Én a Rákóczi/Kossuth L. tengelyt inkább a Petőfi S. utcánál keresztezem.
Ami botrányos az a Petőfi S. utca/Bécsi u. burkolatának minősége, meg hogy nem tud az úttest kb. 30-40 cm-rel szélesebb lenni. Ez főleg a szembeforgalomnál hiányzik.
A Budafokit kerülöm. Helyette átmegyek a Szerémire. Ott a vége bosszant: igazán megcsinálhatták volna a Mezőkövesdi úttól a Kitérő útig azt a 230m-t. (utána már simán el lehet menni az Auchanig a járdán, nincs gyalogos)
Napi gyakorisággal járok erre, de még nem volt problémás helyzet.
A vonalvezetés miatt az autósok nem száguldanak és igenis van számukra figyelmeztetés: a balra kinyújtott karom.
A nyitott kerékpársávot már kibeszéltük itt. Míg nem volt, addig is úgy lehetett közlekedni, mint most, csak korábban nem ráztak az akkor még nem létező piktogramok.
Ami új "fejlesztés" és igen rázós, az a Dohány utca új kerékpársávja. Jobb oldalon megszűntették a parkolást és két vödör festék felhasználásával (csíkot húztak), megépítették a kerékpársávot. Évtizedeken át autók parkoltak ott és melegben ott is hagyták lábnyomukat az aszfalton. Ráz, mint a fene. Nem is hajtok rá, jó nekem a 74-es által kisimított keréknyom. Reggel hat táján úgysem tartok fel senkit.
Ha a Deák tér felé mész, akkor a kerékpársávból és a belső forgalmi sávból egyenesen haladókat egyidőben engedi a lámpa, de mindenki saját sávba érkezik, csak a kerékpársáv kerékpárnyomos normál forgalmi sáv lesz.
A jobbra kanyarodókat pedig a Blaha felé nem engedi a lámpa. Itt még az is bele szokott férni, hogy a lassabb bringásokat ki tudom előzni, hiszen nem csak egy kerékpársáv széles hely van, hanem egy teljes forgalmi sáv.
Itt egyedüli veszélyt azok a faszparaszt autósok jelentik, akik jobbról akarnák előzni az előttük lévőt, annyiban viszont szerencsés, hogy mindig van szinte bringás forgalom a külső sávban, így nem nagyon éri meg senkinek beragadni a bringás mögé.
A Szabadság híd felé menet pedig külön jelzőlámpa szedi szét a forgalmat, ahol elfogy a kerékpáros sáv. Hasonló - szerintem jó - megoldás van a Margit híd előtt is a pesti oldalon.
Egy ilyen hely a Római-partra kifelé menet, amikor a Gázgyár utcából át kell menni a vasúti híd alatt a Pók utcára, hogy onnan a Nánásin már ismét - legalább jelölt - kerékpáros útvonalon haladhass tovább.
Hirtelen megszűnik a nyitott kerékpársáv, és menjen mindenki amerre lát. Egyenesen tovább tragikus a burkolat, tehát az előbb említett Pók utcán keresztüli útvonal a logikus. De ott se jelölés, se autósoknak figyelmeztetés, semmi nincs.
Nekem az a kedvencem, ahol a bicikli sávnak egyszer csak vége van és bent találod magad egy forgalmi sávban, az autók között, akik nem is számítanak rád. Számos ilyen van Budapesten, de külföldön is találkoztam vele. Imádom!
Nem vagyok közlekedési szakértő, de bringásként sajnos nem lehet nem észrevenni, hogy ezek a kerékpárutak/útvonalak/sávok "elszigetelt" szakaszonként (projekt-alapon) készülnek / jelölődnek ki.
Sokszor figyelmen kívül hagyva a csatlakozásokat, más közl.útvonalak tulajdonságait (forgalom, stb.).
Budaörsön konkrétan van pénz rogyásig, meg tuti kaptak külső pénzt is, hisz BuBa szakasz. Médiaszinten jól lehet vele PR-ozni, és többedleges szempont a gyakorlati használhatósága.
Én elég szögletes vagyok a szabályalkalmazást illetően, de teljesen megértem, hogy nem gondoltad végig, és pontosan ez veti fel a szabályozó felelősségét, hogy miért teremt olyan közlekedési szituációkat, forgalmi rendeket, amelyeket a számítógép előtt ülve kényelmesen végig lehet gondolni és le lehet írni egy fórumos hozzászólásként, a valóságban pedig jóval rövidebb döntési idők vannak. A közlekedés szabályainak egyértelműeknek kell lenniük, könnyedén és paragrafusértékelés nélkül alkalmazhatónak kell lenniük és legfőképpen a forgalmi rendnek minden résztvevő számára, bármely napszakban jól felismerhetőnek kell lennie.
A kamaraerdei példánál egyértelmű a forgalmi arányok alapján, hogy a kerékpáros átvezetéses ágnál a kihajtónál is ki kell tenni az autósoknak az elsőbbségadás kötelező táblát. Opció nem a gyalogos átkelőhely mellett, hanem picit a körforgalomtól távolabb átvezetni magát a kerékpárutat, de a kis önálló kerékpárút elengedésével a kerékpáros forgalom egyébként simán mehetne a körforgalomban is, a Törökbálint felé vezető ágat pedig ki lehet vinni a körforgalom ötödik, csonka csatlakozásánál is.
Ha a jelzett helyen autóval vagy, és a kamerakép szerinti irányban elhagynád a körforgalmat, akkor elsőbbséget kell adnod:
-a kijelölt gyalogosátkelőhelyen átkelő gyalogosnak
-a kerékpáros átvezetésen jobbról érkező kerékpárosnak
Elsőbbséged van:
-a kerékpáros átvezetésen balról érkező kerékpárossal szemben.
Ha pedig abból az irányból érkezel, amerre a kamera néz, akkor elsőbbséget kell adnod a gyalogosnak és mindkét irányból érkező kerékpárosnak is.
A gond itt az, hogy a kerékpárosok döntő többsége meg van győződve arról, hogy mivel nincs neki kirakva tábla, ezért mindig elsőbbsége van, pedig ha Törökbálint felől jön, akkor a körforgalomból kihajtó autókkal szemben nincs elsőbbségük, csak elsőbbségadási kötelezettségük.
A piros kiemelést is taknyolják mindenhova, pedig az is egy nagyon jó, egyértelmű vizuális jelzés lehetne az elsőbbségi viszonyokat illetően, a táblák éléből a tábla alakjára tippelés helyett.
Azt ellenőrizték, hogy a statisztikai naplóban milyen mellékelt fénykép mutat szebben. Az értelmes ellenőrzés és szabálybetartatás ott ahol arra tényleg szükség van, vagy a díszegyenruhás biciklicsengővegzálás a lidli előtt. Az utóbbi nyert, mert ott árnyék is van.
A megoldás egyszerű a körforgalmasoknál. Levakarni a bringaátkelőt és csak zebra legyen ahol kifejezetten tilos bringázni, csak tolni lehet. De egyébként is minden zebránál csak tolni lehessen, gyalogolni, a kva eletrollert is.
Ahol főutat keresztez a bringaátkelő ott kint a picsatábla a bringásnak, 4méter magasan. (Világ legnagyobb barma találta ezeket ki.) Ez minden főútnál így van. Mindenhol máshol a bringásnak lesz elsőbbsége. Legalábbis ahol van egy csöppnyi esze a táblakirakóknak.
A rendőrnek pedig azért sem kellett volna megállnia, mert mint említettem 2 méterrel korábban álltam meg és mindkét lábam a földön volt és nem a zebra előtt hanem a bringaátvezetőnél. Itt én meg a bringatolást tiltanám. Aki tolni akarja, menjen a zebrához.
De a legértelmesebb az lenne, ha egységesen, mindenhol 2 db sárgakocka lenne, tehát a zebra felől is ÉS a lényeg, ahol a bringásnak van elsőbbsége ott húzzák be pirossal, ahol nincs, ott csak a sárga kocka maradjon. A Nyalóka táblákat pedig cseréljék le normális méretűre épelméjű magasságban szereltre.
Lehet szabályozni mindent, de trógerok ellen csak az ellenőrzés véd meg. Munka+pénz, nem lehet megspórolni.
A kedvencem tegnap született meg: várok a piros lámpánál biciklin. Nem kerékpárúton. Mellettem párhuzamosan zöld a gyalogoknak. Ekkor elhúz mellettem egy süvölvény gyerek a járdán, átmegy a zebrán, majd tovább a járdán. Telefonálva. Na ennek írjál szabályokat.
A múltkor volt egy razzia nálunk a belvárosban a biciklisek részére, de hogy pontosan mit ellenőriztek, nem tudom. De szerintem nem a lámpával és a fényvisszaverővel kellene kezdeni, pláne nyáron.
Ne baszogasd a rendőrt. Nem teljesen egyértelmű nekem sem, hogy amikor zebrával párhuzamosan megy a bringaút, akkor elsőbbségem van, mint a gyalognak, vagy nem. Mindenesetre kivárok.
Bevallom, nem ismerem részletesen a jelenlegi kerékpárúti szabályozásokat, de a konkrét helyi kialakítások sokszor zavarba hozzák az embert.
Én alapvetően elsőbbséget adnék az említett helyzetben a bicikliseknek, pont azért, mert már végre kezdjük megszokni, hogy az út mellett álló gyalogot elengedjük. Nem kéne összezavarni a dolgokat.
Ezeknél a zebra melletti kerékpáros átvezetéseknél, de kifejezetten hangsúlyosan a körforgalmak torkolatainál az a baj, hogy nem egységesek.
Van, ahol az autósnak kint van az elsőbbségadás tábla a körforgalomba behajtás előtt, de kifelé már nincs, ott a jobbról jövő bringást engedje el, a balról jövő meg álljon meg a járdaszigeten, van, ahol a bringásnak van macisajt, mert ő adjon elsőbbséget, de a mellette ugyanott haladó gyalogosnak elsőbbsége van, és van a táblázatlan verzió, ahol a kerékpárút-út keresztezésénél jobbkéz-szabály van minden ágon, de cserébe a gyalogosnak elsőbbsége van...
Én megértem a sztorid női (amúgy nemtől függetlenül bármilyen) vezetőjét, mert ezek a szar, kisebb méretű táblákból az élét látod csak autóból, mindenhol más a forgalmi rend az ilyen helyeken, elég meh.
Úgy tűnik, ahhoz már semmiféle végzettség és képzettség nem kell, hogy valakik táblákat szarjanak a világra és forgalmi rendet tervezzenek, és nincs is felügyelete hatósági szinten annak, hogy milyen elbaszott kereszteződéseket hoz létre a "közlekedésmérnök" józsibá.
Várjál már. Pár hete vasárnap reggel fél 7 körül közelítek egy nekem elsőbbségadásos bringaátkelőhöz ami természetesen zebra mellett van. Sehol senki csak az én oldalamon közelít egy rendőrautó. Nem siettem, szóval 2 méterrel az átkelő előtt megállok és jobbra elnézek látványosan. Várom hogy elmenjenek. Visszafordulok, látom hogy egy hülye picsa idegesen integet, menjek már. Mondom neki mi van? Ott a tábla, nem látja? Menjek át. Mondom NEM, ott a tábla. Minek álltak meg? Tanakodik a mellette ülő férfi rendőrrel, majd nagy gázzal elindul, olyan női módra, a faszi meg röhögött és intett, hogy köszi. De ez is minek köszönget???? Nem kell. Nincs mit. Ott a KRESZ, azért van, hogy ne legyen szarkavarás.
Szóval mit várunk, ha még a rendőr se tud vezetni? Vagy szedjék le a gecibe azokat az elsőbbsegges táblákat a bringaátkelőknél ami zebra mellett van de akkor aztán álljon is meg mindenki előírás szerint ha bárki is közelít az átkelőkhöz.
A kijelölt gyalogos átkelőhelyen max. 10 km/h-val áttekerés pedig a bringásgázolások melegágya lesz, a bringáson meg nem nagyon fog segíteni, hogy jogilag nem lesz felelős.
Ezek semmi mást nem csinálnak, csak az eddigi szabálytelibeszarásokat legalizálják, mert betartatni úgyse tudják. Lehet nem én olvasom jól, de mintha a járdán ezentúl kb majd mindenki mehet ahova akar.
"Emellett az oldaltávolság is rögzítve lenne: a tervezet szerint 50 kilométer per óra sebességig egy métert, ennél nagyobb sebességű elhaladásnál viszont legalább másfél métert kellene tartani mellettük. Előzésnél pedig maximum 15 kilométer per óra sebességkülönbség lehet a két jármű között."
Életszerű, hogy a hegymenetben 10-zel tekerő bringást maximum 25 km/h sebességgel szabad megelőzni, jóval hosszabban elnyújtva a manőver időtartamát.
"gyalogosoknak és kerékpárosoknak fenntartott szakaszokon 25 kilométer per óra lenne a rájuk vonatkozó sebességhatár."
Ez viszont jó, mert az osztott és osztatlan gyalog- és kerékpárutakon alkalmazható 20 km/h fájdalmasan lassú. Bár amíg a kerékpárosok még azért is sírnak, hogy lámpa kell, ki merné elvárni, hogy sebességmérő berendezés kerüljön rájuk kötelező jelleggel?
"Részben ugyancsak idetartozik, hogy az úttest jobb szélétől számított egy méter széles útfelületet vegyes használatú sávrésznek neveznék, amivel megerősíthetik azt az előírást, mely szerint a kerékpárosok, gyalogosok és más, jellemzően egy nyomon haladó járművek az úttest jobb szélére húzódva közlekedhetnek. Ez pedig azt is jelenthetné, hogy az autósoknak a jobbra tartási kötelezettsége megszűnne a sávon belül és mehetnének egészen középen is akár."
Lepapírozzuk az 50-60-nal haladó motorok, robogók, elektromos rollerek vadulásait a kerékpársávokban. Nagyon nem jó.