A szívemből szóltál. Ne törődj a fanyalgókkal. A kutyák hagy ugassanak, azért a karaván halad.
Láttam a honlapodon a sok szép fotót, a galaxisokról, planetáris ködökről, és egyéb gyönyörű égi látványosságokról. A planetáris ködökkel kapcsolatos az egyik korszakalkotó felismerésem.
Ha megvizsgálod a planetáris ködöket, akkor láthatod a ködök alakjában és színeloszlásában a szabályosságot és a szimmetriát. A csillagászat mai állása szerint nincs magyarázat arra, hogy ezek a ködök miért olyan szép szabályosak, és főleg, hogy miért szimmetrikusak.
Én viszont meg tudom magyarázni a szabályosság és a szimmetria okát. Ehhez kapcsolódóan olyan kísérletet végzek, amilyet senki sem csinált még a világon.
A kísérlet szorosan kapcsolódik a relativitáselmélethez. Ha érdekel, szívesen elküldöm az erről szóló tanulmányomat.
A holapodon található email címre írtam de nem jött válasz.
és a hullám terjedési sebessége megegyezik a fázissebességgel?
Hullám terjedési sebessége - ez nem egyértelmű fogalmazás. Ha csoportsebességet értenek alatta, akkor erről nincs értelme beszélni egyetlen szinuszhullám esetén.
Az elektromágnesestér információ tövábitó képessége a " c " .
Ahoz hogy látszólag " 0 " sebességű pontból és fénysebesség közeli gerjesztési pontból egyformán , a gerjesztő sebességétől függetlenül terjedjenek a hullámok
Ahoz a hullámot helyi gerjesztések sorazataként kell elképzelni , a gerjesztési pontok sűrűsége a frekvenciától függ és = az 1/f-el (f a frekvencia )a hullámhosz.
Ebből adódik az hogy a " c " max , a " c " független a sebességektől stb ....
vagyis független a forrás sebességétől , a forrás sebessége c-nél nagyobb is lehet
A hullámok tulajdonságait megfigyelve nem tudjuk eldönteni a forrás sebességét .
Kivétel lehet a spektrum vonalak eltolódása , ez egy kiindulási pont már mint a spektrumvonalak , de nem tudjuk hogy változik az anyag sugárzása spektruma nagyonnagy sebességeknél .
A többi csak feltételezés , model , közel az igazsághoz , a bizonysághoz még sajna messzevagyunk .
a fázisterjedés sebességére azt mondtad: hullámhossz/periódusidő. ennek alapján c jött ki rá. ezek szerint ebben a feladatban megegyezik a fázissebesség a csoportsebességgel.
Ja, és kérlek, magyarázd el mi a különbség a fázisterjedés sebessége és a hullám terjedési sebessége között. Ez egy és ugyanaz?
Nem ugyanaz.
A fázissebesség egyszerűen a hullámhossz és a periódusidő hányadosa. Ez bizonyos esetekben c-nél nagyobb is lehet. Szemléletesen egy hullámhegy sebessége.
Az információátvitel sebessége a csoportsebesség, szemléletesen a hullámcsomag burkológörbéjének sebessége. Ez c vagy ennél kisebb.
Vákumban szabadon terjedő EM hullámok esetén a kettő megegyezik, c.
"j" y irányú egységvektor.nem valami hálózatos cucc, egy sima egységvektor. E0 mértékegysége ezenkívül még mindig V/m. Tehát elvileg j utal az irányra. ááá, kezdek belekavarodni.
ugyebár E=E0*sin(2*pi*(t/T-x/lambda)+fi) alakban szokás EM hullámot megadni.
Namost itt E0=150 j V/m. tehát j irányúak a tér indukcióvonalai? Valami ilyesmi.
Nade mindegy, a feladat első része is homályos kissé. Tehát szerinted hogyan induljak el: kiszámoltam a periódusidőt 2pi*f*t=6pi*10^7*t egyenletből. Az eredmény egyezik a tiéddel. Namost. mondjam azt, hogy a hullám c-vel terjed, és lambda=c/f? Tehát mondhatom azt, hogy minden EM hullám c-vel terjed? ez feltétlen igaz? Ja, és kérlek, magyarázd el mi a különbség a fázisterjedés sebessége és a hullám terjedési sebessége között. Ez egy és ugyanaz?
Őszintén szólva nem tudom, milyen írásmód ez, és mit ír le. Térben terjedő hullámokat vektorosan szokás leírni, de ez nem az. Van benne viszont j, ami meg inkább a lineáris hálózatok leírásánál használatos. Talán a táviróegyenlet egyszerűsített, komplex számos keverék leírása lehet.
Így, jobb híján, teljesen mechanikusan a cos függvényben szereplő x és t változókból számoltam a periodicitást. A számolás szerintem jó.
Hogy az egész így együtt mit jelent, arról fogalmam sincs.