Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3305

Jó ez a link, a sok régi felvétellel összehasonlítani a mai állapotokat...

Edelény városa két fontos műemlékkel is dicsekedhet, Borsod ispánsági földvárával és a L'Huiller-Coburg kastéllyal -- csak becsülje és gondozza is őket!

Előzmény: karako-hid (3304)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3304

Találtam egy új linkek, a kastély bemutatása régen, ekkor még volt teteje a középső, magas központi épületrésznek is (!):

http://web.t-online.hu/budaiepker/edeleny/fotoalbum/kastely_idosor/kastely_idosor_01.html

A kép a fenti lapról származik.

karako-hid Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3303
karako-hid Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3302

Valóban az egri vár boltja csalódás volt. Ilyen frekventált helyen illene nyitva lennie :(((

Az edelényi kastély hátsó, kert felőli homlokzata:

Előzmény: Nagyon Várbarát (3301)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3301

Akkor most én mesélnék kicsit a tegnapi vártúránkról!

Karako-híd segítségével sikerült egy nap alatt bejárni a Bükk, Cserehát és Zempléni hegységek vidékét.

Az első csalódás kedvenc váramban, Egerben ért, ahol a sétálójegy kifizetése után odarohantunk a belső pénztárhoz és szuvenírbolthoz, ami a kiírás szerint 10.00-kor nyit. Kellett volna nyitni, de még 10.20-kor sem volt ott a drága hölgyike!  :-(((

Úgy hogy most a kiszemelt könyvek ott maradtak az üveg túloldalán...

É-felé fordultunk, majd az Edelény város területén emelkedő L'Hullier-Coburg kastélyt néztük meg, miután a biztonsági őr, volt oly szíves és végre valahára kinézett a házikójából... Hatalmas kastély, persze kihasználatlanul várja a felújítást, amely már részben megtörtént, de még rengeteg pénzbe és munkába kerül, hogy régi fényében pompázzon!

Tudom, hogy kissé eltér a várak Témakörétől, de ne feledjük el, hogy a Rákóczi szabadságharc bukása után a maradék várainkat is lerombolták -- amelyek végülis a Habsburg-hű főnemeseinknek nem is hiányoztak igazán! Helyette emelték a védelemre már nem alkalmas,  --de nem is kellett! -- barokk stílusú pompázatos, és lakhatásra elsőrangú kastélyokat.

Az edelényit az 1720-as esztendőktől kezdve építette a terület földesura... és persze az 1945-ös esztendő pontot tett a főnemesi szállás sorsára is! De azért a reményt ne adjuk fel...

Folyt. köv. 21.00 után...

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3300

Nagyon jó.... fantasztikus!  Ilyen módszerrel akár egykori metszeteket is elkészíthetnél!  :-)))

Tata vára anno...

Előzmény: PETYUS (3298)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3299

Remek ez a jelvény!  :-)  Ami pedig a könyvecskét illeti érdekelne, ki írta és pontosabban mi van benne?

A múltkorában megjegyeztem, hogy Ozorai Pipo hadvezéri tevékenysége elfelejtődött a későbbi évszázadokban, pedig a saját korában sokszor győzte le a pogány hadakat + ő építtette ki az első végvári vonalat az Al-Dunánál!

A korabeli festmény egészében bemutatva

Előzmény: HEV (3296)
PETYUS Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3298
http://www.terrasoft.hu/~mikolap/himzes/nkvar02.jpg

Ezt meg én hímeztem. (mutattam már, de talán nem baj)
Előzmény: Nagyon Várbarát (3297)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3297

Szevasz HEV!

Kösz szépen a túrádon felkeresett két középkori épület ismertetőjét...

Közülük Ozora várkastélyát napjainkban restaurálták és örömmel látom, hogy "jó értelemben véve" látták el a munkájukat a szakemberek. Gondolok itt arra, hogy ne betonból, élesen elkülönítve a régitől mutassákbe az egyes épületrészeket!

Nagyon tetszik a fából készült felső folyosó {loggia} -- bár nagy kár, hogy csak egy részletét imitálja az eredetinek. Viszont remekművek a külső erkélyek!  :-)

Nem valószínű, hogy folytatnák -- bár ne lenne igazam! -- a külső négyszögletes várfal restaurálását, pedig így értené meg igazán az ide látogató, hogy ez a XV. században erődített hely, egy itáliai stílusú várkastélynak épült.

Ami Simontornya várát illeti, még a "nagy várhelyreállítási hullám" vagyis az 1970-es években restaurálták... így viseli annak minden teóriáját. Vagyis az elpusztult épületrészeket csak igen kis részben lehetett kiegészíteni, mint pl. a külső várfalat és rajta egy reneszánsz erkélyt... lehetne ezt még bátran tovább építeni, úgyis igen kevés műemlék maradt fenn a Balatontól D-re, a török hódoltság területén!  :-(

Régen jártam már Simontornya várában, akkoriban még itt működött a helység könyvtára is, ami nem baj, mivel így gazdája volt a várnak. Remélhetőleg így lesz a továbbiakban is, de én a szívem szerint a külső téglavárfalat és a vízesárkot, valamint a belső emeletes logiát helyreállítanám! Meg persze a többi részét is...  :-)

Néhány fotó az akkoriban a várban vásárolt TKM füzetből, ami csak 10 Ft.-ba került!

A K-i homlokzat rekonstrukciója

A reneszánsz udvari loggia elméleti rekonstrukciójaA vár egy XIX. századi rajzonLátképe az 1955 előtti időkbőlSimontornya alaprajzaSimontornya TKM füzete {138.} csak 10 Ft.-ba került annak idején!

Előzmény: HEV (3294)
HEV Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3296
Vessetek egy pillantást Ozorai Pipo-ra is, ezt a jelvényt és kiadványt kaptuk.
HEV Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3295
Néhány km-re kellet csak tovább autózni, hogy a Simontornya-i várat is megnézhessük, itt 200 Ft a belépődíj és vezetés is van érte. A központi épület szépen és korhűen helyreálított , benne a földszinten vártörténeti kiállítás látható és megpróbálták a reneszánsz palota rész egy részét is bemutatni , nos ez számomra egy kicsit idegenyszerűnek tünt a kopilit üvegfalak és a sok beton nem éppen korhű anyag. Az emeleti részeken a Tolna megyei főnemesek portréiből van egy állandó kiállítás a díszteremben és egy időszakos kortárs festő kiállítását is megnéztük. Tetszettek az 500 éves kandallók az egyiket ide is teszem.

HEV Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3294

Szevasztok, kellemes volt a vasárnapi túra, Ozorán a vár tövéből indult az "Ozorai Pipó Nyomában" névvel meghirdetett teljesítmény túra, ennek lényege, hogy adott utvonalat meghatározott szintidőn belűl kell bejáni és a sikeres teljesítők kapnak egy jelvényt, a választható távok 10,15,25,35 km volt mi a legrövidebbet választottuk mert a gyalogtúrán kívül várnézések is voltak a programunkban , A túra sikeres teljesítése után megittuk sörünket és először a helybeli OZORA várát néztük meg kívül-belűl a kiállító területre viszont nem tudtunk bemenni mert éppen ebédszünet volt. A vár főépülete szépen helyreállított, a külső várfal az egyik oldalon, a ny-in nyomokban látható és helyreállították az ÉNY-i sarok bástya egy részét is, ez az iskola udvarba esik. Érdekes a várfalon belűli feltárt gödrökben lévő épület maradvány is , ezek valami mellék épületek lehettek, téglából épültek.

A sarok ástya

Külsö fal maradványok

A ísz kút a belső udvaron

A helyreállírott belső homlokzatok.

courage the dog Creative Commons License 2005.09.25 0 0 3293
aha, csak egy kicsit rejtett. Ket epulet koze van beekelve.
Előzmény: Törölt nick (3287)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.25 0 0 3292

Én is kerestem a neten, de nem találtam meg, köszi az infot.

A mai vártúra jól sikerült, remek idő volt, igazi túrázó.

Megtekintettük:

Eger

Edelény

Szögliget

Szerencs várait, kastélyait, illetve Tállyán egy pincét.

Részletes beszámoló később.

Előzmény: Törölt nick (3291)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.25 0 0 3291

Na jó, megmondom. Illetve először kijavítom magam: Zöld Sándornak hívták a belügyminisztert, aki át akarta keresztelni Esztergomot. Pontosabban elvették volna a faluvá átminősített város önállóságát és Dózsafalva néven lett volna Dorog egyik városrésze. Ebből csak azért nem lett semmi, mert a koma a Rajk-per alatt öngyilkos lett.

Itt is olvashattok erről: http://www.esztergominfo.hu/print.php?news.199

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3290

Passz... feladom, nem találtam róla semmit a NET-en!

Gyanúm szerint már erre az ostoba ötletre -- miszerint Esztergomot át kellene keresztelni -- senki sem emlékszik kis országunkban!

Holnap akkor az Aggteleki-hegységben vártúrázom, részleteit csak hétfő délutántól tudom ismertetni...

Előzmény: Törölt nick (3285)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3289
Így igaz... lásd a 3275. legalsó fotóját!
Előzmény: PETYUS (3288)
PETYUS Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3288
Meg Szigetváron is van egy fél.
Előzmény: Törölt nick (3287)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3287

A török kori emlékekhez kiegészítésként: 3 minaret maradt fenn kicsiny országunkban: az alább említett egrin és érdin kívül Pécsett is van egy:

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3286
Hát nekem kissé modern időket jelentenek az 1950-es évek a középkorhoz képest, de megpróbálok utána kutatni a NET-en...
Előzmény: Törölt nick (3285)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3285

Hahó!! Nem elfeledkezni a kérdésemről!

Tehát: mivé szerette volna Zöld István belügyminiszter Esztergomot átkeresztelni az 50-es években?

karako-hid Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3284
Ja, így lehet félreérthető, NEM szemeteltünk, csak sátraztunk :)
Előzmény: karako-hid (3282)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3283

Remélhetőleg a Topiklakók kihasználva a gyönyörűszép időt kirajzanak a természetbe, így a jövő héten majd csak úgy dőlnek az élménybeszámolók és fotók!

Előzmény: karako-hid (3282)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3282
Valóban, szemetelni nem óhajtunk :) Bár 12 éve a vára alatt sátraztunk :)
Előzmény: Nagyon Várbarát (3281)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3281

De az, valóban Szádvár... kissé körbenéztem a NET-en, hová is megyünk.

A túraleírások szerint a terület fokozottan védett, az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért sátrazni, a kijelölt útvonalakról letérni, lepkét gyűjteni és

szemetelni TILOS!

De hát mi nem is ezt akarjuk, hanem a középkori vár romjait felkeresni...  :-)

Előzmény: karako-hid (3280)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3280
Csak nem szádvár?
Előzmény: Nagyon Várbarát (3279)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3279

Hej, már nagyon várom a holnapot, hogy nyelvet lógatva ballagjak fel ide!  :-)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3278

Tökéletes a listád, ezzel akár egy hithű muzulmán magyarországi körtúráját is leírhattad volna, természetesen kiegészítve a budai Gül Baba türbéjével...

Tehát jó lenne, ha az esztergomi török imahelyet is feltárnák és bemutatnák! 

Előzmény: karako-hid (3277)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3277

2. Érd

3. Siklós

Előzmény: karako-hid (3276)
karako-hid Creative Commons License 2005.09.24 0 0 3276

Eger

??

??

Pécs

Szigetvár

Előzmény: Nagyon Várbarát (3275)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!