Keresés

Részletes keresés

Logofet Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32379

OK, mentségemre szóljon, hogy nem vágtam, ki ez az arc. 

Előzmény: Boarhunter (32368)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32378

"de mi az hogy 'lehetőleg frissen őrölt fűszerpaprika'?

Maaagit, normális? :)"

 

Ez a frissen őrölt paprika a Baumgartner féle Mimama étterem és az ott főzött, minden halászlénél jobb halászlé kritikája dicsőítése során ficcent be Vajda Péternek, egy költői kép ezen írásából:

 

"Miközben fortyog a lé, illata beteríti az udvart, fékcsikorgatva érkezik egy autó, kiugrik a sofőrje, kezében fekete zacskó, amelyet azon nyomban ott, a fortyogó üst felett kinyitnak. A többiek mondják, hogy egyenesen Fajszról jött, ő hozta a frissen őrölt paprikát, mert azt mondják, hogy a halászlé egyik nagy titka a frissen őrölt paprika." 

 

Arról nem szólt Vajda mester írásműve, hogy ez a gyakorlatban hogy megy?

 

Amikor úgy döntenek, hogy aznap halászlevet főznek, Baumgartner Zsóti leszól Fajszra, és három hófehér ruhás szűzlány azonnal nekiáll Baumgartneréknek paprikát őrölni, amit aztán egy külön erre tartott autós futár hoz el tűzpiros (ez illik a frissen őrőlt paprikához) Ferrarival a Mimamába?

 

A séf pedig nekiáll főzni a világ legjobb halászlevét (Vajda kb. így írt róla), úgy, hogy még nincs ott minden hozzávaló, aztán ha esetleg a fajszi gyorsfutár defektet kap, vagy dugóba kerül, akkor séf úr átküldet a sarki közértbe (nem annyira) frissen őrölt paprikáért?

Előzmény: nagypapi51 (32348)
becsiDONTES Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32377

az izletes hus zsiros     a szaraz csirkemellet nem szeretem

Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32376

Mi ez a megjegyzés :), nem hiszem, hogy fogyniakarásból enné a csirkemellet.... mint ahogy én se azért, hanem mert csak az ízlik, mivel utálom a zsírt, hártyát, bőrt, porcogót, stb. 

Előzmény: Hepci (32375)
Hepci Creative Commons License 2023.04.25 -2 0 32375

Nálunk sajnos más a helyzet, csak hosszas győzködéssel alakult ki, hogy a paprikáshoz a rituálisan bőrtelenített-zsírtalanított-íztelenített csirkehúskockákat legalább filézett combból vagdalja ki a párom.

Caipi2 (természetesen heti 3 kiló csipszet meg töltött cukrot simán megeszik).

Előzmény: H_G (32373)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32374

Na és már ugyan miért tennék ilyet, ugyan biztos láttam bolti egész csirkét gyerekkoromban otthon, de már nem is emlékszem rá. :) Még a combot se szerettem kettéoperálni. 

Előzmény: Hepci (32372)
H_G Creative Commons License 2023.04.25 0 1 32373

Én bele se teszem a paprikásba a mellét, úgysem enné meg senki. (Félreteszem levesbe.) Viszont farhátból és alsócombból kell extrát is vennem egy egész csirke mellé.

 

Előzmény: Hepci (32372)
Hepci Creative Commons License 2023.04.25 -1 2 32372

Hihihi, amit Caipi meghagy, abból simán megvacsorálok.

Legjobb lenne, ha venne 1 egész csirkét, és amit nem bír megenni, azt átadná ingyen. :)

Előzmény: szenyor Lopez (32356)
Hepci Creative Commons License 2023.04.25 -1 0 32371

:DDD

Ha számos hiteltelen ember hivatkozik rá, ez lesz a gasztronómia új szentgrálja: a sok hiteltelen körbeüli és imádja/csodálja, majd egy nagy közös virtuális orgazmusban oldódnak fel.

Előzmény: Boarhunter (32350)
becsiDONTES Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32370

na de hogy csinalsz otthon olyan tejfolos paprikas let=folyadekot hogy teljesen fel-oldodjon a tejfol a vizben azaz ne legyen ¨¨¨¨csomos¨¨¨¨

Előzmény: Caipi (32352)
becsiDONTES Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32369

kemo

Előzmény: Boarhunter (32368)
Boarhunter Creative Commons License 2023.04.25 0 1 32368

Ne etesd a trollt, nem érdemes...

Előzmény: Logofet (32364)
becsiDONTES Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32367

ostoba vagy       mert sose voltal ott szemelyesen csak kotekedsz

Előzmény: Logofet (32364)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32366

Ott mindenből minden sok, a Pizza Hut-ban a paradicsomos olasz tésztámhoz járt egy hatalmas (spirálfüzetnyi) pizzakenyér valami kis dobozos szósszal. Nyilván egy nagy adag tésztával nem lehet rendesen jóllakni... :) 

Előzmény: Boszorka (32365)
Boszorka Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32365

Nem vagy egyedül. Amerikában divat a csirkemell, direkt mellre növesztik a csirkéket. Egy-egy, amugy nagyon finom lemon pepper grillcsirkének, mindig a kukában landolt a mell egy része, amit nem tudtunk megenni salátának, mert olyan sok volt. Itthon meg csak combot veszek, vagy szárnyat.

Előzmény: nagypapi51 (32357)
Logofet Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32364

Pocsék hely, pocsék értékelésekkel. A rendelés tőlük a szemetesben landolt. 

Előzmény: becsiDONTES (32363)
becsiDONTES Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32363

buda    vidocq,hu    becsi szelet lelogott a tanyerrol de 1 mm vastag     cezar salata     korso csapolt staropramen    6500   jattal    7300        egyetlen vendeg voltam mert a hazhoz szallitasbol elnek       nem megyek egyenlore mert lehangolo egyedul ulni egy etteremben delutan 3 orakor     amugy minden oki doki    nem csalodtam

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32362

Ez inkább Íz-emlék, de mivel csirke:

Öten voltunk, ha egyben sült csirke készült, anyám kapta a mellét, apám a püspökfalatot,

nővérem a hátát és a szárnyat szerette csócsálni, bátyám és én kaptunk 1-1 combot.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32361

...Tyúkokról szó sem eshet...

Majd eljön az az idő is! :)

Előzmény: seci (32359)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32360

Még szerencse, hogy már régóta a darabjait is lehet kapni, nem csak az egészet. :) 

Előzmény: szenyor Lopez (32356)
seci Creative Commons License 2023.04.25 -1 0 32359

Csak csirkerol, szigoruan! Tyúkokról szó sem eshet :)

-seci

Előzmény: szenyor Lopez (32358)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32358

Egy kívánatos püspökfalat vagy comb is el tudja vonni az ember figyelmét - szigorúan csirkéről beszélünk :)

Előzmény: nagypapi51 (32357)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32357

Én is a mellhez nyúlnék utoljára - már ha csirkéről van szó... :D

Előzmény: szenyor Lopez (32356)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.25 0 1 32356

Milyen szerencse, hogy nem vagyunk egyformák, így legalább elfogy a teljes csirke :) 

Előzmény: Caipi (32354)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32355

Kiegészítés: ... csirkemellfiléből

Előzmény: Caipi (32354)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32354

Tényleg jobb nem csak mellből, ezért is szoktam beletenni egy bőrös felsőcombot, de most utoljára csak egy teljes combot kaptunk. De ezt nem esszük meg bőr nélkül se, bár a felsőcomb vész esetén (vendégség, nincs - elég - mell) elmegy.  

Előzmény: szenyor Lopez (32353)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.25 0 1 32353

Csirkebőrchips ide vagy oda, ha bőr nélkül készítenék a csirkepaprikást, akkor más íze lenne (gyengébb). Más kérdés, hogy nem mindenki szereti, de levenni nem egy nagy ördöngösség :)

 

"Jól skálázható savak" Ez valami öncélú, modoros új kifejezés vagy nem az általam ismert skálázható melléknévről van szó (méretezhető, bővíthető, csökkenthető) ?

Előzmény: nagypapi51 (32348)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32352

Mintha egyre hülyébben fogalmazna....?

És pár megjegyzés: nekem ugyan ne legyen benne csirkezsír, és valahogy a sűrített paradicsomtól is idegenkedem, bár persze a végeredmény a lényeg.

Soha nem rendelek étteremban paprikáscsirkét, már csak azért se, mert nem tudom, milyen húsrészt kapnék. És ha bőrösen kapnám, azonnal rosszul is lennék... :)

És részemről pont a keményebb fajta nokedlit szeretem.

Előzmény: nagypapi51 (32348)
Caipi Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32351

Én olyan keveset használom, hogy a legkisebb csomagnak iselmegy az illata, íze, mindene. Értékelném a frissen darálhatót. :D

Előzmény: Boarhunter (32350)
Boarhunter Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32350

Ez csupán arról szól, hogy pierre újabb információmorzsát csippentett fel a minap baumgartneréknél, jelesül azt, hogy a paprikaövezetben vannak olyan termelők, akik mindig csak az aktuális mennyiséget őrlik amire épp szükség van, amúgy csövesen tárolják a paprikát.

Azt mondják, így kevésbé avasodik, tovább friss marad.

Ehhez mondjuk kell a megfelelő tárolóhely, aztán a porosodással se árt valamit kezdeni, a rágcsálókkal sem, a párával sem...

Nem tudom. Az őrölt paprikát is lehet normálisan tárolni, bár tény, hogy augusztusban már nincs akkora illata mint október végén volt amikor hazavittem.

Sok infóm nincs a dologról, ahol én veszem, ott ez nem divat de több, számomra amúgy hiteltelen ember(nem pierre) hivatkozott rá mint a gasztronómiai igényesség egyik fontos lépcsőfokára.

Most pierre is beállt a sorba...

Előzmény: nagypapi51 (32348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!