Keresés

Részletes keresés

padler Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14275
Nagyon örvendetes, hogy ennyi változtatással sikerült megoldani a problémát aszfaltra terelés nélkül.
Tényleg, biztos, hogy volt szó róla, de a Cserehátban Szanticska környékén miért helyezték teljesen át anno az útvonalat?
Előzmény: hörpölin (14271)
nagypapi Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14274

Bz-mozgalmárok figyelmébe:

A tegnapi nappal a teljesíthető szakaszok száma csökkent: a Sellye-Középrigóc (ez Barcs mellett van) vonalon mexünt a vonatközlekedés :-((

(Illetve "határozatlan ideig szünetel a forgalom", de ez a vasútbarátok szerint a bezárást jelenti)

Zete Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14273

Visztula!

Jól olvastam ki a leírásodból, hogy a Szádvár meghódítását kihagytad? Ha igen, és bármikor eljutsz még arra a környékre, mindenképp javaslom ezt pótolni! Engem kevés vár nyűgözött le annyira, mint ez. Igaz, valami brutál mászás kell, hogy feljusson az ember, de a látvány szépsége bőven kárpótol a kínlódásért.

Ami a Lófej-völgyet illeti, mikor ezt a részt csináltam, már akkor is el volt terelve az OKT onnan. De egy ismerősöm szerint annyira nem volt nagy szám az a szakasz, egy erdővágásban haladó széles szekérútszerűségről hallottam. Szépnek írták le persze az erdőt de semmi esetre sem különlegesnek. De ha van más vélemény, szívesen meghallgatom, vagy akár pár fotó valakinek?

Előzmény: Törölt nick (14207)
Güsziológus Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14272

Most akkor az a nyerő, aki nem 'egy úton' indul el, hanem rögvest egy másikon?

:o)

Előzmény: hörpölin (14271)
hörpölin Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14271

Valóban eléggé megváltozott az Ősagárd és Felsőpetény közötti OK szakasz. Bővebben róla a http://www.termeszetjaro.hu/alap/menu/okttura/valtozasok.htm címen találhattok!

Azért feltettem a térképet ide is!

Güsziológus Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14270

HAZÁNK TÁJAIN

Az utolsó "tánc".

Ez is mozgalom, tehát itt a helye.

Ha valaki nem ismerné, szívesen írok részletesebben is, leginkább az eredeti mozgalomról.

A jelenlegiről inkább hallgatok. Szomorú, hogy a nevét nem változtatta meg az, aki ezt megtehette volna.

Ami az általam teljesítendő mozgalmat illeti, annak nincs még vége, de elfogytak a teljesítménytúrák.

A vasárnapi 'Zemplén 25' volt az utolsó, mellyel a Zempléni-hegység "kipipálva".

A hiányzó három tájegység már jóval egyszerűbb, hisz nincs időponthoz kötve. Akkor megyek, amikor szép idő van. És olyan tempóban, amely jólesik. És annyit, amennyi jólesik.

A 'HÍD TÚL MESSZE VAN...' túra esetében pl. a minimális táv tavaly 60 kilométer volt. Ez nem esett jól:o)

Na és összehozni sem volt egyszerű.

A három tájegység:

Aggteleki karszt

Cserehát

Hortobágy

Az első kicsit necces, mert idén volt egy túra, melyet a környéken rendeztek, de Aggtelek és Jósvafő nélkül nem hiszem, hogy az Aggteleki karszt tájegység értelmezhető. A tervezett túra: OKT (Bódvaszilas - Aggtelek).

A Csereháttal hasonló a helyzet, hisz Rakaca a Cserehát közelében van, de én a Cserehát turistája mozgalommal szeretném ezt a tájegységet igazolni. A túra: Felsővadász - Irota.

Az utolsót (Hortobágy) még nem terveztem meg, természetesen nyár, és meleg a pusztában. Így stílszerű. Esetleg Bz-motorvonattal kombinálva.

Ez tehát a jelenlegi állapot, már ami a HAZÁNK TÁJAIN mozgalmat illeti.

Más.

4 nap után szerencsésen megérkeztünk. 4-ből 4. Csodálatos volt a Zempléni-hegység. Új oldaláról ismertem meg, na és "letudtam" a kicsit kilógó Füzér - Nagyhuta (OKT) szakaszt. A bércek most kimaradtak, de nagyon "hasznos" szakaszokat sikerült teljesíteni a RÁKÓCZI NYOMÁN mozgalomból. Ez is bónusz, de az az igazság, hogy ez sokkal jobban érdekelt, mint az OKT. A túrákról tervezek írni, most csak annyit, hogy két "nyúlfarknyit" abszolváltam.

Güsziológus Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14269

Attól, hogy én "belehúztam", a Te teljesítményed figyelemre méltó!

Én azt is "értékeltem", hogy oda-vissza autóval. Nem könnyű "terep".

A 14/30 szép, de a 15/30 szebb.

A mostani állás 5/7, de két napig tuti nem megyek, ezért 5/9:o)

Előzmény: Törölt nick (14248)
asciimo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14268
ld. 14267
Előzmény: hörpölin (14266)
asciimo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14267
Született egy új. Nem direktben kell átvágni az akácoson, hanem maradni a völgytalpon, és az az út lassú bal kanyarral kerül fel a gerincre.
Előzmény: Lud (14265)
hörpölin Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14266
Majd rákérdezek P.V.-re a nyomvonal tekintetében és ígérem, hogy tájékoztatlak benneteket erről. Elképzelhető, hogy felkerül majd a honlapjukra is (http://www.hvte.click.hu). Mivel azt én szerkesztem, rajtam nem fog múlni. De azért ide is írok majd tájékoztatást.
Előzmény: Lud (14265)
Lud Creative Commons License 2006.05.08 0 0 14265
és maradt a régi nyomvonal, vagy született egy új?
Előzmény: asciimo (14264)
asciimo Creative Commons License 2006.05.06 0 0 14264
mivel a jelzésfestök igencsak tapasztalt HVTE tagok voltak, nem kavartak el, egész biztos vagyok benne, hogy minöségi munkát csináltak.
Előzmény: k-k (14254)
lutak Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14263

Cavinton nem kéne? :))))

én voltam az és persze Ronibéla :)

Előzmény: lükepék (14261)
emgergo Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14262

:DDD

Gyóóóógyszeeert! ;-)

Egyébként fogalmam sincs...

(ja, idén gombássz helyettem is)

Előzmény: lükepék (14261)
lükepék Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14261
Figyeljetek, teljes memóriakiesés: nem emlékszem, kivel mentem Dorog-Péliföldszentkereszt kék szakaszt 2004-ben. Nem innen volt valaki? Azt tudom, hogy végigettük a dorogi büfésort (hambi, fagyi stb) de akire emiatt gondoltam, időintervallumban nem stimmel.

HELP!! totál kiakadtam.
Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14260

:-)))

Én meg most olvasom ezt :-))

Előzmény: emgergo (14258)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14259
Igen, lásd a Ttúrás topicot!
Előzmény: emgergo (14257)
emgergo Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14258
Tárgytalan, megtaláltam a választ a Ttúrában.
Előzmény: emgergo (14257)
emgergo Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14257
Mész valamelyikre? Optikával megyünk, a táv még nyitott kérdés.
Előzmény: Vagdalthús (14251)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14256
Eljutotttam ugyan Felsőpeténybe, de némi erdőn-mezőn való bolyongás után az aszfaltútra keveredtem, onnan már sima volt :-))
padler Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14255
Remélem nem mentek el egymás mellett:)
k-k Creative Commons License 2006.05.05 0 0 14254
A múlt szombaton, mikor Ősagárd felől Felsőpetény közelébe érkeztünk, jelzésfestőkkel találkoztunk. Mostmár talán jobbak lesznek a jelzések. Elviekben Ősagárdról is indultak festők, velük nem találkoztunk, pedig elméletileg végig a kéken mentünk. Aztán ki tudja... :) Ilyen rossz szakasszal még nem találkoztunk.
Előzmény: Vagdalthús (14253)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14253
Amely sokszor nagyobb útvesztő, mint egy Ősagárd-Felsőpetény szakasz :-))
Előzmény: Lud (14252)
Lud Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14252
Ez így korrekt! Egy vérbeli turista nemcsak a bozótoson vág át csuklóból, hanem a bürokrácián is :)
Előzmény: Vagdalthús (14250)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14251
S ha már Börzsöny turistája: gondolom, nem újdonság, amit mondok: a Királyrét teljesítménytúrákon, akár a 20-ast, akár a 30-ast választja az ember, egyúttal aratni lehet Börzsöny turistája-ügyben, mind a bronz, mind az ezüst fokozahthoz lehet szépen behúzni érintőpontokat.
Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14250

Érdekes mozgalom ez a Börzsöny turistája....:-))

Szóval, már értekeztünk róla, hogy elavult a kiírás, az ezüst sem egyértelmű, hogyan teljesíthető, hogyan nem, stb.

Most jöttem az irodájukból (pontosabban, ami akként üzemel), V., Arany János u. 10., művház., II. emelet.

Mint írtam pár napja, sajnos teljesítés-közeli állapotban (sőt, már teljesítve, hiszen a bronz fokozat iglapján 8 bélyegzőm volt a 10-ből, a maradék kettőről pedig több fényképem is van) elvesztettem az igazolólapomat, legalábbis nem találom másfél hete, s úgy döntöttem, nekifutok ismét, s kérek újat.

Néhány idősebb személy volt a helyszínen, egy néni volt az illetékes, kérdezte: bronz? ezüst? mi kellene? Mondom, elvesztettem, pedig már kész volt, kérek újat, végigcsinálom ismét. De még mielőtt bármit is mondtam volna, adott egy kiírást A/4-es oldalon nyomtatva (mely szöveg megegyezik a Túrabázisban szereplővel, leszámítva az arany fokozat érintőpontjait, amelyeket nem tartalmaz). Kérdezem: az ezüst, ha jól tudom, csak csoportosan teljesíthető, ugye? Nem, dehogy, ott van leírva! - vágja rá, némi értetlenséggel a hangjában. - Mert az interneten az van! -Mondom, ezt el kell olvasni! - Jó. Egyébként az arany fokozat nem teljesíthető pontosan, mert vannak pontok, melyek már nem is léteznek. - Tudom!

Vettem kettőt is a bronzból, mondom, hátha elveszítem megint :-))

Elolvastam hát a kapott, nyomtatott kiírást. Hát persze, hogy az szerepel ott: az ezüst szervezett, csoportos kiránduláson, túrán teljesítendő. Csak azt nem értem, hogy bélyegezni is kell + túrajelentés is? Arra gondoltam, hogy az ezüst érintőpontjait teljesítménytúrákon keresem fel, szerintem egy ttúra igazolófüzete bélyegzésekkel megfelelő kell(ene), hogy legyen. Viszont a mai diskurzusból kiindulva nem vagyok arról meggyőződve, hogy nem fognak belekötni a teljesítésbe, merő rugalmatlanságból... persze a kiíráson az szerepel, hogy a bizottság a II. emelet, Latinovics-teremben van, de mondanom sem kell, hogy a Ruttkai-teremben voltak, de ez már kákán a csomó :-)))

Egyébként minden páros csütörtökön 15-17 óráig vannak ott igazolólap leadása, beszerzése, jelvény, stb. céljából. A bronz jelvénye 300, az ezüsté 200, az aranyé 100 forint, ezt is ma tudtam meg.

Vagdalthús Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14249

Mivel nem ismerjük egymást, így nyilván nem a kedvemben akartál járni, mégis sikerült. A Börzsöny az egyik gyengém, a másik a Naszály. Bár úgy fogalmaznék, hogy a Naszályért rajongok.

Az utóbbi hónapokban azokon a túrákon, ahol elvileg szép kilátópontokat is érintettünk, rendre beleszaladtam én is a felhőkbe (Csóványos, Szabó-kövek, Hegyes-tető, Nagy-Galla, Nagy-Hideg-Hegy, Nagy-Kő-hegy, Fóti-Somlyó, stb.). Szerencsére a Naszály-tető ápr. 22-én a Julianus-torony második nekifutásra (ápr. 1.) kárpótolt egy körpanorámával.

Előzmény: firecock (14244)
Joeyline Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14247
Nyésta előtt az öreg fákon valóban nincs jel, az első öreg fánál kell balra térni egy nem igazán látszódó ösvényen. Egy vékonyka karószerűségen van jel, elsőre mi is továbbmentünk délre, de vissszajöttünk.
Előzmény: padler (14245)
Joeyline Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14246
Idővel felteszem majd az OKT-fórumba is, akkor úgy éreztem, hogy ha már gyorsan, akkor itt lesz a helye.
Előzmény: padler (14245)
padler Creative Commons License 2006.05.03 0 0 14245
OKT: Felsővadász – Boldogkőváralja

A túra még a két héttel ezelőtti hétvégén volt, ezért az index karbantartása miatt nem tudtam kinyomtatni Joeyline leírását az útvonalváltozásokról, pedig nem ártott volna (kár, hogy az OKT fórumba nem tette fel). Néhány mozaik a túráról:

Felsővadászon a volt kastély kívülről történő megtekintésével kezdtük a napot. A kocsmából olyan zene szűrődött ki, hogy inkább efemmet küldtem előre, de belül a helyzet a vártnál jobbnak bizonyult, a pecsét mellett még csapolt sör is volt. Innét a térképtől eltérően a görögkeleti templom felé veszi az irányt a jelzés, majd a falu végén jobbra, egy régi hodály melletti gyenge szekérúton mentünk fel a bokorsorig, ahol balra fordulva már a térképen is jelzett utat követtük, ami eléggé göröngyös volt. Ahol egy kereszteződésben a jártabb út elindul felfelé, nekünk is kell követnünk, jelzés csak feljebb.

Nyésta felett, amikor lejövünk a domboldalon az atlasz térképével ellentétben bal helyett jobbra kell fordulni, a jobb oldali fácskákon vannak jelek is. Az öreg fákon viszont emlékeim szerint nincsenek, pedig valahol itt kell balra leindulni a faluba egy ösvényen! Ennek megtalálásában az segíthet, hogy a templomtól balra lévő felhagyott portán keresztül kell „belépni” a faluba, ellenkező irányból jól jelzett. Mi szépen továbbmentünk a szekérúton, így végül a falu déli végén lévő temető mellett jutottunk be a településre.

Az abaújszolnoki szőlőhegyre egy bokrokkal benőtt szekérút vezet fel, itt a jelzés a térkép szerint van felfestve, de a 261-es magassági ponttól egy darabig felhagyott, gazosodó parcellák közötti ösvényre, gyenge szekérútra kell számítani, jelzést kevés helyre lehet festeni. Közben megkerestük az Országjáró Kék Ládát is, de nem vittük tovább, mivel az új rejtekhely koordinátáit GPS nélkül nem tudtuk volna pontosan megadni. Sajnos tavaly november óta nem jártak kesserek errefelé.:(

Az innen Baktakékig tartó szakaszon láttuk az első "innovatív" jelzéseket.:) Abaújszolnok után a tetőre felérve a fordulás semelyik irányból nem triviális, az útmenti csepütére nehéz festeni. Később végre egy kis erdős rész, majd Ilkaházát egy földúton, az összedőlni készülő majorépület mellett érjük el, ami kis eltérés a térképtől. Baktakék az előző falvaktól eltérően már élőbb képet mutatott, talán Encs közelsége miatt. A temetőt kerülő utat, melyre korábban többen panaszkodtak, kitisztították. Az országút kanyarját levágó sűrű-erdei ösvény tetszett, ennek a rövid szakasznak végre erdei hangulata volt.

Fancsal után bal oldalunkon gyümölcsös mellett haladunk, majd a tetőre felérve nem az erdősávban, hanem a mellette futó szekérutat választottuk, így korábban gyönyörködhettünk a zempléni kilátásban. Innét hosszú füves szekérúton értünk be Abaújdevecserbe, ahol a temető környékére talán érdemes több figyelmet fordítani, mint tettük, de szemünk előtt már az encsi vacsora lebegett.

Másnap Boldogkőváraljáig vonatoztunk, majd hamar elértük Hernádcécét. Az atlaszban a templomok jó szögből vannak fényképezve, a valóságban csak a harangláb tetszett. Innét az Aba-hegyet „megmászva” jutottunk el Gibártig, közben az atlasz tanácsának megfelelően a lábunk elé is néztünk, eredményesen. Errefelé újabb sörösdobozokra festett jelzések találhatók, említést érdemel, hogy az igazolófüzet útvonala és távadatai eltérnek a valóságtól, a Boldogkőváralja – Gibárt szakasz a feltüntetett 9,2 km helyett kb. hárommal kevesebb. A vizierőmű gépésze kérésünkre megmutatta az erőművet és mesélt is róla. Meglepő volt a tisztaság és relatív kevés zaj. Encsig a kerékpárúton haladva már nem sok minden történt, a városban vasárnap csak a cukrászdák voltak nyitva, amit ki is használtunk.

A két nap során azt tapasztaltuk, hogy a jelzéseket végig szépen újrafestették, azonban a növényzet adottságai miatt gyakran kerültek szeder és rózsabokrokra, kérdés, hogy nyáron mennyire lesznek láthatóak, néhány alkalommal így is elő kellett vennünk a térképet. Számolni kell azzal is, hogy az út szinte végig nyitott, mi kifogtuk az első meleg hétvégét, így nagyon örültünk a felbukkanó kocsmáknak.:)
Előzmény: Joeyline (14096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!