Két dologra tudok gondolni, hőtároló tömeg különbség: kőfalnál azt gondolom tömör, (de sosem dolgoztam vele), míg a porotherm azért már valamennyire üreges. Akár ebből következhet is vagy nem, de lehet hősugárzásban különbség, ami pedig a hőérzetet befolyásolja.
Hát, én mostanság alámerültem a hőszigetelésben, de kb semmivel se vagyok maradéktalanul elégedett ;-))
Pl: kinéztem a hőveszteségi táblázatokból, hogy az 55 cm-es kőfalam hőátbocsátási értéke nagyobb, mint a 30-as porotherm új falrésznek.
Ki is okoskodtam, hogy akkor 16 cm megy a kőfalra, 10 a porothermre és az úgy kb egál.
Persze nem vagyok energetikus, elsősorban azért volt ez, mert a fal toldás adottságai miatt így nem lesz egy 5-6 cm-es lépcső a szigetelésben a két falrész találkozásánál.
Nade az igazság tapasztalati úton az, hogy a 30as porotherrm +10-es két szoba érezhetően hidegebb, mint a kőfalas.
Vagyis a dolog nem igaz... ez még akkor is így van, amikor nincs napos idő, akkor meg végképp, mert a kőfalas rész déli és tele van ablakkal, a másik meg a ház északi oldalán van.
Az is igaz lehet, hogy én gondolkodtam rosszul, de ha nem akarom (és nem), hogy ez így maradjon, akkor rá kell húznom a porothermre még egy réteget.
Falvázba táblás kőzetgyapotot vegyél, sokkal jobb vele dolgozni, mint a tekercsessel.
Rockwool, URSA, Knauf márkákkal dolgoztam eddig, ezekkel nem volt semmi gond.
Nem viszket tőle az ember úgy, mint az üveggyapottól, de védőszemüveg és porálarc kötelező!
(EPS nem való a falvázba, több okból sem. Nehéz hézagmentesre megcsinálni, sok a veszteség, gyatra a hangszigetelő képessége, ezeken kívül tűzvédelmi szempontból is aggályosabb, mint a gyapotfélék.)
Nem akarok okoskodni, mert sokszor a hülye okoskodik, de úgy tudom, hogy kőzetgyapotból is van többféle minőség, és főleg azok esnek össze, amiben kevés az "anyag" és sok a levegő... mármint van egy olyan jellemző, amit sajnos sok terméknél nem is tüntetnek fel, ami valami fajlagos tömeg kg/m3-ben.
Amikor vagy 8 éve éve vettem nagyobb mennyiséget, volt olyan, ami 28 kg/m3 volt, de olyan is, ami 19.
Akkor nekem aszonták, hogy a nehezebbet köll venni.
Aztán amikor másfél éve vettük a mostani házfelújításnál, akkor már tapasztaltam, hogy a legtöbbnél nem is lehet megtalálni a műszaki adatlapon ezt a számot.
A műhelyem vascső vázas, 2 réteg ponyva között 5cm hőszigetelés a borítása, az alja tekercses linóleum vagy pvc.
Lerekesztenék belőle kisebb fűthető/hűthető részeket favázas gipszkarton fallal, mert túl nagy. 6x10m alapterületű, az oldalain 2m magas, az ívek tetején 5m.
A mostani borítástól 10cm-el beljebb készülnének a gipszkarton falak, 5cm-es favázra.
Kívül belül fóliázva, a két fólia között a hőszigetelés, belső felére a gipszkarton.
A hőszigetelőből melyiket válasszam? Kétféle üveggyapotot találtam jó árban, nem tudom melyik lenne a megfelelőbb,
Vagy a kicsit drágább xps jobb lenne? Minden tanácsot, ötletet szívesen fogadok!
Nálunk a cégnél is ESET fut. Igazából nem vettem észre, hogy fogja a gépet, és nem jellemző, hogy problémát okoz. (amúgy az ESET-ről egy klasszikus jut eszembe: http://bash.hu/88220 )
Ahogy írtam, nálunk ESET van, maradjunk annyiban, hogy élhető, még ha nem is szeretem. Tegyük hozzá, hogy olyan vírusölőt/endpoint security-t nem láttam, amit szerettem volna, talán a defender a legkevésbé tolakodó. Mondjuk ha én választok, akkor nem használok windowst, már vagy 20 éve.
Tudok olyan céget, aki tanácsot ad, bekonfigurálja neked, és egy havi szerény rendelkezésre állási díjért fel lehet őket hívni, ha meg gebasz van, akkor órabérben számláznak.
Nézd. Egész idáig azt próbáltuk magyarázni, hogy nem a szoftver gyártója a lényeg, hanem az, hogy hogyan van beállítva. Hiába mondom neked azt, hogy tegyél fel Crowdstrike Falcon-t ha nem tudod használni. Az eddig elhangzottak alapján a SB vagy SOHO kategóriákban kell keresgélned.
Ahogy tfe mondta. Keress meg egy ezzel foglalkozó céget, és szerény havi díjért bízd meg őket. Általában mindenkinek van ajánlatuk, a legkisebb egyszemélyes kft-től a többezer számítógéppel rendelkező multiig.
"Maradjunk annyiban, hogy a megértés első szintje mondjuk a tannenbaum féle hálózatok könyv ismerete oda vissza, de ez tényleg csak az eleje, onnantól lesz meg legalább 10x annyi anyag :) Abban igazad van, hogy nem árt az angol. "
Nem azt írtam, hogy megérti. Hanem azt, hogy alapvetően bekonfigurálja. Mindkét eszköz szogtverének van "varázslója" amivel el lehet indítani úgy, hogy működjön és egy viszonylag hatékony védelmet adjon. Nem teljeset, de magánszemélynek már megfelelőt. Fél-egy óra alatt. Anélkül, hogy mélyebb ismeretekkel rendelkezne az ember a hálózatokról. A finomhangoláshoz, speciális igények beállításához kell a szaktudás. De jó a helpjük, szóval kellő időt (nettó napokat/heteket) beleáldozva azok is megcsinálhatók, persze kellő mennyiségű kudarccal fűszerezve.
És igen, egyetértünk abban, hogy ez még csak a védelem alapfoka. Támogatnám én is, hogy bízzon meg valakit aki ezt intézi neki, de az anyagi oldalra tett megjegyzés alapján úgy gondolom erre semmi esély nincs.
És akkor mi legyen az endpoint secutity? Nem írnám le, hogy mire gondolok, bármire is rábeszélhető vagyok... még a kasperskyre (életem első nagy vírusitós élménye fűződik a kasperskyhez még talán a 90-es évekből amikor a pc-s újság mellékeletéből telepített kaspersky a telepítés éjszakáján valamikor éjfél tájban felvisított valami állati hangon az ágy mellett lévő gépen, hogy ő most talált valamit a gépen ami zavarja, alvásból felriadva azt sem tudtam hol vagyok, a gép meg üvölt... A gép éppen egy cd-t kódolt mp3-ba, abban az időben az még egy egy estés program volt, azóta meg hol tartunk már...) vagy a pandára is :) , megvárnám a javaslatot. :)
Február 15-ig kb már ez is túl sok ráfordítás volt az ügyre, mert határidős melómból ki sem látszom.
Ha végzek és tudtam venni egy mély levegőt akkor lehet, hogy megkeresnélek az ügyemmel.
De mint a másik válaszban is írtam, mi egy másik ligában játszunk. Két fős vállalkozás, kevés bevétel. Van pár gépünk. Alap szoftverekkel, alap gépekkel, és egy viszonylag szűk költségvetéssel. :)