Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nekem is esélyes, hogy már a kertészetben elkapta a Gönci. Főleg, hogy ugyanonnan vettem, mint a Beszterceit. Szomorú, de az idei évet azért megvárom vele.
Ha esetleg később kiveszem a kajszit, mit ajánlotok helyette? Jó lenne valami viszonylag későn virágzó, önporzó, egyben vírus rezisztens. Csupán ennyi a kérésem. :D De hát ilyet nehéz találni, ahogy nézelődtem neten. Kuresiat találtam, ami megfelel ezeknek a feltételeknek. Valakinek van vele tapasztalata?
De még az is lehet, hogy nem fogom erőltetni a kajszit és mást ültetek. Ahogy írtad te is, hiába vírus rezisztens, akkor is ott van a többi betegség, meg a fagy veszélye...
Nekem vírusosan adták el a Göncit a faiskolában. A levélzet alapján nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy vírusos a fa, ezért tápanyagellátási problémának tulajdonítottam a foltokat a leveleken. Aztán az ültetést követő negyedik évben megmutatta a termését: az összes gyümölcsön csúnya horpadások voltak, valamint a termés féléretten lehullott, továbbá a gyümölcsök magja leopárdfoltos volt. A termés ehetetlennek bizonyult a fenti problémák miatt.
A fa a vírustól függetlenül nagyon életerősnek mutatkozott, évente 1-1.5 métert növekedett.
Azt javaslom, várd meg, hogy idén milyen terméseket hoz a Göncid. Egyáltalán nem biztos, hogy elkapta a vírust. Nálam például a Gönci mellett volt kb. 8 méterre Bergeron, valamint 20 méterre Mandulakajszi. 4 év alatt egyik se kapta el a vírust, viszont őket más betegség (talán fitoplazma) miatt kellett kiásnom idén.
Ha kajszit telepítesz, a gutaütés, fitoplazma miatt folyamatosan tartsd élesen a fűrészt és az ásót. Nálam ezek a betegségek sokkal több problémát okoztak eddig, mint a sharka vírus.
Még egy jó tanács: metszéskor mindig fertőtlenítsd a metszőollót minden egyes fa után.
Ha esetleg a Gönci magyar kajszim elkapta a sharka vírust, attól még terem? Csak foltosság látható a magon/leveleken? Vagy változó? Van, hogy annyira elkapja a vírust, hogy féléretten lehullik, mint pl. a szilva? Sajnos esélyes, hogy elkapta a kajszim, mivel egy vírusos szilvafa van a közelében, melyet most fogok kicserélni egy vírus rezisztens fajtára. Csak félek, hogy a Göncit is ki kell majd szednem. Tavaly elfagyott, szóval abból még nem tudtam megállapítani, hogy mi a helyzet vele.
Én igen. Csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen túl vastag a réteg, mert akkor felpikkelyesedik és jó búvóhely a kártevőknek. Szerintem a legjobb 1 kg mészhidrát 8 liter vízbe, és ezt a sűrűséget átszűrve gond nélkül lehet permetezni.
Boldogabb évet mindenkinek , mint amilyen a tavalyi volt .
Én méter mély és méter széles gödröket ástam , hamu jó kálium forrás és a pajorok utalják , a fa szén víz megkötő a pajorok és a pockok utálják , a képen ahol a cipőm van ott már két taliga trágya van a 15 centi homok réteg alatt.
a gyoker egy heten belul elhagyja az ultetogodrot szerencsere, a szen nem hasznal, de nem is art, a tobbit gyorsan elfelejti a fa, a hamut plane
egetett mesz oltva higitva, mukodik de az is csak keveske, mert a gyoker szerencsere hamar szetfut "amerre lat"
meg a homokban is lehet annyi tapanyag, hogy noni tud egy fa, azt a gyoker megkeresi, legtobbet egy marek npk segitett volna
a szerves tragya arra valo, hogy a talajt bontsa, a benne levo anyag nem sokat hasznal kozvetlenul
a homokban nincs mit bontani, de ha evtizedeken at megmuveled es szantod es tragyazod, lesz egy talaj, minek rossz a phja, de van benne vmi
a meszeles is olyan, hogy artani nem tud... vastag, ugy 12-15 cm feletti vastag torzsek nagyobb hidegben hajlamosak elcsattani, ha sut a nap, mert nagyon nagy a hotagulasi kulonbseg, erre lett ez kitalalva
Üdv , nos az én 1 aranykoronás por homokon igenis szükséges volt a trágya a gödörbe , meg hamu és faszén és mész por. A fáimat tavaly ültetem 60 darabot Bergeval St julien alanyon a környéken úgy mondták hogy 10 % ki se hajt , és fele Júliusra kipusztul . Mind a 60 élt most December elejéig aztán lemeszeltem és hát lehet nagy részüket kinyírtam a mésszel. Mindegy is nagyon gyenge homokra kell a szerves trágya .
Több összetevős dolog a megelőzés. A permetezés nem biztos, hogy elég az ilyen jellegű betegségek elkerüléséhez.
Kajszin, de főleg őszibarackon minden nyáron megjelent nálam valamilyen gombabetegség. Idén tavasszal pelletált marhatárgyával leptem meg őket, amit kiegészítettem komplex műtrágyával, valamint egy kis baktériumtrágyával. Nem tudom, melyiknek köszönhetően, de májustól kezdve gombabetegség ellen nem kellett permeteznem. Fénylő sötétzöld leveleket hoztak, majd kicsattantak az erőtől.
Azt gondolom, hogy egy tápanyagokkal jól ellátott fát kevésbé találnak meg a gombák. Természetesen ott van még a szerencse faktor is: csinálhatsz akármit, mégis beteg lesz a fa.
Még egy apróság, amit fontosnak tartok. Évek óta használtam komposztált marhatrágyát. Sajnos nem hozta meg a várt hatást. A pelletált trágya sokkal hatékonyabbnak tűnik.
Köszönöm, re-rebondo neked is. Jön a vas vitamin akkor. Viszont a többi fán hogy tudom megelőzni a betegséget? Mit kell tegyek, hogy itt a telken levő másik kb 10 kajszi elkerülje ezt. A fenébe, hogy évente vagy hatszor nyolcszor permetezem monilia és rovarok ellen , április-májusban takargatom a fagy ellen és mégis beüt a krakk.
Ezzel az a baj, hogy a mézgásodást még csak-csak vissza lehetne faragni a beteg részig, de ez a gomba felülfertőzés sajnos már elterjedt a fás részekben.
Nem csak a kis fehér termőtestekből áll ugyanis, hanem az mögött jóval nagyobb területen (a kép alapján az egész törzsben) ott van.
A kis fehérek, csak az ivaros szaporodásra szolgálnak. Vagyis szórják a spórákat a környékre.
Ezért nem is érdemes törölgetni, mert átviszed valahová máshová, ahol persze nem biztos hogy meg is tud maradni, mert leginkább a már beteg részeken jut be.
Szerintem jobb ha nem sajnálod a kivágást. 1-2 évig még lehet, hogy élhet, a gomba meg pár havonta, ha olyanok a körülmények kinöveszti a termőtesteit, de kiirtani nem fogod tudni.
A moderátorok igazán egy dologra ugranak nagyon, ha a pártpropagandával ellentétes politikai mondanivalót látnak, a többi nem érdekli őket... legfeljebb ha valaki panaszkodik...
Sajna az elmúlt időkben nem jártam erre felé. Régi tervemet sikerül lassan formába önteni ugyan is tudtam venni egy házat amihez egy jó darab föld is van 7000m2 . És a felújítás a kajszi és a munka minden időmet elveszi. Mindenkinek még egyszer kellemes ünnepeket.