Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Nékem van egy debreceni muskotályos de nem igazán kedvelem. A stanley nékem sokkal jobban izlett mig ki nem vitte a sharka.
Csak azért vettem mert melete van egy ringló és annak a porzója, az elmult télen megfagyott a törzs nagyon odavan a fa. Általában keveset termett és mivel vékony a héja a rovarok molyok fő célpontja volt mivel nem nagyon tudtam permetezni (a veteményes kert szélén van) nagyon kevés gyümölcs érett be.
Feladom! Már vagy egy órája próbálom megtalálni azt az oldalt, vagy fórumot ahol a besztercei klónjai voltak leírva,de nem találom. Az Nm122 nekem is rémlik. Üsse kő, az eredeti beszterceit biztosan nem múlja felül.
Nekem ízlett a Bluefree is,ha nem ettem hozzá a héját.amikor jó érett volt kifordítottam a héjából és úgy ettem,úgy jó volt...sajnos a sharka kivégezte.
Vírusrezisztens fajtát nem nagyon találni itthon,hogy a Kuresia mennyire /lesz/ az...majd kiderül,ha itthon is lesz róla komolyabb tapasztalat.
Az lenne érdekes,hogy a kajszit mennyire rontja le a vírusfertőzés /nem biztos,hogy annyira élvezhetetlen lesz ,mint a szilva/...hiába akar az ember egészséges fákat,ha a környéken meg ilyen-olyan betegségben szenvedő fák vannak.Vhogy meg kell tanulni ezeket ellenőrzés alatt tartani...ill. együtt élni vele.
Engem is érdekelne néhány szó a Debreceni muskotályosról, mivel szeretem a muskotályos ízű gyümölcsöket. Csak az a baj, hogy a különlegesen finom gyümölcsöknek mindig van valami hátrányuk... Általában hamar kipusztulnak vagy lebetegszenek.
Még mindig érdekelne a Debreceni muskotály szilva íze! Hogy kb. milyen, azon kívül, hogy muskotályos. Nálunk csak közepes ízű fajtákat lehet kapni (Cacanska, Stanley, Bluefre), egyedül ez a Debreceni muskotály hangzik érdekesen. De lehet, hogy ez se túl jó... A Besztercei muskotályt biztos nem közelíti meg gondolom.
Még az Althan ringló íze, előnyei és hátrányai érdekelnének! Aki tud, lécci segítsen! Köszi:)
Több helyen lehet ezt olvasni, a faiskolákban (és itt-ott a netes fajtalistákon) is csak a Besztercei Nm 122 van, annak nem is említik (az általam eddig látott oldalakon) a különösebben jó ízét sem! De a toleráns mivoltát sem!
Nem találtam hogy írták volna róla hogy vírus rezisztens, de lehet hogy az? Nála, ahol korán kipusztulnak a fák, és nálam ahol fertőzött a környék ez fontos szempont lehet.
Ez egy jó kérdés... Mondjuk attól hogy hibrid, még besztercei marad, de ugyanúgy attól,hogy hibrid lehet más íze is. Bár nem tudom, hogy egy laikus meg tudná-e különböztetni a kettőt...
Vírusrezisztenciával csak a Jojo rendelkezik. A többi max. toleráns.
Megnéztem néhány guglis találatot, sehol nem említették bármilyen ellenálló képességét (élőben csak a faiskolákban találkoztam vele a minap említett alkalmakkor).
A többire nem tudom a választ. :-(
Ja, és ma megtudtam telefonon, hogy Tamásiban is van Tuleu gras... :-)
Még nagyon érdekelne a többi fajta is, amit felírtam magamnak, de hát a környéken nincs.
Miért csak a fagytűrése jó ?Nálam a legstabilabb fajta,finom,jó állagú,nagyon bőtermő,normális állapotban /vízellátás,ritítás/ korrekt méretű.Évek óta a legtöbbet érő fajtának tartom.
Ha pálinkafőzésről volna szó, akkor a Top Taste. Itt Szlovákiában a legmagasabb cukortartalommal bíró fajtaként van feltüntetve és első számú a pálinkafőzéshez (gondolom a cukortartalma miatt). Hogy ízre milyen azt nem tudom, de próbának kettőt ültettem kb. egy hónapja. Szintén magas cukortartalma van még a Hanitának is. Úgy tudom a besztercei egyes hibrid fajtái sharkatoleránsak és ha ezt akarod ültetni akkor valamelyik hibridet vedd meg. Sharka rezisztens a Jojo,de ízre nem tudom milyen.
Én is azt hittem hogy Bergeront szeretnék :) de a Bergeronnak csak a fagytűrése jó. Ha hosszabb életű fát szeretnél vegyél ellenállóbb fajtát. Én most éppen a Kuresiánál tartok a legújabb topikos ismereteim alapján.
Köszi, akkor inkább az elena, az állítólag rezisztens. Íze egy ismerősöm szerint, finom és lekvárnak, pálinkának is jó és oda se kell másik porzó. Ez a 10 évig él a fa dolgot eljátszottam 2x a sárgabarackkal. Volt már szegedi mamut, meg ceglédi óriás is. Amikor kezdenének jól teremni kihalnak. Írtam ma a gyümölcsfa fórumba, hogy milyen kajszit ajánlanának, de senki nem mert eddig ajánlani semmit :). Most a bergeronra gondoltam. Még nem vettem meg, remélem beválik.
A Stanley ha jól beérik nagyon finomnak tartom, bőtermő, nem szükséges hozzá pollenadó. Korán termőre fordul. Nálam csak egy baja volt megtámadta sharka vírus, kb 10 évig birta.