Az nem tudom, "hőmérőm" nincs. Termosztátom van a falon, de azt a jellegénél fogva nem tudom cipelni ide-oda.
A hőmérséklet és a hőérzet között lehet csúszás.
Még ha a levegő hőmérséklete azonos is lenne (de 1-2 fok különbség simán lehet úgy szobák között, hogy nyitott ajtónál sem cserélődik ki), akkor is, ha az egyik helyiségben hidegebb a fal, akkor azt is lehet érezni (infra) úgy, hogy hidegebb van abban a szobában.
Meggyőződésem, hogy még egy kis hőszigetelés megoldja. Nem rettenetes a különbség, csak érezhető.
Egy robot csinál egy reget. A visszaigazoló linkre rákattint, belép, majd megkeresi az indexen lévő 3800 topikból épp ezt, majd itt hagyja az üzenetét?
Na és arra mi a közös tudat válasza, hogy ha a 6éve a padlásra teregetett tekercses gyapotomat a nyesték "szétjátszották" (kifeküdtek fészkeket, helyenként megtépkedték), akkor azzal / arra mit tegyek?
A kőzetgyapotba állítólag nem költöznek be, de ha a tekercsesre rárakom akkor azt összenyomja.
Két dologra tudok gondolni, hőtároló tömeg különbség: kőfalnál azt gondolom tömör, (de sosem dolgoztam vele), míg a porotherm azért már valamennyire üreges. Akár ebből következhet is vagy nem, de lehet hősugárzásban különbség, ami pedig a hőérzetet befolyásolja.
Hát, én mostanság alámerültem a hőszigetelésben, de kb semmivel se vagyok maradéktalanul elégedett ;-))
Pl: kinéztem a hőveszteségi táblázatokból, hogy az 55 cm-es kőfalam hőátbocsátási értéke nagyobb, mint a 30-as porotherm új falrésznek.
Ki is okoskodtam, hogy akkor 16 cm megy a kőfalra, 10 a porothermre és az úgy kb egál.
Persze nem vagyok energetikus, elsősorban azért volt ez, mert a fal toldás adottságai miatt így nem lesz egy 5-6 cm-es lépcső a szigetelésben a két falrész találkozásánál.
Nade az igazság tapasztalati úton az, hogy a 30as porotherrm +10-es két szoba érezhetően hidegebb, mint a kőfalas.
Vagyis a dolog nem igaz... ez még akkor is így van, amikor nincs napos idő, akkor meg végképp, mert a kőfalas rész déli és tele van ablakkal, a másik meg a ház északi oldalán van.
Az is igaz lehet, hogy én gondolkodtam rosszul, de ha nem akarom (és nem), hogy ez így maradjon, akkor rá kell húznom a porothermre még egy réteget.
Falvázba táblás kőzetgyapotot vegyél, sokkal jobb vele dolgozni, mint a tekercsessel.
Rockwool, URSA, Knauf márkákkal dolgoztam eddig, ezekkel nem volt semmi gond.
Nem viszket tőle az ember úgy, mint az üveggyapottól, de védőszemüveg és porálarc kötelező!
(EPS nem való a falvázba, több okból sem. Nehéz hézagmentesre megcsinálni, sok a veszteség, gyatra a hangszigetelő képessége, ezeken kívül tűzvédelmi szempontból is aggályosabb, mint a gyapotfélék.)
Nem akarok okoskodni, mert sokszor a hülye okoskodik, de úgy tudom, hogy kőzetgyapotból is van többféle minőség, és főleg azok esnek össze, amiben kevés az "anyag" és sok a levegő... mármint van egy olyan jellemző, amit sajnos sok terméknél nem is tüntetnek fel, ami valami fajlagos tömeg kg/m3-ben.
Amikor vagy 8 éve éve vettem nagyobb mennyiséget, volt olyan, ami 28 kg/m3 volt, de olyan is, ami 19.
Akkor nekem aszonták, hogy a nehezebbet köll venni.
Aztán amikor másfél éve vettük a mostani házfelújításnál, akkor már tapasztaltam, hogy a legtöbbnél nem is lehet megtalálni a műszaki adatlapon ezt a számot.