Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Most az a 100-130 gr Ch, az az alsó vagy a felső határ, szerinted?
Na igen, persze függ életmódtól, alkattól. De mondjuk egy mozgékonynak?
Dietetikusok: szomszédom cukros, előírták neki, hogy "csak" napi 180 gr Ch-t ehet,inzulinszúrásokkal persze, (II. típusú, de már itt tart), a felesége meg ott szörnyülködött: "hát az núúúdli, az olyan kevés, hiszen az semmi...."
Ezek alapján esélyes a fruktóz-intolerancia. Mivel minden étel- és egyéb, pl. hisztaminintolerancia is, alapja a szivárgó bél, legelőször ezt kell megszüntetni. A GAPS-diéta erre helyezi a hangsúlyt, azaz a bélbolyhok regenerációjára. http://gaps.me/preview/?page_id=28&lang=hu Nem elég hozzá sajnos a sima paleó, spéci bélregeneráló étrend kell, sok kocsonyás étellel, főleg porcos húsból főzött levesekkel, zselatinnal. Lentebb, a 3962-ben is írtam róla.
Xilit-tel próbálkoztam, attól nagyon brutális hasgörcseim lettek. Eritrit-et még nem próbáltuk, az lesz a következő. Még a stívia-val próbálkoztam tegnap, levél formájában elrágva egészen kellemes
Szia! A nádcukor semmivel sem különb, mint a répacukor - egyik sem tartozik a paleo étrendbe. Használj Eritritet vagy Xilitet, igaz, jóval drágábbak, mint a cukor, de ha már akut egészségi problémák lépnek fel, akkor nincs választás. Utóbbinak van GI-e és esetleg meg is fog hajtani. http://eritritol.info/az-eritrit-es-a-nyirfacukor
Én is úgy tudtam, hogy a nádcukorban nincs fruktóz, de kiderült, hogy a fele fruktóz.
"A finomított fehér cukrot a szacharóz nevû diszacharid alkotja, amely egy molekula szõlõcukor és egy molekula gyümölcscukor összekapcsolódásával jön létre. A fehér cukor tehát ötven százalékban glükózt, másik ötven százalékában fruktózt tartalmaz, és meghatározott édesítõ ereje van."
Wikipédián is ezt írják: A fruktóz előállítása: a nádcukor (répacukor) elbontásával.
Gyümölcsök is okoznak ilyen panaszokat, ezért nem is nagyon szoktam gyümölcsöket enni... ez nem igazán tudatosan történt, hanem valahogy kerültem a gyümölcsöket mindig is... elképzelhető, hogy nem ok nélkül?
Akkor szénhidráttal kapcsolatban lenne is egy kérdésem, hátha tudtok valamit mondani. Az utóbbi
időben orvostól orvosig jártam, mert szúrt a hasam, és igazán nem tudtam, hogy mitől. Egy hétig
antibiotikum kúrán voltam, laktulóz kilégzéses teszt után (baktérium túltenyészet) illetve szedem
a probiotikumot. A doktornő IBS-t írt a papiromra, és azt mondta, hogy még egy tükrözést lehetne
csinálni, de ennyi.
Viszont, húsvétkor csinált a feleségem sütit illetve ettünk ananászos csirkét. A süti glutén, tej, és tojásmentes volt, mert ezekre mind intoleráns vagyok. Viszont nádcukorral készült. Estére megint nagyon erős hasgörcseim voltak, rázott a hideg, hasmenés. Közben olvastam a neten, hogy ha fruktóz felszívódási
zavar van, az simán okozhat ilyen tüneteket (előtte voltunk hasi ultrahangon, ott azt mondta az orvos, hogy
a máj egy kicsit meg van nagyobbodva). Van esetleg valami ötletetek, hogy hogyan tovább? Végeztessek
egy fruktóz tesztet? Vagy csak vegyek egy zacskó fruktózt, egyek meg adott mennyiséget, és nézzük meg, mi lesz, és ha gáz van, akkor menjek tesztre?
Az a CH nem finomított kristálycukor, hanem keményítőtartalmú zöldség, gyökerek, yamgyökér, taro vagymi és édesburgonya.
A gyümölcseik nem a hazai szuperédesre nemesítettekhez hasonlók, hanem sokkal kisebb CH-tartalmú, inkább savanyú gyümölcsök, kb. mint a som és hasonló európai erdei vadgyümölcsök.
Azért a paleóban is van egy 100-130 g Ch-s határ, ami nem kevés (és a dietetikusok még ezen is paráznak, hát röhögnöm kell.....), és aki még mozog is hozzá rendesen, mint ugye ezek a természeti népek, ott nemigen lehet gond...
A CH-megszorítás egyben kalóriamegszorítás is, tehát ha nem is mozogsz egyáltalán, akkor is fogyni fogsz. Saját tapasztalat...
Kivéve, ha a CH felső határán mozogsz (még ha jó CH, akkor is) és mellé sok zsírt tolsz, na úgy még én is tudok hízni, pedig eleinte durván fogytam a paleóval, pedig nagyon nem akartam. Most már tudom, hogy kell hízni. :-)
Szóval a paleón belül sem árt a saját szervezetünket megfigyelve, az aktuális életmódunkhoz igazítani az arányokat, ki-ki több fehérjét, zsírt vagy CH-t, ahogy éppen a szükségletei kívánják.
Na ez az, hogy gyakorlatilag vannak étkezési rendszerek, és ha ezekből kiveszünk részeket, átgondolás nélkül, akkor nem csoda, hogy ha nem működnek... nekem a tapasztalatom
az, hogy sokkal gyengébb vagyok, ha szénhidrát alapon dolgozok, mint ha ennek mennyiségét bekorlátozom, és inkább a hús-zöldség van hangsúlyban. Viszont a rizzsel pl. nincs
Köszi, hát lehet, bár én nem tudom, hogy tényleg annyira fontos-e az időzítés. Nekem az a tapasztalatom, hogy tartós zsírvesztést csökkentett kalóriájú étkezéssel lehet elérni ..:XD
Én pl. reggel (is) elég sok CH-t eszek, mégse hízok egy grammot se. Igaz, előtte van vagy egy óra mozgás.
Azt gondolom, hogy azok a természeti népek, akik sok szénhidrátot esznek, nem esznek hozzá sok zsírt, illetve másféle zsírt esznek, és ezért jó, meg eleve nem esznek annyiszor, ahogy H_G is írta.
Ha sok a szénhidrát, akkor az időzítés lép elő kulcsfontosságúvá. A kitavaiak kétszer esznek egy nap, nem többször; és ha olvastál a "Warrior Diet"-ről, akkor tudod, hogy a római légiósok étkezéséből indul ki, akik napközben nem nagyon ettek semmit, este viszont hihetetlen mennyiségű árpa-alapú kaját egyszerre. Ezzel impozáns menet- és mindenféle teljesítményre voltak képesek és természetesen egyáltalán nem voltak elhízva, ahogy a diéta mai követői is jó alakot tudnak fenntartani. (Persze ma már jóval változatosabb vacsorák mellett.) Egészen más a hatás, mint ha ugyanannyi grammnyi szénhidrát mindennap 6 alkalommal árasztja el a szervezetet inzulinnal.
Igen, a szénhidrát bevitellel vigyázni kell, főleg reggel, és nem igazán ildomos zsírral keverni. Igazából nekem az a tapasztalatom, hogy tartós zsírvesztést alapvetően
csökkentett szénhidrát tartalmú étkezéssel lehet elérni. Nem mondanám, hogy teljesen ketogént kell megcélozni első körben, de a csökkentett szénhidrátbevitel
mindenképp egy jól működő megoldásnak tűnik.
Viszont éppen ezért nem tudok mit kezdeni a paleolittal, meg azzal, hogy van olyan nép, ami természeti, és főleg szénhidrátot eszik gyümölcs meg gyökerek formájában, a másik meg
De a paleósok közül sokan nem ketogéneznek, mégis sok zsírt esznek. Szóval a sok zsír csak akkor árt, ha sok CH-t is eszik az ember? Ugye ilyesmi lehet a válasz?
Nem kell vele foglalkozni, mert nem ketogénről beszélnek, hanem csak a sok zsírról... igen ám, de nem mindegy, hogy pl. mennyi a szénhidrát, meg úgy egyáltalán, mit eszik az ember.
Plusz ott van a genetika, a környezet, stb. nagyon sok változó van...
Múltkor vettem kókuszzsírt a fehérvári piacon, és avas volt. Olcsóbb volt, mint máshol, valószínűleg így kapják érték csökkentetten, és így árulják olcsóbban. Úgy állapítottam meg, hogy rossz, hogy bevettem a számba, és nem selymes volt az állaga, hanem darabos.
Most vettem először kókuszzsírt. Szerintetek felbontás után is lehet szobahőmérsékleten tárolni? Nem mertem kint hagyni, hűtőbe tettem, de kezelhetetlenül kemény lett.
Mivel nem tudja senki hogy mitől lesz az ember rákos, bármilyen diétát csinálhatsz, nem lehet kizárni az eshetőségét.
Amit lehet tenni ellenne, az talán a böjt.
Főleg, hogy délig nem eszik semmit az ember, mert ilyenkor a szervezet a selejtes sejtjeitől, ami a működéséből adódik,megtisztítja a szervezetet önmaga.