Keresés

Részletes keresés

atco Creative Commons License 2006.05.15 0 0 966
sziasztok,
köszönöm a sok értékes információt. júl. végén – egy vicfalls-ban végződő overland túra után, "hazafelé" – két és fél napot joburgban töltünk (2 felnőtt, 2 gyerek (12,13 yo lányok). sandtonban foglaltam szállást, lesz autónk. milyen ruházattal készüljünk, átmehetünk-e nappal a belvároson kocsival (én megnézném...), gold reef city megér-e egy napot, soweto szervezett úton biztonságos-e, egyáltalán mennyire mozdulhatunk ki sandtonból?
köszi előre is, cserébe szívesen válaszolok izlandi kérdésekre:)
Előzmény: openkplus (965)
openkplus Creative Commons License 2006.05.02 0 0 965
Nyugodtan irj, nem gond egyaltalan...
Előzmény: spotter10 (963)
openkplus Creative Commons License 2006.05.02 0 0 964
Persze hogy mukodik, varom a levelet.
Előzmény: sts555 (962)
spotter10 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 963

Szia openkplus!!

Köszi szépen a kimeritő választ!!Pont ilyenre számitottam tőled mert már egyszer beleolvastam a topic-ba de akkor még nem volt biztos hogy megyünk majd.De most már azért kezd alakulni a dolog!!

Azért majd küldenék egy privát e-mail-t mert még szeretnék egy-két dolgot megkérdezni ha nem gond!!

Előre is köszi Peti

Köszi  hozzászólást sts-nek  is!!!!!

Előzmény: openkplus (961)
sts555 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 962

Szia! Reméltem hogy előkerülsz, és jól "kiegészítesz". :-)

Meg kell hogy mondjam hogy JHB nem nagyon tetszett, igaz főleg a kiállításra koncentráltam.

Viszont az avokado-s biltongsaláta isteni volt!

Írok emailt. Működik még a régi?

Előzmény: openkplus (961)
openkplus Creative Commons License 2006.05.01 0 0 961
Egy kis kiegeszites sts kollega hozzaszolasahoz. En azt gondolom, hogy Sun City-re nem nagyon erdemes idot vesztegetni (tobbit lasd errol lentebb), az egesz teljesen mu, raadasul a hotelben csak korbevisznek, bemenni nem lehet, mert az csak a vendegeknek van fenntartva. Johannesburgban es kornyeken viszont rengeteg a latnivalo, csak tudni kell hol keresd...

Oktoberben mar elegge jo az ido, eso viszont varhatoan nem lesz, tavaly is csak november vegen kezdett el esni. Egy pulover/kardigan estere nem art, Joburg atlagosan 1500 meterrel van a tengerszint felett, igy meglehetosen huvos tud lenni, hamar lehul a levego.

Autot heti 1500-2000 rand korul tudsz berelni Toyota Corolla meretu autot, de az arak elegge valtozoak, turistaszezonban altalaban tobb. A weben minden fenn van, lehet online foglalni, nemzetkozi jogositvany nem art, dombornyomott hitelkartya vagy debitkartya kotelezo.

Szallasrol annyit, hogy a sandtoni szallodak olyanok, mint a vilagon barhol, ha van valasztasotok, akkor erdemesebb egy bed and breakfast-ot keresni, szemelyesebb a szogaltatas (kereses es foglalas peldaul http://www.portfoliocollection.com vagy www.wheretostay.co.za).

Latnivalok:

- Rosebank Rooftop Market (http://www.craft.co.za/markets.htm): jopofa afrikai craft market, minden vasarnap 9-tol 5-ig Rosebankban, a bevasarlokozpont parkolojaban. Ha ilyesmi erdekel, akkor olcsobb a kovetkezo pont...

- Hartebeespoort Dam (http://www.hartbeespoortdam.com): a varostol eszakra, az R511 menten kedvelt kirandulohely, a dam eszaki oldalan van egy nagy keresztezodes, ahol igazi alkudozos craft market van, arra vigyazz, hogy ha egyszer elkezdesz alkudozni elobb-utobb venned kell, nehez lerazni az arusokat ;)

-Sterkfontein Caves es Cradle of Humankind (http://www.cradleofhumankind.co.za): ez a vilagorokseg resze, osember-barlang leletekkel, van 3 milliard eves is, cseppkobarlang es hasonloak, van kavezo is, mindenkeppen

- Heia Safari Ranch (http://www.heia-safari.co.za): ez is Sandtontol eszakra, a Lanseria Airportkornyeken van, viszonylag jol kitablazva, egy privat game farm, be lehet fizetni egy game ride-ra. Hatranya, hogy mivel viszonylag kicsi (par tiz negyzetkilometer) es az allatok szabadon elnek, nincsenek vadallatok. Viszont kevesen vannak igy privat szafarira lehet menni olcson, raadasul legutobb mikor ott jartunk (tavaly ev vege) akkor meg mindig megvolt a fiatal orrszarvujuk, a legtobbszor par meterre visznek tole, elegge idegborzolo tud lenni... Visszaterve a medence mellett lehet kavezni, ez altalaban zsirafok es zebrak tarsasagaban zajlik.

- Lion Park: nem messze a fentebbi ranchtol, jopofa oroszlankolyok-simogatas, decemberben meg zsirafot is lehetett etetni kezbol.

- Rhino and Lion Nature Reserve (http://www.rhinolion.co.za): hasonlo a fentihez, ez is egy private game farm, a Cradle of Humankind teruleten van.

- Elephant Sanctuary (http://www.elephantsanctuary.co.za): szinten Hartebeespoort-tol eszakra, ilyen Joburgon kivul csak Plettenberg Bay-ben van, de az elmondasok alapjan nem olyan jo. A dolog egyedi, kiscsoportos vezetett tura, amely soran egeszen kozel lehet menni az elefantokhoz, meg lehet roluk tudni mindent, elefantsetaltatas is van benne. Nagyon megeri, senki nem panaszkodott meg, igaz, kicsit draga, a weboldalukon mindent megtalalsz. Vigyazat, foglalni kell elore, mert 2-3 napra elore tele szokott lenni, foleg turistaszezonban. Az egyik turavezeto felelmetesen jo fej, a nevere sajnos mar nem emlekszem, de orok elmeny volt hallgatni.

- Pilanesberg National Park: Sandtontol 150 kilometerre eszak-nyugatra egy komoly nemzeti park, rengeteg allattal, egesz napot (minimum) ra kell szanni. Sun City mellett van, szerintem ha ide elmentek akkor esetleg erdemes benezni Sun City-be, onmagaban nem eri meg velemenyem szerint.

- Pretoriaban erdemes megnezni az elnoki palotat (Union Buildings) es a Voortrekker Monumentet. Az elsobe sajnos nem lehet bemenni, a masodikba igen.

- Kicsit tavolabbra tekintve, a Drakensberg csak 2-3 ora delre Johannesburgtol, az N3-as autopalyan gyorsan es kenyelmesen el lehet ide jutni. Festoi hegycsucsok, nemzeti parkok (peldaul Royal Natal National Park, itt van a hires Amphiteatre es a Tugela Falls).

- Ezen kivul Johannesburgba van par nagyon jo etterem, ha szereted a steak-et akkor ajanlott - szemelyes tapasztalat alapjan - a The Grillhouse (Rosebank,http://www.thegrillhouse.co.za), Smith & Wollensky (Sandton, Nelson Mandela Square, http://www.smithandwollensky.co.za), The Butcher Shop & Grill (ugyanott, http://www.thebutchershop.co.za). Ha kellemes afrikait akarsz enni, akkor ajanlott a Moyo, ebbol Joburgban harom is van, egy Newtown-ban, egy a Melrose Arch nevu helyen, egy pedig az allatkert mellett (http://www.moyo.co.za). A menuket megtalalod az oldalakon, de gyakorlatilag barhol jot tudsz enni - es olcson!

A legtobb hotelban es B&B-ben rengeteg brosura es informacios anyag van kirakva, ahol tovabbi latnivalokat talasz szep szammal. Van peldaul sajtfamr, struccfarm, aranybanya, kisvasut, es meg sorolhatnank.
Előzmény: spotter10 (959)
sts555 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 960

Vannak itt avatottabbak Johburg ügyben, de a saját tapasztalatok alapján azt mondhatom hogy a felsoroltak közül egyedül Sun City lehet az igazán érdekes. A kocsibérlés mindenképpen ajánlott mert egyébb közlekedési módok alig vannak. Legalább is olyan ami tetszene. Nem tudom melyik szállodában fogtok lakni, de ha lehet akkor Sandton-ban válasszatok. Mi most voltunk a Protea Balalika-ban, és csak jót mondhatok róla. Az egyik legjobb helyen van. Ha tele lesz a kocsi akkor nem lehet semmi gondotok a helybeliekkel, ennyi eszük nekik is van. :-)

Legyen rövid és hosszúgatya is, meg valami eső ellen. A többiek majd kipótolják a mondókát.

Sok sikert.

Előzmény: spotter10 (959)
spotter10 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 959

Sziasztok!!

A Barátaimmal megyünk októberben Dél-Afrikába.Pontosabban Johannesburgba és ott bérelnénk kocsit.Azt szeretném megtudni ha valaki tudja hogy mennyire gázos kocsival közlekedni ott mivel még nem jártunk ott.Elmennénk Pretoriába és Suncitybe!!Ja és kicsit a főváros is érdekelne!!

Még egy kérdés  milyen idő van olyankor kint tudom hogy akkor kezdődik a tavasz de még is egy mire számitson az ember milyen cuccokat vigyen magával.

Előre is köszi

sts555 Creative Commons License 2006.04.25 0 0 958

Apropó!

Aki volt odakint, láthatott kézzel készített lapos korong alakú gyertyákat a piacokon, kézi festéssel. Jelentem leboltoltam a gyártóval és rendelésre küld jó néhány darabot, egész jó áron. Ha valakit érdekel szóljon.

Előzmény: Törölt nick (957)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.25 0 0 957

én egyedül jártam be a déli részt, meg a kalahárit (persze ott vezetővel), nézd vissza a hsz-aimat, vagy pontosíts: hova mész, milyen elvárásaid vannak, mi érdekel, mert az nagyon nem mindegy.

hogy mit tudsz ott csinálni????? :-) hát, a világ legváltozatosabb, legsokszinűbb, és sztem legszebb országában sztem elég sok mindent. javaslom, hogy kicsit tájékozódj és konkrétan kérdezz, mert valszeg nagyon az elején vagy. 

Előzmény: titamita (954)
sts555 Creative Commons License 2006.04.25 0 0 956
Na de hol is?
titamita Creative Commons License 2006.04.25 0 0 955
Ja, mindez szept. 15 kornyeken lesz majd, gondolom nagy pancsikolasra olyankor meg ne szamitsak. :-)
titamita Creative Commons License 2006.04.25 0 0 954

Sziasztok!

Felhozhatom kicsit a topikot? Talan tudtok nekem tanacsokat adni majd, mindenfele hasznosat.

Szoval megtudtam, hogy iden cegileg megyunk Del-Afrikaba, es ezt szeretnem kicsit kiboviteni egy egyszemelyes nyaralasra.

De van par param: feher nokent mennyire veszelyes egyedul flangalni? Erdemes szervezett varosnezos turakra befizetni? Tudtok esetleg olcso szallashelyet ajanlani? Egyaltalan: mit tudok majd egyedul csinalni ott? :-)

HP13 Creative Commons License 2006.04.08 0 0 952
Köszönöm.
Az Etoshában készült fotókat a 7. oldaltól (a hálós képtől kezdve) a 11. oldal utolsó képéig találod meg.

Most voltam másodszorra Namíbiában, így túl nagy meglepetés nem ért, ha csak nem az, hogy mint említettem, minden zöld volt. Nekem nagyon tetszett az ország, gyönyörű a táj. Úgy tervezem, hogy 1-2 év múlva ismét visszamegyek, és akkor meg szeretném nézni a homokdűnéket és Swakopmundot. Sajnos az utóbbira nem volt lehetőségünk, mert nem volt elég időnk. Az utak többsége egyébként kavicsos út, így a heti 1 defekt majdnem biztos meglesz. A vízzel én a helyedben vigyáznék, mert bár az első héten még vigyáztam, hogy még fogmosáshoz is ásványvizet használjak, de a második héten meguntam, és étteremben nem igazán érdekelt a sok jégkocka. Sajnos meg lett az eredménye :( Az ország viszonylag biztonságos, de azért a városokban vezetés közben is bekapcsolják a központi zárat, hogy piros lámpánál nehogy valami gond legyen. Sajnos a benzinkutaknál nagyon kell figyelni, mert pár helyen elég fura alakok tanáyznak és messziről megérzik a turistát. Az idegenvezetőnk fél perc után azt tanácsolta, hogy inkább keressünk egy másik pihenőhelyet, mert ezek a fickók csak arra lesnek, hogy mit lehet ellopni az óvatlan turistától. Windhoekban a főutcán (Independence Ave) nagyon sok ajándék bolt van, a park szélén, illetve az egyik merőleges utcában van egy csomó kirakodós árus, mindenféle fából faragott dolgokat árulnak. Én életemben itt alkudtam először! :)) Most nem vicc, amint látják rajtad, hogy gondolkodsz, egyből majdnem az ár feléig lemennek. Így tanultam meg, hogy ez így megy. Ha végigsétálsz az Independence-en, akkor ha elérted a postát, onnan tovább nem érdemes menni mert nincs semmi (másik irányban észre fogod venni, hogy mikor fordulj meg). A táskára érdemes figyelni, ezt tanácsolták nekünk. A Bushman Art nevű üzletet nagyon tudom ajánlani: http://www.bushmanart-gallery.com/

Jó utat (remélem még időben olvasod) és mesélj majd.
Előzmény: El Tiburón (950)
nyman Creative Commons License 2006.04.06 0 0 951
mint topikgazda aszondom, hogy Namibia meg boven belefel, nem off
:o)
Előzmény: El Tiburón (950)
El Tiburón Creative Commons License 2006.04.05 0 0 950

Szia. Nagyon klassz a beszámolód. Új vagyok a topicon, sajnos csak most olvastam:-))

A képek többnyire az Etoshában készültek vagy inkább a vadászfarmokon? Mi volt az általános benyomásod Namíbiáról, mennyire felelt meg a várakozásaidnak?

Én néhány nap múlva megyek oda, ezért érdekel...

Elnézést a többiektől, ha off voltam, de Namíbiáról nem találtam külön topicot.

Előzmény: HP13 (938)
Tibbe Creative Commons License 2006.03.18 0 0 949
Köszi:O)
Előzmény: HP13 (948)
HP13 Creative Commons License 2006.03.17 0 0 948
Persze :)
Előzmény: Tibbe (947)
Tibbe Creative Commons License 2006.03.16 0 0 947
Nagyon szuper:)
Ha lesz ilyen linkoldalam is, feltehetem a képtáradat?
Most másik két földrészről csinálok:)
Előzmény: HP13 (946)
HP13 Creative Commons License 2006.03.15 0 0 946
Köszi. Ha már így írtad, megnéztem hány kép közül válogattam össze az albumot. A húgommal összesen 2566 képet csináltunk :))))))))))))
Előzmény: Tibbe (945)
Tibbe Creative Commons License 2006.03.15 0 0 945
Nagyon szép az albumod:)
iszonyú sok képet csináltál:)))))))))))))))))))
Előzmény: HP13 (940)
HP13 Creative Commons License 2006.03.05 0 0 944
Köszönöm :) Örülök, hogy tetszenek a képek.
Tibbe Creative Commons License 2006.03.05 0 0 943
össze kéne gyűjteni.
nagyon jók, ötletem van rá.
nekem olyan filmszerűek, talán azért mert ezeket már nem fogom átélni soha.
Előzmény: nyman (918)
nyman Creative Commons License 2006.03.05 0 0 942
remek kepek

(orulok, hogy kicsit felelenkult a topik :o) )
Előzmény: HP13 (939)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.04 0 0 941
gyönyörű!!! irigyellek! :-)
Előzmény: HP13 (939)
HP13 Creative Commons License 2006.03.04 0 0 940
Közben feltöltöttem a képeimet ide: http://hajni007.uw.hu/Gallery/Namibia/index.html
HP13 Creative Commons License 2006.03.04 0 0 939

Ja, és a konektor tök ugyanolyan mint Dél-Afrikában. Vettem átalakítót a reptéren, szóval gondom egy szál sem volt később.
HP13 Creative Commons License 2006.03.04 0 0 938
Sziasztok. Sajnos én sosem tudnék fele olyan jó beszámolót sem írni, mint bárki más itt, így hát csak inkább elmesélem hol jártunk.

15-én indultunk, útvonal: Bécs - Heathrow - Johannesburg - Windhoek. Joburgban a várt módon rendesen megszivattak (apu már többször szállt itt át és mindig valamibe belekötöttek). Először is mivel csak átszálltunk, nem értettük minek kell nekik namíbiai meghívólevél. Telefonálhattam összevissza, akkor a rendőr kitalálta, majd ő beszél velük, erre elvitte a telefonom ki tudja hova... Kitöltöttünk egy csomó vacak papírt a fegyverek miatt, majd hosszas vita után nagy nehezen felfogták, hogy miért kerültünk ki a tranzitból (fel kellett venni a csomagjainkat, mert nem küldték végig), hogy újra becsekkoljuk őket. De mire felfogták!! Akkor vagy 3 embernek meg kellett mutatni a fegyvereket, hogy aztán azt mondják, hogy le lehet zárni... és hogy persze jöjjön még egy ürge, hogy ő is le akarja ellenőrizni. Szóval miután egy csomó papírt kitöltöttünk, azt mondták ennél többet már nem is lehet, éppen ezért visszafelé csak mutassuk meg ezeket, és akkor minden simán fog menni. Gondolom itt már eléggé világos mi történt később...

Ok, megérkeztünk Windhoekba, kijöttek értünk a reptérre a farmról, majd egy másfél órás autózás következett. A következő napokat azzal töltöttük, hogy reggel 7kor kimentünk a "buckie"-n különböző farmokra vadászni. Nagyon élveztem a levegőt és a tájat. A rengeteg esőtől minden zöld volt, nagyon sokszor el is felejtette az ember, hogy Dél-Afrikában van. A Kalahári szélén is voltunk. Innen a legnagyobb élményem az volt, hogy a kb 70-80 km/h-val száguldottunk fel-le a dűnéken, keresztül-kasul a bokrokon. Néha hajszál választott el attól, hogy le ne repüljünk a kocsi tetejéről, de nagyon király volt :) Azt mondta a házigazdánk, hogy ez még nagyon nyugdíjas menet volt, mert a Kalaháriban rendszerint olyan vezetőkkel találkozik az ember a farmokon, akik egyenesen ŐRÜLTEK. Na, gondoltam magamban, mekkora szerencse, hogy mi csak ilyen lassan mentünk :)))

Windhoekban két délután is voltunk, azt a pár órát vásárlással töltöttünk.

Az Etosha Nemzeti Parkba kocsival mentünk, jó hosszú út volt! Két éjstakát töltöttünk itt. Elefánt kivételével talán minden állatot láttunk. Mint már említettem, annyi eső esett, hogy mindenhol volt víz, és ezért kevés vad jött az itatókhoz. Namutoniban volt a szállásunk.
http://www.met.gov.na/resorts/namutoni.html

A házak egész jók, az étterem viszont elég csapnivaló. Ahhoz képest, hogy mit kap az ember, nagyon drága. Reggeli: 60, ebéd: 80, Vacsora: 110 és ebben nincs benne az ital.

A hazafelé út azonban katasztrófa volt. Windhoekban hiába címkézték meg végig a poggyászt, Jo'bugban, át akarták nézni. Hiába volt bőven időnk átszállásra, 30-40 percet arra vártunk, hogy az előttünk álló 4 embert becsekkolja a nő. Utána azt mondta, hogy mivel fegyverrel utazunk, ki kell töltenünk egy papírt. Nem volt jó az, amit Windhoekban kitöltöttünk. Ezt még el is lehetett volna fogadni, ha az a papír ott van vele. Kérdeztem is tőle, hogy miért ekkora probléma, ha direkt előre lejelentettük. Erre újabb fél órára eltűnt a nő, és utána kényelmesen visszasétált a 3 db papírral. Kitöltöttük, de közben elénk vettek jó pár másik utast. Ami nem is lett volna baj, ha ezek után azzal töltöttünk egy ismét 30 percet, hogy semmi nem történt. EZ UTÁN hívott 2 biztonságit, hogy kiderítsék, hogy hol vannak a csomagjaink. Mint kiderült, Windhoekban elmulasztották külön megjelölni azokat a csomagokat, amelyekben a töltények voltak, sőt a fegyvereket is! Nagyjából meg tudtuk nekik mondani, hogy melyik poggyász-taghez tartozik az amit keresnek de ez is olyan lassan ment hogy idegtépő volt. Végre becsekkoltak közülünk is két embert, ezután azonban azt mondta a nő, hogy lezárták a járatot mert, hogy nincs idő megvárni minket. Mindenki oltári dühös lett, mert nyilvánvaló volt, hogy az idő 80%-a azzal ment el, hogy mi vártunk a személyzetre. Ez azonban nem érdekelte a nőt. Beszélni akartunk a főnökével, de az állítólag nem volt hajlandó lejönni, és a nő azt mondta, hogy „he’s not interested”. Ennyit a hozzáállásról! 9 ember csak miattuk vesztegel 10000 km-re az otthontól, és őket nem érdekli semmi. Milyen kiszolgálás ez????? Még vagy egy órát vitatkoztunk a nővel, hogy hívja oda a főnökét, de ő ennyi után feladta és mondta, hogy rögtön jön, ő pedig szépen lelépett.

Aznap este a tranzithotelben aludtunk de én pl semmit nem aludtam az idegességtől. Azért tudtam csak tiszta pólót felvenni reggel, mert vettem előző nap a szuvenirboltban. Az összes tisztálkodószerünk meg minden a bőröndökben volt ki tudja hol.

Aznap éjjel felhívtam az összes másik légitársaságot, amelyik még Európa felé megy, de egyik járatán sem volt szabad hely.

Szóval másnap visszamentünk és már más személyzet volt. Na mindegy, nem ecsetelem tovább, nem is ez a topik témája, bocs hogy belemerültem :) Na végül eljutottunk South Africannel Párizsig, majd onnan Air France-szal Bécsbe. A fickó segítőkészségének és professzionalizmusának köszönhetű az, hogy viszonylag rendben hazaértünk.

Ízelítőnek pár képet rögtön beszúrok....

shiraz Creative Commons License 2006.03.03 0 0 937
lesz beszámoló csak kis levegővételhez jussak :)
Előzmény: Törölt nick (936)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.03 0 0 936

hú, de szépek!

shiraz, két beszámolót csinálsz, remélem! egyet ide, és egy borközpontút oda, nem? :-) és mikor is??? :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!