Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

fapuma3 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 16

Saját még nincs. :-(

Előzmény: szenyor Lopez (15)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.07.29 0 0 15
vannak?
Előzmény: fapuma3 (14)
fapuma3 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 14

Felhozom ezt a támát, hogy ITT osszuk meg a tapasztalatainkat a témában.

szo1 Creative Commons License 2008.01.31 0 0 13
Nemrégiben vásároltam egy CNG-s autót nagy reményekkel. Amikor elkezdtem kleresgélni, hogy hol tankolhatnék, nagy csalódások értek. Akkor még eszem ágában sem volt otthon tankolni, de muszály lenne ha használni akarom a kocsit, mert hivatalosan nem tudok bele tankolni sehol. A legközelebbi kút 150 km.
Fontolgatom az otthoni tankolást de nem tudok kompresszort szerezni. Tudna valaki segíteni?
Előre is kössz!
Boombaba Creative Commons License 2006.08.28 0 0 12

Nekem van :)

Otthoni kompresszor Egyszerűbb 4-500.000! Komolyabb 8-850.000 huf!

A tankolási idő 3-6 óra! De innentől 1800 huf ért mehetsz 400 km-t!

 

Valamit valamiért! Egy átlagos autó, napi 150km-el számolva kb 3000 huf-t spórolhat így naponta. Ha van garázs, és futásteljesítmény akkor megéri szerintem.

+ a kompresszor nem kidobott pénz. Évek múlva is érték.

 

Na megyek, és beengedem a vámkommandót, mert már itt verik az ajtót.

 

Remélem segítettem :)

 

Üdv Baba

Előzmény: szenyor Lopez (11)
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.08.01 0 0 11
Senkinek nincs újabb infoja cng témában?
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.03.24 0 0 10
Elfelejtettél? :)
Előzmény: Törölt nick (8)
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.03.08 0 0 9

Néha beleolvasok, de egy nagyon régi hozzászólás tömegen kívül nem emléxem CNG-s témára.

Otthon nem szeretnék tankolni. Illetve szeretnék, de nem merek:) Jó lenne a legális, mégha adóztatják is. Megköszönném, ha utánanéznél.

Fiat Multiplám van. A BiPower verzió. Gyári földgáz rendszerrel.

Előzmény: Törölt nick (8)
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.03.08 0 0 7
Ez új információ. Mit jelent a központi földgáz telep? :) Az én autóm gyárilag benzin-földgáz üzemű, de benzinesnek lett vizsgáztatva. Autógáz műhelyben vissza kell alakíttatnom a verdát és újravizsgáztatni? Mert ezt csak akkor akarom megtenni, ha tutira tudok is bele tankolni.
Előzmény: Törölt nick (6)
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.03.07 0 0 5

Felhozom a témát, mert érdekelne. Úgytudom ma Magyarországon két földgáz kút van és ezekről lehet tankolni. Az egyik Szegeden, a másik nemtom hol.

Van valakinek erről tapasztalata?

klon25 Creative Commons License 2004.03.24 0 0 4
Sziasztok!Valaki megtudná mondani nekem ki és hol végzik az átalakítást? És lehet-e házilag tankolni?
Thomaster Creative Commons License 2003.11.06 0 0 3
Némi google-zás után itt a lista közepe táján emlegetik a CHRISAL SUPER CMF 240 háztartási és ipari tisztítószert, mint etilmerkaptán közömbösítőt is. A Chrisal amerikai cég, itthon egyes termékeit forgalmazza a Kvantor (www.kvantor-itb.hu) és az Egym Vital Center (www.egym.freeweb.hu). Próbálj meg náluk érdeklődni a CMF 240 -ről.
S.Zola Creative Commons License 2003.11.06 0 0 2
Hello Muster Mark !

Hogy állsz a dologgal, haladtál már előre ? Remélem nem adtad fel !

Előzmény: Muster Mark (-)
Muster Mark Creative Commons License 2003.10.06 0 0 1
Ok igaz. Bár az a topic LPG-vel foglalkozik és nem annyira CNG-s kocsik _biztonságos_ otthoni töltésével.
Előzmény: Lente (0)
Lente Creative Commons License 2003.10.06 0 0 0
Muster Mark!

Nekem gázautóm van. Mikor mentem Ny-Európába vele, kissé meglepődtem a különböző országok gázhasználatán. Olasz és francia részen tökéletes, de pl. a németeknél nem a nálunk eltrjedt LPG, azaz cseppfolyósított PB gáz kapható, hanm bizony olyan földgáz, amivel otthon is tüzelünk, amilyet te is keresel. Valójában ilyet elég drágán építenek, tankolni elvlileg csak otthon lehet, vagy gázszervízben. Sokat nem tudok róla, de a gázautó szerelőm segédembere ilyenné akarta átalakítani a kocsiját. Szerintem maradj az elterjedtebb LPG-nél, az ugyan 138 Ft, de bárhol tankolható legalább. (tudom, te nem ilyenre gondoltál feltétlenül)

(ja, mellesleg van is egy ilyen témájú topik a fórumon)

üdv:L

Előzmény: Muster Mark (-)
Muster Mark Creative Commons License 2003.10.06 0 0 topiknyitó
Az a nagy gondom van, hogy nem tetszik, hogy az 50 ft-os benzinért 230 ft-ot kell kifizetnem. Ezért gázüzemű kocsit szeretnék venni, amelyet a háztartási távfűtőgázról is fel tudok tankolni. Ez azért jó, mert rendkívül környezetbarát és igen olcsó, akár tizedére is csökkentheti az üzemanyag-költséget. Sajnos azonban a fűtőgázról üzemeltetett autók körül erős etilmerkaptán-szag terjeng, amit a rendőr, ha észrevesz, valószínűleg azonnali jogosítvány- és rendszámelvétellel honorál.

A fűtőgázról üzemeltetett gázautók kiszerelésének technikája azon alapul, hogy olyan gázpalackot kell beléjük helyezni, amely fala sokkal erősebb a közönséges PB-gáztartályok falánál. Ez azért szükséges, mert a fűtőgáz túlnyomórészt metán lévén, nyomással sem cseppfolyósítható. Ezért a PB-gázpalackokban szokásos 20-40 atm helyett akár 200 atm nyomás is lehet bennük, és még így is kevesebb megtett kilométer jön ki náluk ugyanannyi tartálytérfogatra. Továbbá az autóba szerelt palacknak könnyen és biztonságosan leszerelhetőnek kell lennie, hogy a megvásárolt kompresszorral is fel lehessen tölteni. Továbbá sajnos még egy kompresszort is kell vásárolni a rendes átalakítás mellé, ami elég drága is lehet, különösen, ha a biztonsági megkötéseket is figyelembe vesszük.

Ezzel a megoldással előzetes számításaim szerint akár tizedére is lecsökkenthető az üzemanyag ára, ami "kedves" államunk telhetetlenségét tekintve (Európában nálunk a legdrágább a benzin és az autópálya) részemről igazi - jó értelemben vett - passzív ellenálló, kurucos, robinhoodi magatartásnak tekintek.

A biztonság kérdését a vonatkozó biztonsági előírások maximális betartásával, pénzt-paripát nem kímélve kívánom megoldani. Mint ahogy itt (http://langlovagok.hu/tuzoltosagrol/gazautok.shtml) is olvasható, az összes vonatkozó előírás betartása mellett a gázautók használata biztonságos. Tehát a házibütykölőkkel ellentétben én - nyilván sok pénzért - erre feljogosított szakszervizben, teljesen legálisan kívánom elvégezni a szükséges változtatásokat.

Sajnos azonban elképzelésemnek egy zűrös pontja van: az, hogy a fűtőgázzal menő autókon érezni lehet az etilmerkaptán rettenetes, a rendőrt azonnali rendszámlevételre ingerlő illatát. Ennek megszüntetésére szeretnék valami tanácsot.

A konkrét elképzelésem az, hogy milyen jó lenne, ha lenne valami anyag, ami reakcióna lép az etilmerkaptánnal, amit a gázpalack töltése előtt abba beletehetnék. De persze bármi más módon is nagyon jó lenne az etilmerkaptán elbontása, szagtalanítása. Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot a nálam okosabbaktól. Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!