"Ha ezt még szobánként akarnám tovább osztani, akkor ahhoz valami egész komoly vezérlés kellene, mert az Ariston busz vezérlése on-off jeleket nem fogad.
Max 6 termosztátot tudnék beműteni, vezérlővel együtt az azért sok százezer."
Én nem arról beszélek, hogy vegyél termosztátokat és szabályozó szelepeket bár arra is van lehetőség. Hanem erről:
Minden cső körének az átömlése egyedileg szabályozható (az én képemen manuálisan, de ugyanoda lehetne elektromos szelepet is tenni amit a termosztát szabályoz). Ha a hideg szoba köreit engeded maximumon és a meleg szoba köreit egy kicsivel alacsonyabbon akkor a hideg szobába több hőmennyiséget engedsz be. Pont úgy mint amikor a radiátorszelepet állítgatod. És ez semmibe nem kerül, mert neked is kell már most is ilyennek lennie a rendszereden.
Ez mit jelent, igent vagy nemet? Esetleg azt jelenti, hogy a szelepek a körök hosszához és a szoba jellemzőihez vannak megfelelően beállítva, mégis különbözik a hőmérséklet*?
Félre ne érts nem baszogatni akarlak, de szerintem sokkal olcsóbb először mindent ellenőrizni és beállítani, és csak utána költeni el százezreket. Pl. ha a hidegebb szobában teljes nyitásra állítod a szelepeket és ott ahol a termosztát van, meg a melegebb szobákban kevesebbre akkor a hőmérsékleted ki fog egyenlítődni a szobákban** csak ezáltal. Persze ha a bogár elindult, hogy márpedig neked szigetelned kell akkor szigetelj, nekem teljesen mindegy.
*amit nehéz elhinni, hiszen ha valahol jobban fűtesz ott melegebbnek is illik lennie, kivéve ha mondjuk a padlód folyton meleg, mert mint a hülye megy a fűtés benne de annyira nincs szigetelés, hogy így is kihűl a szoba.
**persze ehhez sokat kell tesztelni/állítgatni - na de pont ezért vannak az egyedi szelepek.
(Egyébként az egységes, általában 2l/perc áramlás körönként csak akkor kóser, ha az egyes helyiségek hőigénye nem eltérő. Még ha feltételezem is, hogy mivel azonos osztásban van tekerve a padló és hasonlóan a mennyezet is, akkor is adódhat eltérés abból, hogy ez egy hosszú, de közben kereszt alakú ház és éppen az az oldala az, ami reggel meg este kap egy kis napot keletről-nyugatról, de lényegében északi tájolású. Ennek a jelentőségét nem tudtam felmérni, simán adódhat a különbség csak ebből is, mivel nem nagy.
Ez már nem gépészet (kivitelezési szintről beszélünk), hanem energetika.
A termosztát sem meleg ponton van. úgy még jelentősebb lenne a különbség.
Sajnos annak a "szorzata", hogy egyik logika szerint a padló egy zóna és a mennyezet egy másik (mert nyáron az utóbbival tudok hűteni és akkor nem mehet arról a padló, különben is 1800 m cső sok lenne egy szivattyúnak, tehát hidraulikai szempontból két köröm van.
Ha ezt még szobánként akarnám tovább osztani, akkor ahhoz valami egész komoly vezérlés kellene, mert az Ariston busz vezérlése on-off jeleket nem fogad.
Max 6 termosztátot tudnék beműteni, vezérlővel együtt az azért sok százezer.
Egyszerűbb lesz még egy kicsit rágyúrni a szigetelésre és ezzel még inkább közelíteni egymáshoz az épület különböző részeinek hőigényét.
Az nem tudom, "hőmérőm" nincs. Termosztátom van a falon, de azt a jellegénél fogva nem tudom cipelni ide-oda.
A hőmérséklet és a hőérzet között lehet csúszás.
Még ha a levegő hőmérséklete azonos is lenne (de 1-2 fok különbség simán lehet úgy szobák között, hogy nyitott ajtónál sem cserélődik ki), akkor is, ha az egyik helyiségben hidegebb a fal, akkor azt is lehet érezni (infra) úgy, hogy hidegebb van abban a szobában.
Meggyőződésem, hogy még egy kis hőszigetelés megoldja. Nem rettenetes a különbség, csak érezhető.
Egy robot csinál egy reget. A visszaigazoló linkre rákattint, belép, majd megkeresi az indexen lévő 3800 topikból épp ezt, majd itt hagyja az üzenetét?
Na és arra mi a közös tudat válasza, hogy ha a 6éve a padlásra teregetett tekercses gyapotomat a nyesték "szétjátszották" (kifeküdtek fészkeket, helyenként megtépkedték), akkor azzal / arra mit tegyek?
A kőzetgyapotba állítólag nem költöznek be, de ha a tekercsesre rárakom akkor azt összenyomja.
Két dologra tudok gondolni, hőtároló tömeg különbség: kőfalnál azt gondolom tömör, (de sosem dolgoztam vele), míg a porotherm azért már valamennyire üreges. Akár ebből következhet is vagy nem, de lehet hősugárzásban különbség, ami pedig a hőérzetet befolyásolja.
Hát, én mostanság alámerültem a hőszigetelésben, de kb semmivel se vagyok maradéktalanul elégedett ;-))
Pl: kinéztem a hőveszteségi táblázatokból, hogy az 55 cm-es kőfalam hőátbocsátási értéke nagyobb, mint a 30-as porotherm új falrésznek.
Ki is okoskodtam, hogy akkor 16 cm megy a kőfalra, 10 a porothermre és az úgy kb egál.
Persze nem vagyok energetikus, elsősorban azért volt ez, mert a fal toldás adottságai miatt így nem lesz egy 5-6 cm-es lépcső a szigetelésben a két falrész találkozásánál.
Nade az igazság tapasztalati úton az, hogy a 30as porotherrm +10-es két szoba érezhetően hidegebb, mint a kőfalas.
Vagyis a dolog nem igaz... ez még akkor is így van, amikor nincs napos idő, akkor meg végképp, mert a kőfalas rész déli és tele van ablakkal, a másik meg a ház északi oldalán van.
Az is igaz lehet, hogy én gondolkodtam rosszul, de ha nem akarom (és nem), hogy ez így maradjon, akkor rá kell húznom a porothermre még egy réteget.