Hát 2004 forró nyarán elég sokat kóvályogtunk Ősagárd és Felsőpetény között a dombgerincen, de idén márciusban ismét arra túráztunk. Most könnyebben észrevettük a jeleket (lombtalan fák, nagyobb gyakorlat, stb.), végül is gyorsan és könnyen legyűrtük a mumust.
Persze egyszer érdemes lenne az új nyomvonalat is bejárni és leírni a tapasztalatokat!
Az egyértelmű. A (Rakacaszend)-Kecske-pad-Gadna-Abaújlak-Szanticska-Baktakék szakasz sorsa érdekelne, a füzetemben még mint régi OKT szerepel, illetve mostanában néztem újra meg a Rockenbauer filmet és úgy tűnt, ők is arra mentek.
Számomra mindenképp szebb volt a Lófej-völgy - Ménes-völgy útvonal, mint a mostani szakasz, bár már kissé haloványak az emlékek az 1996-os ottani bejárásról.
Nagyon nem tetszik most, hogy olyan hosszan kell a Kuriszlán jellegtelen mezején menni a semmiben.
SZVSZ a Lófej völgy csak azért tünik most annyira extrának mert tiltott gyümölcs. Az eleje normál völgy, de nem szurdokszerü, csak olyan normál. Vannak a patakon szép mini-zugók, ennyi. Aztán a határsorompó után egy szekérúton szépen ereszkedik az út lefelé a másik völgyben, ami tágasabb. Szép mind a 2 völgy, de sok ilyen van a Pilisben, meg más hegységekben is. Hangsulyozom SZVSZ.
Nagyon örvendetes, hogy ennyi változtatással sikerült megoldani a problémát aszfaltra terelés nélkül. Tényleg, biztos, hogy volt szó róla, de a Cserehátban Szanticska környékén miért helyezték teljesen át anno az útvonalat?
Jól olvastam ki a leírásodból, hogy a Szádvár meghódítását kihagytad? Ha igen, és bármikor eljutsz még arra a környékre, mindenképp javaslom ezt pótolni! Engem kevés vár nyűgözött le annyira, mint ez. Igaz, valami brutál mászás kell, hogy feljusson az ember, de a látvány szépsége bőven kárpótol a kínlódásért.
Ami a Lófej-völgyet illeti, mikor ezt a részt csináltam, már akkor is el volt terelve az OKT onnan. De egy ismerősöm szerint annyira nem volt nagy szám az a szakasz, egy erdővágásban haladó széles szekérútszerűségről hallottam. Szépnek írták le persze az erdőt de semmi esetre sem különlegesnek. De ha van más vélemény, szívesen meghallgatom, vagy akár pár fotó valakinek?
Ha valaki nem ismerné, szívesen írok részletesebben is, leginkább az eredeti mozgalomról.
A jelenlegiről inkább hallgatok. Szomorú, hogy a nevét nem változtatta meg az, aki ezt megtehette volna.
Ami az általam teljesítendő mozgalmat illeti, annak nincs még vége, de elfogytak a teljesítménytúrák.
A vasárnapi 'Zemplén 25' volt az utolsó, mellyel a Zempléni-hegység "kipipálva".
A hiányzó három tájegység már jóval egyszerűbb, hisz nincs időponthoz kötve. Akkor megyek, amikor szép idő van. És olyan tempóban, amely jólesik. És annyit, amennyi jólesik.
A 'HÍD TÚL MESSZE VAN...' túra esetében pl. a minimális táv tavaly 60 kilométer volt. Ez nem esett jól:o)
Na és összehozni sem volt egyszerű.
A három tájegység:
Aggteleki karszt
Cserehát
Hortobágy
Az első kicsit necces, mert idén volt egy túra, melyet a környéken rendeztek, de Aggtelek és Jósvafő nélkül nem hiszem, hogy az Aggteleki karszt tájegység értelmezhető. A tervezett túra: OKT (Bódvaszilas - Aggtelek).
A Csereháttal hasonló a helyzet, hisz Rakaca a Cserehát közelében van, de én a Cserehát turistája mozgalommal szeretném ezt a tájegységet igazolni. A túra: Felsővadász - Irota.
Az utolsót (Hortobágy) még nem terveztem meg, természetesen nyár, és meleg a pusztában. Így stílszerű. Esetleg Bz-motorvonattal kombinálva.
Ez tehát a jelenlegi állapot, már ami a HAZÁNK TÁJAIN mozgalmat illeti.
Más.
4 nap után szerencsésen megérkeztünk. 4-ből 4. Csodálatos volt a Zempléni-hegység. Új oldaláról ismertem meg, na és "letudtam" a kicsit kilógó Füzér - Nagyhuta (OKT) szakaszt. A bércek most kimaradtak, de nagyon "hasznos" szakaszokat sikerült teljesíteni a RÁKÓCZI NYOMÁN mozgalomból. Ez is bónusz, de az az igazság, hogy ez sokkal jobban érdekelt, mint az OKT. A túrákról tervezek írni, most csak annyit, hogy két "nyúlfarknyit" abszolváltam.
Majd rákérdezek P.V.-re a nyomvonal tekintetében és ígérem, hogy tájékoztatlak benneteket erről. Elképzelhető, hogy felkerül majd a honlapjukra is (http://www.hvte.click.hu). Mivel azt én szerkesztem, rajtam nem fog múlni. De azért ide is írok majd tájékoztatást.
Figyeljetek, teljes memóriakiesés: nem emlékszem, kivel mentem Dorog-Péliföldszentkereszt kék szakaszt 2004-ben. Nem innen volt valaki? Azt tudom, hogy végigettük a dorogi büfésort (hambi, fagyi stb) de akire emiatt gondoltam, időintervallumban nem stimmel.
A múlt szombaton, mikor Ősagárd felől Felsőpetény közelébe érkeztünk, jelzésfestőkkel találkoztunk. Mostmár talán jobbak lesznek a jelzések. Elviekben Ősagárdról is indultak festők, velük nem találkoztunk, pedig elméletileg végig a kéken mentünk. Aztán ki tudja... :) Ilyen rossz szakasszal még nem találkoztunk.