"de mi az hogy 'lehetőleg frissen őrölt fűszerpaprika'?
Maaagit, normális? :)"
Ez a frissen őrölt paprika a Baumgartner féle Mimama étterem és az ott főzött, minden halászlénél jobb halászlé kritikája dicsőítése során ficcent be Vajda Péternek, egy költői kép ezen írásából:
"Miközben fortyog a lé, illata beteríti az udvart, fékcsikorgatva érkezik egy autó, kiugrik a sofőrje, kezében fekete zacskó, amelyet azon nyomban ott, a fortyogó üst felett kinyitnak. A többiek mondják, hogy egyenesen Fajszról jött, ő hozta a frissen őrölt paprikát, mert azt mondják, hogy a halászlé egyik nagy titka a frissen őrölt paprika."
Arról nem szólt Vajda mester írásműve, hogy ez a gyakorlatban hogy megy?
Amikor úgy döntenek, hogy aznap halászlevet főznek, Baumgartner Zsóti leszól Fajszra, és három hófehér ruhás szűzlány azonnal nekiáll Baumgartneréknek paprikát őrölni, amit aztán egy külön erre tartott autós futár hoz el tűzpiros (ez illik a frissen őrőlt paprikához) Ferrarival a Mimamába?
A séf pedig nekiáll főzni a világ legjobb halászlevét (Vajda kb. így írt róla), úgy, hogy még nincs ott minden hozzávaló, aztán ha esetleg a fajszi gyorsfutár defektet kap, vagy dugóba kerül, akkor séf úr átküldet a sarki közértbe (nem annyira) frissen őrölt paprikáért?
Mi ez a megjegyzés :), nem hiszem, hogy fogyniakarásból enné a csirkemellet.... mint ahogy én se azért, hanem mert csak az ízlik, mivel utálom a zsírt, hártyát, bőrt, porcogót, stb.
Nálunk sajnos más a helyzet, csak hosszas győzködéssel alakult ki, hogy a paprikáshoz a rituálisan bőrtelenített-zsírtalanított-íztelenített csirkehúskockákat legalább filézett combból vagdalja ki a párom.
Caipi2 (természetesen heti 3 kiló csipszet meg töltött cukrot simán megeszik).
Na és már ugyan miért tennék ilyet, ugyan biztos láttam bolti egész csirkét gyerekkoromban otthon, de már nem is emlékszem rá. :) Még a combot se szerettem kettéoperálni.
Én bele se teszem a paprikásba a mellét, úgysem enné meg senki. (Félreteszem levesbe.) Viszont farhátból és alsócombból kell extrát is vennem egy egész csirke mellé.
Ha számos hiteltelen ember hivatkozik rá, ez lesz a gasztronómia új szentgrálja: a sok hiteltelen körbeüli és imádja/csodálja, majd egy nagy közös virtuális orgazmusban oldódnak fel.
Ott mindenből minden sok, a Pizza Hut-ban a paradicsomos olasz tésztámhoz járt egy hatalmas (spirálfüzetnyi) pizzakenyér valami kis dobozos szósszal. Nyilván egy nagy adag tésztával nem lehet rendesen jóllakni... :)
Nem vagy egyedül. Amerikában divat a csirkemell, direkt mellre növesztik a csirkéket. Egy-egy, amugy nagyon finom lemon pepper grillcsirkének, mindig a kukában landolt a mell egy része, amit nem tudtunk megenni salátának, mert olyan sok volt. Itthon meg csak combot veszek, vagy szárnyat.
buda vidocq,hu becsi szelet lelogott a tanyerrol de 1 mm vastag cezar salata korso csapolt staropramen 6500 jattal 7300 egyetlen vendeg voltam mert a hazhoz szallitasbol elnek nem megyek egyenlore mert lehangolo egyedul ulni egy etteremben delutan 3 orakor amugy minden oki doki nem csalodtam
Tényleg jobb nem csak mellből, ezért is szoktam beletenni egy bőrös felsőcombot, de most utoljára csak egy teljes combot kaptunk. De ezt nem esszük meg bőr nélkül se, bár a felsőcomb vész esetén (vendégség, nincs - elég - mell) elmegy.
Csirkebőrchips ide vagy oda, ha bőr nélkül készítenék a csirkepaprikást, akkor más íze lenne (gyengébb). Más kérdés, hogy nem mindenki szereti, de levenni nem egy nagy ördöngösség :)
"Jól skálázható savak" Ez valami öncélú, modoros új kifejezés vagy nem az általam ismert skálázható melléknévről van szó (méretezhető, bővíthető, csökkenthető) ?
És pár megjegyzés: nekem ugyan ne legyen benne csirkezsír, és valahogy a sűrített paradicsomtól is idegenkedem, bár persze a végeredmény a lényeg.
Soha nem rendelek étteremban paprikáscsirkét, már csak azért se, mert nem tudom, milyen húsrészt kapnék. És ha bőrösen kapnám, azonnal rosszul is lennék... :)
És részemről pont a keményebb fajta nokedlit szeretem.
Ez csupán arról szól, hogy pierre újabb információmorzsát csippentett fel a minap baumgartneréknél, jelesül azt, hogy a paprikaövezetben vannak olyan termelők, akik mindig csak az aktuális mennyiséget őrlik amire épp szükség van, amúgy csövesen tárolják a paprikát.
Azt mondják, így kevésbé avasodik, tovább friss marad.
Ehhez mondjuk kell a megfelelő tárolóhely, aztán a porosodással se árt valamit kezdeni, a rágcsálókkal sem, a párával sem...
Nem tudom. Az őrölt paprikát is lehet normálisan tárolni, bár tény, hogy augusztusban már nincs akkora illata mint október végén volt amikor hazavittem.
Sok infóm nincs a dologról, ahol én veszem, ott ez nem divat de több, számomra amúgy hiteltelen ember(nem pierre) hivatkozott rá mint a gasztronómiai igényesség egyik fontos lépcsőfokára.