Keresés

Részletes keresés

BJaca Creative Commons License 2024.01.29 -1 0 66760

A radiátorok be vannak állítgatva? 

Előzmény: fejes.i (66748)
d_feco Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66759

Robot? Fogadjunk műpinát vagy valami hasonlót hirdetett... :/

Előzmény: stolaz (66758)
stolaz Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66758

Robot??

Akkor át lettem verve??

Előzmény: fejes.i (66757)
fejes.i Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66757

ÚGy, hogy robot. Így sikerült valamiképp.

Előzmény: VargaRoland (66751)
fejes.i Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66756

A B és C is igaz.

Szoba közepén nincs hőmérő.

Rá is fogok ragasztani még egy réteg izét.

Előzmény: halaloszto (66755)
halaloszto Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66755

Az érezhetően hidegebb alatt mit értesz?

A) hőmérő a szoba közepén az asztalon kevesebbet mutat

B) bemész kisgatyában, és húvösebbnek érzed

C) méred infra hőmérővel a falat, és hidegebb

D) egyéb: . . . . . . . . . . . . 

kápés Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66754

Köszönöm a hőszigeteléses tanácsokat!

Az oldalfalakban táblást teszek, a tetejére meg az olcsóbb tekercsest.

BJaca Creative Commons License 2024.01.29 -1 0 66753

Jól gondolkodsz, a kő hőtároló képessége nagyon befolyásolja a fűtést. Meg persze a benapozottság is. 

Előzmény: Gaborkik (66752)
Gaborkik Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66752

Két dologra tudok gondolni, hőtároló tömeg különbség: kőfalnál azt gondolom tömör, (de sosem dolgoztam vele), míg a porotherm azért már valamennyire üreges. Akár ebből következhet is vagy nem, de lehet hősugárzásban különbség, ami pedig a hőérzetet befolyásolja.

VargaRoland Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66751

De azt hogy csinálja, hogy ez az egyetlen hozzászólása, csak ebben a topikban? Hogy talál rá? Hogy dönti el, hogy ez ide pont jó lesz?

Előzmény: stolaz (66745)
Paco155 Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66750

Mármint nem a termosztát fűti, értelemszerűen de a hőfokszabályzás egyedi vagy központi?

Előzmény: Paco155 (66749)
Paco155 Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66749

Egyedi termosztáttal fűtöd őket, vagy központival? Ha a második akkor milyen messze van a termosztát a köves szobától, és mennyire a téglástól? 

fejes.i Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66748

Hát, én mostanság alámerültem a hőszigetelésben, de kb semmivel se vagyok maradéktalanul elégedett ;-))

Pl: kinéztem a hőveszteségi táblázatokból, hogy az 55 cm-es kőfalam hőátbocsátási értéke nagyobb, mint a 30-as porotherm új falrésznek.

Ki is okoskodtam, hogy akkor 16 cm megy a kőfalra, 10 a porothermre és az úgy kb egál.

Persze nem vagyok energetikus, elsősorban azért volt ez, mert a fal toldás adottságai miatt így nem lesz egy 5-6 cm-es lépcső a szigetelésben a két falrész találkozásánál.

Nade az igazság tapasztalati úton az, hogy a 30as porotherrm +10-es két szoba érezhetően hidegebb, mint a kőfalas.

Vagyis a dolog nem igaz... ez még akkor is így van, amikor nincs napos idő, akkor meg végképp, mert a kőfalas rész déli és tele van ablakkal, a másik meg a ház északi oldalán van.

Az is igaz lehet, hogy én gondolkodtam rosszul, de ha nem akarom (és nem), hogy ez így maradjon, akkor rá kell húznom a porothermre még egy réteget.

Előzmény: Gaborkik (66744)
fejes.i Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66747

Azóta egy pénisznövelő ajánlat sem jött? Titkolod az email címed... ;-)

Paco155 Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66746

"és csak most kaptam egy épkézláb javaslatot. "

Nem néztem meg a linket, de nem lehet épkézláb,  ha torzó.

stolaz Creative Commons License 2024.01.29 0 1 66745

Na végre!

Lassan 8 éve regisztráltam, és csak most kaptam egy épkézláb javaslatot. De megérte kivárnom!

Előzmény: Nancyfrank (66743)
Gaborkik Creative Commons License 2024.01.29 0 0 66744

Ezt jól látod. A kérdező bálás üveggyapotot linkelt, ebből az jött le hogy viszonylag olcsón szeretné megoldani.

A legjobb tartása a függőeleges beépítésre alkalmas táblás kőzetgyapotnak van, csak az legalább dupla árkategória, ha nem több.

Előzmény: fejes.i (66740)
adam654321 Creative Commons License 2024.01.28 0 0 66742

Falvázba táblás kőzetgyapotot vegyél, sokkal jobb vele dolgozni, mint a tekercsessel.

Rockwool, URSA, Knauf márkákkal dolgoztam eddig, ezekkel nem volt semmi gond.

Nem viszket tőle az ember úgy, mint az üveggyapottól, de védőszemüveg és porálarc kötelező!

(EPS nem való a falvázba, több okból sem. Nehéz hézagmentesre megcsinálni, sok a veszteség, gyatra a hangszigetelő képessége, ezeken kívül tűzvédelmi szempontból is aggályosabb, mint a gyapotfélék.)

Előzmény: kápés (66736)
stolaz Creative Commons License 2024.01.28 0 1 66741

"egyébként ha emberi nyelven elmondjátok, hogy mit kérjek tőle akkor el is tudom mondani majd neki :), Ő meg meg fogja csinálni."

Hm. Szerintem ha el kell neki mondani, hogy mit csináljon, akkor nem tudja megcsinálni.

Előzmény: somtamas (66728)
fejes.i Creative Commons License 2024.01.28 0 0 66740

Nem akarok okoskodni, mert sokszor a hülye okoskodik, de úgy tudom, hogy kőzetgyapotból is van többféle minőség, és főleg azok esnek össze, amiben kevés az "anyag" és sok a levegő... mármint van egy olyan jellemző, amit sajnos sok terméknél nem is tüntetnek fel, ami valami fajlagos tömeg kg/m3-ben.

Amikor vagy 8 éve éve vettem nagyobb mennyiséget, volt olyan, ami 28 kg/m3 volt, de olyan is, ami 19.

Akkor nekem aszonták, hogy a nehezebbet köll venni.

Aztán amikor másfél éve vettük a mostani házfelújításnál, akkor már tapasztaltam, hogy a legtöbbnél nem is lehet megtalálni a műszaki adatlapon ezt a számot.

Előzmény: Gaborkik (66737)
kápés Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66739

Jó hogy mondtad az OBI-t, van náluk táblás elég tűrhető áron. Ez talán jobban megállna.

Üveggyapot szigetelés Ursa Terra 78Ph 50 mm táblás vásárlása - OBI

kápés Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66738

Köszi! Eps-re gondoltam csak félre írtam...

Gaborkik Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66737

Gyapotból azt választ amelyik olcsóbb. Egy időben az OBI Eurowool volt a legjobb áron, most lehet más a helyzet.

A gyapot jobban kitölti a réseket, de idővel (10+ év) összeesik.

Amit linkeltél az eps, nem xps. Előnye, hogy nem esik össze, de a réseket nem tölti ki, jellemzően purhabozni kell, hogy ne szeleljen.

Én quick&dirty módban gyapotra szavazok, kis szegekre felakasztva.

Előzmény: kápés (66736)
kápés Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66736

A műhelyem vascső vázas, 2 réteg ponyva között 5cm hőszigetelés a borítása, az alja tekercses linóleum vagy pvc.

Lerekesztenék belőle kisebb fűthető/hűthető részeket favázas gipszkarton fallal, mert túl nagy. 6x10m alapterületű, az oldalain 2m magas, az ívek tetején 5m.

A mostani borítástól 10cm-el beljebb készülnének a gipszkarton falak, 5cm-es favázra.

Kívül belül fóliázva, a két fólia között a hőszigetelés, belső felére a gipszkarton.

A hőszigetelőből melyiket válasszam? Kétféle üveggyapotot találtam jó árban, nem tudom melyik lenne a megfelelőbb,

Vagy a kicsit drágább xps jobb lenne? Minden tanácsot, ötletet szívesen fogadok!

Knauf Naturoll Pro üveggyapot hőszigetelő tekercs 5 cm vastag (hoszigetelesplaza.hu)

https://www.hoszigetelesplaza.hu/isover-domo-plus-twin-10-5-uveggyapot-hoszigetelo-tekercs-5-cm-vastag

https://www.hoszigetelesplaza.hu/eps-80-homlokzati-hoszigetelo-lemez-5-cm-vastag

BJaca Creative Commons License 2024.01.27 -1 0 66735

Nálunk a cégnél is ESET fut. Igazából nem vettem észre, hogy fogja a gépet, és nem jellemző, hogy problémát okoz.
(amúgy az ESET-ről egy klasszikus jut eszembe: http://bash.hu/88220 )

Előzmény: tfe_tng (66734)
tfe_tng Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66734

Ahogy írtam, nálunk ESET van, maradjunk annyiban, hogy élhető, még ha nem is szeretem. Tegyük hozzá, hogy olyan vírusölőt/endpoint security-t nem láttam, amit szerettem volna, talán a defender a legkevésbé tolakodó. Mondjuk ha én választok, akkor nem használok windowst, már vagy 20 éve.

Tudok olyan céget, aki tanácsot ad, bekonfigurálja neked, és egy havi szerény rendelkezésre állási díjért fel lehet őket hívni, ha meg gebasz van, akkor órabérben számláznak. 

Előzmény: somtamas (66731)
Paco155 Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66733

"És akkor mi legyen az endpoint secutity?"

Nézd. Egész idáig azt próbáltuk magyarázni, hogy nem a szoftver gyártója a lényeg, hanem az, hogy hogyan van beállítva.  Hiába mondom neked azt, hogy tegyél fel Crowdstrike Falcon-t  ha nem tudod használni. Az eddig elhangzottak alapján a SB vagy SOHO kategóriákban kell keresgélned. 

Ahogy tfe mondta. Keress meg egy ezzel foglalkozó céget, és szerény havi díjért bízd meg őket. Általában mindenkinek van ajánlatuk, a legkisebb egyszemélyes kft-től a többezer számítógéppel rendelkező multiig. 

Előzmény: somtamas (66731)
Paco155 Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66732

"Maradjunk annyiban, hogy a megértés első szintje mondjuk a tannenbaum féle hálózatok könyv ismerete oda vissza, de ez tényleg csak az eleje, onnantól lesz meg legalább 10x annyi anyag :) Abban igazad van, hogy nem árt az angol. "

Nem azt írtam, hogy megérti.  Hanem azt, hogy alapvetően bekonfigurálja.  Mindkét eszköz szogtverének van "varázslója"  amivel el lehet indítani úgy, hogy működjön és egy viszonylag hatékony védelmet adjon. Nem teljeset, de magánszemélynek már megfelelőt. Fél-egy óra alatt. Anélkül, hogy mélyebb ismeretekkel rendelkezne az ember a hálózatokról. A finomhangoláshoz, speciális igények beállításához kell a szaktudás. De jó a helpjük, szóval kellő időt (nettó napokat/heteket) beleáldozva azok is megcsinálhatók, persze kellő mennyiségű kudarccal fűszerezve. 

És igen, egyetértünk abban, hogy ez még csak a védelem alapfoka. Támogatnám én is, hogy bízzon meg valakit aki ezt intézi neki, de az anyagi oldalra tett megjegyzés alapján úgy gondolom erre semmi esély nincs. 

Előzmény: tfe_tng (66726)
somtamas Creative Commons License 2024.01.27 0 0 66731

És akkor mi legyen az endpoint secutity? Nem írnám le, hogy mire gondolok, bármire is rábeszélhető vagyok... még a kasperskyre (életem első nagy vírusitós élménye fűződik a kasperskyhez még talán a 90-es évekből amikor a pc-s újság mellékeletéből telepített kaspersky a telepítés éjszakáján valamikor éjfél tájban felvisított valami állati hangon az ágy mellett lévő gépen, hogy ő most talált valamit a gépen ami zavarja, alvásból felriadva azt sem tudtam hol vagyok, a gép meg üvölt...  A gép éppen egy cd-t kódolt mp3-ba, abban az időben az még egy egy estés program volt, azóta meg hol tartunk már...) vagy a pandára is :) , megvárnám a javaslatot. :)

Előzmény: tfe_tng (66727)
somtamas Creative Commons License 2024.01.26 0 0 66730

Köszönöm!

Február 15-ig kb már ez is túl sok ráfordítás volt az ügyre, mert határidős melómból ki sem látszom.

Ha végzek és tudtam venni egy mély levegőt akkor lehet, hogy megkeresnélek az ügyemmel.

De mint a másik válaszban is írtam, mi egy másik ligában játszunk. Két fős vállalkozás, kevés bevétel. Van pár gépünk. Alap szoftverekkel, alap gépekkel, és egy viszonylag szűk költségvetéssel. :)

Előzmény: tfe_tng (66727)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!