Sziasztok!
Régóta kerestem már olyan topicot, ahol az aranyérrel bajlódók beszélgetnek és megosztják egymással az aranyér kezelésvel kapcsolatos tapasztalataikat.
Sajnos eddig nem találtam, ezért indítom útjára ezt a topicot.
Szeretném, ha elmondanátok javaslataitokat, kipróbált módszereiteket, amivel kezeltétek az aranyeres tüneteket.
Külön kérném azokat, akik már átestek aranyér műtéten, hogy mondják el az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat!
Nagyon bízom benne, hogy tudunk egymásnak segíteni!
Radek
Nekem előreesett (asszem így mondják) aranyerem van, és bár sosem vérzik, sokszor begyullad, és hát bajlódom vele rendesen.Így aztán elhatároztam, nyáron megműttetem.Nézegettem, hogy milyen eljárás lenne a legjobb, de egyértelmű választ nem sikerült találnam. Végülis 2 lehetőségre szűkítettem a dolgot: Ars Medica lézeres műtét, vagy Debrecenben az érsebészeten. Ti mit gondoltok? TamásD véleménye is nagyon érdekelne!
Nekem is berepedésem van két orvos is megnézett.....alig akartam elhinni azt hittem aranyerem van bár sosem láttam dudort...mind1 azt mondta hogy nagyon felületes és ez legyen a legnagyobb gondom az életben. Neked mekkora a fájdalmad tudsz ülni stb....Én attó félek a legjobban hogy hónapokig fájni fog..látok itt fórumozókat akik hónapok óta fennvannak a repedésük miatt...hát én nagyon félek hogy velem is ez lesz.
Segítsetek nekem. Ma voltam orvosnál aki szerint repedésem van, de nekem nem fáj amikor végzem a dolgom, semmilyen kellemetlenséget sem érzek. Viszont egész nap fáj a végélnyílásom. Nem vérzik de látok egy kis vörös piros dudort amit ha megnyomok akkor azt a fájdalmat érzem mint üléskor. De tényleg nagyon pici. Hogyan lehet megkülönböztetni hogy repedése vagy aranyere van az embernek? Aki tud segítsen.
Egyébként az intim torna is arra való, hogy a záróizmot karbantartsa.
Mivel a végbélrepedés a sokat stresszelő, szorongó embereknél alakul ki, olvastam, olyat is hogy ezt a szorongást is kezelni kellene kineziológussal, vagy pszichológussal, akkor a tünet is megszünik. A mondás szerint is, ha valaki fél, egy zabszem nem fér a seggébe...Na most ha ez a szorongás tartósan fenn áll, nem csoda, hogy testi tüneteket is produkál....
Hasonló tüneteim voltak nekem is. Soha nem vérzett nem volt gennyes, csak a wc-zés utána hosszan tartó fájdalom, és néha csak úgy fájdalom minden ok nélkül. (Mondjuk nekem a wc-és is fájdalommal járt)
Doki diagnózis: gyulladt anopapilla (5 van mindenkinek), egyet kiműtött, de még legalább 2-3 nagyobb a kelleténél. Gyógyulás kb 1 hónap. Kúp + gyógyszer.
Rá két hónapra újból fájdalom, azonos tünetekkel, csak most éppen 1 cm-es repedés (azt mondta a doki, hogy nagynak számít). Sajnos még mindig nem akar gyógyulni, tehát újból doki látogatás lesz. Kúp + gyógyszer
A kenőcsöt, amit kapott a párom egy gyógyszertári kenőcs, nincs hozzá tájékoztató, nem tudok mellékhatásról.
Milyen mellékhatásra gondolsz?
Tegnap járt a bécsi úton, azt mondta a doki, hogy nincs repedése, legalábbis be van forrva. Szerinte a záróizom fáj neki, ugyanis továbbra sem panasz mentes. Mivel ez egy lassú folyamat, legyen türelemmel, ezt is mondta.
Végzi az intim tornát is, mjad meglátjuk mi lesz.
Te hogy vagy?
Egyébként beszéltem azzal a dokival, aki a botoxos módszert javasolja, és azt mondta, hogy 3 hónapig tart a botox hatása, és a legrosszabb esetben is két hónap alatt meggyógyul a seb, és utána már nem kell megint botoxot adni a betegnek.
Minél több beteg vár a botoxra, annál olcsóbb a kezelés. 10 ezer körül van nagyjából.
Sziasztok! Talán Tamás D (úgy látom eléggé ott van a témában)
Segítsen nekem valaki. Egy hete fájdogál nekem főleg ülés közben. De nincsen semmi ok amire gyanakodhatnék. A székletem normális nincs kinnt dudor bár néha mintha látnék valami lilás kicsi dudort de az mindig visszamegy. Kúp kenőcs detralex....semmi nem használ. Van amikor egyáltalán nem fáj....vérezni sosem szokott nem fáj a székelés sem. Egy hipohonder ember be tudja beszélni magának a fájdalmat? Nem tudok mire gondolni.(Hiszen ha valakinek baja van az állandóan fáj.) Van hogy 4-5 órán keresztül semmi aztán hirtelen előjön a fájdalom.....eléggé ki vagyok ettől...állandóan ezzel foglalkozom. Van valami tanács, ötlet? Voltam már tavaly hasonló panaszokkal orvosnál de nem találtak semmi extrát (kettő orvosnál biztos jártam) ezért úgy gondoltam most nem megyek el.
hmmm, nekem + még aranyerem is van a fissura és tályog mellett. Hónapodkig ugy kezeltem mint aranyeret, kupok, kenöcs, Detralex, gyógyteás fürdő,...végül 3-4 hónap után mentem el dokihoz, aki közölte, h nem az aranyerem fáj, hanem a repedés+tályog, ami gennyedzik. Az csak hab a tortán, h pont az a.eremnél volt a repedés is. Mütét alatt nem vették ki az a.erem, mert azt mondták, h az nem veszélyes, maradhat, ami nem is fáj.
TamásD -erre a mütét utáni állapotra semmilyen kup, tabletta nem létezik? Nekem a dokim nem adott semmit, csak ülőfürdőt ajánlott. Félek, hogy fog ez begyógyulni a seb, ha vki minden nap wczik. Mit tanácsol? Azt sem tudom, h még van-e varás bennem vagy sem. Max mennyi idő után kell a varrásoknak kiesniük?
Sajnálattal olvasom, h még mindig nem vagy jól. Még én is szenvedek kicsit időnként. Nem értem miért, de nem jön ki a cucc, csak órák alatt kínlódva, pedig nincs szorulásom. Utána persze fáj és vérzik. Neked mi a gond?
Én visszamentem a dokihoz és meglepően kedves volt. A miértet ő sem tudja, de ennek ellenére nem vizsgált meg tüzetesen. Egy tükrözésnek jobban "örültem" volna az ujja helyett, mert azzal ugye nem lát, de hát... csak ezt kaptam. Fel a fejjel én is lassacskán gyógyultam! 10 hét után sem voltam igazán jól. Bár gondolom ez nem vígasztal...
Igen, tályog is volt, azt mindták, ami gennyesedett,- amit az orvos eltávolított, vagy kitisztított, én már nem is tudom. Nem értem, hogy lehet, h most ugyan olyan tüneteim vannak mint mütét elött ( kissebbek a fájdalmaim és tudok ülni és nem csip -ezeket leszámítva). Meddig tartanek ezek a tönetek mütét után tudja valaki? Egyáltalán mütöttek már vkit végbélrepedés+tályog tönetekkel?
Túl sok okosat nem tudok mondani. Az biztos, hogy sem az aranyeresség, sem a fissura nem gennyes - tehát ha tényleg genny volt, akkor volt egy kis tályog is a berepedés mellett. Persze ez csak tipp. Ha valóban bőségesen, sűrűn váladékozik, akkor így látatlanban csak azt mondom, hogy mutasd meg az operáló orvosnak. Az is biztos, hogy egy kevés váladékot minden sebfelszín termel, tehát amíg a nyálkahártya össze nem forr, egy kicsi belefér, de genny az nem.
Hát erre talán tényleg TamásD tud válasz adni egyébként rám a mütét előtti állapotod a jellemző csak + aranyérrel megtoldva.Reméljük TamásD megadja a választ.Neked csak simán ez volt vagy esetleg van aranyered is?Az a baj hogy itt olyan ördögi kör van -berepedés az miatt záróizom görcs na meg még ha aranyér is van.Hát nem tudom van-e ebből kiut de talán TamásD tud valamit.Meg hát ezt a helyet az ember minden nap használja és ugye eléggé fájdalmas dolog.
Nekem tegnap volt 1 hónapja, h megműtöttek -krónikus végbélrepedés -sel. Nem tudom, h akinek szintén ilyen betegsége van észlelt-e váladékozás, gennyesedést. Minden wc-zés után 2-3 óra hosszig nagy fájdalmaim voltak, szúrt, csipet... és ez után szinte ugy éreztem, h vmi megfakad, gennyedzett és csak ez után enyhült a fájdalom.
Most mütét után a wc-zés nem fáj, de utána ugyan ugy 2-3 orán kerestül fájdalmaim vannak, igaz nem olyan szinten mint elötte és továbbra is váladékozik. Ez normális????????? Sokan azt mondják, h tisztul a seb, de én már nagyon félek.
Kérem, akinek volt már ilyen mütéte irja le a tapasztalatait, mert rettegek attol, h ismét kés alá kerülök :(((((
Én császárral szültem, de egyáltalán nem az aranyér miatt.
Nekem a terhesség első időszakában kellett felvágni. Ez helyi érzéstelenítéssel történik. Az injekció elég kellemetlen, a többi, talán fél percig tart. Utána még egy kicsit fájdogált, de másnap szinte meg sem éreztem.
A jegelés szerintem csak akkor hatásos, ha hosszabb ideig csinálod. Nekem szinte diónyira duzzadt egy alkalommal az aranyerem (azt hiszem ödémás duzzanat volt), nagy fájdalommal. Ezt 3 napig jegeltem, míg teljesen lement, és a jég jó fájdalomcsillapító is.
Tényleg nincs igazán olyan hely, vagy orvos, aki mindenkinek bejött. Pedig itt a fórumon már sokan voltunk sok helyen. A lényeg, h ha tényleg 3-4 stádiumú az ember, akkor el kell menni valahová orvoshoz.
Én sem voltam elragadtatva az Ars Medicá-ban való tájékoztatástól (az ugyanis kb nem létezik), a kedvességüktől meg aztán pláne nem. Viszont ha őszinte akarok lenni, mégis azt kell hogy mondjam, h nekem teljesen bejött. Holnap lesz 3 hónapja, h volt a műtét, és ma már semmi bajom. Egyáltalán nem fáj, nem csíp, SEMMI. Mindössze két kis bőrdarab maradt, ráadásul az egyiket már nem is tudom kitapintani sem, annyira visszahúzódott.
Én azt mondanám, hogy a műtét utáni állapot (vagyis hogy meggyógyul-e vagy sem) nagyban attól függ, hogy az embernek sikerül-e rendbetennie a székletét. Én például tisztában voltam azzal, hogy hiába műttetem meg magam, ha aztán továbbra is hetente kétszer-háromszor megyek vécézni, hatalmas adagokat produkálva, verejtékkel, kínlódva. Tudtam, hogy ez így nem mehet tovább. Mivel ezt megoldottam, és mostmár minden reggel percre pontosan jön, tökéletes állaggal, a sebem is szépen begyógyult.
Persze tudom, hogy ez főleg azoknál számít, akiknek nehéz székelés miatt jött elő az aranyerük.
Egy szónak is száz a vége: csak azt akartam mondani, hogy én megint az Ars Medicába mennék. Műtét előtt szinte mindennap Cataflam-on éltem, most meg semmi bajom. :-)
Igen, én is félek a szüléstől, hogy ez az egész probléma tovább súlyosbodik. Gondolom, ez még nem indokol császárt?
A jeget rövid időre én is próbáltam, de nem éreztem változást. Már csak egy hetet dolgozom, utána több időm lesz kúrálni magam, és orvoshoz is el akarok menni, mert szerintem nekem is trombotizált az egyik csomócskám... Neked nagyon rossz volt az a bizonyos megnyitás? Nem tudom, nekem elvégzik e (most vagyok a 32. héten)? Utána mennyi idő volt a gyógyulás?
Köszönöm a válaszát csak az a baj hogy a nitrát tartalmu kenőcstől nagyon erős végbéltáji fájdalmaim voltak.Lehetséges ez?Ugyan is amikor elkezdtem használni kb 4 nap után rettenetes fájdalmaim voltak.Lehet a bajt nem itt kell keresnem?Mint már irtam voltam végbél tükrözésen semmi kóros(aranyeret)leszámitva,vastagbéltükrözés kb60-cm semmi.Most van folyamatban a lehetséges lisztérzékenység,de nem hiszem ennek köze lenne hozzá.Az a baj hogy itt nálunk sajna csak lökdösik az embert és jó hogy ön van legalább segit amiben tud és ez nekünk nagyon fontos.Ha valami nagy baj lenne azt a tükrözésekből már észre kelett volna venniük?AZ a bemetszéses dolog nagyon "gázos?"Tudom sok a kérdés de ön legalább válaszol és nem hajt el.Önnek mi a véleménye mit ajánlana repedés aranyér ami annyira nem okoz gondot záróizom görcs + más kivizsgálások.Lehet hogy most ez a sok stressz miatt van ez az állapot?Mit tanácsol?
Krónikus, vagyis sokáig be nem gyógyuló berepedésekre valóban használható a botox, de én ezt mindig a gazdag hülye p...k szerének tartottam, már elnézést. Kétségtelen, hogy nem hatástalan, ideiglenesen bénítja, ellazítja a belső záróizmot, de a hatása átmeneti, néhány havonta ismételni kell, és egy kezelés 40000-100000 Ft. Nekem nem érné meg. Egyébként a műtét helyett használhatók még a nitrát tartalmú kúpok, illetve újabban az ún. kalcium-csatorna blokkoló szerek lokális használata, ezek eredetileg magasvérnyomás ellenes szerek, de a simaizmok összehúzódásának gátlása révén anális fissuránál is használhatók. Ha ezek sem használnak, akkor jön a műtét, ami manapság annyit tesz, hogy a belső záróizmot egy helyen, részlegesen bemetsszük. Az így egy kicsit meggyengített tónusú záróizom mellett aztán a berepedés már könnyebben begyógyul.
Engem febr végén műtöttek az ars medicaban. Kár. hogy nem hallgattam a megérzésemre és nem menekültem ki azonnal onnan. Pl én elvártam volna, hogy az elsö vizsgálat elött elmondja, hogy most mit fog csinálni, mire számitsak- ehelyett csak annyit mondott, hogy térdeljek fel, megnézi. Utána minden szó nélkül belémvágta a műszert és amikor kicsit elhuztam magam, még ordibált is, pedig iszonyatos fájdalmam volt és ezt neki tudnia kellett. Megbeszélhettük volna, hogy amig gyulladásos nem végzi el a tükrözést, mert iszonyatos fájdalom, hanem elöbb gyogyszeresen huzzuk le a gyulladást és utána meg kell, hogy igy vizsgáljon. A műtétre két hét múlva került sor, de addig sem adott semmit, amivel legalább addig csökkennének a fájdalmaim. Azért mentem vissza, mert a lézerben, mint tudományban biztam, sajmos nem néztem utána, hogy máshol is végeznek-e lézeres műtétet. Szóval eljött a műtét napja, ritka bunko volt mindenki, élen a dokival. A vége az, hogy még mindig nem gyógyultam meg, le kellett mondanom az április végi utazásomat is. Még ma is reszketek, ha wc re kell mennem, pedig nagyon fegyelmezett vagyok az étkezéssel és mindenre figyelek, ami segithet rajtam. Amikor hat hét utám még mindig panaszkodtam a dokinak, akkor azt mondta, 8-10 hét. 4-6 héttel kezdtük, aztán 6-8 hét lett belöle, de lehet, hogy 10-12 hetet is mond még, ha egyáltalán felhivom. Az ARS MEDICÁT KERÜLD EL!!!!!! HA JÓT AKARSZ MAGADNAK
8-10 hetet mondanak. Nekem lézeres műtétem volt, de szerintem minden ilyen jellegű műtétre igaz lehet ez. Pihengess, ne erőlködj és váratlanul egyszer már észre sem veszed. :)
Végigrágtam magam a hozzászólások nagy részén (az első kb. 800-on tüzetesen, utána már csak futólag) :) de egy dolog nem világos számomra, s anatómiában nem vagyok egy nagy spíler, talán van köztetek, aki tudja a választ...
Ha külső aranyeres csomóm van, az szükségszerűen azt jelenti, hogy belső is van?
Illetve, jól értelmeztem az eddig leírtakból, hogy -bár józan paraszti ésszel pont fordítva gondolná az ember- a külső aranyeres csomók "eltüntetése" nagyobb macera, kellemetlenebb műtét + felépülés, mint a(z esetleges) belsőké?
Az én előzményeim: terhességig semmi, majd 23. héten jött sajnos az aranyér, durva "puplik" formájában, azon kívül, hogy a fájdalom miatt nem bírtam ülni (bajnak elég volt ez persze), más gondom nem volt vele, irány a háziorvos, aki azt mondta, hogy kizáródott aranyerem van. A kúp + krém kombináció szépen megszüntette a tüneteket. Hanem aztán a szüléssel (2006. július) ismét eljött a probléma. Kúp + krém hatására a fájdalom és a nagy "göbök" normális időtartamon belül elmúltak, azonban nem lettem 100%-os, mert azóta mintha nem mentek volna vissza teljesen, kis -nem tudom, hogy nevezzem, talán csomócskák?- maradtak a helyükön. Kicsit később ismét próbálkoztam kúppal, hátha... de semmi hatás. Cserébe nem vérzik, nem fáj, semmi az égvilágon, csak van...
Elhatároztam, hogy szakemberrel megnézetem, aztán meglátjuk, de jó lenne legalább sejteni, hogy mire számíthatok majd... TamásD, látom Te vagy a szakértő ;) -- az ilyesfajta tünetek már III. fokúnak számítanak?... vágós-hosszúlábadozós műtét??? :( Vajon lehet-e gondom abból, ha egyelőre nem műttetem meg /több "hétköznapi" okból sem/, és csak éldegélek vele? Az itt sokszor említett Detralex vajon segíthet ilyen esetben? (a háziorvosom említette, hogy terhesség+szoptatás végeztével majd azt szedhetnék). Azt egyébként mindenképp szeretném, hogy szakember megnézze, csak próbálok lelkileg felkészülni. ;)
Ahogy olvastam a topikot, az volt az összbenyomásom, hogy nagyon sokaknál hiába volt műtét, újra előjött a probléma... ennek fényében elbizonytalanodtam, hogy biztos kell-e ez nekem. Nálam mondjuk egyértelműen a terhesség+szülés hozta elő, egyébként egészségesen élek, rendszeresen sportolok, stb...
Nemrég kinéztem az arsmedicát, de a fórumozók írásai alapján lebeszéltem magamat róla... :x
Tanarillának üzenem, én a terhesség alatt fogadtam meg, hogy szülés, szoptatás után,megműttetem, mivel iszonyú fájdalmaim voltak az utolsó hónapokban. Egyébként nekem egyszer kb az 5. hónapban meg is kellett nyitni a betrombotizált aranyeret.
Semmiféle kenőcs, gyógyszer nem használt, egyedül csak a JÉG!!!!! Ha nagyon fájt, napokig jegelte, jegeltem, és jegeltem. Persze ehhez feküdni kell :-(
Másfél hónapja műtöttek aranyérrel. A belső aranyereket még korábban meggyűrűztettem, a külsőt viszont kórházi bentfekvéssel műttettem meg. (Az ambuláns műtétet nem mertem vállalni). Zárójelentésben az áll Parks szerinti műtétet végeztek. Voltak kieső varrataim, gézcsíkok nem voltak, ill. belül volt még egy kisebb polip, amit szintén eltávolítottak. A kérdésem az, egy ilyen műtétnek mennyi a teljes gyógyulási ideje, ugyanis én még mindig néha érzek fájdalmat, és előfordul, hogy vérzik is. Ha valakinek van tapasztalata, írjon. Üdv.: A.
Szeretném megtudni,hogy tényleg létezik-e a repedés gyógyitására a botoxos injekció alkalmazása vagy csak mütét?Ha létezik ez mivel jár stb.Reméllem tud segiteni mert vagyunk egy páran akik ezzel szenvedünk én próbáltam rákeresni de nem találtam eddig semmit.Ahol találtam álltalában az a magyarázat,hogy a záróizom állandó görcsbe van és ezért nem gyógyul.A mütét meg addig nem ajánlott amig az megnem szünik mert csak nagyobb fájdalmat okoz.Na ilyenkor aztán mi a teendő,hisz ez olyan mint egy ördögi kör.Reméllem tud segiteni előre is köszönöm szerintem egy jó párunk nevében.
Én még eddig csak gyógyszereket kaptam,meg kenőcsöt,de csak nem múlik! Műtét lesz a vége,mert nincs több kenőcs! Annyira gürcsöl a fejem ha bekenem magam,hogy iszonyat! /mellékhatás! / Most készülök lelkileg,hogy visszamegyek!