Keresés

Részletes keresés

geza2461 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 1054

Sziasztok kemencések!

 

Most már elárulom az egyik változtatásomat.

A kemence sütőtér alatti homokágyba,(tégla, agyag, homok, üveg) 12mm-es betonacélokat raktam, 2cm távolságonként.

Ügyelve arra, hogy a vége ne érjen semmihez, inkább 2cm maradjon el.

Ez azért kell, mert diletálnak a vasrudak, és mindent összetörne.

Ez hőtároló és egyenletes hősugárzóként működik.

A sütőtér bármejik részén süthetek, teljesen egyenletes.

A kemencét ha felfűtöm, 8-órán keresztül nyugottan süthetek, és az ajtó nyitogatásnál is csak nagyon lassan hül.

Két nap mulva még 60-80 fokos.

Ez köszönhető az Ytong borításnak is.

Több könyvben olvastam, hogy a kenyérnél jól fel kell fűteni, hogy szikrázzon az alja,

ebben ez esetben 300 c.fok körüli a hőfok, és minden egy pillanat alatt megég!

Tapasztalatom szerint, kb. 180-200 c.fokon sütök, ez jó a kenyérnek és a husoknak is.

DacaGaby Creative Commons License 2007.12.02 0 0 1053
Sziasztok!
Hát, íme én így téliesítettem a kemencét:







Annyit fogok még csinálni ha lesz időm, hogy minden oszlop közé egy kissebb ablakot fogok vágni és plexilemezt fogok a nyillás helyére rakni.









































Nyáron meg marad az alahelyzet:
DacaGaby Creative Commons License 2007.11.30 0 0 1052
Üdv GyulaB.!

Elég kicsire sikerült ez a kép a kemencetervedről, de ha jól látom nem lesz ez kicsi kemence! 160cm hosszú lesz?! Nem győzöd majd felfűteni! Na de ez a Te dolgod. Had kérdezzem már meg, hogy miből fogod csinálni és milyen formája lesz? Szögletes, mint a rajzon?
Előzmény: GyulaB. (1051)
GyulaB. Creative Commons License 2007.11.30 0 0 1051
vázlatAzért csak sikerült!
GyulaB. Creative Commons License 2007.11.30 0 0 1050
Ez lemaradt!
GyulaB. Creative Commons License 2007.11.30 0 0 1049

Kedves Barátaim!

Napok óta olvasgatom a fórumot azzal az elhatározással, hogy tavasszal építsek egy kemencét. El is kezdtem a tervezést amit papírra is vetettem. Mivel itt sokan vagytok akinek ez már sikerült ezért véleményezést szeretnék kérni tőletek, hogy miben változtassak!

Köszönöm az észrevételeket előre is!

3ferret Creative Commons License 2007.11.29 0 0 1048

Szia!

Nem tudom, hogy  a méz helyett cukor okozhat-e problémát. Én nem használok cukrot soha semmibe, úgyhogy én fordítva szoktam csinálni, cukor helyett diabetikus mézpótlót használok. Senki nem mondja meg, hogy az van benne (sütikbe is vagy mézpótló vagy édesítőszer, persze nem mindegy, melyik), és az állagán sem szokott változtatni.

Nekem is időbe telt, mire találtam 4-5 használható kenyérreceptet, de azok viszont beváltak, mindenkinek szokott ízleni. És bátran lehet használni a különböző magokat is, nagyon jó ízű tőlük a kenyér.

Előzmény: oven (1047)
oven Creative Commons License 2007.11.28 0 0 1047

3ferret!

Bocs a név tévesztésért!

oven Creative Commons License 2007.11.28 0 0 1046

Szia Ferret!

Megnéztem a recepteket, ki fogom próbálni. Lehet, hogy a búza-rozs arányt rontottam el, meg hogy méz helyett cukrot használtam.

Köszi.

3ferret Creative Commons License 2007.11.28 0 0 1045

Sziasztok!

Már régóta olvasgatom a fórumot, mert tavasszal én is beterveztem a kemenceépítést. Eddig nem szóltam még hozzá egyszer sem, de most a rozskenyér recept miatt gondoltam, írok.

Szóval még nincs kemencém, így kemencében még soha nem sütöttem, de a gázsütőben és a kenyérsütő gépben rendszeresen. Nekem is elég sok bajom volt a receptekkel, de aztán rátaláltam egy honlapra, és ott elég sok receptet próbáltam ki, beváltak, merem ajánlani: www.foszakacs.hu

S. Juditot pedig muszáj megvédenem. Nem láttam a hétvégi műsorát, még kenyér receptet sem láttam tőle, pedig egy kivételével az összes könyvét megvettem, de állítom, hogy nagyon klassz kaják vannak bennük. Én már lassan csak az ő receptjei szerint sütök-főzök, újra megszerettette velem a főzést.

Az elmúlt 3 év során talán 1 vagy 2 olyan receptje volt, ami nekem sem jött be, de a többi szuper, és ezt a családom és a rendszeres vacsoravendég barátok is állítják, nem csak én.

Ettől függetlenül, lehet, hogy a kenyér tényleg nem volt jó. Sajnos a tv-műsorban pontos mennyiségeket sem szokott mondani, onnan főzni szinte lehetetlen.

És ami a lényeg, ugye, ízlések és pofonok különbözőek.

oven Creative Commons License 2007.11.27 0 0 1044
Szóval eddig még senki sem próbálkozott rozskenyérrel?
kvardlipi1 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 1043
Üdv mindenkinek!
A hétvégén láttam a TV-ben az S.Juditnak a főző műsorában, hogy gyerekekkel kenyeret sütött .Na gyorsan elő a papírt ,recept+hozzávalók gyorsan megjegyezve.Másnap ki is próbáltam az új kenyérreceptet na elég vacak lett.Azt javaslom mindenkinek, hogy maradjunk meg a hagyományos jól bevált kenyérreceptünknél , a csajt meg el kellene küldeni egy főzőtanfolyamra.Nem ez az első bakija amit a képernyőn elkövetett már.A mi kemencénk is szépen sütögeti a kenyeret+a többi finomságot.Most még kap egy hőmérőt és már utána csak dolgoznia kell.
DacaGaby Creative Commons License 2007.11.27 0 0 1042
Sziasztok!

Én momentán téliesítetettem a búbost, hogy télen is tudjunk sütögetni. Végül is nem egy komoly szigetelelés, csak osb lappal burkoltam körbe és világítást csináltam bele, amit egyébként is akartam. Tavasszal lecsavarozom az osb-t és összerakom a kemence mögé. Szerintem praktikus lett, majd teszek fel róla képet.
Üdv mindenkinek!
oven Creative Commons License 2007.11.26 0 0 1041

Aggyisten mindenkinek!

Csak azt akarom mondani, hogy én jobbára kenyérsütésre használom a kemencét, egész hétre meg szoktam sütni a hét végén, a búza kenyér nagyon finom. Igazán jó rozskenyeret viszont még soha nem sikerült csinálni. Friss maradt napokig, nem morzsálódott, de az íze valahogy nem az igazi. Van valakinek valami kipróbált jó módszere?

recsiloz Creative Commons License 2007.11.25 0 0 1040

Szia!

Én elkészültem a kemencével és hsaználom amit érdemes leírni azt már leírtuk azthiszem , ha mégis van újabb tapasztalata valakinek-... azért mindig végig olvasom a hozzászólásokat. Az idő valóbam nem kdvez az építésnek, majd tavasszal megint fellendűl a dolog. Az áremelések és a mínőség romlás egyre inkáb az egyéni megoldások felé szorítják a népet. :-)

Előzmény: geza2461 (1039)
geza2461 Creative Commons License 2007.11.24 0 0 1039

Sziasztok kemencések!

 

Hová tünt mindenki?

Úgy látom, hogy a jóidővel együtt a kemencések is eltünnek!

Téli álmot alszotok?

Vagy még a kemencéket téliesítitek?

 

DacaGaby Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1038
Az alábbi címen vannak a barátomnak a munkái, érdems megnéni őket! Friss még a lap, folyamatosan tölti felfele a referenciáit.
http://www.szonyicsaba.atw.hu/
DacaGaby Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1037
Köszönöm a gratukat!
Biii! A krumplit magyaros fűszerkeverékkel ízesítettem és kacsazsírban sült. De egyszerű delikáttal, ízvarázzsal is szoktam csinálni, mikor hogy. Valóban lefedve szoktam elkezdeni sütni, majd kb. 1 óra múlva feszem le a fedőt, a képen pont az az álapot látszik. Nem fűtöttem be túlzottan, kb. 200C°-os lehetett a kemence, így 3 órahosszat volt bent. Kivehettem volna már hamarabb is, csak nem érkeztek meg a vendégek a megbeszélt időbe és nem vettem ki, nehogy kihűljön. Sajnos a birsalma pálinka és a Tokaji bornak köszönhetően már csak akkor örökítettük meg a kész vacsorát, mikor már nagyrésze elfogyott. Egyébként ilyen volt:
A kemence építésekor én csak "segédmunkás" voltam. A tervek az én fejemből pattantak ki, de a kivitelező a legjobb barátom volt. Szakmáját tekintve festő-mázoló, mentősoforként dolgozik és szabadidejében hasonlókat cselekszik. A kemencét és az előtte lévő búrkolást A-Z-ig Ő csinála a tetőszerkezetet viszont már egy asztalos szakoktató kolegám készítette.
kvardlipi1 Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1036
Emelem kalapom!Nagyon szép a kivitelezés.
Előzmény: DacaGaby (1030)
biii Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1035

szia

mivel volt a krumpli izesitve??

 

mennyi idöt sült? (gondolom lefedve először, aztán anélkül piritva)

Előzmény: DacaGaby (1031)
geza2461 Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1034

Szia DucaGabi!

Mestermunka az egész!

Nem lett kicsi, jó kis sütögetős bulikat lehet csapni!

SK. munka?

Gratulálok.

Előzmény: DacaGaby (1030)
vértes Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1033
HÁT EZT NEVEZEM.GRT.
Előzmény: DacaGaby (1030)
td cdx Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1032
Nagyon szép munka! Gratulálok!
Én a két szarufát középen is összekötöttem mert féltem, hogy egy komoly hómennyiség szétnyomja az egészet.
Előzmény: DacaGaby (1030)
DacaGaby Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1031
A tegnapi félkész vacsora, és egy régebben sütött bukta.
DacaGaby Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1030
Nos, kedves kemencés társak, én az idénről befejeztem a kemence és környéke építését, szépítését. Tavasszal körbefogom még apácarácsozni az oszlopok közét, 3 parasztlócát és 1 asztalt teszek be és akkor mondható majd teljesen késznek. Maga kemence tökéletesen működik, csak kicsit nagyra sikerült. Bőven elfér benne 4 nagy tepsi. Kenyeret még nem sütöttem benne, de Édesapám szerint 4 cipó és egy vakaró fér bele.
Íme:
hflaokon Creative Commons License 2007.11.15 0 0 1029

Egy kazánszerelő ismerősömtől kaptam. A védőcső teljesen átmegy a kemencén, oldalt az ajtó fölé raktam. Gyakorlatilag éri a láng, de még nem ment fel a hő 400 fok fölé. Mikor a parázs 300 fokot ad akkor rakom be a sülni való hust és egy óra mulva kb 180 foknál veszem ki.

Süteményeknél, pizzánál alacsonyabb hőmérsékleten sütök. Sütés végén mikor kihült a kemence egyszerűen kihuzom és berakom a kemencébe, igy az eső sem árt neki.

Előzmény: kvardlipi1 (1027)
atinet78 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 1028
Helló kemencések!
Hőfokmérőt én a következő címről rendeltem: ABAKO Bp. Andor út 60. Tel.:06209604538 Postai utánvéttel 7000,- magyar forint. Ez a típus 20cm-es szárral van szerelve+ van hozzá egy réz beépíthető védőcső(400 fokig mér). Beépítéskor az ajtó mellé tettük közvetlenül, a vége(kb 2cm) belóg a tűztérbe, de semmi hátrányát nem vettem észre.
Jó sütögetést.
Előzmény: kvardlipi1 (1027)
kvardlipi1 Creative Commons License 2007.11.14 0 0 1027
Ez igen , valami ilyesmire gondoltam én is .Hol tudok vásárolni ilyen hőmérőt?A beépítésnél kell-e valamire odafigyelni, hogy a hőmérő jól működjön (elhelyezés, lángvédelem)?
Előzmény: hflaokon (1026)
hflaokon Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1026
Nekem egy 500°c-g mérő kazánhőmérő van bedugva egy csőbe.
Előzmény: kvardlipi1 (1016)
kisszszoros Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1025
nézd át a régebbi beszólásokat, vannak receptek is, és valaki már tett elérhetővé szakácskönyvet is.
Előzmény: messencs (1024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!