http://www.hrady.sk/index.php -- oldalán szokott jobban előfordulni...

 

Szeretném, ha valahogy -- a nyelvi akadályok áthidalásával -- a két szomszédos ország várbarátai egymásra találnának!  :-)

 

Ehhez tehát egy közös nyelv -- az angol -- szükségeltetik, erre kerestetnek tolmácsok...

 

Ui.: Köszönöm a linkeket, most nekem lesz mit átböngészni!  :-)

 

Előzmény: sirocco (3072)
sirocco Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3073
Ezek persze idegen nyelvűek, többségük angol, amivel csak-csak elboldogulok, de németül pl. egy kukkot se értek. Szóval igyekszem mindig az angol nyelvű változatokat megtalálni (ha vannak).
Előzmény: sirocco (3072)
sirocco Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3072
Előzmény: Nagyon Várbarát (3069)
sirocco Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3071

Hello Bibrax,

 

if you know some interesting webpages about castles in Europe, please let us to know!

 

Thanks!

Előzmény: Bibrax (3067)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3070

Soha ne adjuk fel!  :-)

 

Vitány váráról:

 

jó oldala = közel egy nagyváros {Tatabánya = szponzor}

                  A Várhegy alatt közvetlenül műút vezet {anyagszállításra ideális}

                  Maga a várrom kicsiny, helyreállítása nem jelentene olyan nagy terhet.

                  A kék túra áthalad rajta, lenne forgalma és bevétele {pl. turistaszálló}

 

Akkor nem értem, hogy még miért nincs mindig gondoskodó gazdája????

 

 

 

 

Előzmény: karako-hid (3068)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3069

Hej, most kellene sjose kolléga, hogy köszönetet mondjon Bibraxnak a Szepesvárt bemutató régi könyv ajánlásáért...

 

Nem tud még valaki a Topiklakók közül jobban angolul? A magam részéről már régóta szeretnék "begyűjteni" egy szlovák várbarátot, de sajnos a nyelvi korlátaim miatt ez még nem sikerült...  :-(

 

Látom, hogy Bibrax nyomon követi az itteni eseményeket, de ő meg magyarul nem tud... így nehéz lesz egymásra találni! :-(((

 

 

Előzmény: Bibrax (3067)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3068
Szomorú, hogy Vitány vára így pusztul, de sajnos messze a lakott területektől nem sok esélye van
Előzmény: Nagyon Várbarát (3060)
Bibrax Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3067
Book about "Spišský hrad" (Szepesvár) - Dobroslava, Menclová: Spišský hrad. Bratislava 1957. -but only in slovak language

http://www.spisskyhrad.sk/kniha/kniha.html
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3066

Nagyon szívesen...  :-)

 

Nehogy azt hidd, hogy én valami "militáns szellem" vagyok!

 

Gyermekkorom óta érdekelnek a középkori magyar várak, de aztán rájöttem, hogy az egykoron ott élt embereket is meg kell ismerni ahhoz, hogy a holt kövek beszélni tudjanak... így aztán érdekel, minden ami hozzájuk kapcsolódik {pl. fegyverzet, öltözködés, haditechnika változásai, életmód}

 

Néhány kedvenc linkem tágabban értelmezve a várak időszakát:

 

http://vitezlo.fw.hu/

http://haditorna.lap.hu/

http://hadtortenelem.lap.hu/

http://www.katonaihagyomany.lap.hu/

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/europa/marcali/html/index.htm

http://www.budavarishop.hu/ -- itt aztán vehetnénk középkori páncélt!  :-)

http://mek.oszk.hu/01800/01885/

http://regeszet.lap.hu/

http://antikvarium.hu/ant/start.php?rid=9&ONA=4a3fae1b5a6af8076de4514956b94cd2

http://gyorkos.freeweb.hu/

 

Te milyen linkeket olvasol szívesen? Esetleg a könyveidről írjál!

 

Örülök, hogy valaki azért a Topikban van, remélem a többiek pedig vártúráznak!  :-)

 

Aztán pedig itt elmesélik az élményeiket...

 

Előzmény: sirocco (3065)
sirocco Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3065

Ismét köszi. Ezek a témák engem is nagyon érdekelnek, a középkori várostromok, de leginkább a tűzfegyverek elterjedése előtti harcmodor és a lovagkor haditudománya. Furcsa, hogy amilyen mértékben utálom az erőszakot és a háborút, olyan mértékben érdekelnek ezek a gyilkos eszközök (legfőképpen a kardok és lovagi vértek nyűgöznek le). Egész szép kis szakirodalom kezd gyűlni ezekből.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3064)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3064
Kihasználva az „uborkaszezont” akkor előveszem a tartaléktémámat, vagyis az általam {általunk} oly szeretett várak legnagyobb ellenségének számító tűzfegyverek – pontosabban – ágyúk történetének ismertetését. Most elsősorban a magyarországi viszonyokat szeretném leírni, mivel inkább abban vagyok otthonos, mint a Ny-európai használatában, ami természetesen megelőzte a mi országunkét.

-- A kínaiak által még elsősorban ünnepi alkalmakkor tűzijátékokra használt fekete „füstös” lőpor kémiai összetételét először Roger Bacon írta le 1242-ben. A lovagi harcmodor által megvetett tűzfegyverek hazai első alkalmazásáról az 1428-as galambóci csata kapcsán maradtak fenn okleveles adatok. A kezdetleges, igen súlyos, lassan újratölthető lövegek eleinte inkább erkölcsi károkat okoztak az ellenségben, pl. a zajra megvadultak a lovak.

-- A XV. század közepén a Felvidéken magukat befészkelő cseh husziták már sikeresebben használták, a harcmodorukhoz tartozó harci szekereken felállított kisméretű tűzfegyverekből tüzelve a lovagi csapatokra.

-- Az 1453-ban Konstantinápolyt sikeresen ostromló török szultán hadából ismert egy Orbán nevű magyar öntőmester, aki a helyszínen elkészített hatalmas ostromágyúival rontotta le a bizánci városfalakat, így biztosítva támadható réseket a hódító seregnek.

-- Érdekesség, hogy még az állandó zsoldossereget felállító Hunyadi Mátyás királyunk is többre becsülte a fából készült hajítógépeket, mint a nehézkes ágyúkat! Ennek ellenére nála is csatasorba álltak a tűzfegyverek, mint a híres „Elefánt”.

-- A XVI. században aztán felgyorsult a haditechnikai fejlődés, a lövegeket kerekekkel és ágyútalppal látták el, így már könnyebben mozgathatóak lettek. Elvált a fejlődés útvonala is, a várvédő és ostromló nehézágyúkra valamint a nyílt mezőn összecsapó hadak könnyebb {tábori vagy mezei} ágyúira. A lövedékek is – melyek kezdetben kőből faragottak voltak – idővel már vasból, méretre és súlyra öntött – darabokká váltak.

-- A későbbiekben még egy tűzfegyverfajtát alakítottak ki, az igen meredek röppályán bombát {a becsapódáskor felrobbanó maggal} kivető mozsarat.

-- Az ágyúval való bánásmód igen veszélyesnek számított és ezért értő embereket kívánt, így elsősorban szakmának, mint katonai mesterségnek mondták akkoriban. A tűzmesterek {pattantyúsok} megbecsült és jól fizetett tagjai voltak a seregeknek, mind keresztény mind a török oldalán. Ez utóbbinál {sajnos} nagyon sok európai tüzér {főleg Itália szülöttei} szolgáltak, de pl. a leghíresebb tüzérségi pasájuk Ali Portug portugál származású volt {elesett 1566-ban Szigetvár ostrománál}

-- Összefoglalásként elmondható, hogy a XV. századtól kezdve a török hódítók igen nagy hangsúlyt fektettek a tűzfegyverek tömeges bevetésére, melyekkel sikeresen rombolták le az európai lovagvárak falait. Természetesen a támadás elleni védelem is kialakult, ezt az ágyúk elhelyezésére alkalmas tüzérségi lőállások létrehozása jelentette, vagyis megszülettek a bástyák. De ez már egy másik történetet kíván…

 

Ágyúk vontatásra előkészítve

 

Keresztény ostromágyúk

 

Tábori ágyúMozsárNehéz ostromágyú vontatásaOstromütegekTörök tüzérek {topcsik} harc közbenTűzmester a XVI. századbanVárostrom közbenXVI. századi ágyúk

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3063

Köszönöm szépen a szavaidat, dícséretnek veszem...  :-)  ... de lehet ám utánozni!

A középkori várak megismerése és megismertetése szerintem megunhatatlan, kifogyhatatlan és pótolhatatlanul szép feladatot jelent!!!

 

Előzmény: sirocco (3062)
sirocco Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3062
Szia, Várbarát, köszi a linkeket.

Különben te tehetsz róla, hogy az olyan "laikusok", mint én, azért nem írnak túl gyakran a topikba... ugyanis annyi infóval árasztasz el, hogy órákra leköt, mire végigtanulmányozom, és írni már nincs kedvem utána! :-)))
Előzmény: Nagyon Várbarát (3061)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3061

Legyen akkor vasárnapi olvasnivalónak egy mintaszerű, több nyelven -- köztük magyarul is! -- elkészített link, amely a csodálatos Szepesvárat mutatja be:

 

http://www.spisskyhrad.sk/

 

 

Szepesvár egy légifelvételen

 

Szepesvár alaprajza

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.04 0 0 3060

A Ny-i torony pusztulási folyamata

 

"Vár állott, most kőhalom..." majd az sem!   :-(

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.03 0 0 3059
Bár régészeti feltárás még nem történt Vitány középkori erősségben, de valószínűsíthető, hogy a legrégibb részek a belső várfal és annak K-i oldalán álló kétemeletes torony. Ezek a XIII. században épülhettek. Az erősség többi része a XV.—XVI. századból származik. A későbbiekben még egy, alacsonyabb tornyot építhettek fel, így két védőpártázattal ellátott, mintegy 2,5 méter falvastagságú torony fogott közre egy ötszögletű udvart. A tornyok nagyméretű ablaknyílásaiban gótikus stílusú faragott ablakkeretek láthatók. Ma is megfigyelhetők az emeleteket elválasztó fafödémek helyei és a boltozatok nyomai. Az udvart közrefogó várfal 6 méter magas volt. Ezt a belső várat mintegy 4,5 méter széles falszoros vette körbe, ez alkotta a külső várat. Ennek falai már csak 2 – 4 méter magasan állnak a leomlott törmelékben.

A 417 méter magas Nyerges-hegy közelében egy kisebb földkúp tetejére épült, szabálytalan ötszög alaprajzú, belsőtornyos várat napjainkra jórészt benőtte az erdő, romjai erősen pusztulnak.

 

Linkek Vitány váráról:

 

http://193.138.127.88/tb110653.html

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/szkg01.htm

http://www.magyarmult.externet.hu/km/varak/adatok/var147.htm

http://www.utazzitthon.hu/html/latnivalo.php?latnivalo_id=606

http://www.idegenvezeto.hu/thepage/uticelok/uticelindex.php?id=730

http://web.tvnetwork.hu/~borosz/kep/g39.htm

http://www.dickemauern.de/vitany/

http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=829

http://nimbus.elte.hu/~haszpra/HT/t800525/vitany.htm

 

Megjegyzés:

 

-- Még a Vértes hegységet átszelő országos kék túra útvonala során jártam és aludtam Vitány várában. Már akkor is csodáltam a kisméretű erődítmény fekvését és épületeinek maradékát, egyúttal elborzadtam, hogy miért nem próbálják megmenteni? Sajnos ez a vár kimaradt az 1960-as évekbeli „nagy helyreállítási hullámból”, mint pl. a közeli Gesztes vára. Pedig a közelében – ott is jártunk – egy tatabányai vállalatnak emelkedik egy turistaháza, amit ideálisan lehetett volna elhelyezni a megóvott vitányi várban! Mivel a kék túra útvonala áthalad rajta, szerintem a kirándulók forgalmat jelentenének, így csak bízhatom abban, hogy a közeli Tatabánya város önkormányzata – amikor ismét virágozni kezd a település – rájön, milyen remek turisztikai lehetőséget rejt magában a közeli, jelenleg még elfeledett és pusztuló Vitány vára.

-- Mivel a Várhegy alatt egy erdei műút vezet, könnyen megoldható az építkezés anyagának a helyszínre szállítása is, csak egy feljáró útszakaszt kellene még kialakítani.

 

A kisebbik torony csonkja

 

Cserno Géza rajza 1897-ből -- 1.Cserno másik rajza 1897-bőlArchív fotó 1955 előtti időkbőlVitány várromjának helyrajza

 

Előzmény: Törölt nick (3056)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.03 0 0 3058
Sjose!

 

Hozzád fordulok, mint a nemzetek várbarátai között tolmácsolni tudó segítőnk… úgy látom, hogy Bibrax barátunk keményfába vágta a fejszéjét {lásd 3051. fsz.} amikor a szerémségi Barics várát szándékozik felkutatni! A magam részéről még sohasem hallottam róla, de a könyvtáram átnézése után a következőket tudom megállapítani:

-- Nem szerepel Engel Pál: Magyarország világi archontológiája {1996} könyvében, pedig ebben aztán minden erődítmény megtalálható {legalább is eddig azt gondoltam}

-- Sajnos a XVIII. századi katonai felmérések során nem térképezték fel a Dráva-Száva folyó vidékét, így ez a forrás sem segíti a kutatómunkát.

-- Viszont helyet kapott Dénes József várlistájában, amely a készülő Magyar Várlexikon alapját képezi, itt:

http://mars.elte.hu/varak/varlistadszer.htm -- a 10. helyen szerepel: Barics – Progar – ez érdekes, mert ezek szerint inkább Progar városának környékén kell keresni, mint a rövid leírásban szereplő Boljevci {Boljevác} körzetében. Ez legalább is Dénes József elgondolása.

-- A www.varak.hu -- oldalon átnéztem a forrásmunkákat, így Djuro Szabo művét a horvát-szlavón középkori várakról, itt:

·    Középkori várak Horvátországban és Szlavóniában /Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji/ /Zagreb, 1920/

 

Ebben az alábbi rövid részeket lehet olvasni:

Bővebben

 

Csak két rövid leírást lehetett róla megtudni:

 

A kalocsai püspök tulajdonában lévő Barics (Barić) várkastélya, valahol a Száva mentén volt.

 

A szultánnak győzedelmesen azt jelentik, hogy a csapataik elpusztították Berekszót, Szávaszentdemetert, Kölpényt, Baricsot, Zimonyt, Szalánkemént és Karom várát is.

 

Mindezen harci cselekmények még 1521-ben, tehát az ország sorsát eldöntő mohácsi csata előtt történtek, amikor a törökök célja a meghódítani kívánt Magyarország népeinek megfélemlítése volt, amivel a behódolást akarták kikényszeríteni!!!

 

Átnézve az elérhető régi térképeket, megállapítottam, hogy egyiken sem ábrázolják Barics várát, ami nagy valószínűséggel a török 1521-es ostroma során véglegesen romba dőlt, maradványait pedig elhordhatták a környék lakosai.

 

Itt pedig két régi térképszelvény gyűjtemény található:

 

http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm

http://lazarus.elte.hu/hun/maps/1910/vmlista.htm

 

Végezetül néhány térkép részlete a terület helyszínéről, de ezeken nem ábrázolják az elpusztult Barics várát!

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.09.03 0 0 3057
Nagyszombatban volt szerencsém többször is járni. A városfalak elég jó állapotban maradtak meg és szinte körülölelik az egész óvárost.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3053)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3055

Üdv ismét a sorainkban!  :-)       Nagyon elvesztél a Topikból!  :-(

 

Biztosan átolvastad az elmúlt hetek, hónapok termését {legalább is remélem} így megtudhattad, hogy Salgót, Somoskőt és Rezit már alaposabban "kiveséztük" de még egyáltalán nem esett szó Vitány váráról, melyhez nosztalgikus élmény fűz hozzá {anno... barátnővel sátraztam az egyik torony árnyékában}

 

Tehát: mi újság Vitánynál, megkezdték végre a helyreállítását vagy hagyják teljesen összedőlni?

 

Vitány elfeledett és egyre inkább pusztuló várromja

 

Ui: meglelted már Pötörke várát? 

 

 

Előzmény: Jesper Olsen (3046)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3054

Sjose!

 

Még annyit fűznék hozzá a Pozsony vármegyében található városokhoz, ha majd azokat bejárod és lefotózod, szívesen venném, ha esetleg adataiddal tudnád támogatni a www.varak.hu oldalát, ahol majd a Felvidékre a késő ősszel kezdik meg feltölteni az anyagokat!

 

A magam részéről már régen leírtam az egyes helyszínek dokumentációit, csak sajnos a fényképeim még hagyományos géppel készültek, így nem igazán használhatóak...  :-(   .... viszont te príma fotókkal örvendeztethetnéd meg a szerkesztőséget! Kérnélek, hogy ez ügyben vedd fel a kapcsolatot Szabó Tiborral a oriszabo@chello.hu e-mail címen {ha már esetleg ez régebben megtörtént, akkor nem szóltam!} 

 

Egy a lényeg: világ várbarátjai, amerre csak jártok fotózzatok és küldjétek el a Kárpát Medence váras honlapjára!   :-)))

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3053
Nagyszombat városáról:

 

A középkorban gazdag kereskedővárosnak számító Nagyszombat téglaalap alakú területet foglalt el, mintegy 60 hektár nagyságban. Ezzel a történelmi Magyarország legnagyobb szabad királyi városai között szerepelt. A településnek É és D-felé két-két kapuja nyílott. A Trnavka patakkal futott párhuzamosan a település legszélesebb utcája. Mivel nem volt igazi piactere, ez töltötte be a központ szerepét. A város É-i és D-i falait, amelyek téglából épültek, 1820 és 1840 között bontották le. A megmaradt védőműveket napjainkra {2005} restaurálták.

 

Megjegyzés: még csak a vasútállomását volt szerencsém megismerni Nagyszombatnak, Jókő várából megérkezve. Annyit azonban tudok, hogy teljes egészében téglából építették a városi védőműveket, falakat és tornyokat, melyekből a K-i és Ny-i oldalon maradtak fenn jelentősebb részletek…

 

Archív fotó a városfalakról

 

Korabeli metszet 1.Korabeli metszet 2.Korabeli metszet 3.Nagyszombat középkori városának térképe

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3052
Szentgyörgy városáról:

 

A szőlőtermesztéséből és bor kereskedéséből meggazdagodott várost az 1600-as évek első harmadában kerítették körbe erős kőfalakkal. Ez volt az egyik feltétele, hogy kiszakadva Illésházy István főúr zálogából Szentgyörgy csak a Habsburg uralkodótól függő, neki adózó szabad királyi várossá váljék. A falakat ismeretlen számú bástyával is megerősítették. A város erődítésének részét képezte az Illésházyak reneszánsz stílusú várkastélya is. Ennek ellenére a hódoltság idején egy török sereg megrohanta és legyilkolta a városka egész lakosságát. A háborús idők elmúltával a jelentőségüket vesztett falakat részben lebontották. Maradékai most is övezik Szentgyörgy történelmi belvárosát.

 

Megjegyzés: mivel akkoriban már sötétedett, „lóhalálában” igyekeztünk éjszakai táborhelyünk, a török „turisták” által lerombolt Szentgyörgy {Fehérkő} várromja felé, így itt sem maradt időm a városi védőművek alaposabb szemrevételezésére…

 

Szentgyörgy városa

 

 

 

Bibrax Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3051
Could you translate this "article" to english, please.

Barics � Barič � (Castrum Barich, 1498). A kalocsai érsekséghez tartozott9. A helye ennek a várnak nem ismert. Ám egy XVI. századi régi térkép alapján ez a vár a Szávánál volt található, Zimánytól délnyugatra a mai Boljevácnál. 1521-ben a törökök elfoglalták és ez időtől, minden nyoma eltűnt.


it from:
http://mars.elte.hu/varak/aacikkek/354vajdasag.htm

I am looking for something about "Castrum Barich" (Barič), could you send to me some information, please.


Thanks
BibraX

contact: picko@post.sk
(send to my email, please)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3050
Modor városáról:

 

Modor {Modra} városának történelmi magját egy ÉNy – DK-i irányú hosszú főutca és az abból Ny-felé kiágazó kisebb mellékutcák jelentik. Ezt a területet védelmezte az 1610 – 1646 között emelt városfalak és tornyok rendszere. Három kapun keresztül lehetett bejutni a borkereskedelméből meggazdagodott és 1569-ben a szabad királyi városok rangjára emelt városba. Ebből kettő a főutca két végén, míg a harmadik a Pozsony felé vezető DNy-i oldalt nyílott. Egy 1736-os látképen még ó-olasz bástyás erődítménnyel körbevéve ábrázolták a települést, ennek létezéséről azonban nem maradt fenn más adat. A vészterhes háborús idők elmúltával a város növekedését akadályozó falakat jelentős részét {az alsó kaput 1874-ben, a bazinit 1882-ben} lebontották. Napjainkat mindössze csak a négyzetes É-i városkapu, a falak kisebb részletei a polgárházak közé beépülve és egy borozónak átalakított, kör alakú torony érte meg.

 

Egy kerek torony épségben maradt

 

Modor történelmi belvárosaLátképe egy 1736-os metszetenAz egyetlen fennmaradt városkapu

 

Megjegyzés: baráti társaságban éppen az aktuális buszra vártunk Modor főterén, ahol egyik borozó a másikat éri...  :-)   ahol jóféle Kis-Kárpátokban termett itókával elláttuk magunkat!  Érdemes megkóstolni őket!!! 

 

A Főtér túlvégén emelkedik a városkapu. A többi maradványra sajnos nem volt időm

 

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3049
Bazin városáról:

 

Az egykori középkori várból kialakított Öregkastélytól D-re fekszik Bazin települése. Egy 1425-ös oklevél szerint akkoriban 325 telek volt a városban. Négy malom őrölte meg a búzát, ebből 3 kettő, míg 1 egykerekű volt. A fejlődő mezővárost csak viszonylag későn, 1615 és 1643 közötti időpontban vették körbe erős kőfalakkal. A szőlőtermesztéséről is híres Bazinnak három városkapuja és 11 bástyája állta az útját a hívatlan látogatónak. A Sur-láp vizeit felvevő Fekete patak szelte keresztül. Ennek ellenére, a legtöbbször sikerült az ellenséges hadaknak elfoglalniuk a bőséges zsákmánnyal kecsegtető települést. Napjainkban az egykori városi erődítmény vonalának csak kisebb részletei láthatók a polgárházak közé beépítve.

 

Bazin város műemlékei

 

Bazin Ny-ról egy 1810-es metszetenVárosfal részleteA város alaprajza a XVIII. században

 

Mivel csak átutazóban voltam Bazin helységében, rád vár a feladat, hogy tüzetesebben végigjárd az erődítéseit...

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3048

Nos azon a környéken, vagyis a Kis-Kárpátok vidékén főleg a hegyek között megbújó várromokat kerestem fel, de azért megpróbálom összefoglalni a városfalakról amit tudok.

 

Természetesen elsőnek Pozsony városa, melynek csak -- sajnos -- a vár felöli védőművei maradtak fenn, egy zsúfolt forgalmú közúttal elvágva   :-(   Ezenkívül magányos szigetként a történelmi Belváros ÉK-i részén a Szent Mihály kaputorony.

 

A vármegyében fennmaradtak még egyes városfalrészek Modor, Bazin, Szentgyörgy és Nagyszombat szabad királyi városokban is, melyeket az alábbiakban röviden ismertetnék:

 

Pozsony és környéke

 

Előzmény: Törölt nick (3045)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3047

Trencsén városa és különösen a vára nekem is kedvelt túracélpontjaim közé tartozik, régebben -- baráti társasággal -- éveken keresztül minden felvidéki vártúra végső állomását jelentette a Vág folyó szigetén lévő kemping... itt aztán lehetett jót fürödni, enni és sörözni, város és várnéző sétákat tenni és persze pihentetni a fájó-sajgó-vérző-hólyagzó lábakat, vállakat...

 

A szlovákok egy remek gyalogos korzóvá kialakított történelmi belvárost hoztak létre, ahol szabadtéri műsorokkal, zenekarokkal szórakoztatják a nagyérdemű közönséget!  :-)   Lehet közben beülni a presszókba vagy natur kocsmákba vagy a gyerekek nagy kedvencét bámulni, a kútból kibújó zöld manót {valami helyi legenda?!}

 

Ami a várat illeti, nagyjából helyreállították de azért még lehetne fokozni az élvezeteket! Pl. a Molnár-bástyához vezető fahíd elkészítésével és megnyitásával... de már az öregtorony csodás panorámája megéri a caplatást a lépcsősorokon!

 

Nagyon Várbarát csapolt szlovák sörök társaságában

 

Előzmény: Törölt nick (3045)
Jesper Olsen Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3046
Szerintem is jó ötlet. Lehetne egy olyan kategória is, hogy a felújításra/állagmegóvásra leginkább érdemesnek tartott vár, illetve
a legjobb kilátást nyújtó vár(rom).
Más:
Nyáron az alábbi várakban jártam: Somoskő, Salgó (a Salgótarjánhoz közeli) és Rezi. Közülük a legjobban Somoskő tetszett. Mindhárom várból nagyon szép a
kilátás. Jártam még az egyik nagy kedvencemben, Vitányvárban is, ahol sosem
tudok elég időt eltölteni...
Előzmény: Törölt nick (3043)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.01 0 0 3044

Jobban szeretem a "vénasszonyok nyara" kifejezést...

 

A munkahelyemen 3 férfi és 30 asszony között csak az indián nyár kifejezést merem használni, mert ugye a túlerő, az csak túlerő! 

 

Most jönnek a mentegetőzéseim:

 

-- Jobb esetben 07 -- 16-ig, rosszabb esetben 06 - 18-ig dolgozom, tehát mire hazaérek elfogy az erő és a lelkesedés...  :-(

-- Néha unalmasnak tartom a saját soraimat visszaolvasgatni...  :-(((

 

Így tehát a többi Topiklakótól is nagyobb aktivítást szeretnék kérni! Kösz szépen!

 

A magam részéről remélem, hogy még szeptemberben sikerül egy vártúrát véghezvinnem... addig maradnak az emlékeim.

 

Ui: az ötleteid jók!  :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (3043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!