Keresés

Részletes keresés

Edison Creative Commons License 2001.02.07 0 0 223
Qqberci ,
nekem a Kádár- ból megvan
a zöld első, sorszám nélküli,
és a sorszámos I. kötet is.

A te VCL 11-es rádiódon a hangszóró alatt, vagy felett van a cimer ?

A BRITISH csapos csöves rádiómat az RT 2000 évkönyv cikke szerint
ORION 7016 - ra azonositottam. Sajnos se fénykép, se kapcsolási rajz nincs róla.

Mag315 , én konvertert épitettem 145/100 MHz-re, szépen szólt. Egy db SO 42 P IC kellett hozzá, ha jól emlékszem.

fred, jó vétel volt a 4 Kádár könyv.
A 20-as évekből való rádióamatőr újsággal nem találkoztál ?

Edison

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.07 0 0 222
Mag315: Valamikor a 80-as években a Rádiótechnikában láttam egy cikket az M-10 zsebrádió átalakításáról 2m-es vevővé. Úgy emlékszem csak pár alkatrészt kellet cserélni, kivenni. Ennél egyszerűb szerintem nincs.
Más: Tegnap egy antikváriumban megvettem a Kádár 4 kötetét! Összesen 1200 Ft-ért. Vadászok tovább.
Előzmény: Mag315 (219)
rali Creative Commons License 2001.02.06 0 0 221
Tisztelettel üdvözöllek,Berci!
Kérdezném tőled,hogy a Vörös Szikra magnót melyik cég gyártotta annak idején?
Előzmény: Qqberci (220)
Qqberci Creative Commons License 2001.02.06 0 0 220
Edison, vigyázz, mert háromféle Kádár Elsű kötet van: egy kék, egy zöld meg egy szürke. Megvan mind a három, meg fogom keresni a rádiódat.

A 1810-et az RGN 404-gyel is azonosnak mondja a VTVademecum.

A másik két cső biztos benne lesz, amint hozzájutok, megnézem.

Mag315: Milyet kérsz: csövest, tranzisztorost, hidridet vagy IC-st?

Az ECL11 mint cső azonos paramétereket tud, mint a VCL11, de utóbbi 90V50mA fűtésű, az "E" pedig, hát ugye, E... (6V-os fűtésű)

Mag315 Creative Commons License 2001.02.06 0 0 219
Sziasztok

Szeretnék kérni valakitől egy kapcs rajzott egy egyszerű 2m-es vevőről.
Előre is köszi.

Edison Creative Commons License 2001.02.05 0 0 218
Qqberci,
ugy tűnik nekem,
hogy az a brit foglalatos csövű rádió az a bizonyos
Árpád tipusú lehet,más csövekkel, mint a rajzomon,
a benne levő csövek pedig a nem szabványos csöveknél a Magyari féle atlaszban:

1810 (RGN 354) dióda
4613 végtrióda
4614 (VG 496) trióda

Ezt pedig a neten találtam:
http://www.rmrl.de/guest/tubes/r/rgn354_e.htm

A másik rádiónak az áramköre: ORION 56 (esetleg Orion 222)

A csövei:
AF7
AL4
AZ1

De a doboza nem olyan, mint az Orion 56-nak, a skála jobb oldalán Orion embléma, a másikon egy 100-as szám van.
Nem skálaüvege van , hanem egy fémlemez, skálaüveg stilusban lefestve.
De pont az Orion 100-asról (ami egyébként szuperrádió) nincs fotóm a Kádár féle könyvben.
Sőt még hasonló rádió sincs, aminek a jobb illetve a bal oldalán is 2-2 forgatógombja lenne egymás fölött.

ECL11-es csövet én is találtam, de eléggé mások az adatai, mint a VCL11-nek, hogy kapásból belerakjam
az ORION 11 U rádiómba.

Egyébként nem vagyok igazán fanatikus rádiógyűjtő, csak ezt a néhány régi jószágot szeretném feljavitani, vagy 1-1 érdekes példányt begyűjteni.

Edison

Qqberci Creative Commons License 2001.02.04 0 0 217
Azt tudom, hogy helyettesíteni lehet, de épp elég barmolás volt már a hálózati trafó is, nem akarom még jobban rontani a készülék állagát.

A másikról: nézd meg, hogy szuper-e vagy egyenes (v. visszacsatolt audion) meg mérd meg a fűtőfeszültségeket. Ennek alapján már el lehet indulni. mert nem olyan sok alaptipus volt forgalomban (bár a három foglalat 2+1-est valószínűsít). A kosaras foglalatban az volt a szép, hogy a fűtés és a katód helye fix volt, így viszonylag egyszerű felderíteni a kapcsolást.

Itt is leírom mégegyszer, hogy minél többször szerepeljen: érdekel mindenféle telepes (csöves) és korai (pl kéttelepes rendszerű), mondjuk a Oriontonnál régebbi tranzisztoros rádió.

Előzmény: Edison (216)
Edison Creative Commons License 2001.02.02 0 0 216
Qqberci ,
köszönöm az információkat a csövekről,
egyébként már kezd megszólalni ez a 2+1-es ősrádió, a Kossuth egész jól hallható benne.
Van még másik hasonló is, de abban csak 3db kosaras foglalat van, a tipusáról fogalmam sincs, a rádió fényképével sem találkoztam még.
Az elején 4 db forgatógomb van téglalap formátum szerint elrendezve.
Sebaj, valahogy a huzalozáson elindulva majd nyomozni kezdek.
Köszönöm az ajánlatot a VCL 11-re, feljegyeztem.:-)
Elvileg egy egyenirányitó csövet (VY2) helyettesiteni lehetne félvezető diódával is.

Edison

Előzmény: Qqberci (215)
Qqberci Creative Commons License 2001.02.01 0 0 215
Ez biztos, hogy Falurádió, mert a hátlapjára rá van nyomtatva, az elején középen meg egy igen nagy Horthy-címer van.

Egyébként szerencséd van, mert a következőket sikerült találnom:

E 438 N általános célú trióda

Közvetett fűtés, 4 V 950 mA

Bekötése: a táblázat szerinti 9-es

Ua max 250V
Ia max 4 mA
Ug1 -2 V
S 2.5 mA/V
Rb 20 kOhm
µ 40 (erősítés)
Pa max 2 W

B 443 végpentóda

közvetlen(!) fűtés, 4 V 150 mA

Bekötése: a táblázat szerint 5-ös vagy 8-as (kétféle kivitelben készült, de felismerhető a csavaros csatlakozóról)

Ua max 150 V
Ia max 12 mA
Ug2 150 V
Ig2 2 mA
Ug1 -15 V
S 1.5 mA/V
Rb 25 kOhm
µ 50
Pa max 3 W

RGN 354: ezt sajnos, nem találtam meg. A legközelebbi az
RGN 504, ami megvan:

Direkt fűtésű kétutas egyenirányító, Uf 4V, If 500 mA
Ua max 250 V
Ia max 30 mA
Rb 100 Ohm
Cp max 60µF (legnagyobb pufferkondi)

Bekötése a táblázat szerinti 2-es

Találtam még egy ECL 11-et is, csak a Frednek ígért csöveket nem találtam még meg (de meglesz az is). Az ECL 11 azért érdekes, mert a Falurádióm eredetileg 110 V-os volt, és valaki már tett bele egy trafót, meg a lengőnyelves hangszórót is kicserélte egy gerjesztettre. A VY 2-m viszont már kissé emissziócsökkent, úgyhogy ha találok még egy EY 2-t is, akkor neked adom a VCL 11-et és átalakítom 6 V-os fűtésűre az egészet.

Előzmény: Edison (214)
Edison Creative Commons License 2001.02.01 0 0 214
Qqberci,
egy pontositás:
az a VCL 11 csöves rádió nem Falurádió a Kádár könyv szerint, a Falurádióba KC1, KC2 stb. telepes kosaras csövek jártak.

Most akadtam rá az RT 2000 évkönyvben egy hosszabb cikkre, ami a 2+1 csöves ősrádiókkal foglalkozik, de sajnos ott sem kaptam választ minden kérdésemre.

A weblapodhoz szurkolok, nekem is erőt kéne már venni és csinálni egy tisztes webhelyet magamnak.

Edison

Qqberci Creative Commons License 2001.01.31 0 0 213
Nagy igyekezetemben nem fejeztem be az előbb a történetet: szóval, elmentem a tar.hu-ra, és regisztrálni akartam magam, de nem jött össze, így aztán kénytelen voltam egy közelebbi, ámde működő site-ot keresni. Mivel viszont külföldi site, külföldiül kellett összecsapnom néhány mondatot meg képet. Hát ez lett. Mögötte persze most már ott van legalább harminc fotó és az sincs kizárva, hogy a közeljövőben megpróbálok egy homepage-szerűséget kialakítani belőle. Még a fényképemet is fel fogom tenni, mert hozzászólásaim után egyes kicikizett érintettek szememre hányták, hogy titkosítom magam...
Előzmény: Qqberci (212)
Qqberci Creative Commons License 2001.01.31 0 0 212
Fred:

Sajnos, munkára fogtak, de ez nem fog megakadályozni a csövekhez való hozzáféréshez, annál is inkább, mert Edison elvti kérése miatt amúgyis fel kell túrnom a pincét. Szólok, ha megvan.

Edison:

A home page-em csak ideiglenes ebben az állapotában, természetesen rendbe fogom tenni, de ez egy tízperces attrakció volt, fel akartam valahova tenni valakinek egy MP3-at és sürgősen kellett a hely. A saját cégemnél nem akartam helyet rabolni magamnak, mert még esetleg lábbal illetnék miatta a déli féltekémet, bár elég kevés a cégnél az erre jogosító pozicióban lévő, és ha ennek a halmaznak vesszük a cég internethasználóinak halmazával való metszetét, valamint ennek a metszetnek a webszervert ismerők és az arra jogosultsággal rendelkezők halmazának metszetével való metszetét, akkor egy meglehetősen kicsi pozitív egész szám jön ki, dehát az ördög nem alszik...

A megadott csöveket megnézem, biztosat nem ígérek, de azért reménykedj.

Üdv:

Qq

Edison Creative Commons License 2001.01.31 0 0 211
Qqberci,
a Falurádiódhoz, és benne a VCL11-hez fogadd őszinte irigykedő jókivánságomat.:-)
Nekem sajnos csak a VY2 van meg benne.
Köszi a csőbekötési rajzot.
A weblapodon nincs több elérhető oldal ?
Ebben a BRITISH foglalatú csöves rádióban alaposan megnézve,
az egyenirányitó tipusa:

Telefunken RGN 354

Egy régi Philips service-könyvben találtam egy rádiót:

Philips 131 V Árpád

A kapcsolása hasonló, mint ennek a rádiónak, például csatolótrafó van az 1. és a 2. cső között.

A benne levő csövek tipusa:

Trióda: E 438 N
Pentóda: B 443

A foglalatuk nem derül ki, milyen, légy szives,ird le, ha tudsz róluk valamit.

Edison

Előzmény: Qqberci (209)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.31 0 0 210
Kedves Qqberci! Van e valami hír az ORION 520AG csövekről? Azért kérdezem, mert a bartell tárgyát be kell szereznem, megcsapolva az ellenségesen kapitalista skót lepárlókat, ahol a dolgozók véres verejtékükkel táplálják a szelvényvagdosó
tőkések elhízott testét.
fred elvtárs
Előzmény: Qqberci (209)
Qqberci Creative Commons License 2001.01.30 0 0 209
VCL11-em csak egy működőképes Orion Falurádióban van egy VY2 társaságában, úgyhogy azt talán mégsem szedném ki :-))

Viszont találtam Neked valamit

Előzmény: Edison (207)
Ghanima Creative Commons License 2001.01.30 0 0 208
Nahát, csak bámulok! Micsoda trükkök :-ooo
Előzmény: Qqberci (206)
Edison Creative Commons License 2001.01.30 0 0 207
Qqberci ,
kösz a segitő szándékot.
A rádió huzalozása alapján már kezdem sejteni a csövek bekötését.
A rádió trafóját beinditottam, a csövek fűtése hat Volt direkt, és nem szakadt a fűtőszáluk.

Van egy másik nagyon öreg rádióm (Philips Néprádió), VCL 11-es cső kellene hozzá.
Tudsz valahol ilyen csövet ?
Ha nem lesz , átmenetileg PCL 84-gyel fogom helyettesiteni, az adatai a foglalattól meg a fűtéstől eltekintve egyeznek a VCL 11-gyel, a meredeksége pedig jobb.

Edison

Előzmény: Qqberci (206)
Qqberci Creative Commons License 2001.01.29 0 0 206
El vagyok varázsolva, most látom, hogy írtad, nincs tipusjelzés. Persze ettől még lehet! Az üzegballonnak azt a részét, ahol sejthető a jelölés, dörgöld a homlokodhoz (hogy egy kicsit rákenődjön a zsiradék), aztán egy mozdulattal töröld át kézzel, majd tartsd oldalvást a fény felé. Lehet, hogy előjön valami. A művelet többször is ismételhető!

Volt olyan, hogy régen a diódát is külön ballonba tették, a lengőnyelves hangszóró erre a korszakra utal.

Meg fogom nézni a megadott site-ot, aztán ha eszembe jut valami, szólok/mélek.

Előzmény: Edison (203)
Qqberci Creative Commons License 2001.01.29 0 0 205
Írd meg a csőtipusokat (ha látszik) és jó esély van rá, hogy meg tudom mondani a bekötést illetve, hogy mi van belül.
Előzmény: Edison (204)
Edison Creative Commons License 2001.01.29 0 0 204
Ezen a weblapon látható a rádió csöveinek foglalata:

http://www.xs4all.nl/~tgale/valves.html

A foglalat tipusa: BRITISH 4/5 PIN

Edison Creative Commons License 2001.01.29 0 0 203
Van egy régi rádióm, amihez sehol nem találtam dokumentációt, a legrégebbi Kádár könyvben sem.
Tipusjelzése nincs.
A hangszórója rezgőnyelves.
Három nagy cső van benne, csapos ötlábú foglalattal.
A csöveknek 3, 4, 5 lábuk van, valószinűleg dióda, trióda, tetróda lehet.
Tipusjelzésük nincs, a katalógusban nem találtam ilyen foglalatú ilyen felépitésű csöveket, csak kosaras foglalattal.
Ki tud segiteni ?

Edison

Qqberci Creative Commons License 2001.01.28 0 0 202
Egy kicsit off amit most írok, de csak kicsit, mert a rádiózásról szól. Tulajdonképp egy nagy-nagy szívás története, ami lehetett volna még nagyobb is, és szeretnék másokat megkímélni a hasonlóktól.

A kocsimban egy Blaupunkt RCM 148 autórádió van, levehető előlapos (és nem az NDK gyártmányú levehető ajtajú). Néhány napja hallgattam a
rádiót, majd leálltam a kocsival. Ilyenkor ez a dög, amit most már nagyon útálok, a gyújtás levételére kikapcsol, akár akarom, akár nem. Egy óra múlva, mikor mentem volna tovább, a rádió bekapcsolt ugyan, de a hangerő gomb kivételével semmilyen kezelőszervre nem reagált. A magnó része működött rendesen, de a rádió nem. Egyszer már volt egy kontakthibám, amikoris szétszedtem magát a rádiót, így emlékeztem rá, hogy a teljes analóg rész a nagy dobozban van. Eszerint viszont a digitális vezérlésnek az előlapban kell lennie. Szét is kaptam az előlapot, a látvány engem igazolt, de azt is egyértelművé tette, hogy ezt házilag nem lehet javítani, de még mérni sem. Nagy anyázások közepette összeraktam az egészet, és már azon töprengtem, hogy hova vigyem szervízbe, meg hogy javítás után hogy adjam el gyorsan, amíg működik, mikor belémvillant, hogy hátha a rádió szoftvere is olyan megbízható, mint a Vindóz. Hátha csak reset-elni kellene valahogy a
szerkezetet... Az ötletet tett követte, totálisan kiszereltem az egészet, hogy minden tápfeszültsége megszűnjön, aztán mintegy tíz perc várakozás után visszaraktam: meggyógyult!
No, hát ennyit a korszerű. szintézeres, digitális vezérlésű rádiókról...

Qqberci Creative Commons License 2001.01.26 0 0 201
Sajnos, a 844-et 1947-ben gyártották, így a Kádárban még nincs benne a húrozása, a Rádió- és Filmtechnika pedig akkortájt még nem foglalkozott ilyen "apróságokkal". Még nem adtam fel a reményt, hogy találok valamit, de azért ne nagyon bízz.. :-((
Előzmény: BreakDown (200)
BreakDown Creative Commons License 2001.01.25 0 0 200
Ha már a húrozás szóba került:
Az Orion 844-esemen elszakadt az a zsinór, amely a forgókondi és a hangoló között van.
Nem boldogulok a rekonstruálásával. Nem tudja valaki, hogy kell visszatenni?
köszönöm
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.25 0 0 199
Danke schön Qqberci! A csövekre várok türelemmel.
fred
Előzmény: Qqberci (198)
Qqberci Creative Commons License 2001.01.24 0 0 198
Ime a húrozás. A csöveket valószínűleg jövő hét elején tudom összeszedni.
Előzmény: Törölt nick (196)
Edison Creative Commons License 2001.01.24 0 0 197
Egy webcim azoknak, akiket bármiféle magyar nyelvű adás
(RH,KH,URH)
érdekel:

| http://emc.elte.hu/hullamvadasz/

A detektoros rádió tényleg egy szuper berendezés,nemrégen épitettem egyet.
A neten az alábbi kulcsszavakkal érdemes keresni leirásokat:

crystal radio
detektorradio
galena radio

"egy egyszerű burgonyadarab is detektorrá alakul, ha egy acélpengéjű kést, meg egy ezüstvillát szúrunk belé s az egészet -szigetelés céljából- egy porcelántányérra helyezzük."

(forrás: Ernyei Frigyes: A rádió ábécéje-detektoros készülékek épitése, Tolnai Kiadó, 1929.)

Edison

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.24 0 0 196
Kedves Qqberci!
Ezt nem is merem elhinni! El lehet valami indiszkreténizá..ezt nem tudom leírni! Szóval milyen whisky legyen a bartell trágya izé, tárgya?
Üdv:fred
Előzmény: Qqberci (195)
Qqberci Creative Commons License 2001.01.23 0 0 195
Lehet, hogy lesz egy komplett csőkészlet, de azzal ne akarj hegeszteni. A Kádárt holnap megnézem, ha benne van a húrozás, akkor holnap este küldöm.

Üdv:

Qq

Előzmény: Törölt nick (194)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.22 0 0 194
Qqberci! Ismét köszönet! A z egyik haverom jelentkezett, hogy a wah- wah pedáljában kontaktos a poti. Elmondtam neki az eljárásod . (Copyright- tal) Esetleg nem tudnád betenni a húrozás muhelyrajzát a Kádár könyvbol? (Ha benne van) Sajnos a hét végén az EL41 átment ívfénylámpába, és gozöm sincs hogy honnan szerzek.
Előzmény: Qqberci (193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!