Mivel a royal-klub "igazi" tarokk klubként működik, bármikor jöhetsz, mindig van a bajnokit játszó asztalok mellett társasági vagy kezdőasztal. Az e-mail címedre drótposta-fordultával máris küldöm a royal tarokk bevezetést, az enyém: gerots@axelero.hu
Hétvégén nincs netem, ezért csak most tudok válaszolni!
Nagyon kedves tőletek, hogy invitáltok, s bevallom váratlanul ért és kellemesen meglepett. Megpróbálom a holnapot, csak így most kicsit bonyolult megszerveznem a lányom elhelyezését.
De megpróbálom. Viszont ha mégsem, akkor jövő hétre is áll a meghívás?
A leírást nagyon szívesen venném!!!
Hétvégén sajnos nincs netem, ezért most válaszolok. Köszönöm az invitálást, őszintén szólva kellemes meglepetés. Váratlanul ért, megpróbálok holnap elmenni, csak nálam ez igencsak nagy szervezést igényel. De hátha. Ha nem holnap, akkor jövő hét is lehet?
A leírást nagyon megköszönném!
Tisztelt lollipop és F31!
Beszéltem klubtagjainkkal, és a keddi klubesten biztosítunk számotokra a) egy kezdőasztalt, b) egy francia-asztalt - partnerekkel. (Van 78 lapos kártyánk is természetesen.)
Ha tudtok, gyertek, cím: Bp.V.ker.Kossuth L. u. 20., Desperados Pub, Magyar Royal Tarokk Egyesület. (Ha lejöttök a csigalépcsőn, elágazáshoz értek: jobbra van a kártyaterem, balra az éttermi rész.)
Szeretettel várunk benneteket, kapunyitás: este öttől (egyébként bármikor jöhettek, leszünk épp elegen.)
Ezenfelül: a lollipopnak addig is tudok küldeni a Royal tarokk c. könyvből kezdőknek szóló részleteket (van ilyen könyv is, nem tudom, WGY hallott-e már róla...), a franciát játszó barátunknak pedig játszmalapot, ami szerint mi játszunk. (Ez egyébként gyakorlatilag megegyezik azzal, amit ő leírt, viszont van jlapunk hozzá.)
Ha jöttök, vagy kell valami, válaszoljatok.
Hát igen, a távolság valóban probléma. Javaslom, hogy azért nézzél le a Desperadosba, ott ugyan egy másik fajta tarokkot (Royal) játszanak, de találsz nyitott embereket. Sőt találkozhatsz azzal is aki a kátryalexikonban a "francia tarokk" címszóhoz írt ismertetőt!
Huha, ez azért nem semmi!
Köszönöm az ismertetöt, nagyon érdekes és tanulságos volt.
Megtalálható benne a jó kártyajátékok ismérvei. Nem csodálom, hogy az egyetemi években inkább a Tarokk Tanszékre jártál :).
Ha úgy adódik, én szivesen kipóbálnám. Szerintem a társaságunkban összetudnánk hozni még 2-3 érdeklődőt.
Az egész szabályrendszert leírni egy kicsit hosszadalmas, de azért dióhéjban a következőkről van szó.
Mindenek előtt elnézést a francia elnevezésekért, de sajnos nem ismerem a magyar megfelelőket.
A játékot hivatalosan négyen játszák, de van 3,5 és hat játékos lehetőség is.
Én személy szerint az 5 játékos veriót szeretem.
4 játékos esetén van egy kihívó (vagy felvevő) és 3 védő.
3 és 6 játékos esetén van egy kihívó és 2 védő. a hat játékos verzióban a játékosok párban vannak.
5 játékos esetén van két kihívó és 3 védő.
A kártyák:
Van ugye a 4 szín mendegyikéből Roi (király), Dame (dáma), Cavalier (huszár), Valet (bubi), (les habillés) (ezek az "öltözött" lapok) 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
21 adut, a 21 a legerősebb és az egyes, amit Petit-nek (a kicsi) hívan a leggyengébb.
Ezen kívül van egy joker, az Excuse.
A 21, a Petit és a joker együtt a Bout (végek?)
A játék:
Hármasával kell osztani a lapokat és 3,4 és 6 játékos esetében 6 lapot kell a talonba (Le chien) tenni, 5 játékos esetében pedig hármat.
Ezután kezdődik a licitálás.
a licitek sorrendje:
- Petit (kicsi) ezt sok helyen nem használják, mert úgymond túl kicsi a tét
Prise, vagy pousse (felveszem)
Garde,
Garde sans le chien (Talon nélküli Garde)
Garde contre le chien (Olyan Garde, ahol a talon a védőké)
és a Chelem (itt minden kört nyerni kell)
A játék lényege, hogy a bout-k számának megfelelően kell pontszámokat elérni.
Ez
0 Bout esetén 56 pont
1 Bout esetén 51 pont
2 Bout esetén 41 pont
3 Bout esetén 36 pont
A kártyák számlálása párosával történik.
Az értékek:
Roi és a bout-k: 4,5 pont
Dame: 3,5 pont
Cavalier: 2,5 pont
Valet: 1,5 pont
A többi lap: 0,5 pont
A talon (Le chien) a Garde Sans és a Garde contre esetén kívül a felvevőé.
Ha már nincs senki aki überelne a felvevő felveszi a talont és megmutatja mindenkinek.
Majd betszi a lapjai közé és a talonban lévő lapszámnak megfelően (3, vagy 6) kivesz a játékának megfelelő lapot és maga elé helyezi. Ezek a lapok a játék végén az ő lapjaihoz számolódnak.
A Garde sans esetében nem lehet megnézni a talont, a felvevő csak maga elé helyezi és a játok végén hozzászámoljuk a lapjaihoz
A Garde contre esetében szintén nem nézzük meg a lapokat,de a védők elé helyezzük. A játék végén a lapokat a védők lapjaihoz kell adni.
Számolás:
Itt különbözőek a szokások. A hivatalos a következő:
Minden felvett licit 25 pontot ér. Ezt hozzáadjuk a megnyert lapok pontszámához és a következő szorzókat alkalmazzuk:
Prise: 1
Garde: 2
Garde sans: 4
Garde contre: 6
Ha a Petit az utolsó lap, akkor az plusz pontot ér, amit hozzáadunk a lapok értékéhez:
Prise esetében: 10
Garde esetében: 20
Garde sans esetében: 40
Garde contre esetében: 60
Egy példa:
A licit egy Garde volt (Szorzó = 2). a felvevőnek 2 Bout-ja volt. A kötelező pontszám tehát 41.
A felvevő 50 pontot ért el, tehát 9 ponttal "van túl". Mert felvette, ezért kap 25 pontot.
Tehát (9+25)*2=68 pont
A felvevő kap (4 játékos esetén)
3*68 = 204 pontot
A védők pedig egyenként -68 pontot
A kör totál minden esetben 0 pont
5 játékos esetében a felvevő 2*68 = 136 pontot kap, a társa 1*68 = 68 pontot kap, a védők pedig egyenként -68 pontot lapnak.
Amennyiben egy licitet a felvevő elbukja akkor az neki negatívban számoljuk:
Példa:
A licit egy Garde sans volt (szorzó = 4). A felvevőnek 1 Bout-ja volt. A kötelező pontszám tehát 51. A felvevőnek sikerült elvinniea Petit-t a végéig és meg is nyerte vele az utolsó kört (Garde sans esetében + 40 pont). De csak 45 pontot sikerült összegyűjtenia, ezért elbukta a licitet 6 ponttal.
Tehát (-6+-25+10)*4= -84 pont
A felvevő kap (4 játékos esetén) 3*-84=-252 pontot, míg a védők egyenként 84 pontot.
5 játékos esetén értelem szerően a felvevő kap -168 pontot, a társa -84 pontot és a védők +84 pontot egyenként.
Ezen kívül létezik még a poignée (amikor baromira sok atut van valaki kezében)
4 játékos esetében:
Poignée simple: 10 Atut = 20 pont
Poignée double: 13 atut = 30 pont
Poignée triple: 15 atut = 40 pont
A bejelentett és megnyert chelem = 400 pont
Nem bejelentett, de megnyert chelem = 200 pont
Bejelentett, de elveszett chelem = -200 pont
Védők által megnyert chelem = 200 pont a védőknek
Ez így egy kicsit hosszúra sikeredett, de szerintem baromira jó játék, főleg 5 játékos esetében, mert van a felvevőnek párja és egyedül küzd 3 ellen. Jó logikát és emlékező tehetséget követel meg ( a 78 lap és 5 játékos miatt).
Én az egyetemi éveimet végigjátszottam. No nem is lettem summa cum laude :-(
Abban a Gerots-nevű fószerban mink nem bízunk, még sose talált ki semmi jót! :-)
Mindenestre érdekes lehetne egy gyakorlott franciázó, izé, francia tarokkozó játékszemlélete, hogy ne csak fordításból ismerjük meg.
Mi is a címe és ki írta ezt a mostani kis könyvet? Amiről a nem túl hízelgő kritika megjelent a Tarokkéletben. Nézegettem ezt a könyvet, de nem vettem meg, nagyon karcsú, vékony, angy betűs, szerintem alig tenne ki 30 A4-es oldalt rendes betűmérettel, ahhoz kissé drága és mondjuk említeni se lehet egy lapon a Tarokk-kódex-el. Igaz, utóbbit nem lehet kapni...tehát most ez van, ezt kell szeretni. Kéne találni egy fazont, aki ért a huhihoz, írt pár cikket az újságba régebben, ismer elég sok helyi szokást plusz a "versenyszabályokat", aki írna egy rendes könyvet a huhiról. Is. ;-)
Végre, igazám t a r o k k lesz ez a fórum, amely nem egyenlő egy játékkal!
Akik bármelyik iránt érdeklődnek, Pesten jöjjenek a Magyar Royal Tarokk Egyesület keddi, nyilvános klubnapjára - akár tanulni akarnak (Lolli...), akár a franciát játsszák (F...)
TheKing úr részére:
azt hittem, többre becsülsz annál, hogy ne gondolnád, hogy ne lenne "véletlenül" a polcomon egy eredeti francia tarokk-szabálykönyv...:))
Egyébként a Kártyalexikonban le van fordítva a szabályrésze magyarra, valami Gerots nevű fószer írta... :)))))
Ez engem is érdekelne, gondolom óriási különbségek nem lehetnek. Mennyire ismered a magyar tarokkot? Tudsz úgy írni a franciáról, hogy csaka különbségeket vázolod, vagy inkább egyben?
Szerintem óriási lenne, ha lenne időd és vennéd a fáradtságot, hogy magyarul írnál ismertetőt, pár példajátszmát. nem kell szájbarágni, de olyanok értsék meg, akik egyébként ismerik a lapokat és a különböző fajtákat. Minél több oldal, annál jobb, szerintem találnánk rá fórumot, hogy "közöljük és terjesszük".
Ha Pesten vagy, két dolgot tehetsz. Vagy elmész a Desperados étterembe (Astoriánál), ahol a Royal tarokkot ismerheted meg, vagy elmész a BM Duna Palotába (Zrínyi utca 6) az első emeletre a különterembe, ahol a klasszikus huszashívásos játékok mennek (ami ennek a topicnak igazándiból szoros témája). Könyvet érdemes beszerezni, ajánlom Kovács Endre könyveit, főleg a Tarokk-kódexet, amelyet elég ritkán lehet kapni.
Nemrég jelent meg egy kisebb könyvecske 1400 forintért láttam a Westend Libri-ben a sport könyvek között, amiben van némi sajtóhiba és nem egy magas ívű mű, de mindenképpen ajánlott kezdőnek, hogy ismerkedjen. A tarokk ugyanis tipikusan nem könyvből tanulható játék (ahogy a sakk se), de azért alap dolgokat, a lapokat, elnevezéseiket, bemondásokat, stb. el lehet és el is kell sajátítani (ahogy a sakkbábok neveit, merre léphetnek). Ha pedig megtetszett, akkor javaslom a fenti klubok meglátogatását, akár mindkettőét, hogy ismekedj a játékkal élesben, mondjuk először kibicként, aztán elég befogadó társaság lévén, játszva is.
Mindkét klub keddenként működik, hattól.
F31!
Légyszives pár szóval ismertesd a játékot! Hány személy játsza, hány lap kerül kiosztásra, van-e skart, partnerhivás, milyen bemondások, figurák lehetségesek, van-e adu (tarokk) kényszer, kötelező felülütés stb.
Érdeklődéssel várjuk ismertetődet.Persze, ha tudsz valami szabálykönyvet ajánlani, azt is szivesen venném!
Többféle Tarokk tanulására nyilik lehetőség. Ha Győr környéki vagy, szivesen tanitunk a huszas hívásos, vagy royal tarokkra. Klubnapunk minden hétfőn a Törökverő kocsma különtermében van 17-21 óráig.
Mostmár a topicban van francia tarokk is!
A neten is lehet játszani, tudomásom szerint csak royalt. Le lehet tölteni különböző nagyon alap szinten játszó progikat is.
Dobj egy emailt, ha bővebb tájékoztatás kell.
Ne félj, vannak olyanok. Talán űzésnek nevezni erős, de játékismertnek nevezhetjük, miután egyik klubtársunk hozott Bécsből 78 lapos paklit. Jómagam is kipróbáltam, mások többször is, tudtommal a "nagy könyvben" Szedlaceck-féle 'Das grosse Tarock Buch' szerint, de már nem emlékszem rá. Majd dreamtharokker úr elmeséli, ő jobban képben van a szabályokat illetően (is).
Csak félénken kérdezem, hogy vannak-e erre olyas valakik, akik a 78 lapos francia tarokkot (Tarot) űzik?
Illetve mit ajánlotok, hogy merre felé érdeklődjem?
Ezek nem arra mutatnak, hogy kicsit többféle a Tarokk, mint ahogy Te gondolod?
Nem "gondolom". Szeretem.
Az nem ugyanaz."
Izé, ezt nem értem:(((
"Sakkozni sem szeretek. Társaságban pláne dögumalom."
Tán azért nem, mert nem érte el a tudásod azt a szintet, hogy szórakoztasson? Persze társaságban snellezni dögunalom lenne??? Erről kérdezd a Karmát :)) Annak persze unalmas aki csak azt látja, hogy két felnőt ember egy kockás teritőn fadarabokat tologat.
Apropó Karma: Te nem szines Tarokkot Játszol??
Szóval a lényeg az, hogy olyan dolgokról mondasz véleményt amit nem ismersz kellő mélységig.
Véleményformálás esetén azért célszerü a tényeket is megismerni.
Neked is és minden érdeklődőnek felajánlom, hogy egy megbeszélt hétvégén szállást biztositok Győrben, és itt összemérhetjük nagy-nagy tudásunkat :).
"Én egy 1932-ben nyomott könyvből tanultam anno.
Abban a duplajáték már benne volt."
Ez milyen könyv volt???? Nagyon érdekel, mert ez hiányzik a gyüjteményemből. Légyszives segits ebben, legalább a címe kellene ahhoz, hogy be tudjam szerezni.
Ne haragudj, én nem állitottam, hogy a Royal jobb, mint a Paskievics, csak azt, hogy a tarokkjátékok csúcsjátéka. Én szeretem és játszom mind a kettőt.
Már sokszor volt róla szó, továbbra is tartom, hogy kár ezen vitatkozni. Én is játszom mindkét játékot, az itteniek közül szinte mindenkivel ültem egy asztalnál, ítéljék meg ők melyiket milyen szinten. Szeretem mindkettőt. (PS. ezenkivül sok más játékot is szeretek, a Rikikitől a King-en át a Fekete macskáig, sőt a Svindlit is).
A Huhi lazább, lényegesen intuitivebb a kiszámíthatatlanságából adódóan. Akit ez zavar - az ne játssza, akit nem, az pont ezt fogja élvezni benne. A Royal fárasztóbb, egy versenynapon, négy meccs után (ez ugye összesen 32 leosztás) a fejem is megfájdul és úgy érzem magam, mint egy egyetemi vizsga után, ahol 3-4 órán át matekoztam. Akit ez zavar - az ne játssza, akit nem, az pont ezt fogja élvezni benne.
Igenis fenntartom, hogy a két játék más, nem kell egymással szivózni. Nem kell egyiket se ráerőltetni a másikra. Nyilvánvaló, hogy egy Huhi-elmélkedésben az a kérdés, hogy "mit jelent a négy király meg a dupla, mikor kell trullt mondani vagy kontrázni, mik az invit szabályok". Hát mi másról szóljon? Ez tartozik hozzá. A Royalban más kérdések merülnek fel, és valóban, ezek esetleg csak bíztató bemondások.
Továbbmegyek, még csak azt sem mondom, hogy a Royal minden szempontból nehezebb lenne. Ott is van szar lap, amivel szívsz, ott is van olyan terített, ami 200 pontot ér, és annyit se kell gondolkodni rajta, mint egy skartoláskor a huhiban (ami kimondottan nehéz és nagy rutint igénylő folyamat, mármint a helyes skartolás).
Én kipróbáltam az összes környezetemben fellelhető tarokk-fajtát. A Royalt nem elsőre, kezdetben elijesztett az _írás és számolás_ bonyolultsága, de amikor ettől megszabadult a játék (konzoláció stb.), azonnal szívesen kipróbáltam. Elég ezt a topicot visszaolvasni, hogy a saját véleményemet a Royal-bemondásról megtaláljuk, ami tényleg cifra mutatvány, de ha sikerül bemondani és teljesíteni, azért nem mindennapi esemény. Összességében a huhi (illetve a Kaiser, az illusztrált verziók) és a Royal az, amit szívesen játszom, a Rauber és a Stroffen nem tetszik, de ettől még nem borítom rá az asztalt azokra, akiknek igen (és nem nevezem nem-tarokknak).
Tény azonban az is, hogy ha fáradt vagyok, vagy csak könnyedebb játékra vágyom akkor "elhuhizgatok" órákig, és ebben nicns pejoratív felhang, csak az a tény, hogy az kevesebb agymunkát igényel. Ettől még lehet szórakoztató.