Így igaz, bár az utasnak talán pszichésen jobb, ha leszáll és vonatról és ott van mellette a másik, amire felszáll, mint ha azt mondjuk neki, hogy szállj le erről, az elmegy, de no para, 5 perc és itt a másik :) (Esik az eső, késik a másik, stb.)
Viszont az is igaz, hogy Csajág egy mesterséges nagyállomás, minimális személyforgalommal, tulajdonképpen leginkább vasútüzemi jelentősége van.
Erről jut eszembe, hogy vajon amikor ott kb 50 éve nyomvonal korrekciót végeztek, akkor is volt ökörsütés, szalag átvágás, elvtársak beszéde, stb., vagy egyszerűen megírta a Népszabadság, hogy pár hónapig nem jár vonat, és ennyi... (ahogy a Takács mondja, kijött a végén átvenni a művezető...) ?
Ha már a 30a ennyire telített, van esély arra hogy ezzel fog valami történni? +1 alállomás? Esetleg csak bővítés?
Én még azt is ki merem mondani, hogy helyenként akár egy harmadik vágány se ártana, mert az elővárosi meg a távolsági forgalom nem fog túl jól keveredni, főleg ha esetleg lesz 160-ra alkalmas távolsági jármű.
München pl. kisebb Budapestnél, mégis a fontosabb vonalakon 4 vágány is van.
Vagy ezzel úgy vannak, hogy most már jó lesz ez így az elkövetkező ~25 évben, mire esetleg a tervezett nagysebességű álmok megvalósulnak?
Kék hullámról van szó, mint írtam is ugyanazon helyről van szó, konkrétan például 2-es kocsi 66-os helyre lehet díjmentes illetve fizetős helyjegyet is váltani, de ez bármely más helyre is igaz!
Tudom hogy itt a topicban vannak nálam okosabb emberek, tölük kérdezném hogy lehetséges az hogy ugyanazon helyre, lehet díjmentes illetve fizetős helyjegyet is váltani a "Kék hullám" IC vonatokra?
A G43 minden nap ugyanakkor közlekedik, Tárnoktól ott van a zónázó mögött. Hétköznap plusz nehezítés, hogy Martonba be kell érnie a páratlan S36 indulása előtt.
Tehát, Bp-ről jön a gyors, Csajágon várja a Siófok felől jövő személy. A gyors tovább, csak a nagy megállóban áll meg, a személy meg elkezdi "üldözni".
Ez szerintem úgy menne jobban, ha a Siófok - Füred személy nem Csajágon várná a 29-esen jövő gyorsot, hanem Lepsényben a 30-as gyorsát, és onnan üldözné, amihez persze kellene egy csajági delta is, ami legalább 500 méter gonosz új vágány...
Ehhez kevés vagyok, hogy megmondjam milyen megoldás lenne a jobb, nincs is hozzá semmilyen szakmai ismeretem. Személy szerint körjáratot tudnék elképzelni a Balaton körül személyvonatok formájában mindkét irányban, amelyekre a gyorsok, IC-k ráhordják az utasokat, természetesen nem csak Budapest felől, és mindenki oda megy ahova jólesik. De most beleért a kezem a bilibe és felébredtem. :)
Szép lenne csak van egy csöppnyi probléma. Siófok felől ha bemegy a vonat Csajágra, akkor körüljárás árán megy tovább Balatonakarattya felé. Ha meg deltát építenek, akkor nem áll meg Csajágon. Ez csak akkor működne, ha ezek a személyek kizárólag motorvonatok lennének. Kérdés, hogy a vezér "szaladgál ide-oda" a vonatban hogyan működne a MÁV -nál. Egyébként már vagy 50 éve kéne működnie a Balaton körüli végtelenített körnek, mert igény lenne rá.
Szerintem az lehetne "szép" (de, nem tudom mennyire megvalósítható), ha Csajág-Lepsény reaktiválódik+villamosítás, majd Siófok-Füred személyek, vagy akár hosszabban, csatlakozva a gyorsokhoz a 30-on és a 29 -en is, ezek állhatnának meg a kis megállókban.
Tehát, rövid, hévszerű, jól gyorsuló személy a hosszú, nehezen gyorsuló gyorsvonat nyomában.
Tehát, Bp-ről jön a gyors, Csajágon várja a Siófok felől jövő személy. A gyors tovább, csak a nagy megállóban áll meg, a személy meg elkezdi "üldözni".
Lehet, hogy eretnek leszek, de szerintem a 29 egyetlen menekülési iránya az lenne (szezonon kívül), ha lennének rajta korszerű, max. 60-80 fős járművek, és még a jelenleginél is HÉV-esebb lenne, azaz visszakerülne rá egy csomó régi és igény szerint új megálló (Tobruk, Budatava stb.). Az hamar ki fog derülni, hogy télen a Flirt kong az ürességtől, és akkor majd vagy jön a V43+BDt, vagy jön a Bz a drót alatt.
Ezen gondolkoztam én is a minap (a kőkorszaki posztodat a Tobruk szóra való keresés dobta ki :)
A vonalnak ugye 2 funkciója van: Bp és Sv felől a Balatonra hordani nyáron, és jó időben tavaszi - őszi hétvégéken a tömegeket (nagyjából ez most az aktuális polémia tárgya),
illetve egy kb. közepes mellékvonal a helyi utazási igények kiszolgálására, azzal a pár "apró" különbséggel egy átlagos mellékvonalhoz képest, hogy 80-as a pálya, a településeken át vezet, és most már villamosított is.
A vasútnak sok helyen az a gondja, hogy a megállók 50 éve kőbe vannak vésve, és nem követik az utazási igények változását, aminek döntően adminisztrációs oka van, mert egy sima megállót fizikailag azért nem egy nagy valami megépíteni (főleg ott, ahol már volt)
A Flirt jól gyorsul, ezt ki lehetne használni, amikor 1,5-2 km-re vannak egymástól a megállók, főleg ha netán feltételes megállók lennének, leszállásjelzővel...
Nyilván ez nem érinti a Bp-Balaton forgalmat, meg ne álljon a távolsági vonat minden utcasarkon, de ha már egyszer lett drót, és akad (?) Flirt is ide, akkor legyen belőle haszna a helyieknek is.
Ha tudtok pontos információt, akkor légy szíves osszátok meg, mert feleslegesen nem csöveznék :)
A kérdés pedig, hogy akkor melyik lesz az első menetrend szerinti villanygép a vonalon? Természetesen a 18-i Nohabozáson is ott tervezek lenni, ha nem is végig.
Hetvégén :40-kor van 2x velencei tavi mentesítő Fehérvárig, alsón és a 4 tóparti helyen áll meg. Azt 45-kor indulóval biztos utoléred, de talan azt könnyeb kitenni Gardonyban.