Nem is mondtam, hogy gyárit kell venni. Kb 68.000Ft-ra jön ki ( 25.000 RSD ) Még, ha leáfáztatod úgy is borsos. A Tiéd maximálisan jó, főleg, ha baráti áron kaptad. Az enyém 180W-s hajtóműves, percenként kb. 23X forgatja meg a láncot az üst alján. Biztos elég lett volna a 90-es is, de ezt ajándékba kaptam, ezért nem volt kérdés, hogy milyen motort rakjak rá. Még gondolkodom patxaran kolléga időkapcsolós/szabályozós megoldásán is, ahol beállítható a forgások közötti idő, és a forgás időtartama is.
A fórumozók közül sokan lada ablaktörlőmotort használnak még a százasra is. Ha a "hivatalosra" gondolsz akkor célszerű lenne megkérdezni a gyárat. Szabadkán 2 "DES" van. Az egyik honlapjára lehet magyarul is írni. Biztos válaszolni fognak. Illetve ha felhívod őket, és látják, hogy magyar szám a hívó, a hölgy magyarul fog bejelentkezni. A két honlapon egyébként ezek vannak. Valamilyen hajtóműves villanymotorok. Gondolom 200W alattiak.
Tettem bele foamsolt csak kihagytam az írásból, tegnap este 10re fejeztem be így a teteje lehet darabos, de ma megy a pépesítés ráadásba a keverővel, alakul ez még. Egyébként 20 volt a Brix foka.
Én is cefréztem újfehértói meggyet, meglehetősen kemény szemű. Persze, azért a keverővel lehet pépesíteni, csak több kitartás kell hozzá, mint a többihez.
Sikerült ismerőstől újfehértói fürtös meggyet szereznem, képen is látszik, válogatás, mosás, zúzás ( taposás, festékkeverő), lallzymye HC, élesztőtáp, Danstil A, Opti-White, tegnap este lett kész, ma már forrásban van. (240L cefre)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A leendő alkohol meghatározására a sok számolgatás után arra jutottam, hogy snapszmester 116081hozzászólásában közzétett szorzószámok korrektek. Nagyjából kiderül, - optimális erjedés esetén - hogy mennyi pálinkád lesz. Viszont az erjedés végét/főzés kezdetét pontosan be tudod lőni.
Közben rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem, mert természetesen annyira kell kihígítanom, hogy nekem a legjobb legyen. Bár viszonyítási alapnak nagyon jó a Ti ízérzékelésetek. :)
A meggyem (szétszedve egy 60-as és egy 30-as hordóba) megállt 11-es Brixnél, a harmincason megjelent a lé, ráadásul lefogyott a CO2 párna 2-3 centire. Holnap főzőm.
Az előző években 480-ra állítottam be a sárgabarack párlatom. Idén gondolkodom azon, hogy 460-ra hígítom. Jó ötlet? Ki, mennyire szokta beállítani a barackot?
Nem kéne az 1 hetesbe bele kavarnod. Többször csináltam, 3x nem lett semmi baja, negyedszer ecetes lett, szakemberek válasza erre egyértelmű nem, én már elhiszem. Inkább szerezz be még egy edényt.
Tegnap szedtem kb 50-60 kg lehullott jó érett almát ill kb 15 kg lehullott körtét
Az alma fán van még bőven,ill a körtén is,de szerintem min 1-1,5 hét még kéne nekik hogy be érjenek.
A mostani adag mehet hordóba össze zúzva és majd kb egy hét mulva rá az akkor össze szedett adag ,majd bele a pektin bontó és élesztő esetleg pici cukor?
Nem nagyon tudom külön tárolni ,mivel összesen van egy 60 és egy 200 as hordóm.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A szerénység az egy olyan teher, hogy abból mindenki hátára lehet még tenni egy picit, akkor is ha maga úgy érzi, hogy az ő vállára már nem fér semmi sem.
Én, pár esztendővel ezelőtt, munkámból kifolyólag napi rendszerességgel használtam pH mérőt. Az is kombinált elektródot tartalmazott.
Mielőtt a készülék használatba lett véve, az elektródot 0.1 mol-os HCl oldatban kellett 24 óráig áztatni, hogy a kerámiaszűrőre kikristályosodott KCl leoldódjon. A 24 óra elteltével desztillált -és nem ioncserélt- vízzel többször le kellett öblíteni, s utána 24 óráig desztillált -és nem ioncserélt- vízben áztatni. Ezután mérésre alkalmassá vált az elektróda.
Az elektróda tárolása desztillált -és nem ioncserélt- vízben történt. Lehet tárolni légszáraz állapotban, de akkor minden mérés előtt az előkészítés folyamatát el kell végezni, ezért célszerűbb desztillált -és nem ioncserélt- vízbe tárolni. Gondos használattal és tárolással az elektróda élettartalma egy esztendő.
Ja, egy komoly elektróda, mely nem tartalmazza a mérőműszert, többszöröse az olcsó kínai cuccnak.
Ezek után mit vársz a kétezer forintos kínai csodától. Csoda, hogy egyáltalán működik. Én gyakran el szoktam gondolkozni, hogy mennyit kereshetnek azok a munkások akik készítik ezeket a cuccokat, ha nálunk, úgy hogy áthajózták a fél világot 2000 forinttért lehet megvenni. Pláne úgy, hogy még a posta is ingyen van.
Új vagyok itt a fórumon. Lenne egy nagy kérdésem. Meggy és körte cefrét csináltam idáig, 2 3 hét volt a kész cefre ideje. Most viszont megdézsmáltam asszony elöl a kajszi termésünket. :) Pincében van a cefre, 20, max. 22 fok volt lent. Nekem is egy nap volt az intenzív forrás, és 5 nap után nem érzek már benne cukrot és bunda sincs rajta. Co kevés gyufa max a közvetlen közelében alszik el. Lehetséges hogy ilyen gyorsan kiforrt?
Én elhajítottam. Vettem kínait, kínlódtam, majd azóta tapasztalati átlagmennyiséggel savazok. Így nem tudom, hogy mennyi a pH, de kevesebb, mint ha nem lenne benne az akkusav.
Valahol elszökik a CO2, azért nem kotyog. Nem zár rendesen a fedél pl. Esetleg megállt, mert magas a cukorfoka. Az, hogy befejeződött nem túl valószínű szerintem..
Olyan előfordulhat, hogy a főerjedés lezajlik kb. 24 óra alatt? Budafokival oltottam be az őszi cefrémet és délutánra meg se nyikkant a böfögő-röfögő cső .
Kísérletezek egyet kényszerhelyzetemben.Sosem tettem még hasonlót.Összeszedem féléretten azt amit a tegnapi jégvihar levert a földre. Korai körte és a nyári alma ledarálva már a 4 Db 60-as 3 Db 30-as hordókban,kis napfénnyel. Ez a táblázat amit régebben kinyomtattam magamnak,megadta az útirányt a beoltásra. Most várom majd a csodát arányosítva hordónként a dupla adag pekting bontó hozzátételével.Véleményem szerint 8-10 nap múlva már többet kellene látnom,éreznem,tapasztalnom hogy mit követtem el jól,vagy rosszul a félérett nyersanyaggal. Max kilököm a kertbe az összes hordó tartalmát és elásom. pálinka techn A4 4 old 2014 02_pálinka techn A4 4 old
Jogos, de akkor hogy a búbánatba mutatnak azonos értékeket a pufferfolyadékokban? Most már abban sem vagyok biztos, hogy az enyém pontos-e? Megpróbálok keresni valami hivatalos mércét és összehasonlítom. Viszont ha az enyém pontos, akkor esélyes, hogy az összes ilyen sárga kínai remek pontatlan? ( nem is kicsit )
Ha ragozni szeretnéd: Egészfürt feldolgozásával készült királyleányka szőlőpálinka. :)
(Mondjuk bornál az egészfürtös feldolgozás azt jelenti, hogy a fürtöt préselik (általában kíméletesen), így kapni a legtisztább mustot, de itt pálinkáról van szó, ezért sztem. használható a kifejezés, annak ellenére, hogy daráltad.)
Köszi. Miden stimmel, de hirtelen összekevertem őket. A Stanley-m jó nagy már, terem szépen. Megvert engem is a jég elméletileg és félre beszélek. :) A Presidenten van 1 db.
Nem Lepotica és nem Stanley.Empress (Grossa di Felisio):(Olaszországból származó fajtaújdonság. A fajta óriási gyümöl-csével (lúdtojás nagyságú) és remek ízével vívja ki a szakértők és a fogyasztók elismerését. A Presidenttel együtt telepítve nagy termésekre képes. Érési ideje kései, a gyümölcs színe lilás-kék, húsa aranysárga, olvadó. Egyöntetűen érik).Te is az Empresst kaptad.A termés meg a porzó Presidenten lehet.Tudod:7db szilva 1kg!Én is ebbe a felállásba telepítettem és sokáig az Empressen volt egy szem,de eldobta pár hete.
Szétverte most a jég a kertemet este.Diónyinál nagyobb jég esett.Romokban minden.Pálinkafáimnak annyi: kajszi,szilva,birs stb. Ez egy ilyen szezon lesz idén...mert nem volt fagykárom,lett most jégkárom!
40 liter őszi cefrém van. 15 kilónyi ősziből sajnos lekvárt kell főznöm :( A bőrét hozzátehetem a cefréhez, vagy a "túl sok bőr" adhat kellemetlen ízt a pálinkának?
Biztos, hogy jól írtad azt a 80-forintot? Nem maradt le egy százas? Öcsém Miklóson lakik és oda jár vásárolni. De ő nem látott ilyen olcsó barackot. Igaz nem is ezt a kategóriát figyelte.
Mert szegény nagymamám azt mondta volna, hogy fiam az malacnak való. Kicsi zöld, éretlen és a fa alól szedte mindig össze. De a malacok imádták ropogtatni, mert még a magja se volt egész kemény.
A gyümölcs húsa is tartalmaz amigdalint. Főleg a fél érett, a mag közelében savanykásabb. Ezért szabadultam meg tőle két nap után. Főztem mag nélkül becefrézettet. az sem ízlett. A magozógép az összes savanykás húst letakarította a magról. Talán eszenciának jó lesz, (valamihez), így is.
És hol van az a "felénk-piac"?? Pesthez közel? Mert a finom ősziért azért szabad annyit adni...
Egyébként pár éve cefréztem öklömnyi, finom édes, kicsit már túlérett sárga bélű őszit és sajnos mindnek esett szét a magja, sőt a magok egy része, belül penészes volt. A cefréje jó lábszagú volt, de a pálinkája nagyon finom lett.
Felénk a piacon már 80 forinttól lehet őszibarackot kapni, így bevásároltam magamnak. Nem magvaváló fajta így a cefrézés nehézkesnek látszik.
Ha csak a főzés előtt szedem ki a magot lehet valami ízbeli vagy más hátulütője ennek? Gondoltam széttaposom valami dézsában, meglocsolom pektinbontóval meg minden jóval aztán az élesztők gondjaira bízom.
A konkrét kérdésem: őszibarackot cefrézés előtt vagy után magtalanítsam?
Én a mirabolán cefréből főzés előtt tervezem leszűrni az összes magot, remélem erjedés közben nem szed össze sok mag ízt. Tavaly nem szűrtem a magot főzés előtt, csak a hordó alján összegyűlteket dobtam ki és eszméletlen mag ízű lett attól a kis benne maradt magtól is, az nem tetszett.
Lehet, hogy az enyémen sem ártana a kalibrációt ellenőrizni?...Nekem is ilyen egyszerű sárga van...Nem tudom, ha csal, akkor melyik irányba...DD...Csak érzésre mondom, mert a meggyhez mintha kicsit sok savat kért volna a 3-3,2-közé. Ettől függetlenül, ha kicsit lassan is, de szépen megindult a budafokival...
Persze ez lehet, hogy a állandó 20°C-os pincének is köszönhető. Azért most raktam rá szilikon olajat is a biztonság kedvéért egy kicsit és így most nem akar szaladgálni...:):)))...Szépen egyenletesen, lassan de határozottan forr...a zajos erjedés is lájtosabb volt, mert a napfényt csak akkor tettem bele, amikor már a kis szorgos bacik, a meggy saját cukrának a nagy részét megdolgozták...Így persze kicsit húzódik az erjedés, de a hűvösben nem kell, hogy 3-4-nap alatt kiforrjon...reggel este bundanyomkodás...
.........látni, hogy milyen vastag volt a lenyomás
előtt a bunda és utána 2-peccel már szépen gyöngyözik...
Földgázzal üzemelő nagyobb teljesítményű gázégőt szeretnék vásárolni. Tudna esetleg segíteni valaki,hol van olyan jellegű üzlet,ahol forgalmaznak ilyesmit.
Háát csak mert eddig éreten lettek leszedve a gyümölcsök..
Öszibarack befőtnek kicsit éretlen gyümölcsök a jók.. így hétvégén szüret :D
Szóval Fiúk el mesélem a múlt hétvégén szombaton jövök haza azzal fogad az én drágám,hogy kapzunk Sárgabarackot sogoromtól ..mondom hol is van kell lekvárt fözni mert az már kevés van..
Néz rám s mondja , hogy háát Ő azt már hordocskába tette...Na így jár aki szombaton az igát húzza ..s nincs otthon,. :)
A faeper nekem 4.5-ről indult, és elég sok foszforsav kellett bele. A másik hordó faeperhez kénsavat raktam, és abból is rakni kellett rendesen a 3,2-höz.
Becefrézéskor a gyümölcs pH 4 alatti. A kierjedt cefre 3.6 körüli, no 100 literhez kell 1 deci kénsav. Ezzel biztonságosan el lehet tárolni 20 C fokon 1 hónapig, jól lezárt hordóban, ha a cefre brix foka elérte a 20- at. Kicsit népiesen.
Akit érint. A nagy melegben a mirabolán is habzik. Nekem sikerült a 120 Literes TVK-s korona fedelesben, a kis 45 liter cefrét, majdnem kifuttatni . Úgy fut mintha kergetnék.
Erős keserű mandula jelleget éreztem ezért a fő erjedés végén megszabadítottam a magtól. Most egy kicsit a napfénnyel fermentálódik.
Hagyd a fenébe!35-40 éve azt sem tudtam mi az a pH,mégis kierjedt az a cefre.(az igazsághoz hozzá tartozik,hogy igencsak szar pálinka lett belőle,de nem a pH-val volt gond...)
Hát ez az. Nem század az eltérés, meg nem is tizedek. Az enyémet bekalibráltam a két pontos kalibrálással. Utána kipróbáltam a négyes és a hetes pufferoldatban is mindkét készüléket. Ott teljesen egyformát mutattak. Minden máshol jelentős volt az eltérés. Szóval bőszen savazunk, de lehet, hogy rossz értéket veszünk alapul? ( még akkor is, ha a korrekciós táblázatot figyelembe veszem )
Nézd meg pH 3 - ra beállított cefrében ugyan így. Kalibráláskor a kínai küldött a műszerrel teszt oldatot. Ha megfordítod másik oldalon ott a korrekciós táblázat. Ezek század eltérések, de mi ezekkel nekünk nem kel foglalkozni.
Próbálom Patxaran kolléga új ph mérőjét bekalibrálni. Az érdekes az, hogy a puffer oldatokban az enyémmel megegyező adatokat mutat, aztán más folyadékban meg igencsak eltérő számok vannak. Lehet, hogy az automatikus hőmérsékelt kompenzáció is belejátszik?
Azt hiszem a sárgabarack is olyan mint a szilva.Van belőle néhány fajta:-:) Rózsa barackot kaptam az idén ,nekem ez jutott :-) Finom illata van ,bár még csak alszesz "módban"leledzik,hétvégén már pálinka lesz belőle:-)
Sziasztok, sajnos idén a meggy és barack kimarad a magas árak miatt és egyéb személyes másjellegű költségek, viszont ha innen tudván h jó minőség, lenne eladó ebből abból is 2-3 liter írjatok :-)
A második meggy cefrézésemnél kicsit túl bátor voltam, kicsit többet tettem bele a kelleténél. (Úgy 80 %-ig volt töltve.) Tettem bele habzásgátlót is, de amikor másnap reggel mentem le a pincébe, akkorra vérvörös lé folyt ki az ajtó alatt. Elég horrorisztikus volt a látvány, főleg ahhoz képest, hogy legfeljebb egy liter ment ki a hordóból...
Eddig használt (a túlérett germesdorfi szokott még szökdösni, idén nem volt ilyen probléma mert alig volt cseresznyém), de most a 60-as hordóba rakott 15 csepp ellenére megindult.
Mondjuk az is igaz, hogy a szokottnál ( a 60-as hordót a fogantyú pereméig szoktam rakni) feljebb pakoltam meg a hordót (a másnapi napfény szirup miatt feljebb ment) próba cseresznye (azaz meggy :-) ) alapon. Nem is jött be.
Utoljára jó pér évvel ezelőtt kellett felmosni a pincét. Akkor reggelre a lé java kimászott. Azóta szisztematikusan csepegtetek a bogyósoknál.
De bizony, hogy arra is jó...(a Foamsol)...de még az az olcsó szilikon olaj is, amit én használok..DD...
Tavaly-ig én sem gondoltam, de akkor a teljesen egyformán cefrézett szilvámnál, az egyik hordó úgy elkezdett habzani, hogy az sem tudtam mit csináljak...felhívtam Snapszit és Ő mondta "hát nincs szilikonod?"...hú mondom, dehogy nincs, főzéskor elég gyakran használom is...
...na akkor tegyél a cefrére is...rátettem a 200-literes hordó tetejére, talán 1-evőkanállal, elkevertem és 5-perc múlva már szépen csendesedett az egész...úgyhogy a "szaladósokra" nagyon hasznos tud lenni..
Lehet, hogy rosszul tudom/gondolom, de a Fomasol a cefrefőzés közbeni felhabzás gátlására való. Az erjedés közbeni kifutást nem biztos, hogy megakadályozza.
Sztem. nem ragadtál le, technológiailag előrébb jársz. A Tokaji Aszú, a Sligovica, a Calvados mind egy adott területhez köthető termékek, ezeknél fontos az eredetiség kérdése és a változatlan minőség, vannak időszakos divat irányzatok, pl. Egerben néhány éve tarol a tutti-frutti illatú rozé, ezt egy spéci fajélesztővel érik el, gondolom a tokaji pincékbe nem ez a fajélesztő divat fogja meghatározni a termékvonalat a közel és távoli jövőben.
Tudod ez olyan, mint a szilikonos és az eredeti kérdése, mindenki eldöntheti melyiket viszi haza. ;)
...köszi, valahogy én is így gondolom...DD... de azért úgy érzem nyitott nyitott vagyok az értelmes, jó dolgokra, egy bizonyos határig...remélem ezzel nem tűnök vaskalaposnak...:):):)))...
..."Sok dologban a hatásvadászat a lényeg.ez a hagyományosan adott tájjellegről való élesztő készítése már überes kicsit nekem"...
Persze lehet benne valami és talán még logikusan is hangzik...DD...de nagyon jó a példa a "hi-fi"-őrültekről...Valószínűleg denevérnek kéne lennünk, hogy ott halljuk a különbséget...:)))...
...de itt meggyőzhető lennék, ha valóban olyan nagy a pozitív eltérés az új nemesítésű élesztő javára...
De lehet, hogy mi egyszerű otthonfőzők, akik azért már többnyire egészen iható pálinkákat tudunk főzni, sőt, ha kiváló gyümölcshöz sikerül jutnunk, akkor nagyon finomat is, nem vesszük észre ezt a különbséget. De ne legyen igazam, várom a jó eredményeket.
Nehogy az legyen, hogy én meg "leragadtam" a Snapszi-féle pálinkás oktatás mellett és nem haladok a kor szellemével...DDD...
Tegnap vettem Goncit az eredetvedett videkrol, a termelo szerdan megy utoljara a barackosba, szoval siess. Azt mondta az utobbi 1 honapban nem volt eso, Brix 21. Ha a kozeledbe esik erdemes egy kirandulassal egybekotni a beszerzest!
Sztem a Budafoki is fajélesztő, legalábbis én annak hívom, én vegyesen használom, eleinte Budafokiztam, utóbbi időben a 228-at tolom, az mégis "márkásabb" ;)
Azt hiszem félreértettél...eddig még sosem használtam fajélesztőt, csak amit Snapszi javasolt, a jó kis Budafoki 5-dekásat. Még sosem csalódtam benne. Remekül teszi a dolgát, olcsó és még sosem mondta senki, hogy élesztős a pálinkám. Nem tudom, hogy észrevehető-e a különbség egy ilyen "táj-azonos" élesztő és a budafoki között, de kipróbálnám...és hagynám magam meggyőzni...DD...
Sok dologban a hatásvadászat a lényeg.ez a hagyományosan adott tájjellegről való élesztő készítése már überes kicsit nekem.
Olyan mint a hifi őrültek.Aranyozott vezetékek,minden full tech,de az eredményt csak mérni tudják hallani már nem képesek.
Eladhatóbb a termék,drágábban.
Igaz passzív vagyok mostanában,de olvasom én is az oldalt!
Megértem kétségeid. PL: Nyugat Eu-ban,Németben,és itt Svájcban is tombol a szelektív szemét gyűjtés,ami már elérte hazánkat is.
Nos mivel hulladékégetőket is szoktunk revizionálni,ott a döbbenet,mikor a müll bunkerbe (szeméttárolőba)30x15x20m a szemetes autók egybe ömlesztik be az addig szépen külön gyűjtött hulladékot.Kivételt képez az üveg.
Ott elég szinte minden 900- 1000°-on aztán.
Szerintem itt is van,mint mindenben egy kis csavarantyú! :-) :-)
Én nem vásárolok bio élelmiszert, elfogadom, ha valaki igen. Két vállalkozásba látok bele, ezek fedhetetlenek, onnan néha kapok ezt-azt. A termésátlagok olyan alacsonyak, sok a macera, természetes, hogy magas az ár, széles rétegek számára ez nem lesz egyhamar elérhető. Amit eddig írtam nem a bio gazdálkodásról szól, azt Te ragozod. :)
A hozzászólásodra reagáltam, amiben azt írtad, hogy már nem akarsz fajélesztő nélkül, spontán erjedt förmedvényt inni. Kis olasz videóban egy korban hozzád hasonló gazda beszél arról, hogy büszke a gyümölcseire és a megbízható spontán erjedésére, ezt a szemléletet szeretném, ha megismernénk. Nem kell a fejélesztőt kidobni, nagyrészt azt használom én is. De, ha esetleg hozzá jutnék egy kocsiderék vadkörtéhez az Őrségből, ami garantáltan igazi és természetes-organikus, akkor tuti nem oltanám be a föld másik oldaláról érkező ipari vendégmunkásokkal, kíváncsi lennék milyen az eredeti Őrségi vackor pálinka, hogy dolgoznak azok a láthatatlan erők, amik ott élnek a gyümölccsel együtt az idők kezdete óta. Én többek között erről beszélek. Szabolcsi jó szilvához hozzá jutok, majd kóstold meg milyen eredeti, helyi élesztő kultúrájával kidolgozva, ha megyek hozzád, elviszem.
Hidd el, én örülnék a legjobban, ha ez a BIO-dolog mindig igaz lenne és az unokáimnak már nem kellene annyi vegyszert feleslegesen megenni. De sajnos sokszor látom, hogy csak az a szemét haszonszerzés itt is a cél. Persze lehet, hogy már túl öreg vagyok és annyi ilyen szemétséget láttam és tapasztaltam, hogy belefáradtam az egészbe. Pedig ez kellene, hogy legyen a jövő útja és nagyon jó lenne hinni benne...
Kedves fórum társak! Nagyon nagy szükségem lenne 2db 275 mm átmérőjű 2 mm-es vagy vastagabb saválló lemezre,ha valaki tudna segíteni és postázná is kérem privátba írjon.Természetessen nem ingyen kérem.
A spontán erjedésnél az elején kell nagyon figyelni, ha nem indul be, akkor gyorsan lépni kell valamerre, amikor az alkohol elkezd emelkedni már nincs akkora veszélyben a folyamat. Azt is lehet csinálni, ha a meggy szépen forr, azzal beoltani pl. a kajszit, jó adagot elkeverni benne, garantáltan bedurran. Sokan követik a "régi" módszereket, egészséges gyümölcs, természetes környezet kell hozzá és működik.
Pálinkás szép napot!Az élesztős hozzászólásomhoz többen is szóltatok,nem vagyok az élesztőzés ellen én is használom,de amiket idén eddig cefréztem nem tettem bele /eper ,kajszi és most a meggy/,úgy voltam vele,hogy a gyönyörű gyümölcshöz nem teszek semmit legyen olyan ahogy megtermett.A meggyhez tettem pektin bontót,mert még nincs magozóm és talán könnyebben lejön a gyümölcs hús.Ezek a gyümölcsök 7-9 nap alatt kiforrtak /a meggy 4 napos,de szépen forr/ és többek véleménye,hogy finom párlatok lettek,igaz nem szakmabeliek,csak amatőr pálinka kóstolók.Beszéltem egy bér főzőssel,neki mi a véleménye azt mondta soha nem tett bele és nem is akar ezután sem kiforr az magától is,igen Ő még a régi módszereket követi és nem is igen akar változtatni rajta.Én szíven szerint,ha nyugdíjam engedné hűthető/fűthető kor tartályokban erjeszteném és meg kapnának minden ,,kegyszert",de sajnos egyenlőre maradnom kell a 120 l.es műanyag kád mellet.
visszaolvasom a kimaradt féléveket, hogy milyen parázs beszélgetések mentek itt...:) és úgy látszik a II. magyar hadtestből is kimaradtam, pedig kezdő vagyok a pár szezonommal:)
Köszönöm a válaszod, mivel volt egy háztáji vitánk egy sokra tartott személlyel idehaza. Csak a kajszit és az Irsait preferálta. A dicséretes bérfőzde díj az igazi elismerés a szakmától. Mivel hozott anyagból a legfényesebb érmet sikerült elhozni a bérfőzető örömére. További kimagasló sikereket kívánok!
Nekem tízegynéhány fajta paradicsomom van, ezek többsége ú.n. heirloom fajta, csak néhány olyan van köztük, ami bolti mag. Van többféle terméstípusú, méretű és színű. Van olyan is, ami éretten zöld...
A vadparadicsom kifejezéssel a vadélesztőre akartam utalni. Maradok a hagyományosnál. Ebay-en nézegetem mindig, rengeteg vad paradicsom magot lehet kapni, vannak egész sötétek is. Találtam egy eladót, aki azt állítja magáról, hogy 3 generáció óta foglalkozik paradicsommal a család Californiában, rengeteg fajta magot árul. Kéne egy próbát tenni, általában eddig jutok.
Megint okosabb lettem és most tanultam tőled "mester"! Főképp azért hogy itt megosztottad a többi hasznos megszívlelendő dolgok, leírások,irányvonalak mellett. Hidegtűrő,aromafelszabadító,oltóanyag(fajélesztő) a meggyhez,barackhoz? Jól tudom és értelmezem?Mert hogy a birsnél-körténél-almánál már szóba is jöhet de a meggynél-baracknál az időjárást is figyelembe véve,nálam nem passzol a szisztéma. De lehet hogy elkerülte valami a figyelmemet? Ez most felettébb érdekes,magamtól ki sem próbáltam volna esetleg a baracknál. A pontosabb arányokat esetleg megtudhatom? Előre is megköszönöm a válaszod.
a vadparadicsom magjából nem lesz finom termés és a magot minden évben meg kell venni, az az igazi
Nem "vadparadicsom", de a hibridek (F1-es) magját nem érdemes vetni, mert nem lesz azonos az előző generációval. Ezeknek minden évben meg kell venni a magját.
Ez nem a bio-nem bio kérdés tisztán. Ez az értékek és az eredetiség megőrzésének a kérdése. Elég nehéz ezt valóban elfogadni, amíg ott tartunk, hogy a kiváló nemzeti termék címke megtalálható az áruházlánc fagyasztójában lévő előpanírozott mirelit pulykán és ráadásul a hal feje is folyékonyan hazudik. Minden piacon vannak kóklerek, de ilyen alapon nem szerencsés elutasítani valamit. Bio zöldség ügy tényleg gáz, majd kialakul, főleg ha központilag van kezelve ez a kérdés és kap egy erős támogatás ez az ipar, hogy nagy volumenű termelésre is legyenek technológiák. Csúnya jövőkép, hogy a paradicsomnak nincs magja és az iskolában azt tanítják, hogy a vadparadicsom magjából nem lesz finom termés és a magot minden évben meg kell venni, az az igazi. Pedig ez itt van a nyakunkon, már van ilyen.
Persze tudom, hogy ebben is fejlődni kell, de vajon az-e a "fejlődés", hogy a "BIÓ"-nak kikiáltott termékekért, sokszor a dupláját is elkérik azért, mert "nem csináltak vele semmit". Vagy csináltak, csak letagadják a nagyobb haszon reményében. És sajnos nem tudják ezt mindig ellenőrizni.
Úgyhogy amíg ez a fajta "kóklerség" irányítja a piacot én az ilyeneket erős fenntartással fogadom.
A réz-kénnel való túlzott riogatás is csak mostanában került elő, mert hát meg kell indokolni, hogy miért kerül 20-szor annyiba az a "bió" anyag...DD...
Ez is olyan, mint a pálinkák ciántartalmával való riogatás. Tudjuk, hogy van benne, de olyan kevés, hogy...DDD .....és a fojtatást már mindenki ismeri...:):)))...
Egy gyors kérdés. Meggybort csinálok, most fogom préselni. Ami vissza marad préselés után, azt szerintetek hogy csináljam meg cefrének? Mint a szőlő törkölyt tapossam be, vagy csak morzsoljam szét és bele egy hordóba?
Fel kéne világositanod ezeket a gazdákat is, ezek szerint rosszul tudják. ;)
Még egy érdekesség, hogy a világ azon részein, ahol jobban kifutotta már magát a fajélesztős buli, hely specifikus szelektációt végeznek, minden vidéknek megvan a maga speckó fajélesztője, mert rájöttek, hogy a helyi környezet, adja azt a kultúrát, ami a legjobb eredményt hozza . Úgy tudom már Mo-on is nekiállt egy cég, gondolom lagalább 20x annyiba fog kerülni egy zacskó. Olyan is van, hogy egy birtok megcsináltatja a saját élesztőjét, általában közeli erdőkből veszik az alapot, mert azt még nem cseszték szét fajélesztőkkel és rézzel. Egy riportban Csalló úr is ilyesmiről beszélt, hogy sajáttal oltanak. A történet vége, hogy az értékes alapanyagot, ha nem éri réz-kén, akkor a spontán erjedés nem válik kiszámithatatlanná, a célzott szerek nem teszik tönkre annyira a természetes kultúrákat, a hanyatló nyugat itt tart.
..."Szerintem nem is kell bele élesztő,ha jó a gyümölcs magától is meg indul ebben a jó időben."...
Hát a fene tudja...DD...persze azt mi is tudjuk, hogy a fáról lepottyant gyümölcshöz hasonlóan, (ami a rajta lévő vadélesztőtől szintén megerjed) anélkül is kiforr a cefre, hogy a gyümölcsön kívül bármit is tennénk bele...
...de biztos, hogy így szeretnénk erjeszteni??...én pl. nem szeretném, hogy a levegőben szálldogáló sokféle baktérium az én dédelgetett cefrémben lubickolva szaporodjon, és a "melléktermékével" szennyezze azt...erre pedig jó esély van, én ezért a savazással és a PH beállítással, ezt gátolom...
...azt pedig végképp nem szeretném, hogy 86-ezer féle, levegőben szálldosó vadélesztő, húzza jobbra-balra az erjedést, mindegyik a saját fajtájának megfelelően...
...2010-ben, ezt a fórumot és SNAPSZI iránymutatását olvasva, 60-évesen jöttem rá, hogy miért nem szerettem soha, az így készült házi förmedvényt, amit pálinkának csúfoltak...csak azóta iszom és szeretem, amióta én főzöm...DDD...
...azt hiszem, hogy ezen a korszakon már túljutottunk...én akarom megmondani, hogy az én cefrémben mi történjen és ezt hívjuk irányított erjesztésnek...persze ez is csak egy vélemény és mindenki úgy csinálja, ahogy akarja...:):):))))...
Én ís szívtam ezzel! Aztán szereztem egy vízmelegítőnek az égőjét, némi esztergályos munka, és fúvóka csere után az eredmény önmagáért beszélt. Amíg ezzel az égővel 1/2 palackkal tudtam 85 l cefrét lefőzni, úgy a "vízmelegítős" égővel (megfelelően az üst alá téve kb. 10 cm-re) hogy a palack 1/3-a fogyott.
Nállam mindig kellemes, szinte lekvár illatú, pedig kifacsarom teljesen. 20-ig mér a fokolóm, de a cimke alá megyek kb 1cm-el, ilyenkor már a sisakon nem gyullad meg. A rendszeremmel lehet a baj? Jó lenne azt a sok finom illatot még átzavarni.
Ok. Természetesen úgy gondoltam, hogy fele spontán, fele fajélesztővel készül. Szabolcsi nemtudom szilva, a gazdája annyit tesz, hogy a törzsét mésszel 1m magasan lefesti, soha nem volt permetezve. A főzésben gondolom lesz időeltolódás, mivel ami spontán indul be, lassabban és tovább fog dolgozni, mire kiforr.
Ha kipróbálod, feltétlenül kontrollmintával végezd, ugyanabból a gyümölcstételből, ugyanakkora mennyiségben. Így biztosítani tudod az azonos erjesztési körülményeket (pl. hőmérséklet) is. A főzést lehetőleg a legkisebb időeltolódással végezd, ezzel kiküszöbölöd az éltérő hosszú cefretárolás minőségváltoztató hatását. Jegyezz fel minden paramétert a főzésekről. A szeszfokot mindkét esetben ugyanarra állítsd be, a kész pálinkát ugyanott tárold. A minősítést több személy végezze, természetesen "vakon".
Azt azért ne felejtsük el, hogy a bornál egy viszonylag gyenge erjedés /és lefejtés/ után ami belekerült és ott átalakult, az többségében bent is maradt, aztán megisszuk. Emiatt a borkészítés igen kényes minden összetevőre.
A szesznél viszont az erjesztés erőteljes, aztán van még egy/több durva forralási/lepárlási szakasz is, mikor a komponensek jelentősen megváltoznak. Van ami marad, van ami kikerül. Ez a szakasz szerintem jobban formálja a végterméket, mint a bor készítés során bármelyik fázis.
Azé el kéne gondolkodni azon is, hogyha a nemesített szőlő és a nemesített gyümölcs nemgáz, akkor a nemesített élesztő miért az... a fajélesztő pont annyira mesterséges dolog, mint a kajszibarack.
A söröknél is kezd erőre kapni a nem pasztőrözött, nem filterezett stb. Gyerekkoromban emlékszek 2-3 nap múlva a sör ihatatlan volt...Persze akkor még nem ittam sört,de úgy mondták...
Nézegetek francia, olasz kisfilmeket a YT-on, sokszor elhangzik, a gazdák büszkék rá, hogy nem használnak az erjesztéshez semmit (ez nem a bio-nem-bio kérdéskör). Borban ugyanez a helyzet, a jó spontán erjedést értékként kezelik, sokak szerint komplexebb ízeket eredményez, kezd ez a szemlélet Magyarországon is elterjedni, el fog jönni a pillanat, amikor kiderül, hogy van élesztő a Budafokin túl is. :)
Én sem teszek semmit abba a gyümölcsbe, ami nem "vegyi üzemből" jött. Most cefrézem a kajszit, abba tettem, a fügémbe nem fogok, de lehet, hogy ezentúl a fügével bepancsolok mindent. ;)
Az élesztőt nem azért rakjuk a cefrébe, mert anélkül nem indulna be az erjedés. Gyanítom, nem nagyon olvasgattad a "reggelinket". Keresgélj az "irányított erjedés" háza táján. Előzetesen annyi, hogy kell az az élesztő.
Sziasztok! Szerintem nem is kell bele élesztő,ha jó a gyümölcs magától is meg indul ebben a jó időben.Tegnap cefréztem meggyet ma már ezerrel forr,hűvösebbre kellet vinnem,csak pektin bontót kapott.
Mester! Gratulálok az eredményért.Sokan szeretnénk ha legalább egy harmadik helyezést el tudnánk érni,ami persze be fog következni. :-)) Az irányt megmutattad ,nekünk már "csak"követnünk kell :-)
Szerintetek az A leírás szerint csináljam ,vagy a B is jó lesz? Már megcsináltam az oltócefrét,de inkább meg kérdezlek titeket.
Élesztő a cefrébe
Alkalmazás a) 15-20 percig kézmeleg (35°C) vízben, 1:10-es hígításban eliszapoljuk (feloldjuk) az élesztőt, majd a cefrére öntjük és belekeverjük.
b) a cefrézés előtt 4-5 nappal 1-2 kg gyümölcsöt összezúzunk, majd (forralás után, hogy sterilizáljuk) a lehűtött 20°C-os cefrét 5 literes dunsztos üvegbe öntjük és hozzáadjuk az a) pont szerint feloldott élesztőt. A tetejét lefedve meleg helyre (déli, napos ablakba) tesszük és a fő cefrézésre készen áll azoltócefrénk, mellyel szinte azonnal beindíthatjuk a cefre erjedését.
Üdvözlet mindenkinek! Lenne egy kérdésem felétek,és szeretnék választ kapni rá a tapasztaltabb kollégáktól. Holnap főzném a meggyet (5-ös Brix fok)-(2,7 pH) és szilikon olaj híján,étolajat tennék a cefre főzés megkezdésekor kb: 1-1,5 evőkanállal a tetejére. (60L dupla falú olajos üst) Kérdésem hogy átmegy-e érezhetően vagy észrevehetően az al szesz gyűjtésébe valamilyen szinten az étolaj? Ront rajta? Rosszat teszek? Főzés előtt max75% tölteném fel az üstöt de a habzást ki szeretném zárni amennyire lehet. Meggyet még nem főztem,de olvastam itt hogy nagyon habosodik. A válaszokat előre is köszönöm.
Nézem amit írsz , de egy kicsit kevés az info. Szerintem a szőlőcukor nem lehet az erjedés megindulásának az akadálya. Nem írtad , hogy mostad vagy sem. ga igen , hogyan . Kimagoztattad , ok , de össze is pépesítetted ? Hol tárolod a cefrét ? garázsban 32 fokon vagy a pincében 14 fokon ? Beoltottad élesztővel vagy sem ?
Nekem volt már , hogy alapos mosás után hajnali szedésből azonnal cefrézve hideg pincében bizony elgondolkodott még egy darabig a cefre.
A kis-, és nagykereskedelemben beszerezhető szőlőcukrok kivétel nélkül keményítő savas hidrolízisével készülnek. Persze, ez nem azt jelenti, hogy rosszak, vagy veszélyesek. Az osztrák AGRANA például kimondottan élelmiszeripari minőségű szőlőcukrot (dextróz monohidrát) gyárt.
A szabadegyházit (AGRANA) kukoricakeményítőből, a kisvárdait burgonyakeményítőből gyártják.
Érdemes-e egy kuktát sok munkával, költséggel átalakítani, vagy megvenni a kész darabot?
Ha a meglévőt szeretnéd átalakítani, ahhoz először a biztonsági szelepet kiszerelni, felfúrni a fedelet a szelep helyén, hogy a 15-ös csőhöz való menetes forrvéget be tudd szerelni. Aztán "megtekerni" a hűtő spirálját. Vagy idomokból, csődarabokból építeni egy Liebog-hűtőt, amihez KELL egy vízszivattyú, ami állandó hűtővíz áramot biztosít. Aztán a hűtőspirálnak megfelelő méretű fazekat kifúrkálni, a víz ki-, bevezető csonkokat rászerelni. Aztán a páracsövet összeszerelni, ráforrasztani a hollandis csatlakozókat.
A szükséges célszerszámok (lépcsős fúró, forrasztólámpa, forrasztóanyagok, kerekes csővágó) kb. 12-15 ezer Ft. Persze, másra is használható, de mindenképp kellenek.
Másik 10ezer a rézcsö, forrvégek, félhollandik, tömítések. A legegyszerűbb, 10 literes horganyzott bádogfazék is 2-3 ezer.
Majd a barátodat kérdez meg, hány szénatomos a napfény . Azért te sem gondolod, hogy a szőlőnek a cukrát tetted bele. Jó esetben krumplit, de inkább nádat, szerintem. Ezt csak a költségek miatt írtam, hogy máskor ne költsd a pénzed feleslegesen. A napfény molekula fele gyümölcs cukor, a másik felét a gombák, átalakítják maguknak fermentáláskor.
Ezer %-, hogy a vadélesztők már elszaporodtak és kevés az esély a minőségi cefre kialakulására.
Nekem cefrézésről lenne kérdésem! Vettem 600 kg meggyet, és kimagoztattam. Baráti tanácsra natur szőlőcukrot tettem hozzá, össz. 12 kg-g. A baj az, hogy a cefre nem forr. Ez tegnap volt, és még semmi! Máskor amikor csináltam, akkor sima cukrot tettem bele, és másnap már 15 cm hab volt rajta. Valaki esetleg valami javaslatot tudna mondani?
Persze csak külön csonkon keresztül lenne a gőz elvezetése a biztonsági szelepet nem piszkáljuk! :) Milyen átmérőjű rézcsövet érdemes használni a lepárláshoz? Köszönöm!
A biztonsági szelep kis furata előbb tele lesz cefrével, mint a páracső.
Egyébként a sokat emlegetett reggeli link így nyilatkozik erről:
"Ha az üstöt nem magunk készítjük, lábost alakítsunk pálin- kafőzővé, ne kuktát. A lábos fedelét egy dugulás esetén a túl- nyomás egyszerűen megemeli, a kukta viszont annál jobban tömít, és ez vezethet kukta robbanáshoz. Ezért nem ajánlott a lecsavarozott fedél sem.."
Természetesen, ha nincs más, kellő körültekintéssel használható.
A kis DES főzőmet Karancs 3T tűzhelyen használom úgy, hogy egyszerre 2 égő megy alatta. Tudja esetleg valaki, hogy ennek a gáztűzhelynek az égői milyen teljesítményűek? Vezetékes gázról üzemel.
Ha nem a biztonsági szelepet használja a pára kivezetésre (mint a tilos időkben gyakori volt), hanem betesz a fedőbe egy külön csonkot, akkor biztonságos.
Én egy 30 literes csavaros kupakkal ellátott cefrés edény fedelét fúrtam meg és dugtam át a festékkeverőt.
10-12 kilós adagokban csapattam szét a meggyet. Ha kevés, nem viszi (nincs elég lé), ha sok, nem pörög eléggé a fúrógép.
Nekem kis szemű meggyet sikerült "szednem", a magok nagyobb része a cefrézés után átesett az M30-as láda résein. Átszűrtem/passzíroztam, aztán egy kisebb rekeszt befogva újra szűrtem az üstbe, így a magok fennakadtak.
Lassan véget a megy szezon és ezzel kapcsoltban volna pár dolog..
írtátok hogy lehozzátok a cefrét 10 alkohol fok alá főzéskor amikor erről régebben halottam és nagyon csodálkoztam mert mi mindig megálltunk 40 vagy 30-nál. Valaki erre azt mondta hogy Normális vagy?? ez pazarlás engedj le mindent 10 fok körülire.Na azóta nekem is így van!
Valamiért nem tökéletes a meggyem amikor kiforr sok benne a mag a húsa között a mag nagy része ott van az alján. Pedig van benne pektinbontó is én úgy látom mindig hogy a keverő szár jól szét veri akkor ezek szerint még sem tökéletes. Láttam itt a láda+spakli elgondolást én ezt már a kiforrt cefrét tuszkoltam át de így is elég sok gyümölcs hús maradt!
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni kuktábol szeretnék pálinka főzőt készíteni,tudna valaki egy rajzot,vagy az elkészítéséhez leírást küldeni! Köszönöm előre is!
Egy kis segítségre (tapasztalatra) lenne szükségem!
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy az egyes pálinkafajták hány "fokon" a legízletesebbek? Eddig minden fajtát 52 fokosra csináltam... De nemrég ittam egy nagyon finom almapálinkát, ami 48 fokos volt. Ekkor kezdtem elgondolkodni rajta, hogy nem biztos hogy mindig az 52 fok a legideálisabb...
Az engem érdekelt gyümölcsök:
kajszi, szilva,körte,meggy,cseresznye,alma és faeper.
Persze ha van valakinek mással is tapasztalata szívesen fogadom!
Látod, ezt beszélgettük áprilisban. Nem mindegy a távolság, lassan melegszik, sok gáz fogy. Talán lyukfűrésszel lehetne rajta segíteni. Aztán ha zavar a lyuk akkor úgy megoldani, mint ahogyan a régi kulcslyuk takarók voltak.
Nem a gázzsámoly teljesítménnyel van elsősorban gondom, hanem az elhelyezéssel. A nyele beleütközik a tűztér ajtókivágásába, emiatt nem tudtam rendesen feljebb rakni (kb. 17 centi volt az üst aljáig).
Ezzel a főző/gázzsámoly (rosszul emlékeztem, csak 13kW) kombóval most próbálkoztam először (egy 60-as üst/8.5kW gáz régebben szépen tette a dolgát), de majd alakul.
100 literhez teljesen jó a 13,5 kW. A páracsőnek az a dolga, hogy melegedjen, pörkölj alá az üstnek rendesen. (De előtte olvasd el a "reggelit", mert úgy látom, komoly hiányosságok vannak.)
A DES100 üsthöz nem teljesen jó az a 13.5 kW-os égőfej (új) ami nekem jelenleg van.
Nem tudom elég magasra rakni, mert a nyele beleér a tűztér ajtóba (valószínűleg némi flexelés kell majd). Ráadásul, ha feljebb próbálom tekerni a levegőt, visszadurran.
A megindulás még jó időben volt (1h20p), de aztán mikor visszavettem (nagyon melegedett a páracső hűtő felőli vége) gyufaszálnyi csorgással 1l/15perc hozamra állt be.
Azzal egészíteném ki Figyelget hozzászólását, hogy mikor az utóerjedésnek vége, már nem kell nyitogatni, nézegetni a cefrét. A hordót légmentesen le kell jól zárni, főzésig. De figyelemmel kell kísérni továbbra is. Mikor púposodik a hordó, csak kicsit meg kell szusszantani a fedőt. És jól visszazárni. A bunda nem szárad ki, esetleg le is süllyed ( megfordul). Utóerjedéskor csak annyira kell piszkálni lenyomkodni a bundát, hogy (nedves) friss legen.
Sziasztok! Véleményt szeretnék kérni arról, hogy szerintetek mennyire árt a cefrének az ha nyitogatva van a hordó? Csak mert olvasgatom itt, hogy van aki azt mondja egyáltalán nem nyúl a cefréhez azután hogy elkezd forrni és felrakja a kotyogót. Felénk pedig van aki szinte minden nap felnyitja a hordót és belehallgat vagy belenéz, hogy mi a helyzet. Sőt még akár "kevergetni" is szokták.
Tegnap szedtem egy vödör cigánymeggyet ma reggel megroppantottam. A pH 3.5 kapott 1 liter meggy bort. A napon tartva 3 óránként mozgatva, szépen dolgozik a kotyogó, cukor nélkül is.
Sziasztok! Ma lefőztem egy 30 literes kannából 2 főzést úgy hogy át szűrtem gyümölcsös ládán, kézzel átmócsingoltam a cefrét gyümölcsös ládán, és ami maradt vissza a kannába. ( meggy, cseresznye és egy kevés alma). Lett kb 5 liter 30 fokos alszeszem. Gondoltam a maradékot holnap lefőzöm és a magízű alszeszt apránként adagolva majd bele- bele porciózom a tisztázásokkor. És akkor lesz egy kis pikáns íze a lágyabb aromájú párlatoknak is. Mit szóltok hozzá?
Érdekes módon zajos erjedés eddig nem volt, a 60l-esen a kis kotyogó meg se mukkant, a pántos fedelet viszont lenyomogatáskor úgy kell lefeszegetni a hordóról. :-)
Holnap este még rámérek, aztán szerintem vasárnap lefőzöm.
Nekem jovo hetvegere igertek Goncrol a barackot, remelem a hetvegi lehules/esozes nem erinti tulsagosan! Kedden mar arat is tudok mondani, jobb esetben brixet is :)
Megpróbálom akkor a napfényt...Úgy számolom én is, a jövő hét végére kierjed.
Sajnos, a savazásban egyáltalán nincs gyakorlatom. Citromsav van egyedül otthon, az meg ha jól tudom, a tejsavas erjedés ellen lófüttyöt sem ér...Mindenképp kell a savazás?
2% napfényt simán elbír a barack. Jópár éve olvastam a fórumon, hogy ugyanabból barackból párhuzamosan napfénymentes / 2% napfénnyel készített páleszek közül a vakteszten egyértelműen a napfényezett bizonyult jobbnak. Talán valamelyik ZD-n volt ez a pálesz-pár vizsgálva. Az "elkövetőre" nem emlékszem.
Az idei barackról: Nem tudom, a cukorfok hogyan heverte ki a hideg, borult május hatását? Nem valószínű, hogy rekord kihozatalra számíthatunk az idén. Idei tapasztalat még nyilván nincs, más sem tarthat előbbre, mint Te.
Szerintem az anyagod a főerjedés végső tartományában lehet. A barackod valamilyen korai, középkorai fajta lehet, aminek a cukortartalma amúgy is alacsonyabb az igazán pálesznek való Magyar kajszinénál. Lehet, hogy más megkövez engem a tanácsomért: én a helyedben beletenném még most is a 70 deka cukrot. Gondolom, hogy a jövő hét végén tudsz főzni, addig biztosan teljesen kierjed. Tovább lesz CO2 védőpárnád is. Nem tudom, beállítottad-e a pH-t? Szerintem még most sem késő savazni.
köszi a rengeteg kérdést :) pár dologban segítettek tisztázni! Nem vagyok gyakorlott cefréző - két éve csináltam az első cefréimet. Akkor viszont 220L-es hordsókban almát - ezekből a tapasztalatokból kiindulva vártam, hogy beinduljon a zajos erjedés...
Sztem most egyszerűen csak kevés van a hordóban, így a CO2 nem jut fel olyan töménységben, hogy beinduljon a kotyogás. Reggel belenéztem és egy klassz, lyukas kalap nézett fel rám, amikből kis bugyborékok jelezték, a folyamat elindult.
Napfény nincs benne...javaslod esetleg, hogy most még tegyek bele? Tudom, jobb kihozatal de vesztünk az aromából :-/
Kösz az információt,de már elvetettem vissza is mondtam a dinnye rendelést,habár nem most lett volna, még drága a dinnye szezon vége felé akartam meg csinálni.
Egy égő gyufaszállal ellenőrizhette volna, ami két fillér. Szerintem hétvégén főzheti. Vagy megvárja mikor már pimpós lesz. Mérjen már valaki brixet a kajszin, ma kóstoltam a Gönci magyar kajszit, már hétvégén szüretelhető. Szerintem sokkal előrébb tart, és nem lesz kiváló évjárat. Kevés a sava és cukra.
Kérdések (bocsánat, hogy esetleges lehetőségként feltételezem az abszolút kezdő voltodat):
1. Cefréztél-e már bármit is életedben, vagy láttál-e már erjedő cefrét valakinél? Ha igen a következők nagy részét hagyd figyelmen kívül! Ha még nem: Ne úgy képzeld el az erjedés gázfejlődését, mint a disznótor hurkának valójának a rotyogását az üstben.
2. Mennyi napfényt tettél bele? Ha túl sokat, elvileg beletörhet a foga az élesztő gombáknak, de csak elvileg. Ennyi anyaghoz kb. 70 deka ajánlott, de ha 2 kilót tettél bele, még az sem lenne gond. Legfeljebb aromásított cukorpálinkát főznél. Ha ennél is jóval többet, pl. tizentúl kilót: Gondolj nagyanyáink kemencében bőrösített szilvalekvárjára. Vászonnal lekötve évekig nem támadta meg semmilyen rontás.
3. Megmostad-e a gyümölcsöt? Esetleg agyon lehetett permetezve gombaölővel, amit nem igazán szeretnek az élesztők. A mániákus tisztaság sosem árt, legfeljebb felesleges munkát jelent.
4. Nem látod nagyon a CO2 fejlődést? Kicsit igen? MÉG nem érte el a cefreszint a (hordó) tetejét? Sosem fogja elérni, esetleg kökénynél, az kel meg úgy, mint a tészta. Ezek szerint láthatóan emelkedett a cefreszint? Akkor már erjed. Láthatóan buborékol-e, habzik-e (bocsánat, rossz szó) mozgatásra a cefréd? Ha igen, már beindult, csak nem látod a fától az erdőt, más az elképzelésed az erjedésről. Mi az, hogy tökéletesen zárt a hordó? Esetleg nem légmentesen zár a hordófedeled és ott szökik a CO2. Kotyogóhoz gumis-pántos hordófedél dukál. Mekkora a vízborítás a kotyogó lélegeztető cső kimenetén? Ha egy kicsit is tökéletlen a hordó fedél, vagy a kotyogó tömszelence zárása, lehet, hogy a keletkező túlnyomás nem képes áthajtani a gázt a vízzáron, a CO2 gáz a kisebb ellenállás irányába távozik.
Kérdés: - Miért kellett 2 - 3 nappal elhalasztani a pektinbontót és az élesztőzést? Ezeket azonnal a cefrézéskor kell beletenni. Ilyen hőmérsékleten, ennyi idő alatt a vadélesztőknek a fajélesztőzésed előtt tombolni kellene már, a később beadott fajélesztőn "túlszaporodik", a késői beoltás lófüttyöt sem ér.
4: Ha mozgatod, megkevered a cefrét, és nem jön fel semmi gáz, akkor nem erjed, ha igen akkor dolgozik az élesztő. Kicsi a mennyiség, 30 kg cefre harmadannyi CO2-t fejleszt, mint 90 kg. Várjál türelmesen, amíg kierjed és naponta legalább egyszer nyomkodd le a bundát. Én nem játszanék helyedben a kotyogóval, nagyobb méretekben esetleg használható, de ilyen kis méretekben nem igazán. Ha olyan hordófedeled van, ami a muslicák bejutását megakadályozza, már elég: az erjedés közben felszabadult CO2 a magasabb sűrűsége miatt megvédi a cefrét a levegő oxigénjétől. Utána meg úgyis azonnal főzni kell.
Ha tényleg nem erjed a cefre:
2. pont: hígítás, 3. pont: esetleg hígítás és várni, ha nem használ, trágyadomb. 4. pont, ha erjed, a cefrézéstől számított kb. 10-12 nap múlva főzhető és főzendő.
Ui: A hőmérsékleted szerintem az elérhető legtökéletesebb.
Olvass vissza vagy keress rá a sárgadinnye szóra, úgy emlékszem régebben volt szó róla, valaki kísérletezett vele, az volt az egyik kulcsszó, hogy szűrve, préselve, csak a levet kellett főzni. Ő legalábbis erre jutott (íze alapján a én héját még a cefrébe sem tenném bele, csak a sárga belet).
Próbáltam tavaly venni, de azt az igazi sdinnye ízt, illatot minden tizedik tudta, a többi alapból lapos/tök ízű, gyenge gyümölcsből kár erőltetni. Idén körülnézek megint, én is rá vagyok izgulva.
Jó,hogy érdeklődtem így nem ölök bele pénzt és munkát,azt hittem illatos és zamatos lesz mint az érett sárgadinnye,tudom sokan nem szeretik,de én igen,elkezdek sárga barack után kutatni,hagyom a dinnyét a malacoknak.
Köszönöm a válaszokat,ha ez így van már el is vetettem a sárgadinnye páleszt,sajnos itt felénk minden elfagyott és azért próbálkoznék több fajta párlatot csinálni,de akkor maradok a hagyományos gyümölcsöknél.
Aki tud kérem, adjon tanácsot - köszönettel veszek minden segítő hozzászólást. Persze, lehet csak türelemre lesz szükségem...a szombaton vásárolt 37 kg érett sárgabarackot kimagoztam, szétnyomtam kézzel, majd behordóztam, hétfőn ment rá a pektinbontó, kedden a fajélesztő (Danstill A) de semmi nem történt. Másnap megismételtem az élesztőzést, a pohárban szépen fel is futott, de ismét semmi jele a forrásnak. Két dologra tudok gondolni:
a) a 60L-es hordő elég nagy a kb.35-38L cefrének és még nem érte el a tetejét - ugyanis kotyogóval felszereltem, nincs bugyborékolás.
b) a cefre nagy cukortartalma miatt talán vizezni kéne, hogy legyen a kis baciknak táplálékvizük. Igazam lehet?
A pinyóban 20-21 fok van, a hordó tökéletesen zárva. A kalap tetején sem látom nagyon a CO2 fejlődést :-/
A második világháborúban a normandiai partraszállás előtt az amerikai penicillin készlet erősen korlátos volt. Nem tudtak ugyanis annyi penészt előállítani, hogy rentábilis legyen az ipari előállítás.
Aztán egy reggel az egyik gyógyszercég kutatója a piacon meglátott egy halom rettenetesen penészes előző napi sárgadinnyét. Lett a "D" napra elég penicillin.
Ha teheted,kóstolj egy kész párlatot belőle. Nekem kétszer is volt hozzá "szerencsém". Annyit sikerült elérnem vele
hogy még most is felkavarodik a gyomrom,ha ránézek egy sárgadinnyére. Nekem kimondott tök íze van. Avval meg ki lehet kergetni a világból. Szóval szerintem egy megosztó anyag lehet. Ha csak van,inkább cseréld el bármilyen "normális" gyümire.
Vagy fel kell etetni a disznókkal, a sült tarja meg már jöhet :)
Pálinkás szép napot! Szeretném meg kérdezni,hogy a fórum társak közül főzött már valaki sárga dinnyéből pálinkát.Kell-e valamilyen különleges eljárás cefrézés vagy főzés során?
Teljesen egyetértek az előttem reagálókkal, csupán azt szeretném hozzátenni, hogy nemrég volt szerencsém ízlelni préselt cefréből készült szilvapálinkát. És bizony az zseniális volt. Tehát nem biztos, hogy rossz lesz a pálinkád, ha csak a cefre levét főzöd. Kevesebb lesz.
Én a meggyet mindenestől cefréztem (persze megküldtem a keverőszárral), főzés előtt egy rekeszen kiszűrtem a magot, de átnyomkodtam a gyümölcshúst. Az együtt cefrézés miatt a gyümölcshúsban lévő lé ugyanolyan összetételű, mint a többi, ugyanúgy tartalmaz alkoholt és aromaanyagokat.
Ha lenne magozógépem, akkor persze egyszerűbb lenne az élet, de (még) nincs.
Egyszer zavaróan magízű lett a mirabolánom egy maréknyi magtól, azóta én félek bármennyi magot benne hagyni főzéskor.
..."hogy a gyümölcs húsa az erjedés végén már nem tartalmaz aromákat)."...
Nem tudom, hogy ezt ki írta, de szerintem ez baromság. Ez abszolút nem jellemző az egyszerű otthonfőzésre. A főzéskor a magon kívül mindent bele kell tenni az üstbe. Van úgy, hogy a magíz miatt még magot is tesznek vissza egyes csonthéjas gyümölcsöknél, de a gyümölcshúst sosem hagyják ki, mert anélkül a pálinka már nem olyan lesz. Az is teljesen más, ha gyümölcsbort főzöl ki.
Igaz hallottam már, hogy kipréselik a gyümölcsöt és csak a levet főzik, de az már egy másik történet.
A héj, a rostok, a hús, mind-mind szükségesek az összhatáshoz. Ha kihagyod, szerintem olyan, mintha "kiherélnéd" a pálinkát.
A kérdésed jogos, de azt hiszem utaltam is rá előzőleg, hogy ez "vica-verza", tehát oda vissza igaz.
Annál is inkább igaz, merthogy ez egy kis dupla falú, 20-literes főzőnek az üstje, csak nincs rajta üstfedő meg sisak, csak a keverő, ami egy mozdulattal le-föl tehető. De miután kiderült, hogy ők ebben, (habár simán lehetne), sosem fognak páleszt főzni, másképp terveztem a tartórészt.
Ez tényleg kizárólag, csak lekvár főzésre készült.
Gondolom ezt az üstöt azért nem kell a lekvárfőzés után órákig sikálni.
Egy óriási kérdésem lenne: Nem gondolkoztál-e azon, hogy "AMIBEN lekvárt lehet főzni, ABBAN esetleg pálinkát is lehetne, és fordítva??? Egy hasonló, de kombi készülékben? Én pl. halmozottan hátrányos helyzetben vagyok a lekvárkommandóval szemben. Nem elég, hogy lefoglalják a legjobb alapanyagaimat. A kommandó tagok szüleim korosztályú, 85+ nőszemélyek, akik a csinálni már nem tudják, csak mondani. Rám marad a lekvárfőző üst működés közbeni bio-automatikus leégés gátlása. Magyarul: minden eléggé el nem ítélhető gyümölcseinstand után még nekem kell a lekvárfőző üstöt fél napon keresztül mindenféle faszerszámokkal birizgálni. Az unokák meg (10-) még csak nem kóstolgathatják a kivonatot a lekvár helyett...
Találkozott már valaki frissen cefrézett meggynél 3.6-os pH-val?
Pánikszerűen újrakalibráltam a mérőt, de annyi az annyi.
Biztos ami biztos ("rázott" meggy volt, aminek legalább a 15%-át kiszelektáltam, de így is kerülhetett bele kétes -tapasztalat: innen soha többet-) visszanyomtam 3-3.1-re.
Nem akarom lefagyasztani, csak addig visszafogni az erjedés beindulását amíg összejön vagy 40kg anyag. Lehetséges hogy a hűtő +8 fokos hőmérsékletén is beindul?
Tudod, a sz@r úgy szép ha formás.... :D :D Viccet félretéve tényleg nagyon baba lett!!! Asszony meg anyósállat meglátta az előbb, aztán már puhatolóznak mennyi is az annyi mert nekik pont egy ilyen kellene! :D Egy fedőt lehet még kellesz gyártanod a barátodnak, mert emlékeim szerint a szilva lekvár nagyon köpköd.
A keverőmotor én vagyok és a keverőszár azért olyan hosszú,hogy a fröccsöm ne melegedjen meg!:-)))Tudod milyen lelkiismeret furdalásom volt,hogy a barackot ilyen dolgokra kellett elpocsékolni.:-((((
Igen, ennek már láttam az "erdélyi" változatát a nagyanyóval (mint keverőmotor)...DD...
Egyszerű, de nagyszerű...a lapátok követik az üstfenék ívét és az ékekkel egy kicsit leszorítva, szépen kavarható és nem ég le...de hát emellett ott kell ülni...:):)))...
Úgy látszik indul a szezon és egyre több a főzéssel kapcsolatos kérdés. Nem szeretném "off-olni" a topikot, de azt már régóta ismerjük, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. És persze a két "szezon" is nagyjából egybeesik. Ennek apropóján mutatnék valamit, mert azt is régóta tudjuk, hogy amiben pálinkát lehet főzni, abban többnyire lekvárt is.
Egy barátom kért meg, hogy csináljak vörösrézből egy kb. 20-literes lekvárfőző üstöt a feleségének, de dupla falúra olajtöltéssel, hogy a lekvár se kozmáljon oda. Azután jött az igény, hogy jó lenne, ha nem kellene órákig kevergetnie sem, tehát legyen benne motoros keverő is.
És ha lehet, ne legyen túl komplikált, mert a felesége nem szeret szerelgetni és az elmosogatáshoz egyszerűen szét lehessen szedni.
A végeredményt mutatom meg, mert a tervezés és a megvalósítás elég jóra sikerült.
Olyan tartókat sikerült a keverőhöz csinálni az üst két oldalára, amire egy mozdulattal lehet az egészet feltenni az üst feltöltése után és semmit nem kell csavarozni, vagy ilyesmi.
.........
.........ja és nem lehet festett alkatrész, csak réz,
vagy rozsdamentes anyagokból lehet az egész...hát így sikerült...
Egyetlen sárgabarack fám van, de idén nagyon sok termés ígérkezik. Olvastam hogy egyszerre kell beindítani az erjedést, viszont nekem naponta van 1-2 kg anyagom. A napi adagot elkészítve műanyag zsákban hűtőben tartom így gátolva hogy beinduljon és ha kellő mennyiségben összegyűlt már hordóba öntve beoltom élesztővel. Kérdésem az lenne hogy így jó lesz-e vagy van erre már bevált módszer? Kérném a tapasztalt fórumtársakat hogy világosítsanak fel. Szép napot!
Gyenge jellem. Azzal az emberrel nem beszéli meg a vélt sérelmét akivel volt, viszont másokkal igen. Ráadásul nem egészen úgy ahogy történt. Sajnalom hogy lelépett, ő döntött így.
O az en titkos magantanarom....es nagyon orulok is neki hogy partfogol es iranyit....iszom a szavait,mind szakmai mind erkolcsi vonalon.Es nem mondok nagyot ha azt mondom hogy sirig tarto lesz ez a baratsag kettonk kozott ugy erzem,de szerintem o sem velekedik maskeppen!!!
Én is köszönöm, hogy meglátogattál minket és véleményezted zsengéinket. Az külön öröm, hogy ilyen sok jó pálinka volt a felhozatalban. Amit tudunk, itt tanultuk, nem utolsósorban Tőled. Én hamarosan meglátogatlak a főzdében. :)
Koszonom neked MESTER a dicsero szavaidat....marmint a szervezesert es a halert....mert azt magamra veszem hiszen mindketto hozzam kotheto!! Valahol sajnalom hogy nem tudtam a szemedbe nezni mialatt megizlelted volna az izlelo bimboiddal az en sajat "neduimet" ....de ez most igy alakult...egyszer sortkeritunk majd meg ra....talan ebben az eletemben..... Utolag koszonom hogy megtiszteltel minket, es azzal fejeznem be hogy a "homokoraba folyik a homok,nem all meg" ahogy az elet sem itt, es en szemely szerint is a "MEGJOBBRA TOREKSZEM" ezekutan is...!!!!!
Nagy nehezen kialakult a véleményem és lesz bátorságom megosztani.
Nagy elismerés a csapatnak a szervezésért és az egész országot lefedő részvételért. Remélem a Balaton közelsége csak a döntést könnyítette meg, és személyes kapcsolat volt a döntő elem.
A kajáról: a hal remek volt, még éjfélkor is ittam rá, igaz már csak vizet. :-)
Az alkoholos felhozatal: na az várakozáson felüli. :-(
Régen írtam hogy kóstolással megmondom otthon főzött vagy hivatásosnál készült. Ezt elfelejthetem.
Minden pálinka technológiailag hibátlan volt. A teljes igazsághoz tartozik azonban hogy kettő azaz KETTŐ amivel valami nem tetszett. Itt kérek elnézést hogy személyesen nem mondtam, de annyira jót mondtatok róla hogy elbizonytalanodtam. A birs! Szerintem a gazdája meglátogat és akkor az enyémmel összevetve megbeszélhetjük a különbséget. A másik a bodzavirág párlat. De arról ott is volt véleményem.
Összességében jó úton jártok. Utópárlat nem volt semmiben. Előpárlat sem, de azt is megbeszéltük. A cefrézét jól csináljátok mert olyan hibát sem találtam. Biztos főztök kevésbé jó pálinkát, de fel tudjátok ismerni és azt nem kellett megkóstolnom.
Köszönöm hogy meghívtatok és úgy tetetek mintha kíváncsiak lennétek a véleményemre. Ez nagyon jól esett. Megadtam az elérhetőségem, mindenkit szívesen látok, ha Ti is kíváncsiak vagytok.
Jó bulizást, "szakmázást" és napos időt kívánok.
És a legszebb: "szimpatikusabb vagy mint a fórumon" Ez mindent vitt. :-)
Snapszi! Köszi szépen az őszinte velemenyeket! Remeljuk neked is legalábban akkor élmény volt mint nekünk! Alakuló beszég végén koccintottunk a törkölyöddel! Ps: nagyon baba!
Szép napot! Vagy akarom mondani,cserkófözős szép napot! Eléggé résen kell lenni,mert habzik! Nekem nem ment át mert résen voltam :-D A" fiataloknak" pedig jó bulit kívànok!!!
Nos ez nagyon fontos, hogy így jegyezzék meg a lényeget. Mert ahogy egyszerű szavakkal mondani szoktuk: "gyerekem, nem azért savazunk, hogy jobb pálinkánk legyen, hanem, hogy ne legyen rosszabb"...
Az már a mi szerencsénk, hogy a 3-3,2 PH-jú savas közegben a káros bacik, amik elrontanák a cefrénket, vagy elpusztulnak, vagy a szaporodásuk erősen gátolva vannak a savas közegben. És nekünk ez a fontos.
Pont ezért nem kell olyan eszeveszett tankönyvi értéknek, tűzzel-vassal betartandónak tekinteni a 3.0-3,2-es értéket. A lényeg inkább a 3,5 alatti pH. Amit, akár a főerjedés után is be lehet állítani. Mert sokan azt HISZIK, hogy az alacsony pH az élesztő tökéletes működéséhez kell. Mint a pektinbontó.
Uram bocsá', meg merném kockáztatni, hogy közvetlenül főzés előtt akár savtompítani is lehetne a cefrét.